Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 4 Januari 2013

Rahsia durian crepe...

assalamualaikum semua,

dah habis ke demam durian crepe? ke masih ada lagi....?

ni durian crepe yang aku buat baru ni...


aku belum habis demam sebab dalam peti tu ada lagi durian yang aku bekukan untuk tunggu giliran nak buat je...

aku nak kongsikan rahsia nak buat durian crepe yang sedap...dan CANTIK...

aku pernah kongsikan pasal resepi durian crepe dengan korang.... kat sini RESEPI DURIAN CREPE..

ada 4 rahsia yang aku nak kongsikan...

Rahsia 1 : tepung

siap ada yang tanya betul ke aku pakai satu jenis tepung je.... iaitu tepung gandum.... jawapannya adalah ya.... aku guna satu je... dan terkini aku try letak sikit tepung ubi... memang jadi kenyal tapi aku malas jadi aku buat je la satu tepung... iaitu tepung gandum...takde kesan sangat pun kalau crepe betul-betul nipis...

Rahsia 2 : Mengelakkan lubang-lubang halus pada crepe

macam aku kongsikan sebelum ni... semua bahan yang nak dibuat crepe atau lempengnya tu mesti dikisar dengan blender kan?

ok kalau dah siap blender mesti ada buih-buih halus jugak kat permukaan dia... yang halussss macam iklan nescafe tu... jangan jadikan ini satu masalah.... ada yang kata kena tapis dulu jadi buih halus tu takkan kacau rupa crepe korang nanti..... tapi pendapat aku yang malas dan sayang benda ni kan.... tak yah susah-susah nak tapis segala... kang karang korang kena basuh tapis pulak....

jadi apa yang aku buat? aku biar je dia kat tepi dulu... kira-kira bagi dia settle down dulu la... sempat bagi adik husna makan bubur la camtu masa dia... dalam setengah jam... pastu korang tengok balik... hanya simpan di suhu bilik je ye... jangan bimbang tak jadi apa-apa punya.... perhatian ! aku guna santan kotak masa buat eksperimen ni ye... santan tulen aku tak pasti la pulak....mungkin ada beza....

yang pastinya masa aku pakai santan tulen ianya lebih senang dibentuk dan dicrepe nipis berbanding pakai santan kotak...

yang memastikan korang punya crepe tu tak berlubang-lubang sebenarnya adalah kepanasan kuali korang....
masa aku goreng memula dulu aku panaskan dulu kuali dan letak minyak pastu aku lap permukaan tu dengan tisu dapur... biar semua permukaan licin dan takde lebihan minyak....

pastu aku terus masak crepe.... dia ada bunyi macam ni..."chessssseeeessss..." camtu la.... ala kalau letak benda sejuk dalam kuali atau periuk panas...camtu la bunyi dia....

apa yang aku perasan.... kalau ada bunyi ni maknanya crepe korang akan jadi tebal dan tak bape cantik....

so apa nak buat? elakkan ada bunyi.... biar tak bunyi langsung ok....

maknanya lagi...crepe akan masak slow-slow dalam kuali tu.... korang sempat basuh pinggan segala la.... (macam aku)...petua mak aku tu... kena menyambil sambil kerja.....

Rahsia 3 : kuali

kenapa kuali menjadi pilihan dalam rahsia ketiga ni..... haaa...pasal aku dah try 3 jenis kuali nak buat crepe ni....

pertama kuali ni...


kuali reward kumpul kupon dari giant...aku sayang kuali ni.... sangattttt bagus....
 memula try buat crepe aku pakai kuali ni la....
sekejap je jadi... kepanasan pun stabil je.... dah la tak melekat langsung....

kedua kuali leper macam kat bawah ni....


kuali ni boleh guna kalau ada kecemasan je la.... aku punya kuali leper tak bape bagus...bak kata abah aku... dibuat dari besi tak bape nak tanak masa dia bakar kot.... kualiti dia tak bape baik.... dia mudah melekat dan payah nooo nak stabilkan suhu... untuk orang meniaga tak yah pakai la...payah....

ketiga pulak kuali macam kat bawah ni...kuali nak masak telur...


tapi aku punya bukan la macam yang ni sangat.... aku punya jenama First Choice yang kat Giant.... aku beli masa ada jual murah hari tu... RM9.95 je.... ini kuali tahan melekat yang jenis kecik sekali....

aku pernah tertengok gambar diorang buat kelas durian crepe pakai kuali kecik camni.... lalu aku pun try la....

cuba punya cuba..... pada aku payah.... nak maintain suhu ok...cuma nak ratakan dia jadi nipis memang cukup susah.... sebelah nipis sebelah lagi tebal pasal sebelah dah masak sebelum sempat ratakan sebelah lagi.... errrr... korang faham ke apa aku tulis ni...? tak faham tanya ye...tu...kat ruang komen kat bawah tu..... heeeee.....

jadi pada aku kuali memang main peranan penting dalam buat crepe ni ye puan-puan... dan tuan-tuan....

Rahsia 4 : whipping cream

kenapa aku jadikan whipping cream ni sebagai rahsia?

sebab kalau nak tau inilah yang menyebabkan rasa durian crepe jadi igauan ramai orang... whipping cream yang sedap....

whipping cream yang boleh digunakan hanyalah non-dairy whipping cream je ye... yang dairy punya korang tolak tepi je.... guna untuk resepi lain-lain...

ada kawan aku guna dairy whipping cream ni buat durian crepe...nak tau apa jadi..? dia kata rasa la jugak durian crepe yang tak berapa jadi gebu gitu.... sila bayangkan sendiri ok...pasal aku takde gambar...hihi.....

nak tau mana whipping cream yang sedap.....

dulu aku ada guna whipping cream jenama RICH...
pinjam gambar kak ita masam manis...


dengar macam mahal kan?...memang mahal sikit dari yang lain... tapi rasa dia memang sedap...berbaloi beli....harga masa aku beli dulu... RM13.90 seliter...

kalau taknak yang tu ada satu lagi jenama dia PRIDE..



yang ni murah sikit...masa aku beli tu cuma RM9.90 je... tapi.... ada tapi tau.... masa makan durian crepe dia macam ada rasa muak sikit.... sikit arrr kalau bandingkan dengan jenama Rich tu....

tapi terpulang la pada tekak korang macamana... kalau macam shah dia layan je semua... janji isteri dia yang buat... hihi....

ok.... itu je yang aku nak kongsikan pasal rahsia durian crepe yang sedap ni kat korang.... kalau yang belum cuba tu sila la cuba ye..... tak menyesal punya....

p/s ada terpandang orang jual crepe coklat....macam sedap je kan?...nak try buat jugak la...


Cerita menarik lain

7 Luahan Ikhlas:

ammelia yusoff berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

banyak rahsianya ye. entah bila nak try buat ni :)

ANIM berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kak beli hak orang punya..tekak kak dan 3 Abdul kat rumah tak jalan, tu yg tak demam crepe. Agaknya kena buat sendiri ke?

Rozita abd rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

try la ammelia..
rugi x cuba..

Rozita abd rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kak..try la...cer cuba blueberry...pasal saya buat blueberry licin...lagi sedap dan laris kat umah ni berbanding durian..

bali tour berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Look nice
want try to cook

suhaina ani berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam..boleh tau kat mane nk beli whipping cream tu

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

maaf baru terlintas soalan ni.. belikat kedai jual barang2 bakeri ye awak..