Follow my blog with Bloglovin

Isnin, 31 Oktober 2016

Tunai Nazar kerana bola

assalamualaikum semua,

pagi ni aku tertarik dengan topik yang dibincangkan oleh Radio Sinar FM.. pasal kemenangan sempena perlawanan akhir Piala Malaysia 2016 malam tadi.. aku tak tengok pun sebab bukan peminat sukan sangat tapi aku berminat jugak nak tau siapa yang menang biasanya.. dan malam tadi gelaran juara Piala Malaysia 2016 disandang oleh pasukan dari Kedah.. tahniah Kedah! suka warna jersi Kedah.. 


warga emas dari kedah


tapi yang menarik hati aku bukan la berita kemenangan tu sendiri tapi berita yang lebih mengejutkan iaitu seorang warga emas berusia 61 tahun pada tahun ni, Nasir Abas bernazar akan berlari dari Stadium Shah Alam hingga ke Stadium Alor Setar.. kalau tak salah aku jaraknya antara kedua stadium ni ialah 500km.. ok saya sangat kagum dengan pakcik tau.. saya nak lari 500 meter pun fikir banyak kali.. haha.. inikan pulak 500km.. dan pakcik ni dah mula berlari dari Stadium Shah Alam bermula jam 8 pagi tadi.. semoga Allah kuatkan fizikal dan mental pakcik untuk capai impian pakcik ok..

warga emas dari pahang


dan sebenarnya bukan pakcik Nasir ni sorang je warga emas yang mempunyai semangat begini tau.. sebelum ni ada jugak wakil dari negeri Pahang yang muncul dengan nazar yang sama.. Pakcik Abdul Majid Abdul Hamid, 57 tahun jugak bernazar berlari dari Masjid Negeri Kuantan ke Shah Alam  pada tahun 2013 sempena dengan kejayaan Pahang ke perlawanan akhir Piala Malaysia 2013 dan akhirnya dapat ditaja peluang menunaikan umrah oleh kerajaan negeri...


warga emas dari kelantan


dan kemudian ada juga seorang warga emas berusia 65 tahun, Pakcik Zakaria Yusof dari Kelantan jugak membuat nazar yang lebih kurang sama ingin berlari dari Stadium Bukit Jalil ke Stadium Sultan Muhammad IV.. yan ni aku tak pasti dapat laksanakan atau tidak..

tapi yang pentingnya aku tengok semangat mereka ni sangat kuat berbanding dengan usia mereka ketika nak laksanakan nazar tu.. dan aku terfikir jugak.. sebenarnya ni adalah Nazar ke atau lebih pada Azam atau Impian? Atau ini lebih kepada kegilaan atau obsesi ye? ada yang boleh tolong jelaskan tak ye?

Sabtu, 29 Oktober 2016

Tabika Perpaduan akhirnya...

assalamualaikum semua,

dan banyak kali rasanya dibincangkan kisah sekolah dalam blog ni.. antaranya yang aku selalu cerita adalah pemilihan sekolah tadika untuk anak-anak.. apa yang aku kongsikan adalah pengalaman kami sendiri dalam membesarkan anak-anak kami yang empat orang ini.. walaupun dah masuk anak ketiga yang akan naik sekolah tadika pada tahun depan ni.. tapi aku memang akui.. saat memilih sekoalah yang dapat memberikan pendidikan yang baik untuk anak-anak ini memang sangat sukar.. terutama bila berkait dengan kemampuan kami dalam membayar yuran bulanan..


akhirnya ini mungkin destinasi kakak husna


dan masalah kali ni muncul kembali bila kami menguruskan sekolah tadika buat kakak husna.. ada aku terangkan kat entri sebelum ni kenapa aku nak tukarkan sekolah kakak husna dari yang lama.. dan kali ni selepas permohonan kakak ke Pra Sekolah tak berjaya jadi kami buat keputusan nak cuba memohon ke Tabika Perpaduan.. aku tak pasti namanya tabika atau tadika.. kalau ikutkan yang tertulis ni ia adalah tabika.. iaitu taman bimbingan kanak-kanak..

disebabkan permohonan ke Tabika Perpaduan dibuka sehingga 31 Oktober 2016 je tahun ni.. aku terus berkejar ke tadika dan mintak borang permohonan selepas balik dari Pra sekolah untuk proses rayuan sebelum ni.. sebenarnya tadika ni selorong je dengan rumah pengasuh adik hadi.. jadi selama ni memang kami lalu lalang kat tadika ni tapi tak pernah tau yang tadika ni merupakan Tabika Perpaduan yang mana sangat lain dengan Tadika Kemas.. selama ni aku ingat sama ok.. rupanya ada bezanya antara Tabika Perpaduan dan Tadika Kemas... nanti aku kongsikan kat entri lain..

alhamdulillah.. nampaknya dipermudahkan urusan untuk kami pada hari tu.. hari khamis bertanya khabar dan mintak borang permohonan... dan hari jumaat borang selamat dihantar ke tangan cikgu yang bertugas di tadika.. dan akhirnya pada hari khamis 27 Oktober 2016 dapat panggilan dari cikgu dari tadika mengatakan mereka terima permohonan husna dan surat akan dihantar ke alamat yang diberi pada awal bulan 12.. alhamdulillah... syukur Ya Allah...

di sebalik kesusahan akhirnya Allah permudahkan jalan buat kami.. jadinya kalau tak dapat pun keputusan Pra Sekolah kakak nanti, kakak dah ada tempat nak tuju.. lega hati rasanya... hilang sekejap beban yang dirasa... 

Jumaat, 28 Oktober 2016

Tok Aman Bali Beach Resort Kelantan

assalamualaikum semua,

sebenarnya banyak sangat cerita yang dah tertangguh nak tulis.. tapi mari kita ceritakan cerita yang baru je berlaku dalam masa terdekat ni ye.. baru-baru ni aku ada hadiri kongres di sebuah resort yang cantik di tepi pantai.. nama resort tu ialah Tok Aman Bali Beach Resort.. cantik betul hotelnya.. pasal kongres tu nanti aku cerita ye.. banyak info menarik jugak mengenai vet..



masa awal-awal tau dpat peluang hadiri kongres ni aku dah mula nak survey tempat nak tinggal bermalam.. biasanya kalau penjawat awam mesti nak cari yang sesuai dengan kelayakan yang dia dapat kan? makanya aku pun survey dulu hotel kat mana kongres tu diadakan.. bila tengok google map... alamak.. macam jauh je dengan hotel lain.. jadinya aku terus buat keputusan call je la Tok Aman Bali Beach Resort tu sendiri untuk tanya harga bagi semalam di situ..


memula aku tengok dulu website diorang dan aku tengok ada tulis kat situ harga satu malam RM298 untuk bilik Deluxe... dan kemudiannya aku buat keputusan nak call untuk tau kot-kot hotel ada sediakan harga special untuk penjawat awam atau badan koprat... mana la tau rezeki kan? tapi call tak dapat, ok takpe la petang karang boleh call balik.. dan bila dah petang tu aku call dan alhamdulillah kali ni dapat bercakap dengan orang hotel dan tanya harga bilik semalam... dan staff hotel beritau aku harga bilik Deluxe Room bagi walk in ialah RM239 pada hari Ahad hingga Khamis.. dan pada hari Jumaat dan Sabtu harganya menjadi RM298.. ooo baru aku sedar yang negeri Kelantan dan Terengganu cutinya jatuh pada hari Jumaat dan Sabtu... hehe.. mujur tak tanya... oh lupa ada pilihan bilik yang lain jugak kalau korang bawak family tau.. ada Deluxe Triple, Family room dengan suite.. jadi boleh je pilih yang mana menepati bajet.. 

disebabkan aku akan pegi dengan seorang lagi kawan sekerja dari kuantan ni... makanya aku kata dengan staff tu  nanti aku confirmkan semula... bila tanya dengan kawan sekerja aku tu pun dia kata ok.. dan kami berkongsi untuk bayar bilik yang sama... alhamdulillah.. selesai urusan.. jadi aku cuma call semula dan pastikan booking dibuat untuk sebuah bilik deluxe di Tok Aman Bali Beach Resort.. 

penulis mestilah nak tunjuk muka ye tak? senyum....

Tok Aman Bali Beach Resort


meh aku ceritakan kemudahan serta gambar yang mana aku sempat tangkap sepanjang menginap semalaman di resort ni.. ada gambar adalah sumbangan dari kawan sekerja aku jugak.. 

gambar ni dari website dia

gambar bilik dia sepatutnya rupa macam ni la kalau korang masuk tu... memang cantik tau view dia... tapi disebabkan aku lupa nak ambik gambar pasal jadual kongres tu padat makanya aku cuma ambik gambar setelah bilik tu dah berantakan ... hahaha.. harap bertabah je la korang melihat ye..

berantakan.. haha

ni pulak permandangan dekat lobi hotel.. kemas jugak cuma aku tak berapa berkenan bila takde kerusi untuk orang yang menunggu proses untuk check in dan check out tu.. bukan la takde cuma agak jauh pada aku... nun jauh di sudut sana.. bila dah duduk kat kerusi dan nampak pelanggan dan selesai tapi bila korang je kaunter orang dah sempat caras dulu tempat tu... hahah.. bosan gila tau.. aku la yang kena tu.. bila elok je sampai turn aku orang lain pulak potong line.... menyampah...





tempat menunggu nun kat hujung sana tu.. 


untuk proses check in dia biasa-biasa je la pada aku tak cepat dan tak lambat jugak... untuk orang yang walk in tapi dah book melalui telefon macam aku laju jugak la.. dan untuk proses check out sangat la laju.. haha.. ok untuk bilik dia .. konsep resort ni ada banyak blok dan cuma ada 2 tingkat untuk setiap blok.. masa aku gi tu memang penuh sebab orang kongres ramai jadinya peluang nak pilih bilik tu tipis la.. tapi alhamdulillah diberi bilik yang pemandangannya sangat cantik.. nanti aku share...aku tunjuk bilik seminar dia dulu la.. pasal ni yang aku jumpa dulu..

cantik kan?


apa yang aku tau ada bilik di sebelah bawah ada tandas yang istimewa sikit... ada pemegang kat tandas macam yang biasa kita tengok untuk tandas orang OKU tu.. mungkin persediaan untuk orang istimewa atau warga emas yang tak daya naik tangga kot kan.. bagus ni.. jarang ada hotel nak sedia kemudahan gini..

bayaran untuk bilik tu termasuk sarapan pagi kat cafe dia.. cafe yang kat bawah ni.. tapi aku tak makan kat situ pun sebab rupanya kongres tu ada sediakan sarapan pagi untuk semua peserta.. rugi kalau tau aku suh dia tolak sesiap duit sarapan..

cafe


dan kami makan kat cafe bawah ni untuk sarapan pagi, dan makan tengahari... makan malam cari sendiri kat luar... pada aku kualiti makanan dia ok la .. tak la gah sangat tapi kategori boleh makan.. aku pernah pun pergi kat hotel area ipoh yang kualiti makanan lagi teruk... macam makanan asrama tau.. kesian betul hotel tu... eh salah kesian betul kami masa tu... tapi yang bestnya cafe ni ialah korang boleh makan menghadap air tau... macam permandangan dari bilik kat atas tu.. best gila!


alamak tempat telur ni je ada dalam kamera.. haha

mujur tempat roti ni ada jugak

dan akhirnya... asyik-asyik nak selfie

dan jugak lokasi dia betul-betul menghadap ke pantai tau.. memang best... masa banjir tahun 2014 dulu diorang kata hotel ni kena banjir jugak.. mungkin sebab kedudukan dia yang agak rendah dari pantai kot... pastu sebelah sana tu pulak ada sungai tau.. cantik... meh aku tunjuk korang gambar dari bilik kami... bilik kami yang hujung sekali dekat blok tengah.. jadinya tingkap dia ada 2 yang boleh intai sungai dari bilik.. best gila kalau datang untuk berehat dan berbulan madu kat sini...


ni dari bilik air tau... boleh tengok pasangan tengah mandi.. #eh

haa.. nampak yang putih tepi bathtub tu? yang tu la boleh singkap
ni aku singkap dah 

nampak tak langsir coklat kat atas tu... aku singkap ada tingkap yang nampak luar macam ni

ni kat balkoni luar... tenang je kan?


permandangan dari balkoni

pantai kat depan tu je.. tapi bukan private beach


tapi apa yang menarik sekali kat resort ni ialah kolam renang dia..


ni aku ambik dari luar bilik seminar dia

korang perasan tak ada tangga yang agak tinggi kat belakang area kolam tu? aku baca dia tulis menara tinjau... aku rasa boleh nampak laut kot kalau korang tinjau dari situ...mesti lagi cantik... tapi disebabkan aku ni dan masuk dalam species berat kaki maka tak daya makcik nak memanjat tangga bebanyak tu... semput ko...


gambar ni dari web dia dan aku rasa diambil dari menara tinjau dia


ada banyak lagi kemudahan yang disediakan tau... ada taman herba dengan buaian yang cantik macam kat bawah ni...

nampak tak buai cantik belakang tu? (ann..aku dah tepek gambo ko.. hihi)


tapi aku cuma berani gambar tepi buai je... risau kalau tetiba aku duduk buaian tu tak dapat menampung berat aku ni je... haha...

ada jugak disediakan gym untuk mereka yang suka bersenam.. tapi untuk perempuan macam segan kot sebab gym ni duduk kat laluan orang jalan kaki ke bilik... risau jugak kalau orang perempuan yang bersenam dalam gym ni mau ada yang tak sampai-sampai ke bilik kang...hehe..

gambar dari web jugak


ada jugak disediakan bilik untuk sesiapa yang perlukan suasana pejabat ketika bercuti dan dilengkapi kemudah wifi internet sekali tau.. tapi malangnya aku tak boleh nak kongsi pengalaman gunakan internet sebab aku cuba masuk beberapa kali tapi tak berjaya.. sudahnya guna data kat hp je la...



tapi ada sesuatu yang aku lupa nak buat tau... lupa nak ambik gambar taman di belakang kolam renang resort ni... cantik gila tau... kalau buat wedding kat sini ala-ala garden wedding tu pun aku rasa sesuai sangat la.. dengan lampu dia.. peh.. rugi tak ambik gambar.. mesti nak tanya apasal aku tak ambik? sebabnya hp aku dah abis bateri daa.. gambar kat atas yang dari menara tinjau tu ada tunjuk taman yang ada lampu bulat keliling tu.. cuma takde la gambra waktu malam yang aku kata cantik tu...

salah satu sebab lagi aku tak sempat ambik gambar sekeliling ialah aku sangat letih menapak ke sekitar Pasar Wakaf Che Yeh sebelumnya tu.. hehe.. yang tu aku cerita kemudian ye.. sekarang ni berazam nak bawak family datang sini semula la..








Rayuan untuk kakak husna..

assalamualaikum semua,

aku nak sambung cerita pasal permohonan sekolah kakak husna yang tak berjaya aritu.. ada ke yang berminat nak tau cerita lanjut? kalau takde pun aku saja je la nak kongsikan kot-kot akan ada ibubapa yang mengalami nasib sama macam aku nanti kan... jadinya ini panduan untuk korang yang bakal ada anak berumur 6 tahun akan datang...


inilah pra sekolah idaman kakak.. ni namanya mengintai dari celah tingkap.. hehe


macam aku ceritakan dalam entri sebelum ni, kakak husna tak berjaya nak dapatkan tempat ke Pra Sekolah di sekolah yang sama dengan abg long.. dan aku pun pergi ke sekolah keesokkan harinya selepas menerima surat penolakan tu..

aku pergi dalam waktu pagi.. waktu orang tengah sibuk nak hantar anak-anak masing-masing ke sekolah.. kalau ikutkan waktu tu memang macam tak berapa sesuai memandangkan cikgu-cikgu sedang agak sibuk menguruskan anak murid masuk ke kelas masing-masing.. belum lagi sibuk dengan urusan ibubapa yang anakya sudah sedia ada dalam sekolah pada ketika itu.. nak pesan macam-macam la kan.. biasalah.. waktu tu je pun kadang waktu yang ada untuk berjumpa dengan cikgu.. aku pun macam tu jugak..

tapi alhamdulillah.. walaupun cikgu sedang sibuk tapi cikgu tetap meluangkan masa untuk ibubapa yang bermasalah macam aku pagi tu.. aku syukur sangat urusan dipermudahkan.. dan aku dapat berjumpa serta bercakap dengan cikgu.. dan dari cikgu tu aku dapat la tau macamana pemilihan dibuat dan apa sebenarnya punca permohonan kakak husna tidak berjaya..

Antara sebab permohonan ke Pra Sekolah tidak berjaya ialah :


1. permohonan terlalu ramai 

~ kalau mengikut info yang diberi oleh cikgu Pra hari tu.. tempat bagi murid 6 tahun cuma ada 75 tempat sahaja tetapi permohonan mencecah 92 permohonan.. jadi mereka ke tapis melalui kelayakan pulak..

2. kelayakan dari segi pendapatan keluarga

~ yang ni dia akan tengok pada pendapatan perkapita keluarga.. ada kiraan la keluarga mampu atau tidak..

3. kelayakan dari segi umur murid

~ biasanya Pra Sekolah akan dahulukan murid yang berumur 6 tahun dan jika ada kekosongan barulah mereka akan selitkan tempat kosong tu untuk kemasukan murid berumur 5 tahun pulak..

4. kelayakan mengikut tempat tinggal

~ haa.. yang ni pun diorang akan tengok jugak sebab akan ada je permohonan yang sebenarnya rumah mereka berada jauh dari sekolah yang dimohon.. dan tempat tinggal yang berdekatan dengan sekolah akan diberi keutamaan dulu..


dan selepas berbincang dengan cikgu Pra pagi tu, cikgu akhirnya mengambil nama penuh kakak husna dan cuba untuk buat rayuan.. menurut cikgu, sebenarnya kalau ikutkan dari permohonan yang berjaya pun belum tentu kesemuanya akan terima tawaran kemasukkan tu.. adakalanya ada ibubapa yang hantar permohonan ke 2-3 sekolah pada masa yang sama.. jadinya jika dapat mereka akan terima sekolah yang berdekatan dengan mereka.. ada jugak yang menolak disebabkan dah berpindah ke tempat lain.. 

jadinya kami kena la tunggu pulak keputusan rayuan selepas ni.. kalau ikut jangkaan cikgu aritu keputusan akan tau dalam akhir bulan Oktober bermakna minggu ni atau minggu depan.. apapun hati aku macam tak yakin je kakak husna boleh dapat mengisi kekosongan yang ada.. dari 92 permohonan tu mungkin ada yang lebih layak berdasarkan kategori no 2 yang aku tulis kat atas tadi.. apapun tak salah berdoa moga ada rezeki kakak husna kan....? mana la tau ada rezeki dia..

ada sesuatu yang agak mengusik hati dan terus rasa bersalah.. bila cikgu kata ada ibu bapa yang telah isi borang permohonan untuk 2-3 buah sekolah lain-lain pada masa yang sama.. terus terfikir kenapa la aku tak buat macam tu jugak.. sedikit sebanyak rasa menyesal tu timbul kerana kami mungkin akan menyebabkan anak kami ketinggalan dalam persaingan mengejar ilmu... maafkan ummi dan ayah ye nak...

Khamis, 27 Oktober 2016

Giveaway Play-Doh x Azlinda Alin

assalamualaikum semua,

hari ni hari join giveaway agaknya... hahaha...mana tau ada rezeki kan?

Giveaway Play-Doh Cake Party bernilai RM99.90 x Azlinda Alin. Lama rasanya mummy tak buat giveaway kan. Sempena ulang tahun Play-Doh yang ke 60 tahun. Mummy nak buat satu Giveaway Play-Doh Cake Party bernilai RM99.90 x Azlinda Alin. Ha...suka tak?

Seronok main Play-Doh, sebab teksturnya tak melekit dan juga bagus untuk sistem motor dan sensorik anak.

Giveaway Play-Doh Cake Party bernilai RM99.90 x Azlinda Alin


Giveaway Play-Doh Cake Party bernilai RM99.90 x Azlinda Alin


Syarat Mudah Join Giveaway Play-Doh Cake Party bernilai RM99.90 x Azlinda Alin


Giveaway Play-Doh Cake Party bernilai RM99.90 x Azlinda Alin


Giveaway Play-Doh Cake Party bernilai RM99.90 x Azlinda Alin

1. Buat satu entri blog bertajuk Giveaway Play-Doh x Azlinda Alin.
2. Berikan sebab kenapa anda patut menang dalam Giveaway Play-Doh x Azlinda Alin - Saya perlu menang dalam Giveaway Play-Doh x Azlinda Alin kerana ingin anak saya merasai pengalaman bermain dengan Play-Doh yang sangat bagus untuk sistem motor dan sensorik kanak-kanak.
3. Follow facebook Hasbro dan blog ini.
4. Kalau boleh masukkan www.azlindaalin.com di bloglists pilihan anda supaya mudah dapat tahu pengumuman pemenang Giveaway Play-Doh x Azlinda Alin pada bila-bila masa.
5. Dah siap semua, jangan lupa tinggalkan blog URL anda di ruangan komen.


Keputusan Giveaway Play-Doh x Azlinda Alin

Giveaway Play-Doh x Azlinda Alin adalah  kolabrasi Azlinda Alin bersama pihak Hasbro Malaysia

Segala keputusan pemenang akan di pilih secara rawak. 

orang gila je yang tak suka bila orang nak bagi hadiah ye tak???







GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI

assalamualaikum semua,

GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS - Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera (dah jawab ke belum tu???), hari ini mummy nak melancarkan satu Giveaway. Dah lama tak buat giveaway,kan. Sampai, ada yang bertanyakan pada mummy. Bila nak buat giveaway lagi?? Haaaa...ni mummy dah buat GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS. Jangan tak join, tau !








GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS

Tadaaaa.. Ni jam untuk GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS. Koleksi jam ini di ilhamkan dari Lisa Surihani. Yang di beri jenama Lisa's Fghends. Boleh refer Facebook Lisa's Fghends






SYARAT MUDAH GIVEAWAY AZLINDA ALIN JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS



3 pemenang di cari !! Cepattt sertai Giveaway ini. Nak tahu syaratnya?? Mudah saja. Syaratnya seperti berikut :-



1. Buat 1 entri blog "GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI "



2. Follow blog www.azlindaalin.com



3. Follow G+ INI



4. Follow Facebook ini, Facebook Rush Media dan Instagram ini



5. Tinggalkan URL di ruangan komen ini.







KEPUTUSAN PEMENANG GIVEAWAY AZLINDA ALIN JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS



Giveaway ini bermula dari tarikh 20 Oktober 2016  hingga 25 November 2016



Keputusan pemenang akan di beritahu dalam blog ini pada bila-bila masa selepas tarikh tutup.



Kesimpulannya, kene rajin terjah  blog ini la ye...kalau nak tahu siapa gerangan yang menang dapat jam tangan Lisa Surihani ni.


Semoga berjaya !

harao ada peluang menang... insyaAllah.. lagi best kalau anak dara kecik kat rumah ni yang asyik sebut jam tangan je tu tau ummi menang..hehe






Anak-anak PASTI melawat Abang Bomba!

assalamualaikum semua,

ni sebenarnya cerita awal bulan ni.. tapi disebabkan kesibukan kerja ummi dia makanya cerita begini asyik la tertangguh.. tapi aku tetap jugak nak update cerita anak-anak dalam blog ni.. moga jadi kenangan baik untuk mereka satu masa nanti.. dan kali ni nak bercerita kisah anak-anak berjumpa abang Bomba pulak.. 


rombongan abang bomba
ini gambar rombongan kakak
 

Lawatan ke Jabatan Bomba dan Penyelamat


tapi ni bukan kisah Abang Bomba I Love You macam drama kat tv tu... ni kisah lawatan ke anak-anak aku yang jugak anak-anak PASTI ke Jabatan Bomba dan Penyelamat Daerah Kuantan.. abg ngah dengan kakak husna kan penghuni setia PASTI dah dekat 2 tahun.. alhamdulillah banyak kemajuan yang mereka berdua dapat dari PASTI.. hanya Allah yang dapat membalas jasa baik guru-guru serta pengasas di PASTI.. dan setiap tahun pasti ada je lawatan yang memberi pelajaran yang baik buat anak-anak..

macam tahun lepas mereka buat lawatan ke Zoo Kemaman.. itulah kali pertama aku lepaskan anak-anak kecil berumur 4 dan 5 tahun naik bas tanpa kami.. siap berhantar dan tunggu sampai bas hilang tau.. haha.. kelakar kalau ingatkan pengalaman tu.. aku belum sempat lagi ceritakan kisah tu.. insyaAllah ada masa nanti nak tulis jugak.. kena cari dulu gambar yang lepas-lepas... cerita kalau takde gambar tak menarik kan?

macam ni jugak kali ni banyak betul gambar cikgu hantar... berbeza dengan lawatan kali pertama dulu.. yang kali ni lawatan secara bergilir-gilir disebabkan jumlah anak-anak PASTI yang terlampau ramai.. jadinya cikgu pecahkan rombongan lawatan kepada 2 kumpulan.. 

hari pertama rombongan pada hari Khamis, 6 Oktober 2016.. rombongan pertama ni dihadiri oleh anak-anak dari kelas 6 tahun dan 4 tahun.. abg ngah dapat ikuti rombongan pada hari pertama.. masa hari ni memang senyum sampai telinga la abg ngah hari tu.. dari akhir bulan 9 lagi dah sibuk cakap.. 


"ummi jangan hantar saya lambat-lambat tau.. nanti tak dapat pegi jumpa bomba"... hehe..


dan cikgu hantar gambar di akhir rombongan... meh layan gambar-gambar abg ngah...

dan balik dari rombongan apa ayat pertama abg ngah tau? abg ngah kata 

" best ummi... tadi kita naik lori bomba lepas tu dia bawak kita pusing-pusing... lepas tu kita ramai-ramai duduk dalam lori tu... muat tau ummi... bapak besar dalam lori tu..."


alhamdulillah... abg ngah sangat gembira... meh kita tengok gambar di hari rombongan abg ngah..


jom cari mana abg ngah.. haha

dalam bas
abg ngah kata kami makan dulu sebelum naik lori

anak-anak turun dari lori selepas dibawa berjalan-jalan dengan lori


dan keesokkannya pulak sampai giliran kakak husna pulak.. dan kumpulan kali ni cuma anak-anak dari umur 5 tahun je.. dan cikgu dah pesan jangan pakai kasut macam budak 6 dan 4 tahun semalam.. susah cikgu kata nak handle bukak dan pakai balik kasut.. dan kali ni kakak husna cuma pakai selipar..

tapi kakak husna tak la teruja sangat macam abg ngah.. bila tanya dia kakak nak pegi bomba ke hari ni pun dia cuma senyum je.. ntah apa rasa hati kakak agaknya... sebab kakak husna ni penakut sikit.. bukan jenis orang suka cabaran macam adik beradik lelaki dia yang lain..

dan bila balik pun macam tu.. takdelah teruja sangat macam abg ngah.. tapi bila tengok gambar dia senyum je.. terutama tengok gambar dia tengah pegang paip bomba macam kat bawah ni... 


seronok kata dia walau muka nampak takut..hehe

meh kita layan gambar masa rombongan kakak husna pulak...



kecik sikit ahli rombongannya..

gambar sedang pegang paip ramai-ramai.. tak jelas pulak gambarnya..


seronok tengok anak-anak senyum dan rasa gembira... tapi kalau anak-anak menang dan dapat set Play-Doh Town Firehouse yang blogger YB Shehan nak bagi ni mesti lagi lebar senyum anak-anak ni agaknya... moga adalah rezeki diorang ni...

Rabu, 26 Oktober 2016

Rutin ini sentiasa ada

assalamualaikum semua,

ni rutin biasa aku setiap hari.. sikat kepala kakak.. dan akan diikuti sikat kepala semua orang lain.. letih rutin macam ni hari-hari..



bila dah hari-hari buat memang letih gila.. kadang-kadang aku dah rupa orang obses dengan kutu pulak dah.. bukan obses sebab suka tapi obses nak jadi pembunuh je.. letih woo.. jangan tanya aku pasal ubat kutu aku dah guna ke tak ye.. sebab benda ni dah berlarutan dekat 2 tahun dah..dah aku rasa agak cukup bosan dah dengan rutin ni.. 

aku dah cuma bermacam ubat kutu dah sudahnya rambut kakak husna yang jadi mangsa.. makin kering dan kusam sebab selalu sangat guna ubat kutu.. dan aku pun dah kerat rambut kakak husna supaya senang nak uruskan tapi masih sama.. kesian kakak..

kadang-kadang bila kami lupa nak sikat hari tu dan perasan bila kakak husna dah menggaru keesokkan harinya mesti akan dapat kutu serta telur kutu yang banyak menghiasi kepala kakak husna.. kesian dia.. sebab ni jugak kami buat keputusan nak tukar sekolah kakak..

letih dengan keadaan macam ni lagi.. bila la ibubapa budak perumah kutu ni nak sedar yang kebersihan kepala anak tu sangat penting agaknya ye.. tak sanggup dah dihantui dengan KUTU ni lagi..


Ahad, 23 Oktober 2016

Setahun berlalu.. tenanglah di sana wahai sahabat..

assalamualaikum semua,

pagi ni bila aku bukak ke notification di facebook melalui telefon masa kat rumah mak ni terpandang satu kenangan yang dikongsikan terjadi setahun yang lepas.. kehilangan salah seorang sahabat kami..



arwah Suhaidah Mansor.. satu nama yang masih meniti bibir kami setiap masa rasanya.. aku mengenali sahabat ini sejak dari kami sama-sama bersekolah dulu.. di sebuah sekolah yang kami sayang di Muar, Johor..

persahabatan itu akhirnya dibawa sehingga bila-bila rasanya.. banyak sangat kenangan manis bersama arwah.. dan pada hari ni pada tahun lepas kami kehilangan  seorang sahabat yang sangat baik.. dan selalu berfikiran positif serta sama mengajak kami berfikir positif tentang semua perkara..

arwah pergi setelah beberapa bulan berlawan dengan penyakit kansernya.. aku pun tak sempat berjumpa dengan arwah sebelum pemergiannya.. juga tak dapat hadirkan diri pada hari pemergiannya.. 

doa dariku untukmu wahai sahabat.. semoga kau tenang di sana.. semoga Allah mengampunkan dosa-dosamu serta menempatkan kau bersama orang-orang yang beriman.. ingatan bersamamu tetap akan kami kenang selamanya.. entahkan esok lusa kami pula yang akan menyusulimu.. dan semoga kita dijumpakan kembali sebagai penghuni syurga bersama.. amin..


Khamis, 20 Oktober 2016

Kakak Husna tak berjaya!

assalamualaikum semua,

berita ni aku dapat minggu lepas sebenarnya... tapi nak kongsi dengan korang asyik la tak sempat.. banyak betul perkara kena buat dari minggu lepas lagi... jadi serabut pulak rasanya hidup aku tetiba... haha.. macam la banyak sangat kan? ok aku nak cerita pasal kisah kakak husna tak berjaya tu sebenarnya...

suka gambar ni.. dua-dua kesayangan hamba!


macam ni ceritanya... tahun depan kan kakak husna dah masuk 6 tahun kan.. walaupun umur dia cuma akan genap enam tahun bila sampai pertengahan bulan 12 tapi dia tetap dikira masuk 6 tahun jugaklah kan.. dan maknanya kakak husna dan 2 tahun berada kat PASTI yang sama.. mungkin pada setengah orang ok je kot... silibus PASTI kan ok.. 

ye aku tak nafikan ok.. silibus PASTI sangat ok dan cikgu-cikgunya pun sangat bagus... banyak surah dah kakak husna hafal pun setakat ni.. dan aku sangat berpuashati dengan layanan cikgu-cikgu terhadap anak-anak.. takde satu pun yang tak ok tentang tu... 

tapi cuma satu je la masalah aku sejak dari awal lagi kakak husna duduk katr sekolah tu.. dari tahun lepas lagi ok.. masalah KUTU!... ada aku cerita kisah KUTU ni dulu.. menyeramkan dan kisah seram tu dah jadi macam episod yang dah tak berapa seram sangat dan sangat menjengkelkan bila kau kena buat rutin sikat dan cari telur kutu di kepala anak kau hampir setiap hari ok... SETIAP HARI!

aku part ni aku rasa aku dah memang give up.. bosan dengan ibubapa yang sangat tak ambik berat kebersihan kepala anak masing-masing.. so jalan keluar dia adalah aku kena cari sekolah baru untuk kakak husna... aku nekad.. dan bila tanya kakak husna pun dia ok.. dan lagi suka gila nak tukar sekolah baru.. sampai hari-hari tanya aku bila boleh pergi sekolah baru ni..

dan dengan azam baru ni la awal-awal lagi bila iklan PRA Sekolah keluar aku terus je pergi sekolah dan ambik borang.. dan isi-isi terus je hantar... laju gila kan respon.. ye la kononnya nak cari penyelesaian terbaik untuk anak... tapi tiba-tiba... keputusan yang kami terima minggu lepas tu sangat mengecewakan... sedih gila tau aku... memang frust menonggeng la... kami terima keputusan yang kakak husna tak berjaya masuk ke pra sekolah!

keputusan permohonan kakak


ambik! macam terpukul tau aku rasa kat muka ni.. macam kena lempang... terduduk terus.. alamak.. nak hantar kakak husna ke mana ni? pendaftaran ke PASTI dan tutup pun.dan kalau ada pun lagi kena hantar PASTI  yang agak jauh dari tempat tinggal kami... aku aku buntu terus ok.. kalau tau jadi gini aku buat plan lain.. Allah.. terus takde mood nak buat apa-apa pun... cuba la korang bayang kena keadaan macam aku ni.. anak tu pulak dah hari-hari macam berlagu "yang ni sekolah saya esok nanti... bila saya nak sekolah sini?... " korang rasa apa aku rasa... lemah wei satu badan...

dan aku cuba tanya kawan-kawan.. ada kawan-kawan kata dia memang tengok pendapatan.. aduh.. terus aku cakap nape tak letak je dalam iklan pendapatan sekian-sekian tak yah la mintak memang tak kan dapat kan senang... ok jangan marah bagi yang terlibat ok... tu fikiran aku masa tengah emosi...

dan aku akhirnya terfikir gi je la sekolah tu esok tanya kot-kot boleh jugak selit nama kakak husna melalui rayuan ke apa kan? dan... nanti aku sambung part rayuan ni ye.. aku nak balik rumah dulu jumpa anak-anak syurga aku yang sangat comel... hehehe..bye...

update : sambungan di entri Ini

Isnin, 17 Oktober 2016

Cara memasang Alat Penjimat Gas DIY

assalamualaikum semua,

maaf la tertangguh je nak kongsikan macamana caranya alat penjimat gas yang murah dipasang.. kalau nak tau alat apa yang aku ceritakan ni meh baca entry ni ALAT PENJIMAT GAS yang ada aku ceritakan sebelum ni..


alat penjimat gas


dan kali ni aku nak kongsikan macamana alat ni nak dipasang.. aku demo guna dapur memasak rumah aku je la ye korang... kalau ada gambaran yang tak sedap di mata korang untuk tengok tu korang abaikan je la ye...

Cara memasang alat jimat gas 

Langkah pertama : 

memula korang kena tengok macamana gambaran dapur aku dan jugak tungku yang ada kat dapur aku ni.. aku dah try kat rumah mak aku yang dapur jenis lain dari yang kaca macam kami guna ni.. tak boleh nak masuk tau alat jimat gas ni.. 



dapur kat rumah mak aku yang jenis macam kat bawah ni... 

sumber dari google


Langkah kedua : 

Korang kena cabut tungku yang ada kat atas tempat membakar atau tempat api keluar tu..

tungku kat bahagian luar dah dicabut


Langkah ketiga : 

korang letak je alat jimat gas tu kat atas alat pembakar tu.. yang aku punya tempat membakar tu ada macam bonjol kat tengah-tengah dia jadi aku cuma letak je la alat tu kat atas bonjol tengah tu.. sedang elok je dia duduk kat situ.. faham tak? kalau tak faham korang tengok gambar kat atas yang tunjuk tempat pembakar tu..

aku dah letak alat tu atas bonjolan tang kat tengah

bagi korang tengok gambar dengan flash.. 


Langkah keempat :

korang letak je balik tungku yang kat luar dia tu... tarra... dah siap.. haha.. dah boleh guna dah pun tau...

letak balik tungku luar tu


Langkah kelima :

mari cuba petik api dan tengok macamana dia berfungsi.. gambar pertama kat bawah ni aku tunjuk masa api kuat.. lepas tu gambar kedua selepasnya aku tunjuk pulak api dah diperlahankan dan alat penjimat gas tu sedang membakar jaringan yang ada pada dia dan mengekalkan bahang kepanasan yang ada..


ni masa api kuat



lepas tu aku dah perlahankan apinya... nampak tak jaringan yang membakar tu?


perasan tak api macam tak rata kat dapur aku ni? haa.. ni la jugak salah satu sebab aku guna alat jimat gas ni.. untuk bagi api tu sekata.. dapur ni dah lama jadi lubang-lubang tu memang dah banyak sumbat.. nak diservis tak terbuat-buat jugak sampai ke hari ni.. jadi dengan adanya alat jimat gas ni takdelah ketara sangat api yang tak sekata tu...

nak tau harga ada aku ceritakan kat entri ni.. Alat Penjimat gas..