Follow my blog with Bloglovin

Selasa, 8 September 2015

Resepi Kek Span Pandan

assalamualaikum semua,

lama dah tak tulis resepi kan... kalau nak tau aku selalu update apa aku masak dan buat kat instagram je sekarang ni.. lebih laju... huhuhu...tapi kali ni nak jugak share dengan korang cara buat kek span pandan yang meletup sedapnya ni...

aku ambik resepi dari Patyskitchen ni.. tq kak paty... tapi aku ambik resepi kek span basic dia pastu aku olah jadi kek pandan yang sedap gila... eh terpuji diri sendiri pulak..hehehe...

kek span pandan simple
kek span pandan simple


ok mari tengok resepi dia....

Resepi Kek Span Pandan Simple

resepi asal : Patyskitchen

bahan-bahan



125 gram tepung gandum
125 gram gula kastor
5 biji telur
1 sudu besar baking powder
1 sudu besar ovelet 
70 gram butter (cairkan)
40 ml air@air pandan
1 sudu kecik esen vanilla@esen pandan
1 sudu kecik pewarna hijau (utk pandan..plain tak perlu)

cara-cara



1.panaskan oven 180-200°C 

2. putar semua bahan kecuali pewarna dan butter cair sehingga gebu

3. tambah butter cair dan pewarna dalam adunan menggunakan kaedah kaupbalik.

4. curah semua adunan dlm loyang yg dah digris dan dialas dengan baking paper.

5. Bakar 40-45 minit

6. Sejukkan dan siap untuk dipotong




nota: tulisan agak lain sebab aku copy paste dari facebook je.. rajin sangat nak menyalin... huhuhu...

p/s tetiba lak rasa macam nak buat je...lelagi la tengah hari mendung je ni... lapo!
Cerita menarik lain

2 Luahan Ikhlas:

Ain Rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

senang ja resepinya. buat sendiri lg puas hati kan =)

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sangat senang...cubalah ain..