Follow my blog with Bloglovin

Rabu, 27 Januari 2010

check up ke 7

lepas tolak check ke 6 yang lepass aku gi spital tu kan...maka ini adalah check up ke 7 aku sepanjang kehamilan ni...

check up ni buat kat klinik desa kempadang jek..aku gi daftar kul 8.06pg...gi check air kencing semua...selepas kena marah pasal terlupa nak hantar copy klinik masa gi klinik gambut aritu...huhu..betul2 lupa la..nak buat camne kan..?

pastu timbang..check hb..dan check perut...pastu aku kena cucuk kancing gigi lak...masa dia cucuk tu aku dah ngeri2 dah tau...ye la aku kan takut dengan jarum tu ha...tapi misi tu buat ok..tak sakit pun cuma lengguh2 je...skrg ni pun tak hilang lagi lengguh tu...

shah dgn adik ana dah berasap tunggu kat dalam keta..aku dah pesan suh hantar adik dia dulu tapi dia gak yang nak tunggu...last2 aku keluar dah kul 9.30pg..berdezap-dezup dia bawak mengalahkan formula one masa nak hantar hakimi dgn adik dia...hahaha..hakimi lak masa kat umah aku tanya nak ikut ummi ke ayah dia jawab ayah..tak la aku mandikan dia..last2 masa aku nak masuk klinik nak ikut la pulak..dengan x mandinya..dengan pakai baju tidurnya..nasib baik dah basuh muka...kalau tidak dengan air liur basi meleleh kat pipi..alahai...anak aku..

ni hasil check up kali ni:
usia kandungan: 22 minggu
berat: 65kg...pelik kan..? tak naik2..
hb: ok 11.9
blood pressure: 110/70..ok lg walaupun aku makan lamb mlm tadi..
tinggi rahim: dah macam 24 minggu..
denyut jantung anak: normal..aku x perasan lak bape tadi..

aku tanya sekali dengan misi tu..leh ke sapu2 minyak panas ke balm ke kat perut kalau kena macam angin2 kus2 cam aritu...misi tu kata ok tapi jangan bubuh banyak sangat dan jangan sesekali ketuk2 bahagian belakang dekat area pinggang kalau kita sakit2 pinggang sebab kepala baby sekarang ni menghadap ke belakang...takut ada kesan kat baby je nanti...ooo...camtu ke..nasib baik aku x penah buat...sebabnya..sakit pinggang pun x penah lagi kena semenjak mengandung ni..cuma selalu mcm nak kena simpul biawak je..itu pun kalau aku lupa minum susu..

sempat gak aku timbang hakimi tadi..alahai..cuma 11kg je..tak berubah dari bulan lepas...cuma dia makin tinggi agaknya..tah lama dah tak ukur pun..nanti balik aku ukur ye..hehe... Cerita menarik lain

2 Luahan Ikhlas:

yanticomel berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah...dah tau lom gender baby?
hehehehe..
bertuah ko x penah kena sakit2 pinggang ek..
aku, kalo lama dduk bersimpuh...
amik masa bape minit nak bangun..
cramp..
kalo baring pun..
manjanggg aje sakit pinggang.
doc aku kata sebab baby nak membesar,
maka..ditariknye urat2 seme tu..
ntah le...

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yanti,
lum tau la..masa scan check up dulu..doc x mau bg tgk..pelik kan? aku lak yang beria2 tanya dia..hehe..shah lak aku ajak dia gi klinik swasta check pun dia x mau..lagi pelik laki aku tu..so aku tawakkal je la..x kisah la lelaki or ppuan..

tu la alhamdulillah setakat ni masa ngandung kimi dulu pun x penah kena, bengkak2 kaki pun xde..mungkin sbb dulu perut aku kecik je kot..