Follow my blog with Bloglovin

Selasa, 26 Mei 2009

Hari Keluarga Kelab 2009

23/5/09
pada hari ni kami kelab sosial makmal mengadakan hari keluarga kami yang julung2 kali diadakan...rasanya last sekali diadakan masa zaman dr. rohaya jadi pengarah..masa tu aku pun lum masuk gov lagi..2004 kot..diorang buat grand2 kat cherating..last2 ada lak yang report BPR disabitkan atas penyalahgunaan kuasa...hehe..ada2 je...tu yang diorang fed up nak buat lagi agaknya...

memula kami rancang nak sambut hari keluarga ni kat lanchang, tempat gajah tu...namanya kuala gandah...semua dah leh uruskan kecuali bas je masalah...jabatan kami takde bas so kena la mintak belas kasihan orang lain...last2 sekali cancel sebab takde orang leh menyumbangkan bas mereka...kedekut tul...1 hari je...minyak pun kami tuang..kalau nak kami bayar driver pun leh...bukan jauh pun 2 jam lebih je dr kuantan...takpe la harta orang kan nak buat camana...kalau ada duit lebih dah tentu kami sewa bas lain je...next year la kot...

cerita pasal kelab ni mesti korang jadi tanda tanya gak kan? sapa kami ni...

sebenarnya nama sebenar kelab kami ni ialah kelab sukan dan sosial makmal..ditubuhkan tak pasti bila...haha..kena cari balik jap lagi...kami ni kelab kecik je..cuma ada 19 orang ahli je setakat ni...

tak banyak aktiviti yang kami buat cuma nak menyumbang kebajikan ahli sesama sendiri je...hehe..

hari keluarga kami meriah jugak la...semua dapat hadir kecuali seorang ahli sebab nak hantar anak dia masuk uitm...semua datang dengan ahli kelauarga masing2...banyak acara yang kami sediakan khas untuk anak2 ahli je cam cari gula2 dalam tepung, rebut gula2, bawak belon berpasangan, melukis berkeluarga dan lari ikat kaki...

hakimi lak, naik pecah perut aku dibuatnya...dalam acara rebut gula2 tu aku saje la suruh dia masuk...dia pun sibuk2 gak berlari gi kat orang ramai2 tu tapi last2 dia tolong lak masukkan gula2 tu dalam baju dan topi orang lain...hahaha...camana la nak menang...yang coach dia ni bagai nak rak la nyuruh dia masuk dalam baju dia...kita try next year la nak...

masa orang lain bawak belon berpasangan dia pun sibuk juga nak try....last2 kami dua beranak dah jalan cam ketam dah...sambil mulut dia bising cakap..ikat...ikat....(cepat2 la tu)...kesudahannya kami menang sorak je hari tu...tapi alhamdulillah semuanya berjalan lancar...semua orang happy dan bawa 2 hamper at least setiap sorang...lagi nasib baik bawak 3 sebab menang hadiah...

cerita sal hamper, kalau biasa aku memang tak pernah menang cabutan bertuah tapi bila keja kat pahang ni memanjang je aku dapat hamper...hehe..1st masa hari keluarga jabatan kat CH baru ni...dapat hamper dan 1 kipas...baru ni lak mesyuarat agong kelab veterinar pahang...dapat lagi 1 hamper...sampai sekarang stok milo dan biskut aku tu tak habis2 lagi....dan yang ni lak dapat 1 hamper dan 1 botol minyak 5kg ko...tak yah aku beli minyak bulan ni...thn depan nak mintak diorang sponsor beras lak la..hehe....

Isnin, 25 Mei 2009

Cuti-cuti Malaysia - Kuching
















sebenarnya trip ke kuching ni kami tak plan pun dari awal..tapi selepas dapat email dari group MAVP( malaysia association of veterinary pathology) nak buat 1st annual seminar kat sana bulan 3 lepas aku pun plan nak bawak shah dan hakimi ikut sama la..hehe...

bulan 3 tu lagi aku dah star tengok2 tiket kat air asia dan mas..mas leh bagi rm690 untuk 2 adults dan 1 child..tp kena beli at least sebulan sebelum tarikh berlepas..air asia lak masa aku tengok tu leh bagi rm654 utk 3 adults lum masuk dia punya hidden charges lagi..aku decide tunggu dulu la...then bulan 4 aku tengok lagi..air asia leh bagi rm29 je tiket utk sorang aku pun grab la...masuk hidden charges plus makanan kena la 3 adults tu rm654 ok la tu kan...hehe..

disebabkan ini pengalaman pertama kami naik flight, aku agak takut gak..bukan takut apa..takut anak tak muntah, mak dia lak yang muntah..hehe..buat malu je kan...

13/5/09
kami ambik cuti hari ni untuk gerak awal ke kl (tidur umah along aku).
kami gerak dalam kul 12 tghari sampai kat umah dia lebih kurang kul 4 ptg..along ambik kami kat tengah jalan ...lama tak gi umah dia aku pun dah lupa jalan..
kesempatan mlm tu aku ambik untuk melawat umah rodzianah, kawan masa sekolah menengah dulu...dia siap masak mee goreng lagi untuk aku...alhamdulillah rezeki...thanks rodzi..menyusahkan ko jek...lainkali ko hidang KFC je kan senang...hehe..tak yah nak susah2...

14/5/09
malam tadi aku tak lena tidur...RISAU...
kul 4.30 pg aku dah bangun siapkan itu ini...kul 5.15pg aku gerak semua orang termasuklah andak aku yang kena paksa hantar kami ke LCCT...hehe..hakimi pun kena paksa bangun awal dan mandi pagi..memula dia menangis gak..marah la sebab tengah tidur sedap2 pastu kena kejut lak...

kul 5.45 pg kami gerak dari umah along kat sentul ke LCCT...jauh gila! nak ikut expessway andak tak tau lak...redah je la..kul 7pg baru sampai LCCT...sampai2 kat situ tercangak2 lak sebab tak pernah naik flight kan...nak check in kat mana ni??? janji dengan muzie (kawan masa matrik) nak jumpa dia kejap pagi sebelum gi tu...sebab dia keja kat air asia...ingatkan sempat la..rupa2nya..siap2 check in dah kul 7.30pg..sempat beli air mineral ngan gi toilet je diorang dah panggil...laaa...tak sempat lak...

kul 8 pg dah masuk dalam flight AK5202 (mesti ingat flight 1st tu), aku mmg dah book kami dok kat depan2..6a-6c..kul 8.20 pg tepat kami pun berlepas...pengalaman caner? cam naik roller coaster je aku rasa...shah dah macam cuak2 gak..dia jenais gayat cam aku gak...tp alhamdulillah kami tak muntah!..hehe..hakimi lak cam pelik je..mesti dia kata asal tak nampak pokok2 tepi jalan cam naik bas aritu...hehe...aku je yang saje reka2 tu...dia diam sekejap bila kakak2 seksi tu hantar makanan...makan2 semua dia diam je leka main2..minum susu semua...rezeki kami lagi dapat lak cabutan bertuah! dapat pen air asia...hehe..muka kami nampak sangat kot 1st time naik..tu yang diorang kesian tu...hakimi lak..dia buat cam naik keta..memanjang nak duduk atas riba aku..rugi je bayor 1 seat lagi tu...huh...
masa nak turun tu hakimi dah boring dah..sib baik sampai awal dari jangkaan kalau tak mesti dia lagi boring tu..tp bila kakak2 seksi tu tegur dia senyap la pulak...tu yang mak aku pernah cakap tu...anak angah ni macam shin chan je la...suka je kalau perempuan cantik tegur dia...alahai nak oii....

bila kami sampai kat kuching kul 10.30 pg tu hari tengah hujan renyai2...aku kena call orang yang jemput sebab nama aku termiss dari senarai...alahai...
tp takpe kul 11 pg dah sampai hotel dan dapat check in awal..kul 11.30 pg je dah selamat berbaring...hehe...letih wooo bangun awal pagi...bilik ok cuma tak bestnya toilet dia pakai sliding door..leceh tul...lagi la bila aku nak lari bila hakimi kejar nak ikut sama mandi...lambat tul leh tutup pintu..last2 dah tutp tetiba lak dia dah ada sama kat dalam bilik air tu...huh...buat penat je... lagi satu kami tak dpt tengok view sungai dr sini...lainkali kalau nak dok sini kena pastikan dia bagi yg ada view sungai la...

petang tu kami jalan2 sampai ke seberang sungai tu...gi kilang kek lapis dayang salhah...then ptg tu tidur keletihan...

15/5/09
hari ni tak plan apa2 pun ingat nak jalan2 gi muzium...tp jalan2 kat waterfront je dah sampai kul 12 tghari dan hari hujan la pulak...balik hotel tidurkan kimi dan shah sekali..aku join meeting MAVP sampai kul 5 ptg...kul 6 ingat nak jalan2 tp banyak kedai tutup..last2 kami gi makan kat Barok Cafe kat seberang tu...mungkin salah timing..datang masa peak hour...makanan lambat..sampai kimi dah makan nasi meja orang sebelah dah...kesian lapo sangat dah anak aku...kami lak dapat midin belacan je dgn air sirap campur...makanan lak? yang sedap cuma midin tu je..yang lelain kureng sikit...ikan lak tak bape fresh la..lepas tu kami balik bilik dan tidur..

16/5/09
hari ni satu hari aku skip seminar ni...hehe...pepagi dah beratur dgn semua ahli keluarga yg tak terlibat dgn seminar untuk gi ke kampung budaya..hehe...naik keta jabatan...hehe jimat duit shuttle..kalau naik shuttle tu rm20 gi balik untuk seorang tu...kul 8.45 pg kami bertolak ke kampung budaya...sampai dalam kul 9.30 pg la camtu...sampai2 je sekali dengan bebudak PLKN...so diorang buat satu baris dan kami pun buat satu baris gak...kami bawak surat dari kementerian so leh dapat special fee..rm45 untuk adult (biasa rm60) dan rm27 untuk child (biasa rm30)...ok gak kat sini...letih sebab hakimi takut nak jalan atas titi kayu yang ada lubang2 tu..hehe...yang tak bestnya kamera kami habis bateri dan terlupa bawak bateri spare..yang paling best kat sini pertunjukan tarian diorang la..respek aku kat diorang sebab orang yang sama je yang menari tu...tapi cam tak penat je...hakimi lak tak berenti tepuk tangan...hehe..
kul 1 ptg kami bertolak gi kilang kek lapis dayang salhah lagi...hakimi paling suka gi sini...kat tepi kedai tu ada tempat duduk dan dia letak kek untuk dirasa kat atas meja dia...hakimi asyik dok bukak katup bekas kuih tu...dia ingat kami gi beraya umah orang kot...hehe...balik dari situ gi singgah masjid kuching la..then makan terus kat situ...balik dah kul 4 singgah lak kat pasar satok...kul 5.30 ptg balik hotel...

17/5/09
aku join seminar sampai kul 12.30tghari...pastu gi makan tengahari then jalan2 cari barang2 yang leh bawak balik...tengah pilih2 tu..hakimi tersambar satu drum kecik je...ngam2 dia kepit serata kedai sambil buat pertunjukan..bila orang tepuk2 kata pandai lagi la tak mau lepas...nasib badan kena la aku membayor pulak...mahal ko...rm22 satu tu...sib baik leh kurang lagi rm2 inggit...anak punya pasal...kami gi seberang lagi...beli kek lapis lak..gi airport kul 6 ptg..kul 8 naik flight balik...balik kali ni..hakimi dgn shah bantai tidur je...bangun2 nak makan lak..hish...aku lak tak leh nak tidur...ngeri tengok hari kat luar tu...kejap2 terang je sebab kilat...doa je jangan jadi apa2..lagi aku risau bila dia asyik goyang2 je...hish..nauzubillah...sampai kl kul 11.30 mlm..adik aku dah siap tunggu dah...hehe..bagus la driver ni...

18/5/09
bertolak balik ke kuantan...dengan azam next year kami kema pegi lagi...kali ni nak gi serikin..jalan puas2 kat pasar satok...gi bt 4 beli pasu....

tips dan nasihat:
1. kalau nak ambik air asia, pastikan beli makanan dia sekali..tak rugi sedap..
2. lainkali kalau nak ambik seat ambik no 7 leh tengok 2 tingkap..hehe
3. ni yang paling penting...lainkali kena sedia duit bebanyak untk shopping!!!

Rabu, 6 Mei 2009

Happy Mother Day For ME and all my friend

Before I was a Mom

Before I was a Mom -
I slept as late as I wanted and never worried about how late I got into bed.
I brushed my hair and my teeth everyday.

Before I was a Mom -
I cleaned my house each day.
I never tripped over toys or forgot words to a lullaby.
I did not worry whether or not my plants were poisonous.
I never thought about immunizations.

Before I was a Mom -
I had never been puked on - Pooped on - Spit on - Chewed on, or Peed on.
I had complete control of my mind and my thoughts.
I slept all night.

Before I was a Mom -
I never held down a screaming child so that doctors could do tests...or give shots.
I never looked into teary eyes and cried.
I never got gloriously happy over a simple grin. I never sat up late hours at night watching a baby sleep.

Before I was a Mom -
I never held a sleeping baby just because I did not want to put it down.
I never felt my heart break into a million pieces when I could not stop the hurt.
I never knew that something so small could affect my life so much.
I never knew that I could love someone so much.
I never knew I would love being a Mom.

Before I was a Mom -
I did not know the feeling of having my heart outside my body.
I did not know how special it could feel to feed a hungry baby.
I did not know that bond between a mother and her child.
I did not know that something so small could make me feel so important.

Before I was a Mom -
I had never gotten up in the middle of the night every 10 minutes to make sure all was okay.
I had never known The warmth, The joy, The love, The heartache, The wonderment or the satisfaction of being a Mom.
I did not know I was capable of feeling so much before I was a Mom.


satu benda yang menarik aku dapat hari ni dari email...Happy Mother Day everyone...

Selasa, 5 Mei 2009

Hakimi demam lagi...

kelmarin hakimi demam lagi...mungkin dia demam sebab beralih tahun kot...tapi alhamdulillah..hari ni nampak dia dah ok sikit..malam tadi pun dah boleh tidur lena...

cakap pasal hari lahir dia aku ada buat kek utk hari lahir dia semalam...ingat nak bawak gi taska dia hari ni tapi tadi terlupa lak nak keluarkan dari peti..so tangguh esok la pulak..lupa lak nak ambik gambar...nanti malam aku ambik gambar homemade kek tu...kalu leh paste kat sini ler...