Follow my blog with Bloglovin

Khamis, 16 Julai 2009

Supplement untuk diet...

salam semua..dah lama aku tak update blog ni...sejak hari sabtu hari tu...ahad tak sempat..isnin pun tak sempat..selasa dan rabu ada seminar patho...kali ni seminar ni dianjurkan di kuantan so kami kena la prepare untuk semua persediaan seminar tu...alhamdulillah semua orang berpuashati dengan persiapan dan perjalanan majlis cuma paper untuk present je kurang...azam aku mulai sekarang kena ada at least 1 paper untuk present kat seminar ni...seminar akan datang bln oct ni lak...so..get ready ita...

sebenarnya bukan sal seminar ni yang aku nak bincangkan kali ni...sempena sekarang ni aku berazam nak kuruskan badan..ada la ramai yang syorkan aku produk untuk kurus ni...ada yang murah dan ada yang harga di sampai ceceah beratus2 ringgit...

dengan itu aku pun buat la survey sikit2 tentang produk2 ni...antaranya yang tengah hangat sekarang ni...biodex dan jus mate 5..

untuk kengkawan yang tengah makan produk ni aku nasihatkan korang berhenti la guna produk ni dengan segera...sebabnya hasil dari kajian yang aku buat sendiri dan info yang aku dapat...

1. biodex - produk ni dah dibanned pun kat malaysia ni...kalau korang tengok kat TV9 yang pepagi tu...aku tak ingat lak pagi bila...tapi diorang jemput panel dari kementerian kesihatan...dia kata produk biodex utk slim yang dia display kat atas meja bersama2 produk lain tu...banyak lagi woo...aku pun tak ingat semua...ada mengandungi sibutramine...

ni yg aku dapat mengenai sibutramine ni..

Sibutramine is manufactured by Abbott Laboratories. It is classified as a Schedule IV controlled substance in the United States, despite having virtually no potential for abuse (due to its lack of appreciable dopaminergic effects). It is likely that the compound's use as an anorectic is the sole reason is it classified as a controlled drug, as "overprescription" of anorectics (as a class) in the mid-20th century resulted in a number of cases of abuse or addiction.

sibutramine juga boleh menyebabkan penggunanya mengalami kesan seperti:
aku tak larat nak tulis...hehe

Frequently encountered side effects are: dry mouth, paradoxically increased appetite, nausea, strange taste in the mouth, upset stomach, constipation, trouble sleeping, dizziness, drowsiness, menstrual cramps/pain, headache, flushing, or joint/muscle pain.
Sibutramine can substantially increase
blood pressure and pulse in some patients. Therefore all patients treated with sibutramine should have regular monitoring of blood pressure and pulse.
The following side effects are infrequent but serious and require immediate medical attention:
cardiac arrhythmias, paresthesia, mental/mood changes (e.g., excitement, restlessness, confusion, depression, rare thoughts of suicide).
Symptoms that require urgent medical attention are
seizures, problems urinating, abnormal bruising or bleeding, melena, hematemesis, jaundice, fever and rigors, chest pain, hemiplegia, abnormal vision, dyspnea and edema.
Currently, no case of
pulmonary hypertension has been noted, although related compounds (such as Fen-Phen) have shown this rare but clinically significant problem.

2. jus mate 5

yg ni kandungan utama dia adalah seperti berikut:

Ramuan Utama Jus Diet Mate 5

1. Garcinia Cambogia (HCA)
Hydroxycitric Asid (HCA) yang terdapat daripada buahan Garcinia Cambogia sangat berkesan untuk menghalang pembetukkan lemak disamping bertindak mengaktifkan badan untuk menukar karbohidrat kepada tenaga dan bukannya lemak. Ianya juga begitu berkesan untuk bertindak mengawal selera makan.

memang betul tu...
tapi HCA ini juga berpotensi menyebabkan hepatoxic ( toxic pada hati).
ini bermakna dengan menggunakan produk ini secara berterusan boleh menyebabkan kerosakan hati yang teruk di kemudian hari...
ini yang teramat penting untuk semua tahu...

Kebaikan Garcinia Cambogia:
Berkesan mengurangkan berat badan
Menghalang selera makan
Menghalang pembentukan lemak
Mengurang kolesterol
Menambahkan tenaga
HCA dalam garcinia combogia amat berkesan menahan kegemukan selepas memiliki berat badan idaman
Merawat masalah kemurungan, susah tidur, migraine, gastrik, kencing manis, darah tinggi.

2. Hoodia Gardoni

Mengurangkan selera (tidak ingat makan langsung selama lebih 24 jam!!!)
Berkesan dalam mengurangkan pengambilan kalori
Memberi tenaga tambahan
Semulajadi dan selamat untuk diamalkan
Herba ini dihasilkan daripada pokok Kaktus dari Afrika

ejaan sebenarnya adalah Hoodia gordonii
tumbuhan ni memang digunakan sebagai appetite suppressant secara tradisional tapi lum ada kajian saintifik yang membuktikannya..yang penting tumbuhan ni dah jadi endangered species sekarang ni..

3. Guar Gum
Merupakan juga ramuan yang diperkaya dengan fiber.
Kebaikan Guar Gum:
Memberi rasa kenyang
Bertindak baik bagi mencuci usus
Membuang lemak, glukos dan racun dari usus
Menyihatkan usus
Menyihatkan jantung
Mengatasi masalah stroke

4. L-Carnitine
Merupakan satu ramuan yang begitu berkesan dalam pembakaran lemak (fat burner), menambahkan tenaga dan mengekalkan tahap kecergasan badan sepanjang hari. L-Carnitine merupakan ramuan yang sangat mujarab dalam program diet di mana ianya sangat effektif untuk mengurangkan rasa lapar dan letih.
Kebaikan L-Carnitine:
Menambahkan tenaga dan mengekalkan tahap kecergasan badan sepanjang hari
Ianya ramuan yang bagus bagi melindungi jantung, saraf dengan bertindak sebagai agen antioksida

natural source dia selalunya daripada worm...eeee...

5. Inulin
Satu ramuan yang diperkayakan dengan fiber daripada buah-buahan. Rasa yang manis tetapi tidak diserap kedalam badan.
Kebaikan Inulin:
Bagus untuk kencing manis
Memberi tenaga tambahan
Meningkatkan kadar metabolisme badan

6. Soy Protein
Soy protein adalah sumber daripada protein lengkap tanpa kolesterol menggantikan protein haiwan.
Kebaikan Soy Protein:
Ramuan tanpa kolesterol
bagus untuk penjagaan jantung
Soy protein melancarkan kitar haid dan kesuburan wanita


memang ada kebaikan yang ada pada setiap produk tu...aku tak nafikan yang tu tapi kita kena ambik tau jugak keburukannya...so kawan2 agak menakutkan kan...???
sebab tu aku pilih untuk makan secara sihat untuk kurus daripada makan benda2 yang tak berapa sihat kan.....hehehe..
Cerita menarik lain

2 Luahan Ikhlas:

KesahKu berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ita..
sama la cam aku nih
udah le panakut pahing nak makan ubat.
ape ntah agik supplement2 nih..
diet cara natural aje..
ibarat kata doc sini
tenaga keluar mesti sama banyak dengan ape yang kta makan..
so, aku amik inisiatif...berjalan kaki ajer banyak2...huhuhu

nak buat senam2 bagai..
dah abis zaman dah..
tengok aje aku n asben aku nih..
once stop mendadak..berat pun naik mendadak.
nak turun..hanya satu aje..guna abis2an lemak yang ade. huhuhuhu

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku setuju...