Follow my blog with Bloglovin

Khamis, 16 Julai 2009

tips untuk bg anak makan...

yg post kali ni untuk kawan2 yang ada masalah senasib dengan aku..

masalah anak yang tak mau makan...cam hakimi la...

dulu aku cuba macam2...bila tau dia suka makan lobak aku masak..masuk hari kedua dah taknak...sawi..bayam...cam tu gak...dia suka makan mee..tak kira la mee apa pun...aku pun masukkan sayur campur cam kacang, lobak dan jagung tu semua...sekali dia makan sayur je la...mee tu dah macam tak sedap lak...
bagi vitamin lak..mcm2 dah aku bg...aku rasa sampai lebih dose kot 1 hari...tapi selera dia cam tu gak...

sekarang ni aku dah tau mcmana nak selesaikan...yang ni untuk anak aku la..
perhatian kepada ibubapa yang ingin menggunakan tips ini untuk anak mereka, seperti yang anda tahu pembesaran bebudak ni lain ok...hehe..

1.skrg bila dah sampai waktu makan aku tak akan bagi susu...bior pun dia mintak...
2.bila sampai time makan aku pasang dvd cite katun yang dia suka..tak kira la..dora ke...apa ke..
3. aku bior je dia makan sendiri...yg ni dah lama praktis..mmg hari2 keja aku kena mop lantai..
4. bila dia tengah leka tengok tv sambil nyanyi2 versi hakimi tu...aku sambil2 suap sekali ke mulut dia...suap banyak2 sikit...hehe...
5. kalau bagi dia makan mee lak...aku kena tiru makan cam iklan maggi tu...siap hirup mangkuk...mula la dia datang sama nak hirup...pastu kata...dapppp...sedapla tu...hehe..
6. pastu aku saje je biskut dan ajak dia cicah2 dengan air...memula dia main je...lelama dia makan gak...
7. dia suka makan jajan sambil tengok tv...sekarang aku tukar jajan jadi cornflake @ honeystar @ coco crunch...
8. aku sentiasa ada bekal biskut dan air kotak dlm keta...dia akan makan lebih sikit kalau tgh jln..

yg lelain aku akan update dari masa ke semasa k.. Cerita menarik lain

3 Luahan Ikhlas:

adda berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wa.. thanks ta.. akan aku praktikkan

KesahKu berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ita..
aku akan pektis bab time makan jangan bagi susu...even dia dah melalak.

hmm..bab cornflake tu kan..
heran aku dgn ammar nih.
bebudak kan suke cornflake etc2 tu..
dia...buat derkk aje.
sini, udah le memacam jenis..murah plak tuh.
aku aje la yng makan...huhuhuhu..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

adak: cuba la..mesti berjaya punya...mlm tadi pun aku try lagi..dgn ayah dia dia kata tak nak..sekali aku yg suap..abis mee sepinggan..hehe..

yanti: jgn la ko selalu buat cam tu...kalau tak pun ko bg dia susu sikit je..hilangkan kempunan dia je..
bab cornflake tu kalau dia tak suka ko try la jajan lain..kot2 dia leh lak dgn biskut yg kecik2 tu..kalau anak aku mmg ada 1 lg stok biskut munchies muzic yg kotak2 kecik tu..