Rabu, 13 Februari 2013

Kuantan-Kota Bharu

assalamualaikum semua,

lama cuti kan? seronok betul cuti lama-lama....

yang tak seronoknya bila nak baik kerja semua buat drama bila nak hantar ke taska... paling kesian adik husna la... dah sedap duduk lama kat rumah... bila hantar taska pagi tadi memula senyum simpul bila cikgu dia tegur... sekali aku letak je kat bawah.... terus waaaaaa.... siap menitik-nitik air mata lagi tu....

dan pagi tadi kami start bekalkan husna dengan susu abg ngah dia.... takut-takut susu ibu yang dibekalkan tak cukup... kesian adik...umur adik dah cukup 1 tahun 2 bulan pada 11 Februari baru ni.... rasanya dengan halangan yang ada aku dah tak mampu nak susukan adik hingga cukup umurnya 2 tahun... aku redha je sekarang ni... dan aku masih usahakan semampu mungkin...usaha, doa dan tawakkal je yang mampu aku buat... tapi kalau dah tersurat rezeki adik husna setakat ini... apa kan daya.... alhamdulillah... dapat menyusukannya selama ini pun dah cukup mengembirakan aku dan cukup untuk aku rasa nikmatnya jadi ibu bekerjaya yang menyusukan anak sepenuhnya...

korang doakan aje yang terbaik buat kami sekeluarga ye....

sebenarnya bukan masalah adik husna yang aku nak cerita hari ni....

ni cerita pasal kami ke Kota Bharu hari tu....

kami baru tau berita kena pergi mesyuarat ke Kota Bharu ni pada hari Rabu 30/1/2013 pastu aku ada mesyuarat Puspanita pulak 31/1/2013 tu..

jadi kami cuma boleh tempah tempat penginapan hari-hari terakhir minggu tu je la... masa tu aku dah booking Hotel CyrstalLodge kat bandar Kota Bharu... harga pun ok... ada peti ais dan sarapan cuma RM117.. jadi aku dah confirm dengan phone call.. sekali shah confirm dapat ikut pada hari Jumaat 1/2/2013.. gila tak kelam kabut aku jadinya....

sudahnya aku survey homestay nak bagi kami anak beranak selesa dan aku boleh masakkan makanan selama diorang temankan aku nanti... kira kami plan macam kat Nilai hari tu la....

pastu aku dah confirm satu homestay yang agak dekat dengan tempat aku mesyuarat ni.... homestay ni kat lundang... aku malas la nak sebut banyak-banyak pasal homestay ni.... cuma aku nak komen satu je la... kalau nak buat homestay pastikan rumah tu betul-betul bersih untuk diinapi... kalau buruk kami tak heran la sangat ok... rumah kami pun bukan lawa sangat... mungkin korang nak kata.. nak murah memang la macam tu kualitinya... tapi maaf la cakap... aku ulang lagi ok... BURUK aku tak KISAH tapi KOTOR...? ERRR.... fikir-fikir la sendiri.... ini nak jejak kaki kat lantai pun macam tak sanggup.... macam lama benor tak bersapu.... adoiiiiaiiii...masa sampai tu dah tengah malam... jadi takde pilihan terpaksa duduk semalam jugak la... pikirkan anak-anak je.. kalau tak mau cabut malam tu gak...

tapi silap kami gak dah bayar abis masa nak masuk... jadinya aku tak boleh nak cerita hal sebenar kat tuan punya tu sebab nakkan duit kami balik... cuma aku kata meeting dah abis dan kami kena balik dan aircond tak berfungsi langsung je...owner tu pulangkan duit sebahagian je... kami rugi RM90... (boleh beli 2 toto tu)....

lepas kami check out dari homestays tu tengahari esoknya... terus masa rehat tu aku dengan shah gi pusing-pusing Kota Bharu cari hotel... dapat yang ok tapi masalah pulak... kat Kota Bharu ni banyak sangat hotel yang pakai public parking.... jadi sure kami reject... alasan? sebab kalau shah balik semula ke hotel lepas hantar aku nanti kalau ada parking ok... kalau takde? dengan anak bertiga tu lagi? mau kalut dia nanti...

last sekali kami ke sini....(padahal dah ke sini dulu memula tapi dia tak bagi tengok bilik..tu yang pergi ke lain dulu tu...)


C Chantique Villa and Hotel Apartment 


lepas tu tanya-tanya harga dia kata RM137.80 semalam sekali dengan peti ais dan sarapan...

bila dah masuk ok je.... bilik dia besar.... macam kat bawah ni....


eh..eh... ada pulak nasi kukus RM2.50 atas meja...hihi.. murah kan? sedap uuuu... 


kiranya kalau korang bentang toto kat tepi katil tu sedang elok je la... dan masih ada ruang untuk bersolat kat depan tv tu haaa.... menarik kan? alhamdulillah dipermudahkan urusan kami setelah kerugian duit tadi...

tapi malamnya rugi juga duit kami sebab kena beli toto untuk anak bujang kami tidur.... boleh tahan murah jugak la dari kat kuantan ni haa.... cuma RM47 je...  tapi roomate aku kat opis ni kata kalau kat pasar khadijah lagi murah.. RM40 leh dapat... rugi takde masa nak pegi...

ni la rupa totonya...


toto murah wakaf che yeh 


cantik kan? hahaha... tak cantik pun korang kena cakap cantik gak tau... jaga hati aku la sikit... hihi...
cantik dan best buat tidur tau...

terbukti bila abg long cakap ... "ummi, bagus la tempat tidur baru ummi belikan untuk saya ni... kaki saya yang sakit pun dah baik dah..." 

hahaha... mujarab dan ajaib kan? korang sila jangan percaya lakonan anak aku tu... dia dah penat kena usung dengan ummi ayah dia serata wakaf che yeh... tentulah penat... hahaha...

korang nak stay sini kalau bawak family pun ok gak... sebab dia ada yang jenis apartment jugak tau... aku tak ingat detail la... leh try contact kat bawah ni haa....


haaa... nampak tu? make up room once every two days? 




nampak tak ni?  

korang yang nak cari tempat ni senang je... dia betul-betul kat sebelah hospital pakar KPJ Kota Bharu dan berhadapan dengan Stadium Kota Bharu... senang nooo nak cari tempat makan... keliling stadium tu ada...

cuma satu je la yang tak best... room service dia cuma ada 2 hari sekali je... sampah kat bilik kami ni haaa.... ambik ko menimbun banyaknya....



p/s mood kerja hari ni macam sama je dengan cuaca mendung kat kuantan ni... balik kang nak buat kek la bagi segar mood balik....haha...yang rajin tinggal komen tu tima kasih ye.. tak sempat nak balas lagi..

Cerita menarik lain

2 Luahan Ikhlas:

✿A I N A A✿ berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

boleh la singgah nanti kalau mai sana... ena dulu pergi melaka pun, cari hotel2 yang ena pernah nampak kat blog2 orang lain.. hehehehe

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

akak pun sama dik... pun survey online dulu... tp sini berbaloi..makan pun ok..