Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 28 Februari 2014

Post yang buat orang marah...KAJIAN TERBARU : KANAK-KANAK YANG DIBERI SUSU IBU LEBIH CENDERUNG DAPAT PENYAKIT LELAH

assalamualaikum semua,

semalam petang terbaca post dari blogger terkenal di Malaysia... tapi aku tak ikut blog ni.. kawan tag dari facebook...

apa yang menarik.. entri beliau menimbulkan kemarahan bagi semua ibu-ibu yang menyusukan dan yang gigih memperjuangkan susu ibu adalah yang terbaik bagi anak-anak di bawah usia 2 tahun...

rasanya sebab tajuk tu yang menimbulkan kontroversi...hehe..


KAJIAN TERBARU : KANAK-KANAK YANG DIBERI SUSU IBU LEBIH CENDERUNG DAPAT PENYAKIT LELAH


apa yang disampaikan eloklah korang baca sendiri dari blog INI...

aku dah tinggalkan komen pun dalam entri tu.. itu pendapat aku yang ada pengalaman dan pengetahuan yang tak seberapa ni...

dan ini yang aku komen di facebook post kawan aku tu...

 khasiat susu ibu bergantung pd pemakanan si ibu...so bg aku utk kajian mcm ni kena tau semua background ibu2 yg terlibat dlm kajian..termasuk aktiviti sosial diorg..ini pendapat aku la..n bg aku sendiri..yes bayi yg menyusu susu ibu lg lama lg bagus antibodi berbanding yg x..

mungkin juga apa yg doktor ni nak sampaikan mesej yang berbeza tp disalaherti oleh org lain.. sbb ada quote doc tu sebut dia tak kata susu ibu xde manfaat cuma dia buat kajian supaya orang yg x dpt susukan anak2 dengan sempurna tak rasa terlalu down dengan tidakkemampuan mereka.. dlm Islam pun tak paksa.. jika mampu buat.. jika tak tak perlu seksakan diri untuk capai matlamat yg mungkin tak dpt dicapai.. sesungguhnya perancangan Allah lebih baik.. "Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). Kemudian jika keduanya (suami isteri) mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut dan bertakwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan." Al -Baqarah -ayat 233

apapun pada aku yang tak berapa pandai ni... buat la apa yang terbaik untuk anak masing-masing... ikhlaskan hati.. inshaaAllah semuanya dipermudahkan...


p/s mata mengantuk...husna meragam sepanjang malam... malam ni nak gerak balik kampung pulak.. aci tak kalau ita tidur je sepanjang jalan ye bang?  ;P Cerita menarik lain