Follow my blog with Bloglovin

Rabu, 30 Disember 2015

Laut Merah kini di Kuantan!

assalamualaikum semua,

ada satu fenomena terjadi setelah hujan berterusan dua hari di kuantan ni... sebenarnya lebih kepada pemandangan yang menyedihkan bagi penduduk Kuantan... yang mana sangat membuktikan nyawa dan kesihatan orang ramai umpama tiada nilai di mata orang tertentu... sedih..

banyak saluran mereka telah gunakan... media massa mana yang mereka belum terjah untuk menegakkan hak? tapi adakah hak bagi sekelumit umat yang sangat kerdil ini?

kalau dulu kita cuma tau Laut Merah atau Red Sea berada di negara Arab...sangat terkenal sebagai pusat perlancongan bertaraf dunia... adakah lepas ni Kuantan akan jadi seperti itu? hmmmm.... entahlah...

aku cuma nak kongsikan kesedihan sebahagian besar dari kami warga Kuantan dengan gambar-gambar yang telah ramai kongsikan di laman sosial... di dada akhbar tempatan juga...

kuantan


laut merah




langit pun ikut bersedih dengan kerosakan yang dibuat oleh manusia

dan inilah puncanya....

sumber NST

dan ini......









sampai bila?.....






tetiba terfikir semasa menulis entri ni... adakah aku menyesal memilih Kuantan sebagai destinasi persaraan kami suatu masa nanti? adakah aku menyesal membeli rumah di daerah yang satu ketika dulu mengamit hati ini untuk terus menginap di sini? adakah Kuantan akan kembali sebagai destinasi percutian yang menyajikan semua pakej dalam satu.... mana nak cari daerah yang ada pelbagai air terjun cantik, pantai yang indah... sungai yang memikat kalbu... padang yang luas terbentang dengan aktiviti kekeluargaan.. bandar yang aman tanpa kesesakan yang serius? bila lagi kami nak rasa memandu kereta ke Perlabuhan Kuantan sambil menikmati permandangan pantai yang indah tanpa merahnya bauksit?

jawapannya..... entahlah.... yang pasti...

AKU RINDU KUANTAN TANPA BAUKSIT!

kepada semua pembaca...tolong doakan kami... doakan masa depan anak-anak bumi Kuantan supaya jadi lebih baik dari sekarang...

anda sanggup hidup begini?


ada sesuatu perlu dibuat dan dimeterai supaya kehidupan semua orang lebih sejahtera...

Allah dah sebut dalam al-quran pun....




ada jugak sumber-sumber dari akhbar tempatan untuk bacaan... di SINAR, BERITA HARIAN dan NST...

sumber gambar dari fb Kuantan, fb Drone Pahang dan ramai lagi...


p/s sekarang ni bila hujan je hati orang Kuantan gundah gulana... bila tak hujan pun hati masih gundah gulana...

Selasa, 29 Disember 2015

Idea Bekal Makanan Untuk Anak oleh Yohana Sabri

assalamualaikum semua,

sempena nak masuk musim naik persekolahan bagi tahun 2016 ni aku nak kongsikan sesuatu yang berguna terutama buat ibu-ibu yang bekerjaya yang nak bagi sarapan ringkas dan mudah untuk anak-anak...

bagi aku sendiri tahun 2016 ni salah satu azam selain nak kurus aku berangan nak bawakkan bekal untuk abg long... ye la setelah 2 tahun sebelum ni abg long bersekolah sesi petang...impian nak bawakkan bekal tu cuma tinggal impian je... kadang-kadang je dapat bekalkan sesuatu.. itu pun tentunya makanan tu jadi sejuk beku bila sampai masa nak makan... lebih malang lagi disebabkan dah lama sangat bekal tu duduk dalam beg menjadikan abg long akhirnya lupa... huhuhu ... sedihnya tak terkata bila tengok bekalan tak disentuh... tapi apakan daya...

jadi tahun ni aku nak cuba sekurang-kurangnya akan ada bekal walau cuma dapat sehari dua je bawak dalam seminggu...

macam tahun sebelum ni walaupun aku tak berjaya buat bekalan tapi aku akan pastikan anak-anak tak tinggalkan sarapan pagi sebelum ke sekolah...alhamdulillah.. semoga berterusan dengan jayanya...

kali ni aku nak kongsikan idea dari kawan yang memang sangat mahir dalam kerja-kerja bekal membekal ni... aku tabik betul dengan usaha dia yang sangat gigih... anak-anak beliau tak pernah miss bawak bekal dengan jayanya tau... hebat... satu usaha yang sangat bagus... mengulangi usaha mak-mak kita zaman dulu kan...?

kawan yang aku nak ceritakan ni adalah junior sekolah aku pada satu masa dulu... Yohana Sabri... satu nama yang memang dah popular... yang memang tak payah la aku nak sebut-sebut lagi dah... (segan kita yang takde apa-apa ni nak sebut-sebut orang glamer ni...hiihihi...) .. blog yang glamer pun ada je yang bercerita pasal Yo ni... (Yo...bangganya akak ni penah kenal ko..ahaha..)

dia ada bakery sendiri... manage anak-anak sendiri.... memang aku kagum la... hasil kek dan makanan yang Yo buat memang boleh buat air liur menitik la ... aduhai... kalau korang yang ada dekat dengan kawasan Yo ni boleh je order direct dengan dia... kalau tak caya korang boleh tengok kat FB Yohana Sabri... tak pun kat Littlecupcakes... tak pun kat Surgacakes by Rita&Hana...

ok...aku nak petik sikit gambar-gambar idea bekal yang Yo dah kongsikan kan FB dia...

yohana sabri
nasi goreng dengan telur... kegemaran anak-anak ni...

ni antara idea bekal yang paling aku suka.. frozenkan pun boleh... sedap ni... aku pun nak bawak hari-hari...

yang ni sangat simple... sangat diperlukan pada hari-hari terbangun lewat... eh...

ni pun senang gak... sosej roll...

yang ni aku pun suka... menarik kan? kalau letak tomato potong-potong lagi menarik.. 


banyak lagi tau idea bekal yang best-best Yo kongsikan... korang nak tengok boleh pegi ke album lunch box dia terus... menarik gila... kalau tak pun korang boleh tengok dekat wall FB aku pun aku ada share... gigih ko pasang azam.... harap-harap abg long sudi la bawak bekal yang ummi dia buatkan nanti... dan dengan doa supaya Allah mudahkan kerja-kerja di waktu pagi dengan harapan hadi tak buat stunt sambil pegang kaki aku macam selalu... huhuhu...

Terima kasih Yo... sayang awak... hehehe....


p/s kusangkakan hujan hingga ke petang rupanya panas satu hari....hohoho.... kenapa asyik craving benda manis je ni....huwaaa.....

GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID

assalamualaikum semua,

jom join...





Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari DianaRashid dan The Baby Store selaku penaja utama GiveAway ini dan juga penaja sampingan yang lain.



Info Mengenai The Baby Store - Penaja Utama



Sebuah Kedai Bayi Online yang menjual barangan kelengkapan dari ibu mengandung, ibu berpantang, ibu menyusu, bayi dan kanak-kanak. Pelbagai jenama ternama ada dijual di online shop ini seperti Tommee Tippee, Philips Avent, Quinny Baby Stroller, Halford Baby Stroller, AldoHauck Baby Stroller, Umma Lacto, Ummie Milky Rich, Mamom, EveLove Breastpump, ScratchMeNot, Susu Kambing Wildan, Sparco Car Seat, Baby Ultra Hannah Baby Wrap, Koopers, Freemie, Minyak Kelapa Dara D'Aura, Gugu Swaddle Pod, Tropika Baby Herbal Cream, Maxi-Cosi dan banyak lagi.



Setiap belian di website The Baby Store akan menerima mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian seterusnya. Setiap RM 1 akan menerima 1 Mata Ganjaran.



Untuk melayakkan kawan-kawan semua menyertai GiveAway ini ada beberapa syarat mudah yang perlu kawan-kawan patuhi. Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.





SENARAI HADIAH PEMENANG



*Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama



*Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua



*Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga



*Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)





SYARAT-SYARAT PENYERTAAN



-Like facebook penaja.



www.facebook.com/TheBabyStoreMalaysia

www.facebook.com/BabyOutletDotMy

www.facebook.com/ResepiMakananBayi

www.facebook.com/IbuHamilMenyusu





-Follow instagram penaja.



@thebabystoremalaysia

@octo_kids



-Follow Blog penaja



Baby Malaysia



-Share Artikel ini di samaada di Facebook Personal anda, Fanpage atau Facebook Group lain.



-Buat satu entry khas dengan tajuk GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID.



-Copy Coding di bawah dan paste kan di html blog post anda.



<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">

<br />

<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">

</div>

Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari <b><a href="http://babymalaysia.com/" target="_blank">Baby Malaysia</a></b> dan <a href="http://www.thebabystore.com.my" target="_blank"><b>The Baby Store</b></a> selaku penaja utama GiveAway ini dan juga penaja sampingan yang lain.<br />

<br />

<b>Info Mengenai The Baby Store - Penaja Utama</b><br />

<br />

Sebuah <a href="http://www.thebabystore.com.my/" target="_blank">Kedai Bayi Online</a> yang menjual barangan kelengkapan dari ibu mengandung, ibu berpantang, ibu menyusu, bayi dan kanak-kanak. Pelbagai jenama ternama ada dijual di online shop ini seperti <a href="http://thebabystore.com.my/Tommee-Tippee" target="_blank">Tommee Tippee</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Philips-Avent" target="_blank">Philips Avent</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Quinny" target="_blank">Quinny Baby Stroller</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Halford" target="_blank">Halford Baby Stroller</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Aldo" target="_blank">Aldo</a>,&nbsp;<a href="http://thebabystore.com.my/Hauck" target="_blank">Hauck Baby Stroller</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Umma-Lacto" target="_blank">Umma Lacto</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Ummie-Milky-Rich" target="_blank">Ummie Milky Rich</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Mamom" target="_blank">Mamom</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Eve-Love" target="_blank">EveLove Breastpump</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/ScratchMeNot" target="_blank">ScratchMeNot</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Wildan" target="_blank">Susu Kambing Wildan</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Sparco" target="_blank">Sparco Car Seat</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Baby-Ultra" target="_blank">Baby Ultra Hannah Baby Wrap</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Koopers" target="_blank">Koopers</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Freemie" target="_blank">Freemie</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/D-aura" target="_blank">Minyak Kelapa Dara D'Aura</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Gugu" target="_blank">Gugu Swaddle Pod</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Tropika" target="_blank">Tropika&nbsp;Baby Herbal Cream</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Maxi-Cosi" target="_blank">Maxi-Cosi</a>&nbsp;dan banyak lagi.<br />

<br />

Setiap belian di website The Baby Store akan menerima mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian seterusnya. <b><i>Setiap RM 1 akan menerima 1 Mata Ganjaran</i></b>.<br />

<br />

Untuk melayakkan kawan-kawan semua menyertai GiveAway ini ada beberapa syarat mudah yang perlu kawan-kawan patuhi. Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.<br />

<br />

<br />

<b><span style="color: #cc0000;">SENARAI HADIAH PEMENANG</span></b><br />

<br />

*Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama<br />

<br />

*Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua<br />

<br />

*Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga<br />

<br />

*Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)<br />

<b><span style="color: #cc0000;"><br /></span></b>

<b><span style="color: #cc0000;"><br /></span></b>

<b><span style="color: #cc0000;">SYARAT-SYARAT PENYERTAAN</span></b><br />

<br />

<b>-Like facebook penaja.</b><br />

<br />

<a href="http://www.facebook.com/TheBabyStoreMalaysia">www.facebook.com/TheBabyStoreMalaysia</a><br />

<a href="http://www.facebook.com/BabyOutletDotMy">www.facebook.com/BabyOutletDotMy</a><br />

<a href="http://www.facebook.com/ResepiMakananBayi">www.facebook.com/ResepiMakananBayi</a><br />

<a href="http://www.facebook.com/IbuHamilMenyusu">www.facebook.com/IbuHamilMenyusu</a><br />

<b><br /></b>

<br />

<div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/Tempahan-Jahitan-Sue-Ezalya-1041196959237511/timeline/" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false">

</div>

<div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/mamalinkfans" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false">

</div>

<b>-Follow instagram penaja</b>.<br />

<br />

<span style="color: #990000;"><b><a href="http://instagram.com/thebabystoremalaysia" target="_blank">@thebabystoremalaysia</a></b></span><br />

<span style="color: #990000;"><b><a href="http://instagram.com/octo_kids" target="_blank">@octo_kids</a></b></span><br />

<br />

<b>-Follow Blog penaja</b><br />

<br />

<a href="http://www.babymalaysia.com/" target="_blank">Baby Malaysia</a><br />

<br />

<b>-Share Artikel ini di samaada di Facebook Personal anda, Fanpage atau Facebook Group lain.</b><br />

<br />

-Buat satu entry khas dengan tajuk GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID.<br />

<br />

-Copy Coding di bawah dan paste kan di html blog post anda.<br />

<br />

<center>

<div style="background-image: url(&quot;https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcjHmqNSEXYkQZumugT_hamp1tcppTY0kt6-47HHnyg5VPWGWC&quot;); border: 2px dotted #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;">

<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">

&lt;div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on"&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"&gt;<br />

&lt;/div&gt;<br />

Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari &lt;b&gt;&lt;a href="http://babymalaysia.com/" target="_blank"&gt;Baby Malaysia&lt;/a&gt;&lt;/b&gt; dan &lt;a href="http://www.thebabystore.com.my" target="_blank"&gt;&lt;b&gt;The Baby Store&lt;/b&gt;&lt;/a&gt; selaku penaja utama GiveAway ini dan juga penaja sampingan yang lain.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;Info Mengenai The Baby Store - Penaja Utama&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

Sebuah &lt;a href="http://www.thebabystore.com.my/" target="_blank"&gt;Kedai Bayi Online&lt;/a&gt; yang menjual barangan kelengkapan dari ibu mengandung, ibu berpantang, ibu menyusu, bayi dan kanak-kanak. Pelbagai jenama ternama ada dijual di online shop ini seperti &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Tommee-Tippee" target="_blank"&gt;Tommee Tippee&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Philips-Avent" target="_blank"&gt;Philips Avent&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Quinny" target="_blank"&gt;Quinny Baby Stroller&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Halford" target="_blank"&gt;Halford Baby Stroller&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Aldo" target="_blank"&gt;Aldo&lt;/a&gt;,&amp;nbsp;&lt;a href="http://thebabystore.com.my/Hauck" target="_blank"&gt;Hauck Baby Stroller&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Umma-Lacto" target="_blank"&gt;Umma Lacto&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Ummie-Milky-Rich" target="_blank"&gt;Ummie Milky Rich&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Mamom" target="_blank"&gt;Mamom&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Eve-Love" target="_blank"&gt;EveLove Breastpump&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/ScratchMeNot" target="_blank"&gt;ScratchMeNot&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Wildan" target="_blank"&gt;Susu Kambing Wildan&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Sparco" target="_blank"&gt;Sparco Car Seat&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Baby-Ultra" target="_blank"&gt;Baby Ultra Hannah Baby Wrap&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Koopers" target="_blank"&gt;Koopers&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Freemie" target="_blank"&gt;Freemie&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/D-aura" target="_blank"&gt;Minyak Kelapa Dara D'Aura&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Gugu" target="_blank"&gt;Gugu Swaddle Pod&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Tropika" target="_blank"&gt;Tropika&amp;nbsp;Baby Herbal Cream&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Maxi-Cosi" target="_blank"&gt;Maxi-Cosi&lt;/a&gt;&amp;nbsp;dan banyak lagi.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

Setiap belian di website The Baby Store akan menerima mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian seterusnya. &lt;b&gt;&lt;i&gt;Setiap RM 1 akan menerima 1 Mata Ganjaran&lt;/i&gt;&lt;/b&gt;.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

Untuk melayakkan kawan-kawan semua menyertai GiveAway ini ada beberapa syarat mudah yang perlu kawan-kawan patuhi. Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;SENARAI HADIAH PEMENANG&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

*Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

*Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

*Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

*Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;&lt;br /&gt;&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;<br />

&lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;&lt;br /&gt;&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;<br />

&lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;SYARAT-SYARAT PENYERTAAN&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;-Like facebook penaja.&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

www.facebook.com/TheBabyStoreMalaysia&lt;br /&gt;<br />

www.facebook.com/BabyOutletDotMy&lt;br /&gt;<br />

www.facebook.com/ResepiMakananBayi&lt;br /&gt;<br />

www.facebook.com/IbuHamilMenyusu&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;&lt;br /&gt;&lt;/b&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/Tempahan-Jahitan-Sue-Ezalya-1041196959237511/timeline/" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false"&gt;<br />

&lt;/div&gt;<br />

&lt;div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/mamalinkfans" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false"&gt;<br />

&lt;/div&gt;<br />

&lt;b&gt;-Follow instagram penaja&lt;/b&gt;.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;span style="color: #990000;"&gt;&lt;b&gt;@thebabystoremalaysia&lt;/b&gt;&lt;/span&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;span style="color: #990000;"&gt;&lt;b&gt;@octo_kidz&lt;/b&gt;&lt;/span&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;-Follow Blog penaja&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;a href="http://www.babymalaysia.com/" target="_blank"&gt;Baby Malaysia&lt;/a&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;b&gt;-Share Artikel ini di samaada di Facebook Personal anda, Fanpage atau Facebook Group lain.&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

-Buat satu entry khas dengan tajuk GIVEAWAY BABY MALAYSIA BERSAMA THE BABY STORE DOT COM DOT MY.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

-Copy Coding di bawah dan paste kan di html blog post anda.&lt;br /&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;center&gt;<br />

&lt;div style="background-image: url(&amp;quot;https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcjHmqNSEXYkQZumugT_hamp1tcppTY0kt6-47HHnyg5VPWGWC&amp;quot;); border: 2px dotted #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;"&gt;<br />

&lt;div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on"&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

&lt;div&gt;<br />

&lt;br /&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;/div&gt;<br />

&lt;/div&gt;<br />

&lt;center&gt;<br />

&lt;/center&gt;<br />

&lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />

&lt;span style="text-align: left;"&gt;&lt;br /&gt;&lt;/span&gt;<br />

&lt;span style="text-align: left;"&gt;- Tinggalkan link entry di kotak komen &lt;/span&gt;&lt;b style="text-align: left;"&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;&lt;a href="http://thebabystore.com.my/Blog/GiveAway-TheBabyStore-BabyMalaysia" target="_blank"&gt;di entry ini&lt;/a&gt;.&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />

&lt;br /&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />

&lt;span style="text-align: left;"&gt;- Tarikh tutup pada &lt;b&gt;31 Januari 2016&lt;/b&gt; jam &lt;b&gt;11.59 malam&lt;/b&gt;.&lt;/span&gt;&lt;br /&gt;<br />

&lt;span style="text-align: left;"&gt;&lt;br /&gt;&lt;/span&gt;<br />

&lt;span style="text-align: left;"&gt;- Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti membuat blog post, memenuhi syarat yang ditetapkan. Keputusan juri adalah muktamad.&lt;/span&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />

&lt;br /&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />

&lt;span style="text-align: left;"&gt;Semoga berjaya semua..&lt;/span&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />

&lt;br /&gt;&lt;/div&gt;<br />

&lt;br /&gt;<br />

sekian..&lt;/center&gt;<br />

&lt;/div&gt;<br />

<div>

<br /></div>

<div>

<br /></div>

</div>

</div>

<center>

</center>

<div style="text-align: left;">

<span style="text-align: left;"><br /></span>

<span style="text-align: left;">- Tinggalkan link entry di kotak komen </span><b style="text-align: left;"><span style="color: #cc0000;"><a href="http://thebabystore.com.my/Blog/GiveAway-TheBabyStore-BabyMalaysia" target="_blank">di entry ini</a>.</span></b></div>

<div style="text-align: left;">

<br /></div>

<div style="text-align: left;">

<span style="text-align: left;">- Tarikh tutup pada <b>31 Januari 2016</b> jam <b>11.59 malam</b>.</span><br />

<span style="text-align: left;"><br /></span>

<span style="text-align: left;">- Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti membuat blog post, memenuhi syarat yang ditetapkan. Keputusan juri adalah muktamad.</span></div>

<div style="text-align: left;">

<br /></div>

<div style="text-align: left;">

<span style="text-align: left;">Semoga berjaya semua..</span></div>

<div style="text-align: left;">

<br /></div>

<br />

sekian..</center>

</div>






- Tinggalkan link entry di kotak komen di entry ini.

- Tarikh tutup pada 31 Januari 2016 jam 11.59 malam.



- Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti membuat blog post, memenuhi syarat yang ditetapkan. Keputusan juri adalah muktamad.

Semoga berjaya semua..




- Tinggalkan link entry di kotak komen di entry ini.

p/s hari ok sikit hari ni banding semalam...panas sampai sekarang ni...

Selasa, 22 Disember 2015

Eh...keluar dalam majalah ke?

Assalamualaikum semua,

belum cerita kan cerita hot terbaru ni? atau lebih tepat perasan hot...hehehe...

cerita dia macam ni... masa bulan oktober lepas ada aku ternampak iklan kat facebook Pa & Ma...dia tulis pasal sesiapa yang ada pengalaman pertama kali menghantar anak ke taska atau pengasuh dan nak pengalaman dia dikongsi bersama pembaca boleh email ke alamat email yang diberi pada iklan tu masa tu...

dan aku pun gatal-gatal la tangan menaip email mengenai pengalaman menghantar anak-anak...

tak ku sangka dipilih pulak untuk dimasukkan ke dalam slot pembaca tu....dan dengan rasminya keluar dalam Majalah Pa & Ma Keluaran Bulan Disember 2015...alhamdulillah...

cuma yang agak mengecewakan aku terlambat menghantar gambar untuk dimuatnaik bersama pengalaman tersebut dan gambar yang disertakan oleh penerbit adalah gambar yang sedia ada dalam blog...pun boleh la... dari takde muka kan... hehehe....

meh cer acu tayang sikit keratan majalah tu jom....


ecece....nampak tak tu?




p/s ada sesiapa yang sambung cuti sampai 2 tahun?

Khamis, 17 Disember 2015

Sah Demam Denggi!

assalamualaikum semua,

lamanya tak menulis...banyak dugaan kecil terjadi baru-baru ni...

konon aritu berazam nak ada satu entri sekurang-kurangnya sehari untuk bulan Disember ni...rupanya azam hanya tinggal azam je...nak jengah blog kawan-kawan pun tak sempat...

aku nak cerita kisah yang berlaku 2 minggu lepas ni... dah lapuk tapi tetap nak cerita jugak...

kan aku ada cakap kat SINI yang shah kena demam sampai mengigil-gigil kan?  dan hari jumaat 4 Disember 2015 tu kami ke klinik untuk buat ujian darah sekali lagi dan hasilnya...

keputusan denggi

Allah... terduduk jugak la bila baca keputusan darah POSITIF DENGGI... lepas tu mula la kelam kabut fikir apa nak bagi shah makan...hahaha...jangan gelak... para isteri memang begini tau waktu-waktu penting gini pun masih ingat makan...

maka aku pun gigih la cari apa yang boleh dibuat bagi mengubati denggi ni... memula doktor cadangkan minum air perahan daun betik...cara-cara nak buat tu nanti aku tunjuk kat AIR TANGAN ITA... hehehe.. sempat promosi blog baru...

kat sini aku cuma tunjuk gambar hasil je la ye....

air daun betik
air perahan daun betik


akan tetapi walaupun dengan gigihnya si isteri ni bertungkus lumus menumbuk daun betik untuk hasilkan air perahan daun betik... tetapi si suami cuma berani minum sekali je...adeh.... tak lalu kata dia tekaknya dah pahit tambah pahit dengan air daun betik tu....

jadi aku tak putus asa pulak... mintak dia tanya kawan dia yang jual ketam nipah pulak... ok tempah la ketam nipah pulak.. gigih jugak masak ketam yang masih hidup dibuat sup...pun akhirnya cuma minum sikit je kuah...semua pahit kata dia... jadinya ketam tu rezeki aku anak beranak la jawabnya....


pastu aku usahakan pulak bagi minum 100 plus... memula tak tau beli la yang  100 plus biasa tu... bagi minum sejuk-sejuk dengan harapan dia minum banyak... pun sama.. semua tak lalu... alahai...

lepas tu doktor kata ada pulak yang jenis takde karbonat... maka aku cari yang tu pulak dan jumpa...
haaa... yang ni baru betul minuman isotonik sebab takde disertakan karbonat...

ubat denggi
air 100 plus isotonik tanpa karbonat

ini pun minum sikit je... alahai... suruh minum air pun payah dan akhirnya kena masuk air bila buat ujian tetiap hari...

Updated 22/12/2015 : air barli pun boleh untuk kategori air isotonik yang mudah dan sedap jugak.. tapi dalam kes ni hadi je yang banyak abiskan...hehehe...

aku pulak dengan anak beramai-ramai mengulang klinik dan hospital menghantar shah...kesian pulak bila tengok buah hati sakit macam ni....




alhamdulillah sekarang ni dah pulih sepenuhnya... cuma doktor bagi peringatan berhati-hati bila kena demam di lainkali...

meh aku kongsikan gambar anak-anak semasa hantar ayah buat ujian darah....










ada orang kata ada jual pil ekstrak daun betik tu...memang ada kami jumpa kat satu farmasi tapi dijual dalam bentuk botol... ada 50 biji pil di dalamnya dan harganya dalam RM50 ....huhuhu....terus tak jadik beli... sapa nak abiskan 50 biji tu?


p/s berangan nak kek coklat tapi oven dah rosak...huwaaa....

Khamis, 3 Disember 2015

Mak baru

assalamualaikum semua,

dah petang baru ada entry... pagi tadi sibuk temankan shah ke klinik..demam gigil-gigil pulak dia...ajak ke hospital taknak la pulak..esok pagi kena mengulang klinik untuk ambik darah.. kena pastikan bukan demam denggi sebab kami dari kawasan yang dilabelkan sebagai kawasan denggi.. risau... harapnya bukanlah...

tapi sebenarnya aku bukan nak cerita pasal demam denggi... nak cerita pasal perbualan antara ibu dan anak...bonding time kami...

sayang semua....rindu selalu....

kisah ni terjadi 2-3 hari yang lepas...masa tu kami beramai-ramai.. aku, abg long, abg ngah, kakak husna dan adik hadi sama-sama berbaring depan tv... shah takde masa ni...dia tengah sibuk berniaga... aktif sekarang ni dia berniaga SUSU SEGAR BERPERISA yang legend tu untuk cari rezeki yang halal untuk kami anak beranak...semoga Allah permudahkan usaha suamiku ini...amin..di samping tu aku masih juga buat pau untuk hantar ke warung berdekatan dengan rumah... alhamdulillah..semoga sentiasa ada rezeki untuk membesarkan anak-anak...

berbalik pada perbualan kami anak beranak ni...ceritanya macam ni...

macam biasa bila sampai masa aku berbaring menyusukan hadi mesti ada adegan anak-anak yang lain berebut nak berbaring sama di sebelah aku...dan oleh kerana hadi dah memang selalunya akan booking sebelah area..maka cuma akan ada kekosongan pada di sebelah kawasan saja lagi...dan perang pun bermula...abg long mula memeluk..


abg long : saya nak baring sebelah ummi...

kakak husna : (sambil merengek)hek..hek..hek...saya pun nak...

abg ngah : saya pun nak baring sebelah ummi...

adik hadi : dengan muka bangga sambil menyusu dan kaki akan mula menyepak-yepak sesiapa yang cuba mengendeng di belakangnya...

aku : kalau macam ni susah-susah suruh ayah kawen lagi la....senang ada ummi ramai sikit... boleh semua orang baring sorang satu tak bergaduh macam ni...

abg long : tak nak la....

aku : kenapa pulak tak nak? kan bagus ada mak baru dan dapat sorang satu..

abg long : nanti kalau ada ummi ada anak lain dia cemburu pulak nanti... mula la nanti jadi macam-macam...

aku : eh...eh... ye ke macam tu abg long ?

abg long : ye la....mesti jadi macam tu...

aku : cuma mampu senyum je....(dalam hati berkata banyak sangat tengok drama anak aku ni...heheheh...)


bang....ooo...bang... takde can la... mesti penangan drama tv3 selamat pengantin madu ni....hehehe...


p/s hari ni kena ulit orang demam... boleh buat pau ke tidak ye?

Rabu, 2 Disember 2015

50 Nama anak @ bayi popular di Malaysia tahun 2015

assalamualaikum semua,

teringat dulu ada jugak pernah aku tulis entry yang sama macam ni..tapi TAHUN 2013..

dan selepas 2 tahun dan menghampiri akhir tahun 2015 mari kita tengok nama anak @ bayi mana yang paling popular pada tahun ni...mungkin entry ni dapat membantu ibubapa yang sedang mencari nama sesuai bagi anak mereka yang sedang dilahirkan...

Ini 25 nama popular bagi bayi lelaki

  1. Mohamed+0
  2. Ahmad+2
  3. Amar+0
  4. Adam-2
  5. Ethanlast seen: 2010
  6. Umar+4
  7. Aqil-1
  8. Danish+8
  9. Izznew
  10. Aidanlast seen: 2013
  11. Aish+4
  12. Jaydenlast seen: 2012
  13. Abdulnew
  1. Hudnew
  2. Daniel-2
  3. Noahnew
  4. Lucas+5
  5. Mikhail-11
  6. Amsyar-11
  7. Yusuf-9
  8. Firash-9
  9. Emir+3
  10. Imanlast seen: 2013
  11. Daninew
  12. Amirnew

















Ini pulak 25 nama popular bagi bayi perempuan

  1. Nor+0
  2. Hannah+4
  3. Aishah+0
  4. Sitilast seen: 2013
  5. Zara-3
  6. Puteri+6
  7. Nurul+9
  8. Sophia-3
  9. Saralast seen: 2013
  10. Dhia+0
  11. Alyalast seen: 2013
  12. Naylanew
  13. Arianna+5
  1. Keishalast seen: 2013
  2. Ainulnew
  3. Ayranew
  4. Alicia-13
  5. Kaylanew
  6. Olivianew
  7. Amynew
  8. Maryamnew
  9. Izznew
  10. Bellanew
  11. Adelia-15
  12. Nawalnew

















cantik kan nama-nama anak zaman moden ni?

apa pun nama anak-anak yang dipilih semoga dapat memberi makna yang sebaiknya buat anak...dan semoga hidup si anak sebaik namanya jugak nanti...


sumber dari http://www.babycenter.com.my/a25017803/malaysian-baby-names-2015#ixzz3t9Wzltpc


p/s tulis2 nama bayi ni...ada teringin nak ada baby lagi ke? eheemmmm....

Selasa, 1 Disember 2015

Giveaway Disember 2015 Cash RM500



Hadiah :
RM100 Top Referral
RM50 x 8

Tarikh Mula : 1 Dis - 15 Dis 2015 : Tarikh Tamat


Rabu, 25 November 2015

Isnin, 23 November 2015

Tiada tajuk

assalamualaikum semua,

aku janji nak kumpul kisah anak-anak kan?

tunggu mood stabil ye... huwaaa.... kenapa hari ni sangat menduga?


ikhsan google




p/s mata mengantuk sangat2 tapi tak boleh tido masa waktu rehat sbb meeting abis lambat..sekian...

Jumaat, 20 November 2015

Hari Anugerah

assalamualaikum semua,

di sana sini orang sibuk cerita pasal hari anugerah anak-anak... alhamdulillah... sesi persekolahan dah berakhir untuk tahun 2015 ni... tahun akan datang tentunya akan lebih mencabar...

walau apapun yang berlaku jangan berhenti menyayangi dan memberi dorongan sebaiknya kepada semua anak-anak amanah Allah ni...

pagi tadi kami antara orang yang sangat gembiri kerana diberi peluang untuk melihat kejayaan anak menaiki pentas sebagai sebuah penghargaan atas usahanya untuk mendapatkan tempat terbaik di dalam kelasnya...
alhamdulillah syukur...

senyum meleret anak bujang tu hari ni... tahniah abg long...

gambar nanti aku share sekali dengan gambar konvo abg ngah dan kakak husna hari ahad nanti... insyaAllah kalau dipanjangkan umur...

di awal pagi tadi dalam kegembiraan nak menghadapi hari istimewa abg long...aku belek keputusan abg ngah dan kakak... kakak macam biasa tanda ikut suka...hahaha...

abg ngah pulak banyaknya benda yang terbalik... mengingatkan aku pada abg long satu masa dulu... cuti sekolah ni banyaknya kita kena buat kan anak-anak.... iqra'... hafalan surah... bacaan solat... dan penulisan... doakan aku sama-sama kuat dnegan diorang ni untuk berusaha ok... terima kasih semua...


p/s lagi tak terkata bila ada anak kawan yang berumur 6 tahun berjaya hafal surah al- mulk...alhamdulillah..pembakar semangat ni... saham akhirat tu..insyaAllah...

Khamis, 19 November 2015

Bercucuk tanam sebagai hobi

assalamualaikum semua,

sihat hari ni? aku tak berapa nak ok... suara dah ala-ala ella ketika popular satu masa dulu... serak-serak tapi tak basah... tekak rasa tak best je... sebenarnya sebab baru je baik demam selsema...
ni pulak tetiba je jerawat tumbuh kat dahi...aduhai... senoneng dibuatnya.. belum lagi seksa bila nak sujud...dugaaan...alhamdulillah...kena syukur.. yang penting Allah bagi lagi peluang hidup di dunia ni...

sekarang ni dah mula musim hujan je kat sana sini kan?

kat kuantan ni pun sama... kalau tak hujan pun langit mendung je semacam...

hari ni nak kongsi dengan korang pasal hobi baru kami kat rumah ni... bukan baru sangat la jugak... dah dekat 4 bulan la kami buat...itu pun lepas aku ikut kelas edible garden yang dianjurkan jabatan sebelum tu...punyalah menarik sampai teruja nak buat edible garden sendiri tau...

ok meh kita kongsi apa yang kami dah buat kat taman kami setakat ni ye.....

memula aku semai tanaman dalam alas telur je macam ni....

guna sarang telur
semaian di atas sarang telur

yang benih memula aku tanam ni adalah kangkung, petola dan bunga matahari...nampak yang keluar besar daunnya tu? yang tu anak pokok bunga matahari... pokok petola lebih kurang jugak daunnya cuma dia agak panjang dan lambat sikit tumbuhnya... yang halus-halus sebelah kiri tu anak pokok kangkung...

lepas tu dah membesar sikit aku alih la pulak dalam polibag besar....kalau ikutkan petola tu tak payah semai-semai... boleh je terus tanam dalam polibag...tapi disebabkan cetek ilmu dan malas bertanya maka ada kesilapan sikit di situ... huhuhu....


lepas tu kangkung tu aku alih gak letak dalam bekas foambox putih yang dah bocor kat rumah ni....


Kebun Mini Kami



bunga matahari aku alih jugak duduk dalam polibag besar sama macam petola...


pokok petola tu bila dah alih kami ikat pancang kayu subsidi dari kawan buat penahan dekat dengan pagar
tapi dia memanjat jadi gini pulak....

sila abaikan sampah sarap tu ye...

alhamdulillah bunga matahari tu dah keluar hasilnya dah pun....

bunga matahari kembang setaman

yang ni tak berapa nak mekar setaman

dan sekarang dah mula layu....

tapi paling mengembirakan ialah tanaman petola la... dah semakin banyak buahnya.... dan pagi ni tengok ada 4 biji buah yang dah sedang-sedang jugak...alhamdulillah lepas ni boleh la kongsi dengan kawan-kawan pulak...




petola
pokok petola


sekarang ni kat luar rumah pun dah kami tanam pokok mangga harum manis....harap menjadi hendaknya...

ada jugak bunga raya buat penyeri mata....subur dan banyak bunganya...

dalam tayar tu pokok mangga harum manis...sebelah dia bunga raya..sebelah dia lagi pokok serai pakcik sebelah..


ada jugak pokok durian belanda... tengah fikir kat mana lagi nak tanam ni....



ada jugak pokok-pokok kecik macam cili padi...tomato....bawang...kucai... ulam raja... pandan... kunyit... lempoyang... sabung nyawa... ooo...lupa pokok cekur manis pun ada...ada yang panggil kencur...

kencur
cekur manis 

pokok lempoyang ...dalam polibag pun boleh...

pelembut daging
pokok rumput cina sebagai pelembut daging dalam masakan
dan pokok orkid kecil ni.....

pokok orkid sumbangan kawan

ada satu lagi pokok tumbuhan air...aku suka pokok ni tapi lambatnya tunggu dia membesar...

tumbuhan air...sekarang dah ada 3 kuntum...tak tau apa namanya..


semoga usaha kami ni tak sekerat jalan la harapnya... doa-doakan ye....

ada budak nak gi sekolah tapi sibuk nak cium bunga dulu...hehehe...


p/s hari ni rasa nak senyum je sebab semalam dpt msg dr pembaca setia...tq ye...sayang awak...tanpa pembaca siapalah CERITA ITA....