Follow my blog with Bloglovin

Selasa, 22 Disember 2009

jalan2 hujung tahun 2009

minggu lepas kami gi jalan2..cuti2 malaysia...bukan jauh pun..gi KL je..mesti org KL gelakkan je aku kan..buat apa la sibuk2 dtg KL ni..

aku ingatkan nak shopping sakan la kan..al maklumlah tgh YES sekarang ni...tapi shah lak yang cakap NO..hahaha..plan memula mmg nak shopping tp at last kami dah letih balik je la...

kami bertolak dr umah mak mertua aku hari jumaat dalam kul 9.45pg..kekonon la nak gerak pepagi kan..sekali hujan lebat lak...huh..sedap tul tido..siap lawan2 lak sapa lambat bangun..hahaha..

sampai kl dah kul 2 petang..lama nooo ke? kami berhenti banyak kali plus sesat masa nak cari umah along aku kat sentul..ye la ..last kami gi bulan 5 hari tu.. lupa dah jalannya...sib baik jumpa..

sampai2 je..kl hujan amat lebatnya..x leh nak gerak memana pun..last2 kami ambik turn tido..memula shah pastu aku..pastu hakimi lak...terus la x leh nak jalan memana dah...malam lak kami pakat tgk tv lak..hahaha..apa barang kan dtg kl jejauh tengok tv jek..abis tu hakimi dah tido x sampai hati lak nak kacau dia tido..

so mlm tu xde plan apa2..esoknya pepagi lagi kami dah kuar..x la pagi sgt pun dalam kul 10pg gitu...plan hari ni nak pegi taman burung...malam tadi siap google map nak gi dan balik lg tu..takut sesat...
itu pun sesat gak padahal jalan terus pun leh sesat...sesedor kami dah lalu kat muzium segala..nak sedapkan hati punya pasal aku cakap kat shah kalau tak kita x tau muzium kat mana kan bang...?

pusing balik dan jumpa pun taman burung...nasib baik...sampai je lepas beli tiket kami pun masuk..ronda2...seronok gak kat sini sebab burung dia lepas bebas camtu je..hakimi la orang yg paling seronok..mana taknya baru je nak tengok burung yg ni tetiba lak muncul burung lain..siap main kejar2 lagi tu...cuma satu je la masa kami datang tu dah mendung..tak abis round lagi hari dah hujan...nasib baik ada tempat leh berteduh...tapi hakimi dah naik bosan sampai jatuh terlentang 2 kali kat situ sementara tunggu hujan teduh..hujan teduh je, shah ajak gi tempat lain...

masa tu kaki mmg dah lenguh gila..nak cramp pun ada..mana taknya jalan kat taman ni berbatu dan cam ada bukit2 sikit..aku lak pakai sandal ala makcik2 lak tu..letih wooo kaki nahan jatuh...shah kata lepas ni nak gi lagi..waaa ye ke? akan ku pastikan memakai sport shoes selepas ni...

lepas kuar dr taman burung memula ingat nak gi muzium..tetiba lak shah ajak ke aquaria klcc..aku apa lagi on je la...hakimi lak sebab letih sangat sampai tertidur dalam keta...dan bermula la kisah kami cam pro jalan kat kl ni nak gi lak klcc...
nasib baik sign board klcc tu TERANG DAN JELAS..kalau tak sampai ke mana la agaknya kami ni...lepas ni harus beli GPS untuk jejalan ni..

sampai kat klcc dah kul 3 nak pusing2 lak cari parking sampai sesat barat lg sekali...hampir 15 min kami pusing2 kat tempat parking tu...letih tul...dapat parking je hakimi bangun..terus berdiri tegak sambil cakap lets go...waah bersemangat waja tu...

memandangkan dah petang maka kami buat keputusan nak gi petrosains je la..tapi setelah mendaki tangga bergerak (setelah gagal menaiki lift) kami sampai kat pintu masuk petrosains tu dah tertulis tiket jualan hari ini telah habis...waaa..kecewanya...

pastu terus buat keputusan nak gi aquaria...sampai kat situ kena beratur lak nak beli tiket...ramai tul orang...tapi apa punya sengal la aquaria ni kan nak ambik gambar kat pintu masuk pun x bagi pakai kamera sendiri..suh pakai kamera dia jek..betul2 buat bisnes tul!

masuk aquaria..ok gak la best tp cam tak puas la..tempat tu tak besor mana pun..macam tak padan dengan tiket rega rm25 tu...ada satu incident yg buat kami hot dalam ni..hakimi tak mau tinggalkan tv yg leh touch2 tu..bila kita touch2 dia kuar la gambo dgn info2...waaaa..dia siap nangis guling2 lagi tu nak suh aku dukung dia sebab tv tu tinggi...lupa lak aku nak suggestkan org aquaria tu supaya sediakan kusi kat situ...letih la aku kan asyik nak dukung je dah la kami bayar mahal2 sebab nak tengok ikan sesampai je nak main tv..baik takyah...

shah lak...haaa..ni lagi satu cite...along aku dengan baik hatinya meminjamkan kami kamera DSLR canon dia yang mahal tu...apa lagi cik abang aku ni dok sibuk dengan kamera dia tu je la...pastu siap masa balik kenen2 lak dengan aku..yang, kalau dapat yg murah sikit pun ok kan yang...amboi...

so gambar2 kami kat 2 tempat ni banyak kat along aku lg..lupa lak nak transfer hari tu..

lepas tu kami gi makan..masa makan ni pun aku dah jadi singa..sebabnya hakimi la sapa lagi..sibuk nak makan sendiri taknak aku suap..air lak nak 1 cawan dia sorang, aku nak tolong pegang pun x leh..tup2 air tu jatuh ke lantai..apa lagi..menyinga la aku time tu..sampai2 je umah along sedang elok je waktu maghrib...letih gegila dah tu..kul 8 lebih je hakimi dah tertelap sebelah aku kat kusi..sian anak aku...dalam hati rasa bersalah gak marah2 dia..ye la dia dah la letih dapat tidur sekejap je dalam keta...dia tak buat hal sangat pun dah kira ok dah tu...

masa nak balik tu lalu kat surau..terpandang la buai warna pink..baru aku teringat kawan aku masa sekolah dulu ada dok satu flat dgn along buat majlis aqiqah anak dia...laaa..dah abis pun haa..sakan sangat berjalan...lupa semua..

malam tu kami tidur dalam keletihan...

esoknya..plan nak shopping2 sikit kat jalan TAR dgn SOGO..tapi shah dah tak larat..sian lak nengok dia..so kensel...kami gerak balik dr umah along dalam kul 12tghari..ingat nak singgah zoo..nanti kat dalam leh naik train sebab dah tak larat nak jalan kan..tapi sampai2 je parking pun penuh...train kat dalam apatah lagi kan...so kensel lagi...

on the way balik kami singgah kat bukit tinggi je...kat apa tah nama tempat tu lupa lak..ala yg ada bangunan cam kat obersea tu..tu pun sekejap je sebab hari nak hujan...sekejap2 pun sempat la hakimi pau duit utk beli buih sabun 1...sebelum tu main2 dengan arnab kat rabbit park kejap..pusing2 kami pun balik...sampai kat kuantan dah kul 8 mlm dah...letih tul percutian kali ni..hakimi sampai tidur sepanjang jalan dari bukit tinggi ke kuantan...cuma berhenti rehat kat temerloh je..

hasil percutian kali ni:
1. best sebab leh bawak hakimi gi taman burung dan aquaria
2. tak bape best sebab x leh shopping
3. shah dah berangan nak dapatkan DSLR satu..waaa..kena paksa dia buat part time lepas ni
4. kena cari GPS satu lepas ni nak jimatkan masa perjalanan..
5. timbul cadangan nak gi melaka lak bulan 2 thn depan..waaah...best tu..harap2 aku larat lg la berjalan... ;) Cerita menarik lain

0 Luahan Ikhlas: