Khamis, 18 Ogos 2011

perkembangan najmi 15/8/2011

salam semua,

kali ni aku nak cerita pasal perkembangan adik najmi pulak eh abg ngah la.....

buat masa ni najmi tengah gigih berlatih berjalan... asyik nak berjalan je kerja dia... sampai bangun2 tidur, tengah mamai2 tu pun nak berjalan lagi.... walaupun masih baru lagi tapi dia dengan eksyennya mula menyepak bola sekali... hehe... cute je tengok dengan bergoyang2 badan masih ada hati nak sepak bola tu....

pada 15/8/2011, hari isnin baru ni kami bawak abg ngah pegi rutin check up pasal kekurangan darah dia hari tu... sekarang ni doktor bagi setiap 3 bulan sekali... kami punya appointment pukul 11.00 pagi... shah kan keja kat hospital tu jadi aku suruh dia masukkan dulu kad najmi dalam kotak pukul 11pg sebelum kami pergi ambik abg ngah kat taska...

sesampai kat situ je kami terus ke belakang untuk ambik darah... rutin abg ngah setiap 3 bulan....

ni muka dia masa sampai... aku ambik kat taska dia tengah sedap tidur...


tengok tu sempat main gelungsur lagi....

lepas tu kami pun terus ambik darah.... syukur dia tak menangis pun... merengek sikit je masa jarum tu keluar dan masuk je.... kali ni kena ambik sampai 5 tiub kecik tu.... kesian abg ngah....

ni muka lepas ambik darah pulak....



happy je muka bila pujuk dengan gelungsur ni... hehe...

lepas tu kami tunggu nak timbang pulak.... timbang kali ni berat abg ngah naik lagi.... 9.8kg... alhamdulillah... tinggi pun dah 75 cm dah... saya dah tinggi! cuma ukur lilit kepala je 44.5cm... dari last check up doktor kata macam rendah sikit untuk umur dia tapi sebab dia aktif dan takde masalah jadi doktor tak kisah sangat....

lepas tu ada staff nurse panggil terkejut jugak aku memula... ingat dah leh masuk jumpa doktor tetiba dia kata doktor tak cakap ke kena ambik darah seminggu awal sebelum appointment? laaaa..... aku betul2 lupa la... ada kot doktor cakap... cuai betul!.... apasal la tak tulis kat mana2?..

pastu nurse tu kata takpelah kalau dah lupa...

lama sikit aku tunggu dapat jumpa doktor tapi masalahnya keputusan darah pulak tak siap lagi... lama la menunggu dalam bilik doktor pulak... shah yang pergi hantar darah tu pun tak balik2 lagi... bila dia balik dia kata mesin kat tingkat 1 ada satu je.. yang lain rosak... terpaksa pergi ke bangunan lama pulak... kesian kat dia kena jalan jauh2... demi anak  kan bang?...

lepas tu bila doktor tengok bacaan darah abg ngah.... masih sama macam dulu... cuma kali ni HB dia naik sikit... dah 10.8... tapi sel dia masih kecut dan kecik... kalau term perubatan dia panggil microcytic dan hypochromic... kalau term penuh dia microcytic hypochromic anemia... dalam veterinar pun ada term yang sama...

dan aku tahu risiko dia....

lepas tu doktor pun terangkan kemungkinan untuk penyakit Talasemia..... yang ni aku kurang tau... dan doktor bagitau selagi dia punya HB tidak di bawah 7.0 ke bawah dan dia tak memerlukan pemindahan darah sehingga 3 tahun... insyallah abg ngah akan ok... dan kemungkinan besar dia cuma pembawa Talasemia sahaja.... Ya Allah jauhnya lagi masa nak jejak 3 tahun tu.... sebarang kemungkinan boleh jadi....

buat masa ni aku cuma boleh doakan yang terbaik untuk adik.... semoga abg ngah sentiasa sihat ye nak....

tak mau sedih2 jom layan video ni..... 


p/s abaikan rumah yg macam tongkang pecah tu ye....waaa... ummi pemalas....
Cerita menarik lain