Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 25 Jun 2010

malas, dilema n nursing cover....

salam,

hari ni dah genap 35 hari aku berpantang. alhamdulillah maknanya dah 29 hari aku menyusukan najmi...sekarang ni tengah berjuang nak pam susu untuk buat stok lak..baru aku tau susah rupanya..mencabar betul..setakat ni cuma boleh mengepam sekali sehari je..najmi kalau siang kuat menyusu betul...sejam sekali dan setengah jam sekali menyusu..kekadang tu leh sampai sejam dia bergayut..tapi kalau malam lak aku leh tidur dengan lena..alhamdulillah..sebabnya dia menyusu biasa dalam kul 11 mlm sampai dekat kul 12..pastu terus lena sampai kul 4@5 pagi...aku kejut2 gak dia bg susu tetap mulut rapat je..lena sangat dia tidur..aku lak kalau nak pam memalam malas gila nak menunggu...hish..pasni kena jgn malas2 la nampaknya..tu la cita-cita tinggi nak menyusukan najmi dengan susu badan sepenuhnya tapi entahla...MALAS lak melanda...teruk betul aku ni kan...takpe2..aku akan cuba mengikis sifat malas tu...insyallah..setakat ni cuma dpt pam 2-3 oz je sekali pam..bukan banyak pun tapi aku tetap nak usaha gak...doakan aku ye kwn2..
korang penah rasa tak cam aku rasa...dilema ibu zaman sekarang untuk menyusukan anak sepenuhnya...aku dah baca macam2 kat internet tentang kebaikan susu ibu..ye la skrg kan zaman IT kan..semua info kita leh dapat dari internet...dengan sebab tu aku cuba sedaya upaya nak susukan najmi dengan susu badan..orang lain boleh buat nape aku lak x leh kan?tapi tu la banyak noo halangannya...pertama sekali orang tua la kan...mak aku ok sporting sebab dia mudah terima apa2 yang baik...tapi abah aku la...susah sikit...tapi aku malas nak argue sangat dengan dia..aku cuma diam je bila dia kata apa2...

sebenarnya aku rasa ada gak orang lain yang ada masalah sama dengan aku ni...najmi memang suka bergayut bila siang...kekadang tu rehat dia cuma sejam dua je...tu yang buat abah kata anak aku ni lapar je...seboleh2 dia nak suruh aku bagi makan kat dia...sedangkan aku dah baca dah apa keburukan air masak dengan bagi solid food pada baby yang bawah 6 bulan...cam air masak tu aku x leh nak buat apa sebab mak aku yang bagi masa aku gi mandi...korang leh baca kat blog ni..aku malas nak tulis..mekasih ye linda...

pada kefahaman aku la..susu ibu ni cepat hadam so normal la kalau anak menyusu banyak kali kan?...(kalau salah tolong perbetulkan ye)...
mak abah lak suruh aku bagi najmi makan tepung kanji la pulak...aiseh...camne nak jawab ye..abah aku lak jenis sensitif sikit..x leh nak jawab lebih2...so kesimpulannya aku diam je la...malas nak komen...tapi dilema wooo...

ni lak aku nak cite sal nursing cover...hari rabu lepas aku order dekat web ni...alhamdulillah hari ni kul 10 smlm dah sampai dan aku dah menerai pun...hehe...kes tak sabo...tapi aku sebenarnya tempah yang ada bunga bulat tapi dia buat pesen lain lak...tapi ok je la...harga pun berpatutan..sekarang ni senang sikit hati aku nak menyusukan najmi kat public sebab dengan adanya nursing cover ni terlindung la mahkotaku yang agak besar ni...hehe...ni gambar yg aku pinjam dr web niah...sorry ye niah...tolong promote je...

Cerita menarik lain

0 Luahan Ikhlas: