Follow my blog with Bloglovin

Jumaat, 24 November 2017

Senang menang melalui kempen FPX & WIN !

Senang menang melalui kempen FPX & WIN !

assalamualaikum semua, baru ni heboh orang cerita pasal jualan 11.11 kan? korang tau tak yang kempen jualan ni masih belum habis lagi di mana-mana kan? haa.. bagi yang tak tau meh aku ceritakan meh.. masih ada lagi jualan berlangsung di sana sini tau.. eh.. lepas tu ada pulak kempen FPX & WIN dan korang boleh menang hadiah menarik sehingga RM75 ribu termasuk sebuah kereta Perodua Axia tau! Baca tajuk pun senang menang kan? jadinya nak menang memang sangat senang.. tapi semua orang tau ke FPX tu apa? haa kalau belum meh aku terangkan.. FPX ni ialah Financial Process Exchange atau dalam Bahasa Melayunya, Pertukaran Proses Kewangan.. Ianya merupakan sebuah perkhidmatan pembayaran online menggunakan akaun perbankan internet secara mudah dan selamat.

hadiah Kempen FPX & WIN .. Tak teruja ke tengok hadiah ni?


lepas tengok hadiah mesti teruja nak tau macamana nak menang kan? lelagi bila nampak hadiah kereta tu... aku pun macam wahhhh.. teruja..  terutama untuk korang yang memang selalu shopping dengan online shopping ni.. ini kira macam bonus je tau untuk korang yang FPX nak bagi ni.. meh baca rapat-rapat sikit.. aku nak ajarkan cara macamana nak menang ni tau..

biasanya kalau masa korang buat pembelian tu korang bayar dengan cara apa? al-maklumlah kat Lazada ni kan ada bermacam jenis pilihan cara bayaran kan? jadi korang selalu pilih yang mana untuk kemudahan korang? kalau aku memang aku suka guna pembayaran melalu FPX atau online banking ni.. pada aku lebih mudah dan cepat.. setakat ni pulak nampaknya transaksi yang dibuat adalah selamat..

kalau korang jenis macam aku jugak meh la sertai kempen FPX & Win ni sambil korang berbelanja tu.. nak tau macamana nak sertainya? meh aku tunjukkan caranya..


Cara menyertai kempen FPX & Win 


1. Kenalpasti barang yang korang nak beli tu ya.. boleh je kalau nak buat pembelian melalui web ataupun aplikasi telefon tapi kena pastikan jumlah pembelian kena melebihi RM30 ok.



pembelian melalui web


pembelian melalui aplikasi

2. Lepas tu masukkan ke dalam troli.


pembelian melalui web



pembelian melalui aplikasi


3. Lepas tu korang kena sahkan pembelian tu.



pembelian melalui web


pembelian melalui aplikasi


4. Isi butir-butir diri dan alamat penghantaran. Atau korang login je kalau dah pernah daftar. 



pembelian melalui web



pembelian melalui aplikasi

5. Pilih pulak cara korang nak bayar. 




pembelian melalui web



pembelian melalui aplikasi


6. Pastikan korang pilih pembayaran melalui FPX atau online banking untuk melayakkan diri menyertai kempen ni tau. Kalau tak sia-sia je korang baca sampai bahagian ni.


pembelian melalui aplikasi


7. Klik dekat 'Place order' untuk teruskan proses pembayaran.




pembelian melalui aplikasi


8. Ingat ambik gambar FPX secara kreatif dan rekodkan Order ID korang nanti tau. 

ambik gambar FPX secara kreatif - contoh macam gambar yang aku ambik ni


9. Pastikan korang upload gambar tu di Facebook atau Instagram pada hari yang sama dengan pembelian yang korang beli. Dan jangan lupa letak sekali no order ID dan caption kenapa korang suka bayar guna FPX ni tau.. macam kat bawah ni ya.. 




3 benda yang aku gariskan tu mesti letak tau.. jangan lupa!


senang je kan? cuma ikut je 9 langkah mudah ni.. lepas tu boleh sandarkan harapan untuk menang kereta.. eh aku lupa nak bagitau ada kategori tau.. untuk melayakkan diri menyertai kempen ni korang kena buat pembelian sehingga RM30 untuk hadiah harian dan mingguan dan mana-mana pembelian yang paling dekat dengan RM111 akan layak untuk hadiah istimewa.. manakala pembelian RM100 layak untuk penyertaan hadiah utama.. huhuhu.. apa tunggu lagi? Kempen FPX & Win ni berlangsung dari 6 November hingga 3 Disember 2017 ni tau.. jadinya sempat lagi ni.. cepatlah sertai!

eh lupa.. kalau masih tak faham lagi macamana cara nak sertai kempen ni korang boleh jugak tengok maklumat lanjut dalam website http://www.molpay.com/fpxmolpaylazada dan tengok video kat bawah ni jugak ya..




selamat menyertai dan menang BESAR ok! dah menang jangan pulak lupa aku yang bagitau ni ye.. hehehe..


Khamis, 23 November 2017

Eh, Luka cepat keringlah dengan Lovera Magic Jelly!

assalamualaikum semua,  korang biasa tak terluka tangan sikit-sikit? ala macam tersagat ke.. atau terseret kat mana-mana sampai melecet.. kadang-kadang kaki pun kena.. kalau ada anak-anak kecik lagi la selalu kena.. kadang berlari sana sini dan jatuh.. melecet kaki tangan.. hish kalau kemalangan kecik macam ni memang biasa sangat jadi kalau ada anak kecik kan..

review
Eh, Luka cepat keringlah dengan Lovera Magic Jelly! 


jadi kalau kena macam tu apa korang buat? biasanya kita akan ambik sesuatu la untuk sapu-sapu kat tempat luka tu kan.. sebenarnya ada 2 sebab kenapa kita buat macam tu sebagai orang tua.. ni kalau aku la ni.. aku akan buat tu sebab pertama nak tenangkan anak-anak.. kedua sebab nak luka tu tak melarat.. dan biasanya bila sapu tu memang anak diamlah dari menangis..

tapi sayangnya luka dia tu kadang lambat sembuh.. haa yang part ni la buat hati mak kadang gundah gulana tau.. mana taknya asal tengok je luka teringat kisah anak tu jatuh.. gitulah perasan mak-mak ni.. apa nak buat terlebih ambik berat biasanya.. dan biasanya akan terbit rasa bersalah jugak kat hati biarkan anak terluka.. siapa sini yang macam aku? kita genglah!

ok nak bagitau korang yang baru ni aku ada cuba satu jelly tau.. dalam botol comel yang sangat mudah nak bawak sana sini.. dah la botol comel, bagus pulak jelly dalam dia tu.. I love you lah Lovera Magic Jelly.. nama pun dah ada love.. love.. kan.. so love is in the air la.. tetiba pulak terkeluar bahasa lain.. ok balik semula berpijak ke bumi wahai ita.. meh kita cerita pasal Lovera Magic Jelly ni..

korang pernah baca tak pasal kebaikan aloe vera? kalau nak tau aloe vera ni dah digunakan berkurun lamanya dari zaman cleopatra dulu dah guna.. dan terbukti ianya bagus untuk kegunaan seluruh badan.. dari hujung rambut hingga hujung kaki la kiranya.. semua tu sebab khasiat yang ada pada aloe vera tu sendiri.. kalau zaman dulu pun orang suka tanam pokok aloe vera kat rumah supaya boleh gunakan bila perlu kan? tapi zaman ni dah susah nak jumpa.. 


bahan yang ada dalam Lovera Magic Jelly


ini yang part best nak bagitau korang.. jangan risau la pasal dalam Lovera Magic Jelly yang aku cuba ni dah ada khasiat aloe vera yang terkenal tu kat dalam dia.. dan bukan tu je.. dicampur jugak dengan 3 bahan semulajadi yang lain tau.. sama macam aku tunjuk kat gambar atas tu.. korang nak tau pulak fungsi Lovera Magic Jelly ni? 

kalau pada aku la, aku simpan Lovera Magic Jelly ni sebab ianya sangat bagus dalam merawat luka yang selalu aku risaukan pada anak-anak.. luka sangat cepat kering bila gunakan jelly ni.. memang macam magic.. haha.. ok aku tunjukkan la beberapa gambar kat bawah ni la testimoni aku sendiri menggunakan Lovera Magic Jelly ni.. 



gambar pertama ni aku cuba pada tangan abg long.. ntah dia tergesek kat mana ntah tangan tu sampai melecet.. tapi tak la dia sampai menangis cuma mengadu sakit tangannya setiap kali nak mandi atau terkena air je.. malu kot nak menangis agaknya.. hehe.. abg long kan dan besar.. jadi bila dia cakap sakit tu aku cubalah sapu pada tangan dia.. nampak luka dia cepat sangat kering tau.. dalam masa 2 hari je dan kering dan tertanggal kuping luka tu.. sekarang ni masih pakai lagi dengan harapan takkan tinggal parut lagi dah..



gambar kedua ni tangan aku sendiri kena cakar kat klinik masa tengah buat prosedur rawatan kat klinik.. biasalah kalau dah kerja dengan haiwan ni kan.. ada je perkara tak dijangka.. ini mujur tak kena gigit.. setakat cakar ni masih boleh dikira minor lagi ni.. bila kena cakar tu aku teringat ada Lovera Magic Jelly ni jadi aku teruslah sapu.. alhamdulillah nampak cepat kering dan macam tak berapa nampak kesan cakar tu dah..



gambar ketiga ni pulak gambar kaki abg long yang terluka masa kat transit.. ntah apa dilanggarnya ntah.. abg long ni memang biasa alami kecederaan macam ni sejak dari kecik.. jadi kami macam dah lali la jugak.. kalau korang ada anak jenis macam abg long ni elok la simpan satu Lovera Magic Jelly ni satu dalam beg korang.. mana la tau kejadian tak terduga ni kan selalu berlaku kat mana-mana.. nauzubillahiminzalik.. memang kalau boleh kita nak elak semuanya.. tapi kalau nak jadi sekurang-kurangnya kita dah bersedia dengan kemungkinan.. eh meh cerita balik pasal gambar tu.. lepas sapu Magic Jelly kaki abg long dah tak sakit dan kuping tu elok kering dan kami boleh buang yang terkeluar tu.. alhamdulillah.. 

itu semua pengalaman aku guna Lovera Magic Jelly.. anak-anak suka nak sapu memana ada luka pun sekarang ni sebab rasa dia yang sejuk dan tak melekit.. tu yang paling best.. maklumlah budak-budak ni kalau sebut je ubat, semua dah buat muka seram macam nampak hantu.. eh korang nak tau tak fungsi dia yang lain? bukan untuk luka dan kulit je tau.. untuk bibir dan rambut pun sesuai jugak.. meh baca..

Fungsi Lovera Magic Jelly


MAGIC JELLY NEW ENHANCED FORMULA

MANFAAT UNTUK KULIT

  • Merawat jerawat dengan berkesan
  • Menghilangkan kulit yang kusam
  • Parut pudar (lama / baru)
  • Pudar bintik gelap
  • Menenangkan Ekzema
  • Menghidratkan kulit kering
  • Rawat kesan sunburn matahari
  • Mengecilkan liang
  • Bantu meringankan ruam, kulit alergi dan sensitif
  • Anti penuaan
  • Membaiki dan mengembalikan kulit dari dalam
  • Menjadikan kulit lebih lancar dan lembut

MANFAAT BAGI RAMBUT

  • Membantu mengurangkan kelemumur
  • Melicinkan rambut yang tidak teratur
  • Boleh digunakan sebagai serum rambut
  • Menggalakkan pertumbuhan rambut

FAEDAH LAIN

  • Membantu dengan luka bakar dan luka
  • Merawat bibir retak dan kering

MAGIC JELLY JUGA BOLEH DIGUNAKAN UNTUK

  • Pelembap kulit
  • Pembersih make up
  • Serum muka
  • Serum rambut
  • Serum bulu mata (panjang dan pertumbuhan)
  • Pelembap pelembap bibir
  • Makeup based

dah tau fungsi ni mesti korang nak tanya kat mana aku beli kan? senang je.. zaman IT ni semuanya pakai di hujung jari je.. pakai tekan-tekan je dah boleh semua barang sampai ke rumah.. kalau nak beli Lovera Magic Jelly ni pun sama.. korang boleh beli melalui website dia.. meh aku tunjuk macamana nak beli.. ikut je langkah kat bawah ni..


Cara nak beli Lovera Magic Jelly :

1. Masuk laman web dia http://www.lovera.com.my/

Cara nak beli Lovera Magic Jelly


2. Lepas tu klik dekat Shop Now kat gambar Magic Jelly tu.

3. Lepas tu masukkan kat Cart (caranya klik je yang dalam kotak merah tu)

Cara nak beli Lovera Magic Jelly


4. Lepas tu jangan lupa tengok kat belah atas tu ada tak pemberitahuan macam kat bawah ni.. kalau ada klik je butang Cart yang dalam bulatan merah tu.

Cara nak beli Lovera Magic Jelly


5. Sahkan barang yang dipilih dan pilih pengeposan.

Cara nak beli Lovera Magic Jelly


6. Isikan butir-butir peribadi untuk penghantaran dan sahkan pembelian.

Cara nak beli Lovera Magic Jelly


7. Selesai dan boleh tunggu Lovera Magic Jelly sampai pada tangan.

Senang kan cara beli dia? ada lagi cara lain untuk dapat maklumat pasal Lovera Magic Jelly ni jugak.. melalui facebook dan Instagram pun ada.. tengok je info kat bawah ni ok.. Ingat 1 Lovera Magic Jelly mesti ada dalam satu beg mak-mak.. ala saiz dia sedang elok je nak masuk dalam beg tangan tau.. harganya RM70..









Lovera Magic Jelly


Isnin, 20 November 2017

Aiman Tino keluar jenama baju sekolah sendiri pulak!

assalamualaikum semua, ini cerita pasal artis pulak tetiba.. pasal aku kagum betul dengan orang yang pandai merebut peluang macam ni.. aku teringin jugak nak jadi macam tu tapi selalunya asyik la gagal.. kena ambik semangat Aiman Tino ni jugak la nampaknya.. 



Semalam aku terbaca pasal penyanyi Aiman Tino tu buat baju sekolah jenama dia sendiri.. Bro Framestone yang tulis dalam blog dia.. 

malamnya aku bercerita la dengan anak-anak.. 

Ummi : Abg long, nak tau tak Aiman Tino penyanyi tu kan dia buat baju sekolah long..  
Abg long : Baju sekolah apa ummi?  
Ummi : Baju sekolah jenama dia la.. jenama Aiman Tino..  Sweet Aiman gitulah bunyinya..  
Abg long : Wah.. ye ke ummi? Mesti ramai budak sekolah nak beli tu nanti..  
Ummi : aah.. pandai kan dia cari duit? 
Abg long : berapa dia jual baju dia tu ummi? 
Ummi : Harganya RM21.90 kot rasanya..
Abg long : Bale.. (keluar bahasa orang Pahang 😄) Mahal jugak.. 
Ummi : Aah tapi sayang dia jual kat Mydin je.. dan Mydin Kuantan takde pun jual ummi tengok.. 
Abg long : ala.. kenapa tak jual..
Ummi : Belum lagi kot.. entah ek.. 

kesimpulannya aku cuma nak bagitau yang aku agak kagum dengan orang yang ada semangat macam Aiman Tino ni.. bukan senang tau jadi multitasking dalam apa jua bidang.. dalam kes ni jadi penyanyi dan peniaga dalam masa yang sama.. anak-anak kat rumah ni memang minat dengan dia ni tapi nampaknya aku lebih kagum dengan semangatnya.. 

lepas ni kami kena tengoklah pulak kat mana nak cari baju sekolah Sweet Aiman Junior ni.. sebabnya katanya dijual di Mydin terpilih..dan yang pastinya kat Mydin Kuantan takde dalam senarai ok! 



Menyesal baru kenal Tasneem Naturel Balm!

assalamualaikum semua, ni aku nak ceritakan kejadian minggu lepas.. bila bungkusan berisi Tasneem Naturel Balm sampai ke tangan.. dijadikan cerita sebab banyak keja kat tempat kerja hari tu aku buat keputusan nak bukak kat rumah.. walaupun memang tak sabar sebenarnya nak bukak waktu tu.. aku pulak kalau jumpa balm apapun macam jadi habit mesti nak cium bau dia.. haa.. siapa sama macam aku? haha.. tak mengaku pulak dia..

Tasneem Naturel Balm


eh sambung cerita.. bila dah sampai rumah apa lagi berebut la cari gunting nak tengok apa isi kat dalam kan.. di sini la bermulanya sebuah cerita.. hahaha.. macam biasalah drama kat rumah ni.. sambil dikerumuni oleh 4 orang pembantu cilik yang sama nak berebut pegang gunting.. pegang bungkusan.. huwaa.. macam apa dah aku tengok.. 

"Haa.. ini adik punya kan... kan ummi?", Adik Hadi bersuara. 
"Ala.. ada banyak kan ni?  Akak nak satu la adik", Kakak Husna pulak berbunyi.
"Habis tu abang punya mana?", Abg Ngah pulak tetiba bertanya.
mujur masa tu Abg Long buat tak layan je apa yang direbutkan adik-adik dia ni.. Aku pun rasa aku patut ambik peranan dah.. maka aku masuk campur.. 
"Ok.. ok.. kejap.. bagi ummi tengok dulu boleh?", Aku cuba menenangkan keadaan. 
"Ni adik punya kan ummi?  Kan ada gambar baby tu kan?  Baby punyalah kan ummi.. kan.. kan..? ", Adik Hadi tetap nak bolot semua.

Akhirnya aku tamatkan dengan bagi satu kotak sorang.. haa.. nasib baik ada 4 kotak balm dalam satu set ni.. mujur anak ada 4 je.. kalau ada 5? pengsan.. kahkahkah.. 


haa.. dah dapat balm sorang satu kan.. 


ok meh kita tengok apa ada dalam set promosi Tasneem Naturel balm ni.. macam aku bagitau tadi ada 4 jenis balm kan.. jom tengok fungsi setiap satu balm ni yang mana kami dah jatuh cinta dengannya.. eh cara guna pun lain-lain tau.. 


Tasneem Naturel Balm


1. COUGHFLU TIME



Balm ini mengandungi kandungan Lemon,  Sweet Orange,  Eucalyptus, Cypress dan Tea Tree. 


  • Bantu kurangkan selsema dan cairkan kahak
  • Bantu melegakan asthma
  • Mengurangkan suhu ketika demam

Cara guna:

Sapu pada hidung,  tekak,  tulang belakang,  tapak kaki dan dada. 






2. CALM TIME




Balm ini mengandungi kandungan Lavender,  Naval Orange,  Tangerine, Geranium,  Marjoram,  Frankinsense, Bergamat dan Chamomile. 

  • Memberikan keselesaan kepada bayi
  • Mengurangkan keletihan dan tekanan
  • Bantu anak lebih tenang

Cara guna:

Sapu di tulang belakang, tapak kaki, nadi belakang telinga serta pergelangan tangan. 






3. SLEEP TIME





Balm ini mengandungi kandungan Cedar, Vetiyer, Roman chamomile, Sweet orange, Marjoram, Tangerine fruit fermet dan Ylang ylang. 


  • Bantu anak supaya mudah tidur lena
  • Bantu anak bangun dalam mood ceria
  • Membaiki kualiti tidur

Cara guna:

Sapu di tulang belakang, tapak kaki, nadi belakang telinga, serta pergelangan kaki.







4. TUMMY TIME





Balm ini mengandungi Fennel, Ginger, Wild mint, Tangerine, Patchouli, Lemongrass, Anise dan Juniper. 

  • Membuang angin dalam perut
  • Bantu melegakan perut sebu dan kembung

Cara guna: 

Sapu pada perut dengan bentuk 'I love U' dan tapak kaki. 




ok.. korang dah baca semua balm yang ada dalam set ni kan? sekarang aku nak bagitau untuk siapa aku guna.. mesti ada yang cakap  Tasneen Naturel Balm ni bukan balm untuk bayi ke? Abis ada gambar bayi tu.. percayalah yang balm ni bukan hanya boleh digunakan untuk bayi je tau.. anak-anak dan semua peringkat umur sesuai sangat guna..

buktinya aku tengah selsema sekarang ni dan abg ngah pun memang tengah selsema jugak.. malam-malam bila kami tidur memang hidung akan tersumbat punyalah.. kalau abg ngah lagi kesian.. mesti akan terbersin dan keluar semua hingus sampai nangis-nangis dia nanti.. jadi aku cuba sapu kat abg ngah yang Coughflu atau CF Time tu.. alhamdulillah aku tengok dia tidur lagi lena dan takde dah bersin-bersin tanda hidung sumbat tu lagi 2-3 malam ni.. serasi betul! dan aku sendiri pun rasa lega je bila sapu sebelum tidur malam.. nampak tak sesuai untuk semua peringkat umur tu.. 


abaikan mata abg ngah tu ye.. maknya nak sapu balm dia sibuk nak tengok tv


aku ada jugak sapukan kat adik hadi Calm Time tu yang katanya dapat bantu jugak anak-anak yang ada ADHD dan memana anak yang terlampau aktif untuk lebih bertenang.. nampaknya macam ok jugak sebab adik hadi jadi lebih tenang dan tak terlompat-lompat atau abah aku kata terkinja-kinja.. haha.. lega sikit menengoknya.. 

yang Sleep Time tu aku sapukan kat orang yang paling payah nak tidur dalam rumah ni.. siapa lagi kalau bukan anak dara tunggal aku dalam rumah ni.. kakak husna la siapa lagi.. selalu bila orang lain dah tidur walau aku tutup lampu dia masih berjaga la.. letih aku.. adik hadi pulak memalam jenis yang rajin mengigau lelagi kalau dia sangat penat siang hari tu.. tapi 2-3 malam ni aku sapu kat kakak husna dan adik hadi.. nampak ada perubahan.. masuk tidur awal dan sangat lena tidurnya.. alhamdulillah.. 


tidur lena dengan Tasneem Naturel Balm


yang Tummy Time tu aku sapu kat adik hadi jugak.. maklumlah dia kan masih menyusu botol.. budak menyusu botol kan mudah sangat kena sebu-sebu perut.. haa.. elok sangat la sapu kat dia balm ni.. nanti aku nak cuba pulak kat abg long.. abg long kalau minum nestum pepagi mesti terasa nak ke tandas serta merta.. boleh cuba juga la ni.. 

yang lagi bestnya korang baca tak isi kandungan yang ada dalam semua jenis balm yang ada kat atas tadi? nampak tak semua bahan berasaskan bahan semulajadi dan mengandungi 100% pati minyak (Essential oil) yang asli tau.. 


korang boleh baca jugak la testimoni orang lain yang guna Tasneem Naturel Balm ni..












Ada yang berminat ke nak dapatkan Tasneem Naturel Balm? Korang rujuk je kat bawah ni ye.. harganya satu RM49 SM dan RM52 SS.. contact cepat sebab dengarnya masih ada harga promosi untuk kesemua 4 balm dalam satu set tu.. 

Tasneem Naturel Network
15-1, Jalan Putra Kajang,
Taman Putra Kajang, 
43000 Kajang, 
Selangor. 

Hotline : 011-20964665 (Order) 
010-8453469 (Daftar Agen & Stokis)



baik korang contact cepat sebab aku dah rasa menyesal baru kenal Tasneem Naturel Balm ni! 




Sabtu, 18 November 2017

Mari berzumba pulak!

assalamualaikum semua,  minggu lepas kami ada buat program gotong-royong.. sambil tu biasanya kami akan buat senaman aerobik sendiri setiap kali ada program gotong royong.. dan kali ni semua orang nak kelainan.. makanya kali ni kami jemput seorang cikgu zumba datang pulak.. terima kasih buat sahabat yang sudi menaja bayaran untuk cikgu ni.. alhamdulillah murah rezeki.. 

kami berzumba pulak


lama jugak kami luangkan masa berzumba kali ni.. untuk cergaskan badan katanya.. elok jugak walau ini kali pertama aku berzumba.. nampaknya macam mudah.. atau mungkin cikgu zumba yang buatkan langkah yang mudah-mudah agar anak muridnya tak terkejut sangat ke.. hahaha.. mana tau kan.. 

lepas abis zumba hari tu ada gak cikgu ajak join kelas zumba dia kat Cenderawasih.. tapi aku fikir jauh pulak la nak berulang dengan mikir masa tu la masa aku nak ambik anak-anak.. memang tak jadi la join sebab banyak sangat halangannya.. kalau korang berminat boleh la contact Pn Ju untuk maklumat lanjut.. pm aku kalau nak nombor dia ok.. 

selfie sementara tunggu orang set up


lepas tu ada pulak kawan kongsikan yang ada kelas zumba kat taman aku ni jugak.. dekat.. tapi lagi sekali waktu nak ambik anak balik sekolah.. macamanalah tu.. kita tengok la nanti kot masa cuti sekolah dapat luangkan masa ke kan.. gi sekali seminggu pun dah kira ok la jugak untuk permulaan rasanya kan.. eh ke tak boleh?  

Khamis, 16 November 2017

Kami ronda Ipoh!

Assalamualaikum semua,  cerita ni berlaku pada 2 bulan lepas.. nasib la kalau korang kata dah terlambat baru nak cerita.. tapi pada aku, aku tetap nak coretkan kat dalam blog ni.. sebabnya aku terkilan banyaknya kisah perjalanan kami sekeluarga yang tak sempat nak tulis pun sudahnya.. cerita kami ke Penang,  Muar,  Batu Pahat,  Cameron Highlands,  Lumut.. hish banyak rupanya yang tak tertulis..

Kami ronda Ipoh! 


asalnya tak tulis tu sebab sibuk dan ada je yang menghalang bila waktu nak menulis tu sampai dan akhirnya sampai ke sudah memang aku tak rasa nak tulis sebab dah terlampau lama terperap.. atas sebab tu jugaklah aku letak azam nak tulis semuanya walau mungkin ada yang berbunyi.. dah lama pun masih nak cerita lagi.. tapi apa boleh buat.. kadang-kadang itu je cuma masa tu je yang ada..  macam kali ni la.. cerita dah lebih sebulan berlalu.. baru la boleh ceritakan kat sini..

plan asalnya aku kena gi kursus di Institut Penyelidikan Veterinar di Ipoh selama 3 hari.. masa ni kebetulan anak-anak cuti sempena Peperiksaan UPSR jadinya aku ambik peluang bawak anak-anak berjalan sekali la ikut aku pergi kursus di Ipoh.. kami bertolak hari Sabtu jadinya malam pertama tu kami menumpang tidur di rumah adik shah yang kami tak pernah jejak sebelum ni.. alhamdulillah akhirnya dapat jugak pergi.. dapat la jumpa budak comel ni sekali.. hehehe.. 





untuk malam kedua dan seterusnya kami cari penginapan yang dekat dengan VRI.. jadinya aku pun berangan nak booking la Hotel yang ada kolam renang.. puas mencari akhirnya dapat Hotel Seri Malaysia di Ipoh.. harga agak berbaloi untuk bilik dengan 2 katil besar masa tu cuma RM130.. aku booking melalui Traveloka tau.. ada aku pernah cerita dulu.. harga memang jauh murah kalau dibandingkan dengan harga kalau datang terus atau walk in atau harga guna harga untuk pegawai kerajaan..

tapi kalau nak diberi bintang.. dari 5 aku cuma mampu bagi 3 je la.. sebabnya keadaan biliknya agak lama dan suram.. karpet pun sedih je rupanya.. agak berbau jugak.. dan bilik airnya sangat la kecik.. cuma dia menang dari segi perkhidmatan tambahan untuk kolam renang dan makanan sarapan pagi dia yang sedap tu je la.. yang lain agak sedih.. lobi dia pun cuma setakat kaunter je.. kerusi untuk menunggu pun takde tau..

masa hari pertama sampai tu kami tak sempat ke mana-mana.. hari kedua tu baru dapat berjalan.. kami pergi banyak tempat jugak di Ipoh.. kami ke Kellie's Castle tapi kami tak masuk dalam pun sebab sekarang ni kalau nak masuk dikenakan tiket.. aku pernah pergi ke tempat ni dulu.. waktu masih belajar.. waktu tu masuk cuma percuma.. aku dah berpeluang masuk jadinya rasa macam takde apa sangat nak tengok kat dalam tu dan rasa agak tak berbaloi harga tiket masuk yang dikenakan.. jadinya kami cuma ambik gambar di kawasan sekitar tu je la..

kami di Kellie's Castle 







puas bergambar kami terus tuju ke destinasi kami yang lain.. disebabkan masa agak suntuk jadi kami set dulu perjalanan sebelum daftar masuk ke hotel.. kami set nak pergi ke pesta durian di Amanjaya.. nak ke Taman Herba.. dan nak ke Stesen Keretapi, Muzium Teh dan jugak nak melawat Muzium Negeri di Ipoh dan tak lupa nak pergi ke Taman Rekreasi Gunung Lang.. Alhamdulillah kami berjaya pergi ke semua tempat tu walaupun makan masa 2 hari jugak la.. termasuk hari kami nak balik tu.. nanti aku sambung semula cerita di tempat lain tu ya..