Logo KBBA

Khamis, 31 Januari 2013

mesyuarat ke pesta membeli ni?

assalamualaikum semua,

hari ni aku berada di wisma belia kuantan sebab ada mesyuarat agong puspanita negeri pahang..

disebabkan pemimpin kami orang yang berjiwa berniaga dan kami pun menyokong sepenuhnya idea beliau nak mendapat duit saku puspanita jabatan kami...maka kami di sini bagi menjaga booth jualan kami....

kami jual apa tau? kami jual kurma, aprikot kering, jus delima, minyak zaitun, madu, cuka epal dan cuka kurma pun ada...kami jual murah-murah je pun...dari harga rm5 hingga rm35

eh ni nak gi mesyuarat agong ke apa ni? hihi...

meh layan gambar pesta jualan sebelum masuk ke mesyuarat pagi tadi...

nasib baik tak bawak duit banyak...banyaknya makanan sedap-sedap nak diborong...serbuk kunyit pun diorang ada jual ko....

p/s mesyuarat puspanita tapi ada gak lelaki menyelit sekali....apa daaa...bagi la can kat orang perempuan ni satu hari buat diorang...

Rabu, 30 Januari 2013

otak saya dah letih..

assalamualaikum semua,

semalam aku ada cerita pasal program abg long kat tadika kemas dia kan?

jadinya semalam abis masa sepetang kat sekolah abg long...letih mengamankan anak-anak je sudahnya... masa ceramah tu aku cuma dapat satu je dari banyak perkara yang ustazah sampaikan...

"kalau kita sayangkan nabi kita...kita mesti la ingat dengan sentiasa berselawat untuknya..."

terima kasih ustazah atas ilmu yang disampaikan...

maafkan saya kerana tak dapat menumpukan sepenuh perhatian pada ceramah yang disampaikan kerana terlalu sibuk dengan hal-hal duniawi...

memang salah aku jugak...sebelum tu shah dah cakap tak payah bawak anak-anak yang lain tapi aku degil...

hish...selalu ita melawan cakap abg kan bang...maaf ye bang...

bukan apa...pada pandangan aku, anak-anak ni kita kena ajar dia berada dalam majlis ilmu macam ni...memula memang dia akan buat perangai...tapi dah lama-lama mungkin dah biasa dan jadi tak kisah nanti...in shaa Allah...

tapi tajuk kat atas tu cerita lain kan? haaa...ni aku nak cerita dialog sebelum ke majlis sambutan maulidurasul semalam...

aku : kita gi makan dulu ye abg long?

abg long : ye la...saya lapar ni..

aku : nak makan kat mana?

abg long : kita pegi kedai yang ada jual ayam goreng aritu la.. (mabiq ler tu)

aku : ok...kita pergi situ...

abg long : lepas tu boleh tak kita balik rumah?

aku : kenapa pulak?

abg long : otak saya dah letih la...nak kena rehat ni... nak kena tidur dulu la...

aku : senyum sambil pandang shah...

hihi....anak ooo anak.... ke sebab penangan iklan otak dan susu kat tv ni? ;)

p/s otak aku pun dah letih...masa untuk balik dan rehatkan otak...ye tak?

memang macam tu eh?

assalamualaikum semua,

ni aku tak tidur lagi...tengah layan cerita kat tv2 ni...ecece ita...ada njoi kan...tv2 dah terang jadi boleh la tengok drama Cikgu Saodah ni...eh ke cerita ni dah ulangan? kalau ulangan dan korang dah tengok...abaikan je la orang jakun ni...hihi...

aku bukan nak cerita pasal drama ni sangat pun...

tapi aku nak cakap pasal kedudukan pelajar perempuan dan pelajar lelaki kat dalam kelas...

kalau dulu-dulu masa aku sekolah rendah...memang kami duduk campur-campur pun sebab cikgu kelaskan kami ikut ranking dalam kelas...aku selalu duduk kumpulan kedua dan ke atas..pasal aku bukan budak pandai pun dalam kelas...

pernah terjadi pun dulu...ntah nasib baik apa ntah aku terduduk kumpulan pertama dalam kelas..tapi ada sekali cikgu tanya soalan..aku jawab...tapi sebab cikgu tu bersangka buruk dengan budak yang tak berapa nak pandai cam aku ni terus dia pukul tangan aku dengan pembaris...

tapi aku tak kisah pun...betul! tak makan dalam pun la...cikgu yang pukul tu pun aku tak ingat lagi dah...dulu masa aku suka berdendam dengan orang aku ingat tapi itu DULU la....lepas aku belajar maafkan orang terus aku lupa dah cikgu tu...

moral dia cuba la belajar maafkan orang..in Shaa Allah makin tenang hati...

tapi aku bukan cerita pasal tu la...cuma nak tau ni je.....jawapan ni haaa je...aku tengok kat tv2 ni la...ada tunjuk adegan...ceh tulis adegan tu dah macam cerita 18sx je kan...hihi...

tak la cuma pelik je...memang sekolah sekarang ni pelajar perempuan boleh duduk sebelah menyebelah dengan pelajar lelaki eh?

aku nak tau je la...aku dulu dari tingkatan satu sampai tingkatan tiga tak campur lelaki perempuan..masuk tingkatan 4 dan 5 ada la...tapi masa tu lelaki kat depan dan perempuan kat belakang..err...sekolah korang macamana?

cikgu-cikgu boleh tolong jawab sekali?

p/s mata dah tak berapa larat nak bukak dah ni...dah macam kena gam-gam dah ni...jom tidur...

Selasa, 29 Januari 2013

Senja di Kuala Pahang

assalamualaikum semua,

dah berapa hari tak bersiaran kan? dari hari jumaat sampai semalam... wah 4 hari tu... maaf la ye...aku balik kampung dan seperti biasa line internet tak ok langsung...bila nak publish je....dia start keluar publishing..... sampai esok bila bukak balik pun masih lagi publishing....menyampah....

sudahnya aku tutup terus...

ada yang rindu ke bila tak ada entry selama 4 hari ni?...ahaksss...perasan kau cik ta....

hari ni baru naik kerja...banyak nak kena settlekan...pastu petang ni nak ke sekolah abg long pulak...ada perarakan sempena sambutan maulidur rasul... kena ambik adik-adik dia dulu...biar berarak dengan adik-adik dia sekali...mesti seronok... tapi yang rasanya tak berapa nak seronok bila tengok hari macam mendung semacam je ni... harapnya jangan la hujan...biar majlis berjalan lancar...amin..

aku tinggalkan korang dulu dengan gambar senja yang aku ambik semalam di Kuala Pahang...jangan ada yang nak komen gambar ni gelap eh...dah nama pun senja kan....layan.....




p/s ada yang tanya njoi kalau hujan lebat clear ke tak gambar dia?.... errr aku baru je dpt tengok hari khamis..pastu balik kampung dah...tak sempat lagi bertembung dgn hujan lebat...tapi aku rasa sama je cam astro biasa kot...dah namanya FREE kan? ;)

Khamis, 24 Januari 2013

yeay! njoi dah bernyawa!

assalamualaikum semua,

ni aku sibuk nak kemas nak balik kampung benarnya ni....

tapi sempat lak sementara kemas-kemas ni kami try njoi kami ni kot-kot dah boleh la kan...

nak dijadikan cerita shah dah call njoi hari khamis lepas kami daftar... yang jawab tu kata dia akan aktifkan dalam 48 jam atau 2 hari bekerja...jadi dia suruh tunggu sama ada hari isnin atau selasa la...

sekali sampai selasa masih takde lagi... jadi shah pun call la semula... membazir je duit bil kan kena call banyak kali...

pastu korang nak tau apa dia jawab?

"abang cakap dengan siapa ye hari tu? sebab line abang ni tak diaktifkan lagi pun..."

korang pun mesti marah bila dengar camtu kan?

jadi shah marah ke tak korang rasa?

maunya tak marah... shah bising la... tak pasal-pasal budak lelaki tu yang kena...
shah kata :

"mana la saya kenal siapa yang cakap...tapi perempuan la"

jadi ini pengajaran kat korang semua ye...bila berurusan dengan sesiapa pun tanya nama terus...tak pun korang ambik nombor ic terus...hahaha....

pastu bila dah merah kot telinga budak tu kena marah terus dia kata..

"takpe bang..saya akan cuba aktifkan secepat mungkin...kalau tak malam ni..esok ye bang..."

dan sudahnya line tu hanya bernyawa selepas 48 jam...

pesanan aku...lainkali buat sesiapa yang nak masuk njoi ni...korang dah lepas daftar tu...balik terus call dan minta dia aktifkan...pastu korang call semula selepas sehari...mana tau jadi kes macam aku pulak ni kan...

pastu no telefon dia tak sama dengan hotline astro tau...cuba mintak terus nombor kat agen astro yang korang daftar tu..

eh jap...aku ada la nombor dia...hihi...terlupa pulak dah...

haaa ni no telefon njoi tu... 03-95438100 nak masuk pun leh je call nombor tu je...tak pun leh gi sini.. www.njoi.com.my

akhirnya dapat gak tengok tv yang terang tanpa bayar yuran bulanan...alhamdulillah...

p/s nak balik kampung ni...jalan rompin agak-agak naik air tak ye...

Rabu, 23 Januari 2013

Burger Kukus Bakar

assalamualaikum semua,

sorry la ye lambat nak cerita pasal burger kukus bakar ni...


homemade burger kukus bakar 


tadi tengahari gi ambik roadtax kereta kami yang "baru...... nak buruk" ni.... hihi....

lepas je ambik road tax ke mana kami hala tau?

hahaha... ke showroom Proton kat Jalan Teluk Sisek nuuu haaa.....

kenapa kami ke situ?.... haaa nak tukar kereta la tu kan?

hihi bukan la.... jangan la cepat nooo cakap camtu.... kami cuma tinjau-tinjau kereta Exora Bold baru tu je....
kot-kot boleh masuk dalam list menanti kami nanti....


exora bold standard 


sudahnya apa kesimpulan lepas tengok kereta tu?

hmmmmm..... nanti-nanti la ye.... bagi hutang lama tu abis dulu... nak tolak kereta lama ni sayang benor rasanya.... banyak jasanya.... jadi nanti-nanti la dulu.....

haaa... nak sambung pasal cerita burger kukus bakar ni....

dijadikan cerita kami tengok majalah 3 baru ni.... ada sesiapa yang tengok?

ada cerita pasal burger kan? dari burger bakar...burger monster.... sampai la burger yang besor kat penang tu...gila besor...aku pun seram nak makan.... salute la dengan abang tu leh jual macam tu... tersendiri dan unik tu... memang terbaik la...!

dan bila aku tengok budak yang jual burger ada nama kartun sponge bob dan mr. crab tu aku cam terliur la pulak.... dah terus-terus cakap kat shah... apa kata kita buat sendiri?

tau nape aku nak buat sendiri? nak makan burger bakar big show kat beserah tu ntah bila ntah... datang dua kali hari tu memanjang tutupnya.... ke dia memang cuti hari isnin ek? eh....eh....

sudahnya buat sendiri lagi elok kan?


ok ini step dia...

korang panaskan periuk kukus korang dulu....
bila dah mendidih air dalam periuk tu.... camne nak tau? dah berasap-asap la periuk kukus korang tu kira dah didih dah air dalam tu tau...

pastu korang kukus dulu daging burger lembu ke ayam korang kat dalam tu... aku pakai daging lembu Ramli...tak yah alas-alas.... letak camtu je dalam kukus tu... aku tengok mamat kat tv tu buat rileks je letak camtu.... aku ikut je la....
seperti gambar di bawah.... tak yah la sampai nak ikut cari kukus macam aku dalam gambar ni... pakai kukus lain pun boleh...


kukus daging burger 


ikutkan aku ada je yang karen punya tu...lebih senang ada 2 lapis tapi aku malas nak membasuh...leceh arrr...banyak nooo part-part dia....kukus dalam 10 minit tau... dengan api kuat tau....

pastu korang kukus pulak roti dia....yang ni sekejap je tau... dalam 5 minit cukup...


kukus roti burger -cap ayam..hihi... 


sementara korang kukus roti burger tu... korang grill la sikit daging burger tu bagi hilang yang lembap-lembap kat luar dia tu... kira macam kering sikit la....



daging burger grill - tak yah tekan-tekan macam kita buat burger biasa tu pun... biar je atas kuali...
pun tak guna minyak ye...


pastu korang grill pulak roti dia sampai garing sikit bawah dia...pun tak guna minyak...


bakar roti - pun tak guna minyak... 

aku ada buat sos tiram special... konon-konon nak tiru yang kat tv tu la...

aku buat camni :

bahan:
sos tiram yang dalam paket - dalam satu cawan
3 sudu makan lada hitam
sup cendawan Vono dalam satu cawan

cara-cara dia:
aku masak semua dalam kuali aku grill burger tadi... sampai agak-agak sebati semuanya... tutup api...
dah siap...kira macam panaskan je la...


dan lepas tu susun la roti daging dan roti.....ikut suka la nak bubuh apa....

kami takde bahan kat rumah ni.... taram je mana yang ada....

sudahnya aku susun camni.... roti... sos cili....sos tiram tadi.... letak daging....sos tiram tadi lagi letak atas daging... mayonis...sos cili...roti...

lebih sedap kalau letak timun... tomato...cheese kot....


burger kukus bakar homemade  


tapi serius sedap gila buat camni.... lembut je daging dan roti dia tu..... kira tak terasa la bila mengunyah.... dalam tak terasa tu aku buat banyak tau.... yang korang nampak kat atas tu 4 biji kan? haaa... yang tu 2 untuk aku...2 untuk shah...hehe.... anak-anak? dah selamat satu sorang..... hahaha.... husna? aku bagi roti burger tu cicah dengan sup cendawan.... tapi dia sibuk nak daging abang dia.... suap la jugak... buat sedap hati si kecik tu....

korang try jangan tak try tau.... senang je tu.... malam kang nak buat lagi.... budak western (abg long) request lagi.... hahaha... penangan masakan mak tu....!


p/s hari ni hari gaji....penuh la tepi-tepi jalan dekat kedai makan tanjung lumpur.....huhu....

Apa ada pada duit RM100 tu?

assalamualaikum semua,


gambar hiasan -perbezaan duit palsu 


sihat hari ni?

dua tiga hari ni kecoh pasal budak-budak sekolah dapat duit RM100... yang lebih susahnya orang tua la.. kena beratur bagai nak dapatkan duit tu... tapi alhamdulillah itu la orang kata rezeki anak-anak... terima dan bersyukur dengan apa yang diterima selagi boleh....

aku bukan nak kecoh sebab aku tak dapat.... anak-anak pun kecik lagi.. takde yang sekolah pun...

cuma aku dengar memacam rungutan pasal duit bantuan persekolahan bernilai RM100 tu...

dari mak bapak yang dapat... semua senyum dan bersyukur sebab dapat.....

tak kurang jugak ada suara-suara yang kata...

"gaji dah banyak... ribu-ribu pun masih nak hadap ke duit RM100 tu...? bagi la kat orang lain yang lebih memerlukan...."

errr... aku cuma nak tanya korang yang dapat atau cikgu-cikgu yang terlibat dengan pembahagian duit ni....

bukan duit ni semua pelajar dapat ke? jadi ada lagi ke istilah lebih memerlukan?

ini cuma pandangan aku yang serba tak tau ni ye.... kadangkala apa yang kita baca dan apa yang kita dengar tak mengambarkan situasi sebenarnya....

setahu aku la.... ada akak kat opis ni kata kalau ibu bapa tak ambik (macam kes dia tahun lepas sebab anak duduk asrama)...maka cikgu akan telefon suruh ambik jugak... dan bila mak bapak tak ambik jugak cikgu tu simpan dan beri masa pendaftaran anak dia masuk tingkatan 5 hari tu....

jadi tak salah kan kalau orang yang gaji dia ribu-ribu.... hatta juta-juta sekalipun nak ambik....

kalau duit yang bantuan RM500 tu kalau korang yang gaji ribu-ribu dan juta-juta tu nak ambik jugak.... haaa... yang tu aku bantah... itu dah kira tak amanah....makan rezeki orang lain tu....

dan kesimpulannya?


pada aku.... ambik je la... bukan selalu pun dapat duit untuk anak-anak.... setahun sekali ni je.... jadikan la duit tu perlaburan untuk anak-anak...sama je macam duit raya diorang... boleh kan camtu? ke ada yang tak setuju lagi?



p/s ada yang review pasal blog aku la.... terima kasih dik... meh gi kat SINI...



Selasa, 22 Januari 2013

Sabor je la kan....

assalamualaikum semua,

korang dah makan semua?

aku dah....malam ni kami makan burger kukus bakar....aku bagi gambar intro je boleh....hihi....saje bakar nafsu makan korang memalam ni....esok aku kasi cerita lebih ok....

tadi aku nak tengok tv cerita kat tv9 tu haaaa...segmen ratu setiap hari isnin dan selasa tu...

aku dah kira macam peminat setia dah segmen ratu tu...dan sekarang ni tengah cerita Dalam Setiap Sujudmu eh...ke Sujudku ye?...hihi...tak ingat dah...

peminat setia tak semestinya tegar ok ..kekadang missed jugak...kadang time episod akhir tu la aku selalu missed...tu yang menyampah follow cerita bersiri ni....

eh tapi aku bukan nak cite pasal drama tu je tau...ni nak cerita pasal drama kat rumah kami ni haaa....

teringat hari tu....masa aku ikut cerita bersiri Terlanjur Bercinta...aku beria-ia ni suruh shah alih tv9 sebab nak tengok cerita tu...

gini la lebih kurang dialog aku dengan shah...

aku : abg, mintak tolong alih tv9 bang...ada cerita terlanjur bercinta malam ni..

shah : ye ke? tadi abg alih cerita lain..

aku : cerita apa bang?

shah : ntah...  tapi tajuk dia lain..

aku : laaaa..bukan hari selasa ke hari ni? nape lak takde?

shah : haaa tengok..(sambil alih tv9)..kan lain tu..tajuk dia Ratu...

aku : laaa bang...terlanjur bercinta tu memang dalam segmen ratu la tu...

ni la kalau si suami bukan kaki tv macam si isteri...hihi... sabor je la kan.....

p/s mujur shah bukan kaki tv..kalau tak harus jadi perang macam kes kat terengganu yang berebut remote sampai patah tengkuk...macam-macam gila yang ada!

Nak mintak tolong boleh?

assalamualaikum semua,

semua sihat hari ni?

aku, alhamdulillah masih sihat cuma hati tak berapa sedap je tengok hari gelap semacam je kat luar tu.... risau kalau hujan terus macam hari tu...akan jadi bah semula di kuantan ni...

pelik kan sebut "bah"?

biasa kita sebut banjir.... tapi korang tau tak sebenarnya banjir tu bahasa jawa dan bah itulah sebenarnya bahasa melayu yang sebenar....ini mak aku yang cakap la... pasal mak aku jawa kan? anak dia tak pandai cakap jawa dah pasal dah jadi PAN ASIA.... haaa...mesti dah ada yang cakap aku ni perasan pulak ni kan?

tolong sikit ye.... Melayu + Jawa = bukan PAN ASIA (perkahwinan antara orang asia) ke tu? heeeee.....

mesti ramai yang tak tau....lebih-lebih lagi generasi yang muda-muda belia lagi ni kan....

ok... tengok ni apa yang aku dapat dari kamus dewan tentang bah dan banjir ni...



banjir1. keadaan air menenggelami atau menggenangi kawasan yg luas, bah, air bah:
kawasan itu sering dilanda ~; ~ kilat banjir yg berlaku dgn serta-merta atau dgn
tidak disangka-sangka; 2. banyak sangat: dlm musim menuai, ~ padi di kampung ini;
membanjir spt banjir, datang dgn banyaknya: orang ~ datang melihat drama itu;
membanjiri 1. menggenangi, mengempohi (sawah dll): dlm musim hujan, beberapa
bahagian kota dibanjiri air; 2. mendatangi spt banjir, datang banyak-banyak: pd
pertengahan tahun 1943, negeri Brunei dibanjiri oleh kuli-kuli dr Jawa;banjiran
sesuatu yg muncul (tersebar) banyak-banyak: kerajaan Jerman juga mengeluarkan
~ propaganda kpd tiga sasaran;kebanjiran 1. ditimpa (dilanda) banjir, tergenang air
kerana banjir; 2. ki dipenuhi oleh (manusia, barang, dll).
Kamus Dewan Edisi Empat
bahkumpulan air yg terlalu banyak sehingga melimpah; banjir: Dlm musim tengkujuh,
kampung ini selalu saja didatangi ~. air ~ banjir.
Kamus Pelajar Edisi Kedua


mungkin betul apa yang mak aku cakap.... sebab tu "bah" tu ada dalam edisi kedua...pastu "banjir" ada dalam edisi keempat.... hihi... ini pendapat aku la...

korang boleh baca lebih lagi kat KAMUS DEWAN...

cuma hari ni aku nak mintak tolong dengan korang pasal sesuatu... bukan pasal bah atau banjir tu pun tapi pasal adik husna....

aku nak mintak tolong korang tolong undi untuk adik husna dalam peraduan 'My Comfy Moments"

korang boleh klik kat  SINI ye....

hadiah agak lumayan.... bagi yang mengundi pun ada hadiah tau...... meh la tolong kami menang....


p/s aku agak sibuk 2-3 menjak ni.... maaf ye.... hadiah akan diposkan kepada pemenang contest Cerita ita mula minggu depan.... pada semua peserta, bagi kat aku alamat korang berserta nombor telefon ke rozitaabdrahman@yahoo.com... nanti aku umum leh terus pos..senang...

update: baru tau leh download gambar tu dan tepek kat sini... ala kesian ita.... meh tengok gambar pertaruhan tu ye....



Isnin, 21 Januari 2013

Kek Kukus Asam Manis yang sangat sedap ok....

assalamualaikum semua,

dah makan tengahari ke belum? mesti ramai jawab sudah.... aku je yang belum makan... tekak tak berapa selera hari ni... ada masalah peribadi yang melanda... esok atau lusa aku akan ceritakan ye.... setakat ni biar dia jadi masalah peribadi dulu...

ok... petang ni nak cerita pasal kek kukus yang sangat sedap ini...


kek kukus asam manis 



memula masa baca resepi di blog kak ita Masam Manis hari tu...aku dah mula telan air liur.... macam sedap je kek tu.... lebih lagi aku memang suka kalau kek yang dikukus...lembap dan tak kering macam kek yang dibakar... sebab tu aku selalu cuba buat kek yang kaedah memasaknya menggunakan kukus... walaupun pada sesetengah orang prosesnya agak leceh dan rumit....

tapi kek kukus asam manis ni sangat mudah penyediaannya...tambahan pulak kak ita bercerita tentang orang yang makan tu sampai sanggup mintak nak tapau bawak balik... wah...lagi bersemangat aku nak cuba buat...

bila dah baca semua bahan-bahan... dan hah! gembira rasanya hati bila tengok semua bahan ada kat rumah... cuma nak kena mencari asam manis je la....

cari punya cari hari sabtu baru dapat bahan dan baru boleh buat.... lupa nak cari kat kedai alat bakeri hari sebelum tu... adeeehh....

ok kita copy dulu resepi dia kat sini...

KEK KUKUS ASAM MANIS (oleh Kak Azlita @Masam Manis)
By : CHEF ZUBAIDAH
Rujukan : Buku Masakan Jamuan Kek

325 gm mentega
250 gm gula kastor
300 gm tepung naik sendiri
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
100 gm kepingan asam manis ~ dipotong halus

Sediakan loyang berukuran 8 inc
Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek

Panaskan kukusan dengan api yang besar

Pukul mentega dan gula hingga sebati
Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga rata
Tambahkan esen vanilla dan teruskan pukul
Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis
Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang
Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil
Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek di masak dengan sempurna

Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai setelah masak sebelum di potong dan dihidangkan. 

dan akhirnya terjadilah hasil yang amat mengagumkan....

sedap gila wei....


kek kukus asam manis 


gambar ini diambil ketika suami tuan blog ni dah tak sabar nak try.... makan dengan sudu terus... tak payah potong-potong....hihi.... terima kasih bang....

pastu disebabkan aku buat tu pakai loyang kecil jadi aku bahagikan adunan ke loyang yang lebih kecil lagi lebihan dia...


jadi dapat satu buku setengah kek...hihi... 


lainkali aku ingat nak kurangkan kandungan gula dia tu... macam terlebih manis sikit... pastu nak tukar jadi kek buah-buahan campuran la....ok kot kan?

tapi serius korang kena cuba....memang sedap sangat... kalah kek coklat moist tu lagi tau....


p/s paling aku suka bila anak yang cerewet macam abg long makan berkali2...siap cakap lagi... "ummi buat kek harijadi saya ke?"... alahai anak....


mana lagi sedap? kat rumah ke luar?

assalamualaikum semua,

bestnya cuti bila dapat bersantai-santai dengan keluarga di rumah kan..?

aku mengaku memang best dan lebih best lagi bila dapat masak dan hidangkan makanan yang best-best jugak untuk suami dan anak-anak...

dan lebih best lagi bila anak-anak dan suami puji serta ucap terima kasih...kalau tak puji pun cukup dengan tanda dia makan habis makanan tu serta request suruh buat lagi di lain masa...berbaloi-baloi isteri memasak kan?

tapi aku nak mintak pendapat korang la...mana yang ok? makan di rumah ke atau makan di luar rumah...bukan luar rumah kat laman atau garaj korang tau tapi makan di kedai makan tu haaa...

kalau pendapat aku yang tak pandai masak ni...rasanya makanan yang dimasak sendiri di rumah lebih baik...dari bahan memasak sampai ke cara penyediaan boleh dipastikan samada halal, bersih dan selamat...

kalau kat luar? entah la...biasanya kita akan sebut...tawakkal je la...

yang penting mencari yang halal tu fardu bagi orang islam...bukan aku yang cakap...tu haa..tv al hijrah yang cakap...

pendapat peribadi aku...my dapur is my world...kalau dapat memasak je...syurga dunia tu....



p/s ada cerita kek asam manis ni...karang eh...aku tepek gambar je dulu...

Sabtu, 19 Januari 2013

Masak lemak jantung pisang

assalamualaikum semua,

apa khabar semua..

sihat hari ni...aku alhamdulillah terlebih sihat kalau hari cuti... hihi...sabor je la kan...

cuaca di kuantan ni agak suram sebab hujan seperti yang diramalkan hingga hari ahad...

eh aku nak tanya la sesiapa yang cerdik pandai...kalau kita percaya dengan ramalan sesuatu atau seseorang boleh jadi syirik kan...tapi kalau percaya ramalan cuaca sama ke ek? sesiapa yang tau leh komen ye...

ni aku nak cerita makanan kami yang lepas-lepas sebenarnya...

lauk-lauk kampung yang senang-senang je pun...

yang jantung pisang tu aku beli 2 biji sebenarnya..aku celur dua-dua biji tu sekali...pastu aku makan satu buat ulam dengan sambal air asam.. satu lagi aku masak lemak cam dalam gambar kat bawah tu la...

ada yang tak tau nak celur jantung pisang macamana? haaa...jangan korang buat macam korang celur mee je tau...harus lepas tu tak boleh nak makan...

cara yang aku buat senang je...ambik periuk dan isikan air agak-agak cukup paras nak letak jantung pisang tu...letak sikit garam...biarkan mendidih kejap..lebih cepat kalau korang tutup periuk tu sekejap...

bila dah mendidih korang masukkan jantung pisang yang dah dibersihkan dan dibelah dua ok...

cara nak bersihkan jantung tu pun senang je...korang buang kelopak jantung bersama dengan jejari yang agak keras sampai korang jumpa bahagian yang berwarna agak kekuningan sikit...haa yang tu lembut bila kita celur kang...biasanya kalau jantung pisang yang dijual tu kita kena buang sekurang-kurangnya 4-5 kelopak yang keras tu baru jumpa yang bahagian kuning tu..

balik lak kat jantung yang kita celur tu...biasa kalau aku buat aku suka palingkan jantung tu bagi empuk semua...kira macam pusing-pusingkan dia la...pastu bila dah lama sikit aku suka letak asam keping dalam sekeping dua...jadi kalau masa aku masak nanti tak perlu nak letak asam keping lagi dalam masakan...tak pasti la kenapa aku letak...tapi seingat aku dulu aku pernah belajar kalau tak nak rasa kelat getah jantung pisang tu kita kena letak asam keping ni..maaf la kalau aku silap ye...

kepada sesiapa yang tak suka asam keping dan tak mau letak pun takpe...cuma aku nak bagitau letak asam ni ke tak tak menjejaskan rasa dia pun...

lama ke tak aku rebus/celur ni? hmmmmm lama gak kot...dalan setengah jam atau lebih...tapi aku test gak guna garfu atau pisau...bila tekan tu dia elok je tembus dan tak liat...maknanya dah boleh angkat dan toskan...

pastu korang boleh dah buat macam aku masak ni...

resepi dia senang je...

bahan-bahan dia
- satu biji jantung pisang yang dah dicelur(hiris nipis-nipis)
- satu bungkus pucuk dan soohoon yang berharga rm1.50 (rendam dan potongkan kecil-kecil)
- dua keping tauhu (setiap satu potong 16)
- satu biji bawang besar(hiris/tumbuk)
- dua biji bawang putih(hiris/tumbuk)
- setengah inci halia (hiris/tumbuk)
- segengam udang kering
- dua cawan santan kotak (lagi sedap kalau pakai santan segar-boleh guna sebiji kelapa atau sepaket santan 250ml)
- 3 cawan air (ni kalau guna santan kotak, kalau santan segar tak payah kecuali pekat sangat)
- garam dan perisa secukup rasa

cara-cara dia
1. tumis semua bawang dan halia sampai naik bau. lebih-lebih sampai hangus tak mau ye..
2. pastu masukkan tauhu...bagi dia macam tergoreng sikit..kalau tak karang dia hancur bila kita kacau-kacau kang..
3. pastu masukkan jantung pisang..kacau..
4. masukkan santan dan air...biar dia mendidih kejap...
5. masukkan tauhu kering dan soohoon..
6. biar sekejap sampai mendidih sikit dan masukkan garam dan perisa dan kacau supaya santan tak pecah...jangan asyik kacau je kang tauhu tu hancur...
7. biar atas api sederhana dalam lagi 5-10 minit dan matikan api..sedia untuk dihidangkan...

bila korang makan ni lawan pulak dengan ikan masin dan sambal belacan...peh...mak mertua tepuk bahu pun tak sedar...hihi...

p/s dah rasa macam chef pulak dah...hahaha...hari ni nak masak asam pedas ikan kerisi pulak...petang buat makan dengan lempeng sedap gak kan?

Jumaat, 18 Januari 2013

Astro Njoi....kami dah..anda bila lagi?

assalamualaikum semua,

salam pagi jumaat...

ni cerita hari semalam... disebabkan shah off semalam maka aku pun dengan rasminya ambik cuti jugak supaya kononnya bolehlah sama-sama berehat di rumah....

tapi plan kami terpaksa ditukar dari rehat-rehat kat rumah kepada buat semua urusan peribadi pulak...
selepas je hantar abg long ke sekolah..kami pergi beli sarapan kat kg. kempadang..sedap nasi lemak, kuih bingka ubi dan kuih kole kacang makcik tu....

sedang kami membeli sarapan, datang pulak satu rombongan polis yang terdiri dari 3 orang lelaki...sibuk dia bertanya makcik kuih tu...kat mana nak beli kuih bingka.... aku tak pasti kuih bingka apa yang diorang tanya sebab aku kat dalam kereta masa tu...dan bila aku tanya kat shah pulak dia jawab...ntah...sabor je la kan..harap maklum ye...bersuamikan orang yang bukan blogger ni jiwa dia nak mengambil tau tu agak kurang...hihi...

dan jiwa aku pun tak berminat nak ambik tau bila dia cakap...

"ntah...serabut tengok makcik tu jawab..kejap bila polis tu tanya dia jawab ada..pastu anak dia jawab lak...orang sebelah ni yang jual mula pukul 12 kang...pastu makcik tu celah lagi cakap ada...pening dah tengok polis tu ..karang kalau abg cakap pulak mesti lagi pening polis tu"....heee...

agak-agak korang patut tanya tak lagi bila dengar jawapan tu...tapi aku tengok pun macam kelam kabut je tadi...apa pun nasi lemak dan kuih makcik sedap lah!


nasi lemak ayam bungkus tapi bukan makcik tu punya.. 


tapi nak bungkus pun kena hati-hati...jangan sampai jadi camni...hihi... pinjam FB kuantan punya gambar.. 

lepas balik rumah sarapan kami keluar untuk ke celcom, Cimb dan pejabat pos...banyak sangat urusan pagi semalam...selesai semua dalam pukul 11.30 pagi...sedang elok je nak ambik abg long dari sekolah...tunggu sekejap kat depan sekolah sampai pukul 12..pastu kami bawak dia balik rumah...mandikan anak-anak...lepas zuhur dalam pukul 2 lebih keluar semula ke astro....

haaa...yang ni yang nak cerita ni..pasal dua tiga hari ni aku tengok sibuk sangat orang tanya Astro Njoi ni ok ke tak? betul free ke tak?

jawapan aku... mana ada free kat dunia ni sayang oiii....cuma dia takde komitmen bayaran bulanan la...



sebenarnya kami dah lama plan nak masuk njoi ni...sejak semua rumah di kawasan kami duduk ni dah berpenghuni dan dah dihiasi oleh piring-piring astro yang berkilauan... aku pernah cerita pasal astro kami kena potong dulu kan? kat situ gak aku ada cerita konon-konon nak dapat yang kad free tu... hampeh... tunggu sampai sudah takde pun.... jadi selepas tu kami aman damai tengok tv dengan ariel yang ala kadar atas tv tu je pun...ala tv aku pun bukan lcd atau led tv pun...

tetapi selepas taman perumahan kami dihiasi dengan piring astro tu mula la masalah... siaran tv lain ok je...tapi tv2 tu yang paling sedih...kiranya macam nak kena hangguk-hangguk la sekali dengan gambar kat tv tu kalau nak tengok..

yang paling sedih time anak-anak nak tengok cerita ultraman setiap sabtu tu...dan juga shah bila nak tengok drama p. ramlee setiap malm isnin tu...last-last mesti dia tengok muka aku...(pasal aku yang suruh potong astro...hikhik...)

maka disebabkan letih dah tengok gelagat diorang selama dekat setahun ni...maka kami pasrah la menghala ke astro service center kuantan semalam..

sesampai je kat situ..jaga tu tanya nak buat apa? kami kata nak daftar njoi...

dia pun suruh kami tunggu pasal ada seorang lelaki tengah isi borang kat meja bulat dia tu...ooh lupa nak bagitau...kami tak payah ambik nombor giliran ye...

tapi bila sampai je giliran kami...

kami cakap kat agen tu yang ami dah ada dekoder, remote dan kuali pun masih terpacak di atas bumbung rumah...jadi macamana nak pasang njoi kan?
terus pulak agen tu kata...haa yang tu kena ambik nombor dan daftar kat kaunter....laaaa pulak?

kami ambik nombor...mujur tak ramai orang...tak lama terus dapat giliran..sampai je kat kaunter...urusan mengaktifkan semua smart kad selesai selepas bayaran RM99 dibuat...perhatian kat astro service center ni bayaran hanya boleh dibuat menggunakan cek, debit kad dan kad kredit sahaja ye...diorang tak terima duit tunai..kalau nak buat dengan bayaran duit tunai kena hubungi mana-mana agen yang dilantik..kedai elektrik pun boleh kot...tapi itu di kuantan la...tempat lain aku tak pasti...

dan kami dimaklumkan yang perkhidmatan hanya akan diaktifkan tak pasti berapa lama sebab kes kami diswitch dari astro biasa ke njoi...kira downgrade la...paling lama ambik masa 15 hari...dan paling awal setelah ditelefon mengatakan 2 hari bekerja... eh sabtu kira hari bekerja lagi ke?

dan diberitahu juga pada kami kalau nak cepat kena daftar ikut service baru...yang mana kami kena bayar RM280 untuk semua kuali, dekoder dan remote baru termasuk pemasangan...yang mana tentu la kami reject sebab nak buat apa kuali dan dekoder banyak-banyak kat rumah kan? jadi kami putuskan nak tunggu je la dalam tempoh masa yang diberikan..

ada pilihan lain lagi untuk korang tau ada pakej murah sikit dari tadi tu...RM180 sekali dengan pemasangan...yang ni murah pasal dia guna dekoder dan kuali yang terpakai cuma dikemaskini je...
njoi ni buat masa ni ada ada chanel tv yang berikut ni je...lain-lain sila jangan tanya ye...cukup la nama pun orang bagi free kan... dan lagi murah dari memula pakej diperkenalkan dulu...


ada jugak pilihan prepaid disediakan macam kat bawah ni...terpulang pada pilihan masing-masing...
dan untuk kesimpulannya kami dah masuk cuma belum dapat uji dan bagi review lagi ye...harap maklum...review mungkin dibuat pada minggu depan...



ada tambahan tv3 dan tv9 dan jugak siaran radio


yang aku pernah letak kat SINI tahun lepas.. 



hujan dah start turun mencurah-curah kat kuantan ni...dengar ramalannya berterusan sampai hari ahad... adakah ini bermakna pengujian ke atas njoi jugak akan tergendala...oh...tidak!!


hujan rahmat mencurah di kuantan 

p/s berangan nak pasang njoi kat rumah abah di kaki gunung tu...kesian tengok bila nak tengok tv...azab nooo...nak pasang astro tentu2 kena reject..huh! membazir kata abah...

UPDATE 11/7/2013 : entry ini telah ditulis berbulan yang lepas dan promosi astro njoi pun dah abis jadi kalau nak cerita terbaru pasal njoi sila baca di ENTRY NJOI UNTUK MENJAWAB KOMEN ok... 

Khamis, 17 Januari 2013

Zoo Negara kami datang....

assalamualaikum semua,

aku suka gambar ni... 

seminggu dua ni aku tengok banyak orang buat entry pasal .... aku datang.... pastu tengok blog orang lain pun... ada .... aku datang... tengok facebook pun sama... ada gak ..... aku datang....

ni mesti dah kena sawan Istanbul aku datang kan?

aku tak pernah pergi istanbul tapi tengok cerita dia tu ada la... memang best ceritanya...enjoy la...


FM Istanbul


jadi disebabkan kena sawan aku datang ni jugak aku nak buat entry aku datang jugak la ye....

ada yang kata tak boleh ke? ngengada la tu....

aku nak cerita pasal kami gi Zoo Negara bulan lepas..... hahaha... ye korang tak tersalah baca ye.... bulan lepas... cerita dah basi ok.... tapi disebabkan aku tak pernah cerita lagi maka belum lagi dikategorikan sebagai basi ye....

al kisahnya kami balik dari Nilai hari tu terus teringin nak singgah zoo ni... plan last minit... malam dari nilai tu (ada cerita pasal nilai yang tak abis lagi, nanti-nanti la ye..) terus kami menghala ke Gombak... umah adik aku yang no 4, andak.... dia dengan paksarelanya  menerima kehadiran kami... hahaha... ko lari pun aku pecah rumah ko tau ndak....

selepas bermalam di rumah andak... kami meneruskan perjalanan ke Batu Caves.... eh ni bukan terus hala ke Zoo tau.... kami menghala ke showroom PTS tau.... diorang ada buat sale yang ada aku cerita kat sini tu.... aku tak menyabornya terus paksa shah drive ke sini....


Showroom PTS



dan sudahnya aku memborong.... walllaaa.... buku murah je pun... RM5 satu novel best-best.. rugi kalau tak ambik kan? buku yang aku cari pulak takde kat situ.... aku cari buku cara mendidik anak gaya Rasullallah, cara mendidik anak perempuan dan cara mendidik anak lelaki... yang aku dapat cuma satu je..cara mendidik anak perempuan je... yang lain diorang kata dah abis stok... takpe la boleh beli online nanti... yang ada tu pun tak abis-abis lagi baca....


huhu... sikit je pun bukunya...cerita je lebih...


anak bujang melaram dengan buku free


lepas je abis memborong buku... kami teruskan perjalanan ke Zoo Negara... sampai sini dah dalam pukul 3 lebih dah... masa ni tengah elok je hari panas....

kami memula sampai kat pintu masuk dia.... eh bukan... kat kaunter tiket dia dah rasa nak tersembul biji mata dah..... tengok Harga Tiket dia tu..... sambil terlopong dan sebut......APA???? Wah.... mahal gila!


nampak tak? kalau tak nampak klik besarkan ok? 


korang tengok sendiri la ye.... memang alamatnya dua puluh tahun sekali la aku pergi Zoo Negara kalau macam ni.... mahal beb... sah-sah gigil-gigil masa nak bayor....

last sekali aku pergi zoo masa baru kahwin dulu.... dulu la... 7 tahun yang lepas... masa tu kena bayar dalam RM20 kot... itu pun orang kaunter kena marah dengan aku pasal jual tiket mahal tapi tak beritahu yang bahagian akuarium kena tutup... dah la aku berangan-angan nak bergambar dengan ikan kan.... kecewa wooo... rasa macam kena tipu je... nasihat aku lainkali kurangkan harga tiket kalau ada tempat tak berfungsi macam genting highland buat tu ke.....

ok...kita sambung cerita.... abis disebabkan dah sampai nak beli tiket kan.... anak-anak pun dah teruja gila nak tengok beruang...gajah.... harimau.... maka kami pun dengan pasrahnya melangkah ke kaunter untuk melaburkan duit kami pada petang tu....

tiba-tiba..... hihi.... dah macam cerita seram yang ni pulak kan?....

ada la pulak sepasang pasangan Cina menahan kami....

Pasangan : hello... you nak bayar tiket ke?

aku : ye la... kenapa ye?

pasangan : tak payah bayar la... you bayar untuk budak saja.. kita ada 3 tiket belum guna ni...

aku : eh... ye ke you nak bagi ni?

pasangan : ye la... you ambik la....(sambil hulur tiket kat shah dan nak berlalu pergi)

aku : eh berapa kami nak kena bayar ni?

pasangan : eh tak payah la.... ini company punya maa.. kita pun dapat free...

aku : speechless woooo.... terus sebut... eh... thank you... terima kasih ye....terima kasih banyak-banyak....



kesimpulannya..... hahaha.... kami dapat tiket free.... alhamdulillah selamat RM60 tau!


tiket zoo negara percuma kami 


dan dengan senang hatinya aku cuma pergi bayar untuk abg long je RM8 untuk tiket budak.... dan yang terlebih satu tiket tu aku sedekah pulak kat budak perempuan yang tengah tunggu ayah dia nak beli tiket....

ayat aku sama je.... "tak yah bayar...company punya...." hahaha.... company mana? mana aku tau...

dan dengan senang hatinya juga kami masuk ke dalam zoo negara....

jom layan gambar lak ye....


ada tambahan kat dalam tu... ada tempat-tempat yang best...


taman rama-rama


abg long tengok kepopong...ooo... ini yang cerita upin ipin tu ye... 


taman burung 


dunia kanak-kanak 
sorang pun anak-anak tak nak bergambar kat sini... tumpang anak orang lain je la....




muzium lebah 

haa... ada sesiapa nak jadi spiderman? 


cantik kan? 



kami ronda semua tempat dengan berjalan kaki.... aku memang kagum dengan bebudak berdua ni.... aku pun dah naik lenguh kaki tau.... rasa dah macam nak surrender je duduk kat kerusi memana....


nak buat peace tak sempat... 

si kecik yang sporting 



cewah... YB melawat tapak...

                                         


eh... eh.. tetiba je terselit gambar ummi dia... dengan tudung baru dari Nilai 3 tu...


pastu kalau berjalan memang tak sah kalau tak menyinggah beli makanan kan....


kedai mahal... 


haa... kan aku kata depan zirafah.. 


nasihat aku jangan beli kat sini ok... kedai dia duduk depan Zirafah tu....

simpan duit korang dan jalan sikit kat depan tu ada kedai jual lagi murah.... menyesal aku beli....

pastu dah abis meronda dengan jalan kaki.... kami menghala ke sini pulak....


kaunter tram 


ingatnya nak naik benda alah ini la.... anak-anak dah merengek sepanjang jalan.....


tram zoo negara...  


sekali bila pergi tanya kat kaunter... kena bayar daaa.... dewasa RM3 dan kana-kanak RM2 semua sekali kena la kami RM10 pasal abg ngah dia dah kira... harga kanak-kanak bermula umur 2 tahun... cisss.... apa daa....


kat atas tram 



pastu aku rasa macam tak best sangat la... pasal bayar sekali tu untuk naik sekali je tau... kalau korang turun kat hentian dia yang kat dalam tu... korang kena bawak tiket tu... dan balik nanti boleh naik sampai depan....guna tiket yang sama... tapi kalau korang yang macam kami nak pusing keliling je dia akan ambik tiket terus....

pastu tak boleh nak berhenti di mana-mana yang anda suka ok... hanya berhenti di perhentian yang dibenarkan sahaja....

kalau bawak stroller bayi macam kami ni boleh letak kat hentian dia yang ada kaunter tiket tu atau bawa bersama korang naik tram tu...

tempat letak stroller bayi 


lepas berjalan semua tempat..... dan kami abis ronda dalam pukul 5 lebih.... berbaloi berjalan-jalan dengan tiket free.... hihi....



zoo negara...kami tak sure datang lagi... 


sudahnya.... semua.... tumbang dalam perjalanan balik....


hero dah tumbang... tapi masih nak pegang cermin mata..hihi..


heroin pun sama...


letih woooo....masa kami balik tu berebut-rebut nak balik kat parking sebab hujan tiba-tiba lebat... nasib baik sempat....

p/s sebab tu jadi entry tertangguh.... penat gila nak menaip....fuhhh....