Follow my blog with Bloglovin

Selasa, 21 Mei 2013

Selamat Hari Lahir Sayang...

assalamualaikum semua,



hari ni simptom tangan menggigil dan debar makin kuat terasa... sebabnya ada sebeban keputusan kes yang perlu diselesaikan dan dijawab pada penghantar kes di atas meja aku ni... ditambah pulak dengan terpaksa mengganti rakan setugas yang terpaksa bercuti mengejut....

alhamdulillah...aku tak marah dengan rakan tu sebab dia pun tak sengaja nak ambik cuti tapi tekanan yang aku rasa makin bertambah-tambah rasanya bila terpaksa kena jadi pegawai bertugas pulak... minda dah tertekan awal-awal pagi bila terima sms... aduhai...

semalam memang aku tidur tak bape lena... abg ngah sakit perut dan jam 5.30 pagi dah bangun nak buang air besar... pecah rekod hari ni aku mandikan abg ngah jam 6 pagi... selalunya dialah orang paling lambat dalam rumah untuk mandi pagi...macam-macam helah nak ajak dan pujuk dia mandi pagi...

teringat peristiwa 3 tahun yang lepas....


abg long di rumah sewa lama kami..  


masa tu kami masih menyewa rumah di Kampung Kempadang Kuantan... dari rumah kayu lama...kami berhijrah ke rumah sebelah yang lebih kecil dan lebih senang diuruskan dan untuk pesekiitaran lebih selesa untuk abg long pada masa tu...




rumah yang kami sewa kemudiannya..


tak lama kami duduk rumah tu aku disahkan mengandung... alhamdulillah... rezeki yang memang kami nantikan sekian lama berusaha...

ditambah pulak rezeki lain yang datang melimpah... kami akhirnya mampu membeli sebuah motorsikal seminggu sebelum aku melahirkan...


motorsikal yang dah berusia 3 tahun 1 minggu 


sehari sebelum melahirkan... aku luahkan hasrat pada shah nak naik motor pusing-pusing kampung.... dan shah tunaikan pada hari khamis 20/5/2013 walaupun dia risau jugak dengan kandungan aku... takut terhentak-hentak katanya... tapi aku jawab balik... baguslah biar mudah bersalin...

dan memang ya... disebabkan stress di tempat kerja kerana projek ISO 17025 kami sebelum tu aku akhirnya melahirkan anak pada hari Jumaat, 21/5/2013....seminggu lebih awal dari tarikh jangkaannya iaitu 31/5/2013...

alhamdulillah.... kelahiran yang amat mudah dari 3 kelahiran yang aku lalui.... amat-amat mudah....sungguh-sungguh Allah permudahkan setelah banyak dugaan yang aku hadapi...

aku mula rasa sakit pada hari rabu tu lagi... tapi tak sakit kuat sangat... tapi menjelang hari jumaat tu jam 4 pagi aku dah mula rasa contraction yang kuat... aku dah mula rendam sanggul Fatimah dalam besen besar dan dia dah kembang elok pun dalam tu...jangkaan orang tua-tua maknanya masanya dah memang hampir untuk melahirkan...secara kebetulan...

jam 6 pagi baru aku kejutkan shah untuk pergi kerja.... sepanjang dari jam 4 pagi sampai 6 pagi tu aku cuma mengemas apa yang patut untuk bawa ke hospital je... sambil menahan sakit yang kejap datang dan kejap dia hilang je... tapi serius sakitnya tak macam masa nak bersalinkan abg long dan adik husna...sangat-sangat tak kuat...

jam 7, shah bersiap nak hantar abg long ke taska dan dia sendiri ke tempat kerja...aku masa ni dah sms memang tak dapat datang kerja sebab dah rasa sakit nak bersalin.. cuma tunggu masa nak ke hospital je.. shah pulak dah risau nak tinggalkkan aku sorang-sorang kat rumah...

alhamdulillah... aku kat rumah sempat bersihkan sawang-sawang kat siling... kemas rumah apa yang patut sebelum bersalin...

jam 12, baru sakit kuat tu datang... telefon shah mintak dia hantar ke hospital... sesampai di hospital je doktor yang check bukaan tu kata dah 5 cm... terus kena masuk wad... tapi memang dipermudahkan Allah lagi... dalam jam 3 lebih tu aku dah masuk bilik bersalin... dan dalam jam 7 malam... selamat keluar seorang bayi lelaki yang comel dengan hanya 2 kali teran je.... alhamdulillah.... sungguh mudah.... dan kami namakan ia... Ahmad Najmi Afiq..


abg ngah (1jam dilahirkan) 


dan satu perkara yang tak akan aku lupakan sepanjang hayat inshaaAllah... uri yang keluar sekali dengan abg ngah tu.... sangat bersih.... macam dah siap dibasuh.... langsung takde kesan darah... nurse yang membantu kelahiran tu pun pelik... dia kata jarang tengok uri yang macam ni... dan tak dinafikan air ketuban sangat banyak masa melahirkan abg ngah... sedangkan perut aku masa tu macam kecik je.. yang tumpah memang dah basahkan katil dan kain alas ditambah pulak air yang disedut menggunakan mesin... ada la seliter lebih dalam tu... pelik aku mana datang air banyak-banyak camtu... mungkin sebab tu jugak uri dia bersih seperti dibasuh... bila hantar pada mak bidan yang tolong cucikan..dia kata uri dia 2 lapis.. jarang jumpa camni...dan ada lagi ramalan sampingan dari bidan tu cuma aku malas nak ambik port... inshaaAllah nak... jangan bimbang... ummi akan doakan yang baik-baik je untuk anak ummi ye....untuk semua anak-anak ummi juga...

abg ngah dah besar dah sekarang.... dah pandai cakap walaupun pelat... dah pandai jaga adik.... dah pandai memilih baju nak pakai hari-hari (sangat cerewet) dan lebih suka orang panggil dia abang lebih dari panggil abg ngah...teruskan membesar dengan sihat dan supaya anak ummi menjadi seorang pemimpin Islam yang beriman, berjaya dan beramal soleh....serta dipertemukan jodoh yang baik-baik juga...amin

selamat hari lahir yang ke 3 sayang.......

video

layan video abg ngah menari ni jom....hilang stress ummi nak....


p/s kerja banyak...still nak tulis blog... inilah caranya nak hilangkan stress selain memasak... Cerita menarik lain

9 Luahan Ikhlas:

Aziela berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Happy birthday abang ngah.... Ita, akak ada di Kuantan Jumaat nie. Ingat nak order food kat awak la...boleh ker? Ita tak balik kampung ker?

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tq kak.. email me ok... tp x janji coz start sabtu ke atas ada family day..family kumpul sini n terus ke CH..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lupa at rozitaabdrahman@yahoo.com ok!

Nurzakiah Hanum berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

happy b'day

ANIM berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

superwoman..wonderman..insyaAllah..anak2 dapat belajar keberanian mamadia..

happy birthday abang ngah...jadi anak soleh ya

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tq untie anum..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amin..inshaaAllah kak..
tq ye..

anitadiana berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

happy berthday abg ngah,,semoga membesar menjadi anak yg soleh..lebih kurang besday arisya 22.5..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amin... tq kak... sebaya la diorang...