Follow my blog with Bloglovin

Isnin, 30 April 2012

Kopek dan Tetek... ada beza ke?

salam semua?

terlebih dahulu dinyatakan ini bukan entry 18SX ok.....

perbualan antara ummi dan abg long...

di suatu ketika di petang ahad yang damai....kejadian berlaku pada 29 April 2012...



abg long : ummi... cepat la adik nangis ni....

ummi : abg long tolong tengokkan adik kejap la... ummi tengah angkat kain ni...

abg long : tak boleh la... dia nangis nak tetek ummi ni....

ummi : ala abg long tolong pujuk dia kejap la...

abg long : tak boleh... dia nak tetek ummi je...saya takde tetek... saya cuma ada kopek je....

ummi : haaaa??? sambil tergelak sorang2.... sah memang budak2 ni serba tak faham kan?


p/s ke masih ada org dewasa yg x faham? kat pahang ni kopek adalah bersamaan dengan tetek atau payudara ok.... ada faham???

Khamis, 26 April 2012

Kesilapan Kita Sebagai Ibu Bapa dalam Mendidik Anak-Anak

Salam semua,

Terbaca sesuatu di facebook tadi.... mari kita kongsikan bersama2 ye...


Kesilapan Kita Sebagai Ibu Bapa dalam Mendidik Anak-Anak

1. Kesilapan pertama: Kurang BerdoaKurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah
* Saidul (penghulu) istighfar
* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:8-9)
* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:38)
* Doa agar anak mengerjakan solat ((Al-Quran Surah Ibrahim, 14:40-41)

Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah
* Doa agar anak patuh kepada Allah s.w.t (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2:128)
* Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Fuqan, 25:74)
* Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

2. Kesilapan kedua: Banyak membaeri belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti:
* menakutkan anak-anak dengan sekolah
* menakutkan dengan tempat gelap
* menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau
* menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur.

3. Kesilapan ketiga: Tidak tegas dalam mendidik anak-anak
* Tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
* Terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka.

4. Kesilapan keempat: Menegur mereka secara negatif
* Mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah)
* Membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain.

5. Kesilapan kelima: Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual)
* Ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani.

6. Kesilapan keenam: Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak
* Sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a.: Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’: “Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun daripada mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata: “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”
(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

7. Kesilapan ketujuh: Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas
* Ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati syarak bile berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.

8. Kesilapan kelapan: Susunan rumahtangga yang tidak kemas
* Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh.

9. Kesilapan kesembilan: Kurang menghidupkan sunnah di rumah
* Seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi.

10. Kesilapan kesepuluh: Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak
* Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu Sunnah.

11. Kesilapan kesebelas: Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang
* Seperti para ulama’ dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktivi yang bersesuaian dengan akhlak Islam.

12. Kesilapan keduabelas: Bertengkar di depan anak-anak
* Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibu bapanya.

13. Kesilapan ketigabelas: Membenarkan orang yang tidak elok sahsiahnya masuk ke dalam rumah
* Samada dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang sedang membesar.

14. Kesilapan keempatbelas: Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton
* Samada dari TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangn dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak.

15. Kesilapan kelimabelas: Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak
* Sebagai ibu bapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.
“Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.”
(Al-Quran Surah At-Taghabun, 64:15)


p/s insaf....banyaknya kesilapan yang dah dibuat...

Keputusan Kemasukan ke Program Matrikulasi 2012

salam semua,

semalam sebenarnya dah keluar keputusan mengenai kemasukan ke program matrikulasi ni...

bagi yang belum check boleh pergi ke SINI untuk check online...

pun ada dinyatakan sekali untuk mengetahui keputusan melalui SMS...

p/s tahniah bagi yang berjaya!

Rabu, 25 April 2012

Njoi dari ASTRO... betul ke free?

salam semua,

korang sihat hari ni? alhamdulillah aku bersyukur masih sihat dan boleh tersenyum hari ni sebab hari gaji kan? hehe.... oppsss... tapi hari ni bukan nak cerita pasal gaji ok...

sebelum tu nak ucap tahniah kat ADIK ni jap pasal kejayaannya dapat kemasukan ke matrikulasi... dengar cerita dapat kat Muar ye dik?

itu pun bukan cerita sebenar ye...

yang aku nak cerita ni sebenarnya pasal call dan sms yang shah terima semalam... ada sms dan call dari astro mengatakan ada siaran satelite yang tidak berbayar dan boleh dapat free....baca betul2 tu... FREE ok ataupun lebih suka kalau disebut PERCUMA.... kami suka sangat bab2 ni...

dijadikan cerita, disebabkan kami adalah pengguna astro tak berapa tegar sebelum ni (pasal kadang2 lupa nak bayar).... maka kami telah buat pemotongan perkhidmatan semenjak bulan 3 yang lepas... dan kami mula membiasakan diri dengan channel yang sedia ada menggunakan ariel kecik di atas tv kami yang agak gedabak tu.... kami nampaknya tidak mengalami apa2 kesulitan apabila talian astro dipotong dan anak2 pun sudah membiasakan diri terutamanya abg long yang kaki tv tu....

tapi dengan tiba2 semalam shah dapat call dan sms dari Astro mengatakan dia akan hantar kad untuk perkhidmatan siaran satelite percuma bernama Njoi.... balik2 je aku bersemangat nak check internet dan tau apa yang aku dapat?

ni dia.... ni semua channel yang dia bagi free....



dan ada satu yang tak bape best la.... yang ni....yang no 16 tu haaa....




maknanya kami tetap kena simpan ariel kecik kami tu untuk tengok channel yang lain....

korang yang nak belum ada astro pun boleh masuk, ada syarat... kena bayar dalam RM388 untuk pemasangan dan dekoder dulu....

maklumat lanjut boleh tengok kat SINI ok...

p/s tak sabar nak tunggu kad free tu.... sejak guna ariel kecik tu tv2 payah nooo nak terang.... asyik bergoyang dangdut je dia...

ada update terbaru di SINI dan SINI ye...