Follow my blog with Bloglovin

Isnin, 21 November 2011

kain bedung...

salam semua,

entry kali ni bukan nak menunjuk2 ye.. aku bagi entry khas buat sahabat yang tanya macamana nak buat kain bedung untuk baby...

baru ni aku ada cerita kan yang aku nak beli kain untuk buat kain bedung anak kat dalam perut ni..

dan kain tu dah selamat pun aku beli... kali ni ada kelainan sikit... kalau dulu masa abg long aku jahit kain cotton putih je buat kain bedung... masa abg ngah aku guna abg long punya je... masa tu musim panas jadi tak risau sangat kain tak kering.. tapi masa adik dia ni kena musim hujan kan... jadi kena la spare banyak2 sikit... barut pun aku beli lagi 1/2 dozen... kali ni yang kat mydin tu jual saiz besar sikit dari yang aku beli masa abg long dulu... yang dulu tu kecik je... masuk 3 bulan dah tak muat dah...

kat mydin harga barut tu baru RM11.90 je.. berbaloi beli dari buat sendiri...hahaha.. dasar pemalas kan...?

ini lah contoh kain yang aku beli baru ni...



cantik tak? puas aku memilih... harga dari RM4.50 terus turun RM1 pasal lama sangat memilih... balik2 rumah je semua abg2 dia sibuk nak pilih jugak untuk diorang... apa... abg2 ni nak pakai bedung lagi ke..?

aku tak jahit lagi... baru kerat 1 m... 1m... je... camni...



mana2 yang tak sama rata tu bagi rata ye....




sabtu baru ni nak pinjam mesin mak shah... sekali lupa pulak nak ambik... tangguh minggu depan pulak la...

cuma aku nak tunjuk hasil kain bedung dulu... masa abg long pakai...

aku beli kain cotton biasa yang ukuran lerang 48 tu je... ala yang biasa orang buat cadar ke baju sekolah ke.... pastu aku kerat2 panjang 1 meter... lepas kerat tu aku jahit tepi dia je... senang kan...  camni...



jangan la pulak bayangkan macam yang orang sibuk jual tu... yang tu ukuran diorang tu memang ngam 1m x 1m kan?... aku punya tak sama... saje malas nak kerat2 bagi sama... membazir kain je kan... yg penting boleh bolot anak je dengan kemas... lagipun mak aku kata ok je... hehe...

kelebihan kain bedung ni bukan apa... boleh pakai lama... berbaloi lagi buat sendiri... aku beli kain pun baru RM3.50 semeter... berbaloi kan? bukan tak boleh pakai kain lampin biasa tu... boleh ... cuma kalau baby yang memang lahir2 je dah besar... kejap je boleh pakai pun... korang nak cuba...? leh... mulakan langkah ke kedai sekarang...

p/s doakan aku selamat jahit kain bedung ni sebelum bersalin... kalau tak mesti kena mintak tolong atuk wan dia jugak... hehe... Cerita menarik lain

0 Luahan Ikhlas: