Follow my blog with Bloglovin

Khamis, 25 Mac 2010

dah beso dah dia..

cite kali ni pasal hakimi lagi...nak update semua benda tentang dia setakat hari ni...

sekarang ni hakimi dah pandai kayuh beskal sikit2...jenuh gak nak mengajor dia ni..mana taknya..selalu xde masa nak belajar...umah sekangkang kera je..jadi nak berbeskal dalam rumah x leh la...nak berbeskal kat luar lak kena tunggu hari cuti atau cuaca elok je...cian kat dia..

pandai sangat main bola dah sekarang ni..siap leh bawak keluar bola dan ajak abang2 sebelah rumah tu main sekali dengan dia..hehehe..

dah pandai sangat berkawan dan melindungi diri dari kena buli...bagus tul tang tu...aku suka sangat sebab dalam ramai2 yang selalu memain tu dia yang paling kecik..

dah selalu sangat tepuk2 perut aku tegur adik dia kat dalam tu...tapi kekadang salah lak tepuk...tertepuk yang belah atas lak...hahaha...

berat still maintain 11-12kg, tak berubah2...cuma tinggi selalu aku lupa nak ukur...tapi memang dia dah tinggi banyak dah cuma berat tu aku rasa sebab dia ni terlampau aktif kot..

makan lak? alhamdulillah dah semakin ok selera dia...malam2 mesti ada benda yang dia nak makan..kalau tak mesti dia bukak peti ais kat umah ni selang 2-3 minit sekali la jawabnya...dalam keta pun mesti ada bekal makanan...kalau tak mesti kena menyinggah sana sini..beli air la..beli biskut la...beli buah la kata dia...semalam lagi best tetiba lak nak makan eskrim cornetto...taknak lak bila aku pilih yang kecik rm1.90 tu...nak yang besor rm2.80 lak tu...pastu dia sorang je leh pegang...orang lain jangan sentuh...kalau tak terjerit2 la dia...

tidur lak makin lasak...dan makin mengada2 sangat...dia dah ada katil sendiri yang bersambung dengan katil aku tapi memalam mesti menyeberang gi katil kami nyer...sibuk nak menyelit2 gak kat ummi dia...dahtu kalau tidur bebaik takpe la..ni abis satu katil dia kongker..lagi la kalau siang tu dia puas main bola...dengan aku2 sekali jadi bola lak memalam buta..ye la..tak pasal2 kena tendang lak..

manja?....makin menjadi2 la sekarang ni...kadang tu keluar rumah elok je pakai selipar bagai...last2 dalam keta dia bukak..sampai sekolah lak tetiba je dah melekap dekat aku nak minta dukung...macam2 alasan bagi pun tak jalan gak...dia buat muka toya je sambil tangan dah ready2 letak kat leher aku..x leh buat apa dah...yang paling tak tahan dia tak leh kalau x nampak bayang aku sekejap...ni kalau dia dalam rumah la..kalau kat luar tu mujur sesangat ler..aku terjerit2 pun dia buat tak tau je..kalau kat dalam rumah, aku nak gi tandas pun susah walaupun ada shah dok tunggu dia...dah banyak kali dah adegan menangis kat luar tandas ni...dah kira biasa la tu...kekadang lak dia x nangis tapi dia cakap lak.."ummi...nak acuk.." bila aku cakap ummi nak kencing...dia jawab lak..."nak encing gak" dan kekadang dia jawab "nak yak gak" huhu..haru tul...

bercakap lak...ada la setengah benda tu dia ulang sepuluh kali pun aku tak paham dia kata apa...cam bola kan..dia tak sebut bola tapi oooaaa...tapi apa terjadi pun selalu aku la yang paham sikit apa dia nak sampaikan..harapkan shah? mau sudah bergaduh dengan anak pun dia masih tak paham apa dia nak cakap...

potty train lak aku penah try sekali je masa dia nak berak..itu pun dia ngeri suruh cepat2 jirus taik dia...dia ngeri tengok taik sendiri..hahaha...pastu..aku ler yang malas...tak larat lak nak gi tandas setengah jam sekali nak train dia sungguhpun dia dah pandai cakap kalau terkencing dalam pampers dia..aku ingat dlm bln depan la nak try kalau time cuti2 ke kan...takkan sampai besor nak pakai pampers lagi kan...

tapi satu je yang paling aku suka dengan anak bujang aku sorang ni...kalau aku pakai pelik2 sikit..contoh cam baju yang lama dah aku tak pakai atau baju/tudung baru...mesti dia akan puji punya...mesti dia akan pegang2 sambil cakap..."antik..."...tu yang terpaling best tu...hehehe...

Rabu, 24 Mac 2010

barang yang berangan nak beli..

ni semua list barangan yang kami berangan nak beli...tah bila ada duitnya pun entahlah...aku doakan semoga Allah murahkan rezeki kami anak beranak untuk dapatkan benda2 ni semua...huh...sungguh materialistik...

yang ni untuk aku...

1. netbook...sebenornya x kisah la apa brand pun janji netbook...notebook yg ada ni terlampau la beratnya nak membawak ke sana sini...



2. camera digital baru...yang leh terus ambik gambar dari microscope..untuk kegunaan keja sekali la ni...



3. peti ais beso...nak buat stok susu..insyallah...



4. mesin basuh auto...senang nak basuh toto...



yang ni lak list untuk shah..

1. DSLR camera...ni semua setelah gara2 menggunakan kamera along la ni...tapi along pakai canon..dia kata dapat nikon pun jadi la...



2. PSP...dah lama dia ngendeng2 nak beli ni...mana la kita ada duit bang oiii....



3. GPS...senang abang nak bawak kami jejalan nanti kan...x la asyik sesat je...



eh...bila tengok2 cam list aku lak yang banyak sikit kan...hehehe...adat la tu org pompuan....

check up minggu ke 30

disebabkan aku dah lupa ni check up ke berapa dan malas nak menyelak2 muka2 yang lepas2 tu aku tulis je la macam tajuk kat atas tu ye...

pepagi lagi tadi aku dah kerah shah bangun awal...sebabnya? aku dah berpuasa sejak semalam dan x larat la nak tunggu lelama kat klinik tu sambil menahan lapar semata-mata nak buat 2nd MOGTT kan...siap aku ajak lagi anak bujang aku tu mandi sekali...amatlah senangnya...kalau tak nak mandi pagi? macam2 alasan dia...kejap la..nanti la...ummi dulu la...ni sebab nak teman ummi gi klinik cepat je dia...suka sangat kalau sebut nak gi klinik..tah apa yang best tah agaknya...sampai malam tadi pun dah mengigau2 dia siap nangis2 sambil sebut ummmi kenek...aik? nape lak ek...agaknya dia mimpi aku x bawak dia kot...dia kena tinggal tu yang nangis2 tu...hehehe...silap aku gak saja suh dia tidur awal semalam sambil aku kata kalau nak ikut ummi gi klinik kita kena tidur awal...sebenornya aku dah x larat nak ngadap dia main game dora kat laptop tu lagi dah...kalau ikut dia sampai pagi pun sanggup kot..

kul 8.30pg je diaorang dah siap ambik darah aku, siap dah aku gi simpan sampel air kencing semua dan lepak2 dengan hakimi sambil layan dia makan biskut...kul 9.30pg hakimi lak terberak..nasib baik hari ni shah cuti jadi dia bawak balik dan cuci kat umah...lepas tu masa tengah check dalam bilik aku dengar suara yang amat familiar..hakimi la..dia dah start2 redah semua bilik carik aku...hehehe..rutin biasa dia buat tu...kul 10.30pg lak ambik darah kali kedua...keputusan...tunggu next check up la..harap2 ok la lagi...biasa kalau x ok diorang terus call...kalau x call sampai next check up tu ok le tu...

hasil check up kali ni:

bp: ok je...110/70
anak: gerakan aktif dan jantung bergerak selaju 136b/s, kepala dia pun dah pusing ke bawah...alhamdulillah...
hb: 11.6 masih statik...aku dah x larat nak telan pil2 suplement tu semua..asal telan je semua2 isi perut aku keluar balik tau...ceh alasan kan...
berat: haaa..yg ni penting ni..aku ingat dah naik sampai 70kg ke..sebab seminggu dua ni aku rasa lelah sesangat..cam dah berat noo..tapi bila timbang 68kg je..aik turun lak?
next check up sepatutnya 7hb tapi disebabkan aku ada kursus kat intan masa tu aku cepatkan sikit ke 5hb...

semoga Allah permudahkan proses kami nanti sampai baby ni keluar dengan selamat...insyallah..amin...

hamburger versi ita..

semalam aku terbaca satu blog ni dia cite semua pasal makanan...best tul kalau ada mas yg banyak dan leh masak cam dia...sebab terbaca blog ni aku pun terbaca la satu entry yang cite sal hamburger ni...cam best je tengok dia buat...balik-balik keja je semalam aku korek2 peti ada la baki daging kisar masa buat spaggeti dulu..pastu carik lak telur...ada...terus aku gentel2 la daging + telur + tepung + garam + lada sulah...kalau ikut resepi asal memacam kena masuk tapi disebabkan mak buyung yang teringin nak makan gak ni, tenyeh je la apa yang ada kan...

korek2 peti lagi jumpa lak cheese keping2 tu...aku pun tiru la letak kat belah dalam dia...dan setelah digodeh2...maka jadilah 4 keping hamburger yang xde cheese dan 3 yang ada cheese...memula cam tak confident je nak try tapi bila dah jadi dan aku hidang kat shah...dia siap leh kata lagi...kita buat lagi lainkali ye ummi...kita buat kat umah mak masa kita balik johor nanti...wahh...apa maknanya tu kekawan?...hehehe...

ok gambar aku x sempat nak ambik la sebab dah kena ngap semuanya...hehehe...nanti kalau aku buat lagi aku tepek gambar ye...mekasih hana sebab resepi yang best ni...nanti nak tiru yang lain lak...

Jumaat, 19 Mac 2010

Puasa sekejap..

sejak minggu lepas aku perasan ada benda pelik sikit dengan aku ni..memula aku ingat sebab lambat makan...
last..last minggu ni baru perasan...nak tau apa dia?

AKU TAK LEH NAK MAKAN BENDA PEDAS2!

waa...baru aku perasan...masa minggu lepas shah rerajin lak masak nasi goreng kampung...dengan lada dia...wallaaa..x yah cakap la..pedas giler..tapi sebab masa tu aku makan dah lambat jadi aku ingat aku muntah2 balik dalam kul 11mlm camtu sebab makan lambat la kan...tetiba minggu ni kena lagi lak...sampai 2 kali..

sekali masa hari selasa aritu lepas balik kursus pengurusan jenazah..masa tu mmg diorang ada buat roti jala cicah kari..kari dia x pedas mana pun tapi aku memang takleh makan dah kot...
sekali lagi masa makan kelmarin..aku masak ikan masak pindang (kata org johor)@ singang (kata orang pahang)...aku letak la lada sebiji2 dalam tu tapi tak potong sebab hakimi nak makan sama...aku cuma ambik sebatang je lada tu buat ulam sambil makan nasi..sudahnya kul 2 pg aku terlahak2 kat dalam tandas..sampai shah dah risau sambil tunggu kat luar tandas pasal aku tak keluar-keluar...habis semua isi kandungan perut keluar...sayang ikan pindang aku yang sedap tu..tak sempat proses
pun..
semalam lak..aku keluar gi beli mee goreng..tak pedas mana pun tapi memang dia masak guna cili kering kan...lepas je makan tekak aku dah jadi macam 2 episode yang sudah tu...rasa cam pijar2 je...puas aku minum air..makan gegula...semua tak jalan...itu yang buat aku rasa yang aku memang x leh nak makan sebarang bentuk lada sekalipun...

jadi sekarang aku cuma makan benda yang rebus2 je...kuah lemak je ke..goreng2 je ke...nak buat camne kan...puasa je la...

Rabu, 17 Mac 2010

mari kita kongsi petua..




salam semua,

korang ingat tak entry aku yg ni ala....ada aku cite sal aku bawak halia masuk tidur tu...

ni yang nak cite ni...setelah lebih kurang seminggu halia tu bertaktha kat kepala katil aku maka malam tadi terjadi la kejadian simpul biawak yang sangat tak diingini tu berlaku...

memula masa aku dgn shah tukar cadar semalam...mulut mak buyung ni la dah macam sang kelembai lak...masa tu shah terlanggar halia tu sampai jatuh kat bawah katil..lalu terkeluar la ayat dari mulut aku...penat ita ready halia tu kan bang..sampai nak kering dah..tak lak kena simpul biawak tu lagi...

hah..sekali ko sehari lepas aku cakap...terus kena lak..masa kena tu dah dekat nak subuh dah..aku leh dengar orang beratib kat masjid pepagi tu...bila kejang je kaki aku..sepantas kilat aku capat halia kat atas kepala katil aku tu..tapi terjatuh lak kat bawah katil..mengagau aku mencari..kaki dah start kejang2 ni..terus aku apply cam akak opis aku tu ajor..aku gosok-gosok halia tu kat kaki aku...alhamdulillah ko..betul-betul magik ni...tak sampai 2 minit pun aku gosok..terus rasa kejang tu pelan-pelan hilang...wah...memang mujarab la!

jadi aku nak pesan ni. buat ibu2 mengandung atau atlit2 yang selalu sangat kejang2 kaki tu leh la cuba petua ni ye...memang berbaloi-baloi....

Isnin, 15 Mac 2010

lepak jap..

hari ni bos bgtau audit lusa ditangguhkan..leh la lepak2 kejap..hehehe...

ari jumaat baru ni aku gi melawat mak kawan yang disahkan kena kanser peparu..masuk tu makcik tu sihat walafiat sementara nak tunggu doc bg ubat kemo...smlm petang aku dapat berita lak yang mak dia dah kritikal, tak sedarkan diri...cam terkejut gak..jadi tengahari tadi kami gi melawat dia ramai2 kat wad..memang betul makcik tu dah koma..cam tak caya je...macam tu sekali kesan kemo ye..kesian makcik tu...apa2 pun aku berdoa semoga Allah panjangkan umur makcik dan semoga dipermudahkan segala urusan makcik..amin...

minggu lepas gak ada berita yang tak berapa mengembirakan..seorang lagi rakan setugas dipindahkan...akak ni vet senior kat lab kami ni...dia sorang je G44..jadi lepas ni takde la G44 lagi..kena tunggu je la sapa yang dihantar ke sini lak...

hujung minggu lepas lak kami balik kampung shah kat pekan...abang ipar shah gi cari udang galah..dapat sampai dekat 3kg gak la....habis kami buat goreng je...best tul dapat makan udang...lupa yang aku tengah gatal-gatal satu badan...gambar nanti esok2 aku upload ye..tapi alhamdulillah kegatalan tu dah makin mengurang sikit..selepas bumi kuantan dilimpahi hujan...betul agaknya aku kena gatal2 tu sebab cuaca yang terlalu panas...

Khamis, 11 Mac 2010

tempat yang aku berangan nak pegi

kali ni terlebih rajin lak...aku nak listkan tempat yang aku berangan nak pegi...yg penting kena simpan duit bebanyak dulu la kot...
ok kita tengok carta kita ni ye....

pertama
aku berangan nak gi honeymoon kat sini tp tak sanggup lak nak tinggal hero sorang tu kan...


kedua
tahun lepas kami dapat gi sarawak ingat tahun ni nak gi sini lak...


ketiga
lama dah tak gi..sejak zaman sekolah...


keempat
tahun lepas dah pegi tapi duit ciput je..banyak tak dapat nak beli..


kelima
pun dah pegi tahun lepas..tapi sebab gi ikut rombongan..sangat la tak puas hati...nak pegi sendiri gak..


keenam
ni sebab berangan nak main salji kat oversea tak kesampaian kan...

cite hakimi

pagi ni cam malas lak nak buat keja...semuanya gara2 mengantuk...semalam aku terjaga kul 2.30pg sampai la kul 5pg baru leh lelap mata..pastu nak bangun lak lg..terkebil2 sesorang...

alhamdulillah...kat kuantan ni dah mula hujan...semalam pagi ada la hujan tak sampai 5 minit...pastu pepagi buta hujan lagi dlm kul 3pg tu..selebat-lebatnya..lega sikit..
pagi ni pun cam mendung gak bila kuar umah tadi..ni dah gerimis je..pastu berenti dan mendung lg...harap2 cuaca yang baik ni berterusan..amin..

hakimi lak..semalam start demam...ni semua gara2 shah la ajak minum ABC kat kedai sepupu dia..aku malas la nak bising kan..last2 hakimi demam dgn batuk lak..sian anak aku tu..asal baru nak sihat je sakit balik...mana la dia nak naik berat badan kan..
dah semalam aku jelum kepala dia dgn kain basah sampai dia tertidur...tetiba kul 2.30pg tu duduk tercacak lak sambil panggil ummi...ummi...oh ye...dia dah pandai sebut nama aku dengan jelasnya sejak seminggu yang lalu...kalau tak dia panggil cam cite pendekat bujang lapok tu...anni..pastu sesedap je ayah dia sambung..angkat kain jemuran..hujan dah turun..ceh!

sambung balik cite..lepas dia duduk tu..dia cakap tah apa2 tah..aku ingat dia mengigau..tetiba siap dengan gerak tangan sapu2 kat dahi...wooo..baru aku faham..aku pun tanya balik..nak kain basah etak kat situ..haa..dia kata..jadi la episode pepagi mengelap dahi anak..sampai dia dah tertidur aku letak je kain tu kat dahi dia..kejap2 aku balikkan kain tu bagi yg sejuk kat dahi dia balik...kalau ikutkan nak senang letak je cool fever kan? tapi tu la dia sekarang ni banyak lak kerenah dia..cool fever tu kan cam lembik2 kan..mula la dia kata geli la apa la..last2 terpaksa la aku guna cara konvensional gak lg...dlm kul 4 camtu dia dah takmau letak dah kain tu..dah ok sikit pun badan dia aku rasa..pepagi ni lambat lak gi keja..kena paksa dia makan ubat dulu...

lagi satu kerenah dia sekarang ni..nak berdukung je..kalau tak kisah sapa dukung tu tak pe la...tapi siap pilih2 tu..ikut mood dia..kalau mood tak ok..manjang aku je yang kena..kalau kuar keta je..suruh pakai selipar..dia dah mula la..ala ukung la..siap dengan suara ala2 manja gitu...ala kesian lak tengok...tapi kalau gi shopping kompleks tak sempat sampai dah sarung selipar dulu..pandai lak dia pilih tempat..hehehe...

selera makan hakimi pun dah bertambah sejak aku bagi dia makan appeton yg ada lysine tu..tak sempat pun habis sebotol lg...ada sehari tu kami ambik dia dari sekolah...tetiba muka dia monyok je sambil pegang perut..pelik gak aku..selalu dia ceria je sambil dah siap2 tarik beg nak balik..kekadang sampai lupa salam cikgu..
bila aku tanya dia cakap..sakit eyut..aik? sakit perut? nape lak? aku dengan cemasnya bawak gi klinik..takut la kan kena tendang dgn budak lain ke..kena pijak dgn cikgu ke...huhu..mintak dijauhkan...tapi bila kat klinik sementara tunggu giliran tu dia ok je..masuk bilik doc start muka kesian balik sambil cakap lg sakit perut..siap tunjuk tu sakit belah mana...

masa balik tu aku singgah beli makanan..ala pisang goreng, keropok dgn karipap..sekali dia punya makan macam tak dapat makan tengahari je rupanya..sian anak aku..sakit perut sebab lapar rupanya...
lepas hari tu aku dah tau dan dah ready makanan sebelum ambik dia..tak kira la roti ke biskut ke..apa2 je la..asal dia leh mengunyah dalam keta sementara sampai umah..apa2 pun alhamdulillah selera dia dah pulih...

Rabu, 10 Mac 2010

salam semua

lamanya tak update entry apa2 kat sini....bukan malas tapi kesibukan melanda...2-3 minggu ni aku akan sibuk menghadap ISO sahaja...

ni pun curik tulang jap nak update blog ni...

secara ringkas je la ek...

last week bln lepas along aku dtg lg ke kuantan...huhu..diorang semua ni kemaruk memancing...busy gak la hujung minggu aku tu...

lepas tu aku kena gatal2 start dari tangan sampai ke seluruh badan...letih menggaru...
sampai sekarang ni x hilang2 lagi...mak aku suh balik ambik air penawar...dia takut aku tertegur tapi aku rasa sebenarnya aku x tahan dengan cuaca panas kat kuantan sekarang ni...kepanasan melanda...kekadang sampai 36 degree tu...wah...kalau dok kat umah tetengah hari...kami dah macim cacing kepanasan je rupanya...hakimi? langsung terus pakai pampers je sekeping...aku kalau leh nak berkemban je dlm umah...tapi apa kan daya kan...tak sanggup buruk bebenor rupanya nanti...
aku sangka sbb cuaca ni bukan apa bila panas kita berpeluh kan? dah tu mcm2 la bakteria yg leh hidup kan kat tubuh badan ini dengan mesranya...sbb kalau kat opis ni..aku bukak ekon kuat2 dia ok je..x terasa gatal2 pun...

kemuncak 'kegatalan' ni waktu bila tau? waktu kul 12mlm - 2 pagi...wah...dah 2 mlm ni aku dok bangun mandi mlm2...x kisah la org nak kata apa pun..tak tahan aku...mengenyam je rasa satu badan...

ishkk..kena break kejap...ada org call nak result jap...

ok sambung balik...
lepas mandi tu..aku gasak lak bermandi dengan bedak..pasal nak serap peluh2 bagi dia x gatal2 kan...dah 2 mlm berturut2 aku buat camtu..lega sikit..baru la leh tidur...nak sapu ubat2 gatal ke apa ke..aku x berani lak..takut gak ada effect apa2 kat baby lak kan..sian dia...takpe nak ummi leh tahan lagi...ujian seorang ibu ni...

satu lagi masalah ni...selalu noo kena simpul biawak...mengalahkan biawak aku terguling2 bila kena tu...aduh...sakit tul...hari smlm aku dapat petua lak dr kawan opis ni dia suh gosok2 halia kat kaki masa kena tu..dah smlm aku bawak lak bekal halia masuk tidur..hahaha...kita cuba je la ye

update check up aku...
aisey...org ajak makan kfc lak...pastu aku gi solat jap tadi...
k sambung balik....
memula aku nak update checkup pada 24/2 aritu...
hasil check up je la ye...

berat: naik sampai 68.5kg tu...ambik ko..pasni pulun nak kuruskan balik..
anak: ok, denyut jantung dia 148beat/sec
hb: makin turun lak...dah 11.5 kena makan banyak2 sumber darah ni..
tekanan darah: 110/60

pastu patut hari ni kena minum air gula lagi untuk kedua kalinya tp air gula abis lak..ada ke patut? penat je aku puasa semalam tau...so dia nak tangguh minggu depan...aku kata x leh sbb ada internal audit untuk ISO minggu depan..so tangguh lagi ke minggu depannya lagi...sekali dengan check up untuk bln ni la..24/3 nanti..

keputusan ujian MOGTT aku yg dulu:
sebelum minum air gula: 4.1
dah minum: 4.7
so keputusan ok dan selamat...lagi 2 test menanti...kalau ikutkan kena buat masa 28 minggu dan 32 minggu...dia atas ketiadaan air gula ni kena la anjak sikit ke 30 minggu dan 33 minggu...

aku selalu follow blog kengkawan walaupun x sempat nak mengomen...
adak: ko rajin noo masuk contest ye..aku selalu x sempat la...
aniq atau idah : aku suka la hadiah hari jadi ko tu..yg beso tu tau...transfer kat umah aku leh...? hehehe..
yanti: woi..suspen jantina anak ko...ada harapan lagi nak dpt ppuan tu..
stokin pegnen tu aku dah survey dah...dia dipanggil gak compression sock...kalau tanya stokin peknen..mampus org x tau...ada opismate aku dah ada masa dia kena operate dulu..dia kata beli kat farmasi dlam rm70 gak la...hujung bln ni aku beli...ngeh..ngeh..ngeh...
azie: lawak2 diet tu menceriakan hari akak...
faiz: ko bikin air liur mak buyung ni kecur je tau...nasib aku leh kaber2 lagi tau..
untuk kengkawan lain yg x sebut...nanti aku sebut kat entry lain ek...

k...adios...semoga aku ada masa nak tulis entry di lain kali...