Follow my blog with Bloglovin

Rabu, 29 Januari 2014

cutikan saya..

assalamualaikum semua,

semua orang masih kerja dan bersekolah ke esok? atau dah ada yang bercuti?

abg long masih kena sekolah esok..ada pengagihan bantuan persekolahan RM100 esok... aku pun masih kena keja... shah je off esok.. jadi dia kena kemas baju nak bawak balik kampung... hahaha...

hari ni jem teruk kat kuantan ni... shah lambat ambik aku.. kena ambik abg long dulu... kesian pulak kalau dia lama-lama kat transit... takde kawan kat situ...aku kat opis sorang-sorang takpe.. kunci pintu terus buat kerja kat dalam ni..aman je...

pelik kan tajuk kat atas tu?

ini cerita dialog ibu dan anak lagi la macam biasa...

cerita di malam isnin...


abg long : ummi...

aku : ye sayang... ada apa?

abg long : ummi cutikan saya je la ye...

aku : kenapa pulak?

abg long : ummi cutikan saya la... kita balik kampung... jumpa atuk...saya dah rindu atuk...

aku : laaa...mana boleh..abg long kena sekolah... minggu ni sekolah kejap je..lepas tu cuti.. baru kita balik kampung jumpa atuk..

abg long : ala ummi.. ada kawan saya..perempuan... mak dia bagi surat kat cikgu nak cutikan dia..mak dia nak balik kampung jumpa atuk dia.. ..ummi pun boleh la cutikan saya jugak...

aku : agaknya atuk dia tu sakit tak? sebab tu mak dia mintak cuti..mana boleh suka-suka mintak cuti kat cikgu kalau cuma nak balik kampung je...

abg long : ala... ummi...

aku : sekejap je abg long sekolah ye... hari khamis kita balik kampung ye...

abg long : (senyum kelat)..



alahai cucu tok wan ni...dah rindu atuk dia... kalau atuk dengar mesti cakap... "abg long tinggal sini je la sekolah kat sini...nak?".... errrkkkk...


p/s tekak teringin kek macam2 tapi malasnya nak buat....arghhhhh...

Selasa, 28 Januari 2014

Sambutan hari lahir dan Gold Coast Morib

assalamualaikum semua,

pagi ni ada rasa sikit stress... jadi mari kita tulis satu entri dulu..

sebenarnya aku nak cerita pasal sambutan hari lahir aku yang 35 pada 3 Januari 2014 lepas... dan lama kan baru nak cerita?... jangan risau sebab ada cerita yang lagi lama pun aku akan tulis jugak sebab tak sempat nak update...

dijadikan cerita kisah sambutan ni dibuat kat Gold Coast Morib.. sebabnya aku la yang berhajat... dari tahun lepas berangan... nak tempah waktu hari lahir aku tak kena pulak hujung minggu... nak tempah masa hari jadi shah pulak ada pulak program lain... ada je halangan dia... tapi setiap sesuatu tu ada hikmahnya.. mungkin halangan tu jadi sebab taknak kami terlibat dengan benda yang bahaya ke kan? nauzubillahiminzalik...

jadi setelah dirancangkan sebulan sebelum tu aku dah sesiap booking dah... nak tempah senang je... korang boleh gi kat website dia... Gold Coast Morib



pastu aku bukak la kat web tu check tarikh yang aku nak book tu...

pastu korang klik kat yang check availability tu... kotak kaler merah kat bawah tu...



pastu dia keluar gini... haaa....



ada nampak tak offer Birthday Promotion tu... harga dia dah termasuk tax dalam RM268.08 termasuk services tax...

apa yang ada dalam pakej ni? 

ada sarapan pagi untuk 2 orang, makan malam untuk 2 orang, dan tiket waterpark dia untuk 2 orang jugak... dan kami tambah lagi bayaran sarapan dan makan malam untuk abg long pulak...

pastu ada tambahan kek hari jadi yang comel dan hadiah yang jugak comel... bilik pun ok sangat-sangat ok...

ok sambung cerita... memula kami rancang nak gerak je dari kuantan pagi sabtu tu... tetiba je bila fikir-fikir baik stay rumah along aku kat sentul semalam.. jadi tak letih sangat... sekali bila dah plan nak stay... along aku pun nak join.. dia kata suruh book bilik untuk dia sekali... alhamdulillah urusan kami dipermudahkan... senang je confirm...

dan malam sabtu kami bergerak dari kuantan ke sentul... sampai kat sentul jam 2 pagi.. dah rupa orang lari dari rumah dah dengan barang berbondong-bondong naik ke rumah along... huhu...

pastu gitu gini sebab tidur lewat dan kami pun bergerak lewat gak dari rumah along.. dalam jam 11 lebih gitu le... singgah pulak ada satu port dulu... dah settle kami teruskan perjalanan ke Pantai Morib... ikut GPS je..along aku pun tak pernah pergi dan tak tau kat mana tempat tu...

tapi boleh tahan jugak la...  jauuuhhh tu... dan nasihat aku korang sila la berenti kat mana-mana ATM yang korang jumpa kalau nak sediakan duit ok.. sebabnya pekan dia sangat jauh dari resort ni dan kat resort pun belum nampak lagi diorang sediakan perkhidmatan mesin ATM ni...

masa check in.. ramai pelajar praktikal yang menolong..


nak check in agak cepat jugak la..dan bila dah dibagi bilik... aduh... satu lagi masalah... jauh gila dari lif... dan yang tak bestnya cuma dapat satu je bilik yang menghadap taman air dia... dan kunci tu along aku yang punya....waaa.... kami dapat bilik yang ngadap hutan dan parking...tapi dapat la tengok laut kalau ko jengah macam nak tercabut leher dari balkoni tu ;)


ni je la permandangan terbaik dari bilik kami..huhu...
ni pulak dari bilik along aku duduk....






tengok abg long sampai menari tengok orang mandi kat bawah tu tau...


korang mesti kata...wow kan?... hukhuk...

rupa bilik korang google la sendiri..aku tak sempat snap... sesampai je bebudak ajak mandi... apa lagi... laju je memasing... opsss.. lupa tiket taman air dia tu boleh pakai selagi korang duduk kat situ tau... jadi boleh mandi 2 hari la... seronok gila budak-budak dengar...

tapi disebabkan kami dah sampai agak petang... mandi kejap-kejap je la...memasing perut dah lapor... nak tunggukan makan malam.... alhamdulillah rezeki kami lagi..makanan sedap dan berbaloi...

dapat pulak hadiah kek dan patung comel ni...

Birthday girl dengan hadiahnya... eh girl lagi ke? ;)

kek harijadi Gold Coast Morib

3 yang bawah semua anak aku.. 3 yang atas semua anak along aku...

selamat potong kek yang abis malam tu jugak... hahaha... comel gila kek tu tapi sedap...

lepas tu kami godeh pulak patung harijadi yang comel tu.... haaa... sekali boleh joget-joget ko.... hahaha.. excited bukan anak je... dengan mak anak sekali excited...





video



pastu sesi sarapan pagi.... aduhai... punya la azab... disebabkan kami datang hujung minggu maka kami dah jangkakan ketepuan tempat-tempat macam ni... cuma apa yang aku sangat pelik... diorang ada 6 blok resort tapi semua ambik sarapan kat satu tempat je??

aku macam tercengang ko bila tengok nak masuk pun kena beratur macam nak masuk kedai handbag coach kat Johor Premium Outlet tu... pastu bila nasib baik dapat masuk... waaa... satu lagi azab.. nak cari tempat duduk... bayangkan dengan anak kecik-kecik ni lagi... ayoooo... pening wooo...

sudahnya kami dapat meja kerusi 4 untuk menempatkan makanan dan vip kami yang kecik-kecik tu di kalangan kami 10 orang... memang azab je kan...? makan berdiri ko... tak pun selit je kat mana-mana kerusi tepi-tepi yang ada...

lagi satu yang aku pelik... masa ambik makanan... dah la tempat cater tu satu je... pastu semua orang pakat beratur macam nak ambik makanan dalam dewan makan asrama... adoiii nape tu?
patutnya sistem buffet kat hotel ni....ambik pinggan dan ambik makanan yang awak nak je pastu jalan la kan?
nape nak kena beratur sedangkan aku cuma nak ambik nugget tapi tak makan nasi...tapi tetap kena beratur kat belakang orang yang ambik nasi sebab nugget tu letaknya depan nasi.....sangat pelik ok... dan slow gila...

last-last aku dengan along aku buat muka bodoh je gi terus masuk ambik nugget tu... kejap lagi aku datang cuma ambik mee je..

pastu along aku cakap bila kami buat macam tu ramai yang ikut...baru lah line tak panjang macam tadi...hehehe...

maaf je la ye... bukan kami tak hormat orang yang dulu.. tapi cuma cara tu tak betul.. kalau tak mau pukul 10 tak dapat makan lagi tau...

akhirnya kami dapat sarapan dengan keadaan yang kelam kabut tu... lega bila dapat keluar dari situ.. hahaha..

lepas tu acara yang sama macam semalam... kami dah sesiap semua barang masuk dalam kereta... pastu check out dan masuk taman air lagi... kami tukar baju kat tandas lepas tu dan terus balik... maaf la takde gambar kat waterpark... sebab semua orang sibuk mandi dan loker jauh untuk simpan kamera dan lain-lain... yang penting anak-anak suka sangat... dan berharap nak datang lagi...

selamat tinggal gold coast morib...


lepas ni nak plan pulak gi Bukit Gambang Resort ramai-ramai... mesti lagi seronok kan? kami ada cerita basi ke safari gambang... nanti-nanti ye...


p/s pada yang sudi singgah baca dan komen tu terima kasih ye... tak sempat lagi nak membalas...



Isnin, 27 Januari 2014

kata abg long...

assalamualaikum semua,

lamanya tak menulis kat sini...rasa kekok la pulak...

hari ni cuma nak kongsikan dialog antara aku dengan abg long masa minggu kedua abg long naik sekolah..

@ zoo johor.. (bila nak ada entry ni?)



kisah 1:

abg long : ummi, nanti ummi jual la apa-apa kat sekolah saya..

aku : sekolah mana ni?

abg long : sekolah tempat saya mengaji tu la...

aku : sekolah agama?

abg long : haaa.. ye la...

aku : laaa... ummi nak jual apa?

abg long : ummi jual la apa-apa...

aku : apa-apa tu macamana?

abg long : ummi jual la kuih ke... lempeng ke... apa-apa la..

aku : laaa..kenapa ummi kena jual pulak?..kat situ kan dah ada orang yang jual kan?

abg long : memang ada tapi takpe la..ummi boleh je jual.. 

aku : bila la masa ummi nak berjual nak.. ummi kan kena keja lagi...

abg long : (sengih je...)


kisah 2 :

pagi tu aku tengah susun cheesy merry tempahan orang ke dalam peti...

abg long : haaa... ummi jual yang macam ni la..

aku : nak jual kat mana?

abg long : jual kat sekolah kempadang pun boleh (dia panggil sekolah rendah dia tu sekolah kempadang..cute kan? dengan nama penuh lagi..)

aku : abg long nak jual kat sapa?

abg long : jual dekat kawan-kawan pun boleh... seringgit je satu... boleh kan ummi?

aku : (senyum je... ) boleh...tapi bukan kuih ni la.. nanti ummi buat kuih lain ye...tapi nanti cikgu tak marah ke?

abg long : (senyum sampai telinga..) tak lah ummi... cikgu tak marah.. boleh je...

aku : ye ke? mana awak tau? kang cikgu denda sebab jual barang kat sekolah.. (sambil cuit badan dia sikit)..

abg long : (masih sengih..sambil mengelak tangan aku )..tak lah ummi...cikgu baik...

aku : ye la nak....


abg long dah makin besar... dah boleh harap tengok adik-adik dan tolong buat kerja yang senang... cuma manjanya tu yang masih ada... (boleh dipeluknya ummi dia di tengah-tengah jalan...hihi.. anak..ooo anak..)

semoga abg long terus sihat dan jadi abg yang baik untuk bagi teladan yang baik untuk adik-adik...amin..


p/s tetiba rasa macam nak buat kek coklat untuk dia bawak sekolah la pulak...



Ahad, 19 Januari 2014

Hidangan tersedap di dunia

assalamualaikum semua,

meh layan sarapan roti sandwich kangkung belacan..

Resepi Roti Sandwich Kangkung Belacan

Bahan-bahan:
Roti potong
Sayur kangkung goreng belacan
Keju keping

Cara-cara:
1. letakkan sayur kangkung dia atas kepingan roti.
2. letakkan kepingan keju.
3. tutup dengan kepingan roti lain.
4. sedia untuk dimakan.

Khamis, 16 Januari 2014

Saya Nak RM300 Angpow Daripada Nile.com.my

assalamualaikum semua,

lama tak join giveaway kan?

jom mencuba nasib...



kalau aku dapat duit RM300 tu... aku nak buat bayar hutang... apa gelak-gelak?.. serius ni tau..

sesiapa yang nak join boleh ke blog lyssa ni... atau klik gambar kat atas tu ok...

keputusan boleh tau kat sini..  


Tamat pada 21/1/2014 jam 12pm ok....


p/s doakan la aku menang ye... entry morib tu esok2 @ petang ni aku tulis ok... adoiii.. tak menyempat...


Rabu, 15 Januari 2014

Khamis, 9 Januari 2014

Rabu, 8 Januari 2014

Isnin, 6 Januari 2014

Sekodeng abg long di waktu rehat

assalamualaikum semua,

lama tak menulis... kami bercuti rehat yang tak berapa nak rehat hujung minggu lepas... tapi alhamdulillah anak-anak seronok.. esok aku cerit apasal tu ye... hari ni kita cerita pasal kisah mengintai abg long waktu rehat dia tadi...

al kisahnya hari jumaat lepas abg long kata dia kena "pau" dengan budak besar yang dia tak kenal...

dengan sedih dia bagitau...

abg long : ada budak besar datang sergah saya ummi... lepas tu dia mintak satu ringgit dengan saya... saya cuma ada 2 ringgit aje... 
aku : laaa... nape abg long tak bagitau cikgu? 
abg long : cikgu jauh...tengah rehat jugak.. 
aku : abg long lari pegi jumpa cikgu la... 
abg long : tak boleh la ummi (nada dah sedih) nanti saya jumpa cikgu dia dah hilang macamana? 
aku : abg long bagi dia jugak ke? 
abg long : saya bagi la... dah dia kata kalau saya tak bagi dia nak belasah saya...

alahai anak..... hari kedua dah kena buli...

ada sambungan cerita sedih la...

abg long : saya nak beli nasi...tapi nasi dah habis... ummi ada makanan tak?

dan tadi aku dah call cikgu penyelia petang... bagitau dia ada masalah macam tu dan mintak dia pantaukan.. dia kata sekarang ni budak tahun 1 cikgu bagi keluar awal jam 2.40 petang... jadi tak terserempak dengan budak tahun 2 yang lebih besar masa membeli di kantin...

dan tadi disebabkan hati risau... kami pergi jenguk dia waktu rehat.... alhamdulillah.... dia dapat makan... dan bekal roti 5 keping yang bekalkan dia pagi tadi pun habis... kesian abg long lapar betul dia...

meh layan gambar abg long rehat jom...



berselindung di balik pagar dekat tong sampah...huhuhu..


















p/s hati sayu tengok anak pakai baju ikut dan... tie panjang berjela... aduhai anak ... pakai semuanya sendiri di transit... dah rupa anak yatim nestapa dah aku tengok....sayu wei....hukhukhuk...



Jumaat, 3 Januari 2014

Jalan-jalan sempena Hari Ulang Tahun..

assalamualaikum semua,

malam ni in Shaa Allah kalau takde aral melintang kami akan memulakan perjalanan sempena menyambut ulangtahun aku yang ke 35.... wah dah 35 dah kau ita... alhamdulillah.. bersyukur banyak dapat capai umur ni... dan semoga makin banyak kebahagiaan dikecapi...

terima kasih pada semua yang sudi ucapkan Selamat Ulang Tahun tu jugak ye... tak terbalas dah di facebook dan di mana-mana... terima kasih ingatan kalian pada diri ini... terharu... hukhukhuk...(hadiah takde ke? ;) )


meh tengok ke mana perjalanan kami bermula malam ni....


our journey from tonight... membelah semenanjung lagi U...hehe..

doakan kami pergi dan pulang dengan selamat ye....

p/s sambutan kali ni best disertai dengan family along... yeay!... cuma risau ada jangkaan banjir gelombang kedua pada 6 Januari 2014 ni? semoga semuanya dipelihara Allah hendaknya..amin..

lagi... anak 3 tahun ditinggal di dalam kereta?

assalamualaikum semua,

di pagi yang barakah ni... hujan turun tak berhenti di Kuantan ni... sekejap lebat.. sekejap renyai... alam seperti menangisi permergian seorang anak yang baru nak mengenal erti hidup...

kisah yang berlaku di awal tahun 2014 di Kuantan ini semoga jadi pedoman pada semua terutama yang bergelar Ibu Bapa supaya jangan berulang di masa akan datang... pilu rasanya hati membaca cerita seperti ini... walaupun sedia maklum keluarga lagi merasai beban rasa bersalah sampai bila-bila... diharap selepas ni ada pihak yang sudi supaya keluarga seperti ini dibimbing dari segi kaunseling menangani musibah ini... supaya mereka..terutamanya ibu bapa lebih kuat mengharungi kehidupan demi anak-anak yang tinggal...

mari kita baca kisah di sebalik cerita sedih ini...

Kakitangan Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) membawa keluar mayat Muhammad Ariff.
dari sumber berita harian

Budak mati ditinggal 9 jam dalam kereta

Kuantan: Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun lemas selepas ditinggalkan hampir sembilan jam dalam kenderaan pelbagai guna (MPV) bapanya di Indera Mahkota, dekat sini, semalam. 

Mangsa, Muhammad Ariff Mohd Yusof ditemui bapanya di tempat duduk belakang kereta dalam keadaan tidak sedarkan diri jam 5 petang. 

Menurut sumber, pasangan terbabit dipercayai keluar dari kuarters guru di Pandan, dekat sini kira-kira jam 7.30 pagi untuk menghantar lima anak mereka, termasuk mangsa ke sekolah dan taska. 

“Selepas menghantar anaknya, bapa mangsa pergi minum di sebuah kedai di Taman Tas. Isteri lelaki terbabit menghubunginya pada waktu tengah hari sebelum mereka pergi mengambil dua anaknya di sekolah rendah di Indera Mahkota,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam. 


Lupa hantar anak ke taska 
Pasangan suami isteri terbabit dikatakan berada di sekolah itu sehingga jam 5 petang bagi menunggu dua anaknya selesai Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA). 

Sebaik mereka pergi semula ke kenderaan untuk pulang ke rumah, bapa terbabit baru menyedari dia terlupa menghantar Muhammad Ariff ke taska sebelum melihat mangsa berada di kerusi belakang kenderaan dalam keadaan tidak sedarkan diri. 

Pasangan terbabit kemudian membawa anaknya ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) dan doktor mengesahkan mangsa meninggal dunia dipercayai akibat sesak nafas.



dan lagi berita dari sumber harian metro

Bapa tak sedar anak dalam kereta

Kuantan: “Kami terlupa, minta maaf.” Demikian kata seorang wanita berusia 39 tahun selepas anaknya yang berusia tiga tahun, Muhammad Arif Mohd Yusof ditemui tidak sedarkan diri sebelum disahkan meninggal dunia kira-kira jam 6.30 petang, semalam, selepas ditinggalkan dalam kenderaan selama kira-kira sembilan jam.
Bagaimanapun, keluarga mangsa yang ditemui di wad kecemasan Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), di sini, petang semalam, enggan mengulas lanjut mengenai kejadian itu dan menyerahkannya untuk siasatan polis.
Harian Metro difahamkan, kejadian berlaku apabila bapa mangsa yang berusia 41 tahun terlupa untuk menghantar anak bongsunya itu ke sebuah taska di Indera Mahkota, di sini, sebelum menyedari mangsa berada di bahagian tempat duduk belakang kenderaannya kira-kira jam 5.30 petang, semalam.

Sumber berkata, pasangan suami isteri terbabit keluar dari rumah mereka di Kampung Pandan 2, di sini, kira-kira jam 7.30 pagi, semalam, bersama lima anak mereka untuk dihantar ke sekolah.
Katanya, bapa mangsa kemudian menghantar dua anak bersama isterinya yang bekerja sebagai pembantu tadbir ke sebuah sekolah menengah di Pandan, di sini.

KAKITANGAN hospital membawa keluar mayat seorang kanak-kanak yang ditemui tidak sedarkan diri dalam kenderaan bapa, semalam.

dan sebagai umat Islam kita diseru supaya selalu memohon kepadaNya... dalam apa jua keaadan...

di kala ini lebih elok kita pun sama-sama amalkan berdoa dan bermohon supaya Allah jauhkan sifat lupa dalam urusan kita seharian... baik dalam solat... kerja... dan mendidik anak-anak... semoga menjadi panduan berguna untuk semua....

panduan doa yang boleh diamalkan....

Doa Untuk Mengelak Lupa - SUMBER

Rasulullah SAW pernah membaca doa ini apabila turun 10 ayat pertama surah al-Mukminun, iaitu: “Allahumma zidna wa la tanqusna wa akrimna wa-la tuhinna wa a’tina wa-la tahrimna wa aathirna wa-la tu’thir 'alayna wa-‘rdina wa ‘rda ‘anna.” 

Ia bermaksud: “Ya Allah, tambahkanlah buat kami dan jangan Engkau kurangkan. Muliakanlah kami dan jangan kami dihina. Berilah buat kami dan jangan ditahannya dan pilihlah kami dan jangan Engkau biarkan serta redailah kami dan redailah pula usaha kami.” (Ibnu Kathir, III: 237) 

Doa ini digalakkan untuk dibaca sewaktu mendapat ilmu atau ketika cuba mengingatkan sesuatu ilmu sama ada yang susah atau senang. 

Ia adalah doa supaya kita tidak lupa dan sentiasa ingat apa yang dipelajari demi mendapat manfaat. 

sumber


p/s aku tadi pagi pun dan tertinggal baju dan kasut abg long masa ke transit...semua boleh jadi kalau kita kelam kabut dan tak teratur.. mulai minggu depan semuanya perlu diatur semula...Ya Allah permudahkan urusan kami untuk memberikan yang terbaik buat anak-anak kami..amin..