Socialize

Follow my blog with Bloglovin

Rabu, 17 Februari 2010

cuti yang panjang..

cuti tahun baru cina yang lepas memang sangat panjang...dari sabtu sampai selasa...tapi best dok umah lelama...rasa cam malas lak nak naik keja...

jadual kami sepanjang hujung minggu aritu full...ari sabtu kami gi hantar orang meminang dan bertunang kat pekan...sebelah petangnya singgah umah mak shah lak..lepak2 sambil ambik toto nak bawak balik umah...plus tumpang makan...hehe..menantu ke hantu ni? ala mak mertua aku siap hidang la ko..takkan nak tolak...hehe..manja tul!

balik umah dah dalam kul 9..tertinggal lak toto..patah balik gi ambik...sebenarnya along aku nak datang umah sekeluarga sekali dengan andak aku..diorang dari kl kul 5 lebih kurang..jalan jem lak..diorang sampai kuantan dalam lebih kurang kul 9.45 mlm dah..letih diorang...kena lak tunggu kami sampai untuk bukak pintu...hahaha...tuan rumah keja merayap je kan..

sampai umah nasib baik aku dah siap masak siput masak asam pedas sebelum gi..jadi memalam tu cuma masak nasi dgn sayur kangkung tambah lak goreng ikan pekasam sepat dengan udang goreng plus sambal belacan...aku cuma masak nasi dengan goreng udang je..lelain semua kak long aku buat...hahaha..tetamu kena masak ko..bukan apa kak long aku masak lagi sedap tau...sudahnya kami makan dah kul 12 lebih dah...sebenarnya aku nak ajak diorang makan kat luar je tapi hakimi tidur lak masa perjalanan kami balik sampai tak nyedor2..so kensel semua program..

keesokannya konon nak jejalan kuantan ler..nak gi zoo mini ke apa ke...last2 hantu2 memancing ni datang dari kul 11 sampai kul 2 baru balik sebab memilih joran tak abis2 kat kedai...waaa...nasib baik pepagi tu kami dah sarapan mee hoon...akak aku gak masak...hehe...petang tu lepas aku dgn shah gi kenduri kat umah orang sebelah, kami gi bersantai2 kat pantai kempadang...gi dalam kul 2 lebih la..aku singgah beli goreng pisang, keledek dengan nasi ayam pasal diorang semua lum makan tengahari lagi kan..

bawak bebudak main gelusur..buaian...last2 hakimi terjun laut...waaa...aku tengok2 je dah lencun dah...tak leh nak kata apa dah...anak2 along lak..(awa dan aqila) tengok hakimi dah basah tu excited gak main air...tapi anak kuantan ni haa lagi over dari orang kl tau...masa nak balik tu siap buat drama tamil segala sebab tak nak balik...huhu...sampai umah siap tak nak kuar keta lagi tu...

malam tu lak shah gi mancing dengan along dan andak..tinggallah orang ppuan termasuk hakimi terkonteng2 kat umah..memula aku ingat along nak bawak exora dia..leh ler aku gi ronda2 dengan kak long naik wira aku tu..gi fun fair ke..carik ikan bako ke..last2 tengok tv je..anak2 semua dah layan tidur je..letih main air laut agaknya...memula plan ingat nak makan ikan bakar kat tg lumpur..tapi bila aku call kul 8 tu cam belum nak balik je..aku pun buat operasi memasak sorang2 kat dapur..kak long aku? sian ko dia cam letih je..aku suh dia rilek2..baik kan adik ipar dia sorang ni...hehe...cuma aku mintak tolong dia buat sambal jek...

bila diorang balik dah kul 11 mlm tu dah siap dah terhidang tomyam ayam dengan sayur yang korek dari peti ais...ayam goreng berempah dan sambal belacan...sekali hadap licin ko..alhamdulillah..walaupun aku masak tak sedap..hehehe...

diorang balik keesokkan paginya dalm kul 8 lebih...aku cuma sempat goreng french fries je buat sarapan..huhu..bangun lambat ko..mana taknya dah 2 mlm berturut2 tidur kul 1 lebih..apa pun harap diorang tak serik la datang kuantan lagi..terutama along yang dapat ikan duri banyak malam tu...sure datang lagi kan?...angah tau la..

semalam lak..lepas kami gi klinik semua balik umah kemas2 umah sebab sepupu shah kata nak datang tapi last2 minit tak jadik lak...huh saje je kan..bukan aku nak marah orang nak datang umah..aku lagi suka tau tapi yang ni lak dah last2 minit baru kata tak jadi..bagi la tau awal2 pagi leh aku tukar plan balik umah mak shah...marah tul kami tau..last2 aku gasak buat kek coklat kukus pepetang hari tu...lawan lak makan jejemput bilis tambah kentang...sedap..kenyang sampai ke malam..hehehe..menu orang malas... Cerita menarik lain

0 Luahan Ikhlas: