Socialize

Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 29 Januari 2010

peknen..

sekarang dah nak masuk 23 minggu dah usia kandungan aku ni...alhamdulillah...dah selamat melalui fasa pertama dan sedang melalui fasa kedua lak...

dah masuk fasa kedua ni selera makan macam dah kurang banyak la..aku dah tak bape terliur dengan apa2 dah...cam dulu tu nak siput segala kan..sekarang cam kalau dapat dapat la kalau tak pun takpe...sungguh ni..

cam hari ni pun aku sarapan horlick susu je..tengahari lak singgah umah akak ipar..dia buat sup ayam..aku cuma jamah setengah senduk je..itu pun tak ambik pun isi ayam..aku ambik part kaki dengan kentang je..cam muak je tengok isi ayam tu..shah pun naik risau...selalu aku la beria2 sangat nak makan macam2 kan...?

tu yang agaknya berat tak naik2 tu..hish kalu aku cakap mesti org tanya aku ada ambik pil vit B co tak? mesti la ambik..tp dah xde selera nak buat camne kan..?

balik kang nak ajak shah singgah east coast mall jap, beli sushi..teringin lak..semalam sebenarnya kami dah gi tp sebab dah hujung2 xde la yang aku nak tu...ala yang ada telur ikan merah2 tu...

tengahari tadi sempat menyinggah beli baju peknen 2 helai..aku ingat nak beli kain pasang la nak try tempah buat baju peknen..mesti cantik kan..hehe..berangan..

mlm tadi lak kami kuar jalan2 lepas rumah kami xde elektrik sekali lagi dari kul 8mlm..balik dr jln2 aku sempat buat kek coklat nak bawak balik kg mlm ni..balik kang nak bancuh topping dia jap...ala senang je..susu, serbuk koko dgn gula aising je...pastu leh bawak balik kg mlm ni..kira ni hadiah sempena hari jadi abah bulan lepas la...masa tu kan aku x leh balik..kira bayar balik la ni..kang dah siap aku snap gambor n tepek kat sini ye..

alhamdulillah masa aku peknen ni sihat je..walaupun tak sekuat masa hakimi dulu..badan dah tua agaknya...dulu aku leh berjalan kaki pegi balik keja sampailah nak bersalin..la ni..naik tangga pun dah semput..tapi alhamdulillah sakit2 pinggang memang lum penah lagi kena..kalau boleh pun x mau la..mmg masa hakimi dulu tak penah rasa camne sakit dia...

perut lak shah kata cam bulat je..dulu masa hakimi mmg lonjong sikit ke depan..betul gak aku rasa..sebab yang ni dia macam menyesakan dada aku je..dulu dia cam ke depan sikit..tidur pun aku x leh tidur terlentang..sekarang nak tidur mengiring lak cam x selesa..anak ppuan ke...? jeng..jeng..jeng...tak tau la..aku pun x kisah dpat lelaki ke ppuan...kalau ppuan ok gak..banyak baju cute miut kat kedai tu..kalau lelaki pun ok gak..banyak baju leh recycle...aku nak je tuju klinik al amin tu buat scan tengok gender dia...tapi shah la pulak cam x bape menyokong...so diamkan je la...

kali ni aku update gambar terbaru aku..hehe..bukan terbaru sangat pun..aku snap gambor ni 11/1 aritu..abaikan je la perkara2 yang mencacat pemandangan tu ye...



psstt..lupa nak bgtau..langsir tu aku baru je buat..jahit tangan lagi tu..hehehe..

Khamis, 28 Januari 2010

waaaa...aaahh..ngantuknya...

fuh..hari ni aku gi keja x bape nak semangat sebab mengantuk yang teramat...

ni baru je lepas makan ubi goreng dgn air horlick susu..dapat la segor sikit...pasni lak ada meeting..cam boleh terlelap je aku ni..nasib baik ahli meeting cuma 4 orang, kalau tak harus melayang...

sebenarnya yang jadi mengantuk sangat ni ada 3 sebab...pertama pasal anak bujang kesayangan aku tu la....dia kena batuk2 start semalam lagi..tapi semalam tak serius sangat...ada la terjaga 2-3 kali je..pastu aku tepuk2 elok je tidur balik...tapi semalam jadi makin teruk..siap nak termuntah lagi tu...aku pun sapu la minyak balm kat dada, belakang dan tapak kaki dia..baru la leh lena kejap2..sian dia..hari ni shah kata nak bawak gi klinik lepas keja..tu yang bersemangat je dia gi sekolah tu..pelik aku apa la yang dia suka sangat gi jumpa doc tu...?

sebab kedua lak, semalam kan tangan kiri aku ni kena cucuk..aku lak kalau tidur suka sangat mengiring belah kiri..tapi semalam cam jadi tak selesa la sikit...asyik kena ngiring belah kanan je..aduh..letih tau..kena lak budak hakimi tu tetiba datang manja nak tidur sebelah aku..kejap2 dilanggarnya tangan aku tu..aduh...tak leh nak kata apa dah..

sebab ketiga lak..aku terjaga kul 4 pg tengok2 bilik cam gelap semacam je...kipas pun tak berbunyi...pulak tu badan dah macam dok dalam oven..mana taknya..dua2 pakat himpit aku kat tengah2..sampai nak bergerak pun susah..aku kejut2 shah suh tengok kot2 electric trip ke apa ke? tau apa dia jawab...alal takde elektrik je tu..dan terus berdengkur balik..haaa..x leh nak kata apa dah..aku bangun gi bilik air..dlm bilik air terdengar budak kecik tu batuk2..bila aku naik katil balik rupanya dia dah jaga dah..siap senyum2 leh lak nak peluk2 aku tu...aku popok2 dia pun tidur balik...dalam setengah jam macam tu aku terkelip2 tak leh tidur...panas gila..lepas tu baru la ada elektrik balik...fuh lega ..baru la leh lelap balik...

Rabu, 27 Januari 2010

flower..

test ni aku try buat kat facebook tadi...dan jawapannya bunga kegemaranku...wah..bestnya...





Your Birth Flower Test

January: Carnation

Carnation is the birth flower for people who are born in January. The Carnation symbolizes deep love, a friend in need, distinction, beauty, and fascination. If your birth flower is Carnation: You are a sensitive person. You are very protective towards your family and friends. You are very ambitious and aim to achieve big things in life. You are a very helpful friend.

check up ke 7

lepas tolak check ke 6 yang lepass aku gi spital tu kan...maka ini adalah check up ke 7 aku sepanjang kehamilan ni...

check up ni buat kat klinik desa kempadang jek..aku gi daftar kul 8.06pg...gi check air kencing semua...selepas kena marah pasal terlupa nak hantar copy klinik masa gi klinik gambut aritu...huhu..betul2 lupa la..nak buat camne kan..?

pastu timbang..check hb..dan check perut...pastu aku kena cucuk kancing gigi lak...masa dia cucuk tu aku dah ngeri2 dah tau...ye la aku kan takut dengan jarum tu ha...tapi misi tu buat ok..tak sakit pun cuma lengguh2 je...skrg ni pun tak hilang lagi lengguh tu...

shah dgn adik ana dah berasap tunggu kat dalam keta..aku dah pesan suh hantar adik dia dulu tapi dia gak yang nak tunggu...last2 aku keluar dah kul 9.30pg..berdezap-dezup dia bawak mengalahkan formula one masa nak hantar hakimi dgn adik dia...hahaha..hakimi lak masa kat umah aku tanya nak ikut ummi ke ayah dia jawab ayah..tak la aku mandikan dia..last2 masa aku nak masuk klinik nak ikut la pulak..dengan x mandinya..dengan pakai baju tidurnya..nasib baik dah basuh muka...kalau tidak dengan air liur basi meleleh kat pipi..alahai...anak aku..

ni hasil check up kali ni:
usia kandungan: 22 minggu
berat: 65kg...pelik kan..? tak naik2..
hb: ok 11.9
blood pressure: 110/70..ok lg walaupun aku makan lamb mlm tadi..
tinggi rahim: dah macam 24 minggu..
denyut jantung anak: normal..aku x perasan lak bape tadi..

aku tanya sekali dengan misi tu..leh ke sapu2 minyak panas ke balm ke kat perut kalau kena macam angin2 kus2 cam aritu...misi tu kata ok tapi jangan bubuh banyak sangat dan jangan sesekali ketuk2 bahagian belakang dekat area pinggang kalau kita sakit2 pinggang sebab kepala baby sekarang ni menghadap ke belakang...takut ada kesan kat baby je nanti...ooo...camtu ke..nasib baik aku x penah buat...sebabnya..sakit pinggang pun x penah lagi kena semenjak mengandung ni..cuma selalu mcm nak kena simpul biawak je..itu pun kalau aku lupa minum susu..

sempat gak aku timbang hakimi tadi..alahai..cuma 11kg je..tak berubah dari bulan lepas...cuma dia makin tinggi agaknya..tah lama dah tak ukur pun..nanti balik aku ukur ye..hehe...

fuh...santai...



malam tadi shah bawak kami makan kat Santai...fuh cam best jek...sebenarnya dah lama dah aku merengek kat dia nak makan kat santai tu tapi selama ni dia kata nanti la dulu..nanti la dulu..sampai dah naik panjang dah muncung aku ni ha...

ye la dok kuantan ni dari 2004 lg..pastu pindah kb jap pastu pindah balik kuantan..sampai anak dah nak 3 tahun pun haa..tak penah sekali pun jejak santai tu...hehe mesti korang pelik kan apa la yang best sangat kat santai tu yang aku sibuk2 sangat kan..jawapan aku ntah..aku pun tak tau...tapi kan kalau aku balik umah selalu la aku nampak keta penuh je kat parking dia tu..cam sedap je kan makanan dia tu...maka semalam shah gagahkan diri gak la nak ke santai tu...hehe...tu pun disebabkan aku ngandung tau..kalau tak entah ler...

aku siap cakap kat dia lg tau yang ni kan kira cam pre-anniversary dinner kita la kan bang...sbb anniversary kita tu jatuh bulan 6 dan masa tu ita tgh pantang..mesti la tak leh nak makan2 camtu kan...hehe..bijak tak aku?

jadi malam tadi kami ke Santai..sesampai situ kul 8.30 mlm..org tak ramai lagi..cam blur2 je kan..sebab lampu dia cam malap2 je..nak tengok menu pun susah...kami siap tala2kan menu tu kat tiang2 lampu dia lg tu..hehe...makanan kat sini...biasalah kan...sea food..makanan panas dan western food...harga..boleeeh tahan...

pastu kami pun order air laici, epal dan tembikai...opss lupa nak cakap adik ipar aku pun ada sekali..sebab tu air ada 3 tu..makan lak..shah order nasi goreng santai (sea food), adik ana order nasi goreng kampung...aku lak...grilled lamb chop with black paper sauce..huhu..besar selera mak buyung ni...sambil tu kami ambik sup cendawan sekali dgn garlic bread sorang satu dan ditambah lak dengan sayur masak 4 sahabat...semua tu harga dia rm58...leh la kan?
aiseh kamera tinggal lak...gambar2 aku tepek kendian ek...

aku dah tepek gambor dah...




rasa dia marbeles gak la...sayur tu sesedap namanya..dgn lamb chop dia pun sgt sedap...tapi sbb terlampau banyak aku siap tapau bawak balik tu..hehe...

hakimi la? langsung taknak makan...pelik aku..dia asyik nak main2 kat tepi2 kolam je...pastu..dah dalam kul 9.30 mlm dia dah terlepek..tanya nak tidur ke..dia angguk2..ala siannya dia...pastu tengah jalan shah ajak singgah kat kedai baju bundle lak...singgah punya singgah..dapat lak sweater sorang sepasang..shah ngelat sikit, dia dpt 2..hehe..murah2 jek..rm35 semua sekali pree dgn topi pooh n the geng utk hakimi...pastu terus balik umah sbb hakimi dah terberak la pulak...sampai umah kul 10.45 mlm la lebih kurang...basuh berak kimi..mandi2 kan dia..dan dia pun zzzz...

walaupun sebenarnya x seberapa la sangat kalau nak kira makan kat santai tu..bukan makan hotel 5 bintang pun kan..tapi aku cukup puas hati..makanan pun sedap..siap pesan kat shah lg lainkali kita santai2 kat sini makan french fries dgn mushroom soup je kan...hehe...

apa pun mekasih bang sbb tunaikan hajat ita...love u soooo much...muaaaah...

Selasa, 26 Januari 2010

kek buah kukus




kali ni kita cite resepi lak ye..hujung minggu lepas aku baru je beli kukus baru..jadi sekarang ni tgh gila nak mengodeh resepi yang melibatkan kukus..

pertama yang aku buat puding karamel..ikut resepi officemate..dan akhirnya menjadik..cuma cikgu suh kukus 20 min...aku lak gi buat 30 min..sbb lupa la..hehe..cam keras sikit la tp yg penting anak bujang aku tu kata sedap..hehe..

pastu aku try lak buat kek buah kukus..yg ni aku siap amik gambo ko..sebabnya..dia jadi teramat2 ler gebu..sebelum ni aku try pakai oven..dia jadik sedap gak tp..cam keras dan kering sikit...

tapi satu ler kebaikan pakai oven..buah2 tu cantik je sekata sbb masak kejap je kan..kalau pakai kukus ni paling kurang pun kena kukus 3 jam..bila tgk2 je buah2 semua pakat dok kat bahangian bawah je...lainkali aku kena bukak tgh2 masak tu untuk taruk sebahagian lagi buah kot..hish..x reti betul..al maklumla kan orang baru belajo...tapi success tul..aku buat hari ahad..senin dah licin dah..shah dok ngulang2 je..harus jadi makin bulat laki aku ni..hehe..pagi senin tu dapat la sikit bawak gi opis..

gambo aku tepek kendian yek..lupa bawak kabel lak tadi..

lepas ni aku nak try lak kek coklat kukus..cam sedap je..nyum..nyum...

Jumaat, 22 Januari 2010

update..ONE TEAM

sebelum ni kan aku ada story mory dgn korang pasal club ni kan? aku try lagi survey2 pasal diorang ni tapi takde sapa pun yang tau..pelik kan..? takkan duit leh dapat belas2 riban leh sorok2 je kot...? sungguh mencurigakan kan..kan?

yang aku nak update kat sini ialah status shah..hehe..dia tak jadi masuk...alhamdulillah..lega bebenor hati aku ni..hilang dah rasa hati yang gundah gulana tu..

ni aku nak cite apa yang jadi ye..semalam petang balik keja aku try la risik2 dengan shah..dia setuju ke join kelab di atas tu..sebenarnya aku teramat takut nak tanya..takut sangat2 kalau dia kata YA..waaa..mau menangis aku nanti...
ini la dialog ringkas kejadian:

ita: abg jadi ke masuk kelab one team tu?

shah: tak sbb syg x setuju...(fuh lega ko..)

ita: abis tu kawan2 abg tu xde ke tepon2 lg?

shah: ada gak..(senyap)

ita: diorang ckp apa? (sungguh2 nak tau ko)

shah: diorang kata suh bawak syg sekali masa perjumpaan dgn diorang..biar syg dengar sendiri...pastu abg ckp lg..korang x kenal bini aku..kalu dia x caya toksah la ko nak kata apa pun..satu apa pun dia x mau dengar..jadi gaduh lg ada..(hehe..cam ada pengalaman je tu)...diorang sambung lg suh bini ko ikut gi puchong sekali..abg ckp lak..gi puchong?..huh..lagi la dia tak mau..tak yah suruh la..(nasib baik kan dia mmg tau hati aku ni mmg jenis kerasss..hehe)
pastu diorang mintak tolong abg carikan orang..diorang bayar rm500 sorang kalau dapat..(nampak kan..betapa diorang ni terdesak?)

ita: abg cari ke?

shah: tak la..abg borak2 je dgn member2..diorang kata kalau abg x masuk takkan diorang nak masuk lak..mesti diorang x caya kan..nanti tak pasal2 kena tipu..

ita: ishk..abg x yah la promote2 kat orang nanti abg lak yg hilang kawan nanti..

shah:....(senyap...no response)...


arrrgghhh..lega..alhamdulillah..Allah dengar lagi doa aku...syukur Ya Allah kerana menyelamatkan kami sekeluarga...haa..lepas ni jgn ada yag nak hasut laki aku join yang bukan2 ni..aku cantas korang lg tau...AMARAN ni...

Khamis, 21 Januari 2010

aduh...sakitnya...

semalam lepas balik keja aku singgah beli brg2 nak masak..beli terung, udang semua...

last2 balik umah aku masak spagetti je..versi melayu nye yang pedas2..hehe..kalau x pedas shah x leh telan lak..

dah siap semua lepas maghrib kami makan beramai2..lepas tu dlm kul 8.30 shah kuar sbb ada kawan dia ajak minum...aku lak lepak kat umah dgn hakimi..dia pakat nak pasang cd..sejak kami beli vcd gao ranger la ni..24 jam asyik la ngadap benda tu je..bangun pagi pun suh pasang gak...huh..aku sampai naik hafal dan dialog dia dalam cite tu...bila aku ajuk je..."selagi dendam seribu tahun tidak terbalassss..selagi itulah saya akan menganasss..." siap senyum2 lagi anak bujang aku tu...dia ingat ummi dia minat gak ler tu..layankan je la...tgh layan2 tgk vcd dia tertidur..

aku lak...tgh menahan asyik nak sendawa je..rasa nak kentut tp x lepas...puas aku teran2 masa kat tandas xde gak kesannya...

last2 aku malas nak layan bior je la...menjelang kul 10 aku dah rasa cam x sedap perut...aduh...sakit tul...dia rasa cam mencucuk2 je...pedih giler...aku dah cuak gak..jangan kena gi spital lg la aku ni...shah lak lum balik2 lagi...aku nak sapu je dengan balm ke tp pikir2 balik selamat ke untuk anak aku dalam perut ni...?

dlm kul 10.45 aku dah tak tahan...berpeluh2 ko menahan sakit...aku sms shah tanya bila dia nak balik..rupanya dia dah sampai simpang dekat dgn umah dah...masa dia masuk umah aku dah x leh cakap apa2 dah...nak berdiri pun x larat dah...sakit sangat2..

shah panik gak...aku tanya dia kita sapu balm je la ye bang..dia kata lak..ok ke untuk anak..aku jawab ntah...cuba je la...

alhamdulillah..lepas aku sapu tu dalam 15 minit camtu la...aku still guling2 lg..pastu...menderu angin keluar atas bawah...giler tul..siap aku muntah2 semua..lagi la shah panik...tapi alhamdulillah lepas tu aku ok..dalam kul 1 aku dah leh tidur lena...tapi sampai sekarang ni aku still asyik sendawa je..

puas aku pikir apa la yang aku makan sampai jadi macam tu...dah sampai hari ni baru aku ingat semalam diorang ajak makan santan durian dengan roti..tapi aku jamah je 2-3 sudu..buat hilang kempunan..aku rasa sebab tu la kot...tobat aku tak mau makan lagi dah..x sanggup dah rasanya..

Selasa, 19 Januari 2010

tak sedap hati..

hari ni hati aku sungguh gundah gulana...aku tak tau nak luah kat mana tah lagi..tadi aku dah story sikit kat akak kat opis ni haa..dia dah dengar aku ingat dah leh tenang sikit..pastu aku cite lak kat faiz..dia lum respon lagi...tp mekasih ye faiz sbb sudi mendengar dan membaca luahan hati aku ni...

cite dia sal shah la..
gini citenya..hari sabtu lepas ada la member dia called kata ada perlawanan bowling tp kawan dia tak pandai main, nak mintak shah gantikan..memula aku x nak ikut..malas la nak lepak2 kat bowling tu tgh2 mengandung ni..lain la kalau aku leh main sekali kan...? hehe..mau terus kena tahan wad sampai beranak esok...

tapi hati aku rasa x sedap..jadi aku kata aku nak ikut..ye la mana tau..kot2 kata je main bowling tp risau gak kalau bowling ke lain lak nanti kan?

untuk keselamatan aku pun ikut ler..plus adik ipar aku lak nak cari baju tuk amali dia..sampai je kat bowling tu dah dekat kul 8 dah..diorang janji nak start kul 7..gila ke maghrib2? aku dah bising dah..sampai situ aku jumpa gak la 2-3 orang kekawan dia yang dia kenal..pastu aku gi bawak hakimi dengan adik ipar aku gi tengok wayang..malas aku nak mengendeng je dgn laki aku..kami gi tengok cite Alvin and Chipmunk 2..hakimi dok rilek sampai wayang abis..ala bukan ramai pun tgk cuma kami dan 4 org lagi jek...wah..panggung itu saya punya! hahaha..siap aku termelatah masa chipmunk tu terbaling remote game ke tv..huhu..sib baik orang tak ramai..terperanjat ko...eh melalut lak..

aku nak cite sal kwn2 shah ni la...bila dah abis tgk wayang aku duduk kejap..tp apa yg aku tgk bukan tournament pun..cam main suka2 je..aku lagi tak sedap hati...tapi aku pujuk gak bawak adik ipar aku gi beli baju..hakimi aku tinggal kat shah sebab dia seronok tengok orang main bowling tu..ye la first time ko aku bawak sini..aku pun dah lama tak main dah..

bila aku balik semula game dah nak abis..masa tu dah dalam kul 10 lebih dah..kedai semua dah tutup pun...lepas diorang main ada la sesi gambar2 semua then shah kata ada meeting lak untuk masuk kelab tu..aik..kena masuk kelab lak..?
lagi la aku x sedap hati..kalau tak memikirkan hakimi mau aku ikut..aku nak dengar gak apa dia kata kan..shah hantar aku balik..dalam keta tu ada sorang member dia ikut sbb nak tunjuk jalan kat mana nak jumpa lepas tu...aku kenal budak tu..budak kg shah..aku pun tanya2 la dia kelab apa ni? dia kata nama kelab tu One Team..dia leh bg komisen kat kita tanpa kita keluarkan modal atau kena jual apa2 pun...aik..sonangnya..? lagi aku tak sedap hati..pulak tu budak tu cakap..bulan 2 ni diorang nak support 1 family berkelah kat pantai mana tah...aku tak dengar pun masa ni..dah pk benda lain dah...

bulan mac lak percutian naik star cruise..mak aiii...banyak noo sponsor...ahli kongsi gelap ke apa ni?
aku makin cuak lak dengar..
shah balik dah kul 1 pg..balik2 jek dia dok cite la apa yang diorang meeting tu tadi..siap ada lak sesi cerita kejayaan diorang yang ikut kelab ni..ada lak cite penah keja dengan bekas Timbalan Menteri tp berenti dan masuk kelab ni dapat pendapatan lg lumayan dr keja dulu..ceh...siap tunjuk leh pakai keta mewah lg tu...huhu..bab2 ni aku memang x leh caya...sory la..bukan nak menunjuk pandai tapi kalau dah start tayang2 kemewahan semua tu bagi aku dah propaganda je tu..nak memikat..

aku terus bidas shah ...ala bang mesti masa dia keja dgn menteri tu dulu dia banyak makan duit tepi..bila dah banyak berenti la..buka bisnes..kalau ita ada duit banyak pun x yah keja..dok umah..beli kedai banyak2..sewakan kat orang..hidup makan duit sewa je..senang..terdiam shah dengar...opppss aku salah cakap ke? aku lak bising2 esok dia kena keja..balik lak lewat2 pagi..kang nak bangun liat..pastu dia cakap petang esok lepas balik keja diorang nak bawak gi puchong lak..dengar penjelasan pasal kelab ni..wah..siap gi puchong bagai..apa kat sini x leh buat ke? aku lagi la x sedap hati..gi balik hari lak tu..kul bape nak sampai umah..?

betul jangkaan aku..diorang sampai umah dah kul 6 pg..aku malas dah nak bebel2..tp aku tengok dia cam semangat berkobar2..cam lain macam je...tau soklan apa pertama yg aku tanya? ada kena bayar ke? dia kata ada rm1600 tp leh bayar ansur2..hah sah auta la tu..baru jek semalam kata x kena bayar..ari ni dah jadi lain lak..wah2..bagus betul penipuan diorang ni..tah apa tah yang diorang brainwash kat laki aku ni pun aku x tau la..

tapi aku ada cakap kat shah tadi..aku tanya dia..apa barang diorang jual..dia kata xde apa2..ada risalah apa2 tak diorang bg? dia kata xde..aik? lagi aku pelik..apa aktiviti diorang buat..dia kata cam leisure2 jek..abis tu nape lak nak kena kutip duit banyak tu? aku masuk kelab rekreasi kat tempat keja ni pun yuran singgit je sebulan tau..leh gak leisure2..

pastu aku tanya dia..abg nak join ke? dia kata 50-50..seram aku dengar..pastu aku cakap..kena buat apa kalau masuk kelab tu..dia kata kena tambah ahli yg ada bawah kita then leh dapat komisen..kawan dia ada yang dah dapat 11k dan 16k sebulan..aku tanya lagi soklan power..kalau kawan dia yg dia kata dpt 16k sebulan tu leh dapat banyak tu..tunang dia dapat banyak mana lak? dia kata 11k..abis tu aku tanya la nape diorang tak kawin je..duit dah ribu riban..keta pun xde lagi..apa yang best sangat kalau camtu..cam xde kelebihan je..dia diam je..

pastu aku cakap lak kat dia..kalau abang nak masuk terpulang la..ita x halang tapi setiap sen yang abang dapat ita x mau samaada umtuk ita atau anak2..cukup la kami dengan duit yang ada sekarang ni..abang pandai2 la guna untuk kegunaan abang..ita x mau duit yang tak tau asal usul dia..kalau abang jual barang ita leh terima ni cam jual kelentong je nampaknya..lagi satu apa2 risiko kemudian hari ita tak mau ada sangkut paut...ita nak ingatkan abang..benda2 macam ni la yang boleh buatkan rumahtangga pecah belah..anak tak mau dengar kata sbb makan sumber tak tau mana..jadi abang fikir la sendiri..

tp sampai sekarang pun hati aku masih tak sedap la...korang rasa perbuatan dan kata2 aku tu betul ke? please help me...

sambungan..

hari ni aku baru naik keja...puas dah aku bersilat dgn hakimi sepanjang percutian mc aku selama seminggu...wah...letih woo..memacam dia suh aku buat..main puzzle la..melukis la...buat roket la..huh..memang x leh rehat..kalau doc kat spital tu tau harus dia tahan aku terus seminggu x bagi balik...

tapi ada satu perkembangan hakimi yang aku sangat2 suka..dia dah pandai lukis bulat...kalu aku kata lukis circle je..dia leh terus buat...wah mengagumkan...walaupun bulat dia tu ada la lekak lekuk sikit..dan kekadang jadi lonjong..tp ok la...pada umur dia masuk 2 tahun 9 bulan, dia dah pandai buat circle...ni semua jasa baik game leapster tu la..dia dah kenal shape..alhamdulillah..tak sesia aku beli..

eh cite sal hakimi lak, aku sebenarnya nak cite sal spital aritu...sekali la ek...hehe

sebenarnya hari minggu sebelum tu aku buat heavy cleaning kat umah aku, mengemop, mengemas dan mcm2 lg la...sebabnya adik ipar aku nak dok dgn aku..takkan nak bg dia tgk umah aku yang macam sarang tikus tu kan?..hehe..lepas tu hari isnin, naik tangga turun tangga..ye la keja opis kecik ni mana ada lift..kakiletor je yang ada...ari selasa lak sibuk ngantor adik ipar aku masuk kolej komuniti..terkedek2 mak buyung ni ke sana ke mari..ye la shah bukannya campur sgt benda2 gini...aku la yang kena menyetelkan...

sebelum tu ari selasa 12/1/10 tu dah ada kuar darah pagi tu..basah seluar dalam aku...aku cuak gak tp aku pikir takde apa2 kot...dia keluar darah fresh sekali dgn coklat2 stain camtu...lepas tu tengahari tu aku gi tandas sebelum gi solat..wah..ada lagi la...tu yang aku panik tu..gi la klinik jln gambut dlm kul 3 lebih..nasib baik hari tu shah cuti...sampai situ memula diorang taknak layan tp sbb aku kata bleeding dan bila diorang tgk dah 20 minggu diorang cemas gak..bawak terus jumpa doc..doc scan semua..baby ok..doa gerak dgn aktif dan jantung pun ok..tp doc tu suh proceed gak ke pakar di spital..

aku terus gi Hospital Tunku Ampuan Afzan (HTAA)..gi kat emergency..sekali lagi diorang scan..ambik darah semua dan admit ke wad..masa kat emergency tu lagi diorang dah cakap hari tu aje dah ada 10 kes admit berkaitan keguguran..termasuk la aku..

kat wad diorang scan lg...x cukup tu siap diorang buat speculum test lagi..ala teropong2 bawah tu..huh..menyampah tul aku..tp alhamdulillah pintu rahim closed..
dan bermula la episod melepak yang memboringkan di spital..tv xde..paper dah naik lunyai dah aku baca..bila bukak laptop kena bising lak dgn nurse..ye la aku dok kat 3rd class je sbb lupa nak bawak gerenti letter..kalau kat 2nd tak macam tu kot..
dah dok lepak2 tu lapor memanjang la aku..setiap kali diorang check blood pressure aku makin rendah..stress kot..berat masa masuk 65kg..ambik ko naik mencanak2..hb 12..
yg lelain bacaan x kritikal la..

pagi rabi 13/1/10 diorang tanya lagi ada keluar darah lg tak..benornya ada..tapi aku tipu kata xde...mesti korang yang baca nak marah kan? huh bukan apa aku tipu tu..kalau kata ada nanti diorang teropong lagi kat bawah aku nuuu...huih tak sanggup makcik la..aku siap ngadu dgn mak aku lg tu..mak aku pun kata x yah la gitau..hehe..shah memarah gak aku sebelum tu tapi bila aku bagitau reason dia..dia senyap lak..maunya tak senyap..ayat aku camni...abang nak bini abang ni kena teropong lagi sekali dengan doc2 lelaki tu semua? hehe...mesti dia tak sanggup membayangkan kan..ayat maut tu...mesti dia nak kata..abang sorang je la yg leh teropong..kan..kan...bang? hehe...

lepas tu doc bagi la aku balik hari tu gak..lega...dok spital pun leh tambah stress tau..nak tidor x lena..makan tak cukup..hehe..dan kendian dorang bg mc seminggu...bermula lak episod aku bergasak dgn hakimi kat umah...hahaha...

sehari selepas tu aku kena check up rutin kat jalan gambut cam aku cakap sebelum ni kan...
hasil check up:
berat : 64kg..sudah turun la..1kg selama 1 hari kat spital..kalau 10 hari mau 10kg gamaknya..
baby : tersangat la aktifnya..doc sempat cakap lagi..patut la mak dia sampai bleeding..jari2 dia dah nampak..comel sesangat..alahai..berat cuma 336gram je (anggaran)
jantina: x bape nampak la..tp cam lelaki je..hehe..
blood pressure: 110/70
next check up: 27/1/10 kat KD kempadang
EDD: 12/1/2010 kat jln gambut 28/5/2010
kat wad 19/5/2010
14/1/2010 kat jln gambut lg 29/5/2010

diorang kata at 20 weeks EDD tu dah leh pakai..so..kena prepare tarikh2 di atas tu la jawabnya..

Jumaat, 15 Januari 2010

rehat..


hari ni dah 2 hari aku dok umah dgn hakimi...ni pun x leh nak update byk sgt..anak bujang aku sorang ni cam x bagi peluang kat ummi dia nak rilek2..memacam jenis permainan dia ajak aku main..

sebenarnya hari selasa aritu aku kena masuk spital sehari..boring tul! sebabnya aku kena bleeding sampai 2x hari tu..dulu2 cam ok je dia kuar cam jalur je tapi hari tu dia kuar fresh blood terus...tu yg aku cuak tu..

k la ptg2 ke mlm2 nanti ke aku update cite kat spital ek..ni nak bawak hakimi dgn ummi dia mandi sekali..pastu nak masak jap..

Jumaat, 8 Januari 2010

akhirnya...




tarra...hahaha...hari ni aku senyum lebar...tambah lak..bukan takat senyum je..dah sengih lagi...sebabnya...yang di atas tu la..

aku dah dapat makan siput sedut! wah berjaya akhirnya...

walaupun bukan masak asam pedas dengan keladi yang macam aku idam2kan..tapi kira ok la tu...muncung2 mulut aku makan lunch tadi..fuh lega..

anak dlm perut ni pun sama gak sibuk nyedut kot..sebab aku rasa dia tak berenti bergerak sepanjang aku makan tadi...ke dia suh ummi dia berenti atau dengan kata lainnya dah2 la tu ummmi oiii....

hari ni letih sikit sbb semalam tak tidur lena, hakimi kena muntah2..tah apa hal tah...lupa lak nak tanya cikgu dia apa yang dia makan semalam..
sudahnya pepagi ni gi opis lambat sebab antar dia gi klinik dulu...cam biasa la kan dia ni memang suka sangat jumpa doc..sesampai je dah nak ajak masuk bilik doc tu..sib baik leh saborkan dia..kalau tak buat malu je..masuk bilik doc lak terus2 duduk atas kusi, bukak2 mulut..bukak2 baju semua...hahaha...dia dah leh baca apa doc nak buat selalunya...so pesanan utk doc2 di luar sana, jangan nak menipu masa check..bebudak lum sampai umur 3 thn pun leh tau... tau!
last2 check tak demam pun cuma ada bunyi2 kahak sikit...dapat la ubat batuk dengan ubat tahan muntah...

lepas ni bercinta lak nak bagi mkn ubat...mesti dia pakat2 tutup mulut lg...waaa...abg meh kita pegang dia ramai2...

Rabu, 6 Januari 2010

update rumah future kami..

entry kali ni khas nak masukkan gambor je..layan..

ni gambar dr depan dia



ni lak gambar kat pintu masuk dia



ni lak gambar store kasut yang sedang dibuat..besor kan?



ni lak gambar ruang tamu..p/s sila abaikan makcik dgn anak dia kat tgh tu ye..



ni lak gambar dry kitchen dan korridor atas




ni lak family area, kat bawah tu gambar atas area ni..




yang ni lak master bedroom dan permandangan dr bilik ni..





yang ni gambar dr belakang umah..abaikan lagi makcik tu ye..

cemburukah aku?

aku ada satu cite la nak kongsi dengan kekawan...kekalau korang sudi dengar dan komen la kan..

ni cite sal cikgu si hakimi ni kan...masa kami hantar taska lama dia dulu..ada la sorang cikgu yang start jaga dia dari dia dah umur setahun lebih kalau tak salah aku la..sebelum tu ada sorang je yang tetap, yg lain semua tukar keja je..sampai la 2 orang ni berganding...aku ok je dgn cikgu2 ni semua as long as dia jaga anak aku dengan baik la kan...kita bg nama la cikgu ni ye..yg sorang cikgu A dan sorang lagi cikgu J.

sampai la sebelum puasa hari tu, cikgu A berhenti secara tiba2..ada masalah family katanya..sedih gak sebab cikgu tu paling bagus, dia start jaga hakimi dr mula umur dia 6 bulan lagi tanpa merungut...tinggal la cikgu J ni bersama2 pengganti2 yg kejap2 tukar je kejanya..seperti yang ramai kenal, suami aku, shah memang ramah dengan semua orang..kalau orang tak kenal mesti orang kata dia ada apa2 dengan orang tu..tapi dah sifat semulajadi dia camtu nak buat camne kan...

dijadikan cerita cikgu J ni agak rapat dgn kami, selalu pesan beli top up..dan kami pun selalu gak hantar sarapan kat cikgu2 ni pepagi..ala sekali bawak dgn hakimi punya la..setakat singgit 2 inggit kan..tak kisah la sangat..

tapi kan sejak akhir2 ni aku tengok cikgu tu cam pelik je dengan shah...kadang2 cam sesaja je nak cakap2 lelama dengan shah...tapi aku buat do no je la kan..
tapi masa taska nak tutup hari khamis ari tu berlaku sesuatu yang agak mengejutkan...cikgu J leh call shah inform pasal taska nak tutup...padahal hp aku ni haaa...langsung tak berbunyi pun..tetiba shah bgtau kul 4.30 ptg tu cikgu J tepon bgtau taska nak tutup..aku terus call kak mas (pengusaha taska) sendiri untuk pengesahan...memang la taska nak tutup tapi apa ke hal nya tepon ke laki aku lak kan? aku ni x leh call ke? kalau shah je yang hantar hakimi pepagi @ dia cuma ada no tepon shah je aku tak la kisah sangat tapi no tepon aku dia ada dan tiap2 pagi aku sama tercongok hantar anak aku depan sekolah tu..apa dia tak nampak ke?

aku sibuk2 tanya shah lak, ye la kan..sebelum apa2 masalah kita kena la tanya suami kita dulu sebelum orang lain..
aku tanya: nape cikgu J tu tepon abg...nape dia tak tepon ita dulu?
shah jawab lak: entah, abg mana tau..ingat dia call syg tak dpt pastu dia call abg lak..
aku jawab lg: ke abg ada apa2 dgn dia ni..?
shah pintas terus: eh2..kita lak yang kena, syg tanya la sendiri kat cikgu tu...
sudahnya aku diam...

nak tanya ke? malas la..cam cari pasal je..

aku ingatkan dah abis la cite tu...dan ditakdirkan lak cikgu J tu dihantar ke sekolah baru ni..hari isnin ari tu kan aku cuti kan...dia pun tepon tanya nape tak hantar hakimi..aku jawab la aku cuti, esok baru hantar..

shah balik keja je aku terus tanya, ada cikgu J tu tepon abg tadi? tau dia jawab apa?
ada tp abg malas nak jawab, bior dia tepon syg je...mlm tu kan senyap2 aku check tepon dia..mmg ada miss called..dan miss called tu sebelum cikgu J tu call aku...toing...toing...toing...shah lak nak membenarkan apa yang dia kata semalam masa amik hakimi dia x kuar keta langsung pun...hmmmm....

haaa...bg korang yang dah baca cite ni...korang rasa cemburukah aku? apa tindakan yg patut aku buat?

menangis lak..

hari ni hari kedua hantar hakimi gi taska baru dia..semalam kan aku ada icte yang dia excited sesangat kan..?

balik semalam pun dia ok je...aku jemput terus je meluru nak masuk kat keta, tak menyempat pun nak salam cikgu dah..aku pun angkat beg dan jalan...masuk2 je keta nak susu...haa..cite pasal susu ni ada kes gak ni..semenjak 2 menjak ni asyik nak berkepit je dengan aku..lagi la bila aku saje je tunjuk perut aku sambil sebut2 nama adik...skrg ni kalau dlm keta nak tidur atas riba ummi, nak susu atas riba ummi...semua la atas riba ummi..nasib baik kat rumah dia tak buat perangai..kalau tak..hmmm entahlah...mau kopak peha ummi ni nanti agaknya...bukan aku merungut pasal apa pun..cuma kusi keta tu dah la sempit..kena la aku bersila sebab nak riba dia..perut aku ni lagi haa...kalau kusi tu cam sofa so good tak pe la jugak...

tapi kalau kat umah lak, dia suka noo memanjat atas bahu la..atas belakang la..yang paling aku tak tahan dia naik atas kaki bila aku lipat kaki masa baring..mesti dia suruh aku main enjut2 kaki tu...waaa..lenguh tul la..dia dah makin besor dah..tak larat dah ummi dia ni haa...dia dah 11.2kg masa last aku timbang dia masa aku check up hari tu...

eh melalut lak..balik pada cite asal..pagi ni lak masa nak kuar umah hakimi tidur lagi, terpaksa la dukung je dia masuk dalam keta...senyum2 then sambung tidur lagi atas riba aku..sampai siap kami punch card, beli sarapan semua dah nak sampai sekolah dia aku pun kejut la dia..memula tu dia ok la..leh senyum2...pastu sampai je kat pintu pagor, alih2 dia menangis2 lak suh ayah dia terus bawak keta, tak mau berenti..eh2..apasal lak ni?

aku dah tarik pintu nak kuar dah dia pakat tarik balik sambil tekan punat kunci kat tingkap tu..siap nangis2 lagi tu..pelik gak aku..ada hantu ke apa kat sekolah dia ni?
last2 shah turun bawak beg dia dan tarik dia dari aku terus pass kat cikgu dia...waaa..drama kejap kat situ..pagi ni takde nak salam2 lagi dah..dia dah jerit2 sambil gapai tangan...waaa..sadis woo..aku pun susah hati betul dibuatnya..

kul 10 lebih tadi aku call cikgu dia tanya kabor dia camne..cikgu dia kata dia nangis kejap je..pastu dah berenti dah..ceh..berlakon je la tu..betul2 buat hati aku risau je la..

utk hari ni aku pikir positif, mesti dia marah aku kejut dia tengah sedap tidur tu..tengoklah esok lak macamana..

Selasa, 5 Januari 2010

taska baru

hari ni aku start hantar hakimi gi taska baru dia kat belakang hospital HTAA..ramai gak bebudak kat situ..

hari ni gak hakimi start bawak beg tarik gi sekolah..ayah dia la yang sebok2 nak beli sebab dia kata senang nak masuk semua baju..susu dalam beg tu..ala tak mahal mana pun..rm19 je..yang penting ada gambor ben 10 kat beg tu..huh hantu ben 10 betul!

keluar je rumah tadi kena berdukung sebab kejut2 tak mau bangun..last2 lepas angkut bantal, game semua masuk keta dia ok lak..leh baca doa sampai habis hari ni..selalu tak tunggu abis dah amin dah..

berenti beli kuih kat hakimi jap..kuih biasa kegemaran dia..donat..
dia pun makan sambil tunggu nak sampai sekolah..dari kelmarin aku dok sibuk2 cakap dengan dia nak gi sekolah baru..dia ok je..sbb masa hari khamis aku try survey2 aritu pun dia dah nak masuk terus..haha..ada ke patut camtu? cuma mak dia je yang x bape confident..ye la bebudak ramai terbela ke anak aku tu nanti..

tapi hari ni lepas nampak je sekolah baru dia terus simpan balik kuih dalam plastik..cecepat suh ummi lap tangan ngan mulut...dah tu terus lak..jom..jom..sambil tarik2 tangan aku..ewah...ewah..melawan tokey nampak..

tp tu la alhamdulillah dia ok dan sangat2 excited nak masuk sekolah baru..sampai lupa salam ummi dgn ayah, sampai lupa tanggal kasut depan pintu..huhu...tp sesampai je kat pintu dia stop sbb ramai sgt bebudak duduk kat pintu cam jaga tol je..hehe..pastu dia nampak lak cikgu yg penah jaga dia dan kawan2 yg satu sekolah dulu dgn dia..pastu dia ok la..tengahari kang aku nak tepon tanya kabor lak..harap2 takde masalah la hendaknya...sekurang2nya bila tengok reaksi mcm tu lega sikit hati nak keja hari ni...

Isnin, 4 Januari 2010

selamat bertambah umur!




semalam genap umur aku 31 thn...yeay dah lepas 30 dah..hehe..gembira? ceh tipu la tu sebenarnya tengah terkejor2 nak cukupkan 5 anak sebelum umur 35 ni..huh..berazam dahsyat tu..bukan apa..senang kalau nak sambung belajo lepas2 tu..tak la mikir nak terberanak lak nanti kan...hehe...semangat2...

hari ni aku amik cuti..pasalnya..hakimi akan ku hantar ke sekolah baru start minggu ni tp cam tak confident je nak hantar sbb sekolah tu ramai sesangat budaknya..ada lebih 30 org kat situ...cam sedih lak hati aku nak antor..ye la selama ni cuma ada tak sampai 15 org kat sekolah lama dia..huk..huk..aku lak yg sedih..tp esok kena lak gak hantar kat situ sbb yuran dah bayor pun...

semalam shah kuar minum dengan kawan dia pastu dia suh aku tunggu sampai dia balik, dia janji balik dalam kul 10mlm gitu..tunggu punya tunggu dah sampai habis semua siri CSI aku tengok...tetiba lak hakimi ngamuk2 dalam bilik...aku pujuk lagi tambah ngamuk dia cakap nak ayah..aku bior je dia nangis2 dalam bilik..bukan aku tak kesian tp bila aku nak pujuk dia pakat campak2 bantal dengan tendang2 semua barang atas katil tu..hangin aku tengok...

dalam kul 11.30 mlm, shah balik...tarraa..dia bawak balik kek coklat...sambil ucap selamat hari jadi sayang...hehe...mekasih bang....terharu tul ita...

hakimi lak dengar je ayah dia balik..tiba2 teresak2 kat pintu bilik..hehe..nak perhatian la tu..tp last2 gi kat riba aku gak suh aku pujuk..apara...pastu aku dgn kimi sama2 tiup lilin dan potong kek...hehe..menyebok je budak kecik tu kan?
makan lak kek coklat tu dah tengah2 malam...

gambar aku upload esok kat opis la ye..ni ada lak budak kecik ni, aku kuar je kamera dia dah sibuk2 dah...

terima kasih gak kat kwn2 yg bagi wish start kul 12tgh malam lagi...huh..terharu betul aku..mekasih ye..

niat aku sempena hari lahir ni...hmmm aku nak dpt anak2 lg lepas bersalin nanti...dan semoga aku leh jadi isteri dan ummi yang baik buat shah dan anak2 aku nanti...insyallah..doakan ye kekawan...

Jumaat, 1 Januari 2010

Spectra 3 breast pump for sale! HOLD DULU

salam semua,

ini adalah sticky entry tau...cite baru scroll bawah ye...

aku nak jual pam spectra 3 aku yang baru je aku guna 2 bulan...perhatian ini pam susu ye..bukan keta spectra ye...

ni spec. dia ok:
Nama pam: Spectra 3
Jangka usia digunakan: 2 bulan
Sebab nak jual: tak sesuai la untuk aku..lebih prefer yang manual..senang...
kelebihan: siap dengan accessory untuk double pumping dan bersih
SPECTRA 3 SPECIFICATION
Suction strength(mmHg) 0 ~ 260
Suction cycle (Cycles/minute) Approx.29(50Hz)/35(60Hz)
Dual pumping options Available
Suction settings Adjustable
Power source Ac adapter
Electric 230V/50/60Hz
Weight(kg) Approx. 1.4

set pam ni mengandungi:
1 pam elektrik spectra 3
2 breastshield set (with standard to wide neck converter) -botol xde sbb aku masih guna.
2 tube
2 spectra membrane
2 tube filter (yg ni aku beli asing2)
1 bottle stand

gambar nanti aku letak k....dan harga aku nak let go ni cuma RM280 je tau...yang ni tak termasuk kos pos ye...sesiapa berminat email kat sini ok rozitaabdrahman@yahoo.com..