Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 25 Februari 2011

pesanan...

salam,

korang perasan tak?

tak?

perasan?

aku dah removekan kotak pesanan kat tepi tu.....sory ek...tak leh tinggal2 pesan dah...

aku malas dah..jangan salah paham lak..bukan malas nak layan korang tapi malas nak layan yang ada url dot..dot..dot tu...buat menyemak je...jadi sekarang ni aku dah buang...tengok diorang nak kacau kat comment aku ke tidak lak ye?

aku suka dia ni...

salam,

aku sangat suka dia ni ok...tak kira la sapa dia...besar pahala dia...insyallah....

GENTA-RASA BY

Pahrol Mohamad Juoi


kenapa???

pasal dia selalu redakan marah aku, hilangkan stress aku, dan yang paling penting sedorkan diri aku ni....

terima kasih ye ustaz.....

adil ke?

salam,

agaknya ni mmg minggu marah sedunia kan?

pasal apa tau aku ni tengah marah dengan shah...mesti korang nak tau pasal apa kan?

tadi pagi tengah sibuk2 kemas2 barang2 nak bawak ke taska....sekali terperasan lak susu adik yang aku pam semalam tak masuk dalam peti....waaaa....sedih sangat tau...dah la aku tak de masa nak pam, dapat sekali sehari je...semalam lak, susu melimpah ruah dari ladang gandum...dapat la lebih dari 5 oz...tapi last2 shah lupa nak simpan dalam peti...sedih kan?....waaa....

korang mesti kata aku tak adil kan? susu tu aku pam nape nak salahkan suami aku lak kan?
sebabnya semalam dia yang masukkan ais pack dalam peti, ais pack masuk, susu leh lak tinggal terkonteng2 dalam beg tu...waaa....tak mau ingat la...sedih wooo...dah la adik tak bape minum susu formula...

tapi memang aku tak adil gak, salah aku gak, selalu aku double check, tapi leh lak semalam langsung aku tak bukak peti, abg long pun tak mintak lak nak air milo sebelum tidur... :(

apapun...kira takde rezeki je kan...tapi tak kira nak sedih gak......waaaaaa......

minggu marah sedunia....ARRRGGGGHHH..

salam semua,

aku bukan nak marah tapi bosan la asyik kena marah....

kalau kena marah pasal kesalahan kita tak pe la kan? ini tidak...kena marah pasal benda yang kita tak tau hujung pangkal....sedih kan?

kadang2 orang bercakap itu ini tentang kerja kerajaan ni...tapi banyak yang orang tak tau itu ini tentang kisah di sebaliknya...lagi sedih kan?

tapi takpelah semua aku kena telan...tu la risiko kerja dengan kerajaan...walaupun gaji tak kami ni tak seberapa dibandingkan dengan orang kerja swasta (aku edit sikit, untuk jawatan aku je tau!) tapi aku sangat bersyukur dan tak pernah menyesal memilih untuk bekerja dengan kerajaan, sebabnya? masa yang berkualiti untuk family...itu yang aku utamakan...

jadi....tarik nafas..tenangkan diri...jangan marah2 boleh????

Khamis, 24 Februari 2011

BOTOL? NO MORE!!!

salam semua,

sorry la ye blog lama x update...terhimpit dan dihimpit kerja yang bertimbun2...cam tak nak abis lak tu...waaa....ada sesapa nak tolong?

rehat kejap la kasi update sama blog jap...

tengok tajuk gempak tak...? hehe...gempak kan? aku nak cite dengan korang pasal abg long benornye ni....dia dah lama quit botol susu dia tau...tak percaya? percayaaaalaah....

al kisah mulanya masa kami gi Cameron Highlands dulu la tu...pepagi terus angkut dia yg tak bangun tidur n tak mandi lagi masuk keta kan..sellau pepagi camtu dia minta susu milo ( susu coklat dlm botol) tapi kami nekad je kalau dia mintak cakap tinggal kat umah...

tapi pagi tu dia tak mintak, tengah jalan pun kami cuma bagi dia minum milo dalam kotak je...dia lupa jap..pastu sampai CH pun dia x mintak lagi...tup2 mlm tu dia request lak....aku dgn shah pakat kata tinggal kat umah..esok kita beli..dia ok..

pastu sejuk kat sana kot terus dia lupa...hehe...

tapi masa balik kg, dia ingat jap tapi shah acah lak kata xde jual kat kg...hehe...bijak tak?

balik umah kami lak dia mintak lagi tapi aku kata lak mlm2 takde jual susu milo kena beli siang2...esok ingatkan ummi beli ye...bijak lagi tak? mmg otak penipu...hehe...
tapi dia ingatkan betul2 ko...ayah dia nak gi keja, siap pesan jangan lupa beli susu milo...
ayah dia buat2 lupa lak....

so skrg ni stop terus, kami cuma bagi air milo je..kadang2 aku bancuh susu dalam cawan bagi dia minum gak...n top up gak dengan nutrigen...kesian kan mana nak tampung keperluan kalsium dia...lepas dia stop botol ni alhamdulillah selera makan dia pun ok tau...berbaloi2...
dia pun dah pandai lak..kalau nak tidur, siap suruh teman gi peti ais nak minum air milo dulu...

jadi tersadai la botol susu barney dia tu atas sinki....huhu...baru berangan nak tukar puting hari tu..nasib tak beli lagi...

dengan rasminya esok genap 2 minggu abg long putus botol susu...yeaah..berjaya..tinggal misi pampers je lagi ni...camne ummi dia malas noo nak bangun duduk...

Misi 'SAY NO TO BOTOL' succeed..

Isnin, 21 Februari 2011

ada lagi tau...

salam semua,

selamat pagi senin ye...aku saje je nak buat entry pembukaan setelah pembekuan blog yang agak lama ni...teruk kan?

minta maaf la ye...macam2 halangan...busy dengan anak2 lagi...celcom broadband buat hal lagi...kalau ada masalah dengan broadband kena report direct dengan celcom center ke? kalau kol je x leh ke? seminggu lepas asyik line problem je...sms pagi sampai dah malam baru masuk...nape ye?

setelah seminggu bercuti aku balik bekerja semula...waa..cam cergas je rasanya...best dapat duduk rumah dengan melayan kerenah anak-anak...rasa nak jadi surirumah sepenuh masa je..melampau tak?

ok..aku nak sambung keja yang banyak nak kena settle ni...karang2 la aku update percutian kami ni ye...

p/s buat yang sudi menyinggah tu mekasih bebanyak ye...nanti2 aku singgah kat blog korang gak ye..

Jumaat, 11 Februari 2011

taska baru?


salam dari CH semua,

ceh pembukaan cam berlagak je kan....jangan jeles...

hahaha..aku ni pun nasib baik ada rumah peranginan persekutuan ni...dapat la aku bercuti dengan jimat cermat...mana taknya cuma rm25 je semalam...duduk sini 2 mlm cuma rm50 je...murah kan? haaa.. yg tu aku cite nanti2 la..

kali ni aku nak cite taska baru anak2 aku..bukan taska aku hantar hari2 tau tapi taska kami buat khas untuk diorang kat umah...umah kami duduk ni pun kecik je...so malas cakap banyak pasal dah ngantuk n nak tidur..esok banyak tempat nak gi...layan gambar je la ye...

Cameron Highland...tunggu kami.....

9.49am

Salam semua,

skrg ni kami dah kat maran, dlm perjalanan ke CH ni. Tadi kami bertolak kul 7.45am, konon janji nak gerak lepas subuh tapi org pompuan kan...solek je dah setengah jam...mengeluh shah tunggu..hehe..

Ni kami dah jalan balik, tadi kami berenti mandikan abg long, angkat je dia tengah tido tadi. Dia dah siap sarapan sosej aku goreng tadi. Adik tak mandi lagi, tghari sikit la. Adik tak bape sihat, batuk n selsema, biar mandi lewat sikit. Huhu..mesti korang kata anak tak sihat pun aku sibuk nak berjalan kan...hehe...

Selasa, 8 Februari 2011

panorama kuantan


salam,
pelik kan tajuk ni? mesti korang ingat aku masuk pertandingan ke apa tah...

dulu pernah juga berangan2 nak masuk pertandingan yang MPK anjur tapi last2 malas la pulak...takut aku bolot semua hadiah kang...hehe..

ni saje je nak hilangkan gian ambik gambar tu la....gambar ni aku ambik dengan hp C3 ku yang comel ni je....cantik tak? cakap la cantik...aku ambik curi2 dari tandas kat opis jabatan kesihatan masa aku gi meeting kat situ...nape curi2 eh? pasal malu la wei...org kat situ dah biasa tengok aku je yang jakun sikit...hehehe..lain kali nak naik lagi ambik gambar je la...aci tak?

kuantan jammed???

salam semua,

byk entry taip malam ni kan...cite ni dah lama dah..2 minggu lepas punya....tapi aku nak gak letak...pasal dah ambik gambar kan...taknak la membazir gambar aku ni...

masa kejadian ni jam 6.20 ptg..masa ni selalunya kami dah selamat sampai kat taska untuk ambik anak2...tapi hari tu Jumaat 28hb Januari 2011 kami masih terkandas kat bandor...wah..nampak tak gambar kata atas tu kami belum sampai pun kat depan padang MPK2...tragis tau...

tau aku sampai kul bape kat taska? dah kul 7.25mlm..kesian anak2 aku...dan aku pun terpaksa bayor lagi tambahan rm10 untuk dua org bagi tambahan masa...abg long lagi kesian..cikgu dia kata dah sampai taknak lagi dah warna2..alahai...

nak tau nape bole jammed? aku rasa la kan...ni aku rasa tau...hari ahad tu ada perhimpunan barisan nasional peringkat negeri pahang kot kat jubli perak...jadi tah umat mana2 pun datang( tak tau la) memenuhi jalan2 di sekitar bandar kuantan ni...

p/s aku wajib cite tau sbb selalu cuma ambik masa dlm 15-20 minit je nak balik rumah.

1 HARI 1 RESEPI : RESEPI ISTIMEWA CHEF HANIELIZA


idaman kalbu

salam lagik,

korang pelik ye banyak entry aku mlm ni...saja nak kalahkan traffic abg Ben...hua..hua..hua...
takde mananye...sebenarnya sorang anak dah tidur n sorang lagi leka tgk oso...nasib baik ada oso...

kali ni aku nak cite sal buku yang tajuknya nun di atas sana....akhirnya ku berjaya memilikimu....yehaa....(baca je ye, buat belum tentu)

puas ngendeng2 dgn shah nak ajak gi popular kat megamall kuantan hari ahad ari tu...pasal aku dah make up cantik2...dia pun bagi la...hehehe....

aku dah lama berangan nak beli...selalu survey kat internet dan selalu jadi silence reader kat blog penulis ni..Chef hanieliza...best woo buku ni ada siap langkah2 dia lagi tu....gambar pun cantik2 ko...adik najmi pun minat...

tengok sapa perasmi buku ni?????......tarra.....

lain tak i???


salam semua,

aku skrg ni tgh giler make up pulak tau...hari tu aku cadang nak gi kelas dah, tapi bila baru ni beli la eyeshadow, blusher siap mascara sekali tu...gila apa tah...make up sendiri cuba-cuba kat umah ari ahad baru ni....hahaha.....aku buat nipis2 je...buat tebal2 lak kang mau anak2 tak kenal mak lak nanti...huhu...

aku tanya lak dgn shah siap dia suruh aku pakai gi opis tu...hahaha...kira ok la tu kan...ecece..perasan lak...tp kan...nak buat keja cam aku ni nak pakai make up bagai...? mau bangkai yang nak buat post mortem tu bangun balik kang...naya je...hehe....layan je la ye gambor minah perasan ni....

p/s gambar terpaksa dicrop atas langkah2 keselamatan...ceh..

GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI

salam semua,

mesti korang gelak kan? blogger hidup segan mati x mau ni pun nak join gegar 1,000 blog oleh ben ashaari ni kan? tapi aku tak kira nak join gak....

syarat2 dia...

LETAK HEADER BEN ASHAARI BLOG


TAJUK GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI dan linkkan ke entri ini !

Tulis ni...

SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??


Tinggalkan url anda diruangan entri ini ..done!

Isnin, 7 Februari 2011

list untuk cuti-cuti malaysia


salam semua,

aku dah bagitau kan yang aku nak gi cuti-cuti malaysia bulan ni kat entry ni tapi kat entry tu aku kata list tempat yang nak gi tu pelbagai kan?

aku nak buat pembetulan sikit la..setelah dibincangkan dan diperkenankan oleh pemegang mohor besar keluarga kami maka dengan ini diisytiharkan yang list aritu dah digubal lak...

banyak noo berangan nak gi kan...last2 shah kata kita tukar la...
maka ini la listnya buat masa ni...

1. nak gi cameron highland dari 11hb - 14hb
2. pagi2 14hb tu gi ke kl ikut jln bentong semata2 nak gi zoo negara
3. lepas abis ronda2 zoo...terus balik johor dari 14hb -17hb(so boleh beli strawberry untuk org johor la ni)

untuk kawan-kawan yang janji nak jumpa tu..untuk sekian kalinya...maaf ye...kami ubah jadual lak...

p/s gambar kat atas tu masa bertiga...skrg ni dah berempat lak...

Rabu, 2 Februari 2011

Wants to know a good diet, a balanced life? Most importantly, how healthy you are? Thanks to Nestle, take the profile test to improve your well-being. #NestleProfiler

Ocean Portion Sun and Skin Care


salam semua,

iklan lagi kan? hehe...saje je buat iklan mana tau diorang nak bayar lak nanti kan? (ceh berharap!)

yg ni lak iklan peraduan Ocean Portion Sun and Skin Care korang kalau senang2 meh la join..macam tak susah je kan... lagi pun kedai dia ada di merata-rata tau...leh check kat sini store locator ....so meh la join...

milkAdeal


RM30 instead of RM65 for Ice Lemongrass Ginger Tea + Cincau Campur + Papaya Salad + Kampung Fried Rice at IR1968 Indochine Restaurant, Jalan Ampang [54% OFF]

salam semua,

menarik kat iklan kat atas tu...bukan menarik apa sebab ada chef wan kat gambo tu..hehehe..
memang la mahal tapi sesekali makan tempat menarik camni kan?

tapi ada nampak lak kat discussion dia kat tepi tu...halal ke restaurant ni?

p/s ada update ye..pagi ni tengok email ada 2 email dari milkadeal ni...dia mention yang restaurant ni PORK FREE ok....

WATERMARK LAGI...testing..testing...


salam semua,

slmt petang untuk semua n especially buat adik nadia....mekasih sifu...

akak dah leh buat dah...yeay!! BERJAYA!

akak dah ada pun photoscape tu tp tak tau guna je...hehehe...mekasih la bebyk...jasamu takkan ku lupakan...meh akak belanja nak?

cite sikit gambar kat atas nu...gambar pertama tu abg long masa umur 8 bln...sebelah dia baju biru tu adik masa umur 7 bln...sama tak?

WATERMARK camne nak guna ni...

salam semua,

entry ni sesaje buat sebab nak try watermark...

mekasih adik nadia sbb sudi buatkan watermark yang comel ni untuk akak ye dik...cantik kan...korang jangan jelas ye...hihi....
cute kan?


gambar yg nadia buatkan special utk i....

tapi kan camne nak guna ni?....wah...mesti ko gelak2 kan baca entry akak ni nadia...serius...akak x tau...puas den godeh2...nak pakai window print xde..photoshope xde..adeh..camne lg nak buat ni??

hari yg ceria!


salam semua,

ceria sungguh rasanya pagi ni...sebabnya matahari mula menampakkan sinarnya...lega sikit rasanya..tapi angin masih kuat kalau sebelah malam...kalau dari rumah tu leh dengar ombak menderu2....kuat betul..kalau sapa yang tak biasa dengar, bunyinya macam bunyi kereta atas jalan raya yang sibuk..camtu la bunyinya...masa memula duduk tepi pantai ni pelik gak dengar bunyi tu (ingat kereta tak putus-putus lalu kan...hehe jakun la tu)...bila shah cakap baru aku perasan...ooo..rupanya bunyi OMBAK!

dan hari ni kami leh gi keja naik motor...alhamdulillah...

cerita sal anak2 jap la ye,

memula abg long....alhamdulillah dah 1 bulan dia tumpang kelas tadika pagi sampai kul 12....tengahari tidur pastu kul 3 gi ngaji lak....dan selepas sebulan dia dah leh mewarna ikut shape, dan baca dan kenal huruf Iqra' sampai huruf ta...

selama ni aku ajar pun payah no nak masuk...sekejap je pastu terus nak cium Iqra' tu (ala2 kita cium Al-quran tu)...letih...bila dia mula baca depan aku hari tu rasa nak menitis air mata lak tengok terharunya...mekasih la cikgu2 yg sudi ajar abg long...terima kasih tak terhingga untuk diorang...

abg long masih hisap susu botol tapi kami tukar yang jenis coklat, apa2 brand pun boleh janji coklat...hehe...dia kata susu ilo (milo la tu)...
pampers pun masih pakai, cuma kekadang on off bila aku rajin kat rumah...

makin gila dengan otromen....wah..lemas...hari2 cite tu sampai ummi dia ni dah naik hafal dah yang mana seven, ultra, dyna, zero, ultraman, tiga, mebius (paling hensem dia ni), gaia, nebial, brother, king, alpha, taro, biru.....wah banyak tu..tak terlarat dah nak tulis...cuma yang aku tau zero tu anak seven...pasal apa tau...selalu abg long ulang skrip dia...aku zero, anak seven...hahaha....

coming birthday dia aku nak buat kek otromen la...mesti dia x nak potong kan...hehe..

adik lak,
adik dah banyak kemajuan...dah laju merangkak...dan makan banyak....wah siap nangis2 tu kalau tak cukup...skrg ni dia makan neslec beras + ayam...sedap je aku tgk...bila aku rasa..yak.//@!@#%%.....tak sedap langsung....camne la dia leh suka...kalau yg oat+prune dulu kalau tak abis aku leh abiskan...ngeh...ngeh..ngeh...
skrg still makan 3 kali sehari tp dlm kuantiti yang lebih lagi...

susu dah tukar ke Frisolac 2 (itu pun beli 2 minggu lepas x abis2 lagi) dia tak suka susu lembu kot...aku lak cuma leh pam sekali sehari je..paling2 best pun 2 kali sehari...setiap kali pam cuma dapat 120-140 ml je...cukuplah sekali adik minum...malam x pam langsung dah sekarang ni sbb MALAS....huhu...susah betul kan? camne la nak berubah...

adik dah mula nak panjat2 lak ni...pantang dapat benda tinggi sikit mesti panjat..belakang badan org ke..abg long yg tgh bebaring pun abis dia panjat...mula la abg dia tu jerit2...adik jangan kacau abg long lah!...huhu..gamat...
semalam lagi tragik..shah keja malam..aku baru je nak ngadap nasi, masa tu dalam kul 9 lebih la...dia leh panjat lutut aku tengah makan tu...apa lagi terlentang lak..terus ummi dia ni kensel nak makan..hilang selera..ceh camni leh kurus aku ni...

k la..aku nak sambung keja lak...c u...

Selasa, 1 Februari 2011

taska..ooo..taska....


salam,

semua entry hari ni ada ooo...ooo...kan?

hehe...saje je...hari ooo sedunia kot...

tadi baca sal taska kat status fb kawan ni...dan akhirnya kawan dia share lak satu fb kawan dia lak...bape banyak kawan da....

ni blog kawan yang dia share tu....mama asya terima kasih sudi kongsi ye..

lepas baca entry dia tu rasa mcm jam tu gak nak tengok apa jadi kat 2 anak bujang aku kat taska skrg ni...waaa....Ya Allah Kau lindungi la anak-anakku..amin...

banjir..ooo..banjir...

gambar ni masa abg long main hujan dpn umah tok abah


salam semua,

hari-hari hujan kan sekarang ni...semua tempat camtu...kat kuantan ni pun hari ni baru leh nampak matahari...lega sikit..selalu mendap je...kain baju kat rumah tu pun lembap je...
tambah lak hari ni dpt berita minyak naik lagi...haa...tambah la mendap...

hujung minggu baru ni kami balik kg di kluang...rumah mak aku kat sana start dari jumaat sampai ahad kami nak balik tu pun masih hujan je memanjang...hujan kejap lebat kejap tak...tapi memanjang la hujan...

yang bestnya balik baru ni puas makan ikan sungai..nak tau nape? abah beli jaring buat tahan kat kebun..sudahnya dapat la ikan berkilo2...wah..best2...buat macam2 lauk...

tadi pun dapat tau yang kluang dah separa tenggelam...kesian betul ala kat org belah sana...jaga2 diri korang ye..terutama kat yanti..wei lari tempat selamat ye!