Follow my blog with Bloglovin

Isnin, 17 Mei 2010

bantuan terbaru diterima!

salam lagi,

terima kasih ye aja sebab sudi menghantar bantuan baru ni....harap2 dengan adanya bantuan ni makin bertambah2 semangat untuk menyusukan baby yang akan keluar ni nanti..insyallah...semoga Allah permudahkan segalanya untukku...amin...

mesti pelik kan sebab apa aku beli ni pulak...? sebabnya yang ada dulu tu pakai elektrik..jadi kegunaannya limit dekat kawasan yang ada plug je la..jadi yang ni lak manual...senang aku nak bawak gi hospital nanti..sebabnya lagi nape aku nak kena bawak ke hospital? sebab aku ada masalah dengan flat nipple...jadi nak kena pam dulu baru dia keluar...nanti kang susah lak baby nak nyusu...jadi kena ready dulu la kan..pasni leh basuh2..keringkan dan masuk dalam beg sesiap...

inilah bantuan yang diterima dengan harga yang rasanya berbaloi2....

pegi hospital!

salam semua,
sihat hari ni?

tengok tajuk aku cam gempak je kan? sebenarnya hari ni dijadualkan aku untuk check up minggu ke 38...
pastu pepagi tadi aku gi la klinik kempadang bertemankan bujang sorang tu...sampai kat sana cam biasa la gi check air kencing, tekanan darah...berat semua...

semua ok tapi bila aku mengadu pasal sakit kat ari2 tu diorang suruh aku gi check terus kat HTAA (low risk)...aku dah cuak gak...tapi cuba gak cool..

sampai seisi nasihat tu diorang ada la cerita sal pil perancang...aku kata la aku tak mau ambik...terus misi tu cam tak puas hati je dengar jawapan aku..dia tanya kenapa..akau kata la aku tak serasi dengan pil tu..dia kata ada macam2 pil kat pasaran sekarang ni..yg aku ambik dulu tu yang paling kuat sebab tu agaknya aku kena kesan macam2 yang aku cakap tu...tapi bila dia dah explain macam2 pun aku still tak minat nak ambik dia terus gak nasihat aku sambil kata la anak rapat2 ni susah la...bla..bla...bla...aku senyum je...

pastu dia tanya dulu lepas bersalin cepat period tak? aku kata la ye sebelum sempat aku jawab apa2 dia dah celah dulu...haaa...subur sesangat la tu...lor...x dengar lagi pun apa aku nak kata...aku sambung lagi dulu sebab x menyusukan anak kot..ye la..hakimi kan menyusu sehari je kan..aku kata la kali ni aku berazam nak susukan anak pulak...tau apa dia jawab? dia kata dia tak jamin kalau tak menyusukan sepenuhnya 2 thn...ceh terasa lak cam dia merendah2kan kemampuan aku je...sedih gak dengar...tapi aku sejukkan hati...kata dalam hati yang dia tak tau aku dah sedia macam2 untuk perah susu untuk anak...shah pun bagi perangsang baik kat semangat aku...tapi last2 aku abaikan je la...dia x rasa apa yang aku rasa selama makan pil tu setahun lebih hari tu...azab...banyak simptom x ok yang aku rasa...bila mengadu kat klinik diorang buat dek je...xde pun nak suggest ubat2 lain yang katanya banyak kat pasaran tu pun...hmmm...entahlah...nasib badan agaknya...

pastu habis2 check semua aku cakap kat shah pasal diorang suh gi low risk untuk check pasal sakit kat ari2 tu...pastu shah terus la bawak aku ke low risk pagi tadi...sampai kat situ diorang tanya ada bawak kain sarung x, sebab hospital punya dah habis....aiseh aku lupa lak kelengkapan aku..cuma ada baju baby je dalam keta..cuai betul kan?
terpaksa la shah patah balik umah...bila dah lama tunggu shah, doc kata masuk je la dulu..kalau dia sampai kang aku leh salin...diorang check ECG sekejap...xde tanda2 contraction lagi...aku dah agak dah..baby dalam perut ni happy lagi bergerak2 mana leh ada contraction kan? eh ye ke? hehe...
pastu diorang check kedudukan kepala...mmg dah dok kat bawah la...pastu check jalan still closed...

pastu doc tu buat eksperimen scan lak kat perut aku...lama gak la...semuanya sampai dekat kul 12...sudahnya shah terpaksa amik EL sebab separuh hari dah tak keja...last sekali doc suh balik je sebab xde apa2 tanda lagi menunjukkan nak bersalin lagi... suspen je kan? hehe...
apa2 pun balik kang nak prepare barang2 aku masuk sekali dalam beg anak tu...takut lupa lak lagi..

Khamis, 13 Mei 2010

tak larat dah ni...

salam semua,

aku pelik gak...dah dekat sangat masa kan..cuma tinggal dlm 19 hari je lagi...cam tak caya pun ada...rasa cam baru je check positif...

skrg ni pun aku dah x larat sangat nak berdiri lelama...jalan jauh2...angkat2 barang ke...kadang tu nak keluar dari keta pun shah kena tolak bontot aku sikit..hehe..

2- 3 minggu ni lak asyik rasa sakit kat ari-ari ni haa...mak aku kata dah tak lama dah tu...aku ukur2 kat bawah dada ni dah turun 3 jari dah...

hari ni lagi la cam malas je nak gi keja...aku nak jalan pun dah macam tak larat je ni...

masak-memasak..? dah lama noo aku cuti..sebabnya x larat nak berdiri lelama...nak siang ikan pun aku kena bersandar kat sinki..cam apa tah...tapi memang betul la...x larat sungguh...beza tul masa ngandung hakimi dulu..ye la masa tu muda lagi kot...skrg ni dah tua sikit..sikit je tau...hehe...dulu dah kuar tanda pun aku relik lagi..dah sakit pun aku rilek lagi...leh jalan sana-sini lagi...

apa2 pun aku nak mintak maaf kat semua kawan2 ye...mana yang aku ada terguris hati ke apa ke...mintak halal makan minum aku ye...semoga kelahiran ni dipermudahkan...amin

Rabu, 12 Mei 2010

Selamat Hari Ibu...

salam,

sebelum terlambat nak masukkan juga entry ni....Ditujukan khas buat mak tersayang Pn. Jemah bt Awang....selamat hari ibu mak...angah sayang mak...

juga selamat hari ibu buat diri sendiri dan kawan2 semua...

aku bagi apa kat mak aku...cuma sehelai tudung je...gambar lupa lak nak snap...

dan kami beli kek untuk mak...tapi tengok la sendiri sapa yang lebih-lebih...hehehe...siap tak nak lepas pisau nak potong kek punya pasal...anak..anak...ok...kita layan gambar...


siap dengan baju2 bersepah pasal mak tengah lipat baju...hehehe...nama pun suprise kan...

compression sock..akhirnya...

salam,

tadi aku gi bank islam ambik kad yang tersangkut semalam....mesin tu gila! ada ke dia kata aku salah password...tah apa2...sampai kat situ je masa aku nak sain tengok ada 8 org lagi senasib dengan aku..pegawai tu pun mengaku memang sistem diorang gile semalam..tah apa2 tah...

dah terlanjur aku gi situ..lalu la kat farmasi allcare dekat2 bank tu....saje la tanya2 compression sock...ye la x larat dah kaki aku ni ha...dah bengkak2 semua...malam je mesti sengal2, tak leh nak tidur...shah la selalu jadi mangsa kena urut..sian dia..

bila dah tanya2 tu kan...tertry la pulak...langsung terbeli...hehehe...ni la dia hasilnya....leh ler aku menerai malam kang...

ahli baru keluarga kami...

salam,

bersempena hari isnin hari tu aku dan shah bercuti..kami ronda2 kuantan gi tengok benda yang ada dlm list berangan kami kat sebelah tu....nak tau apa dia? ala yang list atas sekali tu...benda ni lama dah nak beli cuma x de kemampuan je lagi... ni la dia bendanya...tarrraaa....



sebenarnya untuk memudahkan hidup kami je..kalau tak sebelum ni nak beli ajinomoto kat kedai pun kena start keta...letih woo..lagi satu leh ler aku sefamily meronda2 tepi pantai sambil santai2...hehehe...hakimi la yang paling suka sangat...dia memang suka naik motor, kalau balik kampung johor memang x leh dengar bapa sedara dia start motor..mesti nak mengendeng je...

jadi pagi ni kami gi keja naik motor ni la...hehehe...hakimi paling excited walaupun helmet kat kepala tu longgar sesangat..shah x bagi dia pakai tapi dia tetap tak mau tanggal...esok aku upload gambar dia pakai helmet ek...

dan untuk CCP8724 semoga dapat berbakti kepada kami seperti JJN2975...

ayang adik tak?

salam,
minggu lepas aku tengah lepak2 kat umah sambil tengok discovery channel...ada la cite sal baby dalam perut tu kan...

aku sesaje je la cakap main2 dengan hakimi...macam adik dalam perut ummi kan? dia angguk je..pastu aku sambung lagi...sayang adik kan?

tau apa dia jawab?

dia kata ayang ayah...ayang ummi...anak ayang adik...lorrr...pulak?

lembut dan siap dengan gaya2 lagi ko...huhu kecewa aku dengar...jangan adik dia dengar sudah la...

pastu aku malas nak tanya2 dah...dia macam x berminat je aku tengok bila cite sal baby...bila kami bawak beli barang baby lagi la dia tunjuk muka bosan...mesti dia suruh aku letak brg2 tu dan tarik aku gi tempat lain...wah..camne tu?

harap2 nanti bila adik dia dah keluar dia x macam tu la hendaknya...

Check up minggu ke 37..

salam semua..

lama menyepi kan..hujung minggu lepas aku balik kg sementara boleh balik lagi..hari isnin lak cuti untuk check up kat klinik jln gambut..

check up kali ni simple je..cuma timbang, check blood pressure dan scan je...

timbang kali ni: turun balik ke 67.6kg aik ..baru nak senang hati kan...? :(
blood pressure cam biasa je: 120/70
scan lak...haaa yg ni agak menarik...sebabnya bila doc tengah2 scan nak ukur kepala perut..kaki semua tu...tiba tang kaki la yang best masa doc scan tu terang2 dia kangkang...hehe..nampak jelas 2 ketulan di situ...dan akhirnya aku dengan ini mengconfirmkan yang bayi yang akan keluar ini lelaki...hehehe...dan berat baby dah jejak 3.4kg plus minus 0.2kg..semangat ko..

hmmmm...nak letak nama apa ye?

Isnin, 3 Mei 2010

Check up minggu ke 36..

salam semua...
pagi ni aku gi check up untuk minggu ke 36 lak...wah..dah genap 9 bulan kan? cam sekejap je masa berjalan...macam tak percaya je rasanya...anak dalam perut ni pun dah hampir menunggu masa nak kuar je dah pun...rasa macam massih lagi excited lepas tengok keputusan positif pakai pregnancy kit aritu...

alhamdulillah...sekarang ni pun kepala baby dah elok pun duduk kat tulang pelvik, tinggal tunggu dia masuk betul2 je lagi..tapi kebanyakan kes yang aku baca kalau anak no 2 dan ke atas..ada gak yang takde warning2..terus je masuk...pecah ketuban dan keluar...cam senang je kan bunyi dia..harap2 baby dalam perut ni jangan la bagi signal mengejut cam tu..at least bagi ummi makan2 dulu ke..tidur2 lena2 dulu ke..tak pun siang2 hari je..jgn waktu pepagi buta lak nak keluar...boleh ye nak..kalau tak sian abang long nak menempel umah siapa lak pepagi buta tu..mesti ayah kelam kabut nanti...boleh ye sayang...

ok kita sambung hasil check up hari ni:
berat badan: alhamdulillah..minggu ni selera naik cam melampau2 sikit jadi berat pun ada naik sikit la...hehe...68.6kg lega aku mendengarnya...walaupun dah kena tulis pen merah pasal naik melebihi 1kg tapi takpe nak..kat ummi positif je tu...hehe
hb: pun naik gak dr 2 minggu lepas...skrg dah 11.2 alhamdulillah...
blood pressure: setakat ni cam ok lg..masih maintain 120/70
jantung bb: alhamdulillah berdegup kencang...aktif tp lupa lak nak tengok bape b/sec tadi...aiseh...
hari ni kena marah lak sebab tak catat pergerakan bayi sejak 2 minggu lepas..la..camne aku leh lupa..tak teringat langsung ko...buku tu sebenor2 nya dok dalam keta sepanjang masa jadi lupa la nak mengecheck2 bila dah balik rumah..padahal penat je aku kira hari2 bape kali baby lam perut ni gerak..nak buat camne kan..dah nak kena marah..nasib badan la..

next check up lak minggu depan..sekarang kena gi tiap minggu sampai la terbersalin...tapi minggu depan kena gi klinik jln gambut dulu untuk last check up dengan doc..pastu sambung kat klinik desa je...oppss lupa lak..diorang kata esok diorang akan call kalau ada glukos untuk last check up glukos...alamak kena minum lagi la air yang memualkan tu..uweekkk..loya ko..tak tahan aku..dengan kaler hijau lak lagi tu...harap2nya bior la glukos takde..takyah aku buat test tu lagi..hehe...ngelat kan..