Logo KBBA

Isnin, 30 Jun 2014

dah 2 hari di bulan ramadhan..

assalamualaikum semua,

semoga semua pembaca sihat hendaknya...

pagi tadi aku ke klinik Jalan Gambut untuk ujian ulangan air kencing... sebelum tu seperti biasa ambik buku dah rutin check kat Klinik Desa Kempadang dulu... dan selesai bawak buku ke Klinik Jalan Gambut... alhamdulillah.. walaupun orang ramai, urusan agak cepat... dalam pukul 11 pagi dah selesai semua urusan..
yang tak sanggupnya kena ambik sampel air kencing sampai 3 kali hari ni... huwaaa...

yang pertama cuma nak tengok guna express kit macam biasa..yang ni kat klinik desa... pastu kena pulak check ikut mesin.. yang ni kat klinik jalan gambut.. pastu bila doktor tengok bacaan ada sikit meragukan dia suruh pulak buat satu lagi ujian.. sampel dihantar pulak ke hospital.. mujur pundi kencing ada simpanan lagi untuk yang last.. kalau tak.. tak pasal pulak kena datang lagi esok menghantar...

alhamdulillah.. tadi doktor buat scan sekali.. sebenarnya kalau ikutkan temujanji minggu depan... tapi disebabkan dah datang maka doktor terus buat je la...
dan keputusannya baby sihat dan dah capai berat 1.49kg di 28 minggu 4 hari pada hari ni... syukur... patut la berat badan aku naik terus ke 70kg.. laju je.. esok-esok nak turun harapnya laju la jugak..
semoga Allah terus bagi kekuatan dan kesihatan yang baik buat kami berdua..amin..

ok cukup cerita pasal kandungan...

jom cerita pasal bulan puasa pulak...
semalam dah berlalu 1 ramadhan... alhamdulillah kami dapat berbuka puasa bersama dengan mak mertua semalam...aku masak soto je untuk santapan anak beranak..mak mertua dah selamat pulak masak mee kari.. dah dekat waktu berbuka sampai pulak akak ipar sekeluarga dengan bekal nasi dan lauk pauk... meriah berbuka semalam...rezeki melimpah ruah..

jadi pagi ni kami sahur cuma mengabiskan soto kami yang tak abis semalam..pun masih tak abis jugak..

aku plan petang ni nak masak ikan cencaru bakar.. konon nak lawankan dengan sayur taugeh masak lemak.. tapi shah kata pulak sup ada lagi.. jadi jangan membazir..jadi kita cuma tambahkan menu ikan bakar je la..bersyukur betul dapat suami yang tak kisah ni...makan je apa yang ada.. terima kasih kerana memahami bang..lebih-lebih lagi dalam keadaan ita macam ni...

tapi tetiba je aku berangan macam nak makan apam kukus yang macam NI .... rasanya sempat buat kot ? hehe....kena cari kelapa la ni....

apam tepung gandum kukus

p/s semoga ramadhan kita kali ni lebih baik dari yang ramadhan yang lepas... dan semoga ini bukan ramadhan terakhir kita..amin.. teringat sabtu lepas sebelum ke pasar..ada kemalangan.. mak meninggal dan anak cedera parah.. Ya Allah... tak sempat sambut ramadhan...

Rabu, 25 Jun 2014

Wordless Wednesday # 60

assalamualaikum semua,

ramadhan semakin menghampiri...masa terbaik untuk kita belajar memaafkan diri sendiri dan orang-orang di sekeliling kita...

p/s bercuti hari ni..pagi di klinik untuk ogtt dan petang di sekolah abg long..semoga semuanya dipermudahkan Allah..amin..

Selasa, 24 Jun 2014

Cara memeriksa keputusan sekolah rendah dan menengah melalui SAPS

assalamualaikum semua,

disebabkan abg long dah masuk sekolah maka mesti akan ada entry cerita pasal sekolah dan yang sewaktu dengannya...

dan beberapa minggu yang lepas dah sibuk dengan peperiksaan pertengahan tahun di semua sekolah-sekolah di malaysia... dan yang paling mendebarkan bagi ibu bapa ialah bila nak tengok pencapaian anak-anak...lagi la bagi yang baru pertama kalinya macam kami ni...

hari esok ada Hari Terbuka sekolah abg long... aku macam gigil-gigil je rasa nak pegi...kejap lagi nak siap sedia soalan yang bakal aku tanya pada guru kelas abg long...hish.. rasa macam nak pegi interview mintak kerja je la.. debar je hati.. huhu.. ini belum anak nak kawen lagi ni.. apa la ita...

untuk keputusan peperiksaan abg long aku dah tak rasa risau sangat sebab dah boleh check online sekarang ni... sebenarnya dah lama pun tapi disebabkan selama ni takde anak yang sekolah maka aku memang tak ambik tau sangat la.. dengar-dengar macam tu je...

dan keputusan abg long..alhamdulillah..lulus semuanya walaupun mungkin pada sesetengah orang agak tak memberangsangkan...yang penting abg long dah usaha dan dengan kemampuan dia tu aku rasa agak bangga jugak dia boleh lalui semuanya dengan baik.. teruskan usaha ye nak..ummi dan ayah sentiasa menyokong dan doa yang terbaik untuk anak-anak...

dan hari ni aku nak kongsikan bagi mereka yang mungkin masih tak tau macamana nak check keputusan sekolah anak-anak melalui SAPS online ni...

SAPS ni sebenarnya bermaksud Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah..

ada beberapa ruangan jika kita google SAPS ni sendiri...ruangan untuk guru, ibu bapa dan lain-lain lagi...



jadi untuk ibubapa kita fokus je ke ruangan untuk ibu bapa tu...

atau boleh jugak korang klik terus ke sini SAPS IBUBAPA

bila kita buka laman web tu akan keluar paparan seperti ini...



cara-caranya...

1. kita dikehendaki memasukkan nombor kad pengenalan anak dalam ruangan...sila isikan nombor mykid ok.. bukan nombor surat beranak...

2. jangan lupa tandakan jugak pilihan untuk sekolah..samaada sekolah rendah atau menengah...sesudah tu boleh pilih pulak keputusan peperiksaan apa yang nak dicari...

3. sila buat pilihan bagi tahun jugak..

4. kemudian tekan semak laporan..




kemudian paparan akan berubah dengan butir-butir anak yang siap tertulis...

1. sesudah tu boleh pilih pulak keputusan peperiksaan apa yang nak dicari...

2. kemudian tekan pilihan bagaimana analisis keputusan nak dipaparkan..

kalau dalam bentuk slip tu agak kemas dan teratur...tapi masih boleh guna yang untuk papar markah keputusan... untuk bentuk slip kena pastikan korang ada mempunyai Adobe Reader dalam komputer atau dalam telefon korang.. aku cuma papar keputusan analisis markah dalam telefon sebab tak ada Adobe Reader tu...

kalau korang tekan dalam bentuk slip peperiksaan akan keluar paparan macam ni...





sangat kemas untuk dicetak dan disimpan....

dan kalau korang tekan papar markah keputusan akan keluar paparan macam ni....




pun masih ok dan kemas untuk tatapan ibu bapa...

pada aku sistem ni amat bagus untuk ibu bapa sentiasa memantau dan mengambil tahu prestasi peperiksaan anak-anak di sekolah... semoga ianya bermanfaat untuk semua jugak... selamat menggunakan SAPS...


p/s abg long cakap apa tau bila aku tunjuk keputusan dia?... dia kata "haaa.. ummi boleh tengok? saya baru nak sorokkan yang mana saya dapat markah rendah tu..." (amboi nobita betul la...)... hehehe... sori ye anak.. mujur ada teknologi...

Khamis, 19 Jun 2014

Rabu, 18 Jun 2014

Selasa, 17 Jun 2014

husna pulak tak sihat...

assalamualaikum semua,

sejak kami ambik husna balik taska semalam dia dah mula tak sihat.. badan dia dedor.. hidung meleleh je dengan hingus.. siap pakej batuk lagi...

jadinya malam tadi kami bawak dia ke klinik lepas hantar abg long mengaji..

kami rujuk sekali badan dia yang selalu gatal-gatal dan abg ngah yang juga batuk-batuk...

tapi masa kami bawak dia ke klinik semalam dia tak demam... hari ni bangun je pagi badan dia panas balik... aku basahkan kain lampin dan sapu kat kepala dan badan dia.. masih tak kebah sangat... lepas dia minum susu..shah bagi dia ubat.. jadi pagi tadi ke sekolah macam dah segar sikit..

tak lama aku kat opis, cikgu taska whatsapps kata badan husna panas sikit dan dia mula nangis je..muntah-muntah bila bagi makan...

sebab aku risau maka aku mintak shah yang kebetulan off hari ni jaga dia.. alhamdulillah aku call tengahari tadi dia dah ok dan tengah tidur lena...

yang jadi masalahnya pulak si abg ngah... pagi tadi dia ok je gi sekolah kat sebelah taska tu..balik tengahari dia mencari adik dia pulak sebab nak tidur...alahai abg ngah..

cikgu dia kata dia taknak tidur sebab takde adik..

tadi cikgu ina yang baik hati whatsapps lagi...kali ni suara abg ngah lak yang keluar... tanya mana adik una..
pastu bila aku jawab...cikgu dia kata ok.. dia dah ok dan boleh pegi ngaji...lega dengar...

harapnya anak-anak kami sentiasa dalam lindungan Allah tak kira dimana pun mereka berada...amin..


p/s hujan lebat di kuantan... hari ni macam terasa je gundah gulana dalam hati ni...

Isnin, 16 Jun 2014

setengah hari di klinik..

assalamualaikum semua,

hari ni setengah hari dihabiskan di 2 klinik... pagi aku ke klinik kesihatan bandar kuantan untuk ujian ulangan air kencing...

keputusannya?

aku diberi ubat antifungal dan perlu dihabiskan dalam masa 3 hari...
cuma ayat doktor tu ada menambahkan sedikit kerisauan dalam diri... doktor kata risau jangkitan ni bahaya untuk bayi dalam kandungan... Ya Allah.. Kau sembuhkanlah penyakitku dan peliharalah zuriat kami dalam kandunganku ini..amin...

doktor suruh datang ambik keputusan lepas sebulan... dan kena ulang ujian di klinik ibu dan anak di jalan gambut pulak 30 hb ni...

hati siapa yang tak gundah gulana mendengar berita macam ni kan... lagi pulak si ibu yang sedang mengandung... tadi masa doktor bagitau pun aku macam terasa sedikit panik..apapun hati masih berdoa moga dijauhkan perkara yang tak diingini..

dan lepas habiskan masa di klinik kesihatan...aku kena pegi pulak ke klinik desa untuk rutin check up 2 kali seminggu tu...

hari ni bacaan berat masih sama seperti jumaat lepas.. 68.5kg... dan tekanan darah pun masih lebih kurang sama... 99/58... tadi di klinik kesihatan berbeza sikit... 99/62...

mungkinkah aku sebenarnya tak cukup rehat? hmmm.. entahlah.. dengan usia kandungan nak masuk 27 minggu... dengan status ibu beranak 3... rasanya istilah rehat tu sangat subjektif...

doakan kami ye semua...



p/s jangan abaikan kalau anda menghadapi keputihan ketika mengandung @ kerap kencing @ sakit ari-ari... mungkin ianya menjurus pada sesuatu yang tak baik untuk anda dan kandungan.. sila jumpa doktor dengan segera!

Jumaat, 13 Jun 2014

tak sihat..

assalamualaikum semua,

dah seminggu tak sihat.. selsema... tapi tak teruk sangat..

tapi hari isnin baru ni pegi check up kat klinik desa... bila check berat naik mendadak...

bulan lepas cuma 66.5kg... bulan ni jadi 69.5kg...

pelik jugak mana datang 3 kg tu dalam sebulan... sedangkan selera makan takde la bagus sangat cuma tak muntah je la... tapi kalau ikutkan nak abiskan nasi separuh pun payah... malam pulak selalu tak makan...jadi susah hati pulak memikirkan...

dan lepas tu mulalah jadi rutin baru pulak... pegi check berat 2 kali seminggu... aduhai.. ini yang tak daya...

rasanya mungkin berat kat bayi kat dalam perut ni kot... shah pun cakap perut aku kali ni macam lagi besar je dari ngandung yang dulu-dulu... (ke sebab lemak tepu sebelum-sebelum ni tak abis bakar?  ;-P)...
tapi memang rasa lebih lelah dari dulu.. nak berdiri sebelah kaki pun dah tak larat kalau tak support dengan tangan lagi sebelah... mungkin jugak sebab faktor umur yang makin meningkat agaknya...

dan semalam pulak diuji lagi... kena cirit birit... terus hari ni timbang jadi kurang 1kg.. hehe... ada hikmatnya sakit tu...

cuma semalam doktor macam panik bila tengok tekanan darah aku agak rendah.. dia ingat sebab cirit birit tu... tapi bila tengok buku pink.. terus dia kata..memang biasa macam ni.. jadi dia cuma nasihatkan minum banyak air je la...

memang mengandung kali ni tak kena dugaan bleeding macam 3 yang dulu.. tapi dugaan lain pulak macam darah rendah ni... patut la aku selalu rasa macam gelap mata je bila bangun dari sujud...

semoga Allah permudahkan kandungan dan kelahirannya nanti...amin...

p/s maaf la ye resepi kupang tak sempat tulis lagi....dan rasanya kupang tu punca cery bery semalam kot...

Rabu, 11 Jun 2014