Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 19 Februari 2016

1,500 US Dollar sebagai ganjaran

asssalamualaikum semua,

ada sesiapa yang minat dengan duit syiling lama... ataupun memang seorang pengumpul? atau pun memang peminat benda-benda sejarah?

mungkin korang nak cuba nasib meneka apa yang tertulis di atas duit syiling lama ni...

ada ganjaran lumayan untuk yang bernasib baik...

cantik kan? yang kat depan tu ada simbol Allah kat bawah sekali...


mengikut sejarah syiling ni telah dihasilkan di antara tahun 1271 hingga 1368 dan kemudiannya dijumpai di sebuah ladang pada tahun 1960an lagi... lepas tu pihak muzium menerimanya pada tahun 1980an...tetapi sehingga kini tak dapat dihuraikan apakah maksud tulisan di belakang duit syiling ini...

ada dinyatakan tulisan di hadapannya tu macam tulisan arab yang asing...

cerita lanjut boleh baca di sini... Ganjaran Lumayan

p/s hari suram je di kuantan hari ni.. tempat korang macamana? Cerita menarik lain

2 Luahan Ikhlas:

Lee berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hello Rozita, ini saya Lee, dari Canada. How you doin'?
Saya selayu ketawa bila kawan2 ke orang pakai itu word 'syilling' or 'shilling'...itu dulu lama kan was duit England, pounds, shillings and pence. Old days sebelum Merdeka Malaysians used that 'shillings' for coins.
Tapa la, ta'salah.
About those gold coins, ini saya ta'faham. But thats a lot of money! Good luck to whoever.

Saya ada few months ago blogged about it...
Anyway, you have a nice day, bila senang datang pondok saya, ada cherita panas baru keluar oven, ha ha...
Have a nice weekend, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

Rozita berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hi uncle lee, i'm fine.. tq :)...sure will visit u once in a week..hehehe... memang sure akan baca semua cerita panas u..