Sabtu, 17 November 2018

Kelab Veterinar Pahang dalam kenangan

Assalamualaikum semua, tetiba dapat mesej dengan gambar ni semalam.. terharu.. masih ada lagi cebisan kenangan yang tertinggal.. terima kasih Kelab Veterinar Pahang atas ingatan. 

Kelab Veterinar Pahang dalam kenangan


20 tahun penubuhan dah rupanya ya.. Banyak kenangan dengan kelab ni.. aku kenal kelab ni sejak berhijrah ke Pahang pada 2007 tapi mula masuk kelab setahun selepas tu.. bagi aku kelab ni bukan saja mengumpulkan atlet yang bernilai bagi setiap kali sukan jabatan dipertandingkan tapi ianya jugak menjadi medan semua ahli jabatan beramah mesra hingga menjadikan semua ahli Veterinar Negeri Pahang mempunyai ukhwah yang sangat kuat! 

Kerana dari tahun ke tahun, ada saja aktiviti yang dijalankan yang bukan saja melibatkan ahli bahkan juga keluarga.. kami bukan saja kenal ahli.. malah kami kenal anak, isteri dan suami masing-masing! satu perkara yang aku kira tak akan jumpa di semua tempat.. kerana mereka mengadakan aktiviti apa sahaja melibatkan ahli keluarga.. termasuk berbuka puasa bersama.. jamuan hari raya bersama.. dan hari keluarga yang gilang gemilang walau ada kalanya hanya dijalankan di ruangan pejabat..Kualiti perhubungan harmoni ni memang sangat unik!

Sepanjang 12 tahun bekerja di bawah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) yang disayangi, setakat ni belum lagi aku berpeluang menjejak kaki ke negeri lain kecuali Kelantan dan Pahang. Perak dan Johor tu sangat sekejap.. tak dikira la..

Mengenali kamu semua warga DVS di Pahang merupakan satu penghormatan dalam kerjaya. Bermacam pengalaman dikutip sepanjang bekerjasama. Ada ramai jugak mangsa kena marah mungkin. 😜

Apapun terima kasih,  kerana DVS Pahang antara penyumbang utama pengalaman aku hingga aku bertapak di sini.. seronok bekerja dengan semua staf terutamanya dari daerah-daerah walau kita jarang berjumpa.. terus pertingkatkan prestasi diri di mana pun kita berada.. jika ada kesilapan yang lepas,  jangan diulang dan maju dengan buat lebih banyak pembetulan.. 

Salam sayang buat semua.. 

coretan yang sama diabadikan dalam www.facebook.com/rozita.rahman.5 dan www.instagram.com/ceritaita

Ceritaita

Jumaat, 16 November 2018

SUMBER AYU 3X WHITENING PEARLY WHITE untuk pencerahan dan kesegaran feminin wanita

Memperkenalkan SUMBER AYU 3X WHITENING PEARLY WHITE untuk pencerahan dan kesegaran feminin wanita

SUMBER AYU 3X WHITENING PEARLY WHITE untuk pencerahan dan kesegaran feminin wanita


Assalamualaikum semua, pernahkah anda tertanya-tanya, mengapa kulit di sekitar kawasan intim anda lebih gelap berbanding kawasan kulit badan yang lain? Sudahkah anda mencuba pelbagai kaedah yang berbeza untuk mencerahkan warna kulit di kawasan intim anda tetapi belum ada yang berkesan? 

Adakah masalah ini membawa kepada kurang keyakinan diri dan menimbulkan masalah apabila bersama suami? Usah bimbang lagi! Kini dengan adanya Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White ianya dapat membantu anda mengurangkan masalah kulit gelap di area Miss V anda. 

Anda tidak perlu berasa malu apabila menghadapi masalah di bahagian intim anda. Sudah pastinya anda tidak berseorangan, kerana terdapat ramai dikalangan wanita diseluruh dunia yang mempunyai kegelapan warna kulit di bahagian intim. Pelbagai faktor-faktor yang menyumbangkan kepada perubahan warna yang boleh menyebabkan kegelapan di bahagian intim seperti faktor usia, ketidakseimbangan hormon, penambahan berat badan, pemakaian baju yang ketat dan kebiasaan bercukur. Walaubagaimanapun, sudah tentu sekali anda berasa diri anda kurang tertarik dan akan timbul perasaan kurang selesa. Dengan adanya Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White, ia bukan sahaja mencerahkan kulit di kawasan intim tetapi ia juga dapat melonjakkan tahap keyakinan diri anda. 

Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White dimana kandungannya bukan sekadar 1, bahkan 3 ekstrak pemutih semulajadi yang membantu meringankan dan mencerahkan tona warna kulit. Ekstrak tersebut adalah licorice, bengkoang dan susu. Sejak berabad yang lalu, licorice sudah digunakan bukan sahaja oleh masyarakat Asia malah digunakan oleh masyarakat Yunani dan Mesir kerana keberkesanannya untuk mendapatkan tona kulit yang cerah. Manakala bengkoang mengandungi vitamin B1 dan C dimana ia dapat membantu memperlahankan proses penuaan dan memberikan kulit yang lebih sihat dan cerah bersinar. Susu pula bermanfaat untuk mengurangkan perubahan warna, memperbaiki tona kulit yang tidak sekata dan sekaligus mencerahkan kulit.  

Sumber Ayu


Dengan memilih pencuci feminin yang mempunyai tahap keseimbangan kandungan pH 3.5 sehingga 4.5, ianya dapat menyumbangkan tahap keselesaan yang lebih kepada golongan wanita moden hari ini. Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White mengandungi tahap pH 3.5 yang berada dalam linkungan pH normal feminin iaitu dianatara 3.5 hingga 4.5, bagi memastikan kawasan feminin berada dalam keadaan yang selesa . Ia mengandungi bahan antiseptik semulajadi bagi mengelakkan bakteria jahat, bau yang kurang menyenangkan dan  kegatalan.

Selain daripada kayu rapet dan ekstrak manjakani sebagai ramuan tradisional, Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White kini juga menggandakan kuantitinya untuk memberikan faedah yang lebih besar. Kayu Rapet dan ekstrak manjakani merupakan bahan semulajadi yang dapat membantu mengetatkan kawasan feminin dan ini dapat memberikan keyakinan yang tinggi kepada wanita moden serta memberikan perkahwinan yang lebih mesra.

Tambahan pula, Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White adalah bebas alergen dengan wangian yang sederhana. Selain itu, ia juga memberikan keselesaan bagi pengguna yang berkulit sensitif dan memberikan kesegaran sepanjang hari. Bagi menghargai kepentingan pengguna yang beragaman Islam, Sumber Ayu 3X Pearly White diiktiraf halal.

Apabila ramuan-ramuan ini dibentuk menjadi 1, Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White dapat membantu mengurangkan kegelapan kulit dengan cara mengurangkan pembentukan melamin dan seterusnya dapat membantu pertumbuhan semula kulit. Ianya juga dapat mengetatkan kawasan feminin dan mengawal kandungan pH disekitarnya.

Sumber Ayu


Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White kini dengan pembungkusan klasik yang diilhamkan mengikut bentuk badan wanita dan terdapat penambahbaikan dengan tekstur yang lebih lembut dan pekat. Produk ini boleh didapati dengan harga mampu milik dan didatangkan dengan 2 saiz berbeza iaitu 90ML dengan harga RM9.20 dan 200ML dengan harga RM15.50.

SUMBER AYU rangkaian produk penjagaan diri yang berkualiti tinggi dengan bangganya dibawakan kepada anda oleh WIPRO UNZA.  Rangkaian Produk SUMBER AYU ini boleh didapati di pasaraya besar, pasar raya dan juga farmasi.

Ceritaita

Rezeki menang 8000 B Infinite Point!

Assalamualaikum semua, siapa sangka rupanya di hari Jumaat ni akan ada rezeki tambahan Allah nak bagi.. ceritanya macam ni.. aku join contest yang dibuat oleh B Infinite Reward dekat Instagram.. masa join tu bukan la jangkakan nak menang pun tapi apa salahnya cuba nasib kan.. hehehe

Rezeki menang 8000 B Infinite Point!


Masa nak bergambar tu punyalah gigih aku gi cari dan singgah 7-Eleven untuk tukar point B Infinite dengan slurpee yang sedap tu.. nak bergambar pun satu hal jugak sebenarnya.. aku kan jenis pemalu wei.. tapi nak ambik gambar.. pening betul dengan kecelaruan identity masa ni.. hahaha.. sudahnya aku berdiri jugak bergambar kat depan 7-Eleven tu dengan tersengih macam apa.. ada la sorang budak yang duduk depan 7-E tu pun pelik la.. dah kenapa agaknya makcik ni ntah.. hahaha… ada bukti gambar di bawah ni ya.. 


Dan terbukti rupanya Allah dah tetapkan rezeki aku ada kat situ dan aku akhirnya diumumkan menang 8000 BInfinite point hari ni oleh B Infinite Reward ok! Alhamdulillah.. rezeki tu memang tak ke mana la.. meh joget-joget sikit.. hehe…

Sesenget pulak aku garis nama aku kat situ.. excited wei! 


korang boleh tengok jugak senarai nama pemenang yang lain.. ada ramai kawan-kawan jugak ni..  tahniah jugak buat semua ya! 

Senarai nama pemenang B Infinite Reward




Kalau korang yang berminat nak menang jugak point percuma macam aku ni boleh la mula tengok kat B Infinite tu kot-kot ada lagi ke promosi di masa akan datang ya.. sebab yang ni dah tamat pada 11 November lepas ni.. tengah fikir nak tukarkan dengan apa point ni nanti.. anak-anak, ummi menang yeay!

Ceritaita

Rabu, 14 November 2018

Koleksi Petal Velvet powder dan Sunaway dari Althea

Assalamualaikum semua, hari ni aku nak cerita pasal satu barang best! Ada yang kata tak perlukan pun benda ni.. tapi secara peribadinya pada aku yang jarang alami sunburn ni pun sangat-sangat perlukan produk sunblock macam Damask Rose Petal Velvet Sunaway ni tau.. 

Koleksi Petal Velvet powder dan Sunaway dari Althea


sebabnya tentu korang kalau ada yang dah tau.. usia aku akan menganjak ke 40 tahun dah tahun depan ni.. dah tak lama dah pun.. tinggal beberapa bulan je lagi ni sebenarnya.. cakap tahun depan tu macam lama sangat je kan.. haha.. sebenarnya untuk orang yang lahir di bulan Januari ni takde la sangat istilah tahun depan tu bila dan sampai ke bulan November ni haa..

Antara sebab aku sangat perlukan Damask Rose Petal Velvet ni ialah sebab kandungan SPF dia yang tinggi sehingga SPF50+ tau.. dan kulit orang yang mencecah umur 40 tahun ni dah sememangnya la perlu penjagaan yang lebih rapi terutama bila selalu terdedah dengan cahaya matahari kan.. aku tak nafikan la bila dah cecah umur macam ni kulit jadi lebih sensitive dan mudah rosak.. jadi dengan adanya kawalan dari Petal Velvet Sunaway ni ianya agak membantu.. 

Petal Velvet Sunaway


Lebih- lebih lagi bila Petal Velvet Sunaway ni mengandungi Damask Rose iaitu kandungan semulajadi nanomolekular yang kaya dengan vitamin yang boleh meresap jauh ke dalam kulit bagi membantu memulihkan kulit yang terlebih sensitive dan menguatkannya lagi untuk nampak lebih sihat bersinar.. macam best je kan.. sebenarnya memang best.. pulak tu aku kan memang suka dengan apa-apa je yang bau ros ni.. lagi la jatuh cinta.. rasa nak sapu je selalu..tapi sayang la pulak .. hehehe..

Petal Velvet Powder 


Aku senang hati la jugak bila bukak kotak Althea kali ni sebab ada 3 kotak bedak dalam tu.. rasa terus nak senyum je.. Petal Velvet Powders ni ada 3 pilihan iaitu #0. #23 dan #Pink Lavender.. cantik-cantik warnanya.. bedak ni sangat lembut bila disapu ok.. tak terasa la kalau kena ke kulit muka tu.. memang sangat best.. tak hairan la kalau bedak ni antara barang yang laku keras masa penjualan promosi di laman web Althea aritu.. 

Ada jugak disertakan Althea hologram pouch yang comel! Kakak Husna suka sangat la ni.. kalau korang berminat nak dapatkan Damask Rose Petal Velvet dan Petal Velvet Powders ni boleh la rajin-rajinkan diri untuk klik link kat bawah ni ya..

Althea


DAMASK ROSE Petal Velvet Sunaway SPF50+


Petal Velvet Powder


Ada juga set untuk Petal Velvet Sunaway dan Petal Velvet powder ni dengan potongan harga 10 % lagi tau!


Ceritaita

Isnin, 12 November 2018

Makan Pizza Dominos sempena Kempen It's All About You

Assalamualaikum semua, tetiba pulak baru teringat nak kongsikan pasal kami pergi makan Pizza Dominos sempena kempen It's All About You baru ni.. memang betul la meraikan betul kempen ni sebab kami makan pun pasal semua anak-anak je ni.. dan tepat sangat la dengan kempen It's All About You kan.. 

Makan Pizza Dominos sempena Kempen It's All About You


apa je kami tempah masa makan tu sampai banyak menimbun tinggi tu kan..  hahaha.. kalau dah jenis mak-mak yang nak raikan anak-anak tapi poket ada bersyarat ginilah rupanya tau.. kena la tengok hari yang sesuai.. pada masa sesuai dan menu yang sesuai.. maka dengan berhemahnya aku pilih Pizza Dominos untuk anak-anak! 

Bertimbun pizza depan mata


kebetulan la memang memasing ni penggemar pizza Dominos jadi memang detik yang ditunggu-tunggu la kiranya ni haa.. korang tengok je la muka kakak syafiah (dia suruh panggil syafiah pulak sekarang ok.. no more husna) bila aku kata ambik gambar dulu baru boleh makan.. siap dia pegang hahaha.. kakak.. kakak.. 

Promosi Super Tuesday


kami pergi hari Selasa sebab nak dapatkan promosi seperti di atas tu haa.. itu yang jadi bersusun tu.. sebab boleh tetapkan seorang cuma akan dibelanjakan sebanyak RM3.70 je tau untuk satu pizza personal.. ok ini memang sangat best! kami selalu memang tak sabar tunggu hari Selasa.. dan kali ni tambah best sebab boleh cuba menu baru macam kat bawah ni haa.. berbaloi la jugak..

Menu baru Wild West Madness


Pulled-beef Pizza


Wajah kesayangan hamba


tapi dah namanya pun It's All About You kan.. maka hari ni memang untuk kamu anak-anak maka makanlah sepuasnya.. gembira sangat bila dapat lihat senyuman di wajah kamu semua.. tiada yang lebih menceriakan hati ummi dan ayah kerana apa yang kami lakukan adalah untuk memastikan kamu semua terasa dihargai selamanya dalam keluarga kita.. 

It's All About You 


mehlah korang pun join kempen It's All About You macam kami ni.. kalau belum terasa terinspirasi,  mungkin video di bawah ni mampu membuat kita semua rasa dihargai dan mampu membuat orang lain terasa dihargai.. itu saja cerita kami bersama Pizza Dominos.. semoga semua orang sentiasa dihargai!



Ceritaita

Sabtu, 10 November 2018

Kemunculan The Dream Planner 2019!

assalamualaikum semua,  hari ni aku nak cerita pasal satu lagi kegemaran aku sejak dulu.. iaitu mengumpul planner dan diari!  sejak dari dulu memang suka menulis kan.. nak buat macamana.. selain menulis aku suka sangat jugak membaca tapi apa boleh buat kekangan masa sekarang ni nak membaca tu agak terhad masanya.. jadi menulis je la yang masih boleh disambung kesinambungannya walaupun cuma sekali sekala... 

Kemunculan The Dream Planner 2019


Disebabkan minat aku yang satu ni la aku selalu suka sangat tengok koleksi diari atau planner yang ada kat pasaran.. ada jugak yang aku dah ceritakan kat korang dalam blog ni pasal koleksi planner yang aku beli dan dapat.. kebanyakkannya dalam harga yang berbaloi dan berkualiti la jugak.. 

Dan kali ni aku nak kongsikan lagi pasal planner.. sebenarnya lebih kepada sejarah aku dengan planner.. memula dulu cuma ada diari.. tapi bila aku mula bekerja dengan seorang bos yang sangat menitikberatkan pasal jadual aktiviti tahunan yang lengkap dan teratur kerjanya jadi aku pun terpengaruh jugak terus cari satu planner pada masa tu.. rupanya senang kerja wei.. selama ni aku cuma tepek nota kat mana-mana atau kat kalender meja je.. tapi bila ada planner jadi lebih teratur dan mudahlah nak bawak ke sana sini.. 



kebetulan pulak ni dah hujung tahun kan.. aku memang tengah nak cari planner.. tetiba pulak ternampak The Planner Expert tengah buat promosi untuk set Planner 2019.. apa lagi aku lelaju la cari jugak! kalau jenis ada obsesi macam aku ni memang pantang la bila tengok planner yang lengkap macam 'The Dream Planner 2019' yang The Planner Expert ni jual.. sayangnya cuma waktu aku dapat ni belum keluar yang jenis hard cover lagi.. kalau korang nak beli masa tu tentu dah keluar yang hard cover punya la.. lagi cantik dan kukuh! 

Apa je ada dalam set The Dream Planner 2019 ni? 

The Dream Planner 2019


setiap set planner disertakan dengan satu buah buku planner (nanti aku terangkan balik.. banyak woo isi dia), 2 keping sticker comel yang pastinya membantu nak letak dalam planner tu nanti,  2 keping penanda buku yang cantik! dan jugak sebatang gel pen.. lawo tau pen tu.. minat aku tengok.. korang boleh tengok video unbox aku kat youtube atau kat IG story aku ya.. 

aku suka cover dia yang simple tu


meh la kita fokus pada planner tu pulak.. kita tengok apa je isi dia.. teruja tau nak kongsikan dengan korang!  hehehe.. memula kita tengok depan dia je la.. pada aku cukup simple dan cantik.. kemas jugak kalau nak bawak pergi memana majlis rasmi.. tak la malu terutama kalau jumpa pegawai besar nanti kan.. macam aku ada planner yang sekarang ni.. berwarna-warni.. segan la jugak bila nak gi majlis rasmi.. hehe.. 

Yang bagus.. jadikan kita selalu beringat

Birthday Planner pun ada

Dia ajar sekali macamana nak setkan sasaran.. ada panduan tu

Weekly Planner

Habit tracker pun ada.. huhu

Monthly planner

Life Goal


tapi yang paling best part dalam dia la.. ada macam-macam tau.. bukan setakat yang ada dalam planner biasa tu je.. yang ni siap ada kata-kata motivasi lagi lepas tu ditambah pulak dengan sasaran yang kita nak letak setiap minggu dan jugak setiap bulan.. best yang ni sebab sejak dah bertukar ke tempat kerja baru ni banyak la jugak sasaran yang aku kena tetapkan.. amatlah membantu kalau ada planner macam ni.. 

Yang ni tahunan

Yang ni bulanan


ada jugak bahagian untuk letak kawalan kewangan.. pada aku pun ini sangat penting.. banyak masalah kewangan kami berpunca dari kewangan yang tak diurus dengan sempurna.. jadi aku sangat berharap tahun 2019 menjanjikan sesuatu yang lebih baik buat kami sekeluarga.. selepas tu ada pulak disertakan di hujung buku untuk kita semak semuanya yang dah kita set sepanjang tahun.. bagus kan?  bagus sangat untuk kita letak sasaran baru untuk tahun seterusnya.. 

eh cerita panjang sampai lupa nak bagitau.. sekarang ni The Planner Expert tengah buat promosi.. bagi sesiapa yang berminat nak dapatkan set 'The Dream Planner 2019' yang sangat berguna dan berbaloi bagi tahun 2019 tentunya pada harga berpatutan sebab boleh dapat diskaun sehingga 20% kalau mendaftar melalui link yang disertakan dia Bio The Planner Expert di aplikasi Instagram.. cepat eh.. jangan sampai terlepas peluang ok! 

untuk info lanjut korang boleh tengok di :




Ceritaita

Jumaat, 9 November 2018

Cabaran Sarapan bersama Dutch Lady PureFarm

Assalamualaikum semua, lamanya tak jumpa korang kat blog ni.. rindu sangat nak menulis sebenarnya tapi apakan daya tuntutan kerja dan tanggungjawab hakiki perlu didahulukan.. tapi kalau sesiapa follow facebook atau instagram aku mesti ada perasan aku ada share pasal cabaran sarapan pagi dengan susu Dutch Lady PureFarm kan? Mehlah kita kumpulkan semua cabaran susu tu kat sini dan kita kongsikan sikit tentang kebaikan susu untuk kehidupan kita sehari-hari..

Cabaran Sarapan bersama Dutch Lady PureFarm



kebetulan la pulak dah memang kerjaya aku sebagai Doktor Veterinar ni yang merangkap mak kepada 4 orang anak yang sedar membesar.. yang perlu jugak la berkempen untuk semua orang pasal keperluan susu dalam diet seharian.. banyak tau manfaat kalau amalkan minum susu ni.. tapi patut elak la kalau korang ni jenis lactose intolerant tau.. haippp jangan sesekali nak cuba minum susu kalau dah tau lactose intolerant ok! pesanan ni cuma untuk mereka yang takde pantang larang dengan susu tapi sesaja tak suka minum.. mehlah baca kumpulan cabaran sarapan aku ni haa..  kot-kot la lepas ni terus terasa-rasa nak cuba minum pulak le kan.. mana la tau.. 

Cabaran Sarapan bersama Dutch Lady PureFarm

Cabaran hari pertama


mehlah kita tengok cabaran hari pertama.. aku cuba gandingkan susu Dutch Lady PureFarm dengan pek sarapan yang aku dapat percuma ni!  ya.. percuma ok.. korang nak jugak?  meh la join cabaran sarapan yang akan berakhir 11 November ni.. cepat eh join.. sempat lagi ni! 

Hari yang kuat memerlukan permulaan yang mantap. Memandangkan susu adalah salah satu minuman yang bernutrisi daripada alam semulajadi, susu Dutch Lady PureFarm menjadi pilihan yang lazat dan berkhasiat untuk keluarga Malaysia pada waktu sarapan untuk menyemarakkan pagi mereka bagi mengharungi cabaran sepanjang hari.

Cabaran sarapan hari kedua


untuk hari kedua pulak aku gandingkan susu Dutch Lady PureFarm yang sedap ni dengan sarapan makaroni sup ayam.. ini memang kegemaran anak-anak la.. toksah cakap banyak.. sekejap je licin.. 

Sarapan pagi sering diabaikan kerana kita selalu tergesa-gesa untuk keluar bekerja atau ke sekolah, walaupun ianya merupakan salah satu hidangan yang paling penting. Selepas tidur semalaman, badan kita memerlukan banyak khasiat, dimana hidangan terakhir yang kita ambil adalah 8 hingga 12 jam sebelum tidur. Inilah sebabnya sarapan bernutrisi itu penting untuk permulaan hari yang kuat. Sarapan membantu meningkatkan tahap tenaga yang diperlukan oleh badan kita untuk melakukan aktiviti seharian. 

Cabaran hari ketiga


jadi aku buat pilihan hari ketiga masih tumpukan sarapan kegemaran anak-anak memandangkan mereka sangat perlu tenaga secukupnya sepanjang hari.. jadi ummi dengan gigihnya terbang ke Itali pada hari ketiga untuk jemput pizza balik bagi digandingkan dengan susu Duth Lady PureFarm yang sedap semata-mata untuk anak-anak tau... hahaha..

Cabaran sarapan hari keempat


Untuk cabaran hari keempat pulak kali ni aku pentingkan perut aku pulak.. haha.. tetiba rindu pulak nak menjamah selera sewaktu di Pantai Timur dulu.. jadi kita sarapan nasi berlauk pulak hari keempat ni.. jugak dengan susu Dutch Lady yang sedap..  complete! 

Tetapi kita tidak semestinya mengambil sarapan pagi yang berlebihan untuk memulakan hari kita.  Sebenarnya, satu gelas susu sudah dapat memberi kita nutrisi yang diperlukan dengan mudah dan cepat, serta cukup senang disediakan pada waktu pagi terutamanya ketika kita tidak mempunyai masa yang untuk menyediakan sarapan.

Cabaran sarapan hari kelima


jadi sebab tu untuk hari terakhir iaitu cabaran hari kelima aku pilih sarapan susu bersama tempe goreng kegemaran kami semua.. dan aku percaya ramai pun kat luar sana yang suka sebab buktinya gambar ni banyak benar komen dan like.. terima kasih korang! 

Bukannya mudah untuk mendapatkan semua nutrien yang diperlukan dalam satu hidangan, tetapi dengan minum susu, ia membantu memenuhi nutrien yang diperlukan oleh badan kita. Kebanyakan orang menyedari bahawa susu kaya dengan kalsium, tetapi susu sebenarnya membekalkan nutrien penting lain yang tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, seperti protein. Tambahan pula, segelas susu sewaktu sarapan membantu badan kita bersedia untuk menyerap lebih banyak nutrien daripada makanan yang diambil sepanjang hari anda.

"Sejak tahun 1963, Dutch Lady Malaysia terus berusaha memenuhi misi untuk membina warga negara yang sihat serta membina keluarga yang kuat. Selama 55 tahun , kami menggalakkan warga Malaysia untuk bersarapan dengan susu bersama keluarga mereka. Nutrien daripada susu membantu membina keluarga yang lebih kuat dan sihat. Keluarga dapat mengeratkan silaturahim antara satu sama lain semasa menjamu sarapan pagi bersama. Yakni, kedua-duanya adalah sama penting bagi kita untuk permulaan hari yang kuat," kata Ramjeet Kaur Virik, Pengarah Pemasaran untuk Dutch Lady Malaysia.
Susu Dutch Ladu PureFarm



Bagaimana susu membina keluarga yang kuat? 


Pakar Pemakanan dari Dutch Lady Malaysia, Tan Huey Ghee ada jawapannya: "Protein dalam susu bertindak sebagai blok pembina bagi otot, tulang, rambut dan kuku kita, ia juga memainkan peranan penting dalam pelbagai proses biokimia, termasuk pembentukan, pengawalan, pembaikan dan perlindungan badan kita. Anda boleh katakan bahawa protein adalah nutrien penting yang menyelenggara serta  memelihara badan kita supaya berfungsi dengan lancar untuk melakukan aktiviti seharian".

"Kajian menunjukkan bahawa protein dalam susu mengandungi 9 asid amino penting (EAA) dan lebih mudah dihadam berbanding dengan sumber protein lain. Dengan erti kata lain, susu adalah sumber yang mudah untuk memperolehi protein yang berkualiti tinggi," katanya.

Tan seterusnya menjelaskan: "Tidak seperti lemak badan, protein tidak boleh disimpan oleh badan kita untuk kegunaan  masa depan. Ini bermakna kita bergantung kepada makanan harian untuk memenuhi keperluan protein kita. Oleh itu, sarapan pagi kita haruslah membekalkan sekurang-kurangnya 20% hingga 25% daripada keperluan nutrisi harian kita".

"Minum susu Dutch Lady PureFarm pada waktu pagi membawa banyak perbezaan dalam pengambilan protein kita - hanya dengan minum satu gelas sahaja dapat membantu anda memenuhi lebih daripada 50% keperluan protein yang diperlukan sewaktu sarapan dengan cara yang mudah," katanya.

Sebagai susu No.1 di Malaysia, Dutch Lady PureFarm penuh dengan khasiat. Minum segelas susu dapat membekalkan badan kita dengan nutrien penting, seperti:

• Protein membantu membina dan memperbaiki tisu supaya badan kita berfungsi dengan baik;
• Kalsium merupakan kunci tumbesaran dan perkembangan tulang dan gigi yang kuat untuk kanak-kanak, dan membantu orang dewasa mengekalkan jisim tulang yang sihat untuk gaya hidup yang aktif;
• Vitamin A membolehkan mata kita berfungsi dengan baik dan membantu kita kekal fokus, sama ada di sekolah dan di tempat kerja;
• Vitamin B2 menyokong pelepasan tenaga daripada karbohidrat, lemak dan protein;
• Vitamin D membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.

Set Sarapan Dutch Lady PureFarm 


Mulakan hari anda dengan kuat bersama khasiat dari segelas susu Dutch Lady PureFarm sewaktu sarapan! Sertai peraduan sarapan pagi #dutchladybreakfastchallenge menerusi dalam talian dan rebutlah peluang untuk memenangi hadiah menarik yang bernilai lebih daripada RM35,000 dengan hanya melengkapkan sarapan pagi anda bersama susu Dutch Lady PureFarm yang bermula pada 8hb Oktober sehingga 11hb November 2018! Jom korang!

Ada 3 tema untuk korang pilih! 


Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari Facebook Dutch Lady Malaysia di www.facebook.com/spread.the.goodness.of.milk atau 

Doakan aku berjaya jugak ya!

Ceritaita

Rabu, 24 Oktober 2018

Berjuang untuk cara hidup sihat!

Berjuang untuk cara hidup sihat!

Assalamualaikum semua, kalau ada sesiapa yang mengikuti aku kat facebook dan instagram tentu perasan yang aku semacam ada kegilaan baru.. bukan kegilaan dengan susu eh.. hahaha.. itu susu viral.. lain.. yang ni kan kegilaan tentang cara hidup sihat! Mesti ada yang rasa ntah apa-apa Ita ni.. nak merepek apa ntah tu..

Berjuang untuk cara hidup sihat! 


Sebenarnya aku nak kongsikan dengan korang pasal hobi baru aku sekarang ni.. aku kan dah letak azam awal tahun aritu nak dapatkan sekurang-kurangnya 1 medal untuk larian tahun ni.. tapi bila dah sampai setengah tahun aritu aku mulai sedar yang aku tak mungkin dapat capai matlamat 1 medal tu kalau aku nak jugak ikut acara larian secara biasa.. agak cemburu jugak bila tengok memana kawan-kawan yang mampu buat tu sebenarnya.. 

Tapi apakan daya kan.. aku dah sedar banyak halangan yang berada depan aku ni dan aku jugak sedar orang-orang yang nak berjaya ni kan memang halangan dia banyak.. cewaaah berjayalah sangat kan.. jadi aku kenalah kuatkan semangat.. cekalkan hati dan tukar strategi..  dan aku akhirnya ambik keputusan nak follow seorang kawan kat facebook ni.. dia aktif berlari sana sini.. part tu memang aku kagum la.. tapi yang paling aku suka ialah dia berlari secara virtual..

Abg ngah pun dah rupa Mr Bean dah..


Haa.. dengar virtual tu janganlah korang bayangkan dia tu berlari macam guna alat virtual reality yang Mr Bean guna dalam cerita Johnny English 3 tu haa.. ngek la Mr Bean tu.. berdekah kami ketawa anak beranak dalam panggung tau.. sabar je la.. yang kawan aku ikut ni stail Virtual Run..

Virtual Run ni keadahnya macam kau lari untuk capai target macam dalam larian sebenar yang korang daftarkan.. samada daftar untuk 3 km ke untuk 5 km ke untuk 10 km ataupun untuk 20km.. huhu.. kalau dapat yang hujung tu mau putus nafas dah agaknya.. haha.. lepas tu korang akan diminta untuk habiskan tugasan larian dalam masa yang ditetapkan la.. kiranya kalau larian tu bermula 24 Oktober sampai 27 Oktober korang kenalah habiskan dalam masa 3 hari yang dibenarkan ni.. lepas tu korang kena screenshot bukti larian yang korang buat melalui aplikasi yang dibenarkan sahaja ya.. pastikan baca dengan betul.. rugi je kalau dah buat tapi tak dikira hujung-hujung nanti kang..

ini yang terbaru aku buat kat melaka.. jangan kecam ok! 


Aku pulak sebab baru bermula kan..jadi aku cuma pilih jarak paling selamat iaitu berani ambik yang 3km je la.. itupun kalau ada 1km agaknya muka aku adalah kat situ.. hahaha.. azab wei memula aritu.. rasa macam nak pengsan.. sakit kaki semua la.. padahal aku bukan lari pun.. aku cuma jalan lelaju je.. belum mampu lagi nak lari.. slow-slow kayuh la kan.. yang bestnya bila kau sebagai mak anak 4 suka nak buat aktiviti macam ni.. anak-anak kau pun akan ikut sama tau.. takde la asyik menghadap handphone je sepanjang masa kan..?  tak sihat tu! 

aku dah ada 3 e-badge yeay! 


Itupun aku jalan dapatlah capai paling laju 43 minit.. kira ok la kan untuk 3km je.. pada aku kira pencapaian la tu… korang janganlah pandang aku sehingga jejak ke bumi tu haa.. bagilah can sikit.. huhu.. setakat ni pun aku cuma mampu join virtual run yang free je dulu.. bukan apa.. buatnya aku gi join yang berbayar tetiba aku tak mampu buat tak ke rasa kesal kan.. ecece.. alasaaaan.. pasal buat alasan memang kau ratu sedunia la ita.. haha.. tapi aku dah berjaya buat 3 larian tau setakat ni.. ada la dapat e-badge untuk koleksi.. dan memang target hujung tahun ni aku akan pegang satu medal jugak la walau untuk virtual run ni.. doakan aku ek.. 

tengah berangan gak nak cari kasut dan seluar sesuai untuk berlari ni.. nantilah nak survey!  Eh ada ke yang berminat nak cuba aktiviti sihat macam aku ni jugak? Kalau korang jenis yang malu nak join event lari-lari besar depan orang tu sesuai sangat la ok.. meh sesama kita jayakan dengan virtual run je.. info lanjut korang boleh gi kat www.42race.com ok.. jangan kata aku tak payung pulak ok!

Ceritaita

The Future Star Of Nasdaq ~ Cannis

“The Future  Star Of Nasdaq ~ Cannis”

Cannis continuously invests in the most popular industries, namely the technologies, films, beauty, preventive medicines etc. since early 2018. With the corporation with their strategic partners, they have extended their markets in many South East Asia countries rapidly, becoming the most potential upcoming greatest Star in Nasdaq.

The Future  Star Of Nasdaq ~ Cannis

          
Cannis’s Chief Executive Officer Dato Dr. Azman Ching also stated that their partnership are not limited to latest technologies, such as the digital technology, huge database, artificial intelligence, but also with filming, high tech agriculture , preventive medicines and beauty industries. He looks forward to the strategic corporation with said industries in winning users’ entrustment and enhancing the users’ end seamless O2O experience. 

App Download and Users’ Spending Set a New History-breaking Record. The third quarter of year 2018 has been the most profitable season for the App Stores. The comprehensive app download amount in said season on App Store and Google Play has exceeded more than 29 billions, 10% increment as compared to the past. While the globally consumer spending has reached nearly 20 billion US dollars, an increment of 20% in comparison to the same season in the past, both set a new historical record. 



Analysing the App categories under increments of downloads,  games, entertainment and video broadcasting App have been the most downloads and are found as the factors. The strong performances of the two latter types of Apps show a general demand of market for creative contents. Overall, the third quarter of year 2018, App Store and Google Play both had historical higher downloads and consumer spendings. This fully demonstrated the market trend of an App, which continues to rise depending on the popularity of smartphone usage, providing a non-stoppable spendings and considerable development potential.

Cannis focuses on the fastest-growing industries, providing an integration platform, creates a powerful 7-in-1 function. Virtual world meets entity O2O Mode Cannis App not only incorporates innovative functions every month but also invest huge funds on offline trending industries, hoping to connect offline customers’ overall spending flow with online databases, so as to start building the O2O model, letting the front-end marketing promotions, on-and offline member streamings, and back-end goods delivery services become smoother.

In terms of member diversion, Cannis members are applicable for both online and offline discounts, including any purchases at Cannis’s strategic partners’ retail stores. Online points can be used to make discounts, helping consumers to save money. Participating in a series of Cannis-designed competitions also allow members to win grand prizes through sharing.



The Chief Operating Officer of Cannis, Mr. (Yang Zhi Wei) stressed that the platform will actively carry out comprehensive layout for online and offline services, so that the physical store is no longer restricted by the size or regional restrictions of the space. Through the mode of Cannis e-commerce and preferential shopping, the merchants information can be passed through at the lowest cost to a precise targeted market, therefore maximising the advertising effectiveness Cannis Strategic Partners.





Strategic partners present on the day include EMPRO’s Professor Dr Coco Alex Yeoh , Producer of Da Motion Production House, Encik Along; Creative Director of  Speed Notion(ε‡―δΌ˜ε½±θ§†ζŽ§θ‚‘ζœ‰ι™ε…¬εΈ), Miss Bo Bo, President of  (LongTV) Longvision Media Sdn. Bhd  Mr Chis Yen, Managing Director of Weber PDT Cancer Treatment Health Wellness Centre Prof. Madya Dr. Martin E. Roberts, Chairman ,CEO and President of MAS Capital Inc(εθ΅„θ‚‘δ»½ζœ‰ι™ε…¬εΈ), Mr. Aaron Tsai and Korea Cancer Rop Co.Ltd CEO Dr. DNA Mr Janning Lee.

The Honorary Consul of the Slovak Republic, Tan Sri Datuk Sri Ong Tee Keat said that Cannis has a keen sense on trend development. Through big databases analysis, they accurately learn the real needs of consumers. The rich ethnic culture in Malaysia also helps enlarging the business to the world, attracting future strategic partners. Whether in the media marketing or development strategies, their performances have been remarkable. 

Cannis is the world’s first integrated app that provides consumers with this wide range of App services, live broadcasting, e-commerce, discount shoppings , social networking, short videos, games and payments, can all be found on Cannis App. Cannis is convinced that having Malaysia’s diverse ethnic groups and culture as the starting point, it is easier to expand from South East Asia to the rest of the world. For more information, please visit http://cannis.app.

Ceritaita

Isnin, 22 Oktober 2018

Aku pun ada keyboard comel la!

Assalamualaikum semua,  aku nak cerita pasal keyboard comel yang semua orang tengah sibuk ni.. keyboard dan mouse untuk telefon android.. dan aku pun nak bagitau yang aku pun ada keyboard comel tu la ! eh nak eksen jugak.. hahaha.. 

Aku pun ada keyboard comel la!


aku beli dah 2 minggu jugaklah.. dah guna dan tau ok baru la boleh cerita dengan korang.. masa tu aku cuma tengok je kawan-kawan blogger beli tak terfikir la nak beli pun.. tapi lelama eh.. macam senang gak kan kalau ada satu macam tu.. senang bawak ke hulu hilir dan tak perlu nak usung laptop lagi.. oh.. tipikal orang perempuan kan.. haha.. pantang tengok orang ada benda comel-comel dan best ni.. 

sekali aku tengok kat Shopee aritu harga dia murah jugaklah.. bila kira-kira termasuk pos cuma dalam RM32++ je tau.. haruslah terpedaya.. tapi yang aku order ni kena tunggu dia pos dari China la.. pada aku tak lama sebab cuma ambik masa dalam 7 hari dari tarikh aku order..  cepat kan? 

yang hitam terus  boleh laras ikut hp korang ya


alhamdulillah kira mudahlah jugak nak guna.. macam hp aku ni Vivo V5 kan.. entah bila nak tukar.. cuma perlu cucuk kat port micro usb yang selalu kita guna untuk cas handphone tu kan.. dan on kan setting dekat OTG je.. lepas tu... tarraaa terus boleh guna tau.. cuma dia ada la sikit kelemahan.. terutama bila kau nak tulis blog direct kat Chrome tu.. sebab bila kau pusingkan hp tu melintang dia punya keyboard asal tu memenuhi ruang bawah tu sampai tak nampak kat mana nak tulis..  kena la klik button back baru hilang.. 

mouse pun nyala tau.. kelasss


apa pun aku puashati la beli.. senang pulak tu nak ganti guna..  kalau korang nak beli boleh gi kat Shopee .. aku rasa lebih murah dan cari seller ni jugak ya..  cepat!  https://shopee.com.my/homemall.my/1298891386?version=4d470a0293f8ccde7959703f19322dbd .. ada pelbagai pilihan untuk korang pilih.. ada banyak design.. good luck untuk kebolehan menahan nafsu untuk tengok yang lain.. eh.. haha

Ceritaita