Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 24 September 2010

Jom jalan-jalan hujung minggu...

salam jumaat semua...

sekarang ni tengah waktu rehat...tadi sebenarnya aku cadang nak balik rumah tengahari ni, ingat nak sidai baju yang basuh pagi tadi tapi tup2 hujan la pulak...lebat lak tu...tambahan lak ada sekor beruang nak kena buat post mortem lak...jadinya tak jadi la aku balik...ni tgh lepak2 sambil siapkan report...

ni nak cerita kat korang sebenarnya aku nak balik sebab nak kemaskan kain baju nak bawak esok...nak gi mana? mesti ada yang tertanya-tanya kan...hehehe...perasan...

aku sebenarnya nak melepaskan hajat kami yang dah lama terpendam...ingat tak entry aku dulu...kat sini..

dan esok kami bakal melunaskan satu hutang ni...kami nak jejalan ke Melaka...
homestay pun dah siap tempah...hehehe...

sebenarnya kami tak rancang pun nak gi bercuti ni...akak ipar aku punya idea la ni...anak dia buat rombongan sekolah dan dia ajak kami join berkonvoi beramai2..mulanya dia ajak balik hari..aku x bape setuju..alang2 pegi biar puas hati kan? ni nak jalan2 sekejap je mana leh...

so aku cari homestay dan kami kongsi reramai...haaa...senang...

jadi esok sebelum subuh kami kena berkumpul dan selepas subuh terus bertolak...doakan kami selamat pegi dan pulang ye kekawan...MELAKA...kami datang...

Isnin, 20 September 2010

gambar 1 Syawal 1431H



salam semua,

hari ni hari pertama aku naik keja setalah bercuti lebih seminggu..bukan balik kampung lelama pun cuma lepak lelama dekat rumah dengan dua orang hero tu je..

k banyak keja kena bereskan ni..cuma nak tepek gambar 1 hari raya je ni haa..k layan...


keluargaku tercinta


tak ready ni


adik beradik perempuan..aku ikut sapa?

adik beradik lelaki...godang2...hahaha..
pssttt...perhatian hanya 2 yang dah dimiliki..

Ahad, 19 September 2010

coklat birthday

salam semua,

selamat hari raya...hari ni aku cuma nak update gambar coklat birthday yang aku janji aritu...gambar raya nanti2 la aku apdate kalau sempat yek...

ni la coklatnya...tarra...yang 2-3 biji hilang tu buat2 tak tau je la ye....dah kena ngap...hehehe...

Rabu, 8 September 2010

kuatkan semangatku...Ya Allah..

salam,
mesti korang cam suspen baca tajuk entry ni kan?

entry ni sebenarnya pasal penyusuan susu ibu pada adik...alhamduillah setakat hari ni aku masih leh bagi susu ibu setiap hari pada adik...
bulan ramadhan pun dah hampir sampai penghujungnya...tapi alhamdulillah setakat ni pengeluaran susu cuma terjejas sikit je...dan aku masih mampu membekalkan sekurang-kurangnya 4 x 3oz botol sehari ke taska untuk adik..itu pun kena bantu dengan susu formula lagi...aku harap sangat2 menjelang umur adik 6 bulan aku boleh bagi adik sepenuhnya susu ibu...insyallah...Kau kuatkan lah semangatku Ya Allah...

setakat ni kadang2 semangat aku sedikit pudar...bukan apa..kadang2 bila baca blog org lain yang mampu pam lebih dari 5oz sekali pam membuatkan aku sedikit cemburu dan patah semangat...tertanya jugak dalam hati nape susu aku tak semewah diorang...

tapi aku tetap tak putus asa...aku beli macam2 untuk tingkatkan pengeluaran...hari ni sampai satu lagi tambahan...super shield plus...
kalau ada antara korang tertanya nape aku beli ni, biar aku terangkan ye...setelah lama aku mengepam baru aku sedar yang nipple aku ni jenis berdiameter lebar..sebab tu agaknya adik najmi cam x suka nak hisap dulu..pasal mulut dia comel jek..
bila aku pam memula dia ok je dalam corong tu..last2 dalam 5 minit gitu dia dah mula tak muat dan cam susah nak bergerak dalam corong tu...tu yang buat aku pikir mungkin pengeluaran aku biasa tapi cuma corong yang standart tu tak standart dengan nipple aku...
so aku try survey2...akhirnya aku jumpa super shield ni...

so testinya akan aku beri kemudian ye...aku baru je nak menerai ni...mungkin lepas raya aku leh cite kat korang ye...doakan aku berjaya ye kawan2...

update adik n abg long

salam semua,
kali ni nak cite lak pasal abg long dan adik...

memula cite abg long dulu..tadi gi klinik hantar adik cucuk tp aiseh lupa lak nak timbang berat n ukur tinggi abg long...nanti la kat umah ummi ukur sendiri ek..hehe...boleh camtu?

skrg abg long dah pandai cakap macam2...walaupun masih pelat2 lagi n kekadang bunyi pun x sama macam maksud dia...macam kalau nak mandi dia akan cakap nak mati....wah..memula panik gak pastu siap dia demo tarik besen adik tu nak bawak bilik air baru la aku faham...hahaha...nak mandi rupanya...

sekarang ni kalau mandi dah senang sikit tapi kena la korban besen adik sebab dia nak berendam dalam tu...pastu aku tinggal je dia...kejap2 kang kena tanya ..dah abg long?...mesti dia jawap...num agi...hehehe...lum lagi la tu...

dia dah pandai bahasakan diri dia abg long walaupun sebutan dia masih jauuuuh dari bunyi sebenar..hehehe....nak tau apa dia sebut...abg nong...dan kekadang jadi anong....alahai..boleh je la nak oii...

kalau memanggil lak ni satu lg cite...kalau selalu dia panggil ummi..ummi je kan? sekarang ni kalau x sahut gak ...dia akan panggil...ummi...oooo..ummi...ayah...ooo..ayah...cute kan? ikut sapa lagi kalau bukan ummi dia ni haa...

ok...kita cite adik lak...
tadi pepagi gi hantar adik klinik, timbang dan cucuk...
adik nangis kejap je..pastu dah ok...
timbang berat adik dah 5.1kg...alhamdulillah adik dah makin sihat...kulit adik pun dah makin pink banyak...lidah adik pun dah makin merah...lega sesangat tengok adik makin sihat...
adik dah pandai bising2 dah...macam2 bunyi adik buat...riuh mulut adik...
adik dah boleh tegakkan kepala...dah tak yah nak sokong kepala dah..senang nak jalan2..hehe...
adik dah start ngereng2...tapi lum meniarap lagi...ada sekali tu je adik terlungkup...hehe...bukan meniarap betul pun masa tu tapi mungkin sbb hujung tilam tu rendah je..

gambar 2 beradik ni nanti2 la aku upload ye..silap2 lepas raya kita terus tepek gambor raya je la ek...

Selamat Hari Lahir abang...8/9/10

salam semua,
ini entry khas untuk hari lahir cik abang aku...Selamat hari lahir buat abang ye...cantik sangat tarikh hari ni kan....semoga dipanjangkan umur (leh jaga kami2 ni), dimurahkan rezeki(nak support kami2 ni)....dan dikurniakan kesihatan yang baik hendaknya.....

apa yang aku bagi sebagai hadiah?
tarra....aku bg 2 present...
1. chocolate....pesan kat nurul....cantik dan sedap...sampai abang pun sayang nak makan kan...?
2.cheese tart...pesan kat ida...lum rasa lagi baru sampai tadi...kang kita makan sesama masa buka ye bang...

gambar nanti aku bluetooth kat netbook ye..kabel ada problem lak ni...aiseh...
kek...? ita buat esok ye bang....aci tak?

Selasa, 7 September 2010

selamat hari raya


salam semua..
aku rasa hari ni mesti ramai yang dah nak balik kg..diam tak diam dah tinggal 2 hari lagi nak raya kan? alhamdulillah tahun ni insyallah aku leh posa penuh...yeay! aku lak malam raya baru leh balik..shah kena keja lagi khamis ni..kena la tunggu dia dulu...sempatlah aku nak masak 2 buku kek coklat dulu sebelum balik..satu untuk mak mertua (pasal aku singgah umah dia dulu) dan 1 lagi untuk keluargaku di johor...insyallah..kalau sempat la..mana nak kemas baju lagi..mana nak layan 2 hero tu lagi...hmmmm...

raya tahun ni kami semua sambut kat johor lak...ikut giliran kan..sebenarnya mak mertua aku dah bagi hint2 dia nak suh raya dengan dia tahun ni...tapi maap bebanyak ye mak..kami dah sain perjanjian sebelum kawin dulu...kami kena gilir2..baru adil..raya kedua lak kami balik sini sebab raya ketiga tu shah dah kena keja...

sempena hari baik dan bulan baik ni aku nak mintak maaf sekiranya ada terkasar bahasa dalam menulis selama ni...dan segala yang ter..ter..tu la..harap dimaafkan ye...dan aku doakan semoga perjalanan kita semua untuk pulang ke kampung dipermudahkan hendaknya..amin...

Jumaat, 3 September 2010

salam pg jumaat... Pak Lim Nasi Arab

salam pagi jumaat semua...

hari ni opis ni nampak lengang sikit...mungkin dah ada yg cuti agaknya...minggu depan lagi la pulak kan..mesti sunyi sepi punya la...

hari ni aku nak cite macam2...
pertama, semalam petang kami gi berbuka kat luar...kat restoran Pak Lim Nasi Arab kat Jalan Beserah...alhamdulillah sedap dan mengenyangkan...kami ambik set talam dengan 2 ketul ayam panggang dan kari kambing dan juga sejug air mangga...
yang paling aku suka nasi abis licin dan abg long pun suka sangat makan..dia makan dengan bersungguh2...cuma yang tak best kami lupa bawak kamera so takde la gambar ye...cite kosong je...
ada lagi satu yang tak best, harga dia mahal sangat la..semua kat atas tu RM43..yang aku tak puashati tu dalam menu tulis set talam tu cuma rm28.90 tetiba shah bayar lak jadi rm38.90...mana yg betul agaknya tah..tapi korang tau je la shah tu main bayo je..bukan dia nak tanya2 pun...takpelah kan halalkan je la dah selamat masuk perut pun...eh..eh...tah2 dah kat usus pun haa...nak tunggu keluor je...hehehe...

dah selamat berbuka segala tu kami gi jejalan tengok kipas angin kat jalan teluk sisek...nampak cam ada offer...kipas yang blade fiber cuma rm165..kami pun survey2 sekali harga lampu gak...boleh tahan gak harga...kira2 cam tak cukup je duit yang kami simpan untuk rumah kami nanti...mana la nak cari lagi ni...itu belum masuk grill, wiring....wah...harus banyak duit tu...

eh..oklah aku nak pam susu jap ni...takut lepas ni ada keja lak...skrg ni kena bekerja keras kumpul susu untuk najmi...chaiyok...chaiyok...doakan aku ek...

p/s...petang2 kang kalau free aku tulis lagi ye...

Rabu, 1 September 2010

tahan ke tak ye..?

salam semua,
hari ni aku rasa teramat letih sangat2...sebabnya? aku tak sedar pagi tadi untuk bangun sahur...sedar2 je najmi menangis nak susu..tengok2 jam dah kul 5.40 am..hah? apa lagi...terus aku kejut shah suruh niat je la...nak capai apa2 pun dah tak sempat dah...

ni dah masuk kali kedua kami tersedar lambat camni...sekali dulu tu pun najmi gak yang kejut..tapi masa tu dalam kul 5..ok lagi la sempat la panaskan apa yg patut..

sebenarnya malam tadi kami gi belanja jap kat carrefour..balik lambat gak..pastu aku pam susu jap..tengok2 jam dah kul 12 lebih..tidur..kena bangun lak sebab aku paksa najmi susu direct dari aku semalam...memang la ada adegan jerit2 tu kan..biasa la kena paksa...sampai menitis2 air mata dia ko..sian lak aku tengok tapi nak buat camne kan..mata aku ni haa tak larat nooo nak gi pam tu..
jadi kul 4 tu aku baru je habis susukan najmi, ingat nak baring2 jap dalam kul 5 baru bangun ke kan...sesedo anak dah nangis je..sib baik aku tak nangis sama...kunci jam pun tak sedar..teruk betul kan...

ni tah leh tahan sampai berbuka tak ni haa...hari ni lak...mak aaiii..panasnya...tak tahan rasanya...aku kalau bab lapar tu tak pe la lagi tapi bab haus tu yang tak tahan...susu pun dah kurang gak..tadi pg dpt la 3 oz..tengahari dpt 2oz..ptg terus turun jadi 1.5 oz je...aiseh...letih..letih...camne la aku nak terus bagi najmi susu aku kalau camni...dugaan betul..dia sehari minum yang 4 botol x 3oz aku tinggal tu pun tak cukup kena top up dengan formula...camna la nak buat lagi..