Follow my blog with Bloglovin

Khamis, 30 Disember 2010

perkembangan terbaru anak2

salam sekali lagi...

hari ni sesaja nak tulis 2 entry sebelum memulakan tugas..
tetiba lak ada orang bagtau..esok cuti ek...alamak..kena tulis lelaju ni...

abg long:

sekarang ni abg long dah mula sibuk main dengan buku..pensel...dulu lagi dah camtu tapi dulu dia tak perihatin sangat lepas main semua sepah2...sampai dah 4 kotak kaler pensel dah tak tau mana pegi...tadi pagi pun siap nangis nak bawak kaler dengan buku...ayah dia malas nak bagi bawak taska takut jahanam nanti...sudahnya cikgu dia kata bawak je la cikgu jaga...sebab dia kata time cuti2 ni ramai kakak2 abg2 yang duduk kat tadika tumpang kat taska..semua orang main dengan buku...dia pun nak gak la...

tapi alhamdulillah dia dah leh buat abc ikut garis putus2...rajin lak tu..suka aku...

cakap lak, dah leh diajak berlawan cakap..bergaduh mulut...walaupun kekadang ada gak perkataan yang aku masih tak bape nak faham...tapi bagi budak yang berumur 3 tahun 2 bulan baru nak bercakap...perkembangan ini sangat2 ok..

adik:

adik sekarang dah mula pandai angkat2 buntut...comel lak bila tengok dia angkat buntut...duduk atas lutut pastu goyang2 buntut dia..hehe...cute...siap senyum2 lak bila orang panggil...

dia dah tau nama dia..bila orang panggil cepat je dia pusing...mencari...

kalau aku pakai tudung...cepat je nak kejar..sure nak jalan kan...hehe..pernah tu siap menangis2 sambil peluk kaki aku...drama tul...

sekarang lak kalau aku nak mandi ke nak buang air ke...susah tul...pantang ummi dia hilang..mesti nak nangis dah...

makan la..alhamdulillah...dah dekat 2 bulan dia makan..selera je..siap tambah2 lagi kalau tak cukup....memula aku bagi nestum yang beras biasa..pastu dia dah taknak...tukar beras soya..loya2 la pulak...pastu sekarang aku bagi yang neslac gold oat dengan prune tu...laju je dia makan...aku rasa sikit..memang sedap ko..rasa cam nestum kita yang dewasa tu kalau kita tambah kurma kisar...

susu...masih rutin yang sama lagi aku masih bekal dia susu hari2...walaupun kena berusaha keras sikit...kerja dah banyak..masa mengepam dah tak macam dulu...tapi alhamdulillah Allah masih murahkan rezeki adik lagi...

k...chaios...nak sambung keja lak..

Piala AFF Suzuki

salam semua,

walaupun aku x tau apa makna AFF tu dan selama ni tak minat tengok bola...semalam pecah rekod rumah kami tengok bola Malaysia melawan Indonesia...hehe..

macam nak roboh rumah...ye la..kami ni duduk rumah semi-d...sebelah tu orang bujang sewa...gamat ko diorang siap bawak kekawan balik rumah lagi...rumah diorang jangan cakap la kan...rumah kat simpang tu pun rasanya leh dengar bunyi tv diorang...huhu...
rumah kami lak..sedang2 saje...nasib baik lak abg long pun sporting lak...semalam off x tengok ultraman...

aku pun bukan mengadap benor nye...cuma tumpang2 dengar sambil main masak2 kat dapur...
semalam aku buat 2 dalam 1...spaghetti dan makaroni dengan kuah bolognese plus mushrooms...
sedap ko...lama x buat...makan lak time hujan2 kan...perghhh....ada yg dah menitis air liur...? bawak la kesat2 ye... ;)

cuma sayang sikit pada masa pertama tu channel hilang jap sebab hujan + angin kuat...biasa la astro kan...bayor je mahal...
lagi satu tension gak bila gol, pasal orang sebelah dah jerit dulu....kitorang leh sempat ready dulu nak tengok..mesti gol...lagi sekali....biasa la astro kan...lambat dari tv biasa...ceh..bayor je mahal...

apa pun, Malaysia menang akhirnya dengan 4-2.....(tak pernah aku dengar final ada lawan sampai 2 game.... ;) )
aku salute la dengan team Malaysia...bravo....tahniah ye...

Rabu, 22 Disember 2010

alahai abg long.....


selamat malam..

jarang kan aku buat entry memalam? sebab tu la nak kena tulis selamat mlm tu...hehe....
banyak lak entry hari ni ye? pelik? tak yah pelik la...
sebenarnya tadi sepupu shah datang ajak dia balik umah mak shah jap, nak ambik barang...dia ajak aku ikut tapi aku malas nak bawak adik jalan memalam...lagi tak sihat budak tu kang...last2 dia tanya hakimi nak ikut tak...abg long excited betul...sebelum ayah dia keluar dia dah keluar dulu dah...siap2 dah pakai selipar...ceh...cepat je kalau ajak berjalan...

disebabkan aku dah kena tinggal maka banyak la entry yang boleh ditulis ini malam....hehehe....

kali ni aku nak tulis pasal aktiviti hakimi lak....
sekarang ni dia amat pandai berkawan..kat memana je dia leh ada kawan...aku tak kesah asal dia pandai bawak diri..setakat ni dia takde la pulak aku tengok pukul2 atau buli2 budak lak...
tadi lak tak penah hayat ramai bebudak main kat dalam umah aku ni....abg long la yang ajak...yang tak bestnya tu sampai tak nak balik lak...abg long jadi lupa makan minum...tidur semua...parah tul...nak suruh balik kang tak patut lak...camne nak buat ye?

last2 shah balik tadi dia suruh semua bebudak main kat luar...alasan adik nak tidur..hehe...tu pun dah kul 5 lebih dah...letih aku, dah macam taska dah umah ni....
esok tah macamana agaknya....

abg long sekarang ni payah nooo nak mandi...kalau nak mandi pun beria dia kata nak air panas...siap rasa2 ko air dalam besen yang aku isi..sejuk sikit pun tak leh...tapi kalau dah berendam tak ingat dunia...
kadang2 dia buat perangai lak tak mau mandi..terpaksa la aku ajak dia mandi kat kolam plastik yang shah beli...tak larat la kan aku nak main tarik2 ni...dia dah beso dah...sekali dia meronta...hilang tenaga aku tau....tapi yang aku pelik kalau dalam kolam tu air sejuk takpe je......hmmmm..saje je kan...

eh aku kena stop la nak bagi adik makan ubat lak...

Selasa, 21 Disember 2010

upah bersalin..

salam semua,
hari ni aku lepak dengan anak2 kat umah sebab kena jaga adik...
sebenarnya malam semalam kami gi klinik ingat nak ambik nebuliser untuk adik..tup2 doc tu kata tak yah ambik tapi dia nak refer gi spital lak...haah? hospital lagi? panik tau aku dengar...
doc tu kata supaya doc kat hospital leh monitor dia sebab dia penah masuk wad sebelum ni...memula dia nak refer KSH lagi la kan...pastu aku jawab lak kami bayar sendiri yang dulu tu doc..bukan apa rasa tak sanggup lak nak melabur lagi rm4k kat situ lagi kan..

huhu yg kat atas nuu aku taip semalam...pastu adik nak susu aku terus tinggal..shah balik keja malam baru dia matikan..sib baik dia nak save draft, kalau tak jenuh nak menaip balik..
hari ni masuk 2 hari aku x keja...selsema batuk adik dah ok sikit...selsema kering...batuk kadang2 je...cuma demam tu ada lagi..sekarang ni aku bagi ubat setiap 4 jam sekali..ni dia dah tidur dah..jap lg kul 10 nak kejut lak bagi ubat demam...kul 12 kang kejut lagi bagi ubat batuk, selsema, antibiotik...kul 2 kang kejut lagi bagi ubat demam lagi..gitu la seterusnya...sian dia..memula dulu meronta- ronta dia..sekarang aku dah pandai..aku bedung dia dgn selimut tebal pastu aku cuma control muka dia je...mengalir air mata dia menangis...sian lak aku tengok tapi kalau tak buat lagi kesian kan?

eh melalut lak...aku nak bagi tau mengenai tajuk dia atas tu...
entry ni sekali dengan gambo tau..baru menarik...

sebelum tu aku nak tanya ada sapa2 kat sini penah dapat upah bersalin? angkat keyboard? kalau dari suami...bagus suami korang..aku? honestly tak penah sekali pun...tapi kali ni murah rezeki lak...tahun lepas kami ada masuk insuran untuk 1 family...so ada lak dia state kat situ dapat rm500 kalau bersalin...dan aku dah selamat claim dah..dan ini buktinya...tarra....

Khamis, 16 Disember 2010

aku kena buat???

salam semua,

semalam ingat nak buat entry gembira lagi tapi gambar lak x leh nak masuk...x best entry tu kalau xde gambar...so nanti2 la ye..

hari ni aku nak buat entry berkenaan tajuk nun kat atas tu...

korang mesti pelik kan?

alkisah macam ni ceritanya...tadi ada kwn seopis aku ni haa..dia kesian tengok aku sakit kepala lagi..sampai merah2 dahi belah kiri aku ni aku tekan....sakitnya Tuhan je yang tau...last2 dia mintak nama mak aku..dia send sms kat kawan dia...

dah tu tengahari lak dia ajak aku gi kedai makan kawan dia tu..
terbukak la kisah...dia kata ada benda dalam perut aku ni haa...dia tanya aku pregnant ke? cepat aku jawab..takkkkkkk....hehe...sila lihat jawapan aku yang panjang tu konpiden ko...

pastu dia kata kalau camtu mungkin betul apa yang dia nampak..ada benda dalam perut aku yang orang hantar...orang tu org opis aku gak.....eh? aku cam pelik la...sapa nak sakit hati dengan aku...shah dah meruap2 dah marah dia...aku still cool je...aku kan cool...hehe...

pastu dia kata benda ni baru je...orang yang hantar kat aku tu dia tak bagi aku keja...dia x suka aku arah2 orang buat keja...hmmm..ye la kot..aku ni kalau nak semua ok..aku cakap je...berterus terang pun kadang2 buat kita susah gak...aku kata kat dia nape aku selalu kena bila dah bangun pagi dan peak dari kul 10 pagi sampai kul 12 tengahari..petang camni aku ok lak..cuma denyut sikit2 la..dia kata tu sebab orang tu x nak aku buat keja la...kalau sakit kan aku kena berenti buat apa2..hmmm....

susah kan jadi ketua ni....serba salah dibuatnya...

org yang aku jumpa ni kata leh ubat...dia buat air penawar untuk aku..dia suruh minum dan sapu kat kepala..insyallah dia kata dalam 3 hari leh sembuh...

kan dulu aku pernah cerita kepercayaan aku pada semua ni kan...tapi apa salahnya kita usaha selagi tak memudaratkan kan? dia pun kata dia pun tolong doakan supaya benda tu hilang tapi kalau Allah tak izinkan tak jadi gak..so aku pun kena doa gak...

then dia cakap tak nak bagitau sapa yang buat...aku pun sebenarnya tak nak tau...seriously aku jenis orang yang sangat2 pemaaf...kalau betul orang tu dah buat aku...biar je la...sekurang-kurangnya dia dah lega kan sebab dah lepaskan terbuku kat hati dia...tapi aku lak nak balas apa yang dia buat tidak sekali2...semua orang yang pernah buat aku marah pun aku x simpan dalam hati...biar je la semua tu berlalu camtu....shah lak memang marah sesangat...hehe...sifat dia memang camtu...kalau dia tau sapa sure dia serang orang tu...jadi elok la tak tau kan?
kalau fikirkan sakitnya kepala ni mesti nak balas balik..tapi kan...aku kan hati baik...hahaha...

ke korang fikir camne?

Selasa, 14 Disember 2010

migraine

salam semua,

aku nak kongsi sikit..sejak hari sabtu baru ni aku dah kena sakit kepala...sakit dia kat belah kiri ni je...sakit nooo...ni pun aku taip sambil terpejam-pejam mata nahan sakit...migraine ke ni?

aku tak tau la..tak de pengalaman..tak pernah kena sakit gini...aku makan panadol pun tak jalan..ada gak shah beli ubat tahan sakit tapi aku yang takut nak makan pasal najmi masih menyusu badan kan..semua yang aku makan akan dapat kat dia..nak makan ubat batuk tu macam was-was...

aduh..sakitnya..camna nak buat ye?

Ahad, 12 Disember 2010

gambar terbaru...

salam,

entry ni nak letak gambar baru je...

gambar ni terbaru tuan punya blog yg diambil oleh abg long...nice photographer kan? hehe...

yg ni lak abg long lepas kena potong rambut senget dengan apek kedai gunting...dulu apek tu gunting ok tau..kali ni dia dah x bape nampak dah kot...ni je gambar yg ada...susah betul nak snap muka dia skrg ni...ni lak gambar adik...baju biru tu sebelum dia masuk spital...yg baju meroon tu dia dah kuar spital...yg baju biru tua tu terbaru...kantoi tengah berhempas pulas nak capai milo...

Mail ikan bakar




salam semua,

malam semalam kami makan seafood...tak jadi lak nak gi SR...tekak aku ni teringin noooo nak makan seafood lak...kami gi la kat Mail Ikan Bakar...dekat gak dengan umah...kalau dari umah kena u turn sikit la tapi disebabkan kami keluar gi beli botol susu baru kat najmi so balik tu leh la menyinggah...

citer sal botol susu ni nak tau sebab apa aku tukar...dulu dia pakai brand 1st year yg ada 2 lapis tu..tapi sejak cikgu lama berenti..berkakah botol tu bila balik ke rumah aku tengok...ngeri...tu yang buat keputusan tukar botol lain tu..kali ni ambik botol MAM tapi aku tukar puting safety first yg wide neck..alhamdulillah tadi dah try dia ok je...

eh sambung balik citer sal seafood tadi...restoran Mail Ikan Bakar ni kalau dari bandar sebelah kiri jalan kat simpang sebelum masuk ke tanjung lumpur...

ni kali kedua kami gi sini...masakan dia tip top gak la..dulu kami try tomyam dgn ikan bakar..aku suka tomyam dia..

kali ni kami ambik ikan bayang merah buat stim halia, ketam berlada, kerang rebus, sayur campur dan sup kosong...nasi kosong 3 dan air sirap, fresh oren dan 2 air suam...semua tu RM36.60...sangat2 berpatutan kan...mesti kami datang lagi pasni...ikan stim tu pun marveles ko...tak sesia menerai....kalau datang kuantan jangan lupa singgah sini ye...

meh layan gambar...

Jumaat, 10 Disember 2010

crocodile rock

salam semua,

baru2 ni kami penah nak try makan kat sini tapi tak jadi...hehe..sebab segan tempat tu cam xclusive sangat ler...

dahtu kami take away je la...

restoran ni dekat je dgn umah kami ni ada la dalam 10 minit kot..
dia serve western food...

so menu yg kami try bawak balik ialah lasagna dan signiture pizza dia sunset delight kot nama dia..tah tak ingat...

komen?...hmmmm...pizza jauh lg sedap dari pizza hut...
lasagna dia sedap lagi yang secret recipe kot...tekak aku rasa la ye...hehe...

harga lak...hmm...cam mahal sikit...pizza tu dlm rm26 kot...lasagna dia dah lupa lak harga dia...
gambar sorry ye xde sebab lapar sangat dan licin sebelum leh ambik gambar..hehe...

sebut2 lasagna ni...cam nak meleleh lak air liur...harus singgah kat SR balik ni kang....hehe...

rezeki..

salam semua,

2-3 hari ni asyik cerita berita baik je kan...? hehe..alhamdulillah..

pepagi tadi aku ditahan oleh staf kewangan kami..alhamdulillah...bulan ni dapat duit untuk tanggung keja...lega..

dapat la cover duit untuk wad najmi ari tu.. nak tau bil dia bape? wad 5 hari 4 malam termasuk rawatan untuk outpatient dia selama 3 hari adalah...rm4722.95...boleh tahan kan?

fuh..anak punya pasal...tapi kami puashati adik dah sihat...lainkali nak try KMC lak la..hehe..

Khamis, 9 Disember 2010

welcome our new family member

salam semua,

hari ni aku excited nak cite pasal ahli baru keluarga kami...

mesti korang semua teka aku preggy lagi kan?....hehehe...tettt....salah...

sebenarnya anak sedara baru...anak along aku...

dia dah letak nama pun...Ra'ees Izz Wa'ie bin Mat Yazid

sedap kan nama dia..tapi terbelit lidah aku nak nyebutnya...ni anak sulong lelaki dia tau..dia dah ada 2 anak perempuan...alhamdulillah ada lak rezeki lelaki...leh kawan dgn najmi sekolah esok..hehe..gambar ada dlm hp ni haa...x leh nak upload la pulak..lainkali ye..

tapi ada masalah sikit la...dia ada G6PD...ada sesapa ada pengalaman x?

apa pun tahniah long!

Rabu, 8 Disember 2010

aiskrim buatan tangan



salam semua,

hari ni aku nak cite sal eskrim yg dah lama aku buat...sebelum najmi masuk wad lagi..

resepi dia aku dapat dari kawan sek lama dulu..awa..mekasih awa..memang sedap!

nak try?

pakai susu segar 445ml..aku pakai yg dutch lady punya botol bulat kecik tu (450ml)..
pastu letak coffeemate yg bungkus kecik 250gm
letak 2 sudu gula..
diorang suh letak esen vanilla tapi aku x letak..aku x suka..buat kek pun aku selalu ngelat...hehe..

pastu korang godak guna mixer atau blender..aku try buat kat kg benda ni pakai mixer mak aku..x menjadik sbb kurang power..berjam aku mix x jadi2..
pakai blender aku x try lg..

Sabtu, 4 Disember 2010

live dari spital...





salam semua,

hari ni secara live dari Hospital Pakar Kuantan...semua anak2 dah tidur...so boleh la menaip entry jap kat blog..ceh..macam ramai sangat lak anak kan..kekeke...alamak hantu game dah bangun lak..sah jap lagi dia nak main game lak ni...jap ye nak bg ummi abiskan entry ni dulu ye...

hari ni dah masuk hari keempat kami kat sini...adik dah makin ok dah leh minum susu dan ketawa2..kalau tak cam kesian sangat rupa dia..

semua org tanya nape kami tak gi Hospital Besar/HTAA..jawapan aku senang dan pendek je..aku serik dengan pengalaman masa abang long dan adik masa umur 3 hari dulu..jadi-jadi la...

kat sini kami ambik bilik single..room 112..boleh tahan harga bilik dia rm160 sehari lum masuk makan lagi...makan kami beli kat luar je...jimat sikit...bil entah berapa tah..tapi tawakal je la...anak punya pasal..keja kuat2 kalau bukan untuk anak utk sapa lg kan? memula aritu dpt bilik 4 org sebilik tapi susah nak control abg long, asyik keluar masuk je..dah la aku nak kena jaga adik lagi...last2 kami tukar ambik single..sudahnya dengan shah sekali tidur berkampung kat sini..hahaha..

rutin kami kat sini pepagi adik kena puasa dr kul 7am sampai 9am..sebelum kul 9am kena pastikan abg long dah mandi...kul 9am kami jalan2 sesama naik tingkat 4 untuk buat physioteraphy kat adik...sian lak bila dia nangis2 bila kena suction tu..apa nak buat dik...ummi terpaksa...tak sampai hati ko...

lepas siap suction kami kena gi bawah lak...ni bukan masuk jadual adik pun tapi jadual wajib abg long..beli jajan n menan...siap dah tau dah nak tekan2 button kat lift tau..dari tingkat bawah dia siap syor lagi "aik angga la mi" (naik tangga la mi)...cehh..metang la ummi ko ni 'lebih besar sikit' ko suruh senam lak ye...sib baik 1 tingkat je...

ehhh...dia sambung tidur lak..leh la ummi taip lelama lagi..hehehe...

dah tu balik ke bilik ummi bagi adik susu, kat sini dia fully breastfeed...aku nak bagi gak botol tapi shah tak kasi..lepas tu aku bagi adik ubat pastu susu lagi bagi pujuk sikit..pastu dia tidur manjang..kena kejut setiap 1 jam untuk bg susu..alhamdulillah dia minum walaupun kejap2..

kul 1 ni lak dah start puasa untuk buat suction kul 3pm nanti..
k la shah dah balik dah bawak barang2 order tadi..ceh mcm budak delivery lak ye..hehe..sorry bang..

k ni gambar anak2 aku kat spital ni..dengan ummi dia interprem sekali...layan..

Isnin, 15 November 2010

dah pandai macam-macam

salam semua,

hari ni nak curik masa jap cite sal adik najmi.
sekarang ni adik najmi dah pandai macam2...dia dah boleh memusing 360 darjah...golek2..meniarap...golek2 balik...wah...advance betul! dia dah leh guling2 sampai turun dari tilam gulung yang besar tu.
sebenarnya tilam gulung ni kitaorng beli khas memang untuk adik belajar meniarap dan guling2..alhamdulillah nampaknya digunakan sepenuhnya oleh najmi..hehehe..

adik pun dah pandai makan..memula aku try masa umur dia 5 bln setengah aritu tapi dia tak pandai lagi..siap menyembur2 makanan tu keluar lagi tu..masa tu aku try bagi bubur beras kisar je, xde tambah apa2..lepas tu kami gi giant beli biskut untuk budak kecik makan tu..
memula aku try sama gak menyembur..tetiba hari sabtu baru ni, sesaja la mlm tu aku try bagi..siap patahkan 2 biskut tu taknak membazir...last2 ambik ko abis 2 keping biskut sudahnya..hehehe...pandai anak ummi...yang tumpah kat napkin dia cuma sikit2 je..semua masuk terus..bagus2..

adik pun dah pandai jugak..kalau aku siap-siap pakai tudung dia dah buat aksi terbang ala superman dah...nak bayangkan macamana? dia meniarap sambil kaki tangan dia angkat2...goyang2...mulut lak tersenyum2 mintak orang angkat la tu...kalau masa tu shah tengah pegang dia, dia melompat2 lak..comel sangat...

abang long lak...dah pandai menari, menyanyi walaupun bunyi lagu yang dia nyanyi tu jauh nooo dengan lagu asal..hehehe...takpe la nak asal boleh je...
pandai sayang adik, pandai pujuk adik kalau adik menangis...abis semua mainan adik dia lambak depan adik kalau adik menangis..

alhamdulillah anak2 ummi dah pandai macam2...semoga membesar dengan sihat ye nak..amin...

Rabu, 10 November 2010

dah november?

salam semua,

aduh tetiba je tengok kalender dah november ye? rasa cam x cukup je masa sehari-hari..letih betul..

aku ada banyak keja nak kena cover...lepas balik bersalin aritu staff yang selalu tolong tulis result on maternity leave pulak...nak tak nak kena la taip sendiri..melambak2 lak tu..sampai sekarang ni pun masih melambak atas meja ni haa...

pastu tetiba je kena pegang jawatan quality manager untuk ISO 17025...waa..sakit jiwa...
banyak tul nak kena settle...

mana lagi dengan masalah anak tak sihat masa tu...sekarang ni alhamdulillah najmi dah makin sihat..
ni aku update cite anak2 dulu ek..

abg long:
abg long dah makin sihat...baru je baik demam selsema n batuk, tinggi dah 98cm, cuma berat je yg macam tak naik2..still 11.9kg..cian anak aku dah mcm org somalia dah kurusnya..
mana tak nye...makan apa pun tak nak..puas dah aku masak/ beli macam2 kat dia...
kalau kat sekolah lagi la dia x makan..dia ni ada masalah sikit kalau ada kawan dia ingat main je...tu yang susah...camne nak buat ye? ada idea kawan2?

baru ni kami belikan dia keta besar....beso sangat sampai dah menyempitkan lagi umah yang kecik ni...masa baru beli tu kami balik dah malam, dia main kejap kat luar pastu ayah dia bawak masuk, shah lak mas tu kena ot mlm...tinggal la kami bertiga..abg long dah mcm si kudung dapat cincin...hehehe...habis keta tu semua dibeleknya...pendek kata cam nak tidur dalam keta la..hahaha...cian kat dia, sekarang ni pun ada masa main pun x sampai setengah jam..selalu kami sampai umah dah kul 6.30ptg...main2 jap pastu dah maghrib kena masuk umah..tak puas dia..last2 masa cuti aritu tengah2 hari buta pun sanggup cari topi pasal nak main keta...nanti la bebila aku tempek gambo ye..skrg ni x sempat..

adik:
pasal adik lak..rabu lepas gi cucuk untuk 5 bulan walaupun adik dah 5 bln stgh...terlewat pasal kes dia dulu la...alhamdulillah demam sehari je, itu pun x kuat...tap ada selsema n batuk lak..2 beradik ni jangkit menjangkit..duduk taska kan...biasa dah tu...

berat adik dah 6.9kg..alhamdulillah makin positif. tinggi lak dah 67cm...ummi..saya dah tinggi...hehehe...dan makin comel..
semua orang kata adik lagi comel dari abg long...hehehe..aku rasa lak diorang ni sama je cuma mata adik je yang sepet sikit...

adik masih disusukan dengan susu ibu yang diperah sekali sekala....waaaa...aku dah x sempat dah wei...kalau balik umah mesti bergayut budak ni...kat sekolah skrg masih dapat bekal walaupun kekadang cuma 2 botol je...cian adik...

adik dah pandai meniarap pada 25hb oct masa tu genap umur dia 5 bulan. sekarang ni dia dah boleh pusing 360 darjah dah tau...dah boleh gerak ke depan sikit2 tapi lepas tu menjerit2 sebab dah penat...hahaha...adik dah pandai main tepuk amai2 dan kur gam gamit...cute..hehehe...

pasal kami lak, bulan 9 kami gi melaka dengan keluarga akak ipar aku...sebab tak puas maka kami gi lagi bulan 10 tu dengan semua family aku lak...wah..meriah beb...gambor abg aku dah upload kat facebook...aku punya? x sempat lagi la...

dah tu hujung minggu baru ni kami gi ke umah adik ipar aku kat manir, kuala terengganu lak...abis jejalan je la kami ni...gambar cam biasa la carry forward ye...

ok...untuk semua yang menanti post ni untuk sekian lama...mekasih ye...see u...

Khamis, 21 Oktober 2010

Aduh..bersawang sudah...

salam semua,

lama betul tak update blog ni kan...sangat2 sibuk dengan tugas seharian...waaa...sangat letih...
nanti-nanti la kalau free akan ku update cerita-cerita kami ok...see u..

Jumaat, 24 September 2010

Jom jalan-jalan hujung minggu...

salam jumaat semua...

sekarang ni tengah waktu rehat...tadi sebenarnya aku cadang nak balik rumah tengahari ni, ingat nak sidai baju yang basuh pagi tadi tapi tup2 hujan la pulak...lebat lak tu...tambahan lak ada sekor beruang nak kena buat post mortem lak...jadinya tak jadi la aku balik...ni tgh lepak2 sambil siapkan report...

ni nak cerita kat korang sebenarnya aku nak balik sebab nak kemaskan kain baju nak bawak esok...nak gi mana? mesti ada yang tertanya-tanya kan...hehehe...perasan...

aku sebenarnya nak melepaskan hajat kami yang dah lama terpendam...ingat tak entry aku dulu...kat sini..

dan esok kami bakal melunaskan satu hutang ni...kami nak jejalan ke Melaka...
homestay pun dah siap tempah...hehehe...

sebenarnya kami tak rancang pun nak gi bercuti ni...akak ipar aku punya idea la ni...anak dia buat rombongan sekolah dan dia ajak kami join berkonvoi beramai2..mulanya dia ajak balik hari..aku x bape setuju..alang2 pegi biar puas hati kan? ni nak jalan2 sekejap je mana leh...

so aku cari homestay dan kami kongsi reramai...haaa...senang...

jadi esok sebelum subuh kami kena berkumpul dan selepas subuh terus bertolak...doakan kami selamat pegi dan pulang ye kekawan...MELAKA...kami datang...

Isnin, 20 September 2010

gambar 1 Syawal 1431H



salam semua,

hari ni hari pertama aku naik keja setalah bercuti lebih seminggu..bukan balik kampung lelama pun cuma lepak lelama dekat rumah dengan dua orang hero tu je..

k banyak keja kena bereskan ni..cuma nak tepek gambar 1 hari raya je ni haa..k layan...


keluargaku tercinta


tak ready ni


adik beradik perempuan..aku ikut sapa?

adik beradik lelaki...godang2...hahaha..
pssttt...perhatian hanya 2 yang dah dimiliki..

Ahad, 19 September 2010

coklat birthday

salam semua,

selamat hari raya...hari ni aku cuma nak update gambar coklat birthday yang aku janji aritu...gambar raya nanti2 la aku apdate kalau sempat yek...

ni la coklatnya...tarra...yang 2-3 biji hilang tu buat2 tak tau je la ye....dah kena ngap...hehehe...

Rabu, 8 September 2010

kuatkan semangatku...Ya Allah..

salam,
mesti korang cam suspen baca tajuk entry ni kan?

entry ni sebenarnya pasal penyusuan susu ibu pada adik...alhamduillah setakat hari ni aku masih leh bagi susu ibu setiap hari pada adik...
bulan ramadhan pun dah hampir sampai penghujungnya...tapi alhamdulillah setakat ni pengeluaran susu cuma terjejas sikit je...dan aku masih mampu membekalkan sekurang-kurangnya 4 x 3oz botol sehari ke taska untuk adik..itu pun kena bantu dengan susu formula lagi...aku harap sangat2 menjelang umur adik 6 bulan aku boleh bagi adik sepenuhnya susu ibu...insyallah...Kau kuatkan lah semangatku Ya Allah...

setakat ni kadang2 semangat aku sedikit pudar...bukan apa..kadang2 bila baca blog org lain yang mampu pam lebih dari 5oz sekali pam membuatkan aku sedikit cemburu dan patah semangat...tertanya jugak dalam hati nape susu aku tak semewah diorang...

tapi aku tetap tak putus asa...aku beli macam2 untuk tingkatkan pengeluaran...hari ni sampai satu lagi tambahan...super shield plus...
kalau ada antara korang tertanya nape aku beli ni, biar aku terangkan ye...setelah lama aku mengepam baru aku sedar yang nipple aku ni jenis berdiameter lebar..sebab tu agaknya adik najmi cam x suka nak hisap dulu..pasal mulut dia comel jek..
bila aku pam memula dia ok je dalam corong tu..last2 dalam 5 minit gitu dia dah mula tak muat dan cam susah nak bergerak dalam corong tu...tu yang buat aku pikir mungkin pengeluaran aku biasa tapi cuma corong yang standart tu tak standart dengan nipple aku...
so aku try survey2...akhirnya aku jumpa super shield ni...

so testinya akan aku beri kemudian ye...aku baru je nak menerai ni...mungkin lepas raya aku leh cite kat korang ye...doakan aku berjaya ye kawan2...

update adik n abg long

salam semua,
kali ni nak cite lak pasal abg long dan adik...

memula cite abg long dulu..tadi gi klinik hantar adik cucuk tp aiseh lupa lak nak timbang berat n ukur tinggi abg long...nanti la kat umah ummi ukur sendiri ek..hehe...boleh camtu?

skrg abg long dah pandai cakap macam2...walaupun masih pelat2 lagi n kekadang bunyi pun x sama macam maksud dia...macam kalau nak mandi dia akan cakap nak mati....wah..memula panik gak pastu siap dia demo tarik besen adik tu nak bawak bilik air baru la aku faham...hahaha...nak mandi rupanya...

sekarang ni kalau mandi dah senang sikit tapi kena la korban besen adik sebab dia nak berendam dalam tu...pastu aku tinggal je dia...kejap2 kang kena tanya ..dah abg long?...mesti dia jawap...num agi...hehehe...lum lagi la tu...

dia dah pandai bahasakan diri dia abg long walaupun sebutan dia masih jauuuuh dari bunyi sebenar..hehehe....nak tau apa dia sebut...abg nong...dan kekadang jadi anong....alahai..boleh je la nak oii...

kalau memanggil lak ni satu lg cite...kalau selalu dia panggil ummi..ummi je kan? sekarang ni kalau x sahut gak ...dia akan panggil...ummi...oooo..ummi...ayah...ooo..ayah...cute kan? ikut sapa lagi kalau bukan ummi dia ni haa...

ok...kita cite adik lak...
tadi pepagi gi hantar adik klinik, timbang dan cucuk...
adik nangis kejap je..pastu dah ok...
timbang berat adik dah 5.1kg...alhamdulillah adik dah makin sihat...kulit adik pun dah makin pink banyak...lidah adik pun dah makin merah...lega sesangat tengok adik makin sihat...
adik dah pandai bising2 dah...macam2 bunyi adik buat...riuh mulut adik...
adik dah boleh tegakkan kepala...dah tak yah nak sokong kepala dah..senang nak jalan2..hehe...
adik dah start ngereng2...tapi lum meniarap lagi...ada sekali tu je adik terlungkup...hehe...bukan meniarap betul pun masa tu tapi mungkin sbb hujung tilam tu rendah je..

gambar 2 beradik ni nanti2 la aku upload ye..silap2 lepas raya kita terus tepek gambor raya je la ek...

Selamat Hari Lahir abang...8/9/10

salam semua,
ini entry khas untuk hari lahir cik abang aku...Selamat hari lahir buat abang ye...cantik sangat tarikh hari ni kan....semoga dipanjangkan umur (leh jaga kami2 ni), dimurahkan rezeki(nak support kami2 ni)....dan dikurniakan kesihatan yang baik hendaknya.....

apa yang aku bagi sebagai hadiah?
tarra....aku bg 2 present...
1. chocolate....pesan kat nurul....cantik dan sedap...sampai abang pun sayang nak makan kan...?
2.cheese tart...pesan kat ida...lum rasa lagi baru sampai tadi...kang kita makan sesama masa buka ye bang...

gambar nanti aku bluetooth kat netbook ye..kabel ada problem lak ni...aiseh...
kek...? ita buat esok ye bang....aci tak?

Selasa, 7 September 2010

selamat hari raya


salam semua..
aku rasa hari ni mesti ramai yang dah nak balik kg..diam tak diam dah tinggal 2 hari lagi nak raya kan? alhamdulillah tahun ni insyallah aku leh posa penuh...yeay! aku lak malam raya baru leh balik..shah kena keja lagi khamis ni..kena la tunggu dia dulu...sempatlah aku nak masak 2 buku kek coklat dulu sebelum balik..satu untuk mak mertua (pasal aku singgah umah dia dulu) dan 1 lagi untuk keluargaku di johor...insyallah..kalau sempat la..mana nak kemas baju lagi..mana nak layan 2 hero tu lagi...hmmmm...

raya tahun ni kami semua sambut kat johor lak...ikut giliran kan..sebenarnya mak mertua aku dah bagi hint2 dia nak suh raya dengan dia tahun ni...tapi maap bebanyak ye mak..kami dah sain perjanjian sebelum kawin dulu...kami kena gilir2..baru adil..raya kedua lak kami balik sini sebab raya ketiga tu shah dah kena keja...

sempena hari baik dan bulan baik ni aku nak mintak maaf sekiranya ada terkasar bahasa dalam menulis selama ni...dan segala yang ter..ter..tu la..harap dimaafkan ye...dan aku doakan semoga perjalanan kita semua untuk pulang ke kampung dipermudahkan hendaknya..amin...

Jumaat, 3 September 2010

salam pg jumaat... Pak Lim Nasi Arab

salam pagi jumaat semua...

hari ni opis ni nampak lengang sikit...mungkin dah ada yg cuti agaknya...minggu depan lagi la pulak kan..mesti sunyi sepi punya la...

hari ni aku nak cite macam2...
pertama, semalam petang kami gi berbuka kat luar...kat restoran Pak Lim Nasi Arab kat Jalan Beserah...alhamdulillah sedap dan mengenyangkan...kami ambik set talam dengan 2 ketul ayam panggang dan kari kambing dan juga sejug air mangga...
yang paling aku suka nasi abis licin dan abg long pun suka sangat makan..dia makan dengan bersungguh2...cuma yang tak best kami lupa bawak kamera so takde la gambar ye...cite kosong je...
ada lagi satu yang tak best, harga dia mahal sangat la..semua kat atas tu RM43..yang aku tak puashati tu dalam menu tulis set talam tu cuma rm28.90 tetiba shah bayar lak jadi rm38.90...mana yg betul agaknya tah..tapi korang tau je la shah tu main bayo je..bukan dia nak tanya2 pun...takpelah kan halalkan je la dah selamat masuk perut pun...eh..eh...tah2 dah kat usus pun haa...nak tunggu keluor je...hehehe...

dah selamat berbuka segala tu kami gi jejalan tengok kipas angin kat jalan teluk sisek...nampak cam ada offer...kipas yang blade fiber cuma rm165..kami pun survey2 sekali harga lampu gak...boleh tahan gak harga...kira2 cam tak cukup je duit yang kami simpan untuk rumah kami nanti...mana la nak cari lagi ni...itu belum masuk grill, wiring....wah...harus banyak duit tu...

eh..oklah aku nak pam susu jap ni...takut lepas ni ada keja lak...skrg ni kena bekerja keras kumpul susu untuk najmi...chaiyok...chaiyok...doakan aku ek...

p/s...petang2 kang kalau free aku tulis lagi ye...

Rabu, 1 September 2010

tahan ke tak ye..?

salam semua,
hari ni aku rasa teramat letih sangat2...sebabnya? aku tak sedar pagi tadi untuk bangun sahur...sedar2 je najmi menangis nak susu..tengok2 jam dah kul 5.40 am..hah? apa lagi...terus aku kejut shah suruh niat je la...nak capai apa2 pun dah tak sempat dah...

ni dah masuk kali kedua kami tersedar lambat camni...sekali dulu tu pun najmi gak yang kejut..tapi masa tu dalam kul 5..ok lagi la sempat la panaskan apa yg patut..

sebenarnya malam tadi kami gi belanja jap kat carrefour..balik lambat gak..pastu aku pam susu jap..tengok2 jam dah kul 12 lebih..tidur..kena bangun lak sebab aku paksa najmi susu direct dari aku semalam...memang la ada adegan jerit2 tu kan..biasa la kena paksa...sampai menitis2 air mata dia ko..sian lak aku tengok tapi nak buat camne kan..mata aku ni haa tak larat nooo nak gi pam tu..
jadi kul 4 tu aku baru je habis susukan najmi, ingat nak baring2 jap dalam kul 5 baru bangun ke kan...sesedo anak dah nangis je..sib baik aku tak nangis sama...kunci jam pun tak sedar..teruk betul kan...

ni tah leh tahan sampai berbuka tak ni haa...hari ni lak...mak aaiii..panasnya...tak tahan rasanya...aku kalau bab lapar tu tak pe la lagi tapi bab haus tu yang tak tahan...susu pun dah kurang gak..tadi pg dpt la 3 oz..tengahari dpt 2oz..ptg terus turun jadi 1.5 oz je...aiseh...letih..letih...camne la aku nak terus bagi najmi susu aku kalau camni...dugaan betul..dia sehari minum yang 4 botol x 3oz aku tinggal tu pun tak cukup kena top up dengan formula...camna la nak buat lagi..

Khamis, 26 Ogos 2010

Selasa, 24 Ogos 2010

FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA

salam semua,
sempena bulan ramadhan ni elok la kita banyakkan berzikir kan? jadi kali ni aku nak kongsi benda2 kat bawah ni ye...

FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sampaikanlah pesanKu biarpun satu ayat..."

Dari Abu Hurairah r.a. bahwa Nabi s.a.w bersabda:"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu. Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." dari Sahih Bukhari.

1. Allah

2. Ar-Rahman - Maha Pemurah

3. Ar-Rahim - Maha Penyayang

4. Al-Malik - Maha Merajai/Pemerintah

5. Al-Quddus - Maha Suci

6. As-Salam - Maha Penyelamat

7. Al-Mu'min - Maha Pengaman

8. Al-Muhaymin - Maha Pelindung/Penjaga

9. Al-‘Aziz - Maha Mulia/Perkasa

10. Al-Jabbar - Maha Pemaksa

11. Al-Mutakabbir - Maha Besar

12. Al-Khaliq - Maha Pencipta

13. Al-Bari' - Maha Perancang

14. Al-Musawwir - Maha Menjadikan Rupa Bentuk

15. Al-Ghaffar - Maha Pengampun

16. Al-Qahhar - Maha Menundukkan

17. Al-Wahhab - Maha Pemberi

18. Ar-Razzaq - Maha Pemberi Rezeki

19. Al-Fattah - Maha Pembuka

20. Al-‘Alim - Maha Mengetahui

21. Al-Qabid - Maha Penyempit Hidup

22. Al-Basit - Maha Pelapang Hidup

23. Al-Khafid - Maha Penghina

24. Ar-Rafi’ - Maha Tinggi

25. Al-Mu’iz - Maha Pemberi Kemuliaan/Kemenangan

26. Al-Muthil - Maha Merendahkan

27. As-Sami’ - Maha Mendengar

28. Al-Basir - Maha Melihat

29. Al-Hakam - Maha Menghukum

30. Al-‘Adl - Maha Adil

31. Al-Latif - Maha Halusi

32. Al-Khabir - Maha Waspada

33. Al-Halim - Maha Penyantun

34. Al-‘Azim - Maha Agong

35. Al-Ghafur - Maha Pengampun

36. Ash-Shakur - Maha Pengampun

37. Al-‘Aliyy - Maha Tinggi Martabat-Nya

38. Al-Kabir - Maha Besar

39. Al-Hafiz - Maha Pelindung

40. Al-Muqit - Maha Pemberi Keperluan

41. Al-Hasib - Maha Mencukupi

42. Aj-Jalil - Maha Luhur

43. Al-Karim - Maha Mulia

44. Ar-Raqib - Maha Pengawas

45. Al-Mujib - Maha Mengabulkan

46. Al-Wasi’ - Maha Luas Pemberian-Nya

47. Al-Hakim - Maha Bijaksana

48. Al-Wadud - Maha Pencinta

49. Al-Majid - Maha Mulia

50. Al-Ba’ith - Maha Membangkitkan

51. Ash-Shahid - Maha Menyaksikan

52. Al-Haqq - Maha Benar

53. Al-Wakil - Maha Berserah

54. Al-Qawiyy - Maha Memiliki Kekuatan

55. Al-Matin - Maha Sempurna Kekuatan-Nya

56. Al-Waliyy - Maha Melinuingi

57. Al-Hamid - Maha Terpuji

58. Al-Muhsi - Maha Menghitung

59. Al-Mubdi' - Maha Memulai/Pemula

60. Al-Mu’id - Maha Mengembalikan

61. Al-Muhyi - Maha Menghidupkan

62. Al-Mumit - Maha Mematikan

63. Al-Hayy - Maha Hidup

64. Al-Qayyum - Maha Berdiri Dengan Sendiri-Nya

65. Al-Wajid - Maha Menemukan

66. Al-Majid - Maha Mulia

67. Al-Wahid - Maha Esa

68. As-Samad - Maha Diminta

69. Al-Qadir - Maha Kuasa

70. Al-Muqtadir - Maha Menentukan

71. Al-Muqaddim - Maha Mendahulukan

72. Al-Mu'akhkhir - Maha Melambat-lambatkan

73. Al-'Awwal - Maha Pemulaan

74. Al-'Akhir - Maha Penghabisan

75. Az-Zahir - Maha Menyatakan

76. Al-Batin - Maha Tersembunyi

77. Al-Wali - Maha Menguasai Urusan

78. Al-Muta’ali - Maha Suci/Tinggi

79. Al-Barr - Maha Bagus (Sumber Segala Kelebihan)

80. At-Tawwab - Maha Penerima Taubat

81. Al-Muntaqim - Maha Penyiksa

82. Al-‘Afuww - Maha Pemaaf

83. Ar-Ra'uf - Maha Mengasihi

84. Malik Al-Mulk - Maha Pemilik Kekuasaan

85. Thul-Jalali wal-Ikram - Maha Pemilik Keagungan dan Kemuliaan

86. Al-Muqsit - Maha Mengadili

87. Aj-Jami’ - Maha Mengumpulkan

88. Al-Ghaniyy - Maha Kaya Raya

89. Al-Mughni - Maha Penberi Kekayaan

90. Al-Mani’ - Maha Membela/Menolak

91. Ad-Darr - Maha Pembuat Bahaya

92. An-Nafi’ - Maha Pemberi Manfaat

93. An-Nur - Maha Pemberi Cahaya

94. Al-Hadi - Maha Pemberi Petunjuk

95. Al-Badi’ - Maha Indah/Tiada Bandingan

96. Al-Baqi - Maha Kekal

97. Al-Warith - Maha Membahagi/Mewarisi

98. Ar-Rashid - Maha Pandai/Bijaksana

99. As-Sabur - Maha Penyabar

FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA

(fadhilat ini dipetik dari tajuk buku Khasiat Asmaul-Husna & Himpunan Ayat-Ayat Al-Quran, susunan : Abu Nur Husnina, keluaran Pustaka Ilmi).

1. "Ya Allah!" apabila dizikirkan 500 x setiap malam, lebih-lebih lagi selepas solat tahajjud atau solat sunat 2 rakaat mempunyai pengaruh yang besar di dalam mencapai segala yang dihajati.

2. "Ya Rahman!" apabila dizikirkan sesudah solat 5 waktu sebanyak 500x, maka hati kita akan menjadi terang, tenang & sifat-sifat pelupa & gugup akan hilang dengan izin Allah.

3. "Ya Rahim!" apabila dizikirkan sebanyak 100 x setiap hari, InsyaAllah kita akan mempunyai daya penarik yang besar sekali hingga manusia merasa cinta & kasih serta sayang terhadap kita.

4. "Ya Malik!" apabila dizikirkan sebanyak 121 x setiap pagi atau setelah tergelincirnya matahari, segala perkerjaan yang dilakukan setiap hari akan mendatangkan berkat & kekayaan yang diredhai Allah.

5. "Ya Quddus!" apabila dizikirkan sebanyak 100 x setiap pagi setelah tergelincir matahari, maka hati kita akan terjaga dari semua penyakit hati seperti sombong, iri hari, dengki dll.

6. "Ya Salam!" apabila dizikirkan sebanyak 136 x, InsyaAllah jasmani & rohani kita akan terhindar dari segala penyakit sehingga badan menjadi segar sihat & sejahtera.

7. "Ya Mukmin!" apabila dizikirkan sebanyak 236 x, InsyaAllah diri kita, keluarga & segala kekayaan yang dimiliki akan terpelihara & aman dari segala macam gangguan yang merosakkan.

8. "Ya Muhaimin!" apabila dizikirkan sebanyak 145 x sesudah solat fardhu Isyak, Insyaallah fikiran & hati kita akan menjadi terang & bersih.

9. "Ya 'Aziz!" apabila dizikirkan sebanyak 40 x sesudah solat subuh, InsyaAllah, kita akan menjadi orang yang mulia, disegani orang kerana penuh kewibawaan.

10."Ya Jabbar!" apabila dizikirkan sebanyak 226 x pagi & petang, semua musuh akan menjadi tunduk & patuh dengan izin Allah.

11. "Ya Mutakabbir!" apabila dizikirkan sebanyak 662 x, maka dengan kebijaksanaan bertindak, kita akan dapat menundukkan semua musuh, bahkan mereka akan menjadi pembantu yg setia.

12."Ya Khaliq!" dibaca mengikut kemampuan atau sebanyak 731x, InsyaAllah yang ingin otak cerdas, cepat menerima sesuatu pelajaran , amalan ini akan memberikan otak kita cerdas dan cepat tangkap (faham).

13."Ya Baarii'!" sekiranya kita berada didalam kesukaran atau sedang sakit, dibaca sebanyak 100 x selama 7 hari berturut-turut, InsyaAllah kita akan terlepas dari kesukaran & sembuh dari penyakit tersebut.

14."Ya Musawwir!" sekiranya seorang isteri yang sudah lama belum mempunyai anak, maka cubalah ikhtiar ini dengan berpuasa selama 7 hari dari hari Ahad hingga Sabtu. Di waktu hendak berbuka puasa, ambil segelas air & dibacakan "Ya Musawwir" sebanyak 21 x, kemudian diminum air tersebut untuk berbuka puasa. Bagi sang suami, hendaklah berbuat perkara yang sama tetapi hanya dengan berpuasa selama 3 hari. Kemudian pada waktu hendak berjimak, bacalah zikir ini sebanyak 10 x, InsyaAllah akan dikurniakan anak yang soleh.

15."Ya Ghaffaar!" sambil beri'tikaf (diam dalam masjid dalam keadaan suci) bacalah zikir ini sebanyak 100 x sambil menunggu masuknya waktu solat Jumaat, InsyaAllah akan diampunkan dosa-dosa kita.

16."Ya Qahhaar!" dizikir menurut kemampuan atau sebanyak 306 x, maka hati kita akan dijaga dari ketamakkan & kemewahan dunia & InsyaAllah orang-orang yang selalu memusuhi kita akan sedar & tunduk akhirnya.

17. "Ya Wahhaab!" dizikir sebanyak 100 x sesudah solat fardhu, barang siapa yang selalu didalam kesempitan, Insya Allah segala kesulitan atau kesempitan dalam soal apa pun akan hilang.

18. "Ya Razzaq!" dizikir mengikut kemampuan sesudah solat fardhu khususnya solat subuh, Insya Allah akan dipermudahkan rezeki yang halal & membawa berkat. Rezeki akan datang tanpa diduga!! tetapi perlulah dilakukan dengan ikhtiar yang zahir.

19. "Ya Fattah!" dizikir sebanyak 71 x sesudah selesai solat subuh, InsyAllah hati kita akan dibuka oleh Allah, sehingga mudah menerima nasihat agama.

20. "Ya 'Aalim!" dizikir sebanyak 100 x setiap kali selesai solat Maktubah, Insya Allah akan mendapat kemakrifatan yang sempurna.

21. "Ya Qaabidhu!" dizikirkan 100 x setiap hari, maka dirinya akan semakin dekat dengan Allah & terlepas dari segala bentuk ancaman.

22. "Ya Baasithu!" Bagi mereka yg berniaga atau mempunyai usaha2 lain, kuatkanlah usaha & berniaga itu dengan memperbanyakkan membaca zikir ini setiap hari, InsyaAllah rezeki akan menjadi murah.

23. "Ya Khaa'fidh!" dizikirkan sebanyak 500 x setiap hari, dalam keadaan suci, khusyuk & tawaduk, InsyaAllah segala maksud akan ditunaikan Allah. Juga apabila mempunyai musuh, musuh itu akan jatuh martabatnya.

24. "Ya Raafi!" dizikirkan setiap hari, baik siang atau malam sebanyak 70 x, InsyaAllah keselamatan harta benda di rumah, di kedai atau di tempat-tempat lain akan selamat & terhindar dari kecurian.

25. "Ya Mu'izz!" dizikirkan sebanyak 140 x setiap hari, Insya Allah akan memperolehi kewibawaan yang besar terutama ketua-ketua jabatan atau perniagaan.

26. "Ya Muzill!" Perbanyakkanlah zikir ini setiap hari, sekiranya ada orang berhutang kepada kita & sukar untuk memintanya, InsyaAllah si penghutang akan sedar & membayar hutangnya kembali.

27. "Ya Samii'!" Sekiranya inginkan doa kita makbul & pendengaran telinga kita tajam, biasakanlah zikir ini setiap hari menurut kemampuan, lebih-lebih lagi sesudah solah Dhuha, InsyaAllah doa akan mustajab.

28. "Ya Bashiir!" Dizikirkan sebanyak 100 x sebelum solat Jumaat, InsyaAllah akan menjadikan kita terang hati, cerdas otak & selalu diberikan taufik & hidayah dari Allah.

29. "Ya Hakam!" dizikirkan sebanyak 68 x pada tengah malam dalam keadaan suci, InsyaAllah dapat membuka hati seseorang itu mudah menerima ilmu-ilmu agama & membantu kecepatan mempelajari ilmu-ilmu agama.

30. "Ya Adllu!" dizikirkan sebanyak 104 x setiap hari sesudah selesai solat 5 waktu, InsyaAllah diri kita selalu dapat berlaku adil.

31. "Ya Lathiif!" Dengan memperbanyakkan zikir ini mengikut kemampuan, InsyaAllah bagi para peniaga, ikhtiar ini akan menjadikan barangan jualannya menjadi laris & maju.

32. "Ya Khabiir!" Dengan memperbanyakkan zikir ini setiap hari, terkandung faedah yang teramat banyak sekali sesuai dengan maksud zikir ini antara lain faedahnya ialah dapat bertemu dengan teman atau anak yang telah terpisah sekian lama.

33. "Ya Haliim!" Dizikirkan sebanyak 88 x selepas solat lima waktu, bagi mereka yang mempunyai kedudukan di dalam pemerintahan, syarikat atau apa saja, InsyaAllah dipastikan kedudukannya tidak akan dicabar atau diungkit-ungkit atau tergugat.

34. "Ya 'Aziim!" dizikirkan sebanyak 12 x setiap hari untuk orang yang sekian lama menderitai sakit, InsyaAllah akan sembuh. Juga apabila dibaca 12 x kemudian ditiupkan pada tangan lalu diusap-usap pada seluruh badan, maka dengan izin Allah akan terhindar dari gangguan jin, jin syaitan & sebagainya.

35. "Ya Ghafuur!" bagi orang yang bertaubat, hendaklah memperbanyakkan zikir ini dengan mengakui dosa-dosa & beriktikad untuk tidak mengulanginya, InsyaAllah akan diterima taubatnya oleh Allah.

36. "Ya Syakuur!" dizikirkan sebanyak 40 x sehabis solat hajat, sebagai pengucapan terima kasih kepada Allah, InsyaAllah semua hajat kita akan dimakbulkan Allah. Lakukanlah setiap kali kita mempunyai hajat yang penting & terdesak.

37. "Ya 'Aliy!" Untuk mencerdaskan otak anak kita yang bebal, tulislah zikir ini sebanyak 110 x (** di dalam bahasa Arab bukan Bahasa Malaysia!!) lalu direndam pada air yang dingin & diberikan si anak meminumnya, InsyaAllah lama kelamaan otak si anak itu akan berubah cemerlang & tidak dungu lagi. InsyaAllah mujarab.

38. "Ya Kabiir!" Bagi seseorang yang kedudukannya telah dirampas atau dilucut gara-gara sesuatu fitnah, maka bacalah zikir ini sebanyak 1,000 x selama 7 hari berturut-turut dalam keadaan suci sebagai pengaduan kepada Allah. Lakukanlah sesudah solat malam (tahajud atau hajat).

39. "Ya Hafiiz!" dizikir sebanyak 99 x, InsyaAllah diri kita akan terlindung dari gangguan binatang buas terutamanya apabila kita berada di dalam hutan.

40. "Ya Muqiit!" Sekiranya kita berada di dalam kelaparan seperti ketika sesat di dalam hutan atau di mana sahaja sehingga sukar untuk mendapatkan bekalan makanan, maka perbanyakkan zikir ini. InsyaAllah badan kita akan menjadi kuat & segar kerana rasa lapar akan hilang.

41. "Ya Hasiib!" Untuk memperteguhkan kedudukan yang telah kita jawat, amalkan zikir ini sebanyak 777 x sebelum matahari terbit & selepas solat Maghrib, InsyaAllah akan meneguhkan kedudukan kita tanpa sebarang gangguan.

42. "Ya Jaliil!" Barangsiapa mengamalkan zikir ini pada sepertiga malam yang terakhir, InsyaAllah kita akan mendapati perubahaan yang mengkagumkan - perniagaan akan bertambah maju. Andai seorang pegawai, maka tanpa disedari kedudukan kita akan lebih tinggi dan terhormat & begitulah seterusnya dengan izin Allah.

43. "Ya Kariim!" Untuk mencapai darjat yang tinggi & mulia di dunia mahupun di akhirat kelak, maka amalkan zikir ini sebanyak 280 x ketika hendak masuk tidur. Nescaya Allah akan mengangkat darjat mereka yang mengamalkan zikir ini.

44. "Ya Raqiib!" Bagi meminta pertolongan kepada Allah terhadap penjagaan barang yang dikhuatirkan, maka zikirkan sebanyak 50 x setiap hari dengan niat agar barang-barang yang dikhuatirkan yang berada di tempat yang jauh & sukar dijaga terhindar dari sebarang kecurian mahupun gangguan lainnya. Bertawakkal & yakinlah kepada Allah. InsyaAllah....

45. "Ya Mujiib!" Sesungguhnya Allah adalah Zat yang menerima doa hambaNya & agar doa kita mustajab & selalu diterima Allah, hendaklah mengamalkan zikir ini sebanyak 55 x sesudah solat subuh. Insyaallah Tuhan akan mengabulkan doa kita.

46. "Ya Waasi!" Apabila di dalam kesulitan maka amalkan zikir ini sebanyak 128 x setiap pagi & petang, InsyaAllah segala kesulitan akan hilang berkat pertolongan Allah. Andai zikir ini sentiasa diamalkan, InsyaAllah Tuhan akan menjaga kita dari hasad dengki sesama makhluk.

47. "Ya Hakiim!" Bagi pelajar atau sesiapa sahaja yang memperbanyakkan zikir ini setiap hari, InsyaAllah akalnya akan menjadi cerdas & lancar didalam menghafal & mengikuti pelajaran. Amalkanlah sekurang-kurangnya 300x setiap hari.

48. "Ya Waduud!" Amalkan zikir ini sebanyak 11,000 x pada setiap malam. InsyaAllah kita akan menjadi insan yang sentiasa bernasib baik, disayangi & rumahtangga kita akan sentiasa berada didalam keadaan harmoni.

49. "Ya Majiid!" Untuk ketenteraman keluarga di mana setiap anggota keluarga sentiasa menyayangi & menghormati & khasnya kita sebagai ketua keluarga, maka amalkan zikir ini sebanyak 99 x, sesudah itu hembuskan kedua belah tapak tangan & usap ke seluruh muka. InsyaAllah semua anggota keluarga kita akan menyayangi & menghormati kita sebagai ketua keluarga.

50. "Ya Baa'its!" Zikirkan sebanyak 100 x dengan meletakkan kedua tangan ke dada, InsyaAllah akan memberi kelapangan dada dengan ilmu & hikmah.

51. "Ya Syahiid!" Apabila ada di kalangan anggota keluarga kita yang suka membangkang dan sebagainya, maka zikirkan sebanyak 319 x secara berterusan setiap malam sehingga si pembangkang akan sedar & berubah perangainya.

52. "Ya Haq"! Perbanyakkan zikir ini, InsyaAllah ianya sangat berfaedah sekali untuk menebalkan iman & taat di dalam menjalankan perintah Allah.

53. "Ya Wakiil" Sekiranya terjadi hujan yang disertai ribut yang kuat, atau terjadi gempa, maka ketika itu perbanyakkan zikir ini, InsyaAllah bencana tersebut akan menjadi reda & kembali seperti sediakala.

54. "Ya Qawiy!" Amalkan zikir ini sebanyak mungkin agar kita tidak gentar apabila berdepan dengan sebarang keadaan mahupun berdepan dengan si zalim.

55. "Ya Matiin!" Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin kerana ianya mempunyai fadhilat yang besar sekali, antaranya untuk mengembalikan kekuatan sehingga musuh merasa gentar untuk mengganggu.

56. "Ya Waliy!" Barangsiapa yang menjawat sebarang jawatan atau kedudukan, maka amatlah elok sekali mengamalkan zikir ini sebanyak mungkin kerana dengan izinNya,kedudukan kita akan kukuh & terhindar dari sebarang gangguan oleh orang-orang yang bersifat dengki.

57. "Ya Hamiid!" Perbanyakkan zikir ini sebagai pengakuan bahawa hanya Allah sahaja yang paling berhak menerima segala pujian.

58. "Ya Muhshiy!" Sekiranya kita inginkan diri kita digolongkan didalam pertolongan yang selalu dekat dengan Allah (muraqabah), maka amalkan zikir ini sebanyak mungkin sesudah solat 5 waktu.

59. "Ya Mubdiu!" Agar segala apa yang kita rancangkan akan berhasil, maka zikirkan sebanyak 470 x setiap hari. InsyaAllah....

60. "Ya Mu'id!" Andai ada anggota keluarga yang menghilangkan diri dan sebagainya, amalkan zikir ini sebanyak 124 x setiap hari sesudah solat. InsyaAllah dipertunjukkan akan hasilnya.

61. "Ya Muhyiy!" amalkan zikir ini sebanyak 58 x setiap hari, InsyaAllah kita akan diberikan kemuliaan darjat dunia & akhirat kelak.

62. "Ya Mumiit!" Barangsiapa memperbanyakkan zikir ini, InsyaAllah akan dipermudahkan didalam perniagaan, berpolitik dan sebagainya.

63. "Ya Hayyu!" Untuk mencapai kekuatan mental/batiniah didalam menjalani kehidupan, perbanyakkanlah zikir ini.

64. "Ya Qayyuum!" Telah berkata Imam Ghazali bahawa barangsiapa yang ingin memperolehi harta yang banyak lagi berkat, ingin dikasihi oleh setiap manusia, ingin berwibawa, ditakuti musuh & ingin menjadi insan yang terhormat, maka berzikirlah dgn "Ya Hayyu Ya Qayyuum..." sebanyak 1,000 x setiap malam atau siang hari. Hendaklah melakukannya secara berterusan, Insya Allah akan tercapai segala hajat.

65. "Ya Waajid!" Andai berkeinginan keperibadian yang kukuh, tidak mudah terpengaruh & teguh pendirian, maka perbanyakkan zikir ini.

66. "Ya Maajid!" Demi kecerdasan otak dan agar dipermudahkan hati untuk menerima pelajaran, maka hendaklah pelajar tersebut memperbanyakkan zikir ini setiap hari.

67. "Ya Waahid!" Bagi pasangan yang belum mempunyai cahayamata & tersangat ingin untuk menimangnya, amalkanlah zikir ini sebanyak 190 x setiap kali selesai menunaikan solat 5 waktu selama satu bulan & selama itu juga hendaklah berpuasa sunat Isnin & Khamis, Insya Allah...

68. "Ya Somad! Ketika dalam kelaparan akibat sesat atau kesempitan hidup, maka pohonlah kepada Allah dengan zikir ini sebanyak mungkin. InsyaAllah, diri akan berasa segar & sentiasa.

69. "Ya Qaadir!" Apabila kita berhajatkan sesuatu namun ianya selalu gagal, maka amalkan zikir ini sebanyak 305 x setiap hari, Insya Allah segala hajat akan berhasil.

70. "Ya Muqtadir!" Agar tercapai tujuan yang dikehendaki, selain dari berikhtiar secara lahariah, maka berzikirlah dengan zikir ini seberapa mampu sehingga ikhtiar kita itu berhasil kerana zikir ini akan mempercepatkan keberhasilan hajat kita.

71. "Ya Muqaddim!" Menurut Imam Ahmad bin Ali Al-Buuniy, beliau berkata "Barangsiapa yang berzikir dengan zikir ini sebanyak 184 x setiap hari, InsyaAllah, nescaya segala usahanya akan berhasil".

72. "Ya Muahkhir"! Bagi meninggikan lagi ketaatan kita kepada Allah, perbanyakkanlah zikir ini.

73. "Ya Awwal!!" Barangsiapa yang mengamalkan zikir ini sebanyak 37 x setiap hari, InsyaAllah segala apa yang dihajati akan diperkenankan Allah.

74. "Ya Aakhir!" Amalkan berzikir sebanyak 200 x sesudah solat 5 waktu selama satu bulan, InsyaAllah Tuhan akan membuka pintu rezeki yang halal.

75. "Ya Dhaahir!" Amalkanlah zikir ini sebanyak 1,106 x selesai solat waktu di tempat yang sunyi (khalwat), nescaya Allah akan membuka hijab padanya dari segala rahsia yang pelik & sukar serta diberi kefahaman ilmu.

76. "Ya Baathinu!" Seperti no. 75 jugak, tetapi amalkan sebanyak 30 x sesudah solat fardhu.

77. "Ya Waaliy!" Memperbanyakkan zikir ini setiap pagi & petang boleh menyebabkan seseorang itu menjadi orang yang ma'rifat, iaitu hatinya dibuka oleh Allah. Difahamkan para wali Allah selalu memperbanyakkan zikir ini

78. "Ya Muta'aAliy!" Sekiranya kita akan berjumpa dengan mereka yang berkedudukan tinggi atau mereka yang sukar untuk ditemui, maka bacalah zikir ini sebanyak mungkin sewaktu mengadap. InsyaAllah dengan mudah kita akan berjumpa dengannya & segala hajat yang penting-penting akan berhasil.

79. "Ya Bar!" Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin setiap hari, InsyaAllah segala apa yang kita hajati akan terlaksana dengan mudah.

80. "Ya Tawwaab!" Bagi orang yang selalu membuat dosa & ingin bertaubat maka hendaklah memperbanyakkan zikir ini supaya dengan mudah diberikan petunjuk kembali ke jalan yang lurus.

81. "Ya Muntaqim!" Jika kita berhadapan dengan orang yang zalim, supaya dia tidak melakukan kezalimannya terhadap kita, maka hendaklah kita memperbanyakkan zikir ini setiap kali sesudah solat fardhu. Insyaallah, kita akan mendapat pertolongan Allah.

82. "Ya 'Afuww!" Barangsiapa memperbanyakkan zikir ini, nescaya dia akan diampuni segala dosanya oleh Allah.

83. "Ya Rauuf!" Bagi sesiapa yang inginkan dirinya disenangi oleh teman atau sesiapa sahaja yang memandangnya, amalkan zikir ini seberapa mampu samada pada waktu siang mahupun malam.

84. "Ya Maalikul Mulki!" Seseorang pengarah atau ketua yang ingin kedudukan yang kekal & tetap tanpa diganggu gugat, hendaklah selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 212 x sesudah solat fardhu & 212 pada setiap malam selama sebulan. InsyaAllah akan mendapat pertolongan Allah.

85. "Ya Zul Jalaali wal Ikraam!" Amalkanlah zikir ini sebanyak 65 x setiap hari selama sebulan, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai dengan pertolongan Allah.

86. "Ya Muqsith!" Berzikirlah dengan zikir ini mengikut kemampuan, InsyaAllah Tuhan akan menganugerahkan sifat adil kepada mereka yang mengamalkannya.

87. "Ya Jaami'!" Sekiranya ada dikalangan keluarga kita atau isteri kita yang lari dari rumah, maka amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin pada setiap hari dengan niat semoga Allah menyedarkan orang tersebut. Dengan izin Allah orang yang lari itu akan pulang dalam jangka waktu yang singkat.

88. "Ya Ghaniy!" Amalkanlah zikir ini pada setiap hari sebanyak mungkin, InsyaAllah apa yang kita usahakan akan cepat berhasil & kekayaan yang kita perolehi itu akan mendapat berkat.

89. "Ya Mughniy!" Mintalah kekayaan yang bermanfaat untuk kehidupan dunia & akhirat kepada Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai.

90. "Ya Maani'!" Andai kita selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 161 x pada waktu menjelang solat subuh setiap hari, InsyaAllah kita akan terhindar dari orang-orang yang zalim & suka membuat angkara.

91. "Ya Dhaarr!" Asma ini sangat berguna didalam ikhtiar kita untuk menyembuhkan sesuatu penyakit yang mana sudah lama dihidapi & telah puas dihidapi & telah puas diubati. Amalkanlah zikir ini sebanyak 1001 x pada setiap hari, InsyaAllah dengan ikhtiar ini penyakit itu akan cepat sembuh.

92. "Ya Naafi' "! Menurut Imam Ahmad Al-Buuniy, barangsiapa mengamalkan zikir ini setiap hari, maka bagi orang yang sakit, sakitnya akan sembuh, & bagi orang yang susah akan dihilangkan kesusahannya dengan izin Allah.

93. "Ya Nuur!" Menurut Sheikh Ahmad bin Muhammad As Shawi, barangsiapa yang menghendaki kemuliaan yang agung & memperolehi apa yang dimaksudkan baik kebaikan dunia mahupun kebaikan di akhirat kelak, maka hendaklah selalu berzikir dengan zikir ini setiap pagi & petang.

94. "Ya Haadiy!" Bagi sesiapa yang dalam perjalanan ke suatu tempat tertentu, kemudian ia tersesat, hendaklah ia memohon petunjuk Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, Insya Allah akan diberikan pertolongan Allah akan cepat lepas dari kesesatan tersebut.

95. "Ya Baadii!" Andai kita mempunyai rancangan yang sangat penting & bagi memastikan rancangan kita itu berjaya & berjalan lancar, maka berzikirlah dengan zikir ini sebanyak 500 x selepas solat fardhu. InsyaAllah Tuhan akan memberikan pertolongan hingga rancangan kita berjaya & berjalan lancar.

96. "Ya Baaqy!" Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin tanpa mengira batas waktu, InsyaAllah dengan ikhtiar ini semua perkerjaan yang telah menjadi punca rezeki tidak akan mudah terlepas, perniagaan tidak akan rugi atau bankrap dengan berkat zikir ini.

97. "Ya Waarits!" Sekiranya kita berzikir sebanyak 500 x selepas solat fardhu atau sebagainya, supaya segala urusan kita itu berjalan lancar, maka hendaklah pada setiap malam berzikir dengan zikir ini sebanyak 707 x. InsyaAllah berkat zikir ini Allah akan memberi petunjuk sehingga usaha kita akan berhasil dengan baik & memberangsangkan.

98. "Ya Rasyiid!" Walaupun kita tergolong didalam golongan yang cerdas otak, namun biasakanlah zikir ini sebanyak mungkin, nescaya otak kita akan menjadi bertambah cerdas.

99. "Ya Shabuur!" Agar kita diberi kesabaran oleh Allah dalam segala hal, maka perbanyakkanlah zikir ini menurut kemampuan. Dengan sifat sabar & penuh pengharapan kepada Allah, maka segala usaha & upaya akan mencapai kejayaan.

FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA

Doa-doa Yang Makbul:

1. Orang yang terdesak.

2. Orang yang teraniaya/dizalimi.

3. Anak yang berbuat baik terhadap kedua ibubapanya.

4. Doa seorang Muslim yang tidak berbuat zalim & tidak memutuskan silaturrahim.

Tanda-tanda Doa Yang Makbul:

1. Terasa sesuatu yang menakutkan.

2. Menangis tatkala berdoa.

3. Terasa menggeletar.

Cara-cara Berdoa:

1. Bersungguh-sungguh semasa berdoa. Rasulullah s.a.w pernah bersabda:

"Sesungguhnya Allah amat menyukai orang yang bersungguh-sungguh semasa ia berdoa"

2. Menghadirkan diri kpd Allah dengan penuh kekhusyukkan kerana Allah tidak menerima doa dari hati yang lalai.

3. Hendaklah makanan, minuman, pakaian dan sebagainya dari harta yang halal kerana sesungguhnya Allah itu baik & menerima melainkan yang baik belaka.

4. Doa itu bukan bertujuan untuk melakukan dosa, khianat, memutuskan silaturrahim & jangan sesekali memohon SEGERA dimakbulkan doa tersebut.

5. Digalakkan memperbanyakkan menyebut Asmaul Husna, dimulai dengan bertaubat, istighfar, hamdalah serta selawat ke atas Rasulullah s.a.w & para sahabat.

6. Sebelum berdoa, bersedekahlah terlebih dahulu (al-fatihah dan sebagainya).

KATA-KATA NASIHAT IBNU QAYYIM

  • Di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak akan terurai kecuali menerima kehendak Allah swt.
  • Di dalam hati manusia ada keganasan dan tidak akan hilang kecuali berjinak dengan dengan Allah swt
  • Di dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak akan hilang kecuali seronok mengenali Allah swt
  • Di dalam hati manusia ada kegelisahan dan tidak akan tenang damai kecuali berlindung, bertemu dan berjumpa denganNya
  • Di dalam hati manusia ada penyesalan dan tidak akan padam kecuali redha dengan suruhan dan laranganNya serta qadha dan qadarNya serta kesenantiasaan sabar sehingga menemuiNya

  • Di dalam hati manusia ada hajat dan tidak akan terbendung kecuali kecintaan kepadaNya dan bermohon kepadaNya.

  • Kesentiasaan berzikir kepadaNya adalah keikhlasan sebenar kepadaNya. . . . . . Andai dunia dan isinya diberikan kepada manusia masih tidak lagi dapat membendunghajat hati sihamba itu.