Follow my blog with Bloglovin

Rabu, 10 Julai 2013

Baru 1 hari bersahur..

Assalamualaikum semua,

salam ramadhan buat semua....

pagi ni masih bersemangat jugak nak ke tempat kerja walaupun... jadi puasa tak menjadikan kita makin lembab harapnya....

semalam aku tidur jam 1 pagi menyiapkan tempahan dari Koleksi Cik Ta .... pastu jam 4 pagi dah kena kunci jam untuk bangun tapi ntah bila termatikan loceng tu ntah... tetiba sedar-sedar dah jam 4.40 pagi je... wah...kalut aku pagi tadi... mujur nasi aku dah masak sesiap sebelum tidur... cuma tinggal masak lauk je... ikan tamban aku dah keluarkan sesiap dari peti sebelum tidur... jadi dah lembut dan tunggu nak garam kunyit je la...

siap je gosok gigi aku dengan pantas panaskan nasi... goreng ikan tamban... capai teh.. rendam dalam teko... capai kobis bulat dalam peti.... bawang... ikan bilis... sup-sap... sambil gi kejut shah dan abg long kejap... pusing balik sambung keja kat dapur...

shah dah bangun... jam dah pukul 5.15 pagi... suruh dia kejut abg long... pastu abg long dah bangun...sambil lalu kat aku menuju ke bilik air...masa ni aku tengah tumis sayur...

abg long : sedapnya bau....

shah dah siap letak gula dalam teh tapi sayur kobis aku tak masak lagi.... adeeehhh....

shah dah start makan dengan ikan tamban goreng... abg long masih terkulat-kulat tunggu sayur... sambil cakap....

abg long : saya suka sayur... (sabor je la nak...)

sayur siap dah nak hujung-hujung... itu pun ada lagi rasa keras-keras kobis tu.... maaf ye bang... tak sempat betul dah tadi...

tapi alhamdulillah akhirnya... semua selesai bersahur dengan nasi berlaukkan sayur kobis goreng dan ikan tamban goreng... semoga rezeki kita pagi tadi akan menjamin puasa kita sampai ke waktu berbuka nanti...

terutamanya abg long... macamana agaknya dia... tahun ni 2013 merupakan hari pertama dia berpuasa hari ni... semoga Allah beri kekuatan kepada anakku Ahmad Haziq Hakimi bin Ahmad Shahir... amin...


ceria muka abg long di awal pagi ;) 



p/s belum masuk bulan ramadhan lagi semalam tapi dah popular orang search keyword pasal menu berbuka dan bersahur... advance kan? hehehe... Cerita menarik lain

8 Luahan Ikhlas:

Nurzakiah Hanum berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat berpuasa

Aziela berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Wahh....terujanya dia. Setengah budak tu nak bangun sahur sampai nangis2. Akak sahur sensorang. Cik abang pun sensorang...sedeyyy

Bin Muhammad berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Alahai kelam-kabutnya, siannya...tapi alhamdulillah...sempat juga bersahur. Malam kedua ni pasti special menunya :)

mama_ka0ri berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hoho..buat tempahan apa sampai tido kul 1 pagi??

selamat berpuasa utk ita..:)
walaupon bgn lambat sempat lagi masak..hebat lah!!

Maria Firdz berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Simple je.. En.somi dh bngun awl mskkn nasi.. Sy bgun kul 4 masak lauk... Alhamdulillab serba ringkas di awl Ramadhan...

Tedi berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah wah wah "saya suka sayur" tu sungguh awesome.

Jard The Great berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

moga dia berpuasa penuh.hehe

ANIM berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kak pun simple je sahur. Selalunya kak dan si abdul badan besar je makan nasi. Encik suami makan roti, si abdul kecil cari koko krunch dgn susu..camtulah, senang sesangat..

Yeeey...abang long, go...