Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 1 November 2013

Sejarah Piala Malaysia dan Final Piala Malaysia 2013

assalamualaikum semua,

aku tak pandai pasal bola... juga tak berapa minat bola...

tapi dek kerana di sekeliling ni dah macam bergegar pasal bola ni maka aku akan ceritakan juga apa itu Piala Malaysia...

meh baca reramai...

Piala Malaysia mula diperkenalkan oleh tentera British pada tahun 1921. Sumber daripada SINI.
Setelah beberapa kali bertukar namanya akhirnya nama Piala Malaysia dikekalkan hingga sekarang ini.

Founded1921
RegionAsia (AFC)
Number of teams16 (group stage)
Current championsKelantan Kelantan FA (2nd title)
Most successful club(s)Selangor Selangor FA (32nd title)
Television broadcastersAstro Arena
RTM
WebsiteOfficial website
 2013 Malaysia Cup
dari SUMBER

Ini adalah senarai Juara Piala Malaysia dari tahun 1921 hingga 2012:

YearChampionsRunners-upScore
2013
2012Kelantan Kelantan FAMalaysian Armed Forces ATM FA3-2
2011Negeri Sembilan Negeri Sembilan FATerengganu Terengganu FA2-1
2010Kelantan Kelantan FANegeri Sembilan Negeri Sembilan FA2-1
2009Negeri Sembilan Negeri Sembilan FAKelantan Kelantan FA3-1
2008Kedah Kedah FASelangor Selangor FA3-2
2007Kedah Kedah FAPerak Perak FA3-0
2006Perlis Perlis FANegeri Sembilan Negeri Sembilan FA2-1
2005Selangor Selangor FAPerlis Perlis FA3-0
2004Perlis Perlis FAKedah Kedah FA1-0
2003Selangor MPPJ FCSabah Sabah FA3-0
2002Selangor Selangor FASabah Sabah FA1-0
2001Terengganu Terengganu FAPerak Perak FA2-1
2000Perak Perak FANegeri Sembilan Negeri Sembilan FA2-0
1999Brunei Brunei FASarawak Sarawak FA2-1
1998Perak Perak FATerengganu Terengganu FA1-1 (5-3 penalties)
1997Selangor Selangor FAPahang Pahang FA1-0
1996Selangor Selangor FASabah Sabah FA1-1 (5-4 penalties)
1995Selangor Selangor FAPahang Pahang FA1-0
1994Singapore Singapore FAPahang Pahang FA4-0
1993Kedah Kedah FASingapore Singapore FA2-0
1992Pahang Pahang FAKedah Kedah FA1-0
1991Johor Johor UnitedSelangor Selangor FA3-1
1990Kedah Kedah FASingapore Singapore FA3-1
1989Kuala Lumpur Kuala Lumpur FAKedah Kedah FA2-1
1988Kuala Lumpur Kuala Lumpur FAKedah Kedah FA3-0
1987Kuala Lumpur Kuala Lumpur FAKedah Kedah FA1-0
1986Selangor Selangor FAJohor Johor United6-1
1985Johor Johor UnitedKuala Lumpur Kuala Lumpur FA2-0
1984Selangor Selangor FAPahang Pahang FA3-1
1983Pahang Pahang FASelangor Selangor FA3-2
1982Selangor Selangor FATerengganu Terengganu FA1-0
1981Selangor Selangor FASingapore Singapore FA4-0
1980Singapore Singapore FASelangor Selangor FA2-1
1979Selangor Selangor FASingapore Singapore FA2-0
1978Selangor Selangor FASingapore Singapore FA4-2
1977Singapore Singapore FAPenang Penang FA3-2
1976Selangor Selangor FASingapore Singapore FA3-0
1975Selangor Selangor FASingapore Singapore FA1-0
1974Penang Penang FAPerak Perak FA2-1
1973Selangor Selangor FATerengganu Terengganu FA2-1
1972Selangor Selangor FAPerak Perak FA3-0
1971Selangor Selangor FAPerak Perak FA3-1
1970Perak Perak FAKelantan Kelantan FA2-0
1969Selangor Selangor FAPenang Penang FA1-0
1968Selangor Selangor FAPenang Penang FA8-1
1967Perak Perak FASingapore Singapore FA2-1
1966Selangor Selangor FAKuala Lumpur Armed Forces1-0
1965Singapore Singapore FASelangor Selangor FA3-1
1964Singapore Singapore FAPerak Perak FA3-2
1963Selangor Selangor FAPenang Penang FA6-2
1962Selangor Selangor FAPenang Penang FA1-0
1961Selangor Selangor FAPerak Perak FA4-2
1960Singapore Singapore FAPerak Perak FA2-0
1959Selangor Selangor FAPerak Perak FA4-0
1958Penang Penang FASingapore Singapore FA3-3, 3-1
1957Perak Perak FASelangor Selangor FA3-2
1956Selangor Selangor FASingapore Singapore FA2-1
1955Singapore Singapore FAKelantan Kelantan FA3-1
1954Penang Penang FASingapore Singapore FA3-0
1953Penang Penang FASingapore Singapore FA3-2
1952Singapore Singapore FAPenang Penang FA3-2
1951Singapore Singapore FAPerak Perak FA6-0
1950Singapore Singapore FAPenang Penang FA2-0
1949Selangor Selangor FAKuala Lumpur Armed Forces3-2
1948Negeri Sembilan Negeri Sembilan FASelangor Selangor FA2-2, 2-1
1946-47Not Played
1942-45World War II
1941Straits Settlements Singapore FAPenang Penang FA2-1
1940Straits Settlements Singapore FAKedah Kedah FA2-0
1939Straits Settlements Singapore FASelangor Selangor FA3-1
1938Selangor Selangor FAStraits Settlements Singapore FA1-0
1937Straits Settlements Singapore FASelangor Selangor FA2-1
1936Selangor Selangor FAStraits Settlements Singapore FA1-0
1935Selangor Selangor FAStraits SettlementsSingapore FA3-2
1934Straits Settlements Singapore FAPenang Penang FA2-1
1933Straits Settlements Singapore FASelangor Selangor FA8-2
1932Straits Settlements Singapore FASelangor Selangor FA5-3
1931Perak Perak FAStraits Settlements Singapore FA3-1
1930Straits Settlements Singapore FASelangor Selangor FA3-0
1929Selangor Selangor FA & Straits Settlements Singapore FA (trophy shared)2-2
1928Selangor Selangor FA & Straits Settlements Singapore FA (trophy shared)2-2
1927Selangor Selangor FAStraits Settlements Singapore FA8-1
1926Perak Perak FAStraits Settlements Singapore FA1-0
1925Straits Settlements Singapore FASelangor Selangor FA2-1
1924Straits Settlements Singapore FASelangor Selangor FA1-0
1923Straits Settlements Singapore FAPerak Perak FA2-1
1922Selangor Selangor FAStraits Settlements Singapore FA3-2
1921Straits Settlements Singapore FASelangor Selangor FA2-1
dari SUMBER

dan menjelang perlawanan akhir Piala Malaysia 2013 dimana Pahang akan bertemu dengan Juara Piala Malaysia 2012 esok ni sangat meriah rasanya di mana-mana bagi yang berada di Pahang ni sendiri...

di facebook orang sibuk memasang wall mereka dengan warna kuning menandakan sokongan pada pasukan Pahang... di sana-sini pun sibuk orang merancang konvoi untuk menyaksikan perlawanan secara langsung dari Stadium Shah Alam... tak juga ketinggalan dengan yang menunaikan solat hajat bagi mendoakan kemenangan berpihak pada pasukan Pahang kesayangan mereka... serius aku sangat suka dengan semangat yang ditunjukkan oleh penyokong... walaupun aku cuma suka kalau Pahang menang dan diumumkan cuti umum untuk hari Isnin sama macam Kelantan buat.. hehehe...

dan alhamdulillah sekejap tadi dah ada beritanya....


Pahang Cuti - SUMBER 


rasanya akan ada tayangan layar besar di Indera Mahkota untuk peminat yang tak dapat menyaksikan perlawanan secara langsung ni di Stadium Shah Alam..


Final Piala Malaysia 2013 - sumber 


diharapkan sesiapa pun yang menang... terima je la kekalahan dengan hati terbuka ye.. jangan ada kejadian yang tidak diingini terjadi ok...


p/s semua orang sibuk tanya aku nak sokong mana? jawapan: aku selalu sokong pasukan yang agak nak kalah...kesian kan? kena la bagi semangat.. hehehe...









Cerita menarik lain

3 Luahan Ikhlas:

memmetlenggeng berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Piala Malaysia yg zaman dulu-dulu paling happening. Ita keje kat MOA ke?

Azlan Strider berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

All the best for both team..saya tak sokong mana2 sebab team saya tak masuk final..tapi syok tengok tahun2 dulu dimana team sy banyak menang cup..team saya adalah Selangor.hehe

Regards,
-Strider-

kkida @ 1001resepi berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam ita, wedding anak kkida tu 25/12 ye....save the date...nanti kad menyusul....:)