Follow my blog with Bloglovin

Isnin, 18 Jun 2012

adik husna dah start solid!

salam semua,

korang sihat hari ni? tadi tak sempat tanya la.... aku alhamdulillah masih diberi kesihatan yang baik untuk kutempuh hari-hari mendatang...ceh...ayat...

pagi tadi aku sibuk-sibuk panaskan periuk... ceh dah masak ko ita? ...hehe... cuma nak masak bubur husna je pun...

aku lupa nak bagitau korang husna dah genap 6 bulan pada 11/6/2012 baru ni... dan dah selamat mendapat suntikan vaksin buat 6 bulan.... alhamdulillah tak demam pun... adik kuat kan...?

update dia sempena 6 bulan...

berat adik naik sikit je.... bulan ni dia dah 5.5kg... cuma naik 300gram je... alahai...
tinggi adik dah 64cm...
kepala...eh bape ek? alamak tak perasan la pulak bape tertulis kat buku tu...

kesimpulannya adik sihat dan aktif cuma berat je dah masuk line kuning... takpe la janji adik aktif....

adik husna sekarang dah boleh maju atau menjelor kalau orang kampung panggil... start hari isnin tu la jugak bila umur genap 6 bulan... sekarang ni dah seminggu dan adik dah boleh menjelor laju-laju dah... ummi sangat kagum dengan adik... sebab badan dia ringan kot...

apa lagi yang adik dah pandai?  haaa... adik dah pandai menangis meneran-neran bila ummi siap pakai tudung dan dah sedia macam nak keluar rumah... biar pun ummi cuma nak sidai baju je... wah drama betul tau.. siap menitis-nitis air mata lagi... tapi bila aku hulur je tangan terus nada tangis jadi slow... kalau pun yang pegang tu ayah dia drama tetap ada... ini baru betul anak ummi ni...

adik dah start makan mula pada hari sabtu lepas 17hb... aku start buat bubur tepung beras je pun... alhamdulillah adik makan dengan berselera... nak resepi...? senang je...

aku letak dalam 2 sudu makan tepung beras...dan 1 sudu gula...letak air dalam 2 cawan atau 1 cawan setengah... kacau dulu bagi rata dan letak atas api dan kacau je sampai pekat... jangan tinggal tau nanti dia berketul-ketul..

resepi yang aku prepared ni untuk 2 kali husna makan... tengahari dan malam... termasuk ada mulut kecik abg ngah yang turut sama ngendeng-ngendeng satu atau dua sudu bubur adik....

hari ni aku bawak bekal dia dan tinggalkan sikit dalam periuk untuk malam nanti...

cadangnya lepas 1 minggu atau 2 minggu kang nak try blend bubur nasi pulak bagi dia makan.... slow-slow la ...tengok dulu penerimaan dia macamana...

p/s korang ada resepi baby yang best tak boleh aku try? Cerita menarik lain
This entry was posted in

2 Luahan Ikhlas:

mama pipie berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cayalah adik husna.. cepat ajer besar kan..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

masa yg cepat berjalan adak..tapi anak memang cepat je rasa diorang membesar..