Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 19 Februari 2010

tido luor!

malam tadi aku kena sakit perut lagi cam aritu...memula dia nak jadi macam sakit2 badan semua la...pastu aku dah start kuar2 angin semua...kentut la sendawa la...last2 dia rasa sakit kat perut menyucuk2...huhu..tak tahan tul aku...masa aku ngandung hakimi dulu tak penah kena camni...ngandung kali ni lak makin menjadik2 sakit dia...dulu mungkin sebab ayah dia jauh jadi hakimi tak buat kerenah sangat...kali ni ayah sentiasa ada kan...memacam ragam dia buat...sabor je la..

masa kena sakit perut mlm tadi aku dah start guling2 atas katil dah..dah tu tak tahan...aku gi tandas...muntah..kencing...cam rasa nak berak tapi tak de pun yang nak kuar..cuma kentut je...pastu aku buat keputusan...ambik bantal dan selimut...pasang kipas kat ruang tamu dan tidur atas karpet je...sudahnya sampai kul 5 pagi aku terguling2 sesorang kat luor tu...aduh...sakit tul tau..tak reti nak gambarkan..cam memulas2 ada...cam mencucuk2 pun ada...sampai anak bergerak pun aku tak leh nak rasa...

shah? aku kesian lak nak kejut dia sebab dengar dia bersendor cam tak ingat je kan..sian lak..hakimi? lepas kena tampar dengan shah pasal mengigau..merengek2 terus tertidur...tak sedor gak...shah sedor aku kat luar pun dah kul 6 pg je la lepas dengar bunyi henset...kalau tak entah ler..hakimi pun sama...pastu terus berjalan turun katil nak baring sebelah aku kat luor...dan tetiba pelan2 dia cakap...nak shushu...hmmm...patut la pun carik aku...

selalu kalau kena sakit camni aku sapu balm je...mak aku pun kata tak pe je sebab dia biasa buat...anak dah 7 pun kan...sihat2 lagi tu..tapi semalam masa antor hakimi klinik aku tertanya kat doc tu sekali..dia nasihatkan tak payah pakai sebab tak tau side effect dia kat baby dalam perut...sebab tu la aku sanggup merana sampai ke pagi tu...sudahnya sampai sekarang ni pun mata aku ni maca dijahit2...ngantuk giler!..hari ni rehat lama sikit aku ingat nak tidur jap ler...tak tahan la..

steamboat dinner...

semalam kami gi ECM(east coast mall)..ni semua gara2 tengok gambar zila kat FB la ni...terus aku merengek2 dengan shah nak makan steamboat gak...

kami gi lepas maghrib...sampai kat johnny's tu tak ramai sangat orang...kami dah siap2 duduk..order semua...sampai je order...dah siap makan sikit2...tetiba hakimi x mau dah makan...dia buat muka lain je...pelik gak aku...asal lak budak bertuah ni...tetiba dia kata "yak"...aiseh...potong stim betul la...baru ingat nak sedap2 makan tadi...shah lak gi berkorban tinggal pinggan dia gi cuci kejap...nasib baik aku bekal 1 pampers dia dalam handbeg...dah siap tu kami sambung lak makan...

selang bape minit lak...muka dia berubah lg...."yak gi"...haaa? kali ni dah xde balance diaper dah dlm beg..shah terpaksa gi naik kat parking amik beg diaper dia dengan baju sekali...ingat tadi makan kejap je jadi malas la nak bawak..aku yg tunggu ni dah lemas dah..dia meleseh2 lak kat aku...masa ni dah tembus kat suar dia dah...
lepas tu aku lak kena gi cuci kali ni...siap tukor baju semua...happy je muka dia...x sampai hati lak tengok...

tapi bila kami dah balik tempat duduk...tak sampai 10 minit dia berak lagi...waaa..ni dah tahap kritikal ni..kali ni siap nak kuar2 dari diaper dah...shah terpaksa bolot dengan tuala dan dukung dia sampai toilet...lama gila diorang dlm toilet tu..lepas je kuar...shah perabiskan semua dlm periuk stim dah kami bayar..terus keluar...tak sampai pun 1 jam setengah...haru tul..3 pasang baju dlm masa setengah jam...

sebenarnya 2-3 hari lepas mmg dia ada cirit birit sekali sekala kat umah..tapi ni la yang paling teruk..lepas tu terus kami bawak hakimi gi klinik...doc bagi ubat untuk sakit perut...air garam dan ubat cacing...ubat cacing tu suh bagi lepas dia ok..ye gak lama dah aku x bagi ubat cacing kat dia..tu yang badan anak aku makin susut tu kot..ayooo..camne leh lupa?

balik tu ingat nak singgah2 memain kat fun fair tg lumpur...sekali tengok jam dah kul 10 lebih..hakimi pun dah terlepek kat dada aku...jadi kensel ler..balik terus rumah...

ni gambar kami berdinner mlm tadi sebelum episode mengerikan bermula...




Rabu, 17 Februari 2010

kek coklat kukus

semalam aku buat kek coklat kukus buat pertama kalinya...aku dapat resepi ni dari wanita melayu.com...dan menjadik ko...siap aku snap2 gambo lagi tu...tapi gambo esok aku tepek ek..lupa lak nak capai kamera kat atas lemari tadi...

buat mak buyung yang mana2 terliur dengan gambo aku esok tu aku letak siap2 resepi ni supaya korang leh buat yek...so takde la aku rasa bersalah lak nanti...

kek coklat kukus zaima (aku x tau nape ada zaima tu..maybe org tu punya resepi kot)

BAHAN A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak/ mentega cair...tapi aku pakai planta..hehe

bahan A ni korang masak atas dapur sampai semua cair dan sebati tau...pastu sejukkan..

BAHAN B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

semua bahan B ni campur dan ayak sekali..aku x buat pun..hehe..

BAHAN C
3 biji telur

pukul telur ni sampai kembang pastu campur dengan bahan A tadi sampai sebati...gaul2 pakai senduk/sudu je...
pastu letak lak bahan B..sama je cam campur bahan A tadi...

pastu korang jangan lupa lak tenggek kukus dulu tau..bila dah mendidih leh la masukkan loyang yang ada adunan tadi...lupa lak nak bagitau suh tutup/cover loyang tu dengan aluminium foil supaya air tak menitik atas kek tu...pastu kukus selama sejam atau sampai kek masak...aku buat sejam je...

pastu...ini lah hasilnya....tarra.....hehehe...





haaa..aku dah tepek pun..dari gambo dlm loyang...dah terbalikkan dan dan hias pun...
hakimi asyik korek bulan bintang tu je tau...

cuti yang panjang..

cuti tahun baru cina yang lepas memang sangat panjang...dari sabtu sampai selasa...tapi best dok umah lelama...rasa cam malas lak nak naik keja...

jadual kami sepanjang hujung minggu aritu full...ari sabtu kami gi hantar orang meminang dan bertunang kat pekan...sebelah petangnya singgah umah mak shah lak..lepak2 sambil ambik toto nak bawak balik umah...plus tumpang makan...hehe..menantu ke hantu ni? ala mak mertua aku siap hidang la ko..takkan nak tolak...hehe..manja tul!

balik umah dah dalam kul 9..tertinggal lak toto..patah balik gi ambik...sebenarnya along aku nak datang umah sekeluarga sekali dengan andak aku..diorang dari kl kul 5 lebih kurang..jalan jem lak..diorang sampai kuantan dalam lebih kurang kul 9.45 mlm dah..letih diorang...kena lak tunggu kami sampai untuk bukak pintu...hahaha...tuan rumah keja merayap je kan..

sampai umah nasib baik aku dah siap masak siput masak asam pedas sebelum gi..jadi memalam tu cuma masak nasi dgn sayur kangkung tambah lak goreng ikan pekasam sepat dengan udang goreng plus sambal belacan...aku cuma masak nasi dengan goreng udang je..lelain semua kak long aku buat...hahaha..tetamu kena masak ko..bukan apa kak long aku masak lagi sedap tau...sudahnya kami makan dah kul 12 lebih dah...sebenarnya aku nak ajak diorang makan kat luar je tapi hakimi tidur lak masa perjalanan kami balik sampai tak nyedor2..so kensel semua program..

keesokannya konon nak jejalan kuantan ler..nak gi zoo mini ke apa ke...last2 hantu2 memancing ni datang dari kul 11 sampai kul 2 baru balik sebab memilih joran tak abis2 kat kedai...waaa...nasib baik pepagi tu kami dah sarapan mee hoon...akak aku gak masak...hehe...petang tu lepas aku dgn shah gi kenduri kat umah orang sebelah, kami gi bersantai2 kat pantai kempadang...gi dalam kul 2 lebih la..aku singgah beli goreng pisang, keledek dengan nasi ayam pasal diorang semua lum makan tengahari lagi kan..

bawak bebudak main gelusur..buaian...last2 hakimi terjun laut...waaa...aku tengok2 je dah lencun dah...tak leh nak kata apa dah...anak2 along lak..(awa dan aqila) tengok hakimi dah basah tu excited gak main air...tapi anak kuantan ni haa lagi over dari orang kl tau...masa nak balik tu siap buat drama tamil segala sebab tak nak balik...huhu...sampai umah siap tak nak kuar keta lagi tu...

malam tu lak shah gi mancing dengan along dan andak..tinggallah orang ppuan termasuk hakimi terkonteng2 kat umah..memula aku ingat along nak bawak exora dia..leh ler aku gi ronda2 dengan kak long naik wira aku tu..gi fun fair ke..carik ikan bako ke..last2 tengok tv je..anak2 semua dah layan tidur je..letih main air laut agaknya...memula plan ingat nak makan ikan bakar kat tg lumpur..tapi bila aku call kul 8 tu cam belum nak balik je..aku pun buat operasi memasak sorang2 kat dapur..kak long aku? sian ko dia cam letih je..aku suh dia rilek2..baik kan adik ipar dia sorang ni...hehe...cuma aku mintak tolong dia buat sambal jek...

bila diorang balik dah kul 11 mlm tu dah siap dah terhidang tomyam ayam dengan sayur yang korek dari peti ais...ayam goreng berempah dan sambal belacan...sekali hadap licin ko..alhamdulillah..walaupun aku masak tak sedap..hehehe...

diorang balik keesokkan paginya dalm kul 8 lebih...aku cuma sempat goreng french fries je buat sarapan..huhu..bangun lambat ko..mana taknya dah 2 mlm berturut2 tidur kul 1 lebih..apa pun harap diorang tak serik la datang kuantan lagi..terutama along yang dapat ikan duri banyak malam tu...sure datang lagi kan?...angah tau la..

semalam lak..lepas kami gi klinik semua balik umah kemas2 umah sebab sepupu shah kata nak datang tapi last2 minit tak jadik lak...huh saje je kan..bukan aku nak marah orang nak datang umah..aku lagi suka tau tapi yang ni lak dah last2 minit baru kata tak jadi..bagi la tau awal2 pagi leh aku tukar plan balik umah mak shah...marah tul kami tau..last2 aku gasak buat kek coklat kukus pepetang hari tu...lawan lak makan jejemput bilis tambah kentang...sedap..kenyang sampai ke malam..hehehe..menu orang malas...

jantina baby?

wah...lama tul tak update blog ni...cuti panjang dengan blog2 ni sekali bercuti...bukan tak leh nak update kat umah tapi persaingan sengit nooo...asal ngadap je laptop nak menaip...ada je pembantu tak berjemput sama nak menaip...pastu mula la aku berlawan2 dengan dia sapa dulu...memula aku cakap "bagilah ummi dulu"...pastu pandai lak menjawab... "ulu la"...dia dulu la tu...hahaha itu la dugaan paling hebat kalau nak bukak laptop..last2 malas la nak bukak dah..

eh aku sebenornya nak cite sal jantina anak ni..tercerita lak sal abang long dia lak...hehe..sory ek..melalut sikit..

semalam shah bawak kami gi klinik al amin lagi sekali...selepas gi aritu dan doc bertugas lelaki pulak...pagi semalam kami gi pun lelaki lagi tapi budak kaunter tu kata suh datang petang sbb doc ppuan belah petang...so kami gi lagi la belah petang lak..

sesampai klinik tak bape ramai orang...masa tu dalam kul 2.30ptg..tunggu lebih kurang 20 minit..pastu dah leh masuk dah...doc tu tanya2 soalan lazim cam last period etc..pastu suh aku baring kat bilik hujung..

hakimi dah mula pelik dah..selalu kan dia aje yang doc check..ari ni apsal lak ummi dia yang kena baring..bukak2 perut segala...hehe..muka dia cam panik gak..

pastu doc tu tutup lampu dan mula scan...nampak la anak yang sihat walafiat kat dalam perut tu...alhamdulillah...lega bila tengok..dia dah makin besor..doc tunjuk muka dia..part mulut, hidung, mata..telinga semua...dia dah makin besar dah..doc estimated dalam 8oogram lebih ler...alhamdulillah...lega hati tengok..kuat noo dia berpusing2..aktif sesangat...hehe..bila doc nak check tang kaki dah hilang dah..terpaksa lak aku kena guide doc tu kat belah mana dia tendang...betul ko..sekarang ni kalau dia tendang dah leh terjojol2 kat perut tu...kadang2 cam sesak lak dibuatnya..tapi ni yang buat rasa best masa ngandung ni kan...bila rasa ada org dlm perut...perasan tu tak dapat digambarkan lah..

bila doc dah dapat kaki dia doc tu terus scan nak cari jantina...telek2 kat celah kangkang dia...haaa...ko sekali nampak sebiji je kat situ...hehehe...apa lagi testis dia la tu...sah lelaki...hehehe..nampaknya hero lagi la gayanya...ni kawan main hakimi ke kawan gaduh tah ler...harap2 kawan memain la...x larat aku nak mengamankan kalau kawan gaduh...

reaksi aku dan shah?...hmmm cam keciwa gak ler sbb tak merasa lagi pilih baju kaler pink2 tu semua...tapi kami tetap bersyukur masih ada rezeki untuk kami lagi...sangat2 bersyukur...kurang2 baju hakimi leh recycle kan?..hehe...

apa pun harap semua kengkawan dapat doakan semoga aku selamat sampai bayi kami ni dilahirkan ye...insyallah..pasni kena pikir nama lelaki lak...nama apa nak bagi ek?

Jumaat, 12 Februari 2010

borong coklat...hehehe...

salam semua...

pagi ni aku gi keja dengan kaki yang terdengkot2 sikit...sebabnya?
semalam aku baru balik dr UPM..ada seminar on small and large animal diseases.
kami bertolak dr kuantan dah kul 3 ptg..sesampai je kat kajang dalam kul 7..carik2 hotel nak tidur last2 dapat la sebijik kat prescott metro inn kajang...kami dpt bilik deluxe twin bed...pastu lepas check in..siap mandi2 semua kami gi makan2 sate kajang dengan kwn2 makmal dr bukit tengah..balik bilik dlm kul 10 lebih la..dok borak2 jap..pastu baru perasan yang aircond bilik tu semakin panas..ke aku je yg rasa sebab peknen?

tp bila tanya kak roha aka roomate dia pun kata panas gak..so dah kul 1 pg tu aku pun call operator sebab mmg dah x leh tahan panasnya...puas aku ejas2 temperature dia tp tetap sama cuma bunyi blower je yg kuat...operator kata diorang pakai central aircond sbb tu tak kuat...pastu diorang kata nak hantar kipas tp kipas rosak lak..pastu diorang nak suh tukar bilik lain..tp bila masuk cam sama je aku rasa...try buka tingkap tp x leh gak sbb tingkap dia xde sendal lak...dan akhirnya aku terpaksa tidur kat lantai betul2 depan aircond sbb kat situ je yang sejuk sikit beralaskan selimut..sudahnya aku kena simpul biawak lak pepagi tu...sampai sekarang ni tak hilang2 lagi...aduh...tutup cite kaki sakit..

balik dr seminar kat UPM tu kami gi singgah kat seri kembangan lak...tujuannya...nak borong coklat..aku dapat tau ada waresale coklat kat beryl kat sini..bukan tau pun kilang tu katne tp main tuju2 je...sampai situ sibuk la memborong..hehehe...lupa diri ko..ambik tu..ambik ini...aku ambik ceklat dlm kotak yg 3 kotak rm11, panned coklat campur 1/2kg, coklet badam bulat2 dlm plastik 2 pek..ceklat duit syiling tuk hakimi dan ceklat bar 1...tetiba bayar..rm50.60 ok gak la..shah dgn hakimi dan ikut macam aku lak sekarang ni..suka noo makan coklat..sampai tak putus stok dalam peti tu..itu pun kena sorok kalau tak memalam pun hakimi sibuk gak nak makan..dan semalam je sampai2 dalam keta shah dah bukak panned coklat tu..dah selamat separuh pun...hahaha...

*bila la ada peluang gi langkawi ni..mesti aku nak borong coklat bebanyak...hahaha..

Rabu, 10 Februari 2010

rojak petis...

masa aku balik kg baru ni nak sangat makan rojak petis tapi lupa lak nak bgtau kat mak..mesti dia marah kalau tau..sebab bukan susah sangat nak buat pun...aku singgah dekat makcik jual tepi jalan pun betul2 tinggal untuk satu order yang budaknya pun tengah tunggu...hmmm..xde rezeki...gi pasar malam pun orang dah nak abis jual tambahan lak gaduh dengan hakimi yang asyik nak mainan je..langsung tak jumpa carik rojak tu...

balik kuantan lak aku pun dah lupa sal rojak tu...tetiba lak ada sahabat kat mukabuku tu tepek gambor beberapa hari lepas...waaa...dan2 tu gak rasa nak gi carik bahan dan buat...ye la kat kuantan ni mana la nak carik orang jual rojak petis...rojak mamak tu ada la..

dijadikan cerita aku dengan semangatnya gi giant nak belik petis...dah dapat..cari timun...ada...cari tauhu...cam x bape mengiurkan je rupa dia...sengkuang pun xde...cari taugeh pun xde..last2 sampai hari ni aku lum buat lagi rojak petis tu...ingat hujung minggu ni la...kumpul2 bahan dulu...sabar ye nak..ummi kena usahakan dulu nak kumpul bahan2 bukti ni...hehe...

*banyak tul dugaan org mengandung ni kan...kalau x cam senang je nak jumpa semua benda tu..hmmm...

tejuklah!

semalam aku tak keja...semuanya gara2 hakimi demam lagi..sejak malam kelmarin dia dah dedar2 dah..pastu tetengah malam lak tetiba tapak kaki, tapak tangan, bawah leher dan perut dia rasa cam panas pijor2...aku panik gak..nasib baik ada stok cool fever dengan ubat demam balance aritu masa kat kg...terus aku tepek kat kepala dia n bg dia ubat demam tu...badan dia ok sikit pastu tp pagi je start pijor2 balik...aku panik gak terus sms bos kata x keja ari tu..nak jaga hakimi sepenuh masa kat umah...ingat pepagi semalam nak hantar klinik tp sampai kul 11 nampak dia cam ok je sebab aku bagi ubat selang 3 jam sekali...tapi sampai petang lak dia jadik balik...belum sampai 2 jam dia dah panas balik...kami bawak gak dia gi klinik..dapat ubat demam baru dan antibiotik...ingat ummi nak scan baby sekali..excited tu siap bagitau kat hakimi kita gi tengok adik sekali...tup2 doc petang semalam lelaki lak..procedure diorang kalau doc lelaki diorang x buat scan2 ni semua..x pe la..xde rezeki nak tgk adik..lain hari lak la..

hakimi lak, dia pun tau yang dia demam...bila call tok wan siap cakap..tok..emam..
bila aku rasa2 perut dia yang panas tu mula la dia pun sama rasa gak sambil ajuk cakap2 aku..anasnye eout ia...(panasnya perut dia) tapi yang geli hati tu bila aku nak jelom kepala dia dgn perut dia dengan kain basah..pandai lak cakap...iorlah..(biarlah)...takyah la...tejuklah...ishkk macam-macam bila dah pandai nak cakap sikit2 ni..kalau dulu tak pandai cakap...diam je ummi dia buat apa pun...

tapi malam tadi aku dah siap jelom badan kepala semua...dia pun dah leh tidur lena..tetiba dia bangun balik dalam kul 12.30 tgh mlm nak susu..pelik gak jarang dia buat camtu...rasa2 badan dia Ya Allah panas tul!...panik aku jap dgn shah...suh shah carik ubat masuk kot montot kat dalam peti..selalu kami memang ada stok tapi x penah pakai sebab selalu bagi ubat minum je dia dah ok..ni baru kali kedua la pakai...dia marah gak masa nak masuk ubat tu...masa letak ubat tu terpikir gak aku..nak masuk ubat kecik camtu je budak dah merengek x mau...camne la budak 5 bulan yg kena liwat bapak dia tu...sian betul budak tu kan...ishkkk..nauzubillah...Ya Allah...jauhkan la musibah camtu dari keluarga kami...

hari ni lak kalau ikut plan kena gi UPM untuk seminar esok pg...aku dah prepare pun beg kat opis ni haa..shah dah bising2 anak demam pun nak gi....aku pun x sedap hati gak tp cikgu dia kata kalau ada apa2 diorang call dan setakat ni lum ada call lagi...aku jangkakan dia makin ok la tu..jap lg nak gi jenguk dia jap..tunggu shah ambik je ni..

Khamis, 4 Februari 2010

mood tak bape baik..

hari ni mood x bape nak baik..sebabnya..aku x leh tidur 1 mlm...gara2 sakit perut..muntah2..kuar angin atas bawah..waaa..cam nak nangis pun ada..letih ko berulang ke tandas..last2 aku tidur luar je semalam..sebab dah letih turun naik katil je kejanya...

last2 kul 2 lebih shah bangun, carik2 aku takde la tu kot..pelik dia tengok aku tidur kat luar..tapi aku cakap kat dia gi teman anak balik takut jatuh katil je budak kecik tu..

aku lak sambung balik tidur kat luar..pagi tadi nak gi keja pun cam tak semangat je...hantar hakimi tadi pun aku dah siap2 salam dalam keta..tak larat nak jalan hantar dia..perut aku rasa semacam je..kaki belah kanan ni lak bila berjalan je sakit tapi yang peliknya bila urut tekan2 tak lak rasa sakit...sampai sekarang ni perut dah ok sikit tp angin masih lagi tak berenti2..letih..nak makan pun cam xde selera...ni tadi aku pesan dengan shah beli roti sardin je hantar kat aku..nak makan nasi langsung tak selera...apa yang aku makan semalam agaknya tah...ni jap lagi nak solat zohor dan lepas tu aku nak tidur jap...harap2 leh ler hilangkan letih mata ni..

bulan 2 dah..?

cepatnya masa berlalu kan? sesedor dah bulan 2 dah pun..

hujung minggu lepas aku balik kg..lama dah x balik..dah masuk 2 bulan..rindu tul kat org tua...tapi mak abah aku lagi rindu kat cucu dia tu haa..sampai nak balik tu abah aku yang biasa cam tak bape kisah sangat nak cium2 cucu macam mak aku tu pun cium hakimi 2-3 kali..hehe..takpe abah, angah balik lagi hujung bln ni..

kali ni kami cadang nak balik cam selalu...balik malam jumaat kendian balik semula ari ahad..ari isnin kami cuti ingat nak lepak2 kat umah je..tapi last2 along aku balik lak ari ahad tu bawak keta Exora baru dia..pergghh..terpegun jap..memang betul la slogan dia tu..anda pasti terpegun...along aku ambik yg High Line punya..cantik giler...siap dengan seat kulit dia..dgn gps dia..perggghh..macam jam2 tu gak nak gi booking...masa shah cakap2 aku buat2 cam x berminat je tapi dalam hati..Tuhan je yang tau...

camni la lebih kurang keta abang aku tu..lupa nak amik yg dia punya..segan ko..ahakss...



maka disebabkan shah tak puas lagi membelek keta along tu..perjalanan kami yang patutnya dijadualkan pada mlm tu terpaksa ditunda keesokan harinya..kami bertolak dr rumah mak dalam kul 10 pg..sampai je rumah mak mertua aku kul 2 lebih...singgah jap drop barang2 kiriman terus balik ke kuantan semula..sampai rumah dalam kul 3..lepak2 jap pastu staff opis lak amik dalam kul 4 untuk ke salak tinggi untuk sesi dialog keesokan paginya...fuh letih gila..sampai kat nilai dah kul 8 mlm..gi makan n settle semua aku pun tidur sampai keesokan paginya...letih bebenor...