Socialize

Follow my blog with Bloglovin

Selasa, 26 Jun 2012

saya tak nak sekolah!!!

salam semua,

tetiba rasa nak cerita pasal abg long lak pagi ni....



sebabnya pagi tadi dia buat hal....

dia tak nak pegi sekolah!

letih aku pujuk.... memula bangun mandi siap berpapah.... last-last ayah dia datang terus dia tegak berdiri...hehe... nak gelak pun ada... anak-anak semua takut dengan ayah dia...

nak pakai baju pun buat hal lagi.....

alasan dia sebab nak pakai baju coklat taknak pakai baju lain.... sebenarnya ni dah masuk minggu ke 3 abg long telah aku hantar ke sekolah baru....sekolah baru, persekitaran baru dan suasana pun baru...

jadi di sekolah Tadika Kemas baru ni  semua orang pakai baju seragam pada hari isnin dan rabu, baju senam warna coklat cair pada hari selesa, baju senam warna merah pada hari khamis dan baju melayu warna peach hari jumaat..

abg long cuma dapat baju senam   warna merah je sebab dia masuk dah tengah tahun...warna baju melayu pun lain.. abg long cuma ada stok baju warna gold je... lepas ni memang kena cari jugak baju t-shirt warna coklat muda dan baju melayu warna peach... dekat raya ni banyak jual baju melayu kan? kalau nak harap aku jahit... tahun depan...tahun depan lagi pun belum tentu siap... ;)

alhamdulillah sejak abg long tukar sekolah ni aku tengok perkembangan dia dah makin ok.. dah boleh kenal huruf dan nombor... sebelum ni sangat kesian ok... cuma aku tak push sangat... benda sangat la budak kecik-kecik ni... biar dia banyak main pun takpe...

sebab sebenarnya aku tukar sekolah abg long ni adalah sebab sekolah dia sebelum ni terlalu ramai orang.... ada 45 orang budak termasuk 4, 5 dan 6 tahun... belajar pulak dalam bilik tidur rumah semi D... takde rasa macam suasana sekolah langsung...

bila aku survey tadika ni pulak budak cuma ada 19 orang termasuk 5 dan 6 tahun... cikgu ada 3 orang termasuk sorang tukang masak...cikgu pun berbudi bahasa...

harapan aku bukan tinggi melanggit sampai nak tengok anak aku dalam top 10 kat sekolah cuma cukuplah kalau anak aku boleh mengenal huruf dan membaca sebelum dia naik sekolah... aku tau abg long berada kat tahap mana... mula bercakap bila umur genap 3 tahun 1 bulan...itu pun cakap pelat2... tapi aku tau setiap anak ada kelebihan mereka... yang penting dorongan dan doa ibu bapa tu yang utama... sebab tu bila ada yang mengejek abg long bercakap pelat... aku cuma tersenyum... dalam hati aku berkata... takpe nak teruskan usaha...

untuk abg long, ummi sentiasa doakan yang terbaik untuk anak-anak ummi... semoga anak-anak ummi mampu untuk berdikari bila ummi tak ada..

eh syahdu la pulak... nak tepek gambar lukisan abg long kat sini la....


ada pulak matahari boleh ada sekali dengan bulan? bila aku tanya dia kata "yang kita nampak siang dulu bulan kan ummi"...eh...(tapi memang betul pun ada bulan masa tu)..

eh tetiba pulak abg ngah nak tumpang nama....



p/s bila ada anak ramai ni kadang2 secara tak sedar yang besar tu selalu terabai.... sedih pulak tengok dia... Cerita menarik lain

4 Luahan Ikhlas:

:: Mrs.Eady :: berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ala kakkk....ayat yg terakhir tu yg tak tahan tu..sedih nyer!!

p/s bila ada anak ramai ni kadang2 secara tak sedar yang besar tu selalu terabai.... sedih pulak tengok dia... (sedih la ayat nih!)

anitadiana berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tak lah zita..bebudak..anak kak ita aqil tu pun pelat sangat ..berbanding dengan arisya cakap lagi ok..
tq ya ita...kak ita dah 2 bulan lebih..due bulan pertengahan bulan 1...tak sia-sia beli pump kat ita kan..he..he

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

seronok dengar org lain ngandung ni... roomate ita ni pun dah 5 bulan... jaga diri bebaik ye kak..

memang kesian tgk anak-anak yg lambat ni kak tapi ita cuma taknak beza2kan diorang...

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

serius izwa... ko tak rasa ke macam akak dik? mungkin tak kot kalau jarak anak tu ok..