Follow my blog with Bloglovin

Rabu, 23 Mei 2012

Selamat Hari Lahir Sayang....

Salam semua,

entry yang agak terlambat.... walaupun lambat nak wish jugak kat sini.... sebenarnya hari isnin baru ni 21/5/2012 genap usia abg ngah 2 tahun... alhamdulillah banyak perkembangan positif abg ngah selama 2 tahun ni....

tapi yang sadisnya hadiah hari lahir abg ngah tahun ni ialah..... chicken pox!.... kesian bujang kecik tu...

ini pun aku tengah bercuti kat rumah jaga dia ni...

ni gambar dia masa hari isnin lepas.... sedih gila tengok muka dia masa ni....



yang pulak gambar hari ni...



alhamdulillah dah mula sihat sikit.... cuma kat leher tu je yang payah sangat nak baik... selalu kena peluh dan air mata... sebab tu payah nak kering....

sekarang ni aku rasa macam ada anak sorang je dah... adik husna pun kena gak tapi dah baik jadi aku hantar dia dan abg long ke taska... nak tumpukan perhatian lebih pada orang tengah sakit ni... demand macam2 pulak bila sakit....

p/s cepat la sembuh nak... rindu anak ummi yang keletah ni....


Jumaat, 18 Mei 2012

merahnya darah bang....darah apa tu?

salam semua,

ni aku nak cerita sikit pengalaman aku hari selasa lepas..... aku lalu kat tepi susur keluar dari taman rumah kami....


sekali aku nampak macam ada tumpahan darah je kat tepi susur tu... aku tanya shah " darah apa tu bang... merah je..." dalam hati dah istighfar je dah....

serius memang merah darah atas jalan tu.... warna di macam merah terang betul...

shah jawab " ala darah kambing kot.... mana tau kambing kena langgar, dah tu orang bawak ke tepi dan sembelih.."

tapi hati aku tak sedap dan terbayang2 sampai ke saat aku menulis ni tumpahan darah tu... dan hati aku pun berkata2 kalau darah haiwan tak macam tu merahnya.... sepanjang pengalaman sebagai doktor haiwan...

sampai kat opis.... aku lupa sekejap....

balik dari opis.....shah mula cerita.."sayang...ingat tak darah pagi tadi tu..?"

aku jawab.."ingat la...nape?"

shah pulak..."abg berhenti kat makcik jual kat quarters jkr tu tadi... kan makcik tu duduk kg derhaka kan?..dia la bagi tau... dia kata ada accident pukul 5 pagi tadi... tempat yang sayang kata ada darah tu la..."

dalam hati aku dah berderau dah....mulut aku tersebut..."Allah"

shah sambung lagi..."teruk...meninggal kat situ jugak.... yang kena tu polis yang duduk kat taman betul2 depan klinik kempadang tu....dia baru balik keja... balik operasi...dengarnya langgar lari...pasal orang tak nampak kereta yang langgar tu... orang dengar bunyi sedar2 dia tinggal sorang2 atas jalan...kesian...tak taulah terlanggar ke atau sengaja langgar..."

shah sambung lagi..."wife dia staff nurse kat hospital" (yg ni takde kait mengait ok..cuma perbualan tambahan suami isteri..)

aku terus jawab.." kalau darah orang nape orang tak tolong simbah?"

shah cuma boleh kata.." entah"....

p/s aku sangat tak tau nak kata apa... terbayang keadaan isteri yang lalu jalan yang sama untuk balik kerja setiap hari..Ya Allah... kau tabahkan hati keluarga mangsa dan semoga roh mangsa sentiasa dicucuri rahmat..amin..Al Fatihah...

dah tiba musim luruh...

salam semua,


korang mesti ingat setelah tengok gambar tu dan baca tajuk di atas......memikirkan aku sekarang berada di over the sea kan?

gambar ihsan google


hahaha... sila percaya yang ianya adalah benar kerana memang aku mimpikan tetiap malam nak berada di negeri yang ada 4 musim tu.... huhu... berangan je lebih....

sebenarnya sesaja je nak cerita pasal musim luruh kat dalam rumah aku ni haa...

aku lah yang tengah mengalami musim tu.... buat masa ni adik husna dah mula pandai buat semburan-semburan mulut dengan jayanya... sehinggakan kadang kala terpercik2 ke muka orang yang berada di sekitarnya.... sangat tak menjaga moral kan....aiseh... ikut sapa la tu agaknya.....

maka disebabkan dengan semburan air liur husna tu menyebabkan rambut aku banyak yang luruh... asal sikat je dia gugur.... asal gugur je mesti aku sikat.... ala time tak sikat pun cuma betul2kan dengan tangan pun dia gugur....

walaupun aku masih tak tau apa kaitan antara anak pandai menyembur dengan rambut mak dia gugur tapi aku masih hormat pandangan orang dulu-dulu (sebab aku anak yang baik.... ;) ngeeee....redha je la...)

dulu orang kata ada kaitan dengan menyusu badan... tapi kan time abg long dulu tak menyusu badan pun ada effect camtu gak...apa yang berlaku sebenarnya ye?

p/s dengan masalah ini, diharap sila inform awal jika anda nak menyinggah rumah saya ok... nak bagi clear itu rambut.....hehe...

Khamis, 17 Mei 2012

yeay... dapat dah akhirnya...

salam semua,

ada terbaca status terbaru aku kat facebook? hahaha.... cita-cita tinggi melangit ni....





buat pengetahuan korang aku dah daftar diri untuk hadiri kelas menjahit baju kurung kat kg peramu, kuantan hujung minggu ni.... wah... sangat semangat ok.....dah tua2 baru sibuk nak belajar...

lepas tu dah berangan pulak nak beli kain nak buat baju satu family.... huhu... ntah berjaya tidak ntah.... berangan bebenor....

tapi demi impian yang melangit tu terpaksa aku korbankan cuti 2 hari di hujung minggu dengan anak2 demi untuk mencari ilmu jahitan... doakan la semoga otak aku ni berjaya menerima semua yang akan diajar nanti... sangat tak sabar rasanya...
aku sangat berangan ketika ini nak beli mesin jahit sendiri... jenuh dah asyik meminjam orang punya je....

tapi bukan pasal kelas yang aku nak cerita ni.... pasal mesin jahit tu la..... al kisah.... ada kawan opis ni bercerita pasal mesin jahit yang dibeli.... cerita punya cerita.... aku ter...ajak shah ke kedai tu semalam... dan selepas demo yang memakan masa lebih 1 jam... maka inilah hasilnya.....



hahaha.... terembat satu la pulak....

berangan nak jahit macam2 ni... memula tuala dan lampin anak2 la akan jadi mangsa...hahaha....

p/s buat masa ni.... mesin ni ratu dihatiku.... jangan marah eaaa....

dah 5 bulan dah...

salam semua,

semalam kami hantar adik husna gi vaksin untuk 5 bulan... sekejap je rasanya dah 5 bulan kan? kalau dalam perut dulu nak sampaikan 5 bulan cam lama je kan....bila dah keluar rasa sekejap sangat....

ok kita update dulu perkembangan adik bila dah 5 bulan ni...

berat : alhamdulillah berkat susu ummi.... dah naik lagi jadi 5.2 kg.. ada peningkatan 1/2kg di situ...walaupun tak naik banyak tapi aku masih bersyukur jarum penimbang tu masih bergerak ke depan...
tinggi : naik satu je pun dari bulan lepas... 61cm... ye ke...? tapi nampak macam adik tinggi banyak dah...
ukur kepala : alamak tak perasan la pulak bape...
kemajuan : adik dah pandai meniarap + mengundur dengan lajunya...... abg long gelakkan je adik dia bila kita panggil makin mengundur... hehe...

semalam kena cucuk untuk 5 bulan... berbunyi sikit je... pastu tak menangis pun... pejal kot otot dia tu yang tak rasa sakit sangat....

ini dia budak kecik yang dah cukup 5 bulan 6 hari....

eh2...yang belah kanan tu ye...
masa gambar ni diambil genap umur adik 5 bulan...

p/s semalam tumpang timbang abg long dan abg ngah sekali... abg long : 14 kg, abg ngah : 11 kg....alahai abg long....bila la nak besar sikit lagi...

Rabu, 16 Mei 2012

Selamat Hari Guru 16 Mei 2012 untuk semua!

salam semua,

aku tak tau cikgu-cikgu sekolah rendah dan cikgu-cikgu sekolah menengah aku ada baca blog aku ni ke tak.... tapi aku tak kira.... aku nak ucap jugak!

aku nak ucapkan selamat hari guru untuk semua cikgu-cikgu yang pernah mengajar aku dulu.... termasuk cikgu sekolah tadika.... sekolah rendah.... sekolah menengah.... mengajar masa matrik.... dan tak lupa yang mengajar masa aku kat universiti dulu.... jasa semua cikgu ni aku kenang selagi nyawa dikandung badan.... walaupun otak aku agak terjejas nak mengingatkan nama2 semua yang tersebut di atas nuuuu..... percayalah jasa kalian tetap di hatiku....

tak lupa jugak untuk guru-guru (ceh ayat sekarang kan) yang berada di seluruh dunia..... eh ke malaysia je yang sambut hari guru ni...?

apa pun yang berlaku menganggu gugat perjuangan kalian... teruskanlah usah mendidik anak bangsa kita (aku tak dapat peluang dah...huhu...)

juga kepada semua ibubapa dan individu yang menjadi guru secara langsung atau tidak pada anak2.... selamat mendidik ke jalan yang benar....

p/s aku juga berada dalam perjuangan mendidik anak2.... sangat2 mencabar.....

Selasa, 15 Mei 2012

habis runtuh semuanya....

salam semua,

alhamdulillah hari ni dah start kerja dah ni..... pagi tadi nak update tak sempat la pulak....

sampai2 je opis tadi ada orang bagitau ada mak mertua staff kat JPV Pahang meninggal dunia pagi tadi....
sebab shah nak cepat maka kami gi beli sarapan dulu tadi... lepas tu aku gi melawat kejap... sampai2 jek... elok je sama sampai dengan van jenazah... diorang bawak mandikan jenazah kat masjid cenderawasih dan terus kebumikan di setali... aku tak ikut pun... beban tugas dah menunggu....

kami sampai semalam jam 7 malam di kuantan.... rasa letih lutut duduk lama2 sambil pangku adik husna... belum lagi campur dengan penat berjalan sambil dukung husna, dia taknak langsung duduk dalam kendong... panas kot...

pagi tadi dengan ceria aku bagitau kat shah... "mujur ita tak kena bertugas minggu ni... boleh rehatkan sikit kaki ni kat opis".... abis je aku bagi tau camtu kat shah... elok je hp aku berbunyi.... tet... tet... tet.... (sila maklum aku pakai bunyi standard untuk sms ok..)

bila aku buka je.... " saya mc....bla...bla...tolong ganti...bla..bla.." aduh.....terus terduduk aku yang sedia tengah duduk kat dalam kereta time tu... aiseh.... kena ganti orang pulak.... aduh.... dalam hati jangan la ada kes banyak..... tapi sampai je kat opis.... ambik ko! (hakimi pun dah pandai sebut ayat ni)... ada 55 kes menanti! huhu....kebas lutut aku.... termasuk la kebas jari jemariku yang halus gemalai ni... mana taknya... organ2 sejuk beku menanti... gila ko... ketar2 dah jari aku kena air sejuk tu tau!..... waaaa.....dalam hati ni berdoa aje....moga diberi kemudahan.... Kerja untuk family kerana ALLAH....

eh.... korang tak perasan ke tajuk aku lain kat atas tu.... hehe... sorry melalut pulak bila dapat keyboard....

sebenarnya aku nak cerita pasal kejadian malam tadi... sesampai je kami kat kuantan, hujan lebat berserta kilat sambar menyambar menyambut kami.... lepas maghrib la semua bermula... memula lepas berita tu aku layan tengok cite lara hati kat tv9.... tetiba je gelap tv...   hah.... sudah (ayat ni pun hakimi dah pandai sebut)... bukan pakai astro pun nak gelap2 kan? ngeeee.... ;)

sekali tengok kat luar pokok berbuai2 kena tiup angin.... seram ko tengok angin semalam.... entah sampai kul berapa ntah ribut aku tak sedar dah pasal malam tadi kami asyik dok jaga pasal najmi asyik menangis je dah.... letih wooo badan... dah la baru jalan jauh....

pagi ni pulak dalam perjalanan ke opis semua abis runtuh dan tumbang dah.... memula kat area peramu.... banyak khemah kedai jatuh dah....pastu depan sikit kat tanjung lumpur... papan tanda kat tepi jalan dan papan iklan perumahan baru sebelum jambatan tu pun dah runtuh abis dah.... patah terus menyembah bumi dah... sesampai je kat padang kemunting 4 lagi haru.... papan tanda iklan sukma MPK tu abis patah riuk dah.... sadis dah tengok.... memang kuat betul angin malam tadi....

aku cuma sempat snap gambar papan iklan tu tengahari tadi je... itu pun lepas paksa shah berhenti tepi jalan... hahaha.... layan je la ye... abis zoom dah ni....hp je pun....

 
 p/s aku tepon mak cerita pasal ni... mak kata... banyak nooo dah pesta sana sini... Amaran dah tu....

Khamis, 10 Mei 2012

rehatkan petang ni sikit nak??

salam semua,

sebab mood cuti sudah mari... mari kita rehatkan diri petang2 ni tengok imej ni nak?

korang nampak sesuatu.... hahaha.... mari kita tengok.....

-
-
-
-
-
-
-
-
-


p/s gambar dari fb studio mukmin...

gi Kota Bharu jom!

salam semua,

esok cuti! yeay!.... opppssss aku je tau.... pasal esok kami nak gerak ke kota bharu dah....

lama dah tak jenguk sana... apa kabar ntah kota bharu sekarang ni.... teringat pulak kenangan duduk sana tahun 2006-2007 dulu..... hampir abg long jadi orang kelantan dulu....

insyallah kalau takde aral kita bersiaran dari sana la pulak ye..... (itu pun kalau tak sibuk la)...

p/s hmmmm... apa yg best nak makan kat sana ye?

Rabu, 9 Mei 2012

Saat kelahiran putri kami...cerita basi...

salam semua,

disebabkan aku tak sempat nak cerita pasal kelahiran buah hati kami yang terbaru... aci tak kalau aku cerita selepas 5 bulan kemudian?.... aci kan?

aku cerita sikit2 ye....

9/12/2012
Jumaat
pagi ni aku gi kerja macam biasa... tapi memang dah rasa macam ada contraction yang tak berapa kuat..
pagi sempat lagi pergi makan capati kat kedai... mengidam la konon-kononnya...

ni gambar capati yang best tu...



pastu tengahari pulak kawan opis yang baik hati ni belanja pulak nasi kukus ayam berempah kat beserah... marveles ayam dia...sedap sampai sekarang ni macam terasa...
lupa pulak nak ambik gambar....

petang pulak boleh aku ajak shah gi makan pizza heart corner yang best kat jalan beserah....

 gambar yg ni ada kesan gigit pasal dah gigit baru ingat nak ambik gambar...



10/12/2012
Sabtu
masa pagi tu aku dah start rasa sikit2 contraction yang tak berapa kuat.... tapi aku gigihkan jugak buat kek untuk hero aku yang 2 orang tu....


tengahari tu pulak cadangnya nak gi tunas manja beli barang2 buat masak2 sikit.... boleh pulak abg ipar shah  call suruh tolong dia yang kehabisan minyak lori kat jalan pekan-kuantan... aku terpaksa ikut dengan anak2... nak tinggal shah tak percaya dah takut aku dah nak bersalin sangat kang susah pulak nak patah balik....
maka bersesak la kami kat dalam kereta ditambah dengan kawan abg ipar lagi sorang.... aduhai... boleh pulak diorang mengeluh tengok shah bawak aku dan anak2 sekali....ye la kan... buatnya shah lambat balik dan nak terbersalin lak aku kang camne? sapa nak jawab wei?

pelik betul aku tengok diorang ni... pengalaman bawak lori bertahun dah boleh pulak mati tengah jalan pasal abis minyak... dah tu satu tong spare pun tak bawak... huh... payah nak bebel bebanyak org lelaki ni... kang dikatanya orang perempuan ni kepoh pulak....

sempat lagi tu layankan nak jumpa azie, member lama yang lama tak jumpa... alamak takde pulak ambik gambar... sekali lagi lupa.... aku masak2 dan ajak azie datang rumah... masak simple je pun....masa layan azie makan tu memang dah rasa makin kuat tapi aku tenangkan diri lagi... masih dapat bertahan ni...

lepas azie balik, aku susukan abg ngah kat depan tv... malam ni kami semua tidur kat luar je sebab shah kata senang nak angkut anak2 kalau aku dah sakit kuat....
betul pulak cakap dia... elok je anak2 tidur... abg ngah yang masa ni masih menyusu badan lagi pun dah selamat tidur.... aku pulak rasa contraction makin kuat.... aku ajak shah ke hospital.... dalam pukul 11 lebih camtu.... masa ni hujan tengah turun mencurah2 kat bandar kuantan....

aku terus ke low risk HTAA... sampai kat situ hujan masih lebat... tapi contraction makin kurang.... bila doktor check dia kata cuma baru bukak dalam 3cm tapi dia tetap nasihat aku suruh stay kat wad sebab ini dah kelahiran ke 3 dan takut kami terperangkap dalam hujan je nanti... atas nasihat doktor aku duduk la kat wad...

shah pulak terpaksa hantar anak ke rumah akak ipar aku di taman tas ria... sampai je kat jalan tanah putih... elok je ada banjir atas sikit dari jambatan lepas giant... lepas tu sampai je kat rumah akak ipar aku... satu dugaan lagi jadi... air dah naik kat jalan depan rumah akak ipar aku... dah sampai kat garaj dia dah... jadinya shah terpaksa dukung sorang demi sorang anak2 dengan berpayung terus ke rumah.... jauh jugak dari kereta yang dia parking ada la dalam 50 meter camtu....

dah selamat bab anak.... shah pusing balik rumah mandi tukar baju dan ambil apa2 lagi kelengkapan yang tertinggal macam barang2 untuk aku makan... hehehe... penting tu tau...

abis cerita shah.... aku pulak yang ditinggalkan kat wad ni dah senyap sakit sorang2... dah la malam tu cuma aku sorang je kat wad tu... katil semua kosong... ada sorang je yang baru bersalin dalam pukul 12 lebih... lepas tu terus sunyi... takde langsung orang lain selain nurse yang tumpang tidur kat katil hujung... aku pulak?
pasal seram tengok kantin belakang yang sunyi dan bilik bersalin yang lebih lagi sunyinya tu aku pun tekad.... ambik air sembahyang... baca yassin ulang2.... rasa takut pun ada nak bersalin kali ni... sakit dia macam lain macam je....

dalam pukul 2 lebih sakit makin kuat aku dah tak lalu tidur... tak lalu macam2 dah.... shah datang kejap tadi hantar barang2 pastu dia gi tidur kat dalam kereta....

jam dah pukul 3 lebih aku terus bagi tau nurse contraction dah makin kuat.... dalam 5 minit dah 2 kali sakit.... masa ni dah asyik ulang2 gi bilik air je dah ni... lendir dah mula keluar berketul2.... sampai aku naik risau dah....lendir je tau darah takde langsung....

jam 4 lebih aku dipanggil masuk bilik bersalin tu.... haaa korang nak tau apa cerita best tak? kebetulan yang sangat kebetulan berlaku.... orang takde kan aku kata tadi... tapi aku dipanggil masuk bilik no. 3.... dan kebetulannya adalah masa abg long dulu aku bersalin kat sini jugak dan aku masuk bilik no. 1.... masa abg ngah pun aku bersalin kat sini dan diberi bilik no. 2.... ni masa bersalin no. 3 boleh pulak diorang bagi bilik no.3.... macam dirancang2 je kan? tapi serius ni tau aku takde hulur duit tepi.... tak ingat apa dah masa ni... ingat nak keluarkan anak dalam perut ni cepat2 je....

dalam jam 5 doktor pecahkan air mentuban.... wah masa ni la aku rasa kalau semua ibu yang nak bersalin rasa sakit yang macam nak tercabut nyawa kan? tak dapat nak gambarkan sakit dia macamana kan....?
aku cuba bertahan... masa ni dan sejak jam 4 tadi shah dah setia duduk tunggu kat sebelah aku je tau.... bila doktor dah pecahkan air mentuban sakit makin kuat dan kerap...

tapi serius aku kata dalam 3 kelahiran... inilah kelahiran yang paling sakit aku rasa... sampai aku rasa serik sekejap nak beranak lagi... (sampai sekarang tau).... masa tahan sakit masa kelahiran yang lain tak la rasa sampai macam kali ni... sampai menitis air mata aku kali ni... betul2 aku tak tahan sakitnya.... Ya Allah... aku kuatkan je semangat.... tarik nafas... lepas nafas.... selawat banyak2.... baca ayat kursi banyak2.... mintak shah doa banyak2 semoga dipermudahkan....

dalam pukul 7 tu nurse datang tanya ada tak rasa sakit yang kuat... nak je hati jawab... huhu lama dah nurse dari tadi dah rasa.... dah tu dia suruh aku angkat kaki nak tengok jalan dah bukak luas mana... sekali aku angkat kaki je dia panik... haaa... kepala anak dah nak keluar dah ni.... ambik... dengan aku tak ready lagi... dengan nurse pun tak sempat nak sedia apa2 lagi... tetiba je dia nak keluar....

nurse tu siap suruh pulak aku angkat kaki tegak2 dan teran bagi baby keluar... aku siap boleh cakap lagi kat nurse tu... "kejap2... bagi saya pegang kaki dulu"  ;) ...dan aku tarik nafas dalam2... teran.... payah jugak la....dalam 4 kali teran jugak baru dia keluar.... masalahnya contraction dia datang sangat jarang2... jadi nak teran tu macam tak kompiden je rasa.... ngam2 pukul 7.17 pagi selamat lahir bayi perempuan seberat 2.5 kg ke dunia... alhamdulillah....

ada cerita lawak masa ni... masa nurse tunjukkan kat aku dan suruh aku confirmkan bayi lelaki ke perempuan.... aku tergamam ko!.... mana aku sangka anak aku perempuan... serius masa aku scan umur 7 bulan hari tu memang jelas sesangat lelaki..... Subhanallah.... kuasa Allah kan? siap nurse tu tanya 2 kali kat aku.... aku sebut pun teragak2..." pe....rem....puan...." serius ini...ini kisah benar....lepas tu tak henti2 mulut aku sebut alhamdulillah...sambil aku terfikir..."ala nak... ummi tak beli 1 pun baju perempuan".... ni la muka si comel tu bila keluar.....


kain bedung tu pun pakai abg ngah punya....kalau aku tau perempuan aku dah beli warna pink tau...hehe...

p/s nasib baik keluar ngam2  2.5kg ... tak perlu tahan wad lama2... dan yang paling best ummi tak perlu jahit2....

Selasa, 8 Mei 2012

DURIAN RUNTUH FELDA! rezeki abah, mak dan anak2...

salam semua,

pagi ni dah ada yang dengar pengumuman di tv... atau anda berada secara live di jengka 8 untuk perhimpunan raksasa felda? bukan raksasa yang berhimpun cuma perhimpunan besar warga felda yang dianggarkan dalam 30 000 orang...

PM dah selamat mengumumkan durian runtuh yang disebut2 sejak tahun lepas lagi... dah kebas dah telinga dengar orang asyik ungkit2... ada yang berdengki siap perli2 lagi.... aku? tahan telinga je la....

pendapat aku... memang patut sangat peneroka dapat.... dah lama dah... tapi ada pulak yang menambah... peneroka je la yang patut dapat... yang isteri peneroka dan anak2 nak dapat apa hal pulak?..... ishhh... dengki sungguh kan? abis tu kalau abah korang susah... anak bini dia tak susah sekali ke?

aku dah cerita kat Aku Orang Susah Part 1, Aku Orang Susah Part 2, Aku Orang Susah Part 3, Aku Orang Susah Part 4.... dan nanti2 senang2 aku nak cerita part 5 pulak... tak habis lagi tau...

dengar ceritanya imbuhan keseluruhan dalam RM15 000... kalau ya alhamdulillah... rezeki untuk abah dan mak.... semoga rezeki abah dengan mak bertambah2 lagi.... dan tempiasnya sampai kat anak2...

p/s mak, org dah siap gosok2 tangan ni... ready sangat nak terima dah ni... hehehe....

Khamis, 3 Mei 2012

Makin membesar semuanya...

salam semua,

nyinggah jap kat sini.... hari ni nak ambik kesempatan cerita pasal anak2... lama dah takde cerita pasal anak2... eh ye ke?



Abg Long:


hari-hari makin kurus dan makin cerewet pasal makan... apa nak jadi agaknya... kalau time dia nak makan...berebut2 semua nak disuap ke dalam mulut.... sampai kadang2 nak termuntah dah.... sebab selalunya makin masa dah lapar sangat....

berat masih macam dulu gak... naik pun sikit je dalam 500 gram je... ceh dah macam adik husna dah....

mulut makin riuh.... sebijik cam ummi dia.... walaupun pelat dia tu tak hilang2....

makin pandai berkawan.... pandai merajuk.... pandai bermanja.... memang yang paling manja dalam 3 beradik ni....

abg long dah pandai pergi bilik air sendiri... buang air kecik dan besar sendiri termasuk cuci sendiri..... cuma mandi je yang tak berapa bersih.... berus gigi paling pandai walaupun tak pandai berus sendiri tapi dia sangat sabar tunggu orang beruskan gigi dia....

hari2 sekarang ni asyik cerita pasal sekolah kat rumah atuk wan yang banyak mainan.... huhu... dan hari2 mintak ummi hantar sekolah sana tapi ummi pun kena tinggal rumah atuk wan jugak.... camne tu?

kalau aku jawab "ummi keja la nak...."
mesti dia jawab balik... " ummi keja kat sana la"
hmmm...... kalau la boleh....




Abg Ngah:

dah makin besar....aku lebih rela dukung abg long dari dukung abg ngah ni.... sejak dia berhenti susu kejap hari tu berat dia macam susut sikit tapi lepas tu tetiba je teringin nak botol.... mujur aku tak buang lagi botol susu lama dia... cuma susu je dah jual kat pak long dia... last2 aku letak je susu abg long dia.... lajuuuu je dia abiskan... dutch lady coklat kan....

lepas tu selamat duit ummi ko nak.... jimat sikit.... sebelum ni dia minum isomil... tak larat bila harga makin naik mencanak2.... yang ni tahan sikit sekilo baru rm23++ ....minum bebanyak pun takpe.... tapi aku perasan kulit dia tak secantik masa minum isomil dulu la....

dia dah pandai cakap macam2.... pendek kata semua orang cakap dia nak ikutkan.... minggu lepas aku bawak dia gi tengok pertandingan karaoke kat tempat keja aku.... sampai hari ni.... setiap hari pegang mikrofon sambil berbunyi.... "ku cinta.....ku cinta...." ....tak larat nak dengar dah....

kalau memalam pulak time aku bacakan surah 4 kul dan ayat qursi sebelum tidur...boleh pulak dia ambik dan letak segala buku yassin kat depan aku... aduhai...

kalau org baca doa dia dah pandai aminkan sambil senyum2 comel....

kalau pegi mana2 mesti orang akan kata dia anak perempuan.... lebih2 lagi bila dia senyum2.... dan mesti orang kata dia ni lain dari 2 beradik dia yang lain tu....

abg ngah dah pandai kayuh basikal sikit2.... pandai makan sangat2..... semua benda dia makan... tak pilih2 pun... pandai sangat sayang adik.... lebih protective dari abg long dia.... dah pandai main bola.... dan pandai conteng2....



Adik Husna:

adik dah makin lebar.... hehe.... lebar pipi je.....  atuk wan panggil budak layut.....

adik dah pandai berlecap2 mulut bila tengok orang makan.... pandang sambil mata tak berkelip2....

adik dah pandai ketawa bila diagah.... bahagia bila dengar adik ketawa.....

adik dah pandai meniarap dah..... sejak 27hb lepas.....



alhamdulillah adik masih minum susu ummi sahaja buat masa ni.... aku ada terbaca kat mana ntah... bila sampai 6 bulan berjaya susukan anak sepenuhnya dah boleh dapat diploma...hehe... so sekarang ni ummi baru berjaya dapat sijil je dulu... semoga boleh terus dapat ijazah (cukup 2 tahun)...semoga rezeki makin lebih untuk adik.... amin....


p/s anak2 ummi makin besar semoga menjadi anak yang soleh dan solehah ye nak.....

Luahan Hati Seorang Anak Polis...

Salam semua,

pagi ni aku bukak email yang entah datang dari mana.... tapi aku rasa aku perlu kongsikan bersama kawan2....sesuatu untuk kita renungkan...


 ini petikan emailnya...

"Sbg salah sorang anak kpd anggota polis sy ingin bersuara bagi pihak rakan2 sy...


Mmg negara ini negara demokrasi tapi xbermakna sikap puak pembangkang esp Bersih berhak memaki hamun sehingga mnjatohkn maruah serta harga diri pihak polis...anda menggelarkan Anggota polis sebg ANJING kerajaan...jadi siapakah kami anak2 POLIS ini...adakah kami anak2 ANJING?


Tuduhan cacian yg xtrbatas seolah2 semua anggota Polis kaki rasuah, xbole di percayai n sehingga xsgp sy menulis disini...


Berlinangan airmata sy bila melihat ada diantara anggota polis di pukul , di terajang seolah mrk xpunya sanak saudara n anak2 yg menanti kepulangan mrk dari bertugas...


Saban hari bila2 waktu yg kritikal spt bersih ini, sy sering trfikir apakah ini lambaian dan ciuman ayah utk kali terakhir krn ayah akan berhadapan dgn makhlok2 yg begitu bencikan tugas ayah...


Apakah tugas anggota Polis itu terlalu hina dimata puak pembangkang? Apakah selama ini rezeki yg ayah dan anggota polis dapat selama ini utk menyara hidup anak isteri mereka adalah rezeki yg tidak halal semata2 mrk bekrja utk kjaan yg dipilih oleh rakyat?


Apa yg sy tahu setiap kali sblm ayah pergi bekerja ayah kami adikbradik bersama ibu akan brsalam n mncium tangan ayah, dan setiap kali itu juga pesanan ayah akan diulangi...JANGAN LAWAN IBU, DGR CAKAP IBU, JGN BIADAP DGN ORG LAIN, HORMATI HAK ORG LAIN n YG PALING2 TRGURIS DIHATI SY IALAH AYAH AKAN BRKATA JGN SESEKALI TINGGAL SOLAT KRN ITU ADALAH TIANG AGAMA KITE...


Sedangkn di luar sana , ayah dan rakan2 dicerca , dimaki , di ludah dan di pukul semata2 utk menjaga keamanan negara...anda yg brkelakuan demikian fikirla, dgn penghinaan yg sedemikian xkn kami anak2 anggota polis akan berdiam , mmbiarkan org tersayang dalam hidup kami di perlakukn spt haiwan, sedang tingkah laku saudara2 pendemo itu lah yg kelihatan AMAT KEJI, seolah2 negara kite tiada undang2,, seolah2 anda semua tiada AGAMA, sehingga sgp mnghinam memukul, menerajang dgn niat kalo polis itu mati adalah kejayaan anda...


Inikah yg di katakn perjuangan menegakkn keadilan sedangkn keadilan dipihak kami, pihak ayah dan rakan2 nya , pihak org2 yg cintakn keamanan anda ketepikan?



Maaf ..Bersih 3.0 ini menutup pintu hati kebanyakkan kami thdp perjuangan puak anda krn kami telah melihat betapa rakus dan liarnya perbuatan pendemo2 itu...negara akan hancur seandainya jatoh ketangan puak YANG TAK PUNYA PERI KEMANUSIAAN ini...


Kpd ayah dan rakan2 polis ayah, sy amat berbangga dan kagum melihat kesabaran dan dedikasi anda semua dlm melaksanakn tugas mnjaga keamanan negara...InsyaAllah ayah, sy akan belajar rajin2 supaya menjadi insan ygg berguna thdp agama, bangsa dan negara , menyara hidup keluarga agar ayah xperlu mngharongi lagi episod duka n hina ini....


Sy tetap berbangga dgn tugas ayah sbg anggota polis, yg sgp menggadai nyawa demi keselamatan negara.AYAH KAU LA WIRA KU....


Amin..."


p/s aku bukan penyokong mana2 pihak.... bukan juga pembangkang mana2... tapi sebagai insan yang cukup menyampah dengan konsert yang bercampurgaul dan bergaul bebas antara lelaki dan perempuan menyebabkan aku katakan TIDAK pada demonstrasi jalanan.... maaf bagi sesiapa yang tersinggung tapi pada aku ini bukan caranya untuk bersuara... baik yang buruk akan berlaku dari yang baik.... hanya pendapat ikhlas dari hati....