Follow my blog with Bloglovin

Rabu, 15 Jun 2016

Tolong doakan abah saya...

assalamualaikum semua,

hati tengah sedih sekarang ni... berperang dengan emosi... tapi kerja berlambak tak siap-siap lagi.... petang semalam dalam jam begini la aku terima berita yang paling tak mengembirakan hati...

sebelum tu pagi semalam aku ada telefon mak sebelum nak ke jualan lelong di Paun Awam Kg Mahkota... sempat la berbual dengan mak... berbual dengan mak pasal GC Tea... pastu tanya khabar mak dengan abah... tetiba mak cakap... "abah masih tak sihat... tapi dah takde kena berak-berak lagi macam aritu... cuma perut abah sebu je... pergi bilik air tak tak buang apa-apa pun... asyik kentut je..." (Allah terus susah rasa hati semalam)....

pastu mak sambung lagi..." malam tadi pun abah dah tak boleh makan sangat... makan bubur sikit je... pastu makan ubat yang untuk tangan tu...." (sebelum ni abah ada mengadu gatal tapak tangan... yang ni aku cerita nanti... doakan aku sihat sebab banyak hutang entri kat korang...)... pastu mak sambung.... "pastu pagi tadi abah dah tak boleh nak makan apa-apa..." kemudian tak lama tu aku akhiri perbualan telefon dengan perasaan berbelah bagi... risau dengan kesihatan abah sejak akhir-akhir ni... kalau ikutkan aku nak cerita lagi panjang tapi sebab mak cakap ..."teruskan kerja la"... terus aku terpaksa letak sambil pesan... "apa-apa hal nanti mak bagitau orang eh"...

dan semalam petang adik aku yang kedua last, Acik mesej dalam whatsApp group family.... dengan berbunyi begini :


acik anto abah pegi hospital...nt ad ap2 acik bg thu...


Allah.... terus teringat perbualan dengan mak pagi tadi... risau datang balik.... ya Allah Kau selamatkanlah abah... moga takde apa-apa yang serius pada abah.... semua orang tanya acik kenapa...acik kata abah sakit perut sangat-sangat...

perbualan kami adik beradik...


lepas tu bermula la sibuk tunggu telefon je tak berganjak... beralih pun cuma sebab solat dan masak untuk juadah berbuka suami dan anak-anak... shah siap dah cakap... "kita sedia.. kalau jadi apa-apa kita terus balik tengok abah..." sebak pulak masa dia cakap tu... aku memang dah takleh nak respon... sekarang ni pun rasa nak telefon mak tapi aku rasa macam aku tak kuat je... Allah... tak tau nak cakap apa lagi dah... 

diorang menunggu sampai lepas maghrib untuk semua ujian dan saringan... dan lepas maghrib acik kata ujian darah abah ok... tapi lepas tu akak ipar, Kak Long aku yang keja sebagai nurse di hospital yang sama kata HB abah cuma 9 lebih... dan kak long aku kata hospital biasanya tak buat prosedur scope waktu malam..... dalam kepala aku masa tu tak terfikir pendarahan dalaman dalam perut je..... masa tu dah tetiba buat differential diagnosis sendiri... adakah appendik? gastrik ? atau ulcer? atau lebih takut lagi.... kanser? Allah.... aku cuba tenangkan diri untuk tak fikir bukan-bukan... aku cuba banyakkan doa dan baca quran untuk doakan abah... harap Allah dengan doa aku....

dan di saat ni dapat  tau dah siap buat X-ray tapi belum ada pemberitahuan apa-apa dari doktor... dan malam ni abah kena puasa untuk jalani ujian colonoscopy pagi esok... dan abah masih menanggung sakit perut....

dan aku mohon sangat kepada semua pembaca Cerita Ita saat ini supaya tolong doakan abah aku, Abd Rahman bin Mohd Ali supaya sembuh ye... aku hargai sangat pertolongan kalian.... semoga Allah rahmati kalian dalam apa jua yang kalian lakukan....amin...


p/s kerja masih tak siap.... hati dah takde di tempat keja dah pun :'(
Cerita menarik lain

12 Luahan Ikhlas:

Saidila Abdul Rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

semoga allah beri kesembuhan dan permudahkan segala urusan ita ...saat2 camni memang yg kita perlukan sangat2 adalah sepotong doa yang tulus ikhlas ....

semoga ita kuat ...

Afiq Halid berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Semoga dikurniakan kesihatan dan sembuh cepat. In Shaa Allah

Rozita Abdul Rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amin... terima kasih atas doa dan kata2 semangat ye dila.. memang sangat perlukannya..

Rozita Abdul Rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amin... terima kasih afiq...

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

semoga semuanya baik2 sahaja.. akak terbayang semua cerita tntg ayah Ita..

Kakzakie Purvit berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Masya-Allah... ujian di bulan ramadhan Ita. Semoga doa-doa mengharap kesembuhan buat abah diterima Allah. Kesian sebab sakit sangat tu.

Kakak doakan dari jauh.

Rozita Abdul Rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amin... terima kasih kak...

Rozita Abdul Rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amin....

terima kasih kak...

Nooriah Abdullah berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Semoga ALLAH memberi kesembuhan pada abah Ita
semua nya dugaan dari ALLAH pada hambanya
bawa bersabar ya

Rozita Abdul Rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amin...terima kasih kak noor..

fizafantagirO berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Semoga Allah SWT berikan kemudahan untuk semua urusan Kak Ita ..

Rozita Abdul Rahman berkata... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amin... terima kasih fiza...