Follow my blog with Bloglovin

Selasa, 11 Jun 2013

Perkembangan anak-anak

assalamualaikum semua,

pagi ni lepas hantar abg long ke sekolah kami pusing ke klinik desa kg. kempadang.. sebabnya pagi ni kena hantar adik husna untuk imunisasi terakhir dia dan abg ngah juga untuk timbang berat dia...

kami sampai kat klinik jam 8.15 pagi...mujur orang tak ramai...cuma ada orang check up untuk ibu mengandung je..untuk bayi cuma ada sorang tak termasuk kami..

memula aku hantar abg ngah untuk timbang tapi memang dengan susah payahnya baru aku dapat pujuk dia naik penimbang... lepas timbang abg ngah bawak dia semula kat area bayi dan kanak-kanak..masa ni shah dah siap tolong timbangkan adik husna dan tengah ukur tinggi dia pulak...

selesai semuanya...prosedur last sekali baru la cucuk adik...alhamdulillah adik tenang je dan tak menangis..lega... tapi siap la..masuk je kereta..pusing kat ummi terus... "te....tek..."... hahaha..sabor je la.. sampai je pintu pagar taska adik husna dah lelap dah..

tapi yang buat real drama tadi bukannya adik tapi abg ngah.. menangis sungguh-sungguh dia kata taknak pegi sekolah...alahai..kesian anak ummi...maaf ye nak...

ok...kita sambung pasal perkembangan semua anak-anak..









abg long

abg long dah boleh mewarna dengan baik sekarang ni...untuk matematik rasanya aku tak perlu risau sangat cuma untuk pembacaan ada sedikit risau..dia masih tak tau membaca.. dan masih dalam proses latih dia dengan perlahan-lahan..harap abg long boleh membaca sebelum abis tahun ni...

abg long dah makin tinggi...banyak baju dah makin tak muat...masih macam dulu kurang makan nasi...hanya akan makan bila ada nasi yang berwarna dan lauk kegemaran je..kalau tak roti bakar je la..

mulut dia pulak...makin petah bertanya macam-macam...tapi mudah diajak solat dan mengaji..dan sangat cepat mengalah orangnya...kalau berebut benda dengan abg ngah..tentu akhirnya abg long yang mengalah atau menangis..hehe...

semoga abg long terus sihat dan cemerlang untuk jadi contoh yang baik untuk adik-adik ye nak...




abg ngah

abg ngah dah makin petah jugak...walaupun ada pelat yang kuat...
pernah ada satu masa aku kat dapur tergelak sakan sebab terdengar perbualan antara anak dan ayah...
balik dari keja kami singgah untuk beli lauk.. maka kena la beli sekali jajan untuk bebudak ni...

sampai di rumah...

abg ngah : ayah...nak anan...

shah : kenapa? abg ngah panas? (memang hari tu agak panas sikit)

abg ngah : utan...nak anan...eta...

shah : abg ngah panas ke? nak duduk dalam kereta? nak ekon?

abg ngah : haaa... eta...

shah : nak duduk dalam kereta? panas?

abg ngah : utan... anan... alam eta...(dah ada nada nangis dah ni)

masa ni aku dah gelak sakan dah kat dapur.... 

shah : laaa...nak ekon ke?

abg ngah : utan...anan...(dah menangis dah masa ni...)

aku : (menjerit dari dapur..) anak tu nak makanan yang kita beli tadi la bang... tertinggal dalam kereta kan?

shah : laaa... makanan ke?

abg ngah : haaaa....anan....

hahaha.....alahai anak....

abg ngah dah tak bagi kami panggil dia abg ngah .... dia akan sebut... ni...abam...hehehe...
abg ngah pun dah macam kurang makan sikit...semua memilih dah... berat dia masa timbang pagi tadi cuma 12.7kg je...
tapi dia dah mula tunjuk minat nak mewarna jugak sekarang ni...





adik husna

dah pandai main dah sekarang... dah pandai main masak-masak...main anak patung...
husna pun dah pandai nak makan sendiri... ini yang paling buat ummi stress...berkecah lebih dari makan pun sebenornya....

pagi tadi timbang adik husna dah setinggi 74cm dan berat dia dah jadi 8.5kg...alhamdulillah...
masih lebih suka susu ummi dari susu lembu... kalau ada ummi sebelah dan botol sebelah...rela dia nangis-nangis nakkan ummi dia... hehe...

doa ummi... semoga anak-anak ummi sentiasa sihat... membesar menjadi anak yang soleh dan solehah... semoga ukhwah antara kalian berpanjangan sampai ke syurga... dan dipermudahkan ummi mendidik kalian dan semoga kalian dipertemukan jodoh yang beriman yang membantu kalian menjadi kalifah yang sentiasa diredhai Allah...amin...



p/s kusangka panas hingga ke petang rupanya hujan lebat dan angin kuat di kuantan secara tiba-tiba...alhamdulillah... Cerita menarik lain

2 Luahan Ikhlas:

✿AINAA ROSEBERRY✿ berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ya Allah comelnyaaa adik!! pipi dia tembam!! hehehe kesian kena cucuk... XD mungkin 'benda' tu yang dapat menenangkan jiwa adik selepas kena cucuk... eheks imunisasi semula jadi lak kan XD

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pipi je ko nampak dik? hihihi.... betul la tu...imunisasi gak...hahaha...