Logo KBBA

Selasa, 31 Mei 2011

tersentuh hatiku...

salam semua,

jap lagi aku nak keluar dengan shah dan gi cari sinki.... aduhai lupa nak tanya pasal hood semalam... mesti dia lupa nak ambik...

tadi gi jejalan kat blog kawan2 jap... singgah kat blog ni.... Mymye mymya...terus tersentuh hati aku yang memang selalu keras ni.... dik bergenang mata aku ko buat tau.... apa pun terima kasih atas ingatan tu.... bape sangat la masa yang kita luangkan untuk anak2 kan?

p/s terkenang malam semalam.... abg long main game warna2 dora.... dia tanya nak warna apa ummi... korang tau apa aku jawab.... ikut la abg long ummi penat ni nak.... ummi nak muntah je ni... kesiannya anak aku.... waaa.... balik kang ummi ajar warna2 ye nak....

tapi serius tau semalam hari mabuk sedunia... nak susukan adik pun macam takde mood dah....
This entry was posted in

hashbrown di pagi hari...

salam semua,

pagi ni mood macam baik sikit sebab semalam dapat tidur dengan lena... bestnya lama dah tak boleh tidur lena... malam semalam aku tindih bantal tinggi2 tidur bersandar... terus lena sampai sedar cuma masa adik nak susu je...
tapi ada pulak ulat gonggok merayap kat muka aku malam tadi... aku dah cuak dah ingatkan lipan... dah 2 kali dah camtu tau... kat luar tu panas agaknya tu yang dia masuk kat dalam rumah....

pagi tadi tetiba je ada mood nak bawak bekal... lama dah tak bawak bekal gi opis.... bukan tak bawak ada la bawak jugak cuma bekal yang dibeli tepi jalan la bukan masak sendiri....

sejak mabuk2 ni semua menu dari kedai je singgah kat perut kami anak beranak ni....kesian kat diorang bertiga... nasib la tak banyak kerenah... termasuk la si kecik tu....

pagi tadi aku goreng hashbrown yang dah berkurun beli kat dalam peti ais kat rumah ni.... habis semua sepuluh keping aku goreng.... dah siap goreng... 2 keping buat bekal abg long... 3 untuk ummi dan 4 untuk ayah.... 1 lagi untuk adik.... adik najmi dah tak senang duduk bila aku bungkuskan 2 keping untuk abg long.... dia dah start nangis2 dah... takkan takde untuk dia kot kan.... lepas tu aku ambik satu letak dalam tupperware dan bawak sana sini... mata dia tak pandang lain je dah... pandang makanan je tu.... takut ummi dia letak tempat lain lagi kot....

lepas tu masuk je dalam kereta... siap ummi baca doa makan... terus suap ke mulut dia... bukan main laju dia nganga.... dan kunyah.... hish... memang pandai makan budak kecik ni.... sampai kat sekolah dia taknak ikut cikgu dia... semalam pun macam ni tau...

tapi bila aku bagi je bekas bekal tu kat cikgu dia terus je melompat ke tangan cikgu sambil mata terus tengok bekal.... hahaha.... bertuah anak sorang ni....

Isnin, 30 Mei 2011

makan calcium...

salam semua,

semalam ada sesi makan calcium banyak2 kat rumah kami.... hahaha... sesi berlangsung jam 12 tengahari selepas adik najmi bangun tidur....

nak tau nape aku buat sesi ni? mesti korang target aku nak kosongkan peti ais kat umah tu kan? hehehe.... betul dan salah... memang la aku nak kosongkan tapi tujuan utamanya bukan tu... sebenarnya dik kerana abg long bersemangat nak beli calcium yang ada kad ben 10 kat dalam kotak dia tu... (yang sekarang kad tu entah di mana)... maka berlakulah kejadian di mana calcium tidak dimakan sehingga dah hampir sampai ke tarikh luputnya... untuk mengelakkan pembaziran itulah aku buat sesi memakan sampai puas semalam.... sampai adik pun dapat 3 bekas untuk dia sorang....

abg long pulak sambil makan sambil cakap.... saya nak besar macam ummi.... huhu... tak yah la nak.... ummi pun berangan nak kurus ni....

Update rumah part 3

salam semua,

hari ni mood kerja sangat merundum... aku muntah2 dari malam semalam.... makan pun tak selera ni... aku gasak minum air je... camne nak buat ye... letih la badan.... ni rasa nak terpejam je mata.... satu malam tak leh nak tidur.... pagi mula la mengantuk....

petang sabtu, lepas kami pergi kenduri kawin rumah kawan kami... kami ajak kontractor selaku kawan kami baru kenal suruh dia datang ukur2 dapur kami untuk buat konkrit... bila tanya2... dan siap ukur2 semua... dia kata anggaran harga dalam RM600 lebih la kot... perjanjiannya barang semua dia sedia cuma bahan untuk buat table top tu je kami nak cari sendiri.... kami ingat nak beli yang 2' x 2' tu... nanti nak cari kat hardware dekat2 rumah ni je...

memula maca dah deal elok je... tapi bila tengok rumah jiran sebelah rumah kami tu buat rasa macam nak tukar setting sikit la... nanti shah akan bincang dengan dia balik...

lampu pulak shah dah kontrak separuh yang dia tak boleh buat kat kawan dia... semalam dah start buat dan janji boleh siap hari ni... belum apa2 dah kena deposit RM250 dah.....apa da.. kawan pun berkira... sebenarnya ada sorang kawan dia yang memang ikhlas nak tolong tapi masalahnya kawan tu skrg ni ada kat kedah dan nak balik lagi 2 minggu... kami dah tak sabar nak pindah rumah... jadi kira pejam mata je la bayar nanti...

haa.. ada update terbaru... ruang dapur kering kami tu rendah jadi takleh letak kipas siling... karang ada yang hilang kepala... dah kira2 shah nak gi tukar ke kipas dinding tengahari kang...jangan kena tambah duit sudah la...

kami dah beli dapur glass 3 tungku RM420...tinggal beli hood je lagi...hari ni shah ambik kot... hari tu dah survey RM620... aku beli yang suction rendah je... bukan selalu nak masak pun...

sekarang ni dah stop beli2 barang cuma nak reserve duit buat bayar2 upah je lagi... lagi satu spare duit nak ambik sofa so good kami yang lama dah booking kat kedai tu... tunggu rumah siap baru leh bayar...hehe...

Khamis, 26 Mei 2011

Mini Maha Pahang 2011

salam semua,

mulai esok sampai hari ahad ni ada program mini maha di Taman Pertanian Sultan Haji Ahmad Shah.
Mini Maha ni akan dibuka dari jam 8pg sampai 6 petang kalau tak salah aku...

aku kena jadi salah sorang yang kena jaga pameran untuk Mini Maha di Booth jabatan kami.... ditugaskan 2 hari.. esok dan lusa... tapi aku cuma boleh pergi esok je... lusa ni shah kena kerja jadi takde orang nak jaga anak2....jadi kemungkinan besar aku tak pergi...

korang yang duduk sekitar kuantan tu boleh la merajinkan diri ke Mini Maha ni ye... meh jumpa kat booth esok!

p/s aku skrg tgh berangan kalau hari sabtu masa perasmian tu aku bawak anak... sambil nak bagi penerangan pasal kambing/bebiri..... haru kan? lagi haru kalau aku bagi penerangan sambil kelek si najmi... hahaha....

Update rumah part 2

salam semua,

kali ni aku nak cerita pulak belanja kami beli lampu..... semua belanja yang kami beli total untuk satu rumah termasuk 8 biji kipas adalah... jap2... aku kena tekan kalkulator jap.... haaa... rm3460... fuh ni belum abis beli lagi tau.. belum belum downlight dalam 13 biji lagi... waa.. itu je dah ada la rm150 lagi... banyaknya belanja kan.... nak pengsan kejap....

lepas tu kami ada la tanya2 kat kawan dengan kedai berapa diorang kira untuk upah... kami tanya 2-3 orang kawan... untuk downlight saja diorang ambik rm35-rm45 untuk satu lampu... dahsyat kan? baru satu lampu... kalau ada 15 biji? bape dah tu kan? untuk lampu cantik2 diorang tolong pasang dengan harga dari rm5-rm15 satu.... kipas lak kalau ada besi cangkuk diorang ambik dlm rm20 ... kalau takde besi dan kena tarik panel dalam rm70 satu panel... perit je dengar... tu baru upah...

last2 kami duduk bincang macamana nak settle... last2 uda aku kata baik buat sendiri... dia siap suruh kami bawak drill along yang ada kat rumah abah dengan dia bagi 2 downlight yang ada lebih kat rumah abah... shah pun kata kita buat slow2... nanti dia belajar dekat kawan2 mana2 yang boleh ajar.... memula shah start pasang lepas balik kerja selasa lepas sampai pukul 2 pagi dia balik rumah.... lepas tu semalam dia off jadi boleh kerja sepanjang hari kat rumah.... jadinya mana yang boleh shah buat sendiri dia akan buat mana yang mana tak terbuat kami akan upah... jimat sikit....

ni la hasil kerja shah yang penat lelah selama 2 hari ni...

 ni kat hall bawah...

ni lampu yang memula shah pasang...mentol kami cabut balik..

ni la hasilnya... yeah!!

 kat garaj


ni pulak muka anak2 yang setia menemani....

p/s abang, ita bangga jadi isteri abang....terima kasih bang...
This entry was posted in

Update rumah part 1

salam semua,

korang dah sedia maklum kan yang aku dah dapat kunci 9hb Mei yang lepas... semangat woo nak duduk rumah baru... tapi duit yang keluar tu yang macam nak hilang semangat sikit....kus... semangat.... banyak betul al... laju macam air dah....

kami dah abiskan duit buat grill kat rumah..... untuk kak ieda sorry ye kak tak sempat nak call akak budak jiran sebelah rumah dah tanya.... tak sedap pulak nak tolak orang dekat2 ni... sorry ye kak....

memula kami tanya kalau nak buat wrought iron untuk satu rumah bape harga.... tetiba tukang besi tu kata dalam rm4k lebih... kus semangat.... terkujat... pastu tak jadi kami buat semua area pasang besi biasa je bagi kaler krim punya.... dah tu kami pasang wrought iron cuma kat pintu sliding dengan 2 pintu kayu kami je.... sekali dengan cat pagar kena la dalam rm3k lebih....

habis cerita grilll.... jap lagi aku sambung cerita lagi ye.... ni semua cerita duit2 je ni... sila jangan boringkan diri anda ye...
This entry was posted in

alhamdulillah... selamat...

salam semua,

sebelum ni aku ada tulis pasal adik ipar aku nak bersalin kan.... alhamdulillah... setelah melalui segalanya dia selamat melahirkan secara normal.... dan selamat la keluar baby lelaki seberat 3.1kg... pada petang 24hb Mei 2011... dia nak keluar jugak pada tarikh hari yang dijangka akan due... hehehe...

selamat ye nak... selamat datang ke keluarga bahagia kamu....

semoga membesar menjadi anak yang soleh ye nak....

Muhammad Aqil bin Ramlee

Selasa, 24 Mei 2011

semoga selamat....

salam semua,

semalam aku dapat call dari adik aku yang no 4 yang aku panggil andak.... wife dia dah start rasa sakit nak bersalin sejak malam kami balik dari kluang baru2 ni.... jadi semalam pagi dia hantar ke hospital kluang pasal pagi tu dalam pukul 4 lebih dah keluar tanda dah....

tadi pulak aku call dalam pukul 2 lebih tadi belum selamat lagi tapi servik dah bukak 9cm dah.... dia pun dah selamat masuk ke bilik bersalin dah....

cuma satu je yang andak aku terkilan... dia dah siap isi borang keizinan nak masuk temankan isteri tapi sampai sekarang masih belum dipanggil masuk lagi... takut2 jadi macam kes along aku je... kak long aku dah selamat bersalin dan dan siap makan tengahari baru along aku tau yang anak dia dah selamat keluar... tadi pun andak aku tanya masih lagi terima jawapan ya... ya... tapi tetap tak panggil lagi.... diorang siap kata kalau ramai kat dalam bilik tu atau doktor ada diorang takkan panggil.... kenapa macam tu pulak ye...?

berbeza dengan hospital kuantan.... suami atau mak memang dibenarkan untuk teman semasa bersalin.... sangat bagus sebenarnya benda camni dipaktiskan... sebabnya dah 2 kali aku bersalin dan alhamdulillah setakat 2 kali ni shah boleh meneman dan sekaligus menambahkan keyakinan aku nak hadapi sakit masa bersalin tu... patut semua hospital patut benarkan suami teman isteri... korang yang pernah bersalin mesti setuju kan?

p/s diharapkan semoga adik ipar aku selamat melahirkan hendaknya.... amin.... kuatkan semangat dik!

Isnin, 23 Mei 2011

balik johor... best...sejuk je...

salam semua,

jumaat malam sabtu lepas kami balik kampung kat johor... kami gerak dari sini pukul 8 lebih malam....
sepanjang jalan abg long asyik tanya je bila nak sampai rumah tok wan... dia dah rindu la tu... sebelum ni pun asal pergi jalan jauh sikit je dari rumah mesti dia tanya nak balik rumah tok wan ke? pandai rindu dah budak ni...

kami sampai kat rompin berhenti rehat kejap pasal kami dah tak larat dah... penat sangat rasanya.... anak2 dah selamat tidur... tinggal shah je sebenarnya.... aku pun dah selamat tidur.... hehe.... shah dah tak larat dah nak bukak mata... lepas tu aku cakap kalau dah tak larat elok la berhenti rehat.... masa kami berhenti kat depan kfc rompin tu jam dah pukul 10.30 malam.... baru je nak lelap mata tetiba je ada call.... mak call dari telefon andak... tanya dah sampai mana.... aku cakaplah baru sampai rompin.... terus ada suara mak dari jauh... oooo... jauh lagi tu.... pastu aku kata tunggu je la kami sampai pasal mata aku masa tu dah macam dijahit2 dah... tak larat nak jawab telefon pun dah....

sedar2 je aku tersedar sebab rasa nak terkucil.... tengok2 jam dah pukul 11.30 mlm.... lama jugak kami tertidur... dekat sejam... terus kejut shah cari tandas... nasib sempat kejar tandas kat pam minyak petronas sebelum dia tutup...jarang kami tidur tengah jalan sebenarnya... seingat aku semenjak kami kahwin masuk ni baru kali ketiga kami berhenti tidur tepi jalan.... selalu kalau shah larat dia memang malas nak berhenti pun...sampai cepat boleh terus rilek....

kami sampai kat kluang pukul 1.45 pagi... mak abah dah tidur cuma yang tinggal alang, uda dan adik je yang masih berjaga... anak2 pulak sampai je rumah atuk dia terus semua bangun dari tidur... adik najmi tersipu2 orang usik2 dia.... malau2 segan2... tapi bila abah keluar dari bilik je dia nampak abah je terus merangkan laju pergi ke abah.... memang budak kecik ni rindu dengan atuk abah dia...

malam tu kami tidur lena sebab kat rumah mak ni sejuk je..... best....

ada satu kenangan yang best untuk dikenang balik kali ni.... "abah mandikan adik najmi dalam sinki"
kalau korang mesti pelik kan...nape nak kena kenang.... bukan sebab adik mandi dalam sinki... tu dah biasa... yang ni mesti kenang sebab... abah aku anak pun dia tak pernah mandikan tau.... tapi tetiba je mandikan cucu.... record ni wei....mak pun pandang cam tak percaya je....
siap mak cakap lagi..... amboi kalau dengan adik najmi.... semua boleh.... hahaha.... mak tak puas hati tu...

lamanya tak update...

salam semua,

lama dah aku tak update kan?

dah seminggu line internet kat komputer opis ni tercabut.... ntah apa masalah ntah....
hari ni datang dah technician bela..... dan alhamdulillah... boleh melayari internet dah ni....

kalau kat rumah jangan harap la nak update.... mana taknya... baru je pegang laptop dah ada suara bunyi... saya nak main game kfc....mengalah je la manjang.... kalau balik kampung pulak line alahai.... tak payah nak cerita la... sedih... nak keluar huruf pun letih menunggu....

gembiranya hari ni dapat bersiaran balik....

Rabu, 18 Mei 2011

Ana Ikan Bakar Petai

salam semua,

entry sebelum balik ni...

malam kelmarin kami berangan nak makan seafood.... kebetulan pulak aku dgn shah cuti pasal hantar najmi ke hospital appointment pagi isnin tu.... pastu kami pergi uruskan meter api pulak kat TNB petang tu....

malam tu kami ingat nak singgah kat Mail Ikan Bakar pasal lama tak makan ikan bakar kan.... tengok2 tutup pulak dah.... malam semalam pun dia masih tutup lagi.... cuti lama agaknya.... jadi kami tukar tempat ke Ana Ikan Bakar Petai pulak... kami pergi cawangan dia yang dekat dengan Nara tu.... ramai je orang masa kami datang tu lebih kurang pukul 8.15 malam.... kami terus pilih2 ikan, lala, udang dan sotong.... berangan nak makan ketam tapi takde la pulak.... ikan aji2 kami buat steam halia.... lala dan udang masak pedas... sotong buat goreng tepung....

gambar? sorry ek... kami lapor sangat tak sempat nak snap pun.... hahaha... anak2 dah tak menyabor dah nak makan....

air kami order sirap 2 gelas, dan fresh oren 1 gelas... tambah pulak sayur campur untuk sorang dan telur dadar dan sup cendawan... semua untuk sorang makan je..... memula nak rasa kerabu tapi tengok dah banyak sangat menu... kensel la lainkali la pulak.....

keseluruhannya..... best... marveles.... rasa masak pedas dia... ala2 sos keropok goreng je la tau.... masak steam dia cam kureng sikit sedap lagi Mail Ikan Bakar punya.... dia punya ni macam terlebih sudah rasa halia dia... jadi pedar2 gitu rasanya.... abg long kata pedas.... adik najmi... belasah je.... nganga je mulut bila aku suap....

sayur campur dia aku tak leh telan ..... dia ada letak tepung jagung kot... cam pekat je aku tengok... tak tergamak nak makan cam lendir2 camtu....

sotong goreng tepung.... marveles....!!!! serius... kalau aku tak makan nasi pun aku sanggup bungkus sotong goreng tepung dia je tau... rangup walaupun dah sejuk... abg long tak penah makan sotong tapi yang ni dia belasah je.... sedap dia kata... anak aku sorang ni cerewet wooo... kalau dia kata sedap memang gerenti sedap tau....

harga? keseluruhan kami makan malam tu.... RM73.50... ok2 la kot.... dengan rasa dia... aku rasa berbaloi... tak macam kat Santai.http://rozita-ceritaita.blogspot.com/2010/01/fuhsantai.htm.. ahak....

awal sgt tu.....huhu....

salam semua,

lepas aku post entry ni tadi dugaan yg hebat.... tetiba je dpt sms tahniah..... hehehe.... malu la aku wei... korang buat camni.... ahaks... awal lagi la korang nak buat andaian.....

ok...ok... aku buat pengumuman tak rasmi ek.... aku dah check dgn pregnancy kit.... memang ada 2 line.... tp nak kena confirm dengan scan dulu..... pasalnya aku tak pernah datang period sejak najmi lahir haritu....

jadi kalau betul pun kami tak sure bape bulan dah.... cadangnya nak gi scan hujung bulan ni.... nak confirm dulu... jadi korang simpan2 dulu tahniah korang untuk aku tu sampai hujung bulan dah konfim nanti ye...ok?

tolong aku wei....!!!!!!!!!!!!!!

salam semua,

hah.... kan aku dah kata.... tadi dah ada komen elok2 aku buang.... pastu.... terus takde tempat nak komen dah ni camne?

wei sesapa leh tolong aku tolong wei.... terus takleh nak buat apa dah ni.... nak godeh kat mana lagi ni ye?

aku dah unistalll intense debate tadi.... dah selamat.... pastu aku cuba la save balik benda yg aku dah ubah tu... tup2 takde lak komen apa2 kuar ni apsal ek? sesapa yang pandai IT ni meh la  ajar aku ni haa..... buntu dah wei.....

perkataan komen tu pun dah takde terus dah.... camne ni.....tolong la sesapa pandai ni... aku betul2 tak tau ni...

dugaan yg hebat....

salam semua,

aku sejak akhir2 ni semua keja kat rumah shah yang buat..... dari basuh baju... basuh kain... sidai kain.... basuh pinggan.... beli makanan.... semua shah yang buat..... aku ? buat apa kan? mesti korang tertanya2... aku lepak2 sama anak2 je...jadi mem besar.... bagusnya la kalau aku boleh macam tu kan.....

sebenarnya aku dah sampai tahap mabuk yang teruk dah ni.... malas nak buat apa2 dah.... aku makan apa pun dah keluar balik dah ni.... azab dah wei.... pepagi je dia mula dah... aku dah muntah2 hijau dah pun.... betul abis semua cecair hempedu aku keluar sekali... pahit2 je rasa.... pegagi mesti macam tu sebabnya takde makanan dalam perut kan.... bila dah muntah aku rasa lega sikit....

macam tadi pukul 10 aku makan berger mcd yang tak abis malam tadi.... abis je makan dalam sejam gitu.... dah muntah balik kat tandas tadi.... ni shah ada hantar nasi tadi... aku tengok pun tak bape nak selera je dah....apa benda nak buat bagi hilang mabuk ni ye....

kesian dengan shah... semua hal anak2 dia kena uruskan... aku dah tak larat dah....tidur pun tak bape nak lena....badan mula sakit2....memalam mula la jadi jaga tak bergaji.... tengok orang kiri kanan....

harap2 mabuk ni tak teruk sampai uda nak kenduri nanti...kalau tak kantoi la dengan family...diorang semua belum tau lagi ni....

p/s sangat2 kagum dengan suami yang sanggup menjaga isteri time susah dan senang....

aku dah buntu...

salam semua,

lama dah aku tak bukak blog ni... lebih kurang cam merajuk la.... aritu bukak2 je tak boleh nak buat apa...
boleh pulak dapat mcm ni....



dah tu hari ni cuba la godeh2 kat belah komen tu.....balik asal la...malas nak pakai intensedebate tu.... pakai kejap hari tu... ramai pulak tak jumpa tempat nak komen... hehe...

hari ni aku try pulak tutorial dari eddie trigyy.... tak pandai pulak la... jadi terus tak keluar comment dah....

ok.. sekarang ni aku dah buntu dah balik asal la.....

p/s mabuk makin teruk..... makan apa pun semua keluar balik.... cerita aku orang susah tu akan bersambung bila mood aku ok sikit ok...





Khamis, 12 Mei 2011

anugerah blog popular...



salam semua,

ada orang buat anugerah nak dia ajak join..... aku pun gatal2 la tangan join kan... tak tau pun nak menang jangan berangan la.. tapi saje je nak memeriahkan suasana kat blog tuan rumah ni... en anuar terima kasih ye sudi jemput...

kalau ada kawan2 yang nak join leh gi ke blog en anuar ni... dia bukak lagi penyertaan... undian pulak akan dimulakan bulan 6 ni insyallah.... kalau korang rasa aku layak dan suka dan sayang kat aku leh la tolong2 undi ye nanti... janji aku tak dapat undi kosong sudah ler...

nanti aku tepek banner kat sidebar blog ni... kalau free2... leh la tekan2 kat situ dan tengok apa yang keluar nanti kan...hehe...



p/s aku tersenarai kat no: 285 tu...

Rabu, 11 Mei 2011

Pernikahan dalam bulan Islam..

salam semua,

tertarik dengan entry yang ditulis oleh blogger yang nak mendirikan rumahtangga ni... Lyana MK...

dia ada buat entry pasal penikahan dalam bulan islam... memang dia ada tulis pasal sekadar bacaan... tapi dik akak ada pernah baca jugak benda2 camni tapi akak sejuk hati lepas baca soal jawab ni....

pasal apa tau.. akak kawin bulan jamadil awal... kalau ikut yang yana tulis tu kami akan selalu mengalami kerugian... hish... mintak dijauhkan la... semoga Allah selalu memberi kemudahan kepada kami....amin...

lepas tu akak cari cari la bahan lain yang boleh menyejukkan hati dan akak jumpa ni dik....

Jan 21, 2009

Memilih Bulan Untuk Berkahwin

Assalamualaikum....

Mohon pandangan dari pihak panelis tentang adakah hadis hadis nabi or nas yang menunjukkan adanya bulan bulan tertentu yang sesuai untuk kita melakukan majlis perkahwinan/pernikahan? kedua bagaimana dengan kepercayaan sesetengah orang bahawa bulan muharram dan safar tidak sesuai untuk diadakan majlis perkahwinan atas alasan ianya bulan yang haram untuk berperang.

wassalam

***************
Salam

Bulan Muharram mengikut pandangan Islam adalah salah satu bulan haram yang empat, iaitu bulan Rejab, Zulkaedah, Zulhijjah dan Muharram. Dalam empat bulan ini dilarang melancarkan peperangan kecuali darurat yang tidak dapat dielakkan. Firman ALLAH:


إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنْفُسَكُمْ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكِينَ كَافَّةً كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كَافَّةً وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ

“Sesungguhnya bulan-bulan di sisi hukum ALLAH ialah dua belas bulan (yang telah ditetapkan) di dalam kitab ALLAH semasa ia menciptakan langit dan bumi di antaranya empat bulan yang dihormati. Ketetapan yang demikian itu ialah agama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar larangan-Nya)." (Surah At-Taubah: ayat 36)


وَقَالَ اِبْن عَبَّاس
الْآيَة فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنْفُسكُمْ فِي كُلّهنَّ ثُمَّ اِخْتَصَّ مِنْ ذَلِكَ أَرْبَعَة أَشْهُر فَجَعَلَهُنَّ حَرَامًا وَعَظَّمَ حُرُمَاتهنَّ وَجَعَلَ الذَّنْب فِيهِنَّ أَعْظَم وَالْعَمَل الصَّالِح وَالْأَجْر أَعْظَم

Berkata Ibn Abbas: “…tentang ayat (Jgn kamu menzalimi diri kamu dlmnya), Dlm ke semua bulan, Allah telah memilih 4 bulan dan menjadikannya suci, menegaskan kesuciannya, berbuat dosa dlmnya adalah kesilapan yang besar dan mereka yang berbuat baik dlmnya akan digandakan kebaikannya.” (Tafsir Al-Quranul `Azim Li Ibn Katheer)

Jadi mengikut maksud ayat ini segala kerja yang baik dan amalan kebajikan tiada halangannya untuk dibuat pada bulan Muharram, begitulah juga dengan bulan Rejab, Zulkaedah dan Zulhijjah, hanya maksiat dan kezaliman saja yang dilarang lebih keras pada bulan-bulan yang lainnya. Perkahwinan mengikut pandangan Islam adalah satu amalan kebajikan bukannya amalan kezaliman dan maksiat, oleh itu tiada larangan dalam Islam untuk membuat kenduri kahwin dalam bulan Muharram.

Soal memilih ketika seperti hari baik, bulan baik dan waktu yang baik untuk melangsungkan suatu pekerjaan maka tiadalah dalam ajaran Islam yang sebenarnya. Bersempena baik dan bersempena jahat dilarang dalam Islam, yang dikehendakinya ialah kita berserah kepada ALLAH kerana tiada siapa yang tahu perkara yang tersembunyi dalam Iradat ALLAH, qadha dan qadar-Nya .

Al-Qardhawi dlm Fatwa Al-Mua'sirah ditanya adakah perkahwinan dlm bulan muharram dicela atau dikeji:

"Perkara ini tiada asas dalam agama. Bulan muharram adalah salah satu bulan yang diharamkan berperang. Terdapat juga banyak kelebihan bulan muharram spt yang disebut dlm hadith tentang kelebihan berpuasa dlm bulan muharram. Jgnlah kamu mengikuti kaum fatimi di mesir yang menjadi bulan muharram sebagai bulan bersedih (kerana peristiwa pembunuhan cucu Rasulullah S.A.W). Dlm islam, perkahwinan dibenarkan pada mana-mana bulan atau hari. Berbahagialah mereka yang berkahwin kerana perkahwinan itu adalah tuntutan agama."

Wassalam
_________________
Wa'alaikumusaalam

Alhamdulillah. JKK Ustaz Zayed. Didalam Islam memang tidak ada penetapan hari atau bulan bagi seseorang itu melangsungkan perkahwinan. Mempercayai mana-mana bulan yang mendatang kesialan atau kecelakaan adalah merupakan amalan orang-orang jahiliyah, dan ia adalah perbuatan yang syirik! Dari Ibn Mas’ud bahawa Nabi saw bersabda :

الطيرة من الشرك

"Tiyarah (mempercayai petanda yg mendatangkan keburukan) adalah sejenis syirik" - [hadith riwayat Al-Tirmudzi, al-Siyar #1539, dikelaskan sebagai sahih oleh Syeikh Al-Albani]

Pada zaman Nabi saw, orang-orang Arab mengatakan bahawa berkahwin didalam bukan Shawaal akan menyebabkan 'bad omen' atau tatayyur [color="#800000" size="3"](التطيّر) ataupun mendatangkan petanda yang buruk. Nabi saw telah berkahwin dengan A'isyah ra. sepertimana yang diperkata oleh Urwah ibn Zubayr (hadith riwayat Muslim #1423] pada bulan Syawwal bagi membukti kepercayaan orang-orang Arab akan 'kesialan' itu adalah palsu semata-mata.

Sesuai atau tidak sesuai sesuatu perkara yang bukan dari ruang lingkup ibadat secara khusus, mestilah didasarkan dengan Nas yang menegah perbuatan tersebut. Jika tidak terdapat nas pengharamam tersebut, maka kesesuaian itu bolehlah diukur dengan apa-apa faktor selagi mana ia tidak melibatkan perkara-perkara yang haram atau bercanggah dengan syara', contohnya seperti memilih tarikh cuti sekolah dan cuti umum hari Sabtu, tarikh yang Tok Qadi mempunyai kelapangan atau pun ingin melangsung perkahwinan pada bulan Syawwal kerana ingin mengikut sunnah Nabi saw [Al-Nawawi, Sharh Muslim : 9/209, Ibn Al-Qayyim, Miftaah Daar al-Sa’aadah, 2/261] dimana baginda berkahwin dgn A'isyah dsb...


soal jawab ini dipetik dari Soal Jawab Wanita


semoga kita semua beroleh keberkatan...amin...

pakai payung? apahal ni?

salam semua,

 best kan tidur malam tadi... Allah amat kesiankan hambaNya....kan...? semalam kita semua mengadu pasal panas... hari ni DIA turunkan hujan.... alhamdulillah...

tapi yang tak bestnya hari ni aku gi keja naik kereta.... sesampai kat jalan peramu kuantan yang kecik tu... kami berada di lorong kanan.... maklum la nak laju kan nak gi kerja ni.... sebenarnya kami tak suka ikut lorong belah kiri tu pasal orang suka parking atas jalan untuk pergi sarapan kat kiri kanan jalan sepanjang jalan peramu ni... tetiba je tak pepasal kena brek emergency kang... naya je...

tengah dalam kelajuan sederhana... dalam 50 ke 60 km sejam... tetiba je kereta depan tekan brek... kami pun terkejut dan sama membrek... nak tau pasal apa? rupanya ada umat ni nak menyeberang jalan tu naik basikal sambil tangan kanan dia pegang payung dan tangan kiri di pegang handle basikal tu... terkial2 kau tengok... alahai... sikit lagi nak jatuh ke jalan dah... bayangkan lah kalau dia terjatuh kat atas jalan dan ada kereta langgar macamana? aduhai.... nanti nak salahkan kereta pulak...

aku mintak sangat2 la kat orang yang bawak motor, basikal... basikal elektrik tu... kalau hujan buat la cara hujan... pakai la baju hujan ke topi ke untuk cover korang jangalan membahayakan diri dengan bawak payung macam dalam kes ni.... bahaya tau... kalau kami yang langgar tadi dan orang tu mati... tentu tak aman hidup kami selama2nya tau.... bunyi macam marah kan...? memang marah ni.... kalau aku pun kalau naik motor takde baju hujan aku sanggup gi kedai beli plastik sampah hitam yang besar... gunting belah kepala sikit bagi keluar kepala je...janji aku tak basah... yang penting janganlah cari jalan singkat yang membahayakan nyawa anda2 semua....

hish.... marah belum reda lagi ni.... meh buat kerja jom....

Selasa, 10 Mei 2011

semalam yang best!

salam semua,

kan aku ada cerita pasal berita gempak kat korang dulu kan? haaa.... semalam la hari bersejarah tu.... bestnya rasa... walaupun banyak nak kena bayar harap2 kami dipermudahkan rezeki untuk selesaikan semua tu hendaknya... amin...

semalam kan aku cuti, jadi aku tunggu shah balik kerja untuk pegi ke majlis penyerahan kunci tu... kalau ikutkan  dari jam 3.30 sampai 4.30 petang... shah sampai rumah je dah pukul 4, kelam kabut aku pegi mandi semua... siap2 dalam pukul 4.15 petang lepas tu kami terus gerak ke tapak projek bandar putra... tak jauh pun dari rumah kami dalam 5 minit je... sesampai je kat situ ingat dapat la rasa kuih dia ke air sirap dia sikit ke... sekali bila aku siap je daftar diorang dah angkat dah semua... cetttt... tak merasa aku.... tu la lambat lagi... eh tapi kan diorang punya majlis sampai hari ni tau... aci tak kalau aku gi singgah makan je kang?... hehehe... tak agak2 kan?

bila dah siap daftar gi la kat meja belakang ambik kunci.... pastu diorang bagi payung satu... keychain satu.... oppss lupa lak beg satu...alhamdulillah....
pastu diorang suruh gi meja hujung pulak.... aku dah nampak dah dari jauh tadi.... meja MAXIS.... apa ke hal nya ni?


ada kawan aku ajak gi tengok ayah kawan opis ni meninggal jap ni... kang balik aku sambung k...

ni aku sambung balik ok... sambil makan nasi lemak sedap ni wei...
diorang nak bagi pakej internet free la pulak... hehe... rezeki... pasdec bayar kontrak untuk setahun tu.... bagus... bagus... orang bagi kita ambik je la kan.... kecik tapak tangan nyiru kami tadahkan ni haaa.... hehe...

pastu aku gi la masuk kat belah dalam pulak pasal dia kata ada cek... wah cek tu... pantang telinga ni kalau dengar bab2 duit ni....hehe...

rupanya story punya story.... projek lambat siap kan... kena la diorang bayar kat pembeli... alhamdulillah walaupun aku punya lambat 67 hari je... ada la rezeki untuk anak2... boleh buat top up bayar grilll ke nanti....

eh... shah dah datang la pulak...kita cerita nanti la ye.... aku nak gi cashkan cek ni lak... hehe... kang lambat pulak proses kang...
This entry was posted in

malam yang sangat panas...

salam semua,

lama tak datang jenguk sini... hari jumaat lepas aku balik awal lepas cikgu adik called kata adik menangis tak henti2 dari pukul 3 lebih.... adik tak sihat dah bape hari dah... semalam pulak aku terpaksa ambik cuti sebab adik masih tak ok lagi... merengek je dia... tak boleh duduk langsung... letih dibuatnya... nak berkelek je serata rumah... kalau tak kelek mula la dia buat drama menangis2 sambil tertunduk2....

malam tadi pulak.... Ya Allah azab betul.... panasnya.... tak leh nak cakap dah... aku  selang 3 jam sekali mandi last sekali aku mandi dah pukul 2 lebih pagi dah... tak tahan sangat dah... berpeluh2 satu badan... anak2 pulak pakat semua himpit2 kat ummi dia terutama si kecik yang tak sihat tu... belum lagi kira kejap2 nangis pasal hidung sumbat...  letihnya... sudahnya aku pegi kerja hari ni dah rasa macam zombie dah..... berjalan macam tak jejak bumi je dah.... aku tunduk kepala pun boleh rasa belakang aku sakit yang amat.....
This entry was posted in

Jumaat, 6 Mei 2011

panas badan...

salam semua,

tadi pagi gi keja tak bape ada mood jugak.... asyik takde mood je kan aku ni.... baik berhenti terus... aha... pastu makan pasir... hehe... tapi mengenangkan dah hari jumaat aku gagahkan juga gi kerja... esok dah boleh lepak dgn anak2 kat rumah kan.... best.... shah pun cuti esok... kami cadang nak balik rumah mak dia... jom santai2 hujung minggu...!

sebenarnya nak cite pasal apa aku takde mood ni... malam tadi ntah bape kali terjaga... gara2 badan adik yang panas mendadak.... memula sebelum tidur tu kami dah bagi dia makan ubat demam dah sebab badan dia dedar2 sikit camtu.... pastu pukul 1 pagi dia bangun siap duduk2 sakan main2 hensed aku yang aku biasa letak kat atas kepala....

sudah.... dia bangun memain pulak.... siap ada bunyi2 lagi.... tatatata.... dadada.... last sekali sembam kat aku dia bunyi pulak.... tetetetete.... hehehe... siap sengih2 lagi....

tapi masa tu badan dia memang dah panas sangat... aku cepat2 kejut shah mintak dia basahkan balik kain yang kami guna sebelum adik najmi tidur tadi.... basahkan kepala dia... pastu dia marah pulak... mungkin sebab air tu sejuk sangat kot.... pastu kami terus masukkan ubat ikut bontot dia.... selamat.... tukar pampers... pastu dia menyusu dan tidur semula....

pagi tadi pun badan dia masih dedar2... siap ada hingus2 lagi...kami dah check suhu dia dalam 37.5 degree..selamat dah bagi ubat sebelum gi sekolah... kesian adik baru je nak sihat demam lagi.... rupanya kat sekolah ada jugak baby yang demam tu yang menjangkit kat adik tu.... tadi aku baru lepas call cikgu dia... dia kata masih dedar2... cuma dia taknak makan cuma minum susu je.... agaknya pasal gigi dia nak tumbuh lagi kot.... semalam aku tengok gusi atas tu macam merah semacam je.... mesti sakit kan...

balik kang nak masak bubur dgn sup kentang bagi adik makan.... kesian adik lama ummi tak boleh masak....
This entry was posted in

Khamis, 5 Mei 2011

bestnya...hujan...

salam semua,

dah ada yang balik rumah.... bestnya.... aku belum lagi.... kena tunggu 5.30 petang baru buah hati datang ambik....

hujan2 ni ingat nak kongsi sikit tips untuk selalu rasa bahagia dan menghargai orang lain la... korang nak share ke?
sebelum tu layan gambar hujan ni dulu...
korang tak bape nampak? cukuplah.... ada gambar air2 sikit kat luar tu kan....

ok tips yang aku cakap ni ada satu je.... selalu kalau wife yang selalu dihantar dan dijemput oleh sang suami korang panggil apa kat suami korang tu ye? kalau ada yg boyfren ambik pun leh jawab jugak....

maksud aku nama panggilan dia di depan kawan2 korang la.....

ada kawan kat opis aku kata....
"hari ni balik lambat sikit pasal bas lambat"
jadi gelarannya adalah pemandu bas kan?

sedap ke dengar? kalau gurau2 antara kawan tentu takpe tapi kalau suami dia yang dengar camne? apa dia kata? mesti dia kata wife dia tak hargai dia selama ni kan?

jadi untuk korang yang dah kawin tapi belum mengamalkan dan yang belum kawin dan dah tentu belum mengamalkan kan? eh ke dah?
rajin2 kan mulut sebut yang baik2 je....

antara contoh:
"saya balik lambat hari ni sebab buah hati saya lambat sikit...."

boleh camtu?

p/s cepat la sikit sampai bang.... seram dah bunyi guruh2 sekali dengan kilat2 nyambar ni...

malam yang panjang...

salam semua,

lambat pulak nak update blog hari ni.... sebabnya mood tak bape nak ada hari ni....

semalam pukul satu lebih terjaga dan tercengang sorang2.... tengok sebelah shah tidur lena... tengok sebelah lagi adik najmi pun sama je lena.... aku je yang terkebil2 sorang2 pepagi buta.... yang lain sesedap berdengkur....

sudahnya aku keluar masuk bilik air je.... nak buat apa pun tak tau....

dah lebih sejam pusing kiri kanan... aku gi baring2 kat sofa....

tetiba leh terlelap pulak...... lepas tu najmi bangun lak nak susu.... padahal mata baru je lelap... tengok2 jam dah kul 3 lebih dekat kul 4 pagi.... susukan najmi kejap dan aku sambung baring kat sofa..... lena sampai kul 5 pagi adik najmi kejutkan ummi dia lagi.... terus tak tidur2 dah.... pagi tadi nak gi keja pun cam tak larat je rasa.... sampai sekarang pun makin rasa.... nak tertutup je mata ni... rasa malas nak buat semua benda... nasib la kerja banyak kalau tak dah lama aku terbaring dah ni kot.....

camne nak buat ni korang....ada sesiapa leh tolong?

Rabu, 4 Mei 2011

aku orang susah.... Part 4

salam semua,

bersambung dari kisah Part 3,

TV

dari abah start duduk kat felda tu sampai aku darjah 6, kami tak pernah ada elektrik.... kawasan rumah kami ni kan dalam hutan, tempat harimau bertendang... mana la boleh merasa elektrik macam kat bandar... jadi kami tak pernah ada lampu yang canggih manggih.... peralatan elektrik jauh sekali la.... kami cuma ada tv buruk yang penutup dia dari kayu...kat depan tv tu ada penutup macam sliding door...

 tv ni la yang selalu abah sorokkan bila orang datang tanya lesen tv.... kesian abah... kalau dari jauh dah nampak orang pakai kemas2 dan pelik2 datang abah cepat2 angkut tv tu ke belakang bawah pokok cempedak dan tutup...bila orang tu tanya kata kami tak pernah ada tv... zaman aku kecik dulu2 nak tengok tv pun kena ada lesen... sekarang ni pun sama cuma bezanya siaran berbayar atau tak je... lesen tv dulu tak mahal mana pun... kalau tak silap aku dalam belas2 ringgit je la kot... tapi aku rasa semua orang akan pelik kenapa la abah beria2 nak sorokkan tv tu... bayar je la duit lesen tu kan... tak yah nak susah2... tapi ramai yang tak tau zaman aku kecik dulu... nilai rm10 tu sangat besar nilainya.... dah la gaji abah aku tak sampai rm30 sebulan nak kena bayar pulak lesen tv yang belas2 ringgit tu lagi....

ada juga desas desus yang cakap lagi... mampu nak tengok tv tentu la mampu nak bayar... sebenarnya ada rahsia lain lagi.... sebelum kami dapat elektrik.... kami duduk menumpang sumber api dari generator seorang jiran yang amat kedekut.... walaupun dia kedekut aku sangat hargai jasa pakcik ni sampai bila2... kami akan ada sumber api dari pukul 7 malam hingga ke jam 10 malam tiap2 malam sahaja.... pakcik ni sangat berkira seminit pun dia berkira tau.... ini kan pulak kalau sesen... tapi kami tetap bersyukur... tak la kami bergelap sepanjang malam.... aku tak pasti berapa bayaran yang dikenakan tapi yang aku tau abah akan mengeluh setiap kali nak bayar bil... abah kata kalau abah banyak duit abah beli satu generator lain untuk pakai sama2 dengan kawan2 yang takde duit macam abah... jadi kami cuma dapat tengok tv hanya pada waktu tersebut sahaja... itu pun kalau kami ada kerja sekolah mak akan hadkan masa kami tengok tv...

kalau waktu siang abah akan charge bateri untuk kami tengok tv....  itu pun tv akan dipasang pada waktu2 nak tengok berita sahaja... kadang2 je kami curi2 je nak tengok kartun... itu pun bila abah tau bateri dah abis.. mesti kami kena marah...

air sejuk

kami juga tak pernah ada peti ais... sampai aku dah darjah 6 bila abah setuju nak masuk elektrik kat rumah... baru la abah belikan mak mesin basuh dan peti ais... itu pun bayar bulan2 dekat singer... masa ni pendapatan abah dah ok sikit sebab pokok sawit mula dah nampak hasil....

ada satu pengalaman mak yang mak cerita bila kami dah besar ni... mak kata dulu2 mak selalu teringin atau mengidam nak minum air sejuk  masa mak mengandung.... mak selalu doakan supaya hujan bila abah balik dari kebun... sebabnya nanti botol air buat bekal abah tu akan kena hujan dan jadi sejuk macam dalam peti ais... mak selalu kejar botol abah dulu kalau abah balik keja dalam hujan... kesian mak...mak kata kalau dikira ini berdosa dah banyak dah dosa mak..

baju bertampal

baju pulak jangan nak kata kami selalu berganti yang baru... dapat pakai baju pun dah cukup baik... kalau adik beradik lelaki pulak mak dan abah akan belikan seluar pendek je sebab seluar pendek yang paling murah... kalau perempuan macam aku ni abah beli gaun2 je senang harga untuk satu baju terus... lagi jimat...
baju pulak kami akan pakai turun temurun sampai dah betul2 tak boleh nak pakai lagi... along turunkan pada uda..andak..alang...acik... sampai masa nak kenduri kawin along kami korek2 baju yang mak simpan ada lagi baju zaman kami kecik2... yang akhirnya kami buat kain buruk...

mak pulak selalu pakai kain batik yang dah bertampal2... kesian mak... kadang2 kain batik mak dah nipis sangat2... tapi mak pakai jugak... tapi mak takde pilihan sebab mak utamakan anak2 mak...

abah pun selalu pakai baju yang dah lusuh2... baju itu la bawak ke kebun dan baju itu jugak bawak berjalan...tapi abah tak pernah merungut sekali pun... aku memang tak pernah dengar... kami tetap hidup bahagia walaupun kami susah... pada abah apa yang penting adalah anak2 dapat makanan setiap hari... biarlah abah bersusah sikit... tapi pada aku abah memang dah susah banyak....

nanti2 la ye aku sambung ye... air mata aku ni dah nak menitik dah...

facebook

salam semua,

korang ada facebook tak? twitter? aku ada facebook je... twitter aku tak pernah tau camne nak guna...

sekarang ni aku jarang dah masuk facebook... kalau ada pun dah lama dah tak update status... sebab? malas...

aku tengok kat facebook ni banyak luahan perasan je.... selalu yang diorang luahkan rasa tak puas hati dengan kerajaan dan politik isu.... aku malas nak campur walau kadang2 ada betulnya... terpulang la pada individu...

dari dulu sampai sekarang ni aku pelik tau nape orang tak leh tidur pun nak cerita kat facebook...sebab tu la banyak skandal2 jadi dalam facebook kan.... bila ada yang tak leh tidur... ada lak yang melayan chat bagai.... pastu mula la cerita benda2 tak patut... bla..bla.... sudahnya... lupa anak bini... laki... semua2 la... sebab pada aku facebook cuma nak main game je... hehe... dah jemu tinggal la...

pada aku pulak tak salah nak bersosial tapi berpada2 la... jaga diri sendiri dan jangan sebok nak jaga orang lain dulu....

korang ni saje je kan...

salam semua,

dah makan tengahari belum... kalau belum pegi la menunaikan kewajipan untuk perut tu.. kesian dia... kecuali orang2 yang diet ok...

aku dah makan tadi... teman kawn sebilik ni haaa... gi settle urusan dia kat lhdn... dia dah lupa nak isi hari tu.. baru gi buat tadi ni... lepas tu terus kami makan tengahari kat Aida's kat bawah center point tu je...

aku ambik sayur bayam.. hati ayam... kupang... semua sumber iron tu bagi tambah darah...hehe... alhamdulillah kenyang....

sebenarnya aku nak tanya korang ni....
tentang iklan kat blog aku ni haa....
pilih jawapan kat bawah ni ye...
a) semak sangat  la.....
b) iklan...huh... menyampah aku tengok...nak duit free la tu...
c) aku suka iklan
d) letak satu jadi la...bukan aku tekan pun...
e) semua jawapan kecuali c

p/s korang saje kan... penat tau aku copy paste sekali pun korang tak pernah klik... sampai hati korang... derma2 la sikit untuk rumah baru aku nanti...
This entry was posted in

apa tanda bumi dah tercemar....

salam semua,

pagi ni agak sibuk menyiapkan report kes... tapi nak curi masa juga update blog ni... sebelum aku terus ke bilik post mortem untuk settle lagi 3 kes menunggu di situ...

pagi tadi kami naik motor ke tempat keja... nak jimat minyak sikit la... dah banyak abis duit kat minyak kereta bulan ni.. itu pun kami dah kurang jalan2 sekarang ni...

banyak kelebihan naik motor ni... pertama boleh jimat minyak... kedua boleh sampai awal..... kami kena balik awal sekarang ni sebab lepas je pukul 6 petang dah ada bayaran tambahan dikenakan untuk anak yang balik lewat...

tengah2 jalan tadi terfikir.... banyak tanda2 bumi kita dah tercemar kan?

korang nak tau apa dia?

1. korang cuba duduk2 senyap2 kat rumah..... ada tak bunyi katak?
kalau jawapan korang takde sah kawasan rumah korang tu dah tercemar... sampai katak pun tak boleh hidup... korang tak caya cakap aku...leh baca kat sini... cerita pasal katak...

2. korang perasan tak bunga yang kaler perpel kat yang selalu tumbuh meliar kat tepi2 jalan tu... orang panggil nama dia bunga seri pagi... kalau dah takde jugak kat kawasan korang pun kira dah tercemar jugak la tu... yang ni tanpa disokong oleh fakta ok... aku saje je buat cerita... nak baca boleh... percaya? ikut suka... hehe...

3. cuba perhati sikit ada tak bunyi citt...cittt... masa korang duduk senyap2 atau selepas lampu padam? kalau ada lagi la tinggi tahap pencemaran kat tempat korang tu.... yang ini tak yah nak sokong dengan fakta la... mesti betul punya... cik menti ni.... nama glamer la ye... atau nama tak glamer tikus memang suka tempat yang amat tercemar dan kotor ok...

eh ok la pepetang sikit ke kalau aku ada idea aku sambung cerita aku orang susah part 4 ke kan....? errrr....ada orang tunggu aku letak ke ek?

Selasa, 3 Mei 2011

Ariana's story 1st GA




salam,

sebelum aku naik atas jap ni... aku nak buat GA akak tersayang ni la kejap....

akak laaaama dah akak ajak saya join kan..... saya tengok pun dah ramai yang join... wah ada peluang menang tah tak ni.... apa pun saya cuba la buat sekreatif mungkin supaya akak boleh pilih saya untuk bagi salah satu collection english akak tu.... leh buat penyeri ruang rumah baru saya tu nanti.... hehe... mengharap...

aku kenal kak zana ni sejak di mula komen kat entri aku Jelajah blog kategori ibu...



lepas tu blogger yang dikenali sebagai Ariana's tak pernah jemu meninggalkan komen di entry aku ni...

terima kasih kak menjadi pengunjung setia kat sini....

buktinya ada di bawah ni.....


diharap persahabatan ni kekal selama2nya ye kak....

sapa yang nak join meh klik SINI... tak pun klik je kat gambar kat atas nuuuu....

p/s : nasib akak tak suruh buat kat sidebar tu... sy malas...huhu..

apa yang bestnya sampai......

salam semua,

memula nak tulis entry ni pun cam segan je rasa..... ye la sapa la aku ni kan...hehe.... aku rozita la...

dah bape hari aku tak jenguk blog ni kan? tetiba je pagi ni macam tak percaya pun ada.... gosok2 mata sikit.... tapi betul la....

dia datang jenguk dan follow aku.... wah aku sangat kagum ok.....

bagi yang nak tengok gambar ni klik bagi besor sendiri ek.... aku malu la nak tepek gambar besar2... hehe... kang org kata tumpang populariti lak kang... hehe..


tapi apa yang bestnya kat blog ni ye.....

hajat tak kesampaian...

salam semua,

lama dah cuti... 3 hari duduk kat rumah melayan mabuk....letih...

hari ahad lepas dengan bersemangat aku kerjakan agar2 yang aku rendam agar2 sejak dari hari sabtu untuk buat makan2 masa potluck 1 mei  blogger kuantan....

bila dah siap semua dan letak dalam peti.... badan mula tak larat nak buat apa2 dah... nak angkat tangan pun tak bape nak larat....

maaf ye kawan2 blogger kuantan.... sangat jeles tengok kamu semua berkumpul tapi apa kan daya tahap kesihatan amat menganggu pada hari tu....nak tengok muka anak2 pun cam tak bape larat dah...




ni buktinya puding kukus yang aku tiru macam dalam blog kak ummi.... waaa... bersemangat nak bawak dengan loyang2 tau.... sudahnya kami bungkus hari ni bawak kat tempat kerja masing2.... sedih betul...

buat blogger kuantan:
maaf sebab tak dapat menghadirkan diri pada 1 mei tu.... semoga Allah dapat temukan kita di lainkali.... waa...

buat rakan sekerja:
rezeki korang la nampaknya....

Ahad, 1 Mei 2011

MARI KITA JUMPA SAMA BLOGGER KUANTAN!!

ENTRI KENA GAM DAH NI...SAMPAI 1/5/2011
entri baru tengok bawah lagi ye 


salam semua,

ni nak tolong sampai menyampai ni....tolong copy paste dari blog orang lain...hehe... malas nak menaip...

nak tolong uar...uarkan.... ada potluck yang tak bape nak luck ye.... (pasal kena bawak makanan sendiri)...huhu... teruk la korang kalau rasa makanan aku nanti...hehe...

TARIKH: 1 MEI 2011
TEMPAT: TAMAN BANDAR- DEKAT PERMAINAN KANAK-KANAK ( ni yg dekat bangunan  kastam tu kan?...haaa...fail jadi orang pahang...)
MASA: 3.30 PETANG
CADANGAN:  POTLUCK

aku bukan rasmi orang kuantan pun tapi tetap nak join gader2 ni pasal aku dah duduk kuantan kan....meh korang join reramai....

korang yang berminat jangan bagi nama kat aku.... bagi kat urusetia ni haaa....


dan 

meh join!!!!


eh lupa nak cakap lak...diorang kata blogger perempuan je ye...tapi yg berkeluarga leh bawak keluarga memasing ye...takkan nak tinggal ye dak?
This entry was posted in