Follow my blog with Bloglovin

Rabu, 2 Disember 2009

check up ke 4 dan MOGTT

semalam aku dpt call dr klinik kempadang kul 4 ptg suh datang untuk buat test MOGTT yg aku penah cite tak jadi ari tu...diorang suruh posa dari malam tadi sampai pagi ni...

so tadi pagi aku tak gi opis terus gi klinik dr umah je...sms je kat bos yg aku datang lambat sikit...
dah la pg tadi hujan...sedapnya tidur cam malas je nak bangun...hehe....

sampai je kat pintu pagar klinik tu dalam kul 8 pg, aku dah bersiap sedia nak turun berbekalkan kuih seinggit, air masak dlm botol mineral dan buku cite (yg berjaman ler aku nak ngabiskan tu), hakimi lak buat drama, nak ngikut, memula dia nak masukkan buzz lightyear smlm tu dalam handbeg aku..selalu dia buat mcm tu kalau nak gi pasaraya memana, ye la ayah dia tak bagi bawak mainan tp dia tak sampai hati selalu nak tinggalkan..benornya hati dia tak puas main lg tu.. pastu shah pun pujuk dia kata kita tak leh ikut ummi, ummi nak check adik, abg long kena gi sekolah...masa tu dia dah semacam dah..aku nak cium dia buat tak tau je, nak salam nak taknak je...last2 aku keluar shah kata mengamuk siap baling2 bantal dalam keta lagi...hahaha...terpaksa la shah bawak keta seround ke pantai dulu nak pujuk dia, nasib baik pantai dekat je dengan klinik tu..kalau tak, tak ke naya tu...masuk2 je dah ramai orang..so aku carik parking baik punya seperti biasa depan tv...

lepas tu misi panggil aku, dia tengok check up aku sepatutnya 7hb ni jadi dia kata kita sekalikan je la..tak yah datang 2 kali...aku lak cepat2 enggeh je...alhamdulillah lega...

pastu seperti biasa check air kencing...timbang...lepas tu diorang ambik darah pertama...minum glukos...hish nak termuntah aku..dia skrg ada warna hijau lak tu kalau dulu clear je...apa la diorang ni cuba la letak2 perisa oren ke mangga ke..tak la orang loya sangat kan..pastu tunggu lak selama 2 jam...masa aku minum tu dah kul 9 pg jadi kena ambik darah balik dalam kul 11 pg..diorang panggil aku masuk bilik lak check perut semua...sambil check tu mulut aku ni kan rajin tanya2 kan...aku tanya la nape doc nak scan aku banyak kali?...misi tu kata last scan aku tunjuk EDD aku 22/5/10 sedangkan kalau kira manual 31/5/10 jauh sangat dari target, sebab tu dia nak scan lagi masa 20 minggu...biasa ukuran yang leh pakai dalam 8, 20 dan 1 lagi minggu dia sebut aku tak ingat....oooo..camtu ke...lepas tu lak aku melepak sambil baca buku cite..nasib baik aku bawak kalau tak mesti bosan gila punya la...kul 11 pg selesai semua aku pun tepon shah mintak ambik dan balik opis...next check up lak 30/12/09...
hasil check up hari ni:
albumin: negative
berat: 62.4kg (ambik ko...naik mencanak2 tu sampai 1.4kg, misi tu siap tulis dgn pen merah..hikhikhik...)
BP: 90/60 (aik turun lak?)
perut: ok..misi tu kata leh rasa anak...
hasil MOGTT : kalau tinggi diorang akan call..

masa aku tgh duduk lepak2 tadi kan ada la ppuan belakang aku borak2...dan aku terdengar...bukan sengaja ok...dia kata dia dah dekat 5 thn kawin nak anak tp gi sana sini berubat tak dapat2 gak...sampai pegi satu gynae tu kata yang telur(ovum) dia tak matang..laki dia lak mula nak salahkan dia...tetiba lepas 2-3 bulan jumpa gynae tu dia disahkan ngandung...dalam hati aku alhamdulillah....akak sebelah tu lak cakap tu la rezeki tuhan ni mana la kita tau...betul akak tu cakap...aku pun lepas hakimi lahir dulu sibuk nak makan perancang konon takut termengandung kang anak rapat sangat...pastu aku dah berhenti perancang pun sampai dekat setahun baru leh ngandung balik....ambik ko! nak sangat jarak...diberinya jarak betul2!

lepas tu aku baca lak kat mana tah...dia kata kalau kita ambik perancang sebenarnya kita akan berhentikan proses ovulasi dan selepas tu kalau kita dah berhenti perancang kesan dia akan ambil masa sehingga 6 bulan baru ada ovulasi balik...

sebab tu aku tekad lepas aku beranak nanti aku tak mau la makan perancang...kalau Allah nak bg rezeki anak rapat pun bior la...aku dah nekad! Cerita menarik lain

0 Luahan Ikhlas: