Isnin, 30 April 2018

Jom Gosip Pasal Bare Essential Althea Exclusive

Jom Gosip Pasal Bare Essential Althea Exclusive!

assalamualaikum semua. aku nak akhiri bulan April ni dengan gosip tau.. ini bukan gosip biasa tapi gosip terbesar tahun 2018 ni.. ala.. janganlah kata korang taknak join aku bergosip pulak.. sebab aku baru je nak mulakan gosip ni.. eh.. kalau gosip pasal benda baik ok je kan.. janganlah kita gosip pasal benda tak baik.. yang ni aku gerenti yang kita akan cerita benda baik yang patut aku kongsikan kat semua orang kat luar sana.. jadi Jom Gosip Pasal Bare Essential Althea Exclusive dan perkara penting sebelum bersolek..

Jom Gosip Pasal Bare Essential Althea Exclusive



sejujurnya aku ni bukan kenal sangat alat solek tau.. semua benda baru nak belajar.. setakat pakai bedak, lipstik tu biasalah kan.. membohong nau kalau sampai tak tau semua.. tapi aku memang mengaku la sampai tahap blur bila tahun lepas ada sesi ambik gambar dan bersolek.. masa tu aku pelik apa la yang make up artis buat sampai lama sangat nak prepare muka sorang-sorang kan.. maklumlah aku bersolek bape kali je dalam hidup ni.. ni bersolek betul-betul yang taraf pegi majlis grand ok.. bukan bersolek biasa-biasa.. seingat aku cuma 2 kali je la.. waktu nak nikah dengan nak bersanding.. tapi memang mak andam tu sediakan muka aku lama gila la.. kesian aku kan..


tapi sekarang ni aku dan celik sikit la pasal alat solek dan kenapa pentingnya persediaan muka sebelum disolek tu.. aku nak letak sekali la tips dari majalah EH! ni.. sebelum tu korang layan la video unboxing kotak punca gosip liar ni dulu ok.. pastu jom gosip pasal Bare Essential Althea Exclusive pulak ya..



EH! kongsikan cara persediaan buat kulit sebelum bersolek.

1. Pertama sekali, cuci kulit wajah dari sebarang kotoran dan habuk dengan menggunakan pencuci wajah yang sesuai dengan jenis kulit wajah.

2. Gunakan skrub wajah untuk proses pengelupasan kulit agar sel kulit mati dibuang sepenuhnya sebelum memulakan sesi solekan. Sapu rata skrub dengan urutan membulat pada bahagian wajah dan leher. Bilas dengan air suam.

3. Sapukan serum wajah terlebih dahulu sebelum anda menggunakan pelembap kulit agar kulit menyerap lebih banyak vitamin dan mineral. Serum juga boleh digunakan selepas proses skrub wajah kerana lapisan kulit yang tertutup dengan solekan menyebabkan liang pori tersekat dan berminyak.

4. Pastikan anda menggunakan krim pelembap yang sesuai dengan jenis kulit untuk mengekalkan kelembapannya. Pelembap kulit boleh memberikan ia lebih lembut dan mencantikkan kesan solekan. Jangan lupa untuk gunakan pelembap yang mengandungi pelindung SPF. Impak titip pelembap pada wajah sebenarnya lebih berkesan dari kaedah urutan agar serapan pelembap lebih cepat dan pantas.

5. Terakhir sekali sebelum anda memulakan solekan, sapukan primer pada wajah. Sebolehnya, cari primer yang mengandungi silikon sebagai bahan utama mereka. Ini akan membuatkan kulit lebih halus dan lembut untuk proses solekan.

kalau baca tips kat atas tu mesti dah pening sebab kena ada semua barang yang berkaitan dalam setiap langkah tu kan? ini la yang aku nak ajak korang bergosip tadi tu.. nampak tak kenapa Jom Gosip Pasal Bare Essential Althea Exclusive ini penting? sebab.. dengan adanya Bare Essential dari Althea ni kerja persediaan kulit sebelum bersolek jadi lebih mudah.. tak caya? eh.. meh la aku tunjuk apa yang ada dalam set Bare Essential ni.. 

 Bare Essential Althea Exclusive



dalam set Bare Essential ni ada semua keperluan yang cukup untuk semua 5 langkah kat atas tu tau.. walaupun dia cuma ada 3 barang kat dalam set dia tu.. macam gambar atas ni.. ada pencuci, primer water dan jugak fixer cream.. aku dah cuba ketiga-tiga produk ni masa aku pergi kenduri kawen adik aku kat Kota Tinggi aritu.. meh la aku cerita dengan korang macamana aku guna Bare Essential dari Althea ni.. tak sahlah bergosip cerita separuh-separuh je kan.. harus la detail baru best membawang.. hahaha..

Contour Cleanser Bare Essential 


memula aku cuci muka dengan pencuci muka.. muka aku kan jenis berminyak tau.. jadi selalu kalau nak cari pencuci muka aku memang sangat cerewet.. kena belek abis apa kandungan yang ada dalam pencuci tu.. yang paling penting aku nak kandungan dia boleh buang sisa minyak boleh goreng kat muka aku ni kemudian bagi kulit aku tak kering sangat serta rasa lembut.. dan yang bestnya bila aku guna je Pencuci (Contour Cleanser) Bare Essential dari Althea ni aku teruja la.. pasal muka aku rasa bersih gila macam aku guna skrub tau.. padahal guna pencuci je.. pastu ada bau lemon yang menyegarkan dan kulit aku rasa tetap lembab dan tak kering.. pendek kata bestlah!

Primer Water Bare Essential 


lepas je aku dah cuci muka dan lap kering aku guna pulak Primer Water dari Bare Essential pulak.. bila guna pun tak terasa rimas.. macam guna toner je kat kulit muka.. kalau nak tau banyak tau fungsi primer water ni sebenarnya.. antaranya melembapkan kulit, menyiapkan kulit muka untuk disolek dan menjadikan make up tahan lebih lama.. baru aku faham kenapa perlu guna primer water sebelum bermake up.. jadi jangan tinggal ok!

Fixer Cream Bare Essential 


langkah ketiga pulak kena sapukan Fixer Cream dari Bare Essential ni.. kandungan dia salah satunya ialah wild green tea.. yang ni boleh berfungsi sebagai antioksida jugak untuk kulit.. yang penting ianya tak melekit, senang menyerap dan boleh kekalkan make up korang dalam masa yang lama jugak tau..

tapi kalau aku setakat cerita je tapi tak tunjuk dengan korang hasil aku guna Bare Essential ni tak sah jugak kan.. korang mesti nak tengok punya.. baiklah.. korang tengok gambar kat bawah ni ya.. sebelah kiri tu gambar memula selepas make up dalam pukul 2 petang macam tu.. dan sebelah kanan adalah gambar aku selepas abis majlis.. dalam pukul 5 petang macam tu..

gambar ni ori (no edit , no filter ok)


korang mesti nak cakap ala sekejap je kan masanya.. tapi korang kena tau yang menghadiri majlis kahwin di mana adik kita sebagai pengantin lelaki ni banyak dugaannya.. dah aku bagitau dari atas tadi kulit aku jenis kulit berminyak kan.. jadi dengan make up dan kami berjalan dalam panas (pasal lupa bawak payung) untuk berarak sampai ke rumah pengantin perempuan tau.. kalau tak cair make up tak tau la kan.. haa.. kira ni masih segar dan tak nampak berminyak sangat pun pada aku dah kira bagus tau.. kalau tak muka aku ni kalau berjemur macam tu minyaknya dah boleh buat masak tau.. hehehe.. dan yang paling aku suka sangat tu ianya sesuai untuk kulit berminyak, sensiitif dan mudah berjerawat..

 Bare Essential Althea Exclusive

kalau korang berminat nak cuba.. boleh dapatkan di laman web Althea sekarang jugak tau.. ada dijual secara berasingan.. dan sehingga hari ni ada harga promosi untuk setiap pembelian di Althea.. psstt.. setiap barang dihantar terus dari Korea tau.. menarik tak? kalau menarik dan rasa nak beli tengok info kat bawah ni ok..

Althea

Bare Essential


Ceritaita

sumber : EH

Sabtu, 28 April 2018

Ceritaita menang Giveaway Mrs Pip

assalamualaikum semua, minggu ni penuh dugaan tapi tak terkecuali jugak ada berita gembira.. dugaan kereta yang diuji rosak berkali-kali sangat menduga hati dan poket.. kalau nak kenangkan macam tak daya nak fikir dah.. baiki je la mana yang ada.. belum lagi dugaan-dugaan lain yang menguji kesabaran diri sejak beberapa tahun ni.. tapi rasanya tak perlu nak cerita dengan semua orang.. orang nampak macam aku senang tanpa sebarang masalah terutama kewangan.. tapi biarlah aku sorang yang tanggung.. kali ni aku nak cerita pasal Ceritaita menang giveaway Mrs Pip! 

Ceritaita menang Giveaway Mrs Pip


berita gembira jugak la ni pasal sebelum ni mana pernah aku menang hadiah apa-apa pun.. ok tipu.. pernah la menang hadiah dari kak anim untuk contest dia dulu.. dengan menang voucher Telekung Siti Khadijah 2 kali.. pastu menang novel Legasi Tombiruo dari contest ulasan novel.. pastu menang voucher Sushi King dari Bro Framestone.. pastu menang hadiah set Tangled dari blogger Nadia atau Nad.. menang barang bakeri dari 1001 resepi, menang RM500 dari blogger Ayueidris dan SGshop.. eh banyak la pulak.. hahaha..

ok sejujurnya walaupun ini bukan pertama kali menang hadiah utama tau.. yang buat aku lebih teruja sebenarnya sebab hadiah dia tu banyak gila.. korang tengok la sendiri apa yang bakal aku menang.. mungkin tak semua la dapat tapi antara senarai ni adalah hadiah yang bakal aku dapat.. yang penting ada perkataan buku yang buat mata aku berbunyi 'ting' sambil dia keluar tanda love banyak-banyak.. hahaha..  heaven ok walau ntah bila aku akan berjaya habiskan baca nanti.. 

Add caption


ok aku nak gi beli barang jap ni.. untuk masak program hari keluarga kami esok pagi.. tadi pagi kereta meragam sikit tergendala semua urusan.. ni shah dah baiki jadi jomlah kita..  nanti kalau dah sampai hadiah aku tunjuk ok.. 

Ceritaita 


Jumaat, 27 April 2018

Merasai keunikan Iftar Fi Sofina di atas Cruise Tasik Putrajaya

Merasai keunikan Iftar Fi Sofina di atas Cruise Tasik Putrajaya

Assalamualaikum semua, kali ni aku nak ceritakan pasal aku merasai keunikan Iftar Fi Sofina di atas Cruise Tasik Putrajaya pulak.. haa.. bukan calang-calang punya pengalaman kali ni.. kiranya kalau seumur hidup tu baiklah kalau dapat rasa sekali je ke kan.. dan bila dah rasa pengalaman macam ni haruslah kena rekodkan kat blog tersayang ni.. buat sesiapa yang nak cari kelainan untuk berbuka puasa boleh sangat la cuba merasai pengalaman berbeza yang tentunya ekslusif, unik dan mewah.. tentunya takde tempat lain yang boleh tawarkan pengalaman macam ni.. sesuai sangat la untuk orang yang dah bosan dengan suasana berbuka yang agak biasa dan nakkan kelainan.. 

Merasai keunikan Iftar Fi Sofina di atas Cruise Tasik Putrajaya

mesti ada yang tertanya-tanya apa je menu yang akan dihidangkan sepanjang berbuka puasa dengan Iftar Fi Sofina di atas Cruise Tasik Putrajaya ni kan.. meh la aku cerita sikit.. akan ada lebih dari 30 menu sajian yang disajikan dan boleh dinikmati oleh pelanggan sepanjang 1 jam 30 minit pelayaran tu nanti.. antara menu yang ada ialah Kambing Panggang.. haa.. yang ni haruslah jadi tumpuan semua orang.. ada jugak Ayam Goreng Berempah, Daging Gulai Kawah, Mee Goreng Ayam, Laksa Johor dan pelbagai jenis kuih muih tradisional Melayu pun ada tau.. dan bagi pelanggan yang nakkan kelainan boleh jugak memilih menu hidangan lain yang berkonsepkan Fusion Oriental, Middle Eastern atau Muhhibbah..

Ayam Goreng Berempah

Sate dan Kambing Panggang

Sate dan Kambing Panggang


Laksa Johor

Laksa Johor


Mee goreng

Sayur Campur

Nasi Goreng Kampung - sedap gila yang ni

Gulai Kawah

Pilihan air dan bubur


Eh.. bukan setakat dapat berbuka puasa saja kat atas cruise tu tau tapi setiap pelanggan akan pulang dengan sampul hari raya ekslusif dan jugak kuih raya.. menarik kan? ada jugak peluang untuk dapat hadiah cabutan bertuah bagi pengunjung yang bertuah untuk menang pakej Love Boat bernilai RM350 kepada 5 orang pelanggan yang membeli pakej Iftar Fi Sofina.. bukan tu je.. setiap pelanggan yang menempah pakej berbuka puasa di Iftar Fi Sofina ni akan dapat jugak peluang beramal sebab setiap RM1 dari pakej akan didermakan kepada rumah-rumah kebajikan yang terpilih.. 

ready dengan makanan dah.. haha

suasana dalam cruise.. cantik dekonya..

eh lupa pulak nak bagitau pasal kemudahan yang ada disediakan di Cruise Tasik Putrajaya ni.. ada disediakan VIP lounge untuk korang menunggu sebelum naik ke cruise dan boleh jugak solat di sini.. dan kalau nak solat kat dalam cruise pun boleh tau.. solat kat belah atas tu.. lagi la perasan macam di pelayaran besar je kan.. hahaha.. sesekali berangan... bawah ni gambar lounge dan kami yang cun kat dalam lounge dia yang sangat selesa tu...

Lounge di Cruise Tasik Putrajaya


geng GSL warrior di lounge CTP


dan tawaran bagi pelanggan yang menempah pakej Iftar Fi Sofina ni dari sekarang hingga ke 16 Mei 2018 ni akan diberi harga istimewa iaitu harga promosi earlybird yang sangat berpatutan iaitu RM120 untuk dewasa dan RM75 bagi kanak-kanak.. lepas je tarikh tu korang kena bayar dengan harga biasa la pulak iaitu RM145 untuk dewasa dan RM77 untuk kanak-kanak.. jadi kena pastikan korang tempah awal untuk dapat harga promosi ni ya.. sebelum korang memikir nak tempah untuk hari apa aku nak kongsikan video aku melayari cruise ni aritu.. jangan cemburu tau.. fefeeling macam dalam cerita you jump i jump pulak tau.. hahaha.. 



satu lagi tau.. untuk badan korporat dan badan kerajaan yang ingin mengadakan mesyuarat dan majlis berbuka puasa, Marina Putrajaya Sdn. Bhd. (MPSB) pun ada menyediakan pakej Seminar atau Mesyuarat dan berbuka puasa di tiga lokasi lain selain pakej Iftar Fi Sofina ni.. boleh pilih nak adakan di Cruise Tasik Putrajaya, Marina Putrajaya atau di Bora Ombak Marina Putrajaya.. harga pulak amat berbaloi bermula dari RM100 untuk seorang.. 


kami bergambar dengan Dato' Zaharah Salamat


kalau korang ada persoalan atau teringin nak tempah pakej yang ada terutamanya nak merasai keunikan Iftar Fi Sofina di atas Cruise Tasik Putrajaya ni korang boleh je hubungi talian hotline dan email kat bawah ni ya..

Iftar Fi Sofina

Hotline : 03-88885539
email : sales@cruisetasikputrajaya.com

Ceritaita


Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018

assalamualaikum semua, tetiba hari ni rasa nak join segmen pulak.. lama dah tak join segmen sekarang ni bila masa makin menghimpit.. terasa macam lelah pulak kadang-kadang dihimpit dengan rutin seharian.. tapi bila nampak ramai kawan-kawan join segmen Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018 terasa hati nak join jugak.. jom kita tengok apa je syarat dia..


Hasrul Hassan
Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018

Segmen ini akan berlangsung bermula dari 24 April hingga 29 April 2018. Jadinya, ada tempoh selama 5 hari untuk rakan blogger menyertai Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018 ini.


Syaratnya mudah sahaja.

  1. Mestilah blogger Malaysia dan ada blog yang aktif.
  2. Tulis sebuah post berkaitan segmen ini.
  3. Gunakan banner segmen ini dan muatkan dalam post tersebut.
  4. Senaraikan lima aktiviti yang akan anda lakukan dalam bulan Ramadan (macam kira azam la) dalam post tersebut. Kalau boleh aktiviti ini mesti sesuatu yang boleh jadikan anda lebih baik dari Ramadan sebelum ini. Contohnya: Saya akan sholat berjemaah terawih selama 20 malam pertama tanpa tinggal atau Saya akan cuba banyakkan sedekah awal pagi sepanjang Ramadan.
  5. Pastikan ada satu link yang menuju ke blog ini atau blog post ini.
  6. Dah siap, tinggalkan URL post segmen tersebut ke ruangan komen di bawah.
Kita dah baca semua syarat marilah kita penuhi kesemua syarat tu.. untung-untung tersenarai dalam bloglist tuan Hasrul Hassan nanti.. syarat nombor 1 tu ok insyaAllah masih layak.. aku belum lagi tercampak ke mana-mana negara selain Malaysia walau ada orang yang dah teringin nak campak kami ke atas Gunung Kinabalu.. #eh.. masalah dalaman tu.. abaikan saja ok.. hehehe.. insyaAllah masih aktif jugak walau kadang-kadang dah tercampak ke laut dalam..

syarat kedua.. ni haa..  tengah gigih buat post ni.. syarat ketiga dah selamat aku letak lepas perenggan pertama.. syarat keempat pulak suruh senaraikan 5 aktiviti yang akan aku buat pada bulan Ramadan.. kira macam azam la ni.. ok jom senarai... pastikan korang baca ok.. kalau tak penat je aku tulis ni haa..


5 Aktiviti yang akan dilakukan pada bulan Ramadan nanti:


1. Aku akan cuba latih kakak Husna untuk berpuasa tahun ni memandangkan usia kakak Husna yang akan masuk 7 tahun pada tahun ni.. kira kena gigih latih anak berpuasa la ni.. harap akan berjaya jugak macam abg ngah tahun lepas.. dan nak bawak anak-anak ke terawih yang mana setiap tahun masih gagal..

2. Aku semangat nak masak semua masakan yang anak-anak gemar waktu berbuka terutamanya untuk yang baru belajar berpuasa tu nanti.. harapnya Allah beri kekuatan la untuk aku tahun ni.. selalunya awal-awal tu semangat tapi bila dah hujung-hujung tu macam sedih je dah semangat aku yang tinggal..

3. Nak baca al-quran sampai khatam.. yang ni biasanya awal-awal tu aku semangat tapi bila dah hujung-hujung Ramadan selalu ada je kekangan.. harapnya dapat khatam la tahun ni.. insyaAllah.. kau boleh ita!

4. Nak bantu shah meniaga dalam bulan Ramadan ni.. ini kali pertama dia nak meniaga.. kali ni cadangnya shah nak jual air kelapa laut pulak.. kami nak cuba rezeki menjual air pulak dalam bulan Ramadan.. semoga Allah perluaskan rezeki buat suamiku ini.. amin..

5. Aku letakkan matlamat sekurang-kurangnya nak buat 5 jenis kuih raya tahun ni.. yang ni memang mesti buat la.. sebab setiap tahun waktu buat kuih raya adalah waktu kami mengeratkan kasih sayang antara ibu bapa dan anak-anak.. setiap orang akan diberi tugasan termasuk tugasan tukang makan je setiap kali sampai susut dah stok kuih yang ada.. semoga tahun ni kami berjaya tahan nafsu tak makan kuih raya sebelum waktunya! .. eh tapi kan kuih raya makan waktu bulan puasa la yang seronok kan? hehehe.. siapa setuju?

ok.. kita dah ceritakan pasal aktiviti yang aku akan buat bulan ramadan nanti.. korang nak buat apa pulak? ada nak cerita jugak pergilah sertai segmen tuan HH kita ni.. nak sertai? klik banner kat atas tu je ya.. 

Ceritaita


Khamis, 26 April 2018

Panggilan misteri?

assalamualaikum semua, sejak akhir-akhir ni aku selalu sangat terima panggilan misteri.. entah dari mana.. ada banyak panggilan yang pelik sebenarnya sejak bulan lepas.. nombor pun sangat pelik sampai tak rasa nak angkat.. yang terbaru semalam dapat panggilan dari nombor bermula +918.. bila aku google katanya kod tu dari kawasan Oklahoma.. ambik kau punyalah jauh.. dah la panggilan dibuat jam 5 petang gitu.. ajer tak tidur agaknya orang Oklahoma ni.. atau bangun subuh awal agaknya.. hehehe..

Panggilan misteri? ~gambar ihsan google~

tapi itu dah tentulah aku takkan angkat.. maklumlah dah banyak sangat cerita pasal panggilan telefon dari 'Scammer' yang menyamar kononnya dari negara sekian-sekian dan perlu pertolongan bagai kan.. sudahnya menipu duit orang pulaknya.. dah la semalam tu hari gaji bagi pejawat awam.. haruslah mereka-mereka ni akan aktif tak berhenti agaknya.. tapi kadang-kadang risau jugak.. sebab telefon tu anak-anak selalu main kan.. takut jugak diorang ni terangkat telefon waktu 'scammer' ni tengah telefon ke kan.. haru..

satu lagi panggilan misteri yang aku terima sejak dari tahun lepas lagi tau, panggilan dari badan NGO katanya.. yang ni pulak elok dia perkenalkan diri dia siapa-siapa tapi lepas tu boleh pulak dia tanya kita nak pilih siapa sebagai pemimpin.. kiranya macam dia nak tanya la siapa aku pangkah untuk pilihannya nanti..  eh...eh... sesuka dia je tanya kita macam tu kan.. 

tapi aku tidaklah marah waktu tu.. cuma aku tanya dia elok-elok siapa yang upah dia.. dia cakap takde siapa upah dia.. dia cuma badan bebas yang nak buat bancian je.. aku jawab la agak pelik sebab orang takkan nak buat banci sesaja kan.. ye la..  nak telefon orang bagai tu semua kena duit.. tapi kalau dia takmau cakap atau memang betul takde siapa yang upah dia takpe la.. jadi aku pun boleh gak tanya dia siapa pilihan dia nanti.. dia boleh jawab pulak.. eh kenapa pulak puan nak tanya saya.. aku jawab la aku pun nak buat banci jugak..  nape tak boleh ke? 

hahaha.. panik dia tau.. tapi sudahnya aku cakap la kat dia.. aku kata setahu saya undi ni rahsia.. jadi rasanya tak perlu kot saya nak bagitau siapa pilihan saya nanti.. kalau puan nakkan bancian tunggu je la pilihannya sebenar nanti.. masa tu bukan setakat bancian je boleh buat tapi pilihan rakyat pun boleh tau terus.. dan aku pun terus ucap terima kasih dan letak telefon..

pada aku senang je.. mengundi ni hak peribadi.. nak undi siapa terpulang tapi janganlah sampai tahap nak pengaruhi sesiapa dengan cara yang kasar.. nak pujuk orang mengundi dengan cara masing-masing tu terpulang tapi janganlah sampai menjanjikan bulan bintang yang tak tercapai dek akalmu tu sendiri.. 

Ceritaita


Selasa, 24 April 2018

Balik kampung dan dapat anak saudara baru

assalamualaikum semua, aku belum cerita pasal kami balik kampung minggu lepas kan? kami balik kampung hujung minggu lepas sebab mak abah nak buat kenduri doa selamat untuk meraikan pasangan pengantin yang baru je dinikah dan disandingkan awal bulan aritu.. jadinya ni kira majlis belah pengantin lelaki la.. cuma mak abah buat keputusan nak buat majlis kecik-kecik je.. cuma nak umumkan diorang ni dah berkahwin pada orang setempat je la..

Balik kampung dan dapat anak saudara baru


kenduri kali ni memang betul-betul kenduri kecik je pasal saudara mara terdekat dan keluarga perempuan pun kami tak jemput.. bukan tak sudi jemput tapi mengenangkan masalah kesihatan abah dan mak jadi jemputan dihadkan cuma untuk orang blok je.. itu pun cuma penerokawati je yang dijemput.. walau macamana pun.. syukur majlis berjalan lancar.. dan dapat la penuhi hajat mak abah walaupun cuma kenduri yang simple-simple je..

lauk yang ada masa tu sayur pisang masak lemak, ayam masak kicap, sambal goreng jawa, sambal belacan dan ikan kering.. lupa pulak aku nak ambik gambar masa tu.. gambar kenduri pun lupa nak ambik.. teringat nak ambik gambar dengan kakak husna je la.. ada la beberapa jenis kuih dan buah tembikai buat penyeri meja jugak.. alhamdulillah.. sedap lauknya..

dan kami kebetulan pulak meraikan kehadiran seorang lagi anak saudara baru.. comel sangat-sangat.. tapi aku belum boleh la nak tepek gambar anak saudara yang comel gebu tu.. kena tunggu kebenaran ibu ayahnya dulu.. tapi betul la bestnya rasa bila tengok muka bayi ni kan.. masa aku tengok aritu baru cukup 10 hari budaknya.. baik budi.. jarang menangis.. kiranya dah tambah lagi seorang la anak saudara perempuan.. sekarang ni cucu Cik Jemah dan Cik Rahman dan cecah 14 orang dah.. ada 6 perempuan dan selebihnya 8 orang lagi lelaki.. meriah kan? dan semestinya aku masih mendahului bagi jumlah anak teramai setakat ni iaitu 4 orang.. hahaha.. nasib tak dapat piala..

aku doakan semoga pasangan pengantin dan bayi baru ni perolehi kesejahteraan dan dilimpahi rahmat dari Allah hendaknya.. makin meriah la raya lepas ni.. dan makin tipislah poket makngah.. eh.. hahaha...

Ceritaita


Bufet 'Selera Ramadhan' Berkonsepkan Pasar Malam di Restoran Riverside, PWTC

Bufet 'Selera Ramadhan' Berkonsepkan Pasar Malam di Restoran Riverside,  PWTC

Assalamualaikum semua,  dah tak lama lagi nak sampai bulan ramadhan kan?  tinggal tak sampai lagi sebulan nak berpuasa dah ni.. semangat pulak rasanya tahun ni nak latih anak-anak berpuasa.. kakak husna tahun ni dah 7 tahun.. pun kena latih berpuasa.. untuk anak-anak yang baru belajar berpuasa ni selalunya memang kami bagi yang agak istimewa sebagai ganjaran.. ada masa bagi berbuka kat tempat istimewa.. kalau korang pun ada buat perkara yang sama tentu nak cari tempat berbuka yang best tapi berbaloi kan? haa.. meh aku nak cadangkan Bufet 'Selera Ramadhan' Berkonsepkan Pasar Malam di Restoran Riverside,  PWTC..

Bufet 'Selera Ramadhan' Berkonsepkan Pasar Malam di Restoran Riverside,  PWTC


Tahun ni bufet 'Selera Ramadhan' Berkonsepkan Pasar Malam di Restoran Riverside,  PWTC menawarkan lebih daripada 300 juadah makanan yang disajikan berkonsepkan makanan pasar malam.. best kan? kalau selalu korang ronda pasar malam atau pasar ramadhan yang sesak dan tepu dengan ramai orang.. pastu nak pilih lagi.. kalau aku la dengan serabut anak-anak lagi kan.. harus lepas tu aku terus balik dengan tangan kosong je.. jadi kalau korang jenis macam aku sesuai sangat la kalau tempah untuk berbuka kat Restoran Riverside,  PWTC ni..

Pilihan pelbagai Kerabu

Pilihan pelbagai Kerabu

Nasi dengan pelbagai lauk kampung


Malah PWTC jugak turut selitkan elemen pasar malam melalui hiasan gerai, pakaian pelayan dan chef termasuk cara makanan dihidangkan.. jangan terkejut pulak bila tengok sup dihidangkan dalam periuk besar tau.. sangat best aku tengok.. terasa macam kat pasar malam betul bila beratur tunggu giliran ambik sup tu.. eh.. bukan tu je tau yang ada.. ada juga alunan muzik dan nyanyian oleh Kumpulan Picha-Picha Featuring Linda Eva sewaktu tetamu menikmati bermacam juadah yang dihidangkan.. maklumlah.. ada lebih 300 hidangan kan aku tulis kat atas atas tadi.. meh la kita tunjuk apa yang menarik sambil tengok gambar..

Kudapan dan pilihan bubur

Tapai ubi dan tapai pulut

sedap kan tapai ubi ni?


Pilihan pencuci mulut.. kalau berpuasa memang ini la aku terjah dulu..

Antara pencuci mulut unik yang ada.. Dodol tu!


Ada 24 gerai makanan yang menghidangkan pelbagai menu pasar malam antaranya nasi kerabu, nasi dagang, burger, roti john, apam balik, char kuetiau, putu piring, aneka jebis kuih melayu, roti canai dan murtabak, pisang goreng, cempedak goreng, keropok lekor, cucur udang, cucur pisang, sate, yong tauhu, cakoi, tauhu bakar, rojak dan rojak buah serta air tebu dan air mata kucing.. menu ni ditawarkan dari 17 Mei 2018 hingga 13 Jun 2018 tau.. jadi boleh je korang plan bila nak datang tu.. ada sebulan masa diberi..

sup cendawan dan roti bagi yang nak alas perut dulu sebelum makan berat

Nasi goreng dan Kuetiau.. sebijik macam yang dijual di pasar malam kan?

Nasi Kandar.. sedap woo..

Bubur Lambuk

Sup Lembu dan Kambing.. haa.. sekali dalam periuk besar tu.. unik kan?

Sup Kambing dengan roti

Selain menu pasar malam ni.. chef PWTC yang diketuai oleh Chef Eksekutif, Suzaini Mohamed Salih juga menyediakan menu istimewa masakan kampung yang akan bertukar setiap hari.. semua ni boleh didapati dengan menempah set Bufet 'Selera Ramadhan' Berkonsepkan Pasar Malam di Restoran Riverside,  PWTC pada harga bersih cuma RM88 bagi dewasa dan RM75 bersih untuk warga emas dan RM45 bersih untuk kanak-kanak.. dan bagi pembelian baucer 'early bird' sehingga 16 Mei 2018 ni pelanggan akan mendapat harga istimewa iaitu RM75 bersih!

Gulai Kawah

Pucuk ubi masak lemak petai

Kambing goreng berempah - patut cuba

Ikan patin masak tempoyak - sedap gila yang berlemak tu..

Udang masak lemak

Sotong masak sambal petai

Pucuk paku

Rendang tok

Ayam kampung

Siput sedut masak lemak cili padi - patut cuba


pembelian baucer 'early bird' sehingga 16 Mei 2018 ni pelanggan akan mendapat harga istimewa iaitu RM75 bersih


Selain hidangan bufet ramadhan ni, PWTC juga menawarkan pakej berbuka puasa untuk persendirian dan juga korporat di Dewan Bankuasi dengan harga berpatutan iaitu RM98 bersih untuk seorang bagi tempahan 100 orang ke atas dan bagi tempahan minima 50 orang dengan harga RM115 bersih seorang.. Pakej ni dah termasuk sekali hidangan bufet, dewan khas untuk berbuka puasa, sistem audio, ruang khas dolat dan jugak kadar bayaran parking tetap RM5 sekali masuk (bermula jam 6 petang).. 

pilihan kuih tradisional

lagi pilihan kuih tradisional


ABC
 
Kambing panggang

Chef sedang sediakan kambing panggang

Goreng-gorengan

Ini gerai aneka mee

Yang ni paling rare.. lemang, ketupat palas, pulut kuning dihidang bersama rendang, serunding dan telur pindang.. terasa macam nak raya pun ada..


Sebenarnya PWTC aktif jugak dalam kerja-kerja amal di sepanjang bulan Ramadhan.. antaranya menaja bungkusan makanan juadah berbuka puasa untuk disalurkan kepada keluarga fakir miskin di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor dan bekerjasama dengan Yayasan Kasih Tauhid dalam program Sentuhan Kasih Ramadan siri ke- 4.. bukan itu saja.. PWTC juga menganjurkan program 'Mari Beramal di Bulan Ramadan' dengan membuat lawatan serta menghulurkan sumbangan berupa bekalan makanan dan wang tunai ke beberapa rumah penjagaan orang-orang tua dan anak yatim sekitar Kuala Lumpur dan Selangor..

Belakang tu tempat kumpulan muzik yang akan menghiburkan tetamu sepanjang menjamu selera..


Yang paling aku suka tentang berbuka di PWTC ni ialah.. tempatnya yang luas, kemudahan surau yang mudah dan selesa serta parking yang luas.. untuk sesiapa yang teringin nak berbuka puasa dengan Bufet 'Selera Ramadhan' Berkonsepkan Pasar Malam di Restoran Riverside,  PWTC
ni boleh buat tempahan terus di kaunter tempahan di Aras 2, PWTC yang dibuka dari jam 9 pagi hingga 5 petang atau hubungi :

Restoran Riverside

Hotline : 03-2614 6701/ 6701 atau 03-2614 6262

Website : www.pwtc.com.my 


Ceritaita