Logo KBBA

Khamis, 29 April 2010

Sweet Bonda : Hurry!! You might be the lucky bonda!! Ini adalah sticky post scroll bawah utuk post baru ye...



salam...wah..terkejut..terkujat?

mesti korang tengok tajuk pun pelik kan? sebenarnya aku dah lama nak join contest2 ni tapi masa selalu mencemburuiku...jadi tak dapat la nak menyempatkan diri nak join semua2 tu...tapi yang kali ni mesti aku join sebabnya hadiah dia la tu yang buat aku tak leh tahan...Pam Medela Harmony yang oii...!!! yang sangat2 aku idam2kan..tapi disebabkan bajet aku selalu je ke lain dan loose...melepas je la..

so korang kalau nak hadiah2 lain yang kalau boleh aku nak pulun semua je tu...(hehehe leh ke lin?)...korang gi la kat sini yek...



yang ni lak coretan akak ye lin...

Saya adalah Sweet Bonda kerana saya adalah sweet ummi pada seorang anak lelaki yang sangat sweet bernama Ahmad Haziq Hakimi dan insyallah akan melahirkan my sweet little baby pada hujung bulan Mei ini...hidup saya selalu sweet sebab dihiasi dengan telatah sweet Hakimi yang selalu mencuri hati saya...ditambah pulak dengan pengalaman mengandung yang sangat sweet bersama bayi di dalam perut saya sekarang ni...diharap juga diteruskan nanti dengan pengalaman sweet masa menyusukan nanti...dan saya amat berharap akan sentiasa menjadi sweet ummi untuk semua anak-anak saya...

p/s psssttt...lin, akak aim untuk Medela Harmony ni...hehehe..

scanning..

salam semua...

pagi ni nak cite sikit sal scan mlm semalam...mesti korang pelik kan aku ni asyik gi scan je..sebab2nya ialah...
1)sebab aku dah x sabar nak tengok baby dalam perut ni...cam lambat je masa berjalan rasanya...
2)sbb berat aku turun 1kg dlm masa 2 minggu...takut gak kalau ada effect apa2 kat baby nanti..
3)kami masih x bape pasti yang dalam perut ni hero ke heroin...sbb mak aku kata perut aku cam anak ppuan je...

so mlm tadi kami gi la sekali lagi scan...jantina x leh nak nampak sangat pasal bb dah membesar...kecewa lg tapi kali ni kami buat keputusan nak gi buat 4D punya scan la..kalau ada can la nanti..hehe..berangan je tu...

dapat tengok baby bergerak2 dengan aktifnya...seronok sesangat...senang je hati rasa..hakimi pun cam enjoy leh tengok adik...dia lak terlebih excited..hehe cam paham kan?

aku mintak doc tu estimate sekali berat baby..dia dah kira2 lebih kurang dalam 2.74kg..alhamdulillah..baby membesar dengan sihat dan maknanya aku la yang makin kurus...lega sesangat aku dengar...dan maybe kata doc tu berat dia time kuar nanti dalam 3kg lebih...ye la ada sebulan lagi kan...lebih semangat dari abg long dia la nampak gayanya...tu la aku rasa cam selalu lelah dan kaki pun dah start sembab2 dah ni..sebab baby kali ni lagi besar la kan?

apa2 pun aku berdoa dan amat berharap aku dikurniakan kekuatan untuk sebulan lagi..baby pun makin sihat sampai masa nak keluar..juga tak terkecuali shah supaya sihat dan leh hantar aku ke hospital dan abg long hakimi juga sihat sentiasa untuk main dengan adik...amin..

Rabu, 28 April 2010

ISO 17025



alhamdulillah...lega dah petang ni..selamat menjalani pre assessment selama 2 hari yang rasanya amat menyeksakan...sebabnya? aku kena hadap sorang2...bos kena gi peksa PTK selama seminggu...sorang lg klik lak kena kursus induksi selama 2 minggu..semua minggu depan baru ada...bos try mintak tangguh tapi x leh dapat lagi dah terpaksa la menghadap gak...

sekurang-kurangnya berjalan lancar dan selamat semuanya walaupun banyak dapat NC..tapi x pe la kan..kami budak baru belajar...nak buat camne...
selepas ni lak kena ada pembetulan sebelum leh layak untuk compliance audit lak...harap2 semuanya akan berjalan lancar hendaknya...amin..

malam ni nak jalan2 dgn shah n hakimi...makan kat luar pastu nak gi scan baby dalam perut ni jap..esok kita upload gambar ek...bubey...

Isnin, 26 April 2010

balik kampung...

salam,

hujung minggu lepas cam biasa jumaat mlm sabtu kami bertolak balik kampung lepas maghrib...dari umah lebih kurang kul 8.30 mlm dan sampai kat umah abah dalam kul 12.30 mlm...alhamdulillah perjalanan lancar je cam biasa...

balik kali ni sempat kami gi bawak hakimi mandi manda kat air terjun Gunung Belumut...aku lak? malas nak basah2...hakimi sampai gigil2 sebab air yang sangat sejuk..best tengok dia main air..gambar xde lak..susah nak shot pasal tempat hakimi main tu cam terlindung sikit...

balik tu dapat lak cite ayah kak long aku masuk wad...kami gi hantar hakimi gunting rambut dulu pastu beramai2 gi ke hospital lak...gambar rambut baru hakimi nanti aku upload ye..lupa lak td nak bawak kamera...

trip balik kampung kali ni best dapat makan jantung masak lemak masakan mak...sedapnya sampai menjilat jari..yang ni mungkin balik last sebelum aku bersalin....bulan depan kalau ada rezeki kami balik gak tapi tak pasti juga sebab due aku sepatutnya hujung mei..aku lak risau je kalau nak terbersalin tengah jalan..kan ke haru...? jadi bulan depan adalah bulan berehat2 sambil menunggu kelahiran kat rumah je..perjalanan jauh2 amat la dielak2kan...semoga semua selamat dan dilindungi Allah selalu hendaknya..amin..

Selasa, 20 April 2010

nuffnang

hari ni aku sesaje je nak klik2 kat nuffnang tu...tengok2 dapat la kumpul pendapatan sampai 1.50..hehehe..sangat membanggakan sebab selalu tengok kat nuff tu cam xde iklan sangat pun..1.50 tu kira ok la kan...

Check up minggu ke 34..

minggu ni lak aku buat check up minggu ke 34

bp: 120/70
anak gerak ok, denyut jantung dia 146b/sec
berat lak dah turun banyak: 67.5kg kalau aku tak peknen mungkin aku teramat suka bila turun tapi ni aku tengah peknen..
turun sampai 1kg amat merisaukan aku...kena la sesi bebel lak kan...tu la sejak masalah yg lepas tu aku dah kurang selera makan..orang kata x yah risau dan fikir sangat tapi badan yang menanggung ni Tuhan je yang Maha Tahu...
hb lak: dah turun gak ke border line 10.6

minggu depan ni aku kena hadap lak pre accessment sengsorang...nasib badan la kan...harapnya aku leh bertahan sampai bulan depan...Ya Allah berilah kekuatan kepada hambamu ini menghadapi semua dugaanMu..amin...

Selamat Hari Lahir Sayang...

Pada 17 April 2010 baru ni genap umur Ahmad Haziq Hakimi yang ke 3 tahun...

takde sambutan sekali lagi yang dapat diadakan...maafkan ummi ye nak...

ummi cuma doakan anak ummi membesar dengan sihat, menjadi anak yang soleh dan abang yang baik untuk adik-adik serta dapat berbakti pada orang tua satu masa nanti...
ummi juga doakan anak ummi sentiasa dilindungiNya walau di mana jua berada...

amin...

Isnin, 12 April 2010

ingat tak?

salam,
korang ingat tak post aku sebelum ni pasal hari yang malang tu....

aku dah buat keputusan nak teruskan jugak demi anak2...harap2 keputusan yang aku pilih ni dah menyebabkan aku makan hati lak di lain hari...

Ya Allah,

Kau kurniakanlah hati yang tabah menghadapi setiap ujianMu,
Kau jauhkanlah kami dari manusia-manusia yang mempunyai sifat hasad dengki, dendam dan iri hati terhadap hubungan kekeluargaan kami,
Kau jadikanlah kami manusia yang sentiasa bersyukur walau dihujani dengan segala macam masalah.
Kau permudahkanlah urusan dunia kami dan jauhkanlah kami dari siksaan kubur dan api neraka,
Kau berikanlah kami hari yang lebih baik dari yang semalam,
Semoga kami tergolong di dalam golongan orang yang sentiasa bersyukur...
amin ya rabbal alamin...

dia buat dah...

hari ni nak cite sikit pasal hakimi...
jumaat lepas, kami balik kampung shah...nak dijadikan cite dah bersiap2 semua tu pampers hakimi tertinggal la pulak...waaa..dah sampai gambang baru sedar...nak buat camno dah tertinggal...kami lak selalu spare 3-4 pampers dalam beg yang ready dalam keta tu...nak dijadikan isu lagi ni..ada lak 1 je dalam beg tu...waa..memula panik gak..nak buat camne ek..last2 kami decide nak atur dia kencing lak la start esok...
jadi bermula la sesi penghantaran hakimi ke tandas...

pagi tu bermula ok je...dia nak ikut dan kencing dengan senang...last sampai tengahari dia malas dah...ajak gi tandas je jawab x nak cing...last2 terkencing gak lepas 15 minit kami tanya...fuh..sangat2 mencabar...malam nak tidur tu kami pakaikan gak pampers kat dia...esok mula balik rutin sama...tapi masa tidur siang je la cam kesian..hari sabtu tu ok x kencing masa tidur..hari ahad sesedor je dah basah dah seluar...masa tu dia sedap tidur lagi tapi bila dah bangun n paksa nak basuh siap adegan merajuk2 lagi tu..letih...

balik lak semalam..kami berenti sekali ajak dia kencing..alhamdulillah nak..sampai rumah lak kencing lagi sekali...alhamdulillah nampak ada perkembangan positif gak...hujung minggu ni aku nak train dia lagi...harap2 dia leh sebelum aku bersalin..dah kira lepas 1 beban nak mengajar tu...kalau dah ada esok susah lak nak mengejar sampai 2 orang sekali kan...

pagi ni lak dia buat hal dah..sampai kat sekolah je x mau masuk..dia dah kata dah x nak..x nak...bila tanya nak gi rumah atuk..dia jawab haah..umah akok...terpaksa lak pujuk2 sikit...baru lah nak gi..lagi nak keluar adik dia ni makin banyak lak dia buat perangai...sabor je la...

Letih..

salam semua..

pagi ni aku curi masuk ke blog jap..nak update...
minggu lepas buzy menghadiri kursus...hehehe...bukan kursus penting pun cuma sesaje nak isi keperluan 7 hari kursus setahun tu...
semua orang tanya kursus apa yang aku pegi ari tu...bila aku jawab kursus pengacaraan majlis je..semua orang cam pelik je nape aku gi kursus ni....hmmm...sampai ada lak yang kata aku gi larikan diri dari keja dengan bermaruah...peh..cam gitu la lebih kurang kan...hehehe...
tapi aku tak menyesal pegi...

sebabnya..

pertama, kursus kat Intan Bukit Kiara...peh...makan minum...tidur..semua 1st class...best..cam nak gi lagi je tapi make sure masa tu bukan masa aku sarat mengandung camni la...teruk ko...nak kena naik turun tangga...sampai bengkak2 kaki aku dibuatnya...lagi berat lagi..terasa sakit sampai kat ari2 tu...aku cemas gak takut terbersalin awal je...aku doa je kalau nak bersalin biar sampai aku dah balik kuantan...

kedua, kursus ni sangat2 memberikan pengalaman berbeza...kalau dulu (sampai ke hari ni pun) aku selalu gemuruh...ketor lutut nak kuar/ cakap depan orang...seram sejuk satu badan...tangan lak kalau orang pegang gerenti dia kata aku baru keluar dari peti ais beku...hahaha...tapi lepas gi kursus ni ramai yang bagi petua2 nak hilangkan gemuruh...alhamdulillah leh la praktiskan nanti..

ketiga, berjaya meningkatkan keyakinan diri aku...sebelum ni pun bukan penah jadi pengacara majlis atau MC tapi kadang2 ada orang offer n aku tolak..alasannya segan...tapi bila dah gi kursus ni cam konpiden lak nak try lain kali...paling kurang pun bila bos suruh ganti dia bagi ceramah ke kan..leh la aku konpiden sikit depan orang..

keempat, sebab kursus ni patut pegi...memula aku ingat pun cam xde apa2 la kursus ni..tapi bila masuk kelas hari pertama pun tengok yang datang bukan calang2 orang..semuanya dah ada pengalaman lama jadi pengacara...ada gak pengacara Hal Ehwal Islam tiap mlm jumaat yang dok tanya2 orang kat bawah pentas tu...wah cam tak caya leh jumpa orang yang selalu kuar tv...dah tu lak..bila masuk kelas lecturer ajar je...mula la aku oooo....jap2...ooo lg...hahaha..tu tandanya banyak noo yang aku tak tau la tu...

hari ni lak..aku kena gi 1 lg kursus kat jabatan...kursus kepimpinan...dari esok sampai khamis lagi sekali...jadual cam padat je tapi syukurlah malam xde aktiviti...untuk mak buyung yang dah sarat cam aku ni letih gak la sebab nak bersaing dengan orang lain yang sihat walafiat di luar sana tu...ye la kan..makan x bape lalu cam orang lain...betul ko..selera aku amat2 merundum skang ni...makan nasi setengah senduk je...tidur lak x bape nak lena..baru nak lena yang dalam perut ni lak buat kuak lentang..menegak..macam2 lagi la..tp seronok gak..masa mengandung je leh rasa cam ni...

harap2 segalanya dipermudahkan untuk aku dan anak dalam perut ni...

Isnin, 5 April 2010

check up minggu ke 32

pagi tadi aku gi check up untuk minggu ke 32..

ni update dia la ye...xde mood nak tulis pepanjang hari ni...letih la...

berat: 68.5kg (naik 500gram je)
bp: 110/60 (nasib x naik kan...tgh darah mendidih ni)
jantung anak: 138beat/min

haa...satu lg nak update MOGTT aku punya result last 2 weeks...
masa puasa: 4.9
lepas minum gula: 6.4...wah dah naik la...lepas level dia dah ni...level biasa 6.1 je maximum dia..

hari yang malang..

hari ni leh kategorikan hari yang amat malang buat aku kot...

sebabnya...peristiwa setahun lepas berulang balik...wah...benci betul nak menghadapi hari-hari mendatang....kerana anak2 harus ku teruskan jua...

menangis? dah takde air mata dah nak kuar....letih la camni...

bila dia nak sedar agaknya...aku dah letih dah...semoga Allah tabahkan aku menghadapi dugaan ni sekali lagi...demi anak-anak aku...

kawan-kawan...walau dimana pun korang berada...doakan aku kuat ye...

Khamis, 1 April 2010

lega dah sikit...

hari ni aku lega dah sikit...pasal semalam dah selesai audit dalaman untuk ISO kat lab kami ni...letih gak sebabnya aku kena cover untuk 2 seksyen..bacte dgn viro sekali...naik turun tangga je la...last2 balik rumah semalam cuma makan telur goreng bubuh kicap je dengan hakimi...letih dah..malas nak masak apa dah...

lama dah tak update blog ni...semuanya disebabkan ke'busy'an yang melanda la ni...

hujung minggu lepas kami balik kg dari jumaat sampai ahad...selalu kami balik jumaat mlm sabtu ambik masa dalam 3 hingga 4 jam tapi kali ni kami ambik cuti jumaat tu dan gerak dari rumah kul 9.30 pg...sampai kat umah mak dah kul 4.30 petang...haa..ambik ko dekat 7 jam tu...siang kan..banyak noo tempat nak berhenti dan membeli...hehehe...sambil berenti jap tunggu shah sembahyang jumaat...

hari sabtu ingat lepak2 je kat umah mak sudahnya sebab along pun ada balik sama kami terus plan gi melawat alang kat tenggaroh 3...fuh jauh tul tempat alang tu...pegi je dah dekat 2 jam...letih dok dalam keta sebab jalan dia melambung2..ada kena lalu kawasan hutan sebelum jemaluang lak tu...seram je ikut situ..line tepon pun xde...

dah terlanjur gi umah alang kami terus ke tanjung leman...saje ingat nak berkelah ke apa ke..sebab kena tunggu alang abis keja kul 6.30 ptg kami lepak2 kat umah alang dulu...pastu gi ke tanjung leman...along, shah, abah siap bawak bekal joran lagi tu...sambil diorang memancing kami lepak2 tepi pantai...hakimi dengan awa (anak along) lak berendam sampai la nak balik...hakimi la master mind nyer...dia kan pantang jumpa air...
shah dgn alang dpt la ikan sorang sekor...tp shah punya leh tahan besar..ikan apa tu..belukang kot...aku pun bukan tau sangat..nanti aku upload gambo...
balik dari pantai dah kul 8.30mlm...balik lepak umah alang lagi..mandi2 kan anak2..makan2..kul 10 kami bertolak balik...cam kesian je nak tinggal alang kat tempat yang jauh camtu...sian dia...nak ke bandar mersing pun paling dekat 1 jam setengah...jenuh betul...kami sampai umah dah kul 12 malam..semua anak2 dah selamat tidur kat dalam keta...aku lak,lepas mandi2 je dah tak larat dah...terus zzzz...

keesokkannya cadang nak madi manda kat gunung belumut...tapi shah kuar bandar beli album andak..pastu dia balik je hakimi tengah tidur..pastu adik beradik yang gila mancing ni lak ajak gi memancing haruan lak...dah dekat maghrib baru balik...jadi plan tangguh lain kali je la...malam tu dalam kul 9 malam kami gerak balik ke kuantan...sampai kuantan dah kul 2 pagi...kesian shah sebab kena memandu tanpa henti 2-3 hari ni...anyway...mekasih ye bang kerana memahami...