Rabu, 15 Mei 2013

hyperthyroidism pulak?

assalamualaikum semua,

selamat pagi... semoga pagi kita membawa rahmat Allah pada kita semua...dan alhamdulillah pagi ni hujan rahmat dah membasahi bumi kuantan yang panas sejak beberapa hari lepas... terima kasih kepada yang sudi membaca entry dari blog yang tak seberapa ni dan terima kasih juga pada komen yang kalian tinggalkan... maaf tak dapat nak balas buat masa ni...

malam tadi selepas selesai memasak sayur jantung pisang digoreng bersama kentang, tauhu dan soohoon dan dilawan pulak dengan jantung pisang dicelur cicah sambal tomato.....berhenti situ dulu... hehe... kami tak makan... lepas tu terus solat maghrib dan bersiap ke Klinik 1 Malaysia di UTC Kuantan...


UTC Kuantan 


untuk pengetahuan masuk kali ni dah 2 kali aku ke klinik ini.. alhamdulillah perkhidmatan yang diterima sangat baik dan cepat...lagi cepat dari klinik swasta...

dan malam tadi selepas dapat nombor giliran aku duduk tak sampai 5 minit pun dah dipanggil masuk untuk jumpa doktor... alhamdulillah dapat doktor perempuan... lagi senang nak berinteraksi... bila dah aku cerita serba sedikit masalah yang aku hadapi ni... doktor tu buat check up menyeluruh...dan selepas tu aku diminta ke bilik lain untuk pemeriksaan lanjut untuk degupan jantung dan tekanan darah... malangnya mesin ECG di sini dah kehabisan kertas... aku tak kisah sebab aku sedia maklum dengan peruntukan di klinik kerajaan...

bila dibuat ujian darah dan degupan jantung... tekanan darah normal 120/70

tapi bila diuji degupan jantung agak laju... 108beat/min ..untuk orang dewasa yang normal dan berehat adalah antara 60-100beat/minit ... memang pun dah 2 hari ni aku rasa macam sentiasa lepas berlari 100 meter... juga rasa nafas macam tak sampai (lelah) dan cepat penat... semalam je bila balik dari jemput abg long sekolah aku boleh terlelap walaupun selama ni aku memang tak pernah tidur waktu tengahari...(hari bekerja ye)

bila masuk semula ke bilik doktor... doktor tu mintak aku buat further check up... dia suruh buat ujian darah.. diterangkan kalau ujian dijalankan di hospital kerajaan, keputusan akan ambil masa sebulan... jadi dicadangkan untuk terus ke makmal swasta... dengan membawa surat rujukan dari klinik kerajaan inshaaAllah akan ada pengurangan bayaran... aku tanya terus kat makmal mana? jadi doktor cadangkan makmal Pantai Premier Kuantan... memang tak pernah tau dan tak penah perasan nama ni... jadi sepanjang malam tadi kami habiskan masa dari jam 9.30 malam ke 10.15 malam hanya berpusing mencari kat mana letaknya makmal ini...

info dari doktor, mengatakan makmal ini terletak di sederet dengan hotel vistana... tapi akhirnya setelah penant berpusing serata kawasan yang hanya dipenuhi dengan pub dan hotel kami keluar semula... track ikut google maps dan gps... dan akhirnya jumpa! sebenarnya makmal ni terletak di lorong tun ismail 10 atau lebih spesifiknya berdekatan dengan CIMB Bank berhadapan dengan pasaraya besar Megamall Kuantan...

jadi misinya hari ni nak sambung buat ujian darah di situ... inshaaAllah aku akan keluar dalam jam 11.30 pagi ni... doakan aku ye kawan-kawan...

oh....hampir terlupa pulak... apa kena mengena cerita ni dengan tajuk kan?

setelah ditimbang-timbang oleh doktor semalam... dia kata kemungkinan sakit jantung mungkin tipis tapi kalau hypertyriodism mungkin ye... atau mungkin je sebab aku stress sangat-sangat...atau mungkin juga sebab masalah angin dalam badan yang selalu aku alami...

jadi untuk semalam doktor cuma bagi ubat untuk melancarkan pembuangan angin dari badan... itu aje.. lain-lain tunggu hasil keputusan darah macamana...

selepas dapat keputusan yang dijangka dalam 3 hari ni doktor mintak datang bawa keputusan ke klinik kesihatan bandar kuantan...cuma nasihat doktor lagi elakkan kafein... (memang lama dah tak minum kecuali coklat)

nanti apa-apa keputusan aku akan update ye kawan-kawan.....


p/s hari ni bawak bekal scrambled eggs tapi lupa bawak roti.... apa daaaa... Cerita menarik lain

6 Luahan Ikhlas:

Nurzakiah Hanum berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat pagi
singgah pagi :)

❤Kamsiah❤ berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

menunggu keputusan ujian tu sesautu yg mendebarkan...

mamapp berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

uish.. aku plak yg berdebar2 tunggu keputusan.. yg oenting.. relax jgn tension ye ita

✿AINAA ROSEBERRY✿ berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Amin, semoga segala tidaklah serius mana seperti yang difikirkan.. =D ena first time tahu UTC ni kak.. selama ni pergi klinik dlm uia kuantan tu je... heheh

Aziela berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Thyroid...better dari jantung. At least ada medication, Insya Allah sembuh.

ANIM berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hoppefully, tak apa2. kak pun dulu selalu rasa jantung cepat bergerak..so, tunggu berita ita no..utk dapat info