Follow my blog with Bloglovin

Selasa, 19 Januari 2010

sambungan..

hari ni aku baru naik keja...puas dah aku bersilat dgn hakimi sepanjang percutian mc aku selama seminggu...wah...letih woo..memacam dia suh aku buat..main puzzle la..melukis la...buat roket la..huh..memang x leh rehat..kalau doc kat spital tu tau harus dia tahan aku terus seminggu x bagi balik...

tapi ada satu perkembangan hakimi yang aku sangat2 suka..dia dah pandai lukis bulat...kalu aku kata lukis circle je..dia leh terus buat...wah mengagumkan...walaupun bulat dia tu ada la lekak lekuk sikit..dan kekadang jadi lonjong..tp ok la...pada umur dia masuk 2 tahun 9 bulan, dia dah pandai buat circle...ni semua jasa baik game leapster tu la..dia dah kenal shape..alhamdulillah..tak sesia aku beli..

eh cite sal hakimi lak, aku sebenarnya nak cite sal spital aritu...sekali la ek...hehe

sebenarnya hari minggu sebelum tu aku buat heavy cleaning kat umah aku, mengemop, mengemas dan mcm2 lg la...sebabnya adik ipar aku nak dok dgn aku..takkan nak bg dia tgk umah aku yang macam sarang tikus tu kan?..hehe..lepas tu hari isnin, naik tangga turun tangga..ye la keja opis kecik ni mana ada lift..kakiletor je yang ada...ari selasa lak sibuk ngantor adik ipar aku masuk kolej komuniti..terkedek2 mak buyung ni ke sana ke mari..ye la shah bukannya campur sgt benda2 gini...aku la yang kena menyetelkan...

sebelum tu ari selasa 12/1/10 tu dah ada kuar darah pagi tu..basah seluar dalam aku...aku cuak gak tp aku pikir takde apa2 kot...dia keluar darah fresh sekali dgn coklat2 stain camtu...lepas tu tengahari tu aku gi tandas sebelum gi solat..wah..ada lagi la...tu yang aku panik tu..gi la klinik jln gambut dlm kul 3 lebih..nasib baik hari tu shah cuti...sampai situ memula diorang taknak layan tp sbb aku kata bleeding dan bila diorang tgk dah 20 minggu diorang cemas gak..bawak terus jumpa doc..doc scan semua..baby ok..doa gerak dgn aktif dan jantung pun ok..tp doc tu suh proceed gak ke pakar di spital..

aku terus gi Hospital Tunku Ampuan Afzan (HTAA)..gi kat emergency..sekali lagi diorang scan..ambik darah semua dan admit ke wad..masa kat emergency tu lagi diorang dah cakap hari tu aje dah ada 10 kes admit berkaitan keguguran..termasuk la aku..

kat wad diorang scan lg...x cukup tu siap diorang buat speculum test lagi..ala teropong2 bawah tu..huh..menyampah tul aku..tp alhamdulillah pintu rahim closed..
dan bermula la episod melepak yang memboringkan di spital..tv xde..paper dah naik lunyai dah aku baca..bila bukak laptop kena bising lak dgn nurse..ye la aku dok kat 3rd class je sbb lupa nak bawak gerenti letter..kalau kat 2nd tak macam tu kot..
dah dok lepak2 tu lapor memanjang la aku..setiap kali diorang check blood pressure aku makin rendah..stress kot..berat masa masuk 65kg..ambik ko naik mencanak2..hb 12..
yg lelain bacaan x kritikal la..

pagi rabi 13/1/10 diorang tanya lagi ada keluar darah lg tak..benornya ada..tapi aku tipu kata xde...mesti korang yang baca nak marah kan? huh bukan apa aku tipu tu..kalau kata ada nanti diorang teropong lagi kat bawah aku nuuu...huih tak sanggup makcik la..aku siap ngadu dgn mak aku lg tu..mak aku pun kata x yah la gitau..hehe..shah memarah gak aku sebelum tu tapi bila aku bagitau reason dia..dia senyap lak..maunya tak senyap..ayat aku camni...abang nak bini abang ni kena teropong lagi sekali dengan doc2 lelaki tu semua? hehe...mesti dia tak sanggup membayangkan kan..ayat maut tu...mesti dia nak kata..abang sorang je la yg leh teropong..kan..kan...bang? hehe...

lepas tu doc bagi la aku balik hari tu gak..lega...dok spital pun leh tambah stress tau..nak tidor x lena..makan tak cukup..hehe..dan kendian dorang bg mc seminggu...bermula lak episod aku bergasak dgn hakimi kat umah...hahaha...

sehari selepas tu aku kena check up rutin kat jalan gambut cam aku cakap sebelum ni kan...
hasil check up:
berat : 64kg..sudah turun la..1kg selama 1 hari kat spital..kalau 10 hari mau 10kg gamaknya..
baby : tersangat la aktifnya..doc sempat cakap lagi..patut la mak dia sampai bleeding..jari2 dia dah nampak..comel sesangat..alahai..berat cuma 336gram je (anggaran)
jantina: x bape nampak la..tp cam lelaki je..hehe..
blood pressure: 110/70
next check up: 27/1/10 kat KD kempadang
EDD: 12/1/2010 kat jln gambut 28/5/2010
kat wad 19/5/2010
14/1/2010 kat jln gambut lg 29/5/2010

diorang kata at 20 weeks EDD tu dah leh pakai..so..kena prepare tarikh2 di atas tu la jawabnya.. Cerita menarik lain

0 Luahan Ikhlas: