Logo KBBA

Khamis, 29 September 2016

Sesuai ke menonton filem ni untuk kanak-kanak?

assalamualaikum semua,

hari ni aku nak kongsikan sesuatu dengan semua pembaca Cerita Ita.. tentang bagaimana kita nak tentukan samaada filem yang kita nak tonton di mana-mana pawagam atau di televisyen tu sesuai untuk kanak-kanak atau pun tidak... bukan sahaja di tv atau di panggung wayang... korang boleh jugak pastikan semua benda termasuk buku, vcd atau video, youtube, blog, filem, application atau aplikasi yang korang donwload untuk anak-anak tu sesuai atau tidak untuk kanak-kanak... ini merupakan satu langkah yang sangat penting untuk ibubapa tau... 

filem untuk kanak-kanak
menonton filem sesuai untuk kanak-kanak?


kalau aku memang dah lama la aku praktiskan benda ni... sejak dari awal aku nak cuba bawak anak-anak kami ke wayang terutama anak-anak yang berumur di bawah 6 tahun... sangat-sangat kritikal penapisan yang aku buat ni... dan sekarang aku nak kongsikan pulak dengan korang semua...

COMMONSENSE





korang pernah dengar tak pasal Commonsense? kalau ada yang pernah dengar tu syukur alhamdulillah... maknanya korang memang sangat mengambilberat tentang pembesaran anak-anak ke arah yang lebih positif... tapi kalau yang tak pernah dengar atau baru ni la dengar jangan risau tau... belum terlambat lagi nak tau sebenarnya... hidup kita memang selamanya dalam proses pembelajaran... sama ada kita nak atau tidak... meh kita baca lanjut Commonsense yang aku cerita ni apa sebenarnya...

sebenarnya Commonsense ni adalah sebuah laman web yang dibangunkan khas untuk membantu ibubapa yang perlu melakukan pemantau pada setiap perkara dan benda yang kita berikan pada anak-anak kita... terutamanya dengan adanya kemajuan teknologi yang amat mudah diperolehi di sana sini... susah nak bendung apa yang anak tengok dan terima hari-hari tanpa ada penapisan dan pemantauan dari ibubapa... dan pada aku Commonsense ni sangat la membantu...
muka utama laman commonsense



apa yang ada pada commonsense ni adalah adanya review tentang filem, buku, rancangan tv, applikasi, laman web serta permainan yang sesuai bagi kanak-kanak... 


semua kategori yang dibuat pemantauan di Commonsense

dan yang aku suka dia bukan saja berkongsi apa yang sesuai atau tidak... laman ni jugak berkongsi setiap elemen yang penting bagi ibubapa untuk buat penilaian... macam aku buat sebelum tengok Movie Storks sebelum ni... aku akan tengok dulu sama ada sesuai atau tidak... antara elemen atau ciri-ciri penting yang aku cari atau tengok adalah unsur sex tu ada tak dalam filem tu... dan jugak ada tak filem tu ajar unsur-unsur negatif pada kanak-kanak... haaa... macam ulasan sebelum ni kat dalam entry Filem Storks... dan macam kat bawah ni... ulasan untuk 2 filem berbeza.. The Magnificent Seven dan Pete' Dragon... 


the magnificient seven review


the magnificient seven

Pete's Dragon (2016) review



Pete's Dragon


senarai filem untuk rujukan biasanya aku tengok pada filem yang hangat ditayangkan di pawagam pada waktu tu... macam minggu ni cerita yang hot adalah macam senarai dalam gambar  di bawah ni... 

disebabkan cuma ada Golden Screen Cinemas je kat Kuantan ni.. ni je la aku cari



dan setiap kali kita nak tonton wayang dan ada melibatkan kanak-kanak terutama anak kecil macam anak kami ni tentunya kami akan pilih cerita yang ada ditandakan dengan unsur ini... Great for families!


lulus!


sesungguhnya pada aku ianya sangat-sangat membantu... bukan tu je ada jugak disediakan panduan untuk ibubapa melalui blog yang ada dalam link web ni... sangat-sangat bagus penulisannya.. tak rugi kalau membaca pun...

cuma satu je aku rasakan kekurangan pada laman web Commonsense ni ialah mereka cuma buat review semua benda yang ada di kawasan mereka sahaja atau lebih tepat lagi yang dikeluarkan di negara mereka je... atau lebih tepat yang berkisar di Amerika je la... sebabnya aku ada jugak cuba cari review tentang Filem Train to Busan.. nak tau jugak filem Train to Busan ni sesuai ke untuk kanak-kanak kan? dan bila aku cuba cari... ini hasilnya...  tiada dalam data carian... huhu...

Train to Busan ~ tiada dalam carian.. huhu



mungkin pada pendapat aku adalah lebih baik jika laman web seperti ni ada di dalam negara kita... dan dibangunkan oleh anak tempatan kita... jauh bagus kan? haaa... untuk korang yang pakar pasal komputer dan IT inilah masanya untuk korang cari income lebih... aku bagi jalan je la...

dan untuk ibubapa lain yang ada pemikiran yang sama macam aku eloklah korang check apa yang anak-anak korang baca, tengok dan main untuk tau betul ke semua tu sesuai untuk kanak-kanak di 

COMMONSENSE 

Rabu, 28 September 2016

Dato' Dr. Haron Din Menjawab Persoalan Fikah Harian

assalamualaikum semua,

30hb ni merupakan hari terakhir bagi kempen Mycybersale di semua jualan online... kalau korang pencinta buku sudah tentunya ikut sama menjeling semua laman web yang menawarkan promosi menarik untuk buku-buku yang korang cari semalam ni kan? dan aku nak kongsikan pasal buku dari Allahyarham Dato' Dr Haron Din yang turut ada dalam promosi buku yang dianjurkan oleh Kedai Buku Online Bookcafe.com.my .

0
Buku Tulisan Allahyarham Dato' Dr Harun Din



Dato' Dr. Haron Din Menjawab Persoalan Fikah Harian


apa yang menarik dalam buku ini sebenarnya?

pada aku buku ni mempunyai keistimewaan tersendiri kerana terkandung berbagai persoalan fikah harian yang biasanya menjadi tanda tanya kita... dan dalam buku ni ada dijawab dengan penuh jelas dan terang mengenai sesuatu persoalan... jawapannya jugak mudah dan ringkas...


isi kandungan


aku kongsikan sikit isi kandungan yang ada dalam buku menarik ni... ianya lebih kepada perkara harian yang kita jalankan.. seperti berkisar tentang najis, tentang bersuci dari najis, mandi dan jenis mandi, solat dan rukunnya, serta ada jugak amalan berpuasa jugak ada termasuk panduan menguruskan jenazah...


isu mandi


isu najis

isu najis dan cara menyucikan


semuanya dikupas dengan menarik bagi setiap tajuk dengan terperinci macam gambar di atas ni... isu mandi dan najis dan ada soalan serta jawapan pada setiap persoalan... buku ni bagus untuk melengkapkan keperluan bagi sesiapa sahaja... baik saudara baru yang baru memeluk agama islam, mereka yang baru mendirikan rumahtangga serta yang baru bercadang nak berkahwin... jugak sesuai untuk sesiapa sahaja yang berkeinginan untuk menjadi muslim yang lebih baik... dan untuk ibu bapa jugak sangat bagus dijadikan panduan untuk mendidik anak-anak di masa ini... terutama jika korang ada anak yang suka sangat bertanya tu... haa... sesuai sangat la ni...


bagi sesiapa yang berminat nak dapatkan buku hasil tulisan Allahyarham Dato' Dr. Harun Din ni boleh la dapatkan di Bookcafe sekarang bersempena Mycybersale 2016... tak mahal tau.. cuma RM18.20 sahaja!  murah kan?  berbaloi tau sebab harga asal buku ni sebenarnya ialah RM26 kalau tak ada promosi... potongan sehingga 30% tu tau... dan insyaAllah semoga buku ini akan beri manfaat kepada kita semua...ada sesiapa yang minat nak beli boleh beli di

SINI

Selasa, 27 September 2016

Dapat beli Drypers Murah!

assalamualaikum semua,

sejak semalam semua kedai online berlumba-lumba membuat promosi jualan online.. sibuk hashtag #mycybersale 2016 di sana sini... dan aku pun tak lepaskan peluang jugak nak cari barang keperluan yang penting untuk anak-anak.. dan yang paling penting selalu aku tengok adalah promosi untuk Drypers dan Susu Dutch Lady la kan...

Drypers murah dari LAZADA


disebabkan tu aku laju je la klik web LAZADA untuk dapatkan harga promosi untuk Drypers dan susu Dutch Lady... kalau Drypers tu memang berbaloi sangat beli.. tapi kalau susu disebabkan ada bayaran penghantaran maknanya tak berbaloi sangat nak dibeli... dan akhirnya aku pun beli Drypers yang berharga RM89 je la untuk adik Hadi.. cukup la untuk cover sebulan lebih tu...huhu.. alhamdulillah.. rezeki jugak bila dapat barang murah ni... lagi rezeki kalau dpat yang percuma ye tak?

dan petang semalam aku dapat mesej dari LAZADA katanya barang aku dah berjaya dihantar melalui poslaju... dan aku jangkakan dapat la barang tu hari ni... poslaju la katanya kan?

nak tau apa jadi? barang aku masih tak sampai tau... dan paling menambah rasa tak best ialah aku iklan kat kawan-kawan pejabat ni dan ada kawan pejabat yang sama beli jugak selepas aku beli... boleh diorang pulak yang dapat dulu... ko rasa? sama tau guna poslaju jugak...

dan tadi aku pun check dekat sistem dia kat mana barang tu sekarang... cuba korang tengok ni... pelik kan? sampai kat Kuantan sampai 2 kali... adeh... apa la masalah diorang ni sebenarnya ntah... 

rekod poslaju yang lambat



tadi petang aku cuba la telefon Poslaju Kuantan tanya dia mana bungkusan aku pergi tau... diorang jawab mungkin barang aku di hantar ke Poslaju yang berdekatan... aku tanya mana... dia jawab mungkin Gambang... aduhai.. mengarut la kan... aku letak poskod 25100 tu... poskod bandar Kuantan tu... yang tersesat ke Gambang kenapa pulak? pastu staf tu kata esok je la baru boleh check sebab Poslaju Gambang tak update lagi ni... aku kata kalau dapat esok maknanya poslambat la namanya... bukan poslaju lagi... tau apa dia jawab? terpulang pada puan la... hmmm...maknanya esok je la kita tengok jawabnya... 

Apa yang menarik tentang Filem STORKS?

assalamualaikum semua,

hari nak cerita pasal filem yang sempat kami tonton hujung minggu lepas... filem Storks! sebenarnya pada awalnya kami nak tonton cerita Pete's Dragon untuk claim voucher tiket percuma di Golden Screen Cinemas... tapi disebabkan banyak betul halangan di hari Ahad baru ni makanya plan bertukar semuanya... dan kami akhirnya menonton cerita Storks!

STORKS


review
nampak tak gambar preview stork kat panggung pun nampak baby je.. haha



kalau tengok gambar pada iklan tu dan preview yang kami tengok di powerscreen semasa menunggu lampu isyarat di lampu isyarat Teluk Sisek hari tu kami cuma bayangkan cerita ni berkisar tentang burung yang buat penghantaran bayi ke sana sini.. haha.. kan ada je cerita dongeng pasal burung ni kan?

dan aku tak lupa untuk baca dulu samada cerita ni sesuai tak untuk tatapan kanak-kanak terutama anak-anak yang masih di bawah umur... yelah kalau bukan kita sebagai ibubapa yang kawal apa yang anak-anak tengok siapa lagi yang patut buat kan?

daripada pencarian aku aku tengok cerita Storks ni melepasi piawaian aku sebagai ibubapa.. dan sesuai untuk anak-anak aku tengok... antara yang aku perhatikan adalah ada tak cerita ni beri ilmu yang kurang baik pada anak-anak dan jugak ada tak cerita ni berikan positif impak pada kanak-kanak... dan ini yang aku dapat dari pencarian aku...



jadinya cerita ni lulus dari pandangan mata kasar


dan selepas kami tengok cerita Storks ni sampai habis... pada aku cerita ni sebenarnya sebuah kisah yang sarat dengan emosi... emosi seorang anak bila ibubapa hanya menyibukkan diri dengan kerjaya, emosi seorang anak yang tidak punya ibubapa dan terpaksa tinggal di kalangan mereka yang bukan keluarganya.... dan jugak emosi seorang anak yang tidak mempunyai teman untuk bermain...


dua watak utama dalam cerita ni



sebenarnya kisah Storks lebih berkisar tentang kisah dongeng mengenai penghantaran bayi yang dibuat oleh burung Stroks kepada sesiapa yang mengirim surat kepada mereka.. ada sedikit kekeliruan untuk anak-anak sebenarnya pada part bayi dihasilkan oleh mesin bayi lama dalam kilang penghantaran ni... part yang ni korang kena la pandai-pandai terangkan pada anak-anak...


kilang bayi

dan cerita ni lebih kepada kisah pengembaraan 2 watak utama iaitu seekor burung Stork bernama Junior dan seorang anak yatim bernama Tulip yang dalam misi untuk membuat penghantaran seorang bayi yang terhasil dari mesin secara tidak sengaja...

ini bayinya di tengah-tengah

ok... aku menangis masa tengok cerita ni ok... terutama bila part Tulip meninggalkan Junior dari atas kapal.... kenapa Tulip tinggalkan Junior? haa... yang tu korang kena la tengok sendiri untuk nangis jugak macam aku... hahaha...


part Tulip meninggalkan Junior... huhuhu...


tapi serius pada aku mesej filem ni yang sebenarnya nak tunjukkan yang anak-anak ni sebenarnya tak pandai nak nyatakan apa yang diorang rasa... terutama bila diabaikan oleh ibubapa tau... alahai... mula la hati aku dah rasa macam ada hujan lebat je ni... 

apapun... untuk sesiapa yang rasa nak tengok cerita ni dengan anak-anak sangat la di alu-alukan... orang dewasa pun suka je tau... hadi yang biasa kalau tengok wayang tak sporting pun kali ni sangat sporting sampai minit terakhir yang akhirnya dia boleh tidur... hehehe...

hadi tertidur di pawagam


dan misi terakhir adalah ambik gambar beramai-ramai di hadapan poster filem yang biasanya memang mengecewakan... hahaha... layan je la...

anak-anak riang!


Isnin, 26 September 2016

Tyzara Shampoo tips bagi Atasi Masalah Rambut Gugur serta Petua

assalamualaikum semua,

apa khabar semua hari ni? harapnya semua sihat la hendaknya... bagi yang suka shopping online tentu bersinar je mata sebab ada #MyCyberSale 2016 hari ni kan... hahaha.. tapi aku bukan nak cerita pasal sale tu pun... kali ni nak cerita pasal masalah yang selalu sangat melanda wanita... terutamanya si ibu-ibu yang sedang menyusukan anak-anak... tapi tak jugak hanya wanita... lelaki pun ramai dah alami masalah yang sama... masalah yang aku nak cerita ni tak lain tak bukan dari masalah rambut gugur!


sebab rambut gugur
masalah rambut gugur yang menghantui ramai orang


korang ada masalah yang sama tak? mungkin sebelum ni ke kan? ke aku sorang je ni? hahaha... macam aku memang la sebelum ni aku tak berapa kisah sangat la rambut gugur ke tak kan... sebab rambut aku memang jenis yang lebat tapi sejak dah beranak ramai ni mula la masalah rambut gugur ni agak merisaukan aku tau... sebabnya jadi kena kerap pulak menyapu lantai rumah.. lagi la sebab kami memang ambik order untuk buat pau kukus gebu tu kan... kalau ada rambut bersepah merata memang sangat merungsingkan betul tau... 

memang setiap kali aku sikat rambut memang la rambut aku mesti ada yang terlekat kat sikat tu... kalau ikutkan rambut aku jenis yang agak berminyak dan payah nak kusut bila disikat tapi mesti ada je rambut yang terlekat tu la... bila dibersihkan sesekali sikat tu mau la segenggam jugak rambut yang dapat... bila mandi jangan cakap la setiap kali bersyampu aku akan relaikan rambut semasa basah... mesti ada jugak yang gugur sekali... ok bila mula menulis masalah rambut gugur ni aku rasa makin menakutkan pulak masalah aku sebenarnya.. huhu...

ada banyak punca rupanya untuk masalah rambut gugur ni... dari pembacaan aku sebelum ni ada banyak tau sebabnya... ada 21 punca tau!... huhu aku baca pun terkejut...

21 Punca Rambut Gugur

1. Tekanan Fizikal - sebarang aktiviti termasuk demam selsema pun boleh sebabkan rambut gugur tau
2. Mengandung - lebih teruk biasanya lepas kandungan lahir
3. Terlalu banyak Vitamin A
4. Kekurangan sumber protein
5. Male pattern baldness - yang ni aku tak tau nak translate macamana tapi ianya berkait dengan  hormon dan gen lelaki
6. Keturunan
7. Hormon perempuan - selalu berubah-ubah kan.. hehehe...
8. Tekanan emosi
9. Anemia atau kekurangan darah
10. Hypothyroidism
11. Kekurangan Vitamin B
12. Rambut gugur disebabkan oleh autoimmune badan
13. Systemic Lupus Erythematosus (SLE)
14. Perubahan berat yang mendadak
15. Chemotherapy
16. Polycystic ovari syndrome (PCOS)
17. Ubatan
18. Terlebih Gaya - err yang ni sebenarnya penggunaan berlebihan bahan pewarna atau gel atau cream untuk mencantikkan rambut.
19. Trichotilomania 
20. Umur meningkat
21. Anabolic steroid - ubatan yang digunakan untuk sesetengah atlet untuk membina badan

bila dah baca semua punca yang ada aku memang la sangat sedar kalau masalah rambut gugur aku ni disebabkan oleh masalah hormon sebab aku masih menyusukan adik hadi.. dan aku pernah la bertanya dengan kawan-kawan dari facebook macamana cara nak atasi masalah rambut gugur ni... terutama yang terlampau macam kategori aku kot kan...  

ada kawan-kawan yang baik hati sudi la kongsikan semua petua yang mereka ada untuk mengatasi masalah rambut gugur... aku suka sangat terutama yang bagi panduan secara tradisional melalui bahan yang ada disekitar kita kan... antara yang dikongsikan kawan-kawan adalah...

status di facebook aku

Petua untuk atasi rambut gugur

1. Guna pati santan kelapa dan lumur pada kepala. Tutup dengan tuala dan biarkan semalam kemudian bilas.

2. Tumbuk daun bunga raya putih dicampur dengan pokok alovera (lidah buaya) sampai lumat dan sapu pada kulit kepala. Tutup dan biar sama je macam petua no. 1.

3. Ramas daun bunga raya di dalam air dan sapu masa nak mandi. Kemudian bilas.

4. Sapu minyak kelapa dara selepas mandi.


banyak jugak petua yang dikongsikan kawan-kawan ni... aku cuba yang no. 3 tu je... tu pun sebab pokok bunga raya je yang hidup subur kat tanah di rumah aku ni... dan memang sejuk je kepala.. tapi jenuh la pulak bila setiap kali nak mandi nak gi memetik daun bunga raya tu... aku dah la memang jenis malas keluar rumah kan... hahaha.. penyudahnya buat sekerat jalan je la... tapi alhamdulillah akhirnya aku jumpa tips yang sangat bagus dan paling mudah untuk dibuat akhirnya... nak tau apa? haaa.. meh terus baca...

Tips untuk atasi rambut gugur

Tyzara Shampoo

tips yang aku gunakan adalah guna syampu yang sedia ada je ni haaa... Tyzara Syampu atau Tyzara Shampoo... umpama pucuk dicita ulam mendatang bila dapat menggunakan Tyzara Syampu untuk masalah rambut gugur yang selama ni melanda kan... bila pulak dah baca apa yang tertulis di botol Tyzara Syampu ni lagi la aku rasa teruja nak cuba... meh tengok gambar...


Syampu Tyzara
Tyzara Syampu

syampu kulit kepala gatal
nampak tak apa fungsi Tyzara Syampu yang tertulis tu?
ok aku pusing... nampak jelas tak? cuba zoom..


nampak tak apa yang boleh diatasi dengan hanya menggunakan satu botol syampu je... haa... maunya tak teruja nak cuba kan? dan kalau nak tau masa kali pertama je cuba aku dah rasa ... peh... macam tak nak basuh je rambut lepas syampu... hahaha... nak tau kenapa? pasal sejuk je rasa kulit kepala tau... aku memula ambik sikit je dalam saiz 50 sen dulu kat tapak tangan... bukan 50 sen sekarang tau.. kecik benor tu... 

sesejuk warna birunya di kulit kepala ...nyaman je...


pastu aku pun gosok perlahan je kat rambut sambil urut-urut kulit kepala... pastikan korang dah basahkan kulit kepala dan rambut masa nak sapu ni tau... sebab Tyzara Syampu ni tak banyak buih... haaa... ni lagi aku suka.. aku kan suka perap sekejap syampu kat rambut... takde la lama mana pun... ada la seminit dua... kalau lama mau berperang askar kat luar yang mengetuk bertanyakan khabar... hehehe...

biasa kalau syampu biasa yang ada banyak buih tu kan kalau ko perap lama sikit mula la meleleh je buih dia kan... haaa... pastu mula la mata ko pedih dan melilau nak cari mana tombol paip... haa.. siapa selalu kena macam aku? eleh... tak pernah konon... tak nak mengaku la tu... aku memang selalu la kena gini... pastu lepas guna Tyzara ni takdelah masalah gitu pasal dia tak banyak buih... lega kan....?

dan untuk korang yang kerap pakai tudung tu mesti selalu rasa gatal je kulit kepala  sebab pemakaian tudung yang lama kan? lelagi la kalau tempat yang memang panas dan berpeluh... aku rasa korang tu semua patut cuba Tyzara Syampu ni... amatlah sesuai... eh lupa pulak nak bagitau... bau dia pun sedap je tau...kalau terperap dalam tudung tak bau hapak tau...

awal-awal penggunaan aku cuba ikut macam yang dicadangkan iaitu 2 kali sehari penggunaan.... dan hasilnya setelah 2 minggu aku guna... alhamdulillah masalah rambut gugur dengan banyaknya aritu dah berkurang sangat-sangat... lega wei... dan sekarang ni aku cuma gunakan sekali sehari je untuk maintain... hahaha... sayang wei... dan pada aku yang agak 'rajin' ni kehadiran Tyzara Syampu ni memang la penyelamat dari guna petua yang agak remeh macam kat atas tu haaa...

kalau korang rasa nak cuba Tyzara Syampu ni dan nak rasa kesannya macam yang aku cuba boleh je korang contact terus dengan nombor ni... khas untuk pembaca blog Cerita Ita je tau...

   TZ "rozita"  ke 0124430338 - untuk dapatkan harga promosi.


cepat tau sementara promosi masih ada... dan kalau nak baca lebih lanjut pasal Tyzara Syampu boleh jugak rujuk di SINI dan di SINI... ok terima kasih sudi membaca... 

Sabtu, 24 September 2016

Nak Susu Segar dan GCTea? Temui kami esok di sini !

Assalamualaikum semua,

dah tengah malam baru sempat tulis entri... ada banyak benda berlaku hari ni... yang tu esok-esok la aku cerita... panjang sangat kisahnya...



kali ni nak sambung promosi pasal gambar kat atas ni haa... kami akan berada di majlis ni esok ... insyaAllah kalau takde aral melintang kami akan bawa sekali susu segar legend yang wanted selama ni dan jugak GCTea terlaris di pasaran yang sememangnya banyak membantu pesakit diabetes di luar sana...

susu segar berperisa


kalau anda rasa nak rasa susu segar berperisa zaman berzaman ni dan jugak boleh rasa GCTea dengan percuma... marilah datang ke majlis yang julung-julung kalinya diadakan ni...

nak cerita sikit pasal Majlis Walimaturus Perdana ni... kalau nak tau majlis walimaturus perdana ni bukan yang kali pertama diadakan dan setakat ni menarik ramai pasangan yang berhajat disatukan tetapi tidak mempunyai bajet yang besar tetapi tetap dapat meraikan perkahwinan mereka secara besar-besaran... dihadiri jugak oleh sedara-mara terdekat serta rakan-rakan...

dan lebih menarik semua orang awam dijemput hadir sama untuk memeriahkan majlis..menarik kan? majlis perkahwinan biasa-biasa pun cuma orang yang kenal je boleh hadir.. ini orang ramai boleh hadir sama tau.. meriah memang sangat meriah... dah macam majlis kahwin artis-artis dah ni...

rezeki betul kan? zaman kami kahwin dulu kenapalah takde pilihan macam ni.. nak sanding lagi sekali boleh tak agak-agak.. haha..

kalau nak rasa kemeriahan suasananya jom datang esok ke Kafa  yang berdekatan Masjid sungai Ular, Kuantan, Pahang untuk sama-sama memeriahkan suasana... jumpa esok!

kuantan
gctea

Khamis, 22 September 2016

Giveaway 3D Gold StemCell Serum My Beauty Herbs Di Mialiana.com



3D GOLD STEMCELL SERUM MY BEAUTY HERBS


Adakah anda ingin kulit wajah bebas tanpa jeragat, parut dan pori-pori terbuka? Adakah anda inginkan kedut di muka hilang sedikit demi sedikit dan anda inginkan semua masalah kulit muka hilang dengan hanya satu rawatan yang tidak melibatkan kos yang mahal? 

3D Gold Stemcell Serum akan menjadi jawapan atau solusi untuk permasalahan anda. PARUT JERAWAT, JERAGAT yang mula berkampung di muka dan yang sudah berkerak, KEDUT di muka yang menjadi teman apabila usia semakin bertambah adalah penyebab hilang keyakinan diri untuk bersosial.

Jangan biarkan masalah ini menghantui anda setelah sekian lama anda berada di dalam dilema dan malu bertemu janji. Kini My Beauty Herbs mengembalikan kejelitaan anda tanpa perlu melakukan laser dan kos-kos perubatan yang mahal. Beralihlah kepada 3D Gold StemCell Serum yang bakal mengubah kulit muka anda dari biasa menjadi luar biasa…Sangat hebat dengan hanya calit-calit merecik... Wow...




"Penyanyi/Pengacara Feeya Iskandar antara pengguna setia 3D GOLD STEMCELL SERUM. Beliau berjaya kekalkan kulit gebu semasa mengamalkan 3D GOLD STEMCELL SERUM dengan sapuan treatment cream di waktu malam."



Produk buatan MALAYSIA yang diformulasikan di FRANCE dan lulus KKM (NO KKM : NOT160106092K). Dapatkan KULIT KEKAL MUDA ANGGUN hanya dalam 30 HARI. Kesan penggunaan seawal 10 hari! Dapatkan kulit idaman anda hari ini. Dengan hanya sekotak, mesti ada perubahan ketara dan kulit lebih merecik flawless dan muda jelita. Nak lagi best pakai secara konsisten selama boleh. Memang TERBUKTI BERKESAN! Bahan SEMULAJADI!

3D GOLD Stem Cell Serum mempunyai kelebihan kerana bahan-bahannya lebih farmaseutikal dan formula yang terkini seperti Pure Argania Stemcell, Hydrolyzed Wheat Protein, Lepitium Sativum Sprouts Extract & Dermacom. Kelebihan yang ada pada 3D Gold StemCell Serum menjadikan kulit anda terus kekal muda anggun selamanya, seperti Feeya Iskandar duta My Beauty Herbs. Formula Hebat ini mampu memberi kesan “Instant Lifting” pertama kali ketika memakainya. Rangsangan tegang akan dapat dirasai secara lembut.


3D GOLD STEMCELL SERUM bagus dan berkesan untuk :
  1. Hilangkan parut hitam 
  2. Hilangkan dan cegah jeragat
  3. Mencegah luka jerawat
  4. Menutupi liang pori
  5. Memperbaiki struktur kulit dan tona sekata
  6. Lembapkan kulit
  7. Menganjalkan kulit
  8. Mengawal minyak pada wajah
  9. Mencerahkan kulit
  10. Menegangkan kerutan dimata
  11. Pudarkan gelap bawah mata
  12. Melindungi kulit dari sinaran UV
  13. Mengalakkan penghasilan kolagen
  14. Mengurangkan hingga 50% garis halus dan kedutan muka dengan pemakaian konsisten 
Cara Penggunaan My Beauty Herbs, 3D GOLD STEMCELL SERUM :

  1. Sila tekan 1 ATAU 2 kali dan ratakan serum ke wajah, bawah mata, leher dan mata sebelum tidur dan waktu pagi selepas mencuci muka. Pakai 2 kali sehari untuk kesan maksimum bagi jangka masa panjang.
  2. Pastikan anda membersihkan wajah sebelum menggunakan SERUM
  3. Krim rawatan dipakai pada waktu malam selepas mencuci muka. Jangan dicampurkan dengan produk lain.
  4. Minum minima 8 GELAS air kosong sehari


Harga

RM150 Semenanjung RM159 Sabah/Sarawak $65 Brunei $65 Singapore. Dapatkan harga promosi RM120 sekarang dengan treatment cream percuma bernilai rm69.90. 


Video Eksklusif Feeya Iskandar




Soalan yang kerap ditanya :
  1. Adakah 3D Gold Stemcell Serum ini berkesan ke? InsyaAllah berkesan, kerana dah lebih 1002 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus sebelum dilancarkan.
  2. Kenapa ramai yang order 3D Gold Stemcell  Serum iniKesan dapat dilihat seawal 10 hari, 100% diperbuat dari bahan semulajadi, tiada kesan sampingan yang menjejaskan kesihatan, 100% lulus KKM, harga yang berpatutan dengan kualiti terbaik,  mempunyai kandungan pure stemcell yang sangat tinggi, tiada pantang larang semasa pemakaian, sesuai untuk golongan lelaki dan perempuan, tahan lama dan untuk sebulan, terbukti secara klinikal, tiada bahan kimia, kualiti bertaraf antarabangsa, majoriti pengguna berpuas hati.
  3. 3D Gold Stemcell Serum ni boleh tahan berapa lama? 3D Gold Stemcell Serum 20ml boleh tahan selama sebulan.
  4. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, kerana ada kandungan Lepitium Sativum Sprout Extract, Pure argania stemcell,Hydrolyzed Wheat Protein, Lepituim Sativum Sprouts Extract & Dermacom  yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau pori-pori besar. Jangan lupa sapu treatment krim di waktu malam.
  5. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh, tiada masalah.
  6. Ada kesan-kesan sampingan tak? Tiada kesan sampingan. 3D Gold Stemcell Serum, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit.
  7. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  8. Bagaimana nak dapatkan 3D Gold Stemcell Serum? Dapatkan dari kami My Beauty Herbs Hq +6011 28090446 atau beli online di website www.mybeautyherbs.com.my



Sila jawab soalan-soalan berikut :
  1. Siapakah pengguna yang akan mencuba? (sendiri/suami/isteri/lain-lain : sendiri)
  2. Kondisi Kulit Pengguna Sekarang (berjerawat/pigmentasi/jeragat/kulit tidak sekata/ berminyak/lain-lain : kombinasi berjerawat dan berminyak)
  3. Saya patut dipilih oleh My Beauty Herbs dan seterusnya bersetuju untuk membuat entri review 3D Gold StemCell Serum berdasarkan pengalaman pengguna kerana saya tidak pernah menggunakan sebarang serum sebagai produk muka saya dan setelah membaca 14 keistimewaannya saya berhajat untuk rasa penggunaan kali pertama serta mengetahui kesannya pada kulit saya .

Giveaway 3D Gold StemCell Serum My Beauty Herbs Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 16 hingga 25 September 2016 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama My Beauty Herbs dalam mencari 40 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

Rabu, 21 September 2016

Baby Stroller Idaman Quinny Zapp Xtra 2 Baby Stroller






Sedang mencari Baby Stroller terbaik untuk si kecil anda? Serius... memang rambang mata kalau kita survey baby stroller ini. Ada pelbagai jenama yang ada di pasaran. Nak pilih yang sesuai bukan senang. Selain kita pilih jenama, kita juga pilih kualiti supaya stroller tersebut boleh tahan lama dan selamat.

Apa yang penting bayi kita selesa dan selamat. Itu adalah matlamat penting dalam pemilihan stroller bayi. Diharapkan para ibu jangan ambil ringan perkara ini.

So.... di sini saya nak review satu baby stroller yang paling top di kalangan ibu-ibu yang baru menimang cahaya mata. Jenama Baby stroller ini boleh saya katakan adalah top list di dalam senarai jenama baby stroller yang ada di luar sana.

Baby Stroller yang saya perkatakan ini adalah Quinny Zapp Xtra 2. Yes, jenama Quinny memang tidak asing lagi. Dalam banyak-banyak model. Model Zapp Xtra 2 adalah diantara model yang mampu milik berbanding model Quinny yang lain.





Model Quinny Zapp Xtra 2.0 ini sesuai untuk new born sehingga anak berumur 3 setengah tahun. Anda boleh lihat gambar dibawah sebagai rujukan.


Sangat berbaloi kan? Lama juga boleh digunakan.



So, Quinny Zapp Xtra 2 memang bagus sebab dia boleh fold terus. Jadi memang kecik dan kompak. Space dalam bonet kereta anda boleh jimat. Tengok gambar dibawah.






Dibawah adalah details Quinny Zapp Xtra 2.0



  • Very Compact: Quinny Zapp Xtra 2 can be folded with the seat into a compact package.
  • Extremely Manoeuvrable: The Zap Xtra 2 swivel wheel guarantee ease of steering, moving around any obstacles in the city
  • 3 Forward and 2 rearward positions: Choose from 3 forward and 2 rearward facing recline positions for Xtra seating comfort.
  • Height Adjustable Footrest: The footrest adjusts is to allow for your child’s relaxed afternoon nap.
  • Repellent Fabrics: The Quinny Zapp Xtra 2 seat cover is water repellent, so simply wipe-clean any spill.
  • XL Sun Canopy: The Quinny Zapp Xtra 2 has an XL canopy to shield your child from sun, wind and rain.
  • Shopping Basket: Shopping is made is with the spacious, easy access shopping basket that holds up to 5kg.
  • Swivel Wheel: Move around smoothly without hassle or lock the swivel front wheel on rough terrain.


Masih tidak dapat gambarkan bagaimana Quinny Zapp Xtra 2 ini?



Apa kata tonton video dibawah. Memang Awesome stroller ini.







Jom Baca Testimoni Ibu Yang Sudah Beli.


Ibu 1: Memang puas hati beli sebab anak memang nak duduk dalam stroller dan pengendalian stroller ni pun best, smooth je tolak dan agak compact jugak. Letak dalam boot kereta memang tak mkn space .


Ibu 2: The 3 wheels make it so easy to push and turn around with very little space (I’m sure I could do a 360 degree turn in it on the same spot!) It was easy weaving through the crowds at The Baby Show!


Ibu 3: Untuk yang selalu travel naik flight, i tak rasa quinny zapp xtra ni is the best choice.

Opss... sebelum lupa. Stroller ini boleh pasang sekali dengan Maxi-Cosi Cabriofix. Jika baby new born sesuai beli sekali dan boleh diangkat dan pasang di dalam kereta pula.




Dimana Mahu Beli Stroller Ini?

Ok... part ini sebenarnya kene hati-hati juga. Sebab saya pernah lihat ada Quinny Zapp Xtra 2.0 tiruan yang dijual Pusat Borong di Klang. Jadi hati-hati jika ada yang jual murah.



Silalah beli di butik-butik bayi yang diyakini. Tapi jika anda ingin membeli diatas talian.



Saya cadangkan anda beli di website The Baby Store ( www.thebabystore.com.my) . Website ini memang menjual Quinny original yang diambil melalui distributor di Malaysia.



Ada juga yang jual stroller ini yang diambil melalui Singapore. Tapi masalah yang akan anda hadapi adalah jika berlaku kerosakkan. Nak repair? nun.. kene hantar ke Singapore.... memang tidak berbaloi.



So.. memang saya rekemen beli sahaja di website The Baby Store. Diskaun pun ada juga.. jangan risau. Apa yang penting beli barang Original tanpa was-was.



Klik sahaja butang "Order Now" dibawah jika anda ingin dapatkan baby stroller ini.



Jika anda first time daftar di website tersebut. Jangan lupa claim 200 points masa check out. Ada diskaun lagi. Eh... ada lagi tau... setiap RM1 belian anda beli. Anda akan kumpul mata ganjaran juga dimana anda boleh tebus pada belian seterusnya... Memang jimat. Serius.



Selamat Berbelanja.





Selasa, 20 September 2016

Ilmu untuk dikongsi

assalamualaikum semua,

semalam ada komen menarik kat blogger dashboard masa aku semak komen-komen yang masuk... ecece.. macam banyak sangat komennya kan... hahaha... komen ciput je tapi tetap kena tapis... alasan nak tapis? pasal pernah dapat komen yang pasti kau boleh terkujat baca dan kesannya sampai tak boleh tidur malam sebab memikirkan wajarkah entri itu dipadam terus dari alam maya... tapi sekejap je aku rasa macam tu... bila dah lama-lama aku rasa ada je orang akan dapat manfaat dari blog aku atau dari entri yang aku tulis... dan tak semua orang akan setuju dengan apa yang orang lain cakap...

baca komen yang panjang lebar kedua tu... di entri INI



dan semalam bila aku baca komen macam di atas ni... aku rasa aku dah capai sedikit dari matlamat yang aku nak... kalau tak dpat capai semua pun atau tak dapat capai sebahagiannya pun aku rasa dan puashati bila ada orang boleh tolong aku untuk capai matlamat yang sedikit tu...

antara matlamat aku buat blog di awal dulu adalah sebagai tempat meluah rasa yang akhirnya memberi manfaat pada orang lain yang membacanya... juga menjadi medan perkongsian buat sesiapa yang memerlukan... dan bila aku baca komen sebegini aku rasa terharu sangat-sangat... ada orang yang sudi menambah saham dengan berkongsi ilmu yang dia ada... rasa syukur dan dikelilingi oleh insan yang sentiasa menyayangi orang lain dan suka orang lain dapat kebaikan setiap masa...

semangat macam ni yang kita mahukan supaya ada di mana-mana... sifat untuk berkongsi ilmu dan tak berkira orang menggunakan petua atau ilmu yang dia ada... syabas aku ucapkan... aku sendiri pun kadang kala agak terpesong matlamat bila disajikan dengan imbuhan-imbuhan sampingan... terima kasih kerana komen korang kadang kala mengingatkan aku semula asasnya blog ini ditulis...

semoga apa saja yang aku tulis di dalam blog ini dapat memberi manfaat tak kira pada siapa jua di luar sana... terutamanya jika satu ketika nanti aku dah tiada.... dan jika ada yang buruk atau tak elok boleh je korang suarakan pada aku secara langsung dalam komen atau melalui email... insyaAllah mana yang boleh diperbaiki aku akan cuba tambah baik...  

terima kasih juga kepada semua yang sudi singgah baca tanpa tinggalkan komen... jasa kalian tak akan kulupakan... 

p/s eh tetiba rasa macam ucapan menang anugerah pulak...

Isnin, 19 September 2016

Kejadian tak dijangka : Kening hilang!

assalamualaikum semua,

baru ni kan aku ada cerita yang kami nak balik kampung di Johor kan...? alhamdulillah... hajat nak balik kampung jumpa mak abah dah tertunai... diselangi beberapa adegan mencuit hati dan jugak perasaan... Doa angah semoga abah mak terus sihat insyaAllah... amin...

Kakak husna @ Nur Syafiah Husna

cerita pasal abah belum dapat keizinan dari tuan punya badan nak cerita... masih tersimpan kemas rapi di dalam dada... tunggu kebenaran baru tulis draf... apapun kali ni bukan nak cerita pasal abah... tapi nak cerita pasal budak perempuan comel di gambar atas tu... ada kisah menarik tau...

kalau sesiapa yang belum kenal lagi siapa budak comel ni... meh aku kenalkan dulu... budak ni namanya Nur Syafiah Husna atau lebih senang kami panggil dia kakak husna... tapi kalau masa dia mengada-ngada nak perhatian tiba-tiba tukar nama jadi adik husna... hehe.. harap bertabah la...

sebelum ni kakak lebih selesa dengan rambut panjang ala princess kata dia... ni sebab banyak tengok cerita Frozen la ni... dan payah betul nak pujuk dia potong rambut pendek.. dan akhirnya hari Khamis lepas kami bawa kakak untuk potong rambut dia.. alhamdulillah dia nak... dan jadi la hasilnya macam gambar kat atas tu... fesyen rambut Dora the Explorer... minat betul dia dengan cerita tu... Dora the Explorer selain Frozen la..



ni sebelum potong rambut
ni gambar dia masa rambut panjang... tapi kisah sebenarnya adalah pada gambar di bawah ni... 

Kakak Husna cukur kening dia!

korang tengok la 2 kening tu... hukhukhuk....


apa reaksi aku masa tengok muka dia mula-mula... ok... ummi rasa nak pengsan nak oiii... kening lawa-lawa dicukurnya pulak... adoi... pitam sekejap.... lepas lama sikit macam kesian pun ada... aku sapu la minyak kelapa dara kat luka kat kening belah kiri yang tercukur teruk tu... lepas tu aku sapu jugak dekat luka kena pisau cukur kat jari dia... dari pengalaman aku memang bagus guna minyak kelapa dara untuk sebarang luka dan kalau melecur kena minyak atau air panas pun bagus guna minyak kelapa dara ni... Minyak kelapa dara 

gambar kat atas tu masa dah malam... kejadian berlaku petang Sabtu baru ni... bila  malam paklang dia ambik gambar elok je senyum... padahal masa petang tu aku ambik gambar muka dia sedih je tau... macam gambar ni...

masa ni aku suruh dia tengok cermin pun dia taknak...sedih je muka.. huhu..


tapi lepas tu asyik la ulang-ulang tanya aku... cantik tak saya ummi? aduhai kakak... apa yang patut ummi jawab?... 

mesti korang tertanya-tanya kenapa dia boleh cukur kening pulak tetiba kan? haaa... ada kisah di sebalik kejadian ni... itu pun puas aku fikir apa sebabnya... jangan kata sebab dia tiru aku eh... memandai je... aku tak pernah seumur hidup pun cukur kening... bukan la jadi cara hidup aku kot... bersolek pun jarang-jarang lagi nak cukur kening?

sebenarnya aku agak dia tengok masa moksu dia kawen bulan 5 tahun ni... aku belum sempat cerita kat blog lagi... masa tu dia ada tengok mak andam solekkan moksu dia... dan aku agak dia nampak mak andam tu cukur kening kot dan dia rasa sangat cantik hasilnya... dan akhirnya hari sabtu tu dia tiru.... huhuhu...

mesti ada yang akan tanya pulak kenapa dah lama baru dia nak tiru kan? haa... sebabnya masa balik cuti 1 Malaysia baru ni dia jumpa moksu dia tu yang dah sekian lama tak jumpa sejak bulan 6 aritu... jadi mungkin la dia terimbau la kenangan masa kenduri tu kot.... apa pun aku agak musykil jugak sebab tak pernah sebelum ni dia main dengan benda-benda pelik macam ni... 

moral dari cerita ni, korang kenalah sentiasa berjaga-jaga dan pantau anak-anak dari buat benda yang bukan-bukan... dan moral selanjutnya... mak bapak jangan la sesekali tidur siang pada waktu yang sama... haha... sekian....


p/s ada satu soalan ni nak tanya korang .... kalau anak baya ni patut tak cerita pasal hukum cukur kening tu ye?