Isnin, 15 Januari 2018

Tragedi Adik Hadi di bulan Januari dagu adik hadi koyak

assalamualaikum semua,  ingatkan hari ni tak sempat nak update blog rupanya ada jugak kejadian yang nak dicoretkan dalam blog kesayangan ni.. berlakunya tragedi lepas maghrib tadi.. tragedi adik hadi di bulan januari ni.. aku upload gambar di facebook tadi ramai pulak yang bertanya apa sebabnya.. aku terpaksa la jawab kat blog sekali harung merekod kenangan supaya boleh dijadikan iktibar satu hari nanti.. 

Tragedi Adik Hadi di bulan Januari 

ceritanya lepas maghrib tadi aku tengah makan untuk berbuka puasa ganti hari ni..  shah tengah sibuk suruh adik hadi cepat-cepat mandi.. lepas tu dengar la memasing sibuk kat dapur tu.. tetiba je aku dengar bunyi jatuh dan adik hadi menangis.. dengar jugak suara shah kata kenapa adik lompat-lompat.. kan ayah tak bagi lompat tadi.. bila ke depan dua beranak ni adik hadi menangis tak berhenti.. rupanya darah banyak keluar.. 

dagu adik hadi koyak


adik hadi luka di bawah dagu dia!  koyak besar pulak tu.. dan agak dalam.. panik jugak kami tadi.  tapi tenangkan diri dan adik hadi.. pesan dengan dia tekan je luka dengan tisu dan jangan menangis.. kalau menangis nanti lagi darah terus tak berhenti.. nampaknya helah tu menjadi.. adik hadi berhenti menangis sambil kami fikir apa rancangan kami selepas tu.. 

aku tengok jam dah pukul 8.30 malam.. kalau pergi klinik pesakit luar tentunya dah tak sempat sebab dia tutup pukul 9, waktu tu tentu diorang dah tak ambik pendaftaran baru.. kes serius pulak tu.. nak bawak ke hospital yang dekat dengan rumah ni tak boleh pulak sebab aku baru je terminate aku punya insuran dengan MAKSAK bulan lepas.. sekarang ni tengah bayar untuk Cuepacscare tapi cuma akan aktif selepas sebulan.. maknanya bulan depan la.. hati dah memikir nak hantar hospital HTAA je la.. terpaksalah tunggu lama.. punyalah panik sampai tak terfikir nak pergi memana klinik yang 24 jam.. 

lepas tu bila sampai bandar dalam pukul 9.10 malam macam tu.. yela nak siapkan anak-anak yang lain pun satu hal jugak..  kami terus singgah ke Klinik Al Amin kat Masjid Negeri tadi.. cuba nasib mana tau dia bukak lagi.. sedangkan kami tau biasanya memang diorang dah tak terima pendaftaran selepas jam 9 malam.. 

tapi rupanya rezeki adik hadi.. kebetulan ada 2 orang doktor yang bertugas malam ni dan kaunter pendaftaran masih dibuka.. dan kami dapat daftarkan adik hadi.. jumpa doktor tak lama lepas tu dan doktor jalankan prosedur jahitan pada dagu adik hadi.. sekejap je.. cuma 3 jahitan..  alhamdulillah adik hadi sangat berkerjasama dengan baik dan tak meronta-ronta sangat.. memula je dia ada elak-elak muka dan kata sakit.. 

cepat sembuh ya budak kecik janggut putih :')


dan bermula malam ni kena jaga sorang lagi la anak yang bakal dalam pantang.. tapi tadi aku dah tanya doktor boleh sapu Lovera kat adik hadi tak.. doktor kata ok.. jadi nanti kita sapu ye adik.. adik hadi kuat kan nak.. semoga cepat sembuh ya adik! 

Ceritaita

Ahad, 14 Januari 2018

Resepi roti jala yang sedap dan lembut

assalamualaikum semua, hari ni konon nak cuti masak nasi.. buat roti jala je.. kejap lagi aku kongsikan resepi roti jala yang sedap dan lembut InsyaAllah sampai petang.. teringat pulak kisah di sebalik menu hari ni.. hari tu masa cari roti canai frozen kat Giant, abg ngah ada sebut nak makan yang atuk wan masak.. atuk wan tu gelaran untuk mak aku buat semua cucu.. masa kat Giant tu abg ngah sibuk cari yang atuk masak tu kat bahagian makanan beku kat Giant tu.. puas dibeleknya semua.. lepas tu tanya.. yang atuk wan buat warna kuning tiga segi tu takde jual ye ummi kat sini? 

Resepi roti jala yang sedap dan lembut


puaslah aku dengan abg long meneka apa benda la segitiga kuning ni.. siap dia cakap lagi tu sedap atuk wan masak tu.. aku puaslah memikir sambil teka.. aku sebut nugget.. salah..  aku sebut semosa pun salah.. dia siap cakap yang atuk wan goreng.. aduh lagi la buntu kepala ummi dia memikir.. akhirnya dia cakap.. benda kuning segitiga tu kena cicah kari.. terus laju aku teka roti jala.. senyum dia bila aku teka betul.. lekas-lekas pulak tu nak aku buat malam tu jugak.. 

aku pujuk la dia aku akan buat bila hari cuti.. maklumlah roti jala ni walaupun senang nak buat tapi dia perlukan kegigihan dan kesabaran yang tinggi bila nak berdiri lama menghabiskan adunan tepung yang nak dijala tu.. lebih lagi bila buat tu kang yang makan lagi laju dari yang menjala.. haruslah iman akan diuji.. hehehe.. meh la aku kongsikan resepi roti jala yang aku guna hari ni..  resepi ni aku ambik dari blog Azie Kitchen..  lebih kurang jugak resepi mak aku.. cuma biasalah resepi Cik Jemah ni main agak-agak je jadinya tak boleh sangat nak jadi panduan terutama orang yang baru nak belajar memasak..


Resepi roti jala yang sedap dan lembut


Resepi Roti Jala

ihsan Azie Kitchen 

Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum
3 cawan air (azie letak santan sikit tapi aku tak letak pun) 
1 biji telur ayam
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning telur
2 1/2 sudu besar minyak masak

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan dalam blender dan blend je. 
(aku buat tadi blend semua yang atas tu kecuali minyak masak, minyak masak aku suka campur last sekali bila dah siap blend yang lain) 

2.Guna kuali leper atau kuali tahan karat untuk menggoreng (menjala). 

3. Lepas tu boleh la mula menjala atas kuali.  Kemudian boleh ikut cara mana korang nak, samaada nak gulung atau nak lipat segitiga macam aku buat tu.

4. Masak dengan api perlahan sampai agak masak dan kemudian lipat atau gulung. 

5. Dah siap dan boleh dihidangkan dengan lauk kari, kuzi,  atau kurma. 


Aku nak bagitau untuk buat roti jala ni ada 2 jenis alat tau.. kalau orang lama dulu biasa guna yang jenis macam corong tu.. yang warna kuning.. aku ada satu jugak kat rumah.. macam kat bawah ni.. 

alat tebar roti jala


Lepas tu sekarang aku dah guna yang moden jenis botol je.. lagi mudah aku rasa guna botol ni.. aku beli harga dia dulu dalam RM3 je rasanya.. tapi sekarang tak tau pulak harganya.. dan sebenarnya aku beli dah lama tapi baru sekarang ni aku nak cuba tau.. sebelum ni asyik la lupa nak kerat muncung dia.. sebab kat atas tu ada 3 muncung yang kita kena kerat sendiri ikut besar mana kita nak lubang dia tu..  ala botol ni lebih kurang botol sos atau botol mayonis yang orang jual burger guna tu la.. cuma yang ni ada 3 muncung.. nak guna pun senang tak comot-comot dapur macam guna yang lama kat atas tu.. 

alat jala moden guna botol

ini hasil untuk adunan 3 cawan tepung gandun


eh lupa nak bagitau sebenarnya adunan 3 cawan tepung tu cuma dapat hasilkan dalam lebih kurang 48 ke 50 keping roti jala ya.. jadi kalau ada ahli keluarga yang suka sangat dengan makanan berasaskan tepung aku rasa eloklah buat 2 atau 3 adunan.. sebab aku tadi bancuh satu lagi adunan pasal tak sampai setengah jam dah licin semuanya.. haha.. aku buat kari ayam je untuk lawankan makan dengan roti jala ni tadi.. yang senang dan ringkas.. jadi resepi dah ada.. selamat mencuba ya!

Ceritaita

Birthday Giveaway by Mamapipie

assalamualaikum semua,  hari ni aku nak sertai giveaway setelah sekian lama tak sertai mana-mana contest yang dianjurkan oleh blogger.. bukan taknak selalunya tu.. cuma tak sempat.. kadang-kadang bila tengok tarikhnya pun dah terlepas.. kali ni aku sertai Birthday Giveaway by Mamapipie..

http://www.mamapipie.com/2018/01/birthday-giveaway-by-mamapipie.html
Birthday Giveaway by Mamapipie 


Birthday mamapipie ni sebenarnya dah lepas lama dah.. dia tua 2 hari je dari aku sebenarnya.. aku je tak buat-buat birthday giveaway ni.. sempena birthday aku hari tu aku cuma bagi tawaran promosi harga untuk gctea je.. masih ada ya promosi tu untuk sesiapa yang berminat.. 

dan untuk birthday giveaway by mamapipie ni dia suruh ikut semua syarat yang ada kat bawah ni.. aku dah siap tandakan dah semua syarat tu bermakna aku dah penuhi.. dan untuk topik yang paling best dan yang paling aku suka dalam blog sahabat aku ni ialah cerita pasal kanser yang diceritakan dalam blog ni lama dulu dah.. tapi siapa sangka rupanya entri tu akhirnya jadi panduan pada aku sekarang ni.. kat sini entrinya..  Panduan tentang kanser - based on experience.. entri yang sangat bagus.. terima kasih adda.. 

Syarat Birthday Giveaway by Mamapipie 


kalau ada sesiapa yang nak sertai jugak giveaway ni kena ingat yang ianya akan berakhir pada 25 Januari 2018 ni tau.. jadi korang masih ada 11 hari lagi peluang tu..  jomlah sertai sama-sama.. hadiah dia boleh dapat buku jugak tau.. yang tempat pertama lagi istimewa sebab boleh pilih buku apa nak.. best kan? 

Ceritaita

Sabtu, 13 Januari 2018

Beli Telekung Siti Khadijah dengan harga RM5

assalamualaikum semua,  aku lupa nak ceritakan pasal aku beli Telekung Siti Khadijah dengan harga RM5 kan? ni cerita susulan dari aku dapat baucer diskaun Siti Khadijah awal tahun lepas.. lepas dari aku dapat baucer tu aku lupa pulak nak sambung cerita kan.. hehe.. maaflah.. ini sebenarnya konon nak cerita sekali dengan kesinambungan cerita travel ke Korea yang tak habis-habis lagi ceritanya.. tapi apa nak buat cerita Korea pu. tergantung ni haa.. 

Beli Telekung Siti Khadijah dengan harga RM5 ~ gambar dari web Telekung Siti Khadijah 


alkisah kebetulan pulak masa aku nak ke Korea tu butik Siti Khadijah ada buat promosi.. ada potongan hari masa tu kat butik.. ada potongan 5% masa tu kalau tak salah..  jadi aku ambik peluang la untuk gunakan kupon baucer yang aku dapat awal tahun tu.. konon nak ambik Telekung Siti Khadijah yang Classic tu tapi bila masuk je butik aku terkesima.. hahaha.. 

sebenarnya ayat sebenar dia tu rambang mata kau.. nak pengsan rasa tengok pilihan yang ada.. rasa-rasa kain.. fullamak sejuknya.. rasa kalau bawak solat memang tak mau bangun la dari tikar solat tu.. aku pulak pernah cuba sebelum ni yang adik aku belikan untuk mak.. masa tu kat Hospital Sultan Ismail JB.. aku terlupa bawak telekung,  jadi pakailah telekung mak.. sekali dah guna terus terasa nak beli la pulak.. mujur la ada rezeki dapat baucer dan ada promosi ni.. pucuk dicita ulam mendatang namanya.. tapi serius la berbaloi aku bawak masa gi Korea hari tu.. maklumlah musim panas kan masa tu.. berpeluh je.. guna telekung ni tak rasa pun berpeluh tu.. selesa je.. 

Dengan Faatiha ~ abaikan muka aku yang banyak jerawat tu ya.. 


mak aku pun yang Classic.. jadi tu yang kononnya aku nak beli yang sama jugak.. tapi bila masuk butik ternampak yang edisi Faatiha ada promosi.. potongan 5%.. harga asal dia dari RM215 dikurangkan jadi RM205 je..  ada kurang RM10 la.. ini kalau aku tak silap la.. lupa dah.. haha.. ye la benda ni berlaku bulan 7 hari tu lagi..  jadinya bila aku gunakan baucer RM200 tu dapat la aku kurangkan lagi bayaran sampai cuma tinggal RM5 je.. maka itulah bayaran yang aku kena bayar hari tu..  jadi betullah aku beli Telekung Siti Khadijah Faatiha dengan harga RM5.. hihi.. aku tak tipu kan.. meh baca macamana aku boleh dapat baucer RM200 Siti Khadijah ni kat Hadiah Baucer RM200 dari Telekung Siti Khadijah.. 

Ceritaita 


Menang hadiah novel tempat pertama!

assalamualaikum semua, hari ni aku nak kongsikan cerita pasal aku menang hadiah novel hari tu.. sebenarnya ini cerita penghujung tahun lepas cuma disebabkan hadiahnya baru sampai awal tahun jadi kita cerita dalam blog tahun ni la kan.. tapi biasa je sebenarnya dalam ceritaita ni akan ada flashback.. lelagi la bila waktu sibuk tapi tetap nak coretkan jugak sebagai ingatan dan kenangan dalam blog Ceritaita ni..

Menang hadiah novel tempat pertama! 


Aku menang hadiah novel ni sebab aku masuk pertandingan yang dianjurkan oleh The Ulat Buku.. pertandingan mengulas buku.. tak kira apa buku pun korang boleh je nak ulas.. dan aku hantar 2 penyertaan.. nantilah aku ingat nak letak jugak ulasan buku tu kat blog ni nanti.. tengok kalau line internet baik hari ni, aku akan cuba letakkan hari ni.. kalau tak baik macam semalam,  mungkin terpaksa tangguhkan lagi.. 

semalam entah kenapa line telefon jadi tak berapa baik.. tengah elok bercakap dengan mak aku kat telefon tetiba terputus dan bila nak telefon semula.. boleh pulak kat skrin tu dia tulis " Mobile network is not available ".. boleh katakan semua la tak ok.. nak hantar pesanan telefon biasa pun tak lepas lagikan hantar pesanan di Whatsapp haruslah tak lepas.. 

berbalik pada buku yang aku menang ni.. disebabkan aku menang tempat pertama, maka penganjur memberi aku peluang untuk memilih buku mana yang menjadi pilihan.. dan haruslah aku pilih yang aku nak sangat tu.. LEGASI TOMBIRUO tulisan Ramlee Awang Murshid..  masa pilih tu memang muka ada senyum la.. hahaha.. puashati sebab memang buku tu la yang aku aim masa masuk pertandingan tu.. alhamdulillah ada rezeki aku rupanya.. 

Legasi Tombiruo oleh Ramler Awang Murshid dan Anugerah Sebuah Cinta


tapi setakat dah 2 minggu terima buku ni, aku terima pada hari lahir aku baru ni.. aku belum berpeluang untuk baca lagi.. eh lupa.. bukan satu je novel yang diberi tau.. ada 2.. satu lagi tu kompilasi cerpen.. aku sangat suka sebenarnya kompilasi.. boleh baca berbagai olahan cerita dalam satu buku.. tentunya jugak pelbagai emosi dan konsep penceritaan.. itu yang menarik mengenai kompilasi.. nanti kalau dah baca, aku akan update pulak isi kandungan dan ulasannya sekali insyaAllah.. 

Ceritaita


Jumaat, 12 Januari 2018

Kita masak resepi daging masak kicap hari ni!

assalamualaikum semua, entah kenapa minggu ni mood masak macam meluap-luap pulak.. mungkin mood tu dah datang entah dari mana.. atau disebabkan cuaca yang asyik mengundang perut asyik lapar je tak tau la pulak kan.. minggu ni aku dah buat resepi daging je dah 2 kali.. awal-awal minggu haritu masak kari guna pressure cooker.. dan hari ni masak resepi daging masak kicap pulak.. 

Daging Masak kicap
Kita masak resepi daging masak kicap hari ni! 


anak laju pulak bila masak daging guna pressure cooker ni.. maklumlah dagingnya lembut, senang nak digigit dan dikunyah.. kalau daging rebus biasa pun boleh lembut jugak kalau guna petua yang aku guna dulu.. guna daun rumput cina.. alamak daun kat luar pulak dan tengah hujan ni.. aku berselimut, tak kuasa pulak nak keluar.. haha.. lainkali ye aku tunjukkan.. hari tu ada kemas pokok kat luar tapi tangan kotor terlupa pulak nak ambik gambar.. 

kalau resepi daging sebenarnya kat rumah aku ni jarang jugak masak.. sebab tak tau nak masak apa la.. biasa memang masak kari,  sup atau kicap je la.. yang lain aku tak berapa rajin dan pandai.. ini je yang agak mudah bagi aku.. dah hari ni aku masak daging masak kicap.. meh aku kongsikan resepi yang aku selalu buat.. senang je pun.. 

Resepi Daging Masak Kicap

Daging Masak Kicap 

oleh Ceritaita

Bahan
Daging Lembu yang telah direbus terlebih dahulu
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Rempah tumis (4 beradik) 
Kentang (dipotong ala wedges dan digoreng dahulu) 
Kicap lemak manis Jalen
Kicap masin Jalen
Paste asam jawa Adabi
Minyak masak
Ajinomoto 

gambar lepas tumis sebelum masukkan kicap


Cara-cara
1. Tumis rempah tumis sampai wangi dalam minyak masak yang dah dipanaskan.
2. Masukkan bawang besar dan tumis sampai layu. 
3. Masukkan bawang putih. Biar sekejap. 
4. Masukkan kentang dan daging.
5. Masukkan kicap lemak manis Jalen. 
6. Masukkan kicap masin Jalen. 
7. Masukkan paste asam jawa Adabi. 
8. Masukkan Ajinomoto secukup rasa. 
9. Masukkan sedikit air kalau pekat sangat. 
10. Biarkan mendidih dan matikan api. 
11. Siap untuk dihidangkan. 

Tips yang aku pernah dapat masa tengok rancangan memasak dulu.. ada chef ajar kalau nak tumis bawang merah atau bawang besar dan bawang putih jangan campurkan sekali.. tumis asing-asing untuk kekalkan rasa manis bawang tu.. jadi itu yang aku ikut dan praktikkan.. 

Konon takmau makan nasi bulan ni.. sendiri masak sedap habis punah diet.. hahaha..  bertabahlah ita.. 

Ceritaita


Selasa, 9 Januari 2018

Nasi goreng benyek pulak buat bekal

assalamualaikum semua, aku masih lagi teruskan budaya berbekal ke pejabat selagi sempat.. masak atau bekal je la apa yang dapat.. alhamdulillah ada hari berjaya dan harinya tidak.. bergantung la kepada kesihatan badan jugak.. dan hari ni aku berjaya bawak nasi goreng benyek buat bekal.. hahaha..

Nasi goreng benyek pulak buat bekal


ada cerita di sebalik nasi goreng benyek ni sebenarnya.. eh lupa nak bagi tau orang johor panggil benyek tu untuk merujuk kepada sesuatu benda yang lembik.. macam buah yang dah terlalu masak atau kuih yang terlalu lembik.. biasanya akan digunakan menggantikan perkataan lembik tu la dengan guna perkataan benyek.. cotoh ayat macam ni :

"Buah pelam tu dah benyek"

"Kuih tu benyek no sampai loya pulak kita nak telan"

ok habis belajar bahasa, maka kita sambung kisah nasi goreng benyek tu tadi ya.. alkisah kami ni kan dah mula buat pau gebu untuk jualan semula tahun ni.. alhamdulillah rezeki yang tak pernah terjangkakan ni dapat buat pau gebu semula.. banyak jugak perancangan untuk pau gebu ni terkandas dulu.. insyaAllah dalam masa terdekat ni kami nak tumpukan pada perusahaan pau gebu ni secara serius.. insyaAllah dalam masa terdekat akan ada pau gebu frozen untuk dijual ke.. mana tau kan..?

pau gebu sedia untuk jualan


disebabkan kami buat pau dan bangun awal pagi untuk menguli dan mengukus jadinya aku rasa ok je la bila nak buat nasi goreng pagi ni.. tapi boleh pulak terlupa nak masak nasi malam tadi.. biasanya aku guna beras Cap Rambutan yang oren atau hijau tu ok je la kalau nak masak waktu pagi dan terus goreng masa panas-panas.. sekali ni tadi pagi aku lupa bulan lepas kami beli beras jenama lain.. sebab masa sedar kehabisan beras tu cuma LYC yang 24 jam buka je tu yang masih lagi buka.. main beli je la beras apa pun yang ada.. rupanya beras tu tak sesuai pulak nak dibuat nasi goreng waktu panas-panas.. mungkin lebih berkanji atau aku agaknya yang tak pandai guna ek.. hahaha.. nak salahkan beras..

maka jadi hari ni aku berbekalkan nasi goreng benyek... nasib la.. tapi sedap jugak.. rasa macam ala-ala lontong goreng pun ada.. eh terpuji diri sendiri la pulak.. hahaha.. 

Ceritaita


Isnin, 8 Januari 2018

Penambahbaikan dalam sistem GCR kepada kakitangan kerajaan

assalamualaikum semua, minggu lepas ada aku terbaca pasal surat pekeliling perkhidmatan baru untuk kakitangan kerajaan.. ada beberapa sebenarnya nanti aku kongsikan la.. tapi aku lebih tertarik pada 2 perkara la tentunya.. iaitu pasal penambahbaikan dalam sistem GCR kepada kakitangan kerajaan atau nama penuhnya gantian cuti rehat..


Penambahbaikan dalam sistem GCR kepada kakitangan kerajaan


pada awalnya keluar pekeliling ni aku antara yang agak keliru.. mulanya ingat kerajaan menghapuskan keistemewaan gantian cuti rehat yang telah ada sejak sekian lama buat penjawat awam ni.. rupanya lain pulak ceritanya.. ianya ada lebih kepada penambahbaikkan dalam sistem yang sedia ada sekarang ni..

kalau ikut sistem gantian cuti rehat yang sebelum ini.. penjawat awam cuma akan dibayar sehingga ke 150 hari yang layak dituntut untuk gantian cuti rehat.. jika ada terlebih pengumpulan cuti yang melebihi 150 hari tu maka ianya tidak akan dibayar dan tidak akan dikira.. atau dengan kata biasa kita cuti tu akan "burn" la.. hangus macam tu je.. 




Surat Pekeliling Perkhidmatan 2018
Kebenaran Menggunakan Cuti Baki Gantian Cuti Rehat


tapi dengan penambahbaikkan yang dijalankan ni, iaitu kebenaran menggunakan baki gantian cuti rehat yang melebihi 150 hari sebagai cuti rehat pada tahun persaraan.. bermakna semua kakitangan awam yang telah menyimpan cuti melebih 150 hari layak untuk menggunakan baki dari cuti yang terkumpul sebagai cuti rehat sebelum persaraan.. alhamdulillah.. syukur la.. semoga manfaat macam ni akan dapat menambah lagi kualiti kerja bagi penjawat awam..

jadinya hari ni pun aku tengah kira-kira cuti rehat yang aku boleh kumpulkan untuk dibawa ke GCR nanti.. tapi dah tentulah yang akan dibawa ke tahun depan pun akan lebih lagi dari yang dapat dikumpulkan untuk GCR.. gitu la kalau ada anak kecik ni.. selagi belum mencapai umur 12 tahun.. atau selagi masih bersekolah aku rasa banyak cuti aku akan dihabiskan untuk anak-anak dan keluarga.. aku percaya kawan-kawan pun sama kan? 

eh lupa.. ada lagi pekeliling perkhidmatan baru untuk penjawat awam bagi tahun 2018 tau.. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah mengeluarkan Pekeliling Perkhidmatan dan Surat Pekeliling Perkhidmatan yang baharu berkuat kuasa mulai 1 Januari 2018 untuk makluman dan rujukan. 

Pekeliling-pekeliling yang berkaitan ialah seperti berikut :

i. Pekeliling Perkhidmatan Bil. 3 Tahun 2017

Kemudahan Cuti Umrah

- Maksimum 7 hari Cuti Tanpa Rekod sekali sepanjang tempoh perkhidmatan

ii. Pekeliling Perkhidmatan Bil. 4 Tahun 2017

Penambahbaikan Waktu Bekerja Berperingkat (WBB) di Agensi Kerajaan Persekutuan
- WP4 : 9.00 pagi hingga 6.00 petang, pulang 30 minit lebih awal pada bulan Ramadan

iii. Pekeliling Perkhidmatan Bil. 5 Tahun 2017

Kemudahan Cuti Bersalin Pegawai Perkhidmatan Awam
- Kelayakan Cuti Bersalin Bergaji Penuh ditambah daripada 300 hari kepada 360 hari

iv. Pekeliling Perkhidmatan Bil. 6 Tahun 2017

Bayaran Khas Tahun 2017
- Bayaran RM1000.00 dibayar pada 8 Januari 2018

v. Pekeliling Perkhidmatan Bil. 7 Tahun 2017

Bayaran Khas Aidilfitri Tahun 2018
- Bayaran RM500.00 dibayar bersekali gaji pada 7 Jun 2018

vi. Pekeliling Perkhidmatan Bil. 10 Tahun 2017

Kenaikan Pangkat Secara Time-Based Berasaskan Kecemerlangan Bagi Pegawai Kumpulan Pelaksana
- Pegawai yang berada 13 tahun atau lebih di lapisan pertama gred kenaikan pangkat boleh dinaikkan pangkat secara KUP ke lapisan kedua gred kenaikan pangkat berdasarkan TBBK

vii. Pekeliling Perkhidmatan Bil. 11 Tahun 2017

Pelaksanaan Kebenaran Pulang Awal Satu Jam Kepada Pegawai Wanita Mengandung
- Pegawai wanita mengandung 5 bulan dan ke atas dan pasangan (penjawat awam), tertakluk kepada kelulusan Ketua Jabatan masing-masing

viii. Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. 2 Tahun 2017

Kebenaran Gantian Cuti Rehat (GCR) Melebihi 150 Hari Digunakan Sebagai Cuti Rehat Pada Tahun Persaraan
- Hanya GCR yang melebihi 150 hari boleh digunakan sebagai cuti rehat dan boleh digunakan secara sekaligus ataupun berperingkat dalam tempoh 12 bulan sebelum tarikh bersara tertakluk kepada kelulusan Ketua Jabatan.




semoga semua kemudahan yang diberikan kerajaan ni akan dapat beri manfaat kepada kita semua sebagai penjawat awam.. eh.. aku dah boleh plan nak mengandung lagi la.. hahaha..

Ceritaita


Jumaat, 5 Januari 2018

Jadual Tabung 52 minggu

assalamualaikum semua, sejak beberapa hari lepas aku asyik tengok kisah tabung 52 minggu lalu lalang di dinding facebook aku.. kisahnya ialah kawan-kawan yang mengutip hasil dari tabung 52 minggu mereka.. macam best je bila aku tengok.. biasalah kan bila nampak hasil duit tu kita akan rasa macam seronok sangat, lagi-lagi la bila nampak duit banyak sekali gus depan mata tu kan.. tapi hakikatnya mereka kumpul dengan gigih selama 52 minggu iaini setahun lamanya tu tau.. siap ada jadual tabung 52 minggu tu lagi..

tabung 52 minggu
Jadual Tabung 52 minggu ~ gambar ni aku dapat dari Google 


apa maksudnya tabung 52 minggu ni sebenarnya? aku pun baru sedar ada orang buat azam gigih kumpul duit dengan cara macam ni.. alternatif yang sangat bagus untuk orang yang tak berapa berdisiplin nak menyimpan duit dan nak tanam sifat suka menyimpan dalam diri.. dan jugak untuk orang yang suka letakkan target tapi taknak letak target tinggi sekali gus.. ini memang cara yang sangat berkesan rasanya..

caranya kita sediakan jadual penyimpanan duit untuk 52 minggu iaitu setahun.. mengikut minggu dan bulan.. lepas tu tetapkan yang kita akan isi pada setiap hari Jumaat setiap minggu.. jumlahnya pulak adalah sama dengan nombor pada minggu tu.. misal la pada minggu pertama sekarang ni.. dan hari ni merupakan hari Jumaat, jadinya kita masukkan not bernilai RM1 pada hari ni.. begitulah untuk minggu-minggu seterusnya.. RM2 untuk hari Jumaat minggu yang kedua.. dan seterusnya sampailah kita masukkan RM52 pada minggu yang terakhir..

tabung 52 minggu
Jadual Tabung 52 minggu yang aku google ~ kredit pada tuan yang rajin buat ni..


dengan cara ni kita sebenarnya akan mengumpul hasil sebanyak RM1,378 dalam setahun tanpa sedar.. bagus kan? aku dah cari dalam internet jadual tabung 52 minggu ni yang cantik cuma jumpa yang macam kat atas ni je.. tapi aku perlukan ruangan kosong kat bawah jumlah tu untuk aku tandakan samada aku dah capai atau tak.. jadinya aku buatkan satu lagi jadual khas untuk aku.. dan untuk bagi semangat aku letakkan nama sekali kat situ.. senang nanti aku boleh tampal je kat kotak simpanan tu nanti.. aku dah terbayang dah ada satu kotak nutrimax yang sesuai sangat jadi tabung ni kang.. satu untuk aku dan satu untuk shah.. 

tabung 52 minggu
Jadual Tabung 52 minggu 


yang atas ni ialah Jadual Tabung 52 Minggu yang aku buat sendiri.. ada ruangan kosong untuk tulis nama kat situ.. jadinya bolehlah nak tulis nama siapa tuan punya tabung tu kan.. bagi semangat jugak secara tak langsung untuk tuan tu.. jadi buat en. shahir, mari kita tengok kita kuat tak hadapi cabaran ini bersama ye bang!.. hehe.. ada jugak yang aku nampak cadangan untuk tabung 52 minggu ni untuk anak-anak.. nanti aku nak cuba buat jugak untuk anak-anak.. insyaAllah.. semoga Allah berikan kekuatan untuk kami simpan duit tahun ni.. 

Ceritaita


Biskut Gery Dark Chocolatos yang sedap!

assalamualaikum semua,  hari ni nak kongsikan cerita pasal biskut sedap.. dulu ada sekali pernah viral pasal biskut Gery salut cheese yang sedap.. siapa pernah rasa?  aku rasa ramai kot yang dah rasa.. sebabnya dah banyak terjual dan orang macam dah tak heran sangat dah kalau jual kat pasaraya tu.. kalau dulu waktu viral tu jangan haraplah nak nampak ada jual biskut Gery tu kat mana-mana.. tak sempat susun orang dah beli agaknya.. 

Biskut Gery Dark Chocolatos



dan kali ni aku cuba pulak satu lagi variasi biskut yang ada dari jenama yang sama..  aku tau pasal biskut ni dari kawan-kawan sekolah sebenarnya.. bila diorang tunjuk dulu takde pulak jumpa ada jual kat mana-mana masa tu.. agaknya macam biskut Gery salut cheese tu la kot kan.. tengah baru-baru popular.. harus habis.. 



tetiba kelmarin masa aku beli barang basah nak buat mee goreng yang sedap semalam,  aku ternampak pulak ada jual biskut Gery yang kawan-kawan aku sebut.. apalagi laju la capai sekotak.. sekotak je la sebab harga dia agak mahal jugak.. sekotak tu harganya dalam RM5.50.. dalam dia tu ada 10 batang yang dipek secara berasingan.. taklah disusun macam biasa jual dalam balang tu.. 



ini pek dia.. sebatang-sebatang


eh lupa nak bagitau yang biskut ni sebenarnya adalah biskut gulung yang jenis rapuh tu.. tapi dia unik sikit la sebab rasa dia tu macam diperbuat dari coklat gelap atau dark chocolate dan di sebelah dalam dia tu ada inti coklat cair dan coklat cair tu banyak tau.. penuh la dalam batang tu.. sedap jugak tau biskut ni.. sampai aku makan tu tak sedar dah habis sebatang.. hihi.. sesiapa nak cuba boleh la pergi cari di pasaran berdekatan ok dan kenalah usha-usha dulu pasal aku pun tak tau kat mana sebenarnya ada jual.. 



Ceritaita 


Khamis, 4 Januari 2018

Anak-anak kembali ke sekolah 2018

assalamualaikum semua,  dah 3 hari anak-anak memulakan persekolahan di tahun baru 2018 ni.. alhamdulillah setakat ni belum ada lagi ayat tak mau gi sekolah.. terutama dari kakak husna yang baru naik darjah satu tahun ni.. walaupun baru genap umurnya 6 bulan aritu.. hehe.. badan tetap kudut dan kecik.. nak cari saiz baju pun susah.. dah beli yang paling kecik pun masih ummi kena ubahsuai lagi.. nak buat baju sendiri tak mampu la pulak umminya.. tak terkejar masa sebenarnya.. beli je la yang dah siap lebih mudah..

Anak-anak kembali ke sekolah 2018


sejak dari hari orientasi aritu lagi hujan turun tak berhenti.. orientasi kakak husna jatuh pada 31 Disember 2017, hari terakhir di tahun 2017.. ecece..  macam pengumuman tarikh berpuasa pulak dah.. alhamdulillah masa tu dia ok je..  tapi bila masuk hari pertama je mula dah jadi lain.. mengadu jugak sakit kaki,  penat sebab sekolah lama tapi cuma mewarna je sampai petang.. siap masa balik tu masuk je kereta dia mintak tisu.. rupanya nak buat kesat muka yang penuh airliur sebab tidur dalam kelas.. alahai kakak hari kedua pulak dia komplen takde taman kat sekolah dia, tak macam kat tadika katanya.. bosan takde tempat nak main.. sabar je la.. 

kakak husna dah sedia nak sekolah


hari ni pulak takde komplen apa-apa.. nampak macam dah serasi sikit dengan sekolah.. muka pun nampak ceria.. mungkin sebab dah dapat kawan-kawan agaknya.. belanja kat kantin pun dah pandai.. rajin jugak nak bawak bekal walau makan tak habis pun.. sempat la kami tinjau kakak husna dan abg ngah jugak di hari pertama kat sekolah masa waktu rehat tu.. alhamdulillah dah pandai bawak diri masing-masing.. sebenarnya secara peribadi aku tak risaukan sangat kakak husna.. sebab dia jenis yang sangai pandai berdikari.. jadi tak risau sangat walau aku cuma cuti sehari je masa dia nak naik sekolah hari tu.. 

kebetulan pulak masa hari orientasi kakak husna, dia diberikan peluang ambik sumbangan hadiah pensil warna seorang satu dari Pengerusi Gagasan Pendidikan Melayu Malaysia..

dapat hadiah dari Gagasan Pendidikan Melayu Malaysia


abg ngah pulak dah naik darjah dua.. kelas dia dapat setingkat dengan kakak husna sekarang ni.. cuma masalah waktu rehat tu je la yang tak seragam.. anak-anak darjah 1  rehat dulu diikuti anak darjah 2 dan 3.. jadinya tak boleh la nak harap abg ngah pantaukan kakak husna.. abg ngah agak bersemangat nak naik sekolah tahun ni.. siap cakap saya tak sabar nak pergi sekolah pakai baju baru.. kasut baru.. nampak jugak tahun ni dia dah tau jaga kebersihan baju dia jugak.. dah tak macam baju tahun lepas dah.. langsung tak rupa baju sekolah dah baju tu.. hitam legam jadinya.. hehehe.. 





abg long pulak masih macam tu la.. steady dan cool je.. setakat ni masih guna saiz sama macam tahun lepas.. belum nampak ketara peningkatan badan lagi selepas bersunat hari tu.. harapnya tak banyak la berubah.. risau kena tukar saiz lain je sebelum habis tahun.. tahun ni abg long bakal hadap UPKK.. jadi target aku ada banyak jugak nak capaikan untuk abg long ni.. ada beberapa surah aku target nak bagi dia hafal.. pastu masa cuti sekolah baru ni sempat la jugak kami praktis hafal sifir bersama-sama..  alhamdulillah dapat habiskan kesemua sifir dari satu sampai dua belas dalam masa 8 hari.. tahniah abg long! 

adik hadi pulak.. orang lain nak pergi sekolah,  dia pulak yng sibuk.. hari pertama tu siap nak pakai baju putih jugak.. terpaksalah aku korek jugak kotak baju-baju lama cari baju sekolah lama abg long bagi dia pakai.. tapi bagi diam dia merengek sekejap je lepas tu sampai rumah mula menangis lagi kata nak ikut gi sekolah.. letih tau.. disebabkan letih akhirnya tertidur dalam kesedihan.. 

gigih siapkan diri sendiri

dah transform baju lain.. 

kakak dan adik

dah selamat tidur dalam kesedihan 


doa ummi sentiasa bersama anak-anak ummi agar berjaya dunia dan akhirat hendaknya.. amin.. 

Ceritaita

Rabu, 3 Januari 2018

Selamat Hari Lahir yang ke 39 Ita!

assalamualaikum semua, hari istimewa muncul lagi hari ni.. setiap kali awal tahun pasti ianya muncul lagi.. apa lagi kalau bukan hari lahir aku yang jatuh pada setiap 3 Januari setiap tahun bermula tahun 1979 lagi..  dan tahun ni genap 39 tahun dah rupanya.. makin tua pulak rasanya..  setahun lagi akan mencecah usia 40an.. 

Selamat Hari Lahir yang ke 39 Ita! 


kalau lelaki orang akan cakap waktu inilah makin menjadi tapi aku rasa kalau untuk perempuan lebih sesuai makin berisi kot..  bukan isi lain pun sebenarnya, tapi lebih kepada tambah isi badan yang banyak.. hehehe.. ada sesiapa nak bantah? 

tapi aku sebenarnya nak rakamkan penghargaan buat semuanya terutama insan tersayang iaitu keluarga dan rakan-rakan.. terutama abg long yang dah ucapkan sehari awal lagi macam biasa pasal dia selalu ingat harijadi ummi dia jatuh pada 2 Januari.. hihi.. lucu kan?  apa pun terima kasih ye nak.. ummi hargai sangat-sangat.. 

untuk tahun ni takde sambutan istimewa pun.. sebab duit dah berhabis banyak untuk anak-anak nak naik sekolah.. semalam aku tengok kos perbelanjaan seorang anak untuk bersekolah di Malaysia Hari Ini katanya mencecah RM800++ .. bayangkan kami yang ada 3 anak bersekolah tahun ni.  tu belum campur sekolah kafa dia lagi.. dugaan betul.. jadi untuk harijadi ummi tahun ni kita makan biaskut je la cicah air milo ye anak-anak..

cuma dengan pertambahan umur ni aku harap sangat dapat tunaikan semua azam dan harapan.. semoga aku lebih diberikan kesihatan yang baik supaya dapat terus mendoakan kesihatan semua insan tersayang di sisi aku supaya lebih baik jugak..  juga aku berharap akan diperluaskan rezeki oleh Allah agar aku dapat melunaskan semua hutang-hutang sebelum menutup mata..  baik hutang jasmani dan jugak rohani.. dan semoga Allah permudahkan semuanya bagi aku tahun ni.. amin.. 

Ceritaita 

Isnin, 1 Januari 2018

Statistik blog Cerita Ita di tahun 2017

assalamualaikum semua, sebagai entri pembuka di tahun 2018 ni, aku nak kongsikan statistik blog bagi tahun 2017 yang lepas.. alhamdulillah walaupun tak banyak mana tapi pada aku banyak sangat peningkatan.. jauh beza dengan tahun 2016.. aku ambik statistik ni dari Google Analytics.. katanya jauh lebih tepat dari yang lain.. harapnya macam tu la.. 

Statistik blog Cerita Ita di tahun 2017 


yang gambar kat atas tu statistik blog Cerita Ita di tahun 2017 berbanding tahun 2016.. tapi eh.. korang yang baca ni jangan salah faham pulak ya.. aku bukan buat entri sebab nak menunjuk atau apa pun.. cuma untuk rekod aku sendiri atas pencapaian aku di blog buat setakat ni.. dan genap 9 tahun pun aku berblog di platform blogger ni.. jadi aku rasanya aku kena majukan diri sentiasa untuk capai kepuasan aku dalam berblog.. 

dalam pada tu pun aku ada jugak tetapkan target untuk tahun 2018 ni supaya aku boleh dapat tingkatkan segalanya yang aku impikan untuk blog Cerita Ita ni.. jadi aku rasakan rekod statistik macam ni amat perlu untuk aku rekodkan sebagai penyuntik semangat aku untuk terus berblog.. takde niat yang lain pun.. tapi kalau ada yang tengok statistik ni terus rasa nak cuba jadikan Cerita Ita sebagai platform review.. aku terima dengan senang hati je.. heee... 

setakat tahun 2017, statistik ni aku screenshot semalam.. jadinya setakat 30 Disember 2017.. alhamdulillah dah dapt lebih setengah juta Pageview bagi tahun 2017.. dengan purata kunjungan sehari cecah 1,300++ menunjukkan rekod lebih dari 100% peningkatan kunjungan blog lebih dari tahun sebelumnya iaitu tahun 2016.. syukur.. nampaknya agak berbaloi aku keluarkan sedikit modal untuk beli domain pada tahun 2015.. nampak perubahan agak ketara.. mungkin tak sekencang orang lain tapi buat aku blogger separuh masa, ini pencapaian yang agak mengujakan.. 

Statistik blog Cerita Ita di tahun 2017


aku nak rakamkan ucapan terima kasih jugak buat semua pengunjung dan pembaca blog Cerita Ita yang sudi singgah dan menjadi para penyumbang kepada pageview blog yang semakin baik ni.. ceewah..dah gaya buat ucapan dapat anugerah pulak dah.. hahaha.. praktis dulu la kan.. mana tau rezeki satu hari nanti.. semoga tahun 2018 ni nanti prestasi blog akan jadi jauh lebih baik dan akan menyumbangkan sesuatu jugak pada diri aku sendiri dan para pembaca Cerita Ita..

Ceritaita