Follow my blog with Bloglovin

Rabu, 24 Julai 2013

Majlis Berbuka Yang Paling Meriah

assalamualaikum semua,

hari ni dah hari Rabu.. 15 Ramadhan... sekejap je kan masa berlalu? dah separuh bulan pun umat Islam berpuasa... alhamdulillah... semoga iman kita makin kuat dengan kedatangan Ramadhan yang penuh rahmat ni...

sepanjang 15 hari berpuasa ni kami selalunya banyak habiskan masa berbuka puasa di rumah... belum pernah lagi merasa makanan berbuka di luar... bukan keinginan tu tak ada tapi bila bilangan ahli keluarga bertambah dan ditambah dengan adanya anak-anak kecil yang selalunya buat kecoh di meja makan... niat nak makan kat luar tu terbatal macam tu je... lemah semangat... hehe... takpe la bagi anak-anak kecoh dan kecah kat rumah je cukup la...

dan setakat 15 hari berpuasa ni kami dah berbuka beberapa kali dengan keluarga besar kami.... hari pertama ramadhan kami berpeluang balik ke rumah mertua di Pekan... berkejaran balik lepas kerja... alhamdulillah sempat sampai sebelum berbuka... cuma tak sempat nak bawak apa-apa pun juadah istimewa untuk keluarga... cuma sempat ke Bazaar Ramadhan Gambang untuk beli kuih yang tak seberapa je.... tapi semua juadah tu jadi sedap bila dah berkumpul makan ramai-ramai.. seronok...

lepas tu pada 5 ramadhan pulak, akak ipar ajak kami ke rumah untuk berbuka puasa... memang hari Ahad aku free tapi disebabkan akak ipar aku memang pro memasak jadi aku buat keputusan buat makanan yang ringan-ringan je la... dan disebabkan juga dia selalu masak masakan yang pedas-pedas... maka aku buat keputusan masak nasi goreng yang tak pedas untuk hidangan anak-anak...

alhamdulillah....pilihan tepat... buah epal hijau dan nasi goreng tinggal sikit bila kami berkemas...


menu berbuka 


tengoklah juadah lain yang akak ipar aku sediakan... ada ikan baung masak asam pedas tempoyak pahang, ada sup tulang, ada sayur peria goreng, ada kerabu jantung pisang (yang ni aku siap tapau bawak balik...hehehe) ada jugak laksa kuah pahang... memang terliur bila cerita masa tengah puasa ni..... kalau kami datang rumah dia memang sentiasa ada makanan la... suka yang jadi adik ipar ni... senyum lebar je...

dan pada hujung minggu lepas kami berpeluang balik ke kampung di johor untuk berbuka bersama keluarga di johor... suka bukan kepalang mak dan abah bila dapat bersama-sama anak-anak dan cucu di bulan puasa...

berpuasa kat rumah mak jangan cakap la macamana... walaupun menu biasa tapi tetap menawan hati dan perut....

hari pertama di rumah mak, kami berbuka dengan roti sardin air tangan mak... sedap sehingga menjilat jari...

hari kedua kat rumah mak, kami berbuka dengan capati dan kari daging air tangan abah.... wallah... yang ni tak yah cerita la kesedapannya....


capati abah 



abah dan capati 



hari ketiga kat rumah mak, kami berbuka dengan sup kambing dan nasi impit... dan ditambah dengan sukun goreng...asalnya daging kambing ni nak buat kari semalam tapi orang yang beli tu lambat balik jadi menu bertukar ke sup kambing hari ni...


nasi impit 




nasi impit je dapat disnap gambarnya... sup kambing hot...hilang je..
 


shah tengah sibuk letak sambal kicap.. huish...silau baju bang...
hari keempat kat rumah mak, menu simple tapi amat sedap.... buah sukun goreng (sama macam semalam... tapi tetap sedap sebab kat rumah mak) dan keropok lekor dicicah dengan sambal kicap...marveles... aku tambah pulak makan roti dengan baki sup kambing semalam...



sukun goreng 




tengok... siap ada tester... hehe...


tengok sukun kat tangan husna tu? nampak sedap je kan? 

berbuka kat rumah mak memang meriah dengan adanya 2 orang adik yang memang duduk sekali dengan mak... dan sorang lagi ADIK yang tengah menunggu dihantar ke Kelantan hujung bulan depan... dan ditambah dengan kehadiran sorang lagi adik lelaki aku yang duduk dekat dengan rumah mak... ditambah pulak dengan kami anak-beranak... memang meriah... sampai kena buat meja tambahan lagi... hehe..


meja tambahan 


dan bebudak yang tak puasa dan dah siap makan... apa tau aktiviti yang diorang buat? haaa...ini la dia... penyakit betul!


abg long...manisnya senyuman nak... 


abg ngah... dia suka buat juling camtu sekarang ni... 

tertanya-tanya mana husna kan? haaa...kat sini dia... kena duduk atas lantai pasal tak mau orang suapkan...



tengok...senyum je..janji dapat makan sendiri...alahai anak.. 


seronok sampai rasa tak mau balik dah... bila sampai masa nak balik hati jadi sayu... anak-anak pun sama... si husna lagi la... melambai sampai hilang dari pandangan... sedih....

aku berdoa semoga Allah panjangkan umur kami dan beri kesihatan yang baik untuk bertemu lagi di Ramadhan tahun depan..amin.... lepas ni kami mungkin akan balik raya di johor pada hari ke 7 syawal..insyaaAllah...

kalau berbuka di rumah kami ni cuma aku, shah dan peneman setia kami... si husna je la...

macam waktu kami berbuka semalam...

menu kami ialah roti jala dan kari ayam.... dihidang bersama air oren dan sirap cincau....


dah kurang separuh...kena makan dengan orang tak puasa... 


tengok siap je hidang...siapa yang hadap dulu pinggan ummi dia? hmmmm... sabor je la....


tengok pinggan ikan dia dilupakan...nampak lagi sedap yang ummi punya kot... 

teman sebantal... setilam... serumah... seperjuangan... sepinggan (eh... tak pernah ek bang?)... dan teman segala-galanya la.... yang tak pernah menolak apa saja yang ku masakkan untuknya... walaupun tak sedap kan bang?....terima kasih bang...



setia memujuk husna meradang... eh tapi macam muka abg je yg tengah merajuk..hehehe...

hari minggu ni kami bercadang nak ajak adik beradik shah datang berbuka di rumah... tengah plan menu apa yang best untuk dihidangkan ni....seronok berbuka beramai-ramai...


p/s petang ni pulak nak masak tomyam ayam dan sayur je la....yang senang... pastu celur meehoon... shah kena ot malam ni... kena berebut dengan anak-anak la jawabnya...

ENTRY INI DITULIS KHAS BUAT GIVEAWAY ANJURAN BLOG 1001RESEPI DI BAWAH NI :


Cerita menarik lain

10 Luahan Ikhlas:

Nurzakiah Hanum berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

seronoknya

ANNA MARIANA berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

berbuka puasa bersama keluarga adalah saat yang terindah dalam hidup :)

Salmi Khairil berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

meriahnya berbuka..

ANIM berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dah 15 ramadan, kak belum berkesempatan berbuka puasa bersama family di johor..huhu...

p/s kak balik johor bersama 2 Abdul saja. suami kak balik 1 syawal. kalau kak dan 2 abdul tak balik, adoooi..kesian anak2. kami takde sedara mara kat kedah nu..huhu

Aziela berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Akak sendiri belum merasa berbuka 3 beranak lagi. Tapi every weekend ke rumah parents atau in-law...terasa kita dihargai. Rasa bersyukur sebab diorang happy kan. Weekend nie, nak cari tempat buka puasa kat Kuantan. Bawa Adam...

P/S : Capati bapak Ita tu sangatlah menggodanya.

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mmg seronok anum..sampai x nak balik..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sangat2 indah...

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kat rumah mak je.. kat rumah sendiri meriah jugak..dgn bising anak2..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

xpe sbb akak boleh balik sebelum raya kan? saya ini je peluang yang ada kak.. shah kena keja hari raya ni... x tau bila boleh balik..

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kak... cuba try santai.. kami teringin nak gi situ tp tak berkesempatan lagi nak ambik phone no dia...

capati abah memang terbaik.. lembut walau dah sejuk... ;)