Follow my blog with Bloglovin

Selasa, 22 Julai 2014

Tahun pertama abg long berpuasa

assalamualaikum semua,

apa khabar semua? harap dalam keadaan sihat hendaknya... beberapa minggu ni bermacam peristiwa yang berlaku menjadikan mood untuk berblog memang ke laut...

bermula dengan tragedi MH370 kemudian Gaza diserang... dan yang terakhir MH17 dipercayai ditembak sehingga terhempas... menjadikan tahun ni tahun yang sangat suram rasanya...

tambah dengan keadaan sekarang di bulan Ramadhan... pilu hati asyik tengok dan baca cerita sedih di merata-rata... suratkhabar... tv.. dan facebook...

tapi walau apa pun hidup mesti diteruskan dan segala doa dipanjatkan pada Yang Maha Esa supaya ditempatkan orang-orang Islam yang terlibat dalam tragedi ini di kalangan orang-orang yang beriman..amin...


dah masuk 24 Ramadhan kan hari ni? cepat je masa berlalu...rasa sayang masa yang terbuang..

tahun ni mood untuk bangun sahur dan berpuasa berkobar-kobar bila ada anak yang sama sibuk nak belajar puasa...

abg long la siapa lagi.. awal-awal puasa aku terpaksa bungkuskan bekal makanan sebab dia taknak puasa dan kantin tutup... lepas seminggu cuma nak bawak air.. lepas tu terus taknak bawak air pulak.. siap pesan suruh aku kejut dia sampai bangun sebab dia nak puasa... alahai anak.. bagusnya...

dan hari ni syukur dapat dia berpuasa nak masuk hari ke 6 dia berpuasa...cuma hari pertama 14 Julai haritu berjaya sampai pukul 6 je... dah tak tahan...

teringat perbualan dengan dia :


Awal puasa:

abg long : ummi..betul ke orang tak puasa tak boleh raya?

aku : aah la...memang tak boleh..

abg long : ala..ummi ....saya nak raya jugak... (sambil buat muka masam)

aku : ummi mana tau... dah memang macam tu...

abg long : kalau tak puasa memang tak boleh la saya nak raya eh ummi?

aku : ye.. bukan ummi yang cakap... Allah yang tetapkan macam tu... hari raya untuk meraikan orang yang berpuasa...jadi orang yang tak puasa tak boleh la raya... sebab tak ada apa nak diraikan...

abg long : ala ummi.....

aku : cuma senyum pandang muka shah...



Minggu lepas:

Abg long : ummi saya nak puasa 4 hari je la...

aku : eh kenapa pulak?

abg long : ye la nanti atuk wan cuma bagi saya 4 ringgit je.. tak yah bagi banyak-banyak...

aku : eh..bila pulak atuk wan janji nak bagi duit kalau abg long puasa ni?

abg long : memang la takde janji tapi boleh bagi kan ummi?

aku : hehe... abg long niat puasa kerana Allah ke kerana atuk wan ni?

abg long : ala.... (sambil sengih-sengih)


alahai anak..... (aku siap telefon mak dan memang confirm atuk wan takde janji...memandai je..)


ini dah sibuk tanya... baju raya kita dah beli.. kasut raya saya ummi dah beli dah? hmmmm....


p/s petang ni berangan nak masak nasi dengan lauk ikan bawal goreng dengan sayur asparagus goreng je kot...bersemangat nak masak nasi bila ada anak yang berpuasa dan makan banyak bila puasa... :)
korang berbuka apa hari ni? Cerita menarik lain

1 Luahan Ikhlas:

ummi aqilah (LM) berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tu lah.. Bila ada ank yg puasa mmg semangat nk masak juadah berbuka. Sahur pun kena betul2 sbb takut ank lapar nnt.