Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 29 Julai 2011

sedih kan kalau kena camni...

 

salam semua,

entry last petang ni sebelum nak masuk rehat kang ... aku nak tidur jap la... mataku tak tertahan ni... gambar kat atas tu aku ambik dah lama... masa ni tengahari bulan 5 lepas... aku tengah tunggu shah tukar lampu yang tak leh guna kat kedai lampu sebelah jalan ni... sebelah kedai lampu tu ada pusat hemodialisis ni... 

masa aku tengah tunggu tu aku tenampak adegan ni... korang nampak yg baju hijau tu... tu anak pakcik  yang pakai baju biru sebalik budak yang pakai seragam biru 2 orang kat situ... masa ni diorang tengah ramai2 pujuk pakcik tu untuk masuk ke dalam... nak buat treatment kot... itu jangkaan aku je tau... pasal aku tak tau adegan sebenar yang berlaku...

tapi kan... aku ambik gambar pakai hensed je jadi aku tak boleh nak fokus muka pakcik tu yang memang kesian abis... muka dia macam nak kata tak nak buat... proses tu sangat sakit... itu satu lagi tanggapan aku la... tapi aku terus bayangkan kalau aku berada kat tempat anak dia tu camne ek?.... terus hati aku jadi sedih... terus aku doakan semoga orang tua aku dipanjangkan umur dan dikurniakan kesihatan yang baik... amin...

lagi satu yang takde dalam gambar... anak dia datang bawak keta selepat tu tau... ala alphard tu la... bagus income dia agaknya...sempat ko tengok keta orang tu.... huhu...

p/s banyak mana pun duit kalau kalau kesihatan tak jaga tak guna kan?

bersiaran semula dari kuantan..

salam semua,

salamat jumaat ye... tadi pagi dah selamat masuk opis... ada pulak bengkel hari ni sampai petang... ni ada masa rehat ni nak update sekejap...

malam tadi dah boleh senyum lebar pasal dah boleh tidur lena dengan anak2 kat depan mata... alhamdulillah dah selamat sampai sini dalam pukul 11.30 malam tadi setelah 2 kali berhenti di sepanjang lebuhraya... letih berjalan jauh ni... lama dah tak jalan jauh2 camni...

ni nak cerita semalam sebelum kami balik sempat memborong buat di jalan ampang.... mana tak gila ko... buah manggis kat sini rm5 sekilo kat sana baru rm3.50 je... jambu batu pulak rm4 kat sini... ipoh baru rm2 sekilo... mujur kami naik kembara.. kalau tak mau member tu borong durian gak kot... hehe...

malam tadi... sesampai je ummi kat rumah abg long keluar dulu... bila tanya mana ayah.. jawapan dia ayah jaga adik... dia yang susah payah tolong ummi dia mengangkut beg dengan buah-buahan semua tu... rajin anak ummi boleh diharap... cuma tak tahannya tak berhenti tanya itu ini... letih nak kena jawab... ummi pergi mana la... naik keta sapa la... huh banyak lagi la...

tapi yang best bila dia tolong bawak buah manggis tu....dia cakap "tak pe ummi biar saya bawak, tengok ni saya kuat kan?" .... hehe... anak... anak... letih pun hilang ke mana tah masa tu...

abg ngah pulak... nampak je ummi dia terus jaga... ummi dia gi tanggal tudung kejap pun dia ingat nak kena tinggal lagi... terus menangis... lepas tu melekap je kerja dia... sian adik kena tinggal ye... abg long pun cakap..."adik cari ummi aje"... alahai sedih ummi dengar nak...

malam ni nak balik kampung pulak... jom mari kita gi makan buah durian pulak...
This entry was posted in

Khamis, 28 Julai 2011

best woo ni...

salam semua,

lagi2 entry sebelum aku gosok baju.... nak kena siap awal ni kul 11.30 pagi dah nak kena check out... diorang ajak ambik media dulu kat VRI.... karang takut diorang dah rehat kang payah nak cari...

ni aku nak tunjuk hasil membeli belah ni... hahaha... sempat ko....

ala beli majalah je... semua ni rm35... dah lama tak buat hobi aku ni....

apa yang buat aku nak beli tau... tu haa... tajuk besar2 tu...lauk2.. resepi2... waaahhh.. tak menahan ko... tapi tah bila nak buat tah... shah pun dah faham kot bini dia ni... tapi yang korang tak tau aku rmemang rajin beli dan aku baca berulang2 tau.... jangan tak caya kadang2 majalah 2008 pun aku bawak baca lagi ke hulu hilir...hehe... buku ni boleh pakai lama dan berbaloi bila beli...

eh lagi satu ... nampak resit kat bawah tu... haa yang tu untuk persediaan untuk penyata LHDN tahun depan... hehe.... simpan wooo... penting tu.... sementara anak belum sekolah ni...

ok gak... tapi bb lambat la..

salam semua,

pagi ipoh.... hehe... dok ipoh kan hari ni... agenda nak cari durian dan limau bali tambun... wah makan je ko ita...salah la tu agenda sebenarnya discussion kat VRI.... keja beb.. keja...

ni  aku tengah lepak2 kat cafe ritz garden ni... hotel sebelah tu... tapi aku tak guna wifi dia... walaupun free kan.. aku cuak la.. takut org masuk akaun aku je.. aku dah la rabun it... aku pakai broadband celcom je ni haa... line kalau org pahang cakap bapak slownya.... nak bw blog pun tak leh..... eh... en ben ashaari... tadi gua lalu lu punya blog... gua try bukak tak boleh2 la bro.. sambil tu gua try bukak blog gua...laju je... ke blog lu berat kot... banyak sangat iklan kot bro... meh pass kat blog ni sikit amacam...hehe...

aku baru je lepas sarapan... hehe.. sarapan ke makan tengahari ek... fuyooo... semua ada beb... nasi lemak , mee goreng 2 jenis...(ni semua aku tak ambik)...aku cuma ambik roti bakar je.. dari semalam teringin... dengan murtabak telur kuah dhal... tak boleh tolong dah ni...selera mamak lagi... org tak ramai pulak tu tadi... dia bagi masa sampai kul 10 pagi ni.... tetiba je aku tengok pukul 9.30 pagi orang baru ramai2 masuk.... memang orang biasa sarapan lewat ek... aku dah siap sendawa 4-5 kali dah ni....

ni aku tunjuk gambar2 sikit ye.... bagi yang belum sarapan tu gi sarapan dulu ye... bahaya woo tak sarapan pagi... ni kawan aku adda yang cakap....

eh aku sambung kat bilik la ek... line slow giler la.. sampai abis bateri ni tak leh nak upload gambar...

haaa dah sampai bilik....  ni gambar yang dijanjikan,...

ni gambar mak buyung sebok nak gi sarapan pagi... nampak tak perut aku tu...hehe

 makanan yg memula aku ambik
..sedap...


 pandangan dalam cafe tu..

ni yg last sebelum aku ambik secawan teh untuk lepak2...

Manjaku baby store..

salam semua,

selamat pagi... pelik kan pagi ni aku bersiaran awal... hahaha.... jawapannya tak dapat nak tidur lena la....
rasa macam hilang sesuatu lak.... aku tak dapat nak bayangkan orang yang anak dia kena culik tu camne la diorang rasa agaknya...

jap lagi aku nak gi sarapan kat bawah... nanti aku update ek...

ni aku nak cite pasal kedai baby baru bukak kat sini... kedai ni buat grand opening sabtu lepas 22/7... kami gi la survey2 barang2 dia... boleh tahan... tengah harga sale kan...? susu adik leh dapat murah 50 sen... pamper murah rm1... boleh  la kan...?

baju anak... hmmm murah lagi the store kalau ada sale... permainan....? wooo tak leh  lalu situ oooo... mahal...branded2 semua... tu yang buat abg long menangis tak berlagu tu... ayat aku cam biasa... mahal la nak ummi takde duit..... hehe... aci kan buat camtu?...

aku sesibuk nak buat kad maternity kat luar tu... shah yang bagi tau... huhu... selalu benda camni dia kurang peka sikit... pelik gak... budak kedai tu kata leh dapat free gift dan ada extra diskaun kalau masa sale.. bagus gak kan... cuma barang2 dia limited pada brand tertentu je....

yang penting aku dapat ni sebagai free gift dia...


 

so orang mengandung leh la gi apply ye..

p/s ada ke masa aku nak mintak borang tu budak ekdai tu leh cakap... untuk orang mengandung je kak... amboi tau la perut  aku ni tak nampak lagi.. abis ko ingat aku sesaje je nak  mintak...dah nama pun maternity card kan....? huh marah i tau...

jadi la kan...

salam lagi...

aku tak leh tidur la korang... tadi ni dengar ada suara bebudak lak bising2 kat area bawah hotel ke kat luar bilik ni tah.... teringat lak kat anak2... selalu sebelum tidur jadi kemestian cium diorang dulu sebelum tidur.... ni diorang takde lak... nasib esok dah balik... kalau tak mau demam rindu aku ni... PARAH....

betul org cakap kalau dengan anak2 ni kalah orang bercinta...

tadi kan aku berhenti makan kat tapah kan? sebelum bertolak tu aku dah makan tengahari shah tapaukan....lauk kangkung goreng, ikan keli bercili dan hati goreng (shah selalu beli ni tau... dia suruh hb darah aku naik sbb aku selalu ada masalah dgn hb bila mengandung...)

sekali sampai tapah  ni geng sekali dengan aku ni gi  la cari menu memasing... aku lilau2 kat situ semua tak berkenan... ada satu tu... sizzling wok... macam best sekali aku tengok nama owner kat atas tu aik? nama cina.. halal ke? tapi memang ramai orang melayu makan situ... aku pusing balik tak jadi... last2 aku beli ni je...

tepi sekali tu buah jambu batu dan jambu air... tengah2 ada kertas tu waffles yang dah selamat... tepi dia pulak air chocolate blog dari cool blog...

jadi la kan.....

bersiaran dari ipoh..

salam semua,

dah tidur ke? aku takleh tidur malam ni... dah memang jangka dari awal pun... nasib la program esok petang... kalau tak mesti sangap esok pepagi kan.... malam ni disebabkan kena outstation ke ipoh... maka kami terpaksa bermalam.... sampai tadi dalam pukul 9 malam... kami gerak dari kuantan dalam pukul 2 petang...lama berhenti kat hentian tapah je tadi.. dari pukul 6.15 petang  tadi...lepas selesai maghrib semua baru sambung jalan ke ipoh...

sesampai kat ipoh pulak kami  melilau cari hotel... terus tuju bandar.... serius aku dgn sorang staff ni dah bertahun tak datang ipoh... blur ko nak tidur mana... driver lak langsung tak pernah datang sini... lagi blur... kami pusing2 kat tengah bandar tadi... cari2 hotel... tengok2 pulak kedai makan... yang ni harus la kan... takkan nak berlapar lak esok... sekali semua kedai makan cina daa... siap ada signboard tiger beer...carlsberg segala tu...cuak aku tengok... tu kat area hotel grand view.... last2 staf aku tu try call kawan dia tanya ada mana... dia kata ada kat VRI... jadi kami gi ambik dia dulu...

dia ajak pusing2 kat area medan gopeng... ok dah situ ada macam2 kedai makan tapi sayang takde hotel lak nak lepak... ada motel kat depan sikit tu... simple stay motel kot nama dia.. tengok bilik cam ok... rm80 semalam tapi sekali bilik air je kat dalam... tandas duduk luar... huhu seram aku... dah la ada habit gi bilik air memalam... nak kena keluar bilik lak... alahai... tak jadi...

kami jalan depan sikit..member tu kata area jalan apa tadi ek... ada puteh2 belakang dia... tp aku cuma ingat dia kata jalan nak ke kampar... dia bawak ke hotel ritz garden... sekali tanya harga bilik... rm145 semalam... habis diskaun dia leh bagi rm125 tanpa sarapan... kami try lak tanya hotel sebelah dia... hotel ritz kowloon... eh jap ek..sejuk la  pulak...aku gi slowkan air cond dulu...

hotel ni sekali tanya deluxe dia rm80 dengan 1 sarapan... ok la kan... sarapan kat hotel sebelah je ni... diorang ni adik beradik je kot... cuma ada yg bajet dan exclusive punya kot... staf aku gi naik dan dia kata bilik ok... aku asal ada area untuk solat je ok la... sebab dulu aku duduk kat sun inn kat seri kembangan tu teruk beb... dah la sempit, kena lak solat atas katil pasal takde kawasan... azab...dan 1 lagi tandas ada kat dalam...hehe.....ok hotel settle... depan ni pun ada kedai makan... dia kata bukak sampai 5 pagi... aku nampak ada jual burger dan sate... belah sana sikit ada kedai nasi kandar... huhu...nasi kandar tu... nasib hari dah malam... kalau tak mau aku gi dah ni....

ingat tadi nak hantar barang dan lepas tu keluar makan... sekali dah masuk... mandi... malas la pulak... esok je la... kita layan gambar hotel ek...






korang nilai la sendiri ek... aku nak cuba tidur ni.... diorang semua kat rumah tadi dah tidur dari kul 10 tadi dah... aku yg terkulat2 sorang kat sini... hish tak best betul kan?

Rabu, 27 Julai 2011

basikal baru abg long...

salam,

nak menunjuk beskal baru abg long yang ayah dia belikan semalam petang....

dah 2-3 hari dia merengek nak basikal besar sebenarnya... semuanya gara2 lawatan sambil tengok2 ummi dengan ayah dia ke manjaku yang baru buka tu.... dia menangis2 nak beli mainan keretapi Thomas.... huhu... mahal tu nak... rm170++ mana la nak cekau duit tu..... kami buat tak layan je...

pastu naik tingkat atas lak dia merengek2 dan siap cuba lagi naik lagi basikal tu... last2 kami kata "tak yah la abg long .... ummi dengan ayah takde duit... besok kalau kita ada duit kita beli ye nak... " nasib dia ok...

tapi lepas tu hari2 sebut..." ayah nak gi keja...kumpul duit banyak2.... nak beli basikal saya..."
aduh sedihnya dengar..... pasal tu jugak shah terus gi kedai basikal semalam petang.....

masa dia jemput akau semalam dah tersadai basikal tu kat seat belakang.... kasih seorang ayah lagi....

ok... jom kita layan gambar orang main basikal baru ok..... adik najmi menempel jugak sambil naik basikal lama abg long.... tapi masih orang lain kena tolak....huhu...



selamat tinggal sayang..... maafkan ummi ok...

salam semua,


maafkan ummi ye anak2 ummi sayang..... maafkan ita ye abang..... ummi terpaksa pergi jugak.... apa kan daya...



setelah berkira2 dan setelah segala keputusan dan perubahan diambil maka ummi terpaksa pergi jugak.....

setelah seminggu dua ni kami cuba untuk training adik najmi berpisah susu dengan ummi...walaupun kejayaan cuma 60% pasal malam2 adik najmi nak cari jugak ummi.... tapi ummi terpaksa tinggalkan kalian semua.... maafkan ummi ye.....

ummi kena pergi jugak ipoh ni sebab tugas... esok lepas abis je keja ummi terus balik rumah ok... doakan kerja2 ummi berjalan lancar... selancar perjalanan pergi dan pulang insyalllah....

p/s huk...huk... sedih nak kena tidur jauh dari anak2 pertama kalinya sejak setahun sebulan yang lepas...... waaaaa.....

wei...nak mintak tolong ni...

salam semua,

aku nak mintak tolong sikit ni... ada sesapa dah pegi ipoh dan tau mana2 hotel bajet yang ok....?


wah... dah nak gi ni baru tau yang driver yang ganti tak familiar pulak kawasan ipoh.... mana mau tidur ni wei....

p/s sesapa tau tolong bagi no phone sekali ek...

tahniah cikgu....luka lama berdarah kembali...

salam semua,

pepagi ni ada lak sesi luahan rasa kan.... tadi aku terbaca kat blog ben pasal GSTT dah boleh jadi guru tetap... alhamdulillah murah rezeki korang kan.....aku saje la nak kongsikan pengalaman aku dulu2... masa tu aku belum lagi jadi isteri orang.... masih anak dara u...

aku gi interview mintak jadi cikgu..... dah la susah sebab kena gi peksa segala tu semua.... aku berjaya jugak lalui semua ketiga3 steps interview sampai oral yang last sekali.... tapi 2 kali aku mencuba kecewa jugak bila dah dapat jawapan temuduga.... dan yang kali ketiga pada tahun 2006 kalau aku tak silap... kali ni aku terserempak dengan sorang kawan sekolah aku dulu.... dia berjaya sebab ada pengalaman mengajar sebagai cikgu sandaran... sekali dengan aku juga ada 2 orang calon lelaki yang datang dan diconfirmkan akan dapat jawatan tu sebab calon lelaki tak ramai.....aduh... lagi sekali pilih kasih....

pada masa tu...aku kena masuk dulu.... yang menemuduga aku tu macam tak sungguh pun nak layan... aku kecewa tau! aku datang dengan harapan... sungguh sangat mengecewakan.... korang tau dia cuma ajak aku borak2 je... sedang orang lain dia siap suruh buat demo mengajar lagi.... aku? dia tengok sijil.... pastu siap bagitau kat kawan dia dari bilik interview sebelah tu.... "eh ko tengok ni doktor ni nak jadi cikgu?..... awak tau tak sijil awak ni overqualified untuk jawatan ini?"..... aduh... terduduk aku dengar ayat tu... cari la kerja lain...itu nasihat dia.....dan menyebabkan aku amat kecewa sampai sekarang ni....

aku minat sesangat nak jadi cikgu biar orang kata apa pun risiko dia.... aku cemburu sangat2 dengan kawan2 aku yang bergelar guru.... sorry la kawan2... ini kenyataan yang sebenarnya... aku sangat jeles kat korang.... korang berjaya mendapat jawatan yang telah lama aku idamkan.... lagi aku jeles bila korang update apa2 saje status kat fb pasal keja korang.... aduh... luka lama berdarah kembali...

aku idamkan jawatan ni bukan sebab cuti cikgu yang agak best masa cuti sekolah tu.... bukan juga sebab aku tengok cikgu2 boleh buat keja part time jual barang segala tu... bukan juga sebab aku tengok cikgu2 la yang banyak pakai keta2 besar.... bukan sebab tu semua..... tapi aku betul2 sukakan kerjaya mengajar ni.... ia termasuk dalam cita2 aku dari darjah 1 lagi tau....

mesti korang nak kata kan,... kalau dah minat jadi cikgu nape tak ambik je jurusan pendidikan masa U dulu.... ramai yang tanya macam tu.... tapi tak ramai yang nak terima hakikat menjadi guru bukan sahaja perlu pengalaman belajar sebagai guru... banyak pengalaman lain boleh diaplikasikan ketika mengajar....  tapi aku tak salahkan juga orang yang temuduga aku.... dulu takde subjek untuk penternakan.... baru ni je masa aku kursus aku jumpa dengan cikgu yang mengajar penternakan.... dari sekolah teknik....sekarang ni baru ada subjek yang pelbagai macam tu kan......

ada jugak 2 orang kawan aku masa U dulu yang berjaya menjadi cikgu... lagi membuat aku rasa kecewa...  tapi itulah kan.... apa terjadi pun aku terima hakikat.... Allah dah tentukan rezeki untuk setiap hambaNya.... kita hanya perlu bersyukur.... tapi itu pun susah kan? apapun tahniah pada semua GSTT dan semua guru2 yang ada di Malaysia ni.... maaf andai luahan hatiku ini menyinggung mana2 pihak.....

p/s rasa macam nak nangis kejap la... boleh tak?

Selasa, 26 Julai 2011

banyaknya duit...aku kayooo...!!

salam semua,

terkejut tengok gambar tu... hehe... banyaknya duit kan.... saje je aku nak menunjuk2 kat korang tapi sila jangan pecah rumah aku malam ni ye..... pasalnya memang duit tu duit aku... nampak tangan aku yang berlagak sambil pegang duit dengan kaki bersila cara orang kaya dalam keta tu haaa.... hehe... tak jelas lagi.. bagi tengok dekat2....

ala... ni gambar lama la... duit tu pun dah selamat dah...... gambar ni gambar bulan lepas... duit dah dah selamat aku bayar duit grill...lampu.... table top.... etc... plus kami shopping sikit2... hehe... nak gak menumpang.... jadi kalau nak pecah sila pecah rumah tukang grill... tokey lampu tu semua ye... kalau korang gi rumah aku rugi.. dapat tabung syiling je... tu pun takde duit dah... hehehe....

sebenarnya bukan duit tu yang aku nak cerita tapi pasal duit la semua boleh jadi kan..?

suami isteri bercerai berai... anak2 rosak binasa.... keluarga porak peranda.... takde duit pun susah... banyak duit lagi banyak susah....

jadi pucuk pangkalnya atas kita je la yang nak tentukan mana yang baik dan mana yang buruk....

p/s sebenarnya nak cite petang ni nak jalan2 cari bahan buat kuih la... ni program mengabiskan duit ni... esok dah kena gi ipoh....waaa... kesian najmi kena tinggal.... lusa ummi balik ye nak....
This entry was posted in

"GIVEAWAY : Ady Budika Nak Kasi Ole-Ole Dari PHUKET"

salam semua,

nak ole2 dari phuket? aku nak jugak cuba nasib... korang tak yah la ye... biar aku je yang dapat...hehe...

tuan blog ni nak gi phuket... alang2 tu ko belikan je la apa2 kat akak ni ye... tak yah la nak tunggu GA ko ni..  hehe... aci camtu?

apa pun nak memenuhi syarat tuan rumah.. dia suruh letak header dia la...



kendian.. suh cite entry mana yang aku paling suka kat blog dia... entry ni ye kawan2....

Aku Dah Berjaya Kumpulkan 7 Biji Dragon Ball !!!

pasalnya.... haaa... ni yang best aku nak cite... ko dah bagi peluang kan? aku minat giler kat dragon ball ni tau... semua adik beradik aku minat... tapi takde la kitorang sampai nak beli bola dia ni kan... hehehe... gila la ko punya hobi.... eh leh kuar naga ke kalau ada bola ni semua... nanti ko tolong aku buat 1 hajat leh? ... of course la bukan nak hidup selama2nya la... hehe... mintak bagi aku menang GA ni boleh?

ok dah siap... nasib tak suh buat tepek banner segala... aku malas tul tang tu...

p/s haa... ingat jaga lupa bagi sampai aku menang...kalau tak aku pulak mintak kang naya... hehe... gurau je ni...

korang nak join gak ke?.... ok...ok la... gi kat SINI...

dapat rezeki kami... sebab blog ni ke?

salam semua,

semalam kan aku ada cerita pasal rumput kat laman kami kan? ala kat SINI... ada gak situ aku cerita pasal pakcik sebelah rumah tu kan....

sekali kan... semalam kan.... berapa banyak kan la..... kami balik rumah macam biasa lepas ambik anak2 dari taska.... tetiba pakcik sebelah ni keluar dengan berkain pelikat beri salam.... bukan nak jual kain pelikat tapi dia tanya soklan yang menyebabkan shah tengok muka aku.... tau apa dia tanya...?


soklan dia, " makan ikan aya tak" .... ikan aya = ikan tongkol kalau org johor panggil...

shah terus toleh muka aku... tau apasal? sebab dia tak makan... hehe.... aku yang makan....

lepas tu baru dia jawab, " orang rumah saya makan... saya tak pakcik...kenapa?"

pelik la kan... tetiba je tanya camtu...  ooo... rupanya dia nak bagi ikan tu kat kami.... hehe... rezeki datang bergolek... sapa taknak kan....

pakcik ni kerja kat perikanan.... kat jeti dekat dengan pasar borong  dekat dengan RTM iaitu sebelah opis aku ni.... jadi dia kata ada orang bagi ikan aya banyak kat dia... tu yang dia pass sikit kat jiran2 ni... wah... alhamdulillah... terima kasih pakcik.. semoga rezeki pakcik dengan kami makin murah lagi lepas2 ni ye.....

gambar ikan tu tak sempat snap la... semalam aku siang terus sambil gaduh2 manja dengan anak2... shah gi ot malam semalam... takde sapa leh jaga anak2.... hari ni plan nak masak ikan aya masak kicap la... cam best je kan... makan dengan nasi panas2...huhu... mengancam jiwa...

p/s memang rezeki kami kan...? eh ke..... pakcik sebelah ni baca blog aku ni dan dia terbaca aku tulis entry pasal rumput semalam....eh... eh....errrr.... pakcik.... saya dgn shah memang ikhlas tau pasal rumput tu....
This entry was posted in

Tips nak elakkan anak kecil masukkan barang ke mulut.

salam semua,

haaa... tu dia... tajuk panjang berjela2.... hari ni aku nak kongsikan ilmu menjaga anak yang masih di tahap asah mengasah lagi ni.... tak seberapa sebenarnya tapi nak juga kongsikan dengan kawan2... mana la tau di saat ini ada kawan2 yang amat memerlukan.... harapnya dapat sangat la membantu ye....

kalau dah sebut tips mesti ada nombor kan.... ok kita start dengan.....

1.Elakkan barang2 kecil bersepah di dalam rumah
- yang ni paling penting ok.... sebab tu letak no 1...apa pun rumah mesti kemas... walaupun tak la kemas sangat... yang terpaling penting simpan semua benda2 kecil yang boleh mendatangkan bahaya.... kalau kat budak kecik tayar kereta yang comel2 pun boleh masuk mulut....

2. Asuh anak bermain dengan peralatan yang selamat
- yang ni lebih senang cakap dari buat... dari pengalaman la... biasa budak2 kecik ni lebih tertarik dengan benda yang kita tak bagi main.... apa kata kita acah dia dengan jangan bagi main benda yang selamat ni... mesti dia lagi tertarik kan?

3. Jangan jauhkan anak2 dengan sesuatu
- haa.. ni mesti korang pelik... jangan sesekali kita larang anak2 nak pegang barang atau tengok apa2 barang... walaupun cerek panas... tapi semua ni mesti dibuat dalam pengawasan ok... contoh la.. kalau dia nak pegang cerek panas... ajar dia benda ni panas, tak boleh pegang... kalau dia nak pegang jugak... guna alternative cam kain ke bagi alas kalau cerek tu panas sangat.. kalau tak bagi je dia rasa sikit2 kat hujung jari... sure esok lusa dia tak nak pegang dah... kalau kita kata tak boleh esok lusa bila kita leka mesti dia akan try sendiri punya... haa... ni yang bahaya ni...

4. Ajar anak2 fungsi betul setiap alat
- contohnya... duit syiling... ajar anak2 dari kecil lagi apabila dia pandai memegang... ajar dia untuk masukkan duit di dalam tabung... jadi dia dah sedia tau duit syiling hanya untuk masuk dalam tabung dan bukan ke dalam mulut.. ajar berulang2 dengan pengawasan... (yg ni memang aku praktis sampai adik najmi skrg ni)..

5. Ajar anak2 fungsi lain sesuatu benda
- yang ni takde dalam mana2 buku... hehe... saje aku reka... ajar anak2 jadi kreatif dan gunakan fungsi lain untuk sesuatu benda.... contoh macam dalam video ni...walaupun pen tu akhirnya menjadi korban kan...hehe..

video


diharap tips ni dapat membantu kawan2 mana2 yang memerlukan... kalau ada sesapa sudi menambah silakan ye...
This entry was posted in

Isnin, 25 Julai 2011

laman sekangkang kera kami...

salam semua,

sebelum nak balik ni nak tunjuk gambar usaha shah di laman kami ni.... jangan salah faham pulak ye... walaupun masih ada hutan belukar di sekeliling taman kami ni takde la pulak kera yang pernah test kangkang dia kat laman kami ni... sekadar perumpamaan sahaja.... ceewaaah...

disebabkan menyampah kami tengok kesan tanah kat dinding pagar yang tak seberapa tu maka kami mengambil keputusan untuk survey harga rumput yang murah di sekitar kuantan... dah tanya dengan jiran kami tu dia beli RM3 sekeping... dasar kedekut kan... maka nak cari lagi murah...

jadi kami gi area jalan bypass... kalau orang kuantan mesti tau... kami terus nyinggah kat nursery yg pertama lepas lapangan terbang tu... dia kata RM2.50 sekeping... apa lagi borong 20 keping,.... shah la tak caya cakap aku...aku kata 15 dah cukup bang... sudahnya lagi 5 keping kami jual murah2 kat pakcik sebelah tu... nampak tak rumput jarang2 kat pagar sebelah tu? kami kira RM10 untuk 5 keping tau... saje je kan... amal jariah...hehehe... dari dia kering atas simen...

ini la dia taman kami yang secebis cuma.... tu pun berangan nak letak air terjun segala tu... area mana tah nak bubuh...musykil!

Homemade tutti fruitti...

salam semua,

nak jadikan cerita... lepas balik dari zenith hari khamis lepas... kami kena la lalu kat tepi kedai yogurt mengancam jiwa tu kan?.... ala tutti fruitti yang aku cite dulu kat SINI...

abg long anak bertuah tu memula kata dia dah kenyang makan nasi ayam dan spagetti kan.... dah tu aleh2... lalu je kat situ terus keluar ayat... ummi saya lapar la... saya lapar aiskrim... aik? boleh gitu? siap sebut nama aku pulak tu.... nampak noo la yg ummi dia yang selalu belikan benda2 mengarut camtu kan.... anak ooo... anak....

pastu shah mula la membebel kat sebelah... ummi awak la ni ajar makan bukan2 yang mahal2 lak tu... haaa..bila ada duit takpe la bila takde duit camana?.... ayoyo... saya punya suami yang amat payah untuk membebel ni dah keluar ayat power punya....huhu.... aku? hanya terdiam tanpa kata...

pastu hari sabtu baru ni kami singgah beli barang untuk buat Soto ( shah request ni)... tengah dok pilih2 nasi impit tu...terpandang lak rak sebelah tu... nampak pek dadih kat situ... kat bawah tu ternampak pulak pek lain... BARU...hehe.. aku sesaje baca la... dia tulis yogurtea ice blend... wooohooo... cam menarik... terus dengan lajunya aku mengais cari perisa strawberry kesukaan anak bujang aku tu... DAPAT! ... terus singgah kat 7E untuk beli ice pulak.. ice kat rumah tak leh buat...keras sangat... blender aku pulak jenis yang mahal punya... hahaha... yg murah la... RM29.90 satu set beli tahun 2005 dulu... wah lama gila kan... nampak noo jarang guna... haha... eh ada can nak ngendeng beli baru ni.. boleh bang...?

siap aku bersilat buat soto semua tu.... aku buat pulak la ice blend tu... sekali dah siap.. aku bubuh strawberry kerat2... coklat cip bagai.... sorry la ek.. tak sempat nak snap gambar... lelambat kang cair lak...hehe...alasan... tapi cam ala2 gambar 1st tu la... tp berbaloi la walau takleh tanding tutti fruitti tu tapi yang penting anak2 tak merengek benda2 mahal camtu kan? berbaloi wei... RM9.90 sepek boleh buat 20 cawan... korang leh gi tengok web dia ni.... Happy grass

ni contoh pek dia yang jual kat tunas manja tu..

bila anak bujang main masak2...

salam semua,

gambar yang aku tunjuk ni dah agak lama.... sebulan sebelum kami pindah rumah aritu.... masa gambar ni diambil matahari betul2 tegak kat atas kepala... sebelum aku panggil budak bertuah ni masuk... harus ummi dia snap gambar dulu... hehe....

masa ni dia tengah leka main masak2 dengan menggunakan pasir sebagai bahan memasak.... errr nak tanya la korang ada pantang ke tak bagi anak lelaki mainan memasak? kalau aku takde... aku lagi suka kalau abg long dgn najmi main periuk belanga aku kat dapur tu... mana tau kan esok lusa boleh diharap jadi macam CMG tu ke... senang ummi tak yah nak susah payah masak lagi kan...

memula dulu aku nak belikan mainan memasak, shah bising gak... dia kata anak lelaki tak yah la beli benda2 camtu.... karang bertukar lak jadi jantina lain... tapi aku degil gak... lawan cakap suami... hehe... sorry bang.... masa gi supermarket aku siap suruh dia beli mainan memasak yang dalam paket2 plastik tu... siap aku suruh abg long pilih2 yang mana nak... ngalah anak perempuan ko...hehe...kalau boleh ummi dia nak belikan yang siap dapur.. sinki segala tu...melampau...

pastu bila dah pilih shah pun kata tak yah... cecepat aku bagi alasan... kang diorang asyik la memain periuk kat dapur tu je... bagi la yg plastik2 je bang... maka dengan rela dalam paksa en shah terpaksa membayor... haha....

tapi ok apa dia belajar benda2 asas hidup ni.... esok2 kalau dia ada bini... leh ler tolong masak kan... ye la ummi dah asuh dari kecik....tapi main memasak dalam panas ni tak termasuk dalam pakej latihan ok.......


p/s eeerrrrr... korang pikir camne?

suka aiskrim?

salam semua,

semua sihat pagi ni?

pepagi dah tunjuk gambar makanan kan? kalau bulan puasa tu lagi la... lepas sahur je orang dah tanya nak makan apa untuk berbuka.... hehe... memang kita ni tak leh kot kalau hidup takde makanan....

pagi ni saje je tunjuk gambar makanan.... korang suka ke makan aiskrim ni? aku? peberet ni..... siap selalu kalau nak makan masa kami keluar makan tengahari masa anak2 takde... buat kedekut tapi memikirkan anak2 selalu ada masalah kesihatan... elok la tak yah makan kan.... si kecik tu kalau makan aiskrim je mula la selsema... si abang pulak mula la batuk2.... tu yang malas... kesian kat diorang...

last2 ummi dia makan sesorang... shah? dia tak bape suka.... yg dua dlm gambar ni... 2-2 aku sapu... hehe... bahagia rasa.... tapi memang pelik la sejak ngandung pertama dulu memang kegemaran makan aiskrim ni menjadi2... dulu lagi teruk.. tiap balik keja kena singgah kedai beli 2 batang sehari... kira sekarang ni ok sikit la... 1-2 kali je seminggu...

kena makan puas2 ooo... esok2 pantang kena stop pulak... hehe...

Sabtu, 23 Julai 2011

best kan masa kecik2?

salam semua,

saje je nak update blog cuti2 ni... aku nak letak gambar... gambar ni aku ambik masa bawak anak jalan2 ke zoo teruntum awal bulan ni aritu... sesaje cari tempat riadah yang masih free...

hari tu kami nasib baik la... ada orang bawak ular sawa masa hakimi tengah best2 naik kuda... naik kuda kat sini kena charge rm5 untuk  2 pusingan... oklah janji anak tu senyum lebar... suka dia bila kita luangkan masa kat dia.... ye la jarang dapat camni... selalu ayah dia kena keja sabtu dan ahad... lepak dengan ummi je kat rumah... shah dapat cuti 2 kali je sebulan... sekali yang lain tu kami sibuk nak balik kg pulak jenguk orang tua... sementara masih ada kan... hargailah mereka...

balik semula cerita zoo tadi.. zoo ni buka setiap hari tapi kami selalu pegi time cuti je.. best gak untuk level free ni... ada beruang... ular.. buaya... rusa... burung ostrich... arnab.. itik...ayam... lembu bali...kura2.. burung2... banyak gak la...cukup la untuk anak bandar kenal binatang... kadang2 kalau nasib baik siap ada babi lagi tu... hehe... yg ni zoo tak bela... dia selalu datang sendiri...

pasal ular sawa tadi kami tak ambik gambar sebab kena bayar... malas la ambik gambar ular pun kena bayar... lepas tu kami naik atas bukit ada org bawak anak buaya... kami sebok snap sana sini.. posing sakan... maklum la free.. abg long cam cuak jugak tgk anak buaya ni...hehe.. dia memang penakut sikit..

lepas tu aku jalan2 kat bawah nak bawak abg long main gelusur... sebelum tu ada la ternampak 2 orang budak perempuan ni duduk kat hujung taman... tah mana mak bapak diorang tah... tapi diorang ni sebok betul memasak... buat kami rasa nak snap je gambar diorang.... hehe... best kan jadi budak kecik...?


boleh bagi nasi goreng satu kak?

Jumaat, 22 Julai 2011

kasih si ayah...

salam,

sekali ada gambar ni berjela2 aku update... haha...ambik ko ta....

kali ni aku nak tepek gambar masa adik najmi eh...eh... abg ngah kena demam kat kluang, johor sebelum kenduri kawin uda aku bulan lepas.... kesian adik...panas betul badan dia... kami bawak dia ke klinik putramedic kot nama dia... pertama pasal kad ING shah leh guna kat sini... kedua pasal dah tau doktor kat sini bagus... walaupun aku tau kena tunggu doktor pun berjam... tapi time dia layan memang baik punya..... mana ada doktor nak tolong jelum badan anak kita sampai betul2 dah ok? tak pernah kan? aku dah banyak klinik pegi...memang serius tak pernah jumpa... paling bagus pun tanya yang baik2 kat anak kita je... kalau kata sebab kami guna ING kad tu... kat kuantan ni semua klinik yang kami gi leh pakai kad tu tapi memang service tak sebaik doc ni... dia siap spare kain tuala kat klinik dia untuk kes2 camni...aku tabik!

yang aku nak tunjuk bukan gambar doc tu tp gambar ni....


ayah dan anak sama2 tertidur tunggu doktor datang... dua2 berdengkur... yg sorang pasal selsema.. yg sorang pasal letih memandu malam tadi dan nak kena balik semula malam tu memandu sorang2... kesian diorang...


This entry was posted in

kolam dan basikal..


salam semua,

dah nak balik ke? meh baca entry last sebelum balik cuti 2 hari ni...

pasal budak botak berdua naik beskal..... sekarang ni kalau ada masa petang2 kami selalu keluarkan basikal bagi bebudak 2 org ni memain...

yg tak laratnya si kecik tu la.... dah la kita nak kena tolak... berlagak pulak tu cam dia yg bawak... tak nak berhenti pulak tu... fuhhh letih melayan... besok ummi ni dah memboyot tah macamana ntah agaknya.... kesian ayah nanti... tentu jadi mangsa.... esok rutin kita.... mandi dalam kolam ye anak2...





pastu dah petang kita main beskal pulak.....


This entry was posted in

bersantai di Hotel Zenith...fuhhh...

salam semua,

korang dah makan? aku hari ni diet je...kenyang lagi lepas makan jamuan lepas yassin tadi... meriah.. diorang buat cam makan tengahari pulak... banyak menu...

lagi pun hari ni kena belajar puasa pasal tadi malas nak bawak keta kan... sebenarnya hari ni ada orang nak pasang alarm kat rumah... jadi shah cuti dan kena tunggu rumah la.. dia kata dia tak leh la nak hantar makan tengahari cam biasa.. dia suruh aku bawak keta... memula cam setuju tapi bila pikir hari ni jumaat... sure jem... terus dengan manis mulut aku cakap.." abang hantar je la.." hehe...

ni nak cerita kisah malam tadi...kami gi jengah pameran Perfect Living 2011 kot nama dia...hehe aku pun tak ingat... sesaja la kan.. mana tau ada barang berkenan.... tapi la kan... nape la diorang ni suka buat event besar2 kat kuantan ni masa orang belum gaji... aku pelik jugak.... untuk orang ada kad kredit tu ok la.. yang bergantung dengan debit kad cam aku ni.... leh tengok je la...

nama pun perfect kan? barang dia.... mak ko... betul punya perfect! tapi kat penjual je la... kat pembeli.. aku rasa belum tentu lagi.... tapi banyak la sale diorang buat... terpegun jugak orang yang takde duit ni.... aku saje pegi ni ingat diorang ada jual fondue set untuk celup2 coklat tu... kalau ada mau aku nak satu set...tapi takde la pulak.... event ni sesuai untuk orang yang baru je dapat rumah dan tak beli apa2 lagi untuk rumah diorang... untuk kami ni tak bape sesuai...

berangan gak nak beli bantal.. sekali tengok harga... ambik ko... rm199 satu and buy 1 free 1... huhu... aku leh dapat dua puluh bantal harga camni...

last sekali bila keluar tingkat 2 tu nampak ada org lepak2 makan2... kami tengok la menu apa ada... kat situ dia tulis nasi ayam hainan, spagetti, hotdog dengan apa tah satu lagi aku tak ingat... yg ni semua rm5 satu harga dia... air oren gas dan coke rm1 satu... mineral rm2 satu...
tapi kena beli kupon dia rm10 satu.. aku beli la 2 buku... pastu gi tukar 2 spagetti sos tomato, 1 nasi ayam, 3 air oren dan 1 mineral water... habis semua rm20... rasa menu dia... ok sedap! berbaloi la beli... yg penting bebudak balik rumah dah kenyang..ye kan?

ok kita layan gambar kami lepak2 kat Zenith ye kekawan...

menu malam tadi... aik nasi tu dah tinggal sikit la...

sebok ayah dia melayan anak dia makan....mithali sungguh... ummi dia bertali je...sebok ambik gambor..hehe

aaaaa....jaga...

baaaa......hahaha...
This entry was posted in

jom gi demo memasak Chef Hanieliza!

salam semua,


baru je bukak blog Chef ni... dia nak buat demo memasak kat Kuantan lagi ni.... cam best je tengok menu dia tu....

bila tu? hari sabtu ni tau... selalu je masa shah kena keja dia buat demo ni.... alahai... tu yang selalu melepas tu....kali ni nak pujuk dia gi jugak la walaupun kejap je.... agak2 dapat tak ye....?

korang yang nak gi leh tengok detail kat SINI...

sedih la..

salam semua,

baru je ingat nak rehat2 kejap sambil lelap2 mata ke.... tapi singgah kat blog lulu tadi baca cerita sedih pasal orang buang anak lagi.... alahai... diorang ni dah tak rasa apa dah kot...

adik ipar aku dah kawin dari tahun 2008 lagi masih tak de rezeki nak menimang anak... kalau dia baca berita camni mesti dia sedih.... baru ni pun dia ada cakap sesuatu kat aku dgn shah....

kata dia " kak, kalau kak tau ada sesiapa nak bagi budak baru lahir kat orang kak cakap kat ya boleh?"

alahai dik.... camne akak nak tolong dik.... aku cuma jawab insyallah... tapi aku nak tanya kat sapa?
ni la salah satu sebab aku tak mau bagitau pasal kandungan kali ni kat family... di sebalik kegembiraan kita pasti ada duka pada orang lain... maaf kalau entry aku semalam ada menyinggung kawan2 juga secara tak sedar...

jadi kalau antara korang2 yang tau ada orang yang nak bagi bayi baru lahir untuk dibagi terus bagitau kat aku k... kalau tak mau bagitau kat sini pun tak pe leh emailkan kat rozitaabdrahman@yahoo.com... untuk yg serius je ok..
This entry was posted in

sempena ulang tahun persandinganku...

salam semua,

entry ni ditulis sempena meraikan ulangtahun hari persandingan kami 5 tahun yang lepas.... kami bernikah 24/6/2006 dan kami bersanding sebulan kemudian pada 22/7/2006... sedar tak sedar dah lima tahun hidup bersama walaupun tak cukup sangat 5 tahun tu... tolak ita tinggal jauh kat Kota Bahru lagi... tolak ita selalu tinggalkan abang masa kerja swasta dulu... tolak ita duduk dengan mak masa dalam pantang... tolak lagi masa ita tinggalkan abang 2 bulan masa baru masuk keja kerajaan dulu.... hish kalau tolak bebanyak ni tinggal bape tahun je masa kita betul2 bersama kan bang....?

pada 3/7/2011 lepas aku dah dapat hadiah sempena ulangtahun kami yang ke 5... alhamdulillah terima kasih bang... ita suka hadiah yang abang bagi... besar nilainya di hati ita...

nak kongsikan dengan korang jugak ni.... ni hadiahnya...tarra...



rasa janggal pulak sebab lama dah tak pakai jam... selalu pakai pun jam free dari KFC tu...hehe...

ita bagi abang anak dalam perut ni je sebagai hadiah leh??? hehe... takde benda la nak bagi...

alhamdulillah setelah bermacam ujian kita lalui kita berjaya juga sampai ke tahun ke 5 kan bang.... semoga perkahwinan kita sentiasa bahagia dan berkekalan sampai bila2...amin...

durian best!

salam semua,

ni taip entry cepat2 sebelum majlis bacaan yassin hari jumaat kat sini... sebenarnya nak cerita pasal durian yang kami beli di simpang sungai soi baru ni... baru je 2 hari lepas... kami sesaja tanya kat pakcik jual tu durian kawin bape sekilo... sekali dia kata rm7 sekilo... huhu... teruja dengar... jadi kami pun dengan bersemangat beli la dalam 2 biji...

bila dah beli tu timbul lak perasaan tamak haloba kan....? jadi terpikat lak dengan durian selonggok 3 biji rm10 pulak..yang ni durian kampung.... ambik pulak selonggok.... untuk anak2 yg tak makan durian pulak pakcik tu ada juga jual manggis... sekilo rm5... beli la barang sekilo...

bawak je balik rumah.... terus hantu durian ni ngadap... wah tak ingat dunia dah.... shah pegi mandi pasal baru lepas gunting rambut... anak2 tengah tengok tv.... ummi dia buat projek sesorang kat dapur...hehe....

k layan gambar ek...


ni gambar durian kawen tu...kuning2 isi dia..berbaloi2..


ni lak gambar durian kampung rm10 tu... amacam? ok tak?


ni pulak gambar penyebok dah awal sampai akhir..... dia paling anti durian ni... makan manggis hantu pulak tu...
This entry was posted in

Khamis, 21 Julai 2011

cerita best Part last.....

salam semua,

tadi baru je aku kata tak jadi kan? tangguh esok...hehe... sekali aku cecuba lak pasang wayar henset tu... waa... menjadi la connection PC suite tu.... saje je nak bagi aku susah kan....hehe....nak kongsi gak dengan korang berita best ni... korang ingat tak cerita best aku yang sebelum2 ni....? ala yang ada banyak2 part tu.... haaa... kali ni aku nak cerita part yang last sekali.....meh baca meh.... yang duduk jauh sangat dari monitor tu meh duduk rapat2 meh....

cerita ni aku cerita kat korang je tau... family aku yang terdekat pun tak tau lagi berita ni... kira cam nak bagi suprise la ni....


memula aku bagi tengok gambar dulu.....


gambar ni masa umur "adik" ni baru je 14 minggu je ni.... berat pun baru 93 gram... kecik kan lagi....? ok tengok gambar ni pulak....


nampak tak gambar atas tu....hehe... dia dah pandai hisap jari.... cute kan? anak pertama kami scan dah pandai hisap jari.... doc klinik al-amin, kata bermakna dia tak tidur dan tgh berjaga... doc rajin dan baik hati print sampai 5 gambar baby masa ni... hehe.. tq doc! "adik" dijangka akan keluar pada 13/12/2011.... wah setahun satu anak ko taa...!

lepas ambik gambar ni kami berdua senyum je... alhamdulillah ada rezeki kami lagi... masa scan ni bertarikh 14/6/2011 ... dah lebih sebulan kan korang? sorry ek... aku ada masalah dgn wayar hp ni ha.. dah tu malas noo nak bukak berukband tu...

jadi 1/7/2011 tu aku baru gi buat buku pink kaler tu kat klinik kempadang... dah selamat pergi untuk ujian MOGTT pertama dan dan check up kali kedua kat klinik jalan gambut pun 11/7/2011 lepas... alhamdulillah doc scan sekali lagi baby... dia sihat... dah bertambah berat dia... dah 150 gram dah pun...doc estimate umur dia masa ni average dalam 16 minggu 6 hari... jadi hari ni kemungkinan umur dia dah 18 minggu 2 hari... doc estimate due pada 26/12/2011 tapi dia kata stick dengan due yg awal masa scan 14 minggu aritu... ok doc!...."adik" dah mula sepak2 manja kat dalam perut ni ha... rasa bahagia je rasa kan.... tapi ummi dia dah mula rasa tak selesa pakai baju kurung... kain dah mula x leh nak zip... nak pakai baju2 ngandung belum boleh lagi.... abg ngah (adik najmi) masih sudi minum susu ummi lagi... bebila je boleh selak baju ummi... huhu...

harap2 masa "adik " nak keluar esok abg ngah dah boleh berjalan la.... kalau tak camne agaknya ye....? hish malas la nak bayangkan.....


p/s ayat tak best masa aku gi klinik tu... boleh dia tanya... eh buku pink lagi? awak ngandung lagi ke? kenapa ? tak percaya ke?...... by age 35 aku nak stop dah... x larat bawak perut dah...

keciwa...

salam semua,

tadi aku ingat nak letak cerita best tadi kan? yg aku janji pagi tadi tu...

hari ni pasal bawak netbook ingat boleh la transfer gambar semua yg dlm henfon tu... sebab wayar ni cam ada masalah pulak... x leh detect hp kat pc ni haa... letih la cuba...

kalau netbook tu boleh pakai gigi biru tu haa... sekejap je dah transfer...

lagi pulak kali ni nak cerita sambungan cerita best tu... tak best kalau takde gambar.... tapi malangnya pasal document iso kami tu belum siap dan laptop opis ni kena curi... kena la bagi staf pinjam netbook tu utk siapkan keja tu... kalau tak esok2 kami gak yg susah...

jadi cerita best tu.... aku tangguh esok boleh? errr... boleh la ye...?

p/s petang ni cadangnya nak pujuk buah hati i tu pegi ke zenith la... ada pameran perfect living 2011... ada mcm benda best memanggil2 suruh beli je tu... hehehe... berangan... duitnya mana kak oiiii????

kabare?

salam semua....

korang sihat pagi ni? saje je tajuk pagi ni cakap jawa sikit... kabare = apa khabar...

aku anak jawa sebenarnya cuma anak jawa yang tak pandai cakap jawa dan tak faham cakap jawa... hehe... mak tak pernah ajar... kalau tanya mak pun dia banyak dah lupa.. dulu masa bebaru kawin dengan abah, mak memang langsung tak pandai cakap melayu... macam ayam dengan itik duduk serumah... hehe... last2 mak yang lupa bahasa ibunda dia... kesian kat mak... sekarang ni kalau nak recall apa yang adik beradik dia cakap pun dia dah macam blur je... anak2 lagi la fail kan?

sory la lama tak update blog... sempat jengah2 blog korang kejap2 je... kelmarin ada meeting... ada kerja lain pulak lepas tu... semalam lak... 1 hari ada kursus... hari ni baru sempat nak update....

errr.... jap2 lagi aku nak update cerita best part last ni... korang nak baca... ok.. tunggu ek... bagi aku free sikit pasal ada burung serindit menunggu utk dibedah siasat tu... huhu.. ayat tak ingat tu... k see u later...

Isnin, 18 Julai 2011

kepada hantu durian...

salam semua,


ada peminat durian kat sini? sila angkat keyboard.... sapa dulu aku bagi durian free... hehe... sorry beb aku dah angkat dulu... korang nak makan durian free? best wooo.. sabtu dan ahad ni je.... ada 5000 biji durian disediakan... korang leh baca kat link bawah ni... tapi jauh tempat tu kat perak nuuuu haaa...

aku dijangkakan akan gi perak jugak dlm minggu depan tp hari rabu balik khamis la... confirm akan ajak driver singgah kalau nampak durian jual tepi jalan kang.... errr aci tak kalau siap bawak foam box besar punya tu? hehe nak elak bau kan.... jauh tu kuantan- ipoh....

hati masih lagi dilema ni nak pegi ke tidak... bukan masalah apa tapi buah hati pengarang jantung yang sorang tu la... nak kena tinggal.... macam kesian kan.... najmi sekarang ni kami tengah train kurangkan susu badan... kesian dia... maaflah nak.... kerjaya ummi ni tak mengizinkan.... maaf ye bang tak dapat jalankan tanggungjawab sebagai ibu sebaik mungkin.... tp masih lagi nak mengelak kalau boleh.....tutup la cerita sedih tu... x mau fikir kang menitis air mata lak....

eh sesapa yg dekat kuantan nak beli durian kampung kat agro semuji resort tu jual murah beb... aku dah call.. cuma rm3 sekilo... yg kawin punya belum gugur lagi.... kat situ boleh rasa2 lagi free saje....

yg makan free punya leh tengok sini...

Kupon Mc D..

salam semua,

kali ni nak kongsi pasal makan2... bagi sesiapa yang terlepas promosi McD yang lepas tu jangan risau la... kali ni dia buat promosi lagi...

printkan aje gambar kupon kat bawah ni dan boleh claim dari 18- 20 Julai ni...

akhirnya... kami dapat astro..

salam semua,

nak cerita berita gembira ni.... setelah sebulan kami duduk kat rumah kami ni... dan setelah sebulan itulah jugak kami tak dapat nak tengok astro... sebabnya.. ? memula shah dah cuba pasang sendiri astro tu pasal nak menjimatkan duit RM100 dari disedekahkan secara tidak ikhlas pada agen pemasang astro tu...

jadi bermulalah perjuangan kami menaikkan piring astro tu ke atas bumbung.... memula shah pasang kat tapak kayu kat bumbung atas sekali... alasan dia... malas nak tebuk batu... akhirnya setelah dipujuk rayu oleh isteri tersayang dia ni.... eh ada ke dia isteri2 lain? abaikan soalan ini ok... maka dia pun pindahkan kedudukan piring tu ke tingkat bawah.... tepi rumah kami je... bukan jauh pun...

sebenarnya aku ngeri dia panjat tinggi2 melangit tu... tu yang aku suruh alih... lagi satu sakit la leher aku nak terdongak2.. terjerit2 masa dia cari signal tu....

lepas dialihkan... terus dia pusing2... hah ko... terus dapat signal 70 tu... cantik... pastu ejas2 sikit terus dapat 75... nak ejas2 lagi terus dapat 0... ahaks... last2 kami stick je la kat 75 tu...

dan akhirnya.... dapat kami tengok astro yang dah sebulan ni kami bayar saje kat astro.....

p/s sungguh berbangga ku mendapat suami seperti ini... terima kasih bang....

nasihat untuk seorang sahabat...

salam semua,

aku harap semua sihat pagi isnin ni ok... pepagi tadi aku jengah blog seorang kawan yang menyepi 2-3 hari ni... kesian kat dia dilanda masalah yang agak serius... secara benarnya aku tak boleh nak tolong... tapi aku cuma mampu memberi nasihat setakat mana yang termampu... semoga dapat meringankan apa jua beban yang tertanggung hendaknya....

pertama: aku tak tau nak kata apa2..

kedua: aku cuba faham tp aku masih x boleh sbb life aku x sama dgn ko.... cuma aku pernah terasa hidup sendiri tanpa kawan2 untuk meluahkan rasa... terlebih rasa bila shah kerap dengan kawan2 dia...

ketiga: ini masalah rumahtangga, aku pernah mengalaminya cuma dalam situasi lain je.. nasihat aku fikir masak2... berdiam dan fikir dengan tenang sebelum keluarkan apa2 dari mulut ko ok...

keempat: cari family terdekat tp bukan mak ayah ko... luahkan apa yg boleh insyallah ko akan lega sikit.. sekurang2nya cukup tenang untuk berfikir dengan waras..

kelima: banyakkan selawat.. istighfar... syaitan selalu bagi penyelesaian x betul pada org yg tgh tak waras...

keenam: ni apa yg Nur Ahda, junior kita tulis kat status dia di FB: ramai yg ingat hidup mesti bergaji besar, kerja besar, kereta besar, rumah besar, mesti kahwin, ada anak. hidup yg begitu dianggap normal dan bahagia, manakala yg tidak begitu akan dianggap abnormal dan tidak bahagia. tapi tak ramai yg ingat hidup mesti mati. dan mati itu pasti. berbahagialah orang2 yg selalu mengingati mati kerana mereka tidak akan gusar dengan remeh-temeh perihal duniawi.

ketujuh: hanya ko yg tau apa yg terbaik utk ko n family skrg dan masa depan.. cuma kadangkala kita tak boleh untuk jadi seseorang yg pentingkan diri kita hanya utk kita sorang....

sekian... untuk yanti.... ketahuilah ko sentiasa ada sahabat di mana2 yg akan tolong ko...  yg penting tenang dan tenang ok...

Jumaat, 15 Julai 2011

terima kasih ustaz!

salam semua,


nak kongsi apa yg aku baca sekejap tadi di GENTARASA.... terima kasih ye ustaz kerana selalu bagi kesedaran dengan hujah2 ustaz... saya amat menghargainya...

""Ya, menyentuh soal ini teringat pesanan yang pernah disampaikan oleh Rasulullah SAW kepada isterinya Siti Aishah RA. Baginda diriwayatkan telah berkata, wahai Aishah, janganlah engkau tidur sehingga kau melakukan 4 perkara ini, pertama, setelah habis membaca seluruh isi Al-Quran. Kedua, mengambil aku dan para Nabi sebagai penolongmu di hari kiamat. Ketiga, sehingga semua orang Islam redha dan memaafkanmu. Keempat, hingga kau selesai mengerjakan umrah.

 Apabila Saiyidatina Aishah bertanya bagaimana? Rasulullah SAW menjelaskan bahawa jika kita tidak membaca surah Al-Ikhlas 3 kali samalah fadhilat dengan membaca keseluruhan isi Al-Quran. Bila kita berselawat ke atas nabi Muhammad SAW dari para nabi yang lain, maka mereka nanti akan membela keadaan kita di hari kiamat. Bila kita beristighfar dan memohon ampun untuk orang mukmin maka mereka juga akan redha terhadap kita kelak. Dan dengan membaca Allah hu Akhbar, Alhamdullilah, dan Subhanallah, samalah pahalanya seperti kita mengerjakan umrah.""

teruskan membaca seluruhnya di SINI..

sedapnya....

salam semua,

entry membakar hati di petang2 hari ni... hehe.... gambar je takde nak buat pemanis entry....

gambar ni pun gambar pinjam... hehe...
lagi sedap kalau kat sebelah tu sambal kicap kan?



sebenarnya aku sedang menikmati sukun goreng jam ini... sila jangan cemburu ya.... shah bawak tadi lepas jumaat... memula dia nak beli nasi tapi desebabkan aku kenyang lagi makan nasi lemak lepas yassin tadi... kensel nasi... suruh dia beli goreng pisang je... tetiba dia kata ornag tu jual sukun sekali.. wah best betul la... rezeki... rezeki.... jom makan jom.... eh jap nak buat milo 0 panas jap..... haaa.. baru lengkap!

Anak bukan harta perkahwinan...

salam semua,

tadi luang masa baca berita online kejap... terbaca tajuk macam kat atas tu.... menarik!

teringat masa pergi sesi ceramah hak wanita anjuran puspanita baru2 ni... penceramah tu bercerita pasal ada pasangan dah bercerai dan ada anak... hak penjagaan anak tu dapat pada si ibu... bapa pula dapat jenguk anak seminggu sekali...

itu tak kisah la... cuma yang jadi masalahnya bila si ibu serah anak pada si bapa dia akan bagi anak dalam keadaan bogel... Ya Allah tak dapat nak bayangkan macamana rasa si anak tu... terpaksa la si bapa ni beli pampers.. baju seluar untuk si anak.... masa nak balik pulak si bapa akan pulang anak dalam keadaan bogel jugak kepada si ibu.... kejam kan situasi ni... malang nasib si anak tu.... sudahnya dia akan tau ibu dan bapa dia orang yang jahat.... kenapa kerana dendam sesama sendiri anak tu menjadi mangsanya... masa peguam tu cerita pasal ni aku terbayang abg long yang selalu malu kalau tak pakai baju... mcmana agaknya budak tu kan..?

artikel yang ditulis di myMetro ni sangat baik untuk renungan.... aku cuma letak kesimpulan terakhir je la ye.... panjang artikel ni...

Dalam perebutan ini, ibu bapa perlu sentiasa ingat bahawa:




  • Anak-anak bukan harta perkahwinan

  • Tiada pihak yang menang atau kalah dalam tuntutan hak penjagaan anak kerana tidak kira siapapun yang ‘menang’, anak tetap jadi mangsa perceraian.

  • Anak bukan ‘hadiah’ untuk dimenangi dalam pertikaian ini. “Apabila sampai masa bersama anak, kena manfaatkan masa sebaiknya. Jangan jadikan anak sebagai orang tengah untuk menyampaikan ‘amanat’ kepada bekas pasangan. Bercerai bermakna kita berpisah dengan pasa�ngan, bukan dengan anak. Sebab itu kena bagi anak jumpa ibu atau bapa yang tidak tinggal bersamanya.

    “Jangan tunjuk pada anak kita benci bekas pasangan kerana dia adalah ibu atau bapa mereka,” katanya. 


  • yang lelain korang leh baca sendiri kat sini.... myMetro
    This entry was posted in

    BEN ASHAARI dan SEKOLAH

    salam semua,

    jumaat ni kan rehat panjang... nak join segmen en ben kejap la... cam senang je tengok....

    dia cuma suruh buat entry dan jawab apa yang dibayangkan bila sebut pasal sekolah....

    ok cam biasa letak header dia dulu....



    jawapan? ada kat komen dia kat sini....SEGMEN SEKOLAH