Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 26 Februari 2016

Cara nak letak icon baru untuk butang LIKE di Facebook

assalamualaikum semua,

pagi ni masuk facebook je terus rasa nak senyum bila tengok kat status kawan-kawan... sebabnya dah ada icon baru kat butang like tu... hahaha... saya suka... saya suka..

memula tengok je status pelik jugak mana la diorang dapat icon haha sambil smiley tengah senyum...smiley tengah wow...siap ada tanda love bagai...aku siap klik banyak kali lak tu nak tau mana la diorang dapat sampai boleh tekan icon comel-comel ni... siap ada...hish ini tak boleh jadi... nak kena download sesuatu ke ni?

setelah puas aku godek-godek termasuklah dah klik like terunlike balik dan klik like semula... hehehe... sesiapa yang statusnya kena aku buat gitu tu sila jangan panik..risau jugak kalau sebab aku klik dan klik banyak kali tu kang korang tak boleh tidur malam lak kang kan... hehehe.... sebenarnya takde pun yang salah kat status korang tu.. cuma harap maklum... bila sindrom jakun menyerang ni... pepaham je la yek....

dan akhirnya aku dah jumpa bagaimana caranya.... macam ni ok... korang kena letak cursor mouse korang kat tanda like (cap jari jempol) tu lelama sikit... bila dah lama dok situ maka akan keluar la icon pujaan hati tu... macam gambar kat bawah ni....


smiley baru
nampak yang bawah tu.... comel kan? 





nampak tak betapa cute dan comelnya icon tu? maunya tak meroyan tengok bila ko tak reti letak? huhuhu.....

jadi selepas ni akan ada banyak icon selain butang like tu.... saya suka... saya suka....

yang paling best siap ada smiley marah... sedih... haha... wow dan love lagi tu...

yang jenis selalu menyampah kat status orang lepas ni korang takyah risau kot...mesti facebook akan upgrade dan letak icon annoying (menyampah) dan unlike (tak suka) pulak lepas ni....aku gerenti! hahaha...permintaan tinggi wooo....

lepas ni lagi best nak tengok update facebook kan... pandainya diorang ni jerat kita... huhuhu...


p/s pagi bagi penghulu segala hari ni diselubungi mendung di kuantan... gelap suram... jangan hati pun ikut suram ok...

Rabu, 24 Februari 2016

Wordless Wednesday # 97: Karnival KarangKraf

assalamualaikum semua,

untunglah orang kuala lumpur dan sekitarnya....dengar kata ada buku serendah RM1... dah lama teringin nak pegi karnival Karangkraf ni... tapi berangan je la... duit takde jadi duduk senyap-senyap.. huhuhu...

jualan buku murah












maklumat lanjut boleh pegi SINI

p/s hari yang tak berapa best dan ceria... hmmm.. semoga semua orang dibawah lindungan dan rahmat Allah..amin...

Selasa, 23 Februari 2016

Saya kena tulis nama

assalamualaikum semua,

hari ni ada cerita pasal abg ngah lagi...macam minggu abg ngah pulak dah minggu ni... takpe la nanti kita cerita pasal anak lain pulak ye...

kisah ni terjadi semalam... waktu kami keluar rumah semalam dah agak lambat... jadi aku macam biasa la cakap dengan abg long... begini ceritanya...

aku : abg long, awak dah lambat sangat ni nak... 

abg long : ye la ummi...

aku : abis la kena tulis nama nanti...

abg long : hmmm...

sampai di sekolah pengawas dah tunggu depan pagar sekolah pun... memang kena tulis nama...hmmm.. kesian abg long...aku pun sambung bercakap dengan shah...

aku : kesian abg long dah kena tulis  nama dah pun... 

tiba-tiba...

abg ngah : ummi....saya pun dah kena tulis nama...

aku : tulis nama apa pulak..?

abg ngah : tulis nama kat sekolah la...

aku : ??? (sambil pandang muka dia)

abg ngah : saya kena tulis nama... nama saya jadi afiq najmi haris... (bercakap dengan penuh yakin ok)

aku : hahaha.... (masa ni aku memang dah tak boleh tahan gelak dah...) kena tulis nama jugak ke?

abg ngah : ye la jadi afiq najmi haris... (penuh yakin lagi ok)

aku : abg ngah... abg long kena tulis nama dia dalam buku pengawas yang baju biru tu sebab datang lambat la... bukan kena tulis nama sendiri... (sambil gelak...) lepas tu kenapa bila dah kena tulis nama abg ngah ada nama adik hadi pulak tu...

abg ngah : eh... (sambil senyum tersipu-sipu malu)...


hehehe...anak la anak... saja menceriakan hari semua orang jadinya...

moral dari cerita ni : setiap budak dia sebenarnya tak faham apa pun orang dewasa cakap... kalau dia faham pun sebenarnya dia bukan faham tapi cuba buat-buat faham... hahaha... korang faham?


p/s tetiba teringat cikgu geografi zaman sekolah.. suka sebut perkataan faham sampai kami jadi pengira sebutan faham yang sangat baik.. hehehe...terima kasih cikgu...

Isnin, 22 Februari 2016

Kisah nasi goreng cina

assalamualaikum semua,

selamat pagi.. alhamdulillah..pagi ni terasa pagi yang sangat menggembirakan... entah tak tau kenapa...tapi hati rasa sangat senang dan berbunga-bunga... semoga kawan-kawan dan keluarga di mana jua rasa begitu juga...insyaAllah...

pagi ni aku nak cerita kisah abg ngah... macam biasa menjadi anak kedua ni sinonim dengan perangai yang agak suka menduga... huhuhu... ummi tau sangat nak... ummi dengan ayah pun anak kedua...

ada kisah nasi goreng yang best hari ni...

pagi tadi bila abg ngah siap je mandi dia tanya aku apa aku masak untuk sarapan pagi ni...jom baca...


abg ngah : ummi masak apa hari ni?

aku : nasi goreng nak...

abg ngah : nasi goreng apa?

aku : nasi goreng merah campur telur...

abg ngah : bukan nasi goreng cina kan?

aku : bukan... kenapa?

abg ngah : takpelah...




lepas tu bila dia dah siap pakai baju semua... aku tanya lagi abg ngah nak sarapan tak?


abg ngah : ummi... tadi masa saya tidur saya mimpi saya makan dekat kedai..

aku : ye ke? abg ngah order apa?

abg ngah : saya mintak nasi goreng cina...pastu bila saya bangun saya rasa kenyang je...

aku : abg ngah dah makan dalam mimpi ke tadi...

abg ngah : aah la ummi...

aku : abis tu abg ngah nak makan nasi goreng tak pagi ni?

abg ngah : taknak lah ummi... saya nak makan pau je.. (sambil tangan dia capai pau dan terus makan)


hehehe... abg ngah...abg ngah... lepas ni elok kalau semua anak-anak ummi mimpi dapat makan... esok-esok dah tak payah nak sibuk-sibuk masak dah sebab semua dah kenyang... hehehe....

tapi sempat jugak nampak dia jamah 3 suap baki nasi goreng sarapan abg long tadi... hehehe...



p/s dalam dilema tentang seorang sahabat... semoga dipermudahkan urusanmu oleh Allah wahai sahabat...

Jumaat, 19 Februari 2016

1,500 US Dollar sebagai ganjaran

asssalamualaikum semua,

ada sesiapa yang minat dengan duit syiling lama... ataupun memang seorang pengumpul? atau pun memang peminat benda-benda sejarah?

mungkin korang nak cuba nasib meneka apa yang tertulis di atas duit syiling lama ni...

ada ganjaran lumayan untuk yang bernasib baik...

cantik kan? yang kat depan tu ada simbol Allah kat bawah sekali...


mengikut sejarah syiling ni telah dihasilkan di antara tahun 1271 hingga 1368 dan kemudiannya dijumpai di sebuah ladang pada tahun 1960an lagi... lepas tu pihak muzium menerimanya pada tahun 1980an...tetapi sehingga kini tak dapat dihuraikan apakah maksud tulisan di belakang duit syiling ini...

ada dinyatakan tulisan di hadapannya tu macam tulisan arab yang asing...

cerita lanjut boleh baca di sini... Ganjaran Lumayan

p/s hari suram je di kuantan hari ni.. tempat korang macamana?

Khamis, 18 Februari 2016

Tragedi Februari

assalamualaikum semua,

aritu aku janji nak kongsikan cerita pasal tragedi di pagi Isnin dalam bulan Februari ni kan? ok...hari ni aku tunaikan janji...ada aku janji dalam entry Peluang menghadiri temuduga aritu...

dan kisahnya adalah kejadian adik hadi tersepit pintu bilik... sebenarnya aku akui la salah aku... bila dah terlambat pagi-pagi mula la aku akan jadi seorang pembebel dan terlebih emosi... shah dah sedia maklum agaknya.. mujur la dia penyabar tu lebih sikit kalau tak tak tau la apa jadi...

nak dijadikan cerita adik hadi ni aku dukung tapi ntah macam mana kaki dia pulak yang kat belah belakang boleh tersepit pintu yang aku sendiri tutup... aduhai... memang rasa sangat bersalah la masa tu .... tak boleh nak cakap apa dah bila dia meraung... korang bayangkan la... seorang mak bila tengok orang buat anak dia dan menangis dah sedih kan... inikan pulak kali ni mak tu yang buat sendiri anak dia sampai menangis... aku betul-betul rasa nak nangis tau pagi tu...

sudahnya aku bawak la adik hadi ikut aku ke tempat kerja sebabkan rasa bersalah yang amat bila tengok dia menangis dan tak sampai hati pulak nak tinggalkan dalam jagaan cikgu taska dia... Allah je yang tau hati aku masa tu...

ok aku  tunjuk dulu budak comel yang tak bersalah dan jadi mangsa aku ni...

kesian adik hadi...


lepas tu aku tunjukkan kecederaan yang dia alami...

nampak tak lebam kat jari last tu... yang bahagian tengah tu terkoyak sikit... mujur tak terkena kuku...


aku cepat-cepat tuam kaki dia dengan ais masa jadi tu... alhamdulillah.. bila dah petang lebam kat sekeliling jari tu dah takde... lega sikit hati...

lepas tu setiap sejam aku letak minyak gamat masa kat pejabat...alhamdulillah... kulit yang terkoyak sikit tu elok tertanggal sendiri masa maghrib... lega banyak hati rasa...

sepanjang kat pejabat pun adik hadi elok tidur lena...

kesian... adhoc punya pasal sudahnya tidur beralas kain lampin dan berselimut kain telekung ummi je...

dan dia pun elok je berjalan dan tak rasa sakit...alhamdulillah... lega Allah tolong... hati tak berhenti berdoa jangan la jadi yang tak diingini...dan elok je dia main dengan gembira dalam kotak ni...



tengok gambar ni hati jadi sayu dan rasa sangat bersalah.... :'(

jadi moral dari cerita ni... wahai semua kaum ibu... sila la kawal emosi anda... jangan sampai jejaskan anak macam yang aku buat ni... aku serik wei... lepas ni masih berazam untuk kawal emosi dan kurangkan membebel pagi-pagi... aduhai... azam ntah dah berapa tahun dah ni tapi masih tak tertunai....


p/s ketika menulis pun masih ada rasa bersalah yang menggunung tinggi... maafkan ummi wahai anak...


Rabu, 17 Februari 2016

Wordless Wednesday # 96 : Gunting Rambut

assalamualaikum semua,

antara memori yang wajib disimpan...

abg long


abg ngah
adik hadi

siapa yang paling comel? hehehe.....


p/s ada orang order brownies... sedih hati bila org order tapi kita tak boleh buat.... oven rosak awak...maaf ye....hukhukhuk...

Isnin, 15 Februari 2016

Peluang menghadiri temuduga

assalamualaikum semua,

hari ni hari pertama bekerja setelah bercuti lebih seminggu dengan anak-anak... inilah istimewanya Malaysia negaraku yang tercinta...orang lain yang sambut raya tapi orang lain pulak yang cuti sakan... hehehe...

sempat jugak kami menjamu selera dengan sate buatan adik... soto masakan mak... dan lain-lain lagi la... tak tertulis dah hidangan enak sepanjang berada di kampung... alhamdulillah masih diberi rezeki kesihatan yang baik untuk bersua mata dengan kedua orang tua... juga adik beradik dan keluarga tersayang...

dan kami di sini hari ini menyambung kehidupan seperti biasa... ada tragedi nak diceritakan... kemudian ye.. aku cerita esok la... hari ni nak cerita pasal pengalaman yang dialami pada hari Jumaat seminggu yang lepas... ingat tak lagi entri aku yang ni.. Perkhabaran besar ... ?

Khabar dari telefon


sebenarnya aku terima satu panggilan yang memang tidak disangka-sangka... panggilan telefon yang menyatakan aku dapat satu peluang untuk menghadiri sesi temuduga kenaikan pangkat.... tak terkata bila khabar itu disampaikan... kelu lidah tak terkata... kaki rasa mengeletar... hati tak keharuan... teruslah aku tak ubah macam orang yang sedang bercinta...makan tak lalu....tidur tak lena... mandi tak basah... aduhai...

sesi temuduganya dijadualkan pada hari Jumaat 5 Februari 2016... masih rasa tak percaya menyelubungi... ditambah dengan rasa berat beban yang tergalas..... bersama persoalan.... MAMPUKAH AKU?


aku terus menyampaikan khabar yang masih tak dapat dikategorikan lagi tu pada shah... tak tau nak gambarkan perasaan pada masa tu... sekelumit gembira pun tak dapat kurasakan... hati jadi risau... KE MANAKAH ARAHKU SELEPAS INI?

shah berikan semangat... pergi dulu katanya... yang lain kita fikirkan kemudian...  dan ayatnya selepas itu menggamit pilu di hati... "Kalau sayang dapat nanti... pergi la dulu dengan adik Hadi...".... terus hati berdoa... Ya Allah...Kau permudahkanlah kami... janganlah kau pisahkan kasih sayang antara kami sekeluarga....

Perjalanan ke destinasi

sebelum ke Putrajaya ni hati dah risau... pada mulanya kami merancang pulang ke kampung halaman di johor pada jumaat malam sabtu macam yang selalu kami buat setiap bulan... tapi bila difikirkan keadaan jalan yang agak sesak pada musim perayaan tahun baru cina nanti maka kami tukar keputusan... kami sekeluarga akan bergerak bersama ke Putrajaya dan terus ke kampung apabila semua urusan selesai...maka kata putus dicapai... anak-anak terpaksa dicutikan pada hari Jumaat untuk memudahkan urusan... maaf cikgu...

kami bertolak ke Putrajaya selepas jam 9.30 malam... itu pun selepas shah punch card... kami berhenti makan di Nasi Kukus My Mama Gambang ... alhamdulillah selepas menikmati nasi kukus yang sedap dan perut dah kenyang kami sambung perjalanan... maaf gambar tak dapat disertakan sebab hati dah gundah gulana...runsing sebab banyak lagi yang tak sempat dibaca...tapi serius sedap dan tak mengecewakan... korang patut cuba di mana-mana cawangan Nasi Kukus My Mama yang terdapat di sekitar Kuantan dan Pekan ni... harga set yang disediakan dari RM7.90 termasuk air...konsepnya ala restoran makanan segera... cepat dan berbaloi untuk seisi keluarga.... (cewwah sempat iklan tu...hehehe....)

kami tiba di RHR Hotel Uniten pada jam 2 pagi setelah beberapa kali berhenti sebab shah mengantuk...lebih runsing sebab langsung tak sempat nak baca apa-apa pun... huwaaa....

tapi sebab malas nak beratkan otak yang dah sedia berat... maka aku ambik langkah senang terus tidur je la....hehehe...


Temuduga bermula


hari dinanti dah tiba... tau apa yang aku buat di hotel pada jam 6 pagi sebelum temuduga bermula? menyelak suratkhabar hari itu ditemani cahaya suram dari lampu tandas... hahaha... baru gelabah nak ambik tau isu semasa... namun makin diselak makin banyak rasanya yang tak tau dan harus tau....maka pasrah la walau apa jua yang akan ditanya....

dan apabila tiba di hadapan bilik temuduga... sekumpulan sahabat sepejuangan sedah sibuk menelaah dan menyelak nota...buku... berbincang dan tidak kurang juga yang hanya berbual kosong... hehe... mungkin salah satu cara untuk mengurangkan rasa gugup dan gemuruh kot....

sesi aku dijadualkan pada jam 11.30 pagi... aduhai... jam terasa bergerak dengan begitu pantas... tapi sayangnya.. sesi aku terpaksa ditangguhkan selepas solat jumaat...

dan akhirnya aku menjalani sesi pada jam 3 petang dan berakhir pada jam 4 petang... 1 jam penyeksaan emosi berlaku di situ... hahaha... stress ko... tak perlu la aku ulaskan apa yang berlaku dalam satu jam itu.... cukuplah kalau semuanya sudah berakhir.... alhamdulillah... yang penting mengutip pengalaman dalam setiap perkara yang berlaku dalam hidup kita... berfikiran positif dan sentiasa bersedia untuk berubah... dan berjuanglah selagi nafas belum berhenti dan selagi hayat dikandung badan...



p/s hari ni ditemani anak syurga comel ke office... hehehe....

Selasa, 2 Februari 2016

Perkhabaran besar

assalamualaikum semua,

tetiba hilang mood nak berbuat apa pun... suatu perkhabaran besar diterima melalui telefon sebentar tadi...

hati tak tau nak berasa gembira atau sedih... aku serahkan semuanya padaMu Ya Allah... semoga kau berikan yang terbaik selamanya buat kami sekeluarga...permudahkan la urusan ini buat kami.. amin..

tolong doakan saya berjaya menempuh semuanya dengan baik dan rezeki sentiasa berpihak kepada kami sekeluarga ya...


p/s anak2 dah makin pandai main rollerblade.. nanti kita cerita lagi ye..