Follow my blog with Bloglovin

Selasa, 31 Mei 2016

Ujian Program Permata Pintar UKM .... dah tarikh tutup!

assalamualaikum semua,

semalam dah 30 Mei 2016 dah pun... baru teringat nak suruh abg long jawab soalan untuk Program Permata Pintar UKM tu... aku dah lama sesiap simpan link dia dalam chrome dalam telefon ni haaa....

permata pintar UKM


pastu konon tunggu dia abis periksa aritu baru nak suruh buat... pastu tunggu punya tunggu sampai la abis kenduri baru boleh suruh dia cuba jawab...

tapi semalam setelah suruh dia jawab baru aku tau... susah la wei... soalan dia tu banyak dalam bentuk menguji IQ tau... contohnya macam pilih kotak yang mana sesuai diisi dalam kotak kosong gitu... haa... ambik la... susah woo... aku pun terkulat-kulat tengok soalan...

nampak kan anak-anak... sebenarnya IQ ummi korang ni cuma so-so je tau... kalau tak dah lama dah ummi mintak diorang kat tv tu buat rancangan Clever Mom untuk gantikan Clever Girl tau... walau hakikatnya memang la selalunya ummi ni la yang selalu jadi pak nujum yang pastinya dapat menjawab soalan bombastik dari anak-anak...

ada gak abg long tanya aku semalam apa jawapan dia... tapi sebab orang yang jawab soalan ni tak boleh mintak talian hayat sapa-sapa maka aku katalah... jawab je la memana yang abg long rasa betul... huhuhu...

ni contoh soalan dia tau... disebabkan bukak kat hp maka ada la kalanya kejadiannya jadi gini la... keluar sekerat je....

contoh soalan


dan selepas dah abis tiga sesi kalau tak salah dia akan keluar sijil untuk pengesahan... tapi abg long punya keluar macam ni tau... dan dia marah aku screenshot semalam... hahaha... dia kata buat malu je ummi....

keputusan


buat sesiapa yang teringin nak anak dia jawab ada lagi ruang masa hingga hari ni tau sebab dibuka ruang ni sampai 31 Mei 2016... dan soalan ni boleh dicuba setiap tahun bermula dari April hingga 31 Mei setiap tahun...

terbuka untuk pelajar sekolah rendah berumur 8 tahun hingga tahun... yang menariknya sesiapa yang terpilih melalui program Permata ni akan dapat mengikuti program yang dijalankan oleh Permata Pintar UKM ni di masa-masa yng ditetapkan... contohnya kem cuti sekolah...

sesiapa yang berminat boleh terus pergi ke link ini... PERMATA PINTAR UKM... silakan mencuba...

p/s hari ni ada program dengan Erra Fazira tau... jangan jeles...

Rabu, 25 Mei 2016

10 Tips untuk ibu menyusu di bulan Ramadhan

assalamualaikum semua,

dah tak lama lagi dah nak masuk bulan Ramadhan dah ye... macam sekejap betul masa berlalu sekarang ni... mujur jugak dah abis ganti puasa tahun lepas...  dan sebagai ibu yang menyusukan anak biasanya bulan Ramadhan merupakan saat yang sangat mendebarkan dan agak mencemaskan jugak... terutama bila yang selalu mengalami masalah yang sering terjadi pada ibu menyusukan seperti puting luka dan masalah-masalah lain... 

dulu pun aku pernah jugak kongsikan doa dan petua untuk ibu menyusu ni mengekalkan penyusuan di bulan Ramadhan...serta 9 Tips Penyusuan di bulan Ramadhan... kali ni  aku nak kongsikan pulak tips yang lain ni semoga dapat membantu semua ibu yang menyusu macam aku...terutama bila mengenangkan khasiat susu ibu ni kan ? insyaAllah...



Jika anda ingin berpuasa sambil menyusu anak di bulan Ramadhan. Anda boleh rujuk tips-tips dibawah.


1. Cukup rehat


Berasa letih ketika berpuasa itu lumrah, apatah lagi jika si ibu baru saja menyusu. Cuba untuk beristirahat sejenak, dengan tidur atau sekadar relaks menenangkan fikiran. Ibu menyusu perlu tahu, semakin kerap payudara dihisap oleh bayi, maka penghasilan susu akan semakin banyak. Jadi, bila ibu rajin menyusu semasa berpuasa, penghasilan susu ibu akan tetap lancar.

2. Pengambilan air 


Jika mampu, minum air masak 2 liter sehari, ditambah dengan jenis cairan lain seperti jus buah, teh manis suam dan susu. Minum segelas susu setiap sahur boleh mengurangkan ancaman anemia bagi ibu hamil dan menyusu. Anemia adalah berkurangnya kadar hemoglobin (Hb) dalam darah. Berbuka puasa dengan minum minuman suam adalah elok untuk ibu menyusu.

3. Mengepam pada waktu malam


Jika anda tiada masa untuk mengepam pada waktu siang? Lakukan lebih aktiviti mengepam pada waktu malam. 






4. Jangan stress jika susu kurang


Anda rasa susu anda berkurang? Jangan risau, teruskan mengepam supaya ada "demand and supply". Sentisa berfikiran positif dan jangan stress. Stress boleh kurangkan penghasilan susu ibu.

5. Pengambilan Milk Booster.


Anda boleh cuba menggunakan milk booster seperti Mamom Milk Booster atau Umma Lacto Milk Booster bagi menggalakkan susu badan.



Mamom Milk Booster

Umma Lacto Milk Booster

6. Elakkan Minuman Bikarbonat dan Minuman Berkafein


Ketahuilah bahawa kandungan gula dan kafein boleh mengganggu penghasilan susu ibu jika diambil berlebihan.

7. Amalkan Madu atau VCO


Anda sangat digalakkan untuk memakan madu atau VCO setiap hari sepanjang berpuasa kerana ia merupakan sumber tenaga semula jadi. Selain daripada menambah stamina, ia mampu meningkatkan kadar serapan kalsium dalam tubuh. VCO atau Minyak Kelapa Dara seperti D'Aura juga amat sesuai untuk ibu menyusu.


D'Aura Minyak Kelapa Dara


8. Jangan Abai Sahur


Jangan meninggalkan waktu bersahur. Makanlah makanan yang kaya dengan protein dan apa sahaja makanan berbentuk sup. Kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berminyak kerana ia boleh mengurangkan nutrisi makanan yang diambil.

9. Banyakkan Buah Dan Sayur


Makanlah buah dan sayur yang ternyata mengandungi banyak khasiat yang bukan sahaja baik untuk tahap kesihatan anda malah bagus untuk bayi juga.


10. Makan Kurma Ketika Berbuka


Berbukalah dengan memakan kurma terlebih dahulu sekurang-kurangnya tiga biji. Amalan sebegini dapat membekalkan tenaga segera selepas berpuasa sepanjang hari.


p/s bengkel dah abis ... jom kita balik!

Selasa, 24 Mei 2016

Penagih dadah "dilahir" setiap jam di Malaysia

assalamualaikum semua, 

dah 2 hari aku berada di luar kawasan dari kuantan... rindu dengan semua yang berada di sana... terlebih rindu dengan anak-anak... dan suami jugak... hehe... 

tadi terbaca suratkhabar menunggu di ruangan lobi hotel... ada berita yang agak mengejutkan dan menakutkan aku terbaca... merisaukan pun ada... cerita pasal penagih dadah... hmmm... sedih nak ulas tapi ini la hakikat... penagih dadah bertambah seorang dalam sejam... Ye sejam tau bukan sehari... jika begitu bayangkan dalam setahun... 2 tahun? berapa ramai penagih dadah yang ada berbanding dengan penghafal al-quran yang kita ada ? 


Penagih dadah dilahir setiap sejam
~ sumber Utusan Malaysia ~

Dan statistik ini jugak menunjukkan melayu adalah bangsa tertinggi melahirkan penagih dadah dalam Malaysia ni.... ujian bagi kami ibu bapa di zaman ini... sangat menakutkan untuk hadapi zaman anak-anak akan membesar dan akhirnya hidup sendiri suatu masa nanti... adakah kami cukup kuat ? 

kadang-kadang bila berada di luar kawasan begini emosi sangat terganggu lagi-lagi bila terbaca berita macam ni... mesti tertanya dalam hati... adakah aku mampu? 


sebenarnya sejak hari Isnin semalam , anak-anak ada peperiksaan yang mereka perlu hadiri untuk sepanjang minggu ini... amat penting bagi seorang ibu macam aku untuk berada di sisi anak-anak untuk membantu persiapan diri dan emosi tapi apakan daya... hanya doa je mampu diiringi supaya anak-anak tetap tenang menjawab apa jua di depan mata... 

ketahuilah wahai  anak-anak... jika suatu masa awak semua pandai membaca apa yang ummi tulis ini... doa ummi sentiasa buat awak semua ye anak... walaupun kadang kala ummi terlepas waktu sangat berharga bersama kalian... doa ummi sentiasa mengiringi... tiada daya ummi mengembalikan apa yang sudah terlepas cuma doa ummi supaya Allah sentiasa meletakkan kalian dalam peliharaanNya...

huwaaa.... tak sabarnya nak balik esok....


p/s pesanan ustaz pagi tadi buat aku sentap dan cuba ikhlaskan hati...

Ahad, 22 Mei 2016

Selamat Hari Lahir Sayang !

assalamualaikum semua, 

Semalam hari lahir abg ngah tapi hari ni aku baru berkesempatan nak tulis ucapan hari lahir buat salah seorang buah hati aku dalam keluarga kami ni...

Abg ngah aka Ahmad Najmi Afiq


ummi tak lupa ye nak... ummi ingat tapi disebabkan kita dah sambut lebih awal dengan kek di Zoo Kemaman aritu maka takde la lagi sambutan kali kedua... hadiah pun ummi ayah dah bagi kan ?

dan ummi dah buat ucapan dengan abg ngah jugak pagi tadi dan ucapan di instagram dan facebook jugak...


ucapan untuk Abg ngah

ooo... lupa nak tunjuk apa hadiah yang kami bagi untuk hadiah tahun ni... tahun ni kira istimewa berbanding tahun lain yang cuma ada sesi potong kek je... tahun ni ada hadiah iringan... hari jadi abg ngah tapi kakak husna dengan adik hadi pun dapat tempias tumpang sekaki sekali...

hadiah kami beli untuk abg long , abg ngah dan kakak husna ialah sketch book... dan hadiah lain yang dibeli ialah... kita cerita kat entri lain la pulak ye... haha... 

untuk abg ngah.... semoga abg ngah membesar dengan sihat dan cerdas, menjadi anak yang soleh dan pemimpin yang beriman ke jalan Allah...jugak mendapat bakal isteri yang solehah juga satu masa nanti... amin...

SELAMAT HARI LAHIR SAYANG AHMAD NAJMI AFIQ

semoga dirimu sentiasa bergemerlapan seperti namamu bintangku... 

Sabtu, 21 Mei 2016

Info Zoo Kemaman yang mesti tau !

assalamualaikum semua,

disebabkan kemaruk demam Hari Keluarga di Zoo Kemaman masih belum abis lagi... dari Part 1 bersambung ke Part 2 dan sekarang kita cerita pasal Zoo Kemaman pulak ye... aku berhajat nak kongsikan apa yang ada di Zoo Kemaman ni sebenarnya... meh kita cerita serba sedikit info...

di hadapan Zoo Kemaman 


kalau nak tanya aku macamana nak pergi sebenarnya hari tu kami pun sesat... kuikui... dan dah sampai kat tengah bandar Chukai tu dah panik dah... mana nak hala... sebenarnya senang je tapi tah macamana boleh terlajak ke lain ntah... kalau ikut kenderaan pejabat masa buat kerja di Zoo Kemaman aritu kami ambik simpang betul-betul bersebelahan dengan Sekolah Menengah Kebangsaan Chukai... kalau korang dari bandar kira sekolah ni belah kiri korang dan korang terus ambik simpang kiri... lepas tu terus je... tapi aku nasihatkan korang guna je la waze atau google maps... macam aku aritu terpaksa guna GPS...hehehe...


bila dah sampai tu parking Zoo ni terletak berhadapan dengan pintu masuk tau... jadi korang jangan nak gatal-gatal parking tepi jalan pulak... sila mematuhi arahan ok...

gambar pintu masuk dari tempat parking

dan bila masuk je terus ke kaunter dia di pintu masuk tu... cuma boleh berjalan kaki je ye... tak boleh bawak kenderaan masuk ke sini... nah ni aku bagi harga tiket Zoo Kemaman sehingga tarikh kami pergi tu 14 Mei 2016 ok...

dewasa RM10 kanak-kanak RM7





dan ada sedikit peringatan supaya korang yang dah masuk tak la merasa sangat kekesalan atas meletakkan harapan yang terlalu tinggi untuk tengok segala haiwan zoo yang ada dalam Zoo Kemaman ni... dan jangan pulak la gi marah-marah staf yang bertugas tu... diorang dah tulis sesiap binatang yang tentu dah takde kat dalam tu... jadi jangan buat-buat tanya pulak ye... 

peringatan BACA DULU sebelum bayar tiket


dari pintu masuk korang boleh memilih untuk jalan kaki atau menaiki tram yang sememangnya free macam aku cerita kat Part 2 tu... lepas tu boleh la tengok ikan besar, ular, buaya, harimau dan pelbagai jenis burung kat dalam tu... pada aku oklah kalau setakat nak puaskan hati anak-anak kalau untuk warga Pantai Timur ni... lagipun bukan banyak pilihan Zoo yang ada kat pantai timur pun kan?


lupa pulak nak cakap selain kawasan zoo yang luas yang boleh korang tengok ada jugak kawasan permainan kanak-kanak (yang ni percuma) dan jugak kolam renang yang dikenakan bayaran berasingan...










meh kita layan gambar gembira anak-anak bersama haiwan zoo jom....










p/s minggu depan minggu meninggalkan yang tersayang dan minggu cuti... adakah blog jugak akan bercuti?


Jumaat, 20 Mei 2016

Tragedi Abg long Luka Kepala di Sekolah !

assalamualaikum semua,

semalam aku ada siarkan gambar abg long dengan luka di kepala yang siap berjahit... ramai yang tertanya-tanya apa yang sudah berlaku sebenarnya... dan aku tak daya nak menjawab satu-satu pertanyaan memandangkan data internet yang ada pun dah agak semput... dan aku rasa dengan menjawab soalan melalui entri ini rasanya lebih memadai..

sebenarnya kejadian menimpa abg long pada hari Selasa 17 Mei 2016 yang lalu memang agak mengejutkan semua orang terutama kami sebagai ibu bapa abg long sendiri... meh aku tepek gambar anak yang betul menguji hati hari selasa baru ni dulu...

abg long dengan sengih lebar...


sebenarnya cerita dia macam ni... hari Selasa dalam jam 11 lebih pagi lepas aku balik dari acara Lelongan Awam, cikgu sekolah abg long telefon... elok je nada suara cikgu memaklumkan... 

Dialog bersama guru:


Cikgu : Assalamualaikum puan, puan ni ummi kepada Ahmad Haziq Hakimi ke?

Aku : ye saya...

Cikgu : Puan, saya cikgu___ , cikgu bertugas minggu ni nak maklumkan yang anak puan tadi luka di kepala dan saya dah hantar ke Klinik 1 Malaysia dan dah siap jahit pun...  (senafas agaknya cikgu ni bagitau... hehehe)

Aku : luka? sampai berjahit ke cikgu? serius ke? macamana boleh jadi?






Cikgu : Maaf puan suara puan tak berapa jelas la...hilang-hilang... (adeh... ni DIGI la punya pasal... tingkat bawah pejabat ni memang selalu takde line... tingkat atas ok pulak...untuk golongan atasan aje kot line dia...)

Aku : alamak cikgu, telefon saya kalau dalam pejabat linenya memang tak elok sangat... tapi serius ke dia cikgu?

Cikgu : tak serius sangat puan dan dia pun ok ni...

Aku : Abis tu sampai berjahit tu?

Cikgu : ooo...itu sebab luka dia tu macam terbukak sikit jadi kena la jahit...

Aku : oooo... tapi dia ok kan?

Cikgu : ok puan cuma nak mintak puan ambik dia dari sekolah boleh? tadi staf kat klinik bagitau suruh dia rehat di rumah...

Aku : ok cikgu cuma nak tau macamana boleh kena?

Cikgu : tadi lepas rehat dia bermain dengan kawan dia ni... main baling-baling botol air tu kena kepala dia tu...

Aku : ooo... takpe la cikgu dah nak kena... nanti saya ambik dia ye cikgu.. kena tunggu ayah dia la ni sebab ayahnya yang bawak kereta...

Cikgu : ok kalau puan datang terus ambik dia di pejabat ye... saya suruh dia tunggu situ..

Aku : ok terima kasih cikgu untuk makluman ni...

Cikgu : sama-sama puan...


haaaa.... itu la kisahnya perbualan antara aku dan cikgu bertugas abg long pada pagi tu.... dan aku memang la agak tak puashati jugak selagi tak bertanya dengan tuan punya badan kan? tapi mesti korang nak tau apa reaksi aku masa cikgu bagitau dalam telefon tu kan? heheheh..... aku sengih je tau... sebab apa? aku tak rasa masa tu kecederaan dia agak serius pun... dan dengan pengalaman kami pernah hadapi satu ketika dulu yang melibatkan kecederaan kepala jugak masa dia tahun 1 dulu... ada aku ceritakan kat sini dulu... aku agak bertenang bila terima berita macam ni lagi... 

sekolah
kesian anak ummi...


dan alhamdulillah... kecederaan dia tu betul tak berapa membimbangkan... cuma satu dua hari ni agak bengkak kat tempat luka berjahit tu... dan dia ada la jugak macam nak demam dibuatnya... kesian abg long... hari kejadian tu aku bawak dia duduk kat pejabat aku sampai petang... memanjang dia tidur je... 

berjahit sampai macam ni... rabu depan bukak jahitan


eh tapi aku belum cerita lagi kan apa kisah sebenar macamana boleh berlaku ni... aku tanya dengan dia sendiri... abg long kata budak perempuan ni duduk depan dia dan dia bergurau-gurau dengan kawan perempuan dia ni... pastu jadilah kejadian dimana pembalingan beg abg long yang berisi botol air ke kepala dia... nampak tak botol air makan tuan ni... mesti ada yang nak kata perempuan ke yang buat tu? hehehe...  ya budak perempuan ok... dah maknya pun elok telofon aku minta maaf keesokkan harinya... kesian mak dia tu... tak pasal-pasal jadi macam mak Shin Chan mintak maaf bagi pihak anak dia... 

dan yang best part dia botol tu tak pecah pun tau... bila aku tanya abg long kenapa botol tu tak pecah... tau jawapan dia tak? eh botol Penang kan ummi... mestilah tak pecah... hahaha....(botol ni dapat masa family day kat penang)... *ada kait ke?

dan reaksi aku? aku memang sangat cool kali ni... tak nak salahkan sapa-sapa pun... anak kita pun kadang bukanlah baik sangat belakang kita kan... nak marahkan cikgu jauh sekali... alhamdulillah...syukur cikgu dah tolong buatkan part yang sepatutnya kami mak bapak yang kena buat tu... dan atas respon cikgu yang pantas abg long selamat dirawat... dan nak marah pada budak yang buat tu? tak jugak... dia mungkin tak sengaja nak buat abg long jadi gitu... dan dia pun dah mintak maaf kata abg long.... 

cuma aku berdoa je semoga Allah lindungi anak-anak di masa akan datang di mana sahaja mereka berada... amin...korang tolong doakan sama eh...?


p/s hari ni hati tak terkawal rasa kecewa...dalam ni pun rasa nak luah... HANYA KERANA BUTTER...hmmmm...

Rabu, 18 Mei 2016

Hari Keluarga di Zoo Kemaman Part 2

assalamualaikum semua,

meh kita sambung cerita semalam Hari Keluarga di Zoo Kemaman Part 1  yang tertangguh tu... masa sampai sebenarnya kami memang tak la menjangkakan akan menang besar ke apa ke kan ? al maklumlah yang ahli rombongan kami ni tak ramai... sudah la tak ramai yang boleh diharap pun belum tentu lagi boleh bagi harapan untuk menjulang kejuaraan ni...

nampak muka bersemangat nak menjulang kejuaraan di situ?


dan tibalah kami di dalam Zoo Kemaman... kami terus dibawa naik dengan tram khas yang memang ada disediakan untuk pengangkutan semua pengunjung... jangan salah faham sebab kami buat Hari Keluarga kat sini je boleh naik tau... semua orang boleh naik... dan tiada bayaran tambahan pun dikenakan... haaa... menarik kan? naik la berapa kali korang nak naik pun... takde salahnya pun... dan takde pun konduktor yang tukang periksa tiket... so jangan bimbang la kalau anak korang macam anak-anak syurga comel kami yang suka beno ulang-ulang naik tram ni... hahaha...

zoo kemaman
atas tram yang kami ulang-ulang naik... shah cuma nampak sikit je...huhu


pastu bila dah masuk kami terus angkut semua barangan kami ke kawasan yang kami dah tempah awal untuk adakan hari keluarga ni... iaitu di kawasan kolam renang ! yeay ! tapi malangnya hari tu kolam kanak-kanak sedang dalam operasi pembaikpulihan... jadi tak dapat la anak-anak nak berendam dalam tu.... 

nampak tak barang-barang kami pagi tu... ni tak semua ni..


acara kami mulakan dengan ucapan pengerusi... eh aku lupa... hari tu kami memang tak sempat sarapan tau dari rumah... aku pulun masak mihun goreng dan kek marble kekonon nak sambut harijadi abg long dan abg ngah serentak la... inilah juadah yang sempat disediakan...

bihun

marble cake with love.. haha


pastu selepas ucapan pengerusi kami pun mulakan acara dengan makan pagi... alhamdulillah...berebut-rebut ambik makanan ko... hahaha (aku la tu).. lapar sangat dah masa tu... juadah pagi tu meriah... dengan nasi lemak... dengan mihun... dengan puding roti... dengan kuih muih... alhamdulillah... murah rezeki...


walau kolam renang kanak-kanak ditutup... tapi takpe aktiviti kami pada pagi tu sudah cukup untuk buat anak-anak merasa kegembiraan suasana... bermula dengan acara mengisi air dalam botol menggunakan span... tapi maaflah masa ni mak-mak sibuk benar menjadi jurulatih tak bergaji dan si ayah pulak sangat sibuk menjadi pengasuh sementara... makanya tiada gambar yang dapat diletakkan...dan abg long berjaya dapat tempat ke 2 dan abg ngah cuma berjaya dapat tempat ke 4... takpe abg ngah ... tahun depan kita cuba lagi...

dan selepas itu ada acara boling kelapa... hahaha... setelah dikalahkan dalam acara boling sebelum ini dengan rasminya acara bagi boling kelapa perempuan kali ni aku kelaut  jugak... hahaha... memang takde bakat la nampaknya... tapi jangan tak caya shah berjaya dapat tempat ke 3 walau cuma berjaya jatuhkan 1 je pun sama macam aku ok... nampak tak perempuan lebih hebat saingannya di situ... hehehe... dan abg long berjaya dapat tempat ke 2 hari tu tau... dengan jatuhan pin sebanyak 7... huhuhu... malu ummi ayah nak oiii...
ini la acara yang paling meriah... sebab anak-anak tak jemu-jemu membaling... hehehe...



nampak anak yang sibuk memasing tu?


dan acara selepas tu adalah lari berpasangan... masa ni aku hampir menang tau... dah dapat tempat ke 2 dah... sekali 2 pasangan lagi macam pelesit dia punya laju... terus memotong kami ke garisan penamat.... fuh... formula one pun kalah dia pun laju tu... tapi takpe kami teruskan lagi dengan harapan ada ahli yang lain boleh menyumbang kemenangan pulak...

nampak tak aku jauh dipotong itu?


namun kecewa pulak akhirnya bila di acara terakhir iaitu mewarna yang lain terus taknak bertanding... huh... kecewa abis jurulatih pasukan yang tak bertauliah ni... kakak husna je yang nak masuk... tapi boleh pulak masa tu la jugak dia nak ke tandas buang air... adeh... punah harapan... datang balik pulak bila dah hujung-hujung masa... memang takde harapan la jawabnya... 


nak tau pulak yang lain ke mana masa tu? haaaa.... ni haaa jawapan dia....


hadi siap tak nak balik tau... huwaaa...



pastu kami meronda ke sekeliling Zoo Kemaman melihat apa saja haiwan zoo yang ada.... pukul 5 petang baru kami keluar dari zoo dan makan bungkusan.... tak dapat la nak bayang keletihannya... tapi apa nak buat kami memang hantu zoo... tengok je la entri ni dulu...dan ini... eh ada lagi ini... dan ini... dan ini... fuh! nampak tak betapa kami ni memang dilahirkan dalam keluarga pencinta haiwan... hahaha....

dan hasil dari hari keluarga ni... ini saja hadiah yang kami dapat... jangan jeles naaa....



p/s hari ni cuma sempat buat cupcake je untuk sambutan hari guru Pasti... pi la jeling gambar kek tu kat instagram kita...hehehe...

Wordless Wednesday # 105 : Pageview Cukup Sejuta Akhirnya

assalamualaikum semua,

alhamdulillah...mengucap syukur hari ni...

cukup SEJUTA akhirnya !!! terima kasih buat semua atas sokongan dan kunjungan....


1 million
pageview cukup sejuta!



p/s jom kerja dengan gumbira!

Selasa, 17 Mei 2016

Hari Keluarga KSSM di Zoo Kemaman yang sangat meriah!

assalamualaikum semua,

hari tu masa aku buat entri pasal Virus Zika ada aku cakap pasal nak pergi ke Zoo Kemaman untuk hari keluarga kan ? alhamdulillah.... segalanya berjalan dengan lancar seperti yang telah dirancangkan... sebenarnya tajuk tu ada tulis Hari Keluarga KSSM kan ? nak tau apa dia KSSM tu ? haaa... meh ita cerita meh... namanya pun blog Cerita Ita kan.... hehehe... 

KSSM ni sebenarnya adalah singkatan kepada nama kelab kami di makmal yang sedang aku bertugas sekarang ni... nama penuh KSSM ni adalah Kelab Sukan dan Sosial Makmal... tak ramai pun ahlinya... ahli terdiri dari staf yang bekerja dalam makmal ni je... tak lebih pun 20 orang... tapi alhamdulillah kami berjaya menubuhkan kelab ni sejak lama dulu dan sudah pun berdaftar dengan Jabatan Pendaftar Pertubuhan Malaysia atau lebih dikenali sebagai ROS... dan Hari Keluarga ni merupakan salah satu aktiviti dalam kelab kami ni yang tujuannya mengeratkan lagi hubungan antara staf dalam organisasi kami yang kecik ni...

jalan masuk
di Pintu Masuk Zoo Kemaman


dan setelah sekian lama memilih tempat yang sesuai maka akhrinya Zoo Kemaman dipilih sebagai lokasi Hari Keluarga kali ni... berdasarkan faktor-faktor berikut...


Faktor pemilihan Zoo Kemaman

1. Daerah yang paling hampir dengan Kuantan
2. Ada tarikan haiwan zoo 
3. Ada penyediaan kolam renang
4. Ada taman permainan kanak-kanak yang luas
5. Staf zoo yang sangat mudah berurusan

sekarang meh kita cerita apa je aktiviti yang kami buat sepanjang hari keluarga kami yang sangat meriah ni... sebenarnya sebelum acara ni bermula... beberapa hari sebelum tu lagi kami dah mula mengumpulkan hadiah dari setiap staf yang dapat hadir ke acara ni... sebab kami dah tetapkan dalam mesyuarat sebelum tu setiap staf yang hadir diwajibkan memberi 2 hadiah setiap seorang.. anggaran yang ditetapkan adalah dari RM5 hingga ke RM10 bagi setiap hadiah... jadinya diharap tidaklah membebankan staf yang akan hadir... dan alhamdulillah rezeki kami agak murah ada jugak staf yang tak hadir sudi memberikan hadi sebagai sokongan mereka kepada kelab... syukur sangat dapat ahli yang sporting macam ni...tengok la hasil dari kerjasama ramai ni...

cabutan bertuah
longgokan hadiah cabutan bertuah

hadiah acara sukan
dan ada jugak hadiah yang kami peruntukkan untuk acara yang akan dipertandingkan pada hari tu... dan pastinya banyak kategori adalah acara untuk kanak-kanak la kan... biasalah hari keluarga pun memang kanak-kanak yang selalu buat meriah... dan ini merupakan salah satu aktiviti sihat sebuah keluarga bersama anak-anak... memang aura dia dah terasa-rasa la sebelum pergi lagi... dah bersemangat masing-masing... rasa tak sabar nak menunggu hari Sabtu... tengok je la muka mereka yang bekerja keras ni semua... masa rehat mereka di tengahari Jumaat tu dikorbankan untuk proses pengumpulan dan pembungkusan hadiah... terima kasih korang untuk usaha yang terbaik ni ! sayang semua !

inilah rakan-rakan yang sangat berdedikasi... haha..



dan perjalanan kami dimulakan dengan banyak drama pada pagi Sabtu tu dari rumah... tapi walau banyak cabaran dan siap sesat-sesat lagi tu... (hahaha... macam tak pernah datang je gayanya)... akhirnya kami sampai jua ke Negeri Terengganu... ok dah letih menaip ni... nanti aku sambung pulak part 2 dengan gambar yang lagi menarik ok... 

pintu masuk negeri Terengganu 


p/s hari ni last berpuasa... harap maaf ye entri kawan-kawan yang berunsurkan buffet ramadhan tu aku singgah esok lusa ye... lum ada kekuatan nak jengah di saat berpuasa ni... hehehe....


Isnin, 16 Mei 2016

Siri Animasi Didi & Friends kini dalam bentuk DVD!

assalamualaikum semua,

korang tentu tau pasal siri animasi Didi & Friends kat Astro Ceria kan ? jangan kata la tak tau... anak-anak aku yang duduk rumah takde langgan Astro ni pun tau... lelagi adik hadi tu haa... bukan main bergoyang lagi menari bila dengar lagu Didi & Friends... tau benar dia...padahal cuma dapat peluang dengar bila balik kampung sebab rumah atuk dia ada Astro sebulan sekali je pun... budak-budak memang cepat sangat ingatan dia kan?

dan haaaa.... ni yang aku sangat teruja ni tau... selalunya anak-anak paksa kami semua bukak youtube sebab nak tengok video macam Didi & Friends ni tapi kali ni dah ada orang yang jual dalam bentuk DVD la pulak... yang tentunya boleh terus je pasang kat tv bila-bila masa je la yang korang nak... hahaha...menarik kan ? 






Fenomena Didi & Friends


Hora Horey!!! Pernah tonton Siri Animasi Lagu Kanak-Kanak Didi & Friends di Astro Ceria atau Youtube? Haaaa.. kalau ada anak kecil dibawah 6 tahun. Aku amat rekemen beri anak anda tonton Lagu Animasi ini, baby bawah setahun pun layan juga. Silap-silap mak bapak pun layan sekali. Memang layan betul. Semua lagu best. Sudah lebih 130 Juta Views di Youtube tau!


Tak Caya? Cuba Tengok Video dibawah.




Lagu Kalau Rasa Gembira



Lagu Chan Mali Chan



Lagu Lompat Si Katak Lompat


Haaa... layan tak? Ada banyak lagi lagu-lagu Didi & Friends anak korang boleh tonton di Youtube dan Astro Ceria. Gerenti layan punyalah...



Ada yang  nak beli DVD Original Didi & Friends? Kalau ada yang nak beli boleh terus beli online di website The Baby Store . Ada Volume 1 dan Volume 2. Stok amat terhad.






sambil bagi anak-anak tengok DVD Didi & Friends ni mak bapak boleh la buat aktiviti bersama anak-anak sekali ye... jangan la dibiar pulak anak tu tengok tv tanpa pengawasan ibubapa... itu aktiviti tak sihat... jadikan semuanya masa bersama anak itu sebagai masa yang sangat berkualiti bersama anak-anak anda... tak salah pun kalau ibu bapa ikut sama menari atau menyanyi bersama-sama anak-anak pun... ala dalam rumah korang sendiri pun kan... bukan ada orang lain tengok pun....ye tak ?  ;P


p/s hari ni hari guru... Selamat Hari Guru untuk semua Guru!