Logo KBBA

Jumaat, 12 Ogos 2016

Kaedah meninggalkan komen di blog

assalamualaikum semua,

dah memang lumrah seorang blogger dia bukan saja suka menulis je... biasanya memang jenis kaki baca jugak... jarang-jarang la yang aku jumpa jenis yang tak baca blog orang lain... jadi bila ada masa biasanya nak berjalan jugak ke blog kawan-kawan blogger ni yang biasanya ada dalam senarai bloglist atau yang mana  terlintas dalam group blogger di facebook atau timeline yang lalu kat dinding facebook  tu kan... itu belum lagi kira yang terlebih rajin untuk google info pasal benda yang kita sibuk nak cari sebagai model entri atau resepi yang kita nak masak hari-hari... tengok orang post entri dengan gambar makanan yang menarik pun laju je nak klik... hahaha... aku la tu...

gambar pinjam dr google :)


dan setiap kali bila dah baca dan nak tinggalkan komen dekat blog yang dibaca tu mulalah bermacam perasaan timbul... haha... korang ada rasa  macam aku tak? ke aku je yang tetiba jadi alien kat sini?

macam ni.... kan blog kita ni ada bermacam jenis dan fesyen kan? dan selalunya setting untuk setiap blog ni pun berbeza-beza mengikut keselesaan tuan punya blog... tapi ada tak kita sebagai tuan punya blog pernah ambik kisah tentang apa yang pembaca kita suka? kalau blog tu kepunyaan orang terkenal yang semestinya dah ada nama dalam bidang penulisan ni takpe la jugak... ini kalau jenis blog yang macam aku punya ni... kalau ikut rasa sendiri alamatnya baca sendiri la blog ko ita oiii...

jadi kalau korang sebagai pembaca boleh tak tolong pilih kaedah meninggalkan komen yang mana yang paling korang suka dan kiranya cara menulis komen paling digemari oleh pembaca la ni... aku senaraikan ok...

Keadah atau Cara Menulis Komen di Blog 


1. Menggunakan template sedia ada di blogger.com 


komen blogger.com

yang ni biasanya digunakan oleh blogger yang guna platform blogspot untuk menulis blog macam aku... cuma komen yang macam ni terus boleh ditulis komennya di dalam kotak komen dan hantar...


2. Menggunakan template yang ada tetapi guna pop up window


komen pop up box


yang jenis macam ni dia akan keluar kotak komen tu kat window lain dan tak mengganggu blog yang sedang dibaca...

3. Menggunakan komen facebook 


komen facebook


yang jenis macm ni korang kena login dulu ke facebook dan baru boleh tinggalkan komen dalam post tu... kalau aku pembaca agak tak gemar untuk kongsikan komen aku di facebook yang privasinya tak dapat ditapis tu... jadi aku jarang sangat tinggalkan komen di kotak komen sebegini...

4. Menggunakan Google+ 


komen Google+


yang ini pun lebih kurang sama dengan komen facebook tadi... aku pun kurang gemar nak guna...


5. Menggunakan kotak komen WordPress


komen WordPress


walaupun aku bukan blogger WordPress tapi aku sangat suka tinggalkan komen dekat blog kawan-kawan yang guna WordPress ni... sebabnya... cuba korang tengok gambar tu... haaa... nampak entri kita kat belah bawah tu... yang tu kalau sebagai blogger dikira sebagai promosi percuma di blog orang lain... itu yang istimewanya ada kawan-kawan ramai dari WordPress ni... hehehe...

6. Menggunakan kotak komen Diskus

komen Diskus



menggunakan komen jenis ini memerlukan kita berdaftar dulu baru boleh meninggalkan komen... yang bagusnya ada peringatan diberi jika komen kita kemudiannya dibalas dari blog yang dikomen...



jadi.... kalau korang sebagai pembaca dan juga pada masa yang sama seorang blogger... komen mana yang menjadi pilihan hati... meh la komen kat bawah kalau sudi... kalau aku sendiri aku akan laju-laju klik tutup kalau kotak komen yang ada cuma menggunakan facebook atau Google+... hehehe... maaf ye kawan-kawan....



p/s hari ni ada training batu seremban lagi untuk sukan... jari mengigil...huhuhu...
Cerita menarik lain